Találatok a következő kifejezésre: Mi a a szocializmus (49 db)

Miben különbözik a szocializmus és a kommunizmus?

Legjobb válasz: Kommunizmus: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kommunizmus Szocializmus: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szocializmus jó elemzést!

Mi az a szocializmus, és mi a demokrácia?

Legjobb válasz: Szerintem nem kellene órákat várnod a válaszra, ha használod a Google-t, a Wikipédiát vagy a sütnivalódat, esetleg egy újabb kiadású lexikont otthon. http://hu.wikipedia.org/wiki/Szocializmus http://en.wikipedia.org/wiki/Socialism http://hu.wikipedia.org/wiki/Demokrácia http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy

Szerintem nem kellene órákat várnod a válaszra, ha használod a Google-t, a Wikipédiát vagy a sütnivalódat, esetleg egy újabb kiadású lexikont otthon. http://hu.wikipedia.org/wiki/Szocializmus http://en.wikipedia.org/wiki/Socialism http://hu.wikipedia.org/wiki/Demokrácia http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy
A szocializmus az amikor a munkájáért volt 3%OTP kamat, (nem egyoldalúan hetente emelve)klubok, évente nyaralások, ingyenes oktatás kolégium stb.És közben kitanitattuk az igazi demokratákat :Bokros, Gyurcsány, Orbán, Deuch, stb Jött a demokrácia ebben élsz.Nem unalmas az élet:HETENTE emelik a törlesztõ részleteket, 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, izgulhatsz kis csámpásért a Mexikói sorozatban.Ja és a látszat szerint 4 évente megszavazhatod hogy ki lopjon meg. Azt hiszem az elnagyolt , párhuzamba állítás szemléletesebb mint a száraz definíció.
A3% kamat a lakáshitel kamata volt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítségeket, nem a definicíóval volt a problémám, hanem annak, számomra érthetetlen megfogalmazásával. Mégegysze köszönöm a hozzászólásokat. 20/F

Mi volt a szocializmusban a különbség a TSZ-ek és az Állami gazdaságok között?

Legjobb válasz: A TSZ-ek tulajdonosai a földjüket a közösbe adó parasztok voltak és szövetkezeti alapon mûködtek. (Igaz,hogy nem önként léptek be) Munkájukért nem havi bért kaptak,hanem az évvégi zárszámadáskor munkaegység utáni részesedést. Azonkívül volt háztáji földjük,és azon saját maguk gazdálkodtak. Az Állami Gazdaságok a régi uradalmak,nagy birtokok földjein mûködtek. Állami tulajdonban voltak,és havonta fizettek bért az ott dolgozóknak.

A TSZ-ek tulajdonosai a földjüket a közösbe adó parasztok voltak és szövetkezeti alapon mûködtek. (Igaz, hogy nem önként léptek be) Munkájukért nem havi bért kaptak, hanem az évvégi zárszámadáskor munkaegység utáni részesedést. Azonkívül volt háztáji földjük, és azon saját maguk gazdálkodtak. Az Állami Gazdaságok a régi uradalmak, nagy birtokok földjein mûködtek. Állami tulajdonban voltak, és havonta fizettek bért az ott dolgozóknak.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!

Mi a közös a szocializmus és a liberalizmusban? Kiknek az érdeke hogy ez a szimbiózis " uralkodjon?

Érdekes dolog? Alapjaiban teljesen eltér? két felfogásának házasságának a hátamögött a világon mindenött a cionista, nomenklatúrákat kialakító, orialhális, népréteg áll? Kik ?k ?

Legjobb válasz: A klasszikus liberalizmus individualista, a szocializmus kollektivista. A klasszikus liberalizmus szabadságfogalma negatív, a szocializmusé pozitív. A klasszikus liberalizmus egalitarizmusa formális, a szocializmusé tartalmi. Majdnem tökéletes ellentétei egymásnak, viszont mindketten szembenállnak a konzervativizmussal, mivel progresszívek (míg a konzervativizmus reakciós), radikálisak/racionalisták (míg a konzervativizmus tradicionalista). Persze vannak olyan különleges liberalizmusok, mint a kommunitárius liberalizmus vagy a baloldali liberalizmus, melyeknek több közös pontja lehet a szocializmussal. Országonként különbözõ, hogy milyen rétegek és csoportok állnak a különbözõ árnyalatú szocializmusok és liberalizmusok mögött. Az elsõ válaszoló kb. semmit nem ért Marx-Engelsbõl.

A klasszikus liberalizmus individualista, a szocializmus kollektivista. A klasszikus liberalizmus szabadságfogalma negatív, a szocializmusé pozitív. A klasszikus liberalizmus egalitarizmusa formális, a szocializmusé tartalmi. Majdnem tökéletes ellentétei egymásnak, viszont mindketten szembenállnak a konzervativizmussal, mivel progresszívek (míg a konzervativizmus reakciós), radikálisak/racionalisták (míg a konzervativizmus tradicionalista). Persze vannak olyan különleges liberalizmusok, mint a kommunitárius liberalizmus vagy a baloldali liberalizmus, melyeknek több közös pontja lehet a szocializmussal. Országonként különbözõ, hogy milyen rétegek és csoportok állnak a különbözõ árnyalatú szocializmusok és liberalizmusok mögött. Az elsõ válaszoló kb. semmit nem ért Marx-Engelsbõl.
A kérdező hozzászólása: Van igazság abban amit leírtál nem is kevés. De a liberalizmusról alkotott véleményed az a globalitáriánus neoliberalizmust mintázza és nem a hagyományos "konzervatív" liberalizmus . A szocializmusban pedig áthallásokat vélek felfedezni a kommunizmussal fõleg ha a Marx Karcsi expozékat is említed! Persze ha elolvastad és szerintem "el" a Tõke címû "tanulmányt", abban le vagyon írva hogy a gyakorlati életben nem megvaósítható! Az összefonódáshoz szerintem Oroszországban(az elsõ allkalmazó) Lenin nevét kell a N1 esnek tekinteni. De itt is a Zsidóság ami nyomta a gombot. Mivel akkor még gazdaságilag nem álltak ott egy ideológiát gyártva cserélték le a nemesi elitet. Az USA ban is voltak törekvéseik , fõleg az 50es és 60 as évek elején ám a nagy líberalitás és a társadalom szerkezet nem tette lehetõvé a számukra az ideológiai aknásítást. Az más kérdés hogy mint globál neolíbek az USA t is megszállták. Ahogyan a mostani Oroszországot is sõt azon az elven hogy vagyunk Orosz zsidók elegen még a külföldi "testvéreiket sem engedték be.(ezért a legnagyomm ott a oriarhia) Nállunk is ez a legnagyobb baj csak nem tudott 25-30 év alatt annyira beágyazódni hogy ne lehetne változtatni rajta. A mai elvük ! Végy egy nemzetet és foglaj el fontos pozíciókat. