Találatok a következő kifejezésre: Mi a a szocializmus és a (29 db)

Miben különbözik a szocializmus és a kommunizmus?

Legjobb válasz: Kommunizmus: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kommunizmus Szocializmus: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szocializmus jó elemzést!

A szocializmus és a kommunizmus között mi a különbség?

Azért nem értem mert mondják hogy Magyarországon is volt az oroszok idején kommunizmus de az mégsem volt kommunizmus hanem szocializmus viszont kommunizmusnak nevezik és annak tartják. Most mi van? Hogy van ez?

Legjobb válasz: 18.14 Nagyon jó megközelítés és a válasznak ez a lényege.Esetleg még annyit, hogy a kommunizmushoz két lépcsõ vezet. Az egyik a szocializmus a másik a fejlett szocializmus. Magyarország már a fejlett szocializmus társadalmi-gazdasági fokához ért és épitette.

18.14 Nagyon jó megközelítés és a válasznak ez a lényege.Esetleg még annyit, hogy a kommunizmushoz két lépcsõ vezet. Az egyik a szocializmus a másik a fejlett szocializmus. Magyarország már a fejlett szocializmus társadalmi-gazdasági fokához ért és épitette.
A szocializmusban van egy szûk vezetõi réteg a kommunizmusban meg nincs.
Olyankor amikor az áldozatairól beszélnek akkor a kommunista ideológiáról beszélnek és nem a társadalomról.Az átmenetét, mint a szocializmus vagy fejlett szocializmus nem beszélhetnek róla bár már hallottam olyant, hogy a szocializmus károsultjai.
Az hogy a kommunizmus tökéletes, a szocializmus pedig csak út a tökéletességhez.
Azért hívják kommunizmusnak azt a rendszert mert az volt a cél.Viszont csak a szocializmus építéséig jutottunk csak el. A különbség a 2 rendszer között az, hogy a kommunzimus az már teljesen tökéletes, mindenki egyenlõ, mindenki azt csinálja amihez ért, mindenki egyenlõen részesül a javakban.A szocializmusban még van osztályharc , de már ott is elérték azt, hogy a nincstelen réteg is kaphat a közösbõl, de még nincs ugyanazon a szinten mint mondjuk egy áruházvezetõ.
A világ egyetlen országában nem volt kommunizmus! Akkor miért beszélnek okosok a kommunizmus áldozatairól? Állítólagos történészek még ennyit se tudnak?
az is egy különbség hogy szocializmus volt és van is a világon, míg kommunizmus soha sehol nem volt még.
+ hallottam egyszer egy elég jó definíciót: A kommunizmus és a szocializmus ugyanarra a hegycsúcsra akar feljutni.A kommunizmus addig üti az embereket amíg fel nem másznak vagy bele nem döglenek.A szocializmus épít egy liftet amivel mindenki fel tud jutni.
"az is egy különbség hogy szocializmus volt és van is a világon, míg kommunizmus soha sehol nem volt még." Pol Pot megcsinálta volna ha nem kergetik el... szészórták a pénzt, és az értelmiséget, mûvelt embereket, papokat üldözték, ölték.
A szocializmus a kommunizmus álneve. :)
A szocializmus: Magyarországon a Rákosi- és a Kádár-korszakban a hivatalos cél a kommunista társadalom felépítése volt, de ezt nem lehetett rögtön megvalósitani, ezt az átmeneti idõszakot nevezték szocializmusnak A Kommunizmus: Sajnos ezt nem tudom nagyon megmagyarázni, de azért megpróbálom: ez egy eszme, ahol tiltották a sajtószabadságot, magántulajdont, demokráciát

Mi különbség van a nemzetiszocializmus a sima szocializmus és a nácizmus közt? Vagy a nemzetiszocializmus eggyenlő a nácizmussal?

Jah, és még annyit, hogy még nem töltöttem be a tizennyolcadik életévemet. Ha lehet, ne hülyegyerekezzetek :)

Legjobb válasz: Sima szocializmus: Minden ember egyenlõ fajra nemre vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. (persze a "szocializmus" nevû vallással nem helyezkedhetsz szembe) Nemzetszocializmus: Az egy nemzethez tartozók egyenlõek de az idegen nemzethez tartozó népcsoportok nem rendelkeznek azonos jogokkal. Nácizmus: Gyakorlatilag a nemzetszocializmus németországi változata. Hitler egykori pártja a NAtional soZIalist detusche arbeit partei a kiemelt betûk összevonásából keletkezett gúnynév.

Sima szocializmus: Minden ember egyenlõ fajra nemre vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. (persze a "szocializmus" nevû vallással nem helyezkedhetsz szembe) Nemzetszocializmus: Az egy nemzethez tartozók egyenlõek de az idegen nemzethez tartozó népcsoportok nem rendelkeznek azonos jogokkal. Nácizmus: Gyakorlatilag a nemzetszocializmus németországi változata. Hitler egykori pártja a NAtional soZIalist detusche arbeit partei a kiemelt betûk összevonásából keletkezett gúnynév.
Szociáldemokrata az olyan, aki a szocialista "értékeket" vallja, tehát egyenlõségpárti, de nem törekszik Rákosi/Sztálini típusú diktatúra kiépítésére, hanem demokratikus keretek között mozog. A nacionalista pedig olyan, aki azt a szemléletet vallja hogy a nép/nemzet érdekei az egyéni érdekek felett valók.
A kérdező hozzászólása: És a szociáldemokrata? Az mit jelent?
A kérdező hozzászólása: És még van egy fogalom amivel nem vagyok tisztában: nacionalista?
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm!

Mi különbség a fasizmus és a nemzeti szocializmus között?

Legjobb válasz: A fasizmus Olasz, a nemzeti szocializmus Német

A fasizmus Olasz, a nemzeti szocializmus Német
Fasizmus:Egy orszag elfoglal olyan területeket amihez semmi köze.Pl.Adolf Hitler Franciaorszag egy reszet. Nemzeti szocializmus:Egy orszag ahol tombol a rasszizmus de nem foglalnak el mas orszagot(Nemetorszag volt ilyen meg a haboruk elött)
Ha ez iskolába kell, akkor inkább nézd meg a könyvben. Jobban jársz. Valójában annyi a különbség, hogy a fasizmusnak még a nemzeti szocializmusnál is kevésbé vannak ideológiai korlátai. A fasizmus elmélete kb. 10 - 15 oldal, amit Mussolini írt egy lexikonba. Egyébként egy liberálisabb, de a hagyományokat nagyobb tiszteletben tartó rendszer a fasizmus. Úgy is lehetne mondani, hogy a fasizmus a hagyományok és a modernség összeegyeztetése, a nemzeti szocializmus a realizmusé és az idealizmusé.
A kérdező hozzászólása: Akkor semmi különbség sincsen?
Épp csak semmiben sem hasonlít egymásra. :)
Az még lemaradt, hogy a fasizmus egy értelmiségi rendszer, a nemzeti szocializmus pedig nem.

Mi az a szocializmus, és mi a demokrácia?

Legjobb válasz: Szerintem nem kellene órákat várnod a válaszra, ha használod a Google-t, a Wikipédiát vagy a sütnivalódat, esetleg egy újabb kiadású lexikont otthon. http://hu.wikipedia.org/wiki/Szocializmus http://en.wikipedia.org/wiki/Socialism http://hu.wikipedia.org/wiki/Demokrácia http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy

Szerintem nem kellene órákat várnod a válaszra, ha használod a Google-t, a Wikipédiát vagy a sütnivalódat, esetleg egy újabb kiadású lexikont otthon. http://hu.wikipedia.org/wiki/Szocializmus http://en.wikipedia.org/wiki/Socialism http://hu.wikipedia.org/wiki/Demokrácia http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy
A szocializmus az amikor a munkájáért volt 3%OTP kamat, (nem egyoldalúan hetente emelve)klubok, évente nyaralások, ingyenes oktatás kolégium stb.És közben kitanitattuk az igazi demokratákat :Bokros, Gyurcsány, Orbán, Deuch, stb Jött a demokrácia ebben élsz.Nem unalmas az élet:HETENTE emelik a törlesztõ részleteket, 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, izgulhatsz kis csámpásért a Mexikói sorozatban.Ja és a látszat szerint 4 évente megszavazhatod hogy ki lopjon meg. Azt hiszem az elnagyolt , párhuzamba állítás szemléletesebb mint a száraz definíció.
A3% kamat a lakáshitel kamata volt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítségeket, nem a definicíóval volt a problémám, hanem annak, számomra érthetetlen megfogalmazásával. Mégegysze köszönöm a hozzászólásokat. 20/F

Mi az érdemi különbség a szocializmus, és a liberalizmus között?

Legjobb válasz: Ég és föld. Nehéz lenne közös vonást találni bennük.

Ég és föld. Nehéz lenne közös vonást találni bennük.
A szocializmus (latin socius = 'társ') olyan eszmei áramlatok, politikai ideológiák összessége, melyek elõször a 19. század folyamán jelentek meg, közös elemük az individualizmusnak, a magánérdek elsõdlegességének elvetése, a kollektivizmus, a társadalmi egyenlõség, a szolidaritás elõtérbe helyezése. A szocializmus magában foglal egy gazdasági programot – a termelési eszközök fölötti társadalmi ellenõrzés valamilyen formáját –, szociális követeléseket – társadalmi egyenlõséget, az anyagi javak igazságos elosztását – és politikai célokat – a demokrácia megvalósítását, kiszélesítését akár hagyományos parlamenti, vagy közvetlen formájában. A liberalizmus, más néven szabadelvûség, gondolatok széles spektrumán alapuló eszmerendszer, amelyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt. Gyökerei a XVII.-XVIII. század-ra, a felvilágosodásba nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvetõ elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus. (Wikipedia) Nagyjából egymás elentétjei.
A liberalizmus egalitariánus, meliorista, individualista és univerazlista. A szocializmus alapesetben egalitariánus, meliorista, univerzalista, viszont nem individualista. Más szavakkal: ha szabadság és egyenlõség között kell dönteni, akkor a liberalizmus a szabadság, a szocializmus az egyenlõség mellett dönt. Megint más szavakkal, a liberalizmus inkább az esélyegyenlõségre vagy csak a formális (jogi) egyenlõségre, a szocializmus viszont a kimenetelek egyenlõségére, az egyenlõ jólétre helyezi a hangsúlyt. Tehát majdnem 180 fokig ellentétesek. Ugyanakkor létezik baloldali liberalizmus, amely a kettõ között bizonyos egyensúlyt teremt.

Elmagyaráznátok nagyvonalakban mi az a kommunizmus és a szocializmus?

utánanéztem a neten, de annyira bonyolultan van leírva, meg külön van szedve a sok fajtája.

Mi volt a szocializmusban a különbség a TSZ-ek és az Állami gazdaságok között?

Legjobb válasz: A TSZ-ek tulajdonosai a földjüket a közösbe adó parasztok voltak és szövetkezeti alapon mûködtek. (Igaz,hogy nem önként léptek be) Munkájukért nem havi bért kaptak,hanem az évvégi zárszámadáskor munkaegység utáni részesedést. Azonkívül volt háztáji földjük,és azon saját maguk gazdálkodtak. Az Állami Gazdaságok a régi uradalmak,nagy birtokok földjein mûködtek. Állami tulajdonban voltak,és havonta fizettek bért az ott dolgozóknak.

A TSZ-ek tulajdonosai a földjüket a közösbe adó parasztok voltak és szövetkezeti alapon mûködtek. (Igaz, hogy nem önként léptek be) Munkájukért nem havi bért kaptak, hanem az évvégi zárszámadáskor munkaegység utáni részesedést. Azonkívül volt háztáji földjük, és azon saját maguk gazdálkodtak. Az Állami Gazdaságok a régi uradalmak, nagy birtokok földjein mûködtek. Állami tulajdonban voltak, és havonta fizettek bért az ott dolgozóknak.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!

Mi a közös a szocializmus és a liberalizmusban? Kiknek az érdeke hogy ez a szimbiózis " uralkodjon?

Érdekes dolog? Alapjaiban teljesen eltér? két felfogásának házasságának a hátamögött a világon mindenött a cionista, nomenklatúrákat kialakító, orialhális, népréteg áll? Kik ?k ?

Legjobb válasz: A klasszikus liberalizmus individualista, a szocializmus kollektivista. A klasszikus liberalizmus szabadságfogalma negatív, a szocializmusé pozitív. A klasszikus liberalizmus egalitarizmusa formális, a szocializmusé tartalmi. Majdnem tökéletes ellentétei egymásnak, viszont mindketten szembenállnak a konzervativizmussal, mivel progresszívek (míg a konzervativizmus reakciós), radikálisak/racionalisták (míg a konzervativizmus tradicionalista). Persze vannak olyan különleges liberalizmusok, mint a kommunitárius liberalizmus vagy a baloldali liberalizmus, melyeknek több közös pontja lehet a szocializmussal. Országonként különbözõ, hogy milyen rétegek és csoportok állnak a különbözõ árnyalatú szocializmusok és liberalizmusok mögött. Az elsõ válaszoló kb. semmit nem ért Marx-Engelsbõl.

A klasszikus liberalizmus individualista, a szocializmus kollektivista. A klasszikus liberalizmus szabadságfogalma negatív, a szocializmusé pozitív. A klasszikus liberalizmus egalitarizmusa formális, a szocializmusé tartalmi. Majdnem tökéletes ellentétei egymásnak, viszont mindketten szembenállnak a konzervativizmussal, mivel progresszívek (míg a konzervativizmus reakciós), radikálisak/racionalisták (míg a konzervativizmus tradicionalista). Persze vannak olyan különleges liberalizmusok, mint a kommunitárius liberalizmus vagy a baloldali liberalizmus, melyeknek több közös pontja lehet a szocializmussal. Országonként különbözõ, hogy milyen rétegek és csoportok állnak a különbözõ árnyalatú szocializmusok és liberalizmusok mögött. Az elsõ válaszoló kb. semmit nem ért Marx-Engelsbõl.
A kérdező hozzászólása: Van igazság abban amit leírtál nem is kevés. De a liberalizmusról alkotott véleményed az a globalitáriánus neoliberalizmust mintázza és nem a hagyományos "konzervatív" liberalizmus . A szocializmusban pedig áthallásokat vélek felfedezni a kommunizmussal fõleg ha a Marx Karcsi expozékat is említed! Persze ha elolvastad és szerintem "el" a Tõke címû "tanulmányt", abban le vagyon írva hogy a gyakorlati életben nem megvaósítható! Az összefonódáshoz szerintem Oroszországban(az elsõ allkalmazó) Lenin nevét kell a N1 esnek tekinteni. De itt is a Zsidóság ami nyomta a gombot. Mivel akkor még gazdaságilag nem álltak ott egy ideológiát gyártva cserélték le a nemesi elitet. Az USA ban is voltak törekvéseik , fõleg az 50es és 60 as évek elején ám a nagy líberalitás és a társadalom szerkezet nem tette lehetõvé a számukra az ideológiai aknásítást. Az más kérdés hogy mint globál neolíbek az USA t is megszállták. Ahogyan a mostani Oroszországot is sõt azon az elven hogy vagyunk Orosz zsidók elegen még a külföldi "testvéreiket sem engedték be.(ezért a legnagyomm ott a oriarhia) Nállunk is ez a legnagyobb baj csak nem tudott 25-30 év alatt annyira beágyazódni hogy ne lehetne változtatni rajta. A mai elvük ! Végy egy nemzetet és foglaj el fontos pozíciókat. Aztán adj a hû fajtársaidnak mindent a kezébe a fenn maradt pozíciókból. Alakíts oriarhákat, gyengitsd le az ottélõket minden tekintetben. Aztán lopj és csalj amenyit csak lehet, amenyit elvisel az ott õshonos társadalom. Na ennek van most lassan vége! DJ
Kik õk, kik õk, kik õk? Mi már tudjuk kik õk. De ha tudod a választ miért kérdezed?
A kérdező hozzászólása: Ner sokan nem tudják, vagy rosszúl, vagy tévúton! Ha csak 1 embernek le esik már nem volt felesleges.

Mi a különbség a szocializmus és a kommunizmus között?

Egyáltalán volt valaha valahol komunizmus? Valahol azt olvasom, hogy nem valahol hogy igen. Valaki érthetően magyarázza már el nekem.

Legjobb válasz: A kommunizmus az maga az eszme és a kommunista állam azt jelentené hogy az emberek közti különbségek eltünnek, nincs szükség pénzre, stb., szóval olyan mint a kánaán. A szocializmus nem feltétlenül vezet a kommunizmus felé, lényege hogy szociális igazságosságra, szóval végülis szintén egyenlõségre törekszik. Van nemzeti szocializmus, keresztényszocializmus illetve az a sarló-kalapácsos szovjet szocializmus ami nálunk is volt sokáig. Ennek célja nyílván az lett volna elõször az I. vh után hogy a világforradalom kiteljesedik és a kommunisták mindenhol átveszik a hatalmat, aztán egy hosszabb idõszakra próbáltak meg berendezkedni a szocializmus segítségével, mert látták hogy a kommunizmus nem fog eljönni egyrõl a kettõre.

A kommunizmus az maga az eszme és a kommunista állam azt jelentené hogy az emberek közti különbségek eltünnek, nincs szükség pénzre, stb., szóval olyan mint a kánaán. A szocializmus nem feltétlenül vezet a kommunizmus felé, lényege hogy szociális igazságosságra, szóval végülis szintén egyenlõségre törekszik. Van nemzeti szocializmus, keresztényszocializmus illetve az a sarló-kalapácsos szovjet szocializmus ami nálunk is volt sokáig. Ennek célja nyílván az lett volna elõször az I. vh után hogy a világforradalom kiteljesedik és a kommunisták mindenhol átveszik a hatalmat, aztán egy hosszabb idõszakra próbáltak meg berendezkedni a szocializmus segítségével, mert látták hogy a kommunizmus nem fog eljönni egyrõl a kettõre.
Kommunizmus az olyan mint a hupikék törpikék mesében a törpék társadalma , de tényleg , hülyeségnek hangzik de az õ társadalmuk valóban kommunista. A szocializmust az elõzõ leírta.Én nem támogatom ezt az eszmét , teljes mértékben a kapitalizmus híve vagyok , de természetesen nem az elvadulté ami most is jelen van.
Kommunizmua: Észak-Korea, szocializmus: Kuba. Ha a megvalósult modelleket nézzük. De ezek nagyon messze esnek az elméletitõl, amirõl Marx álmodott. Fõleg az Észak-Koreai.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!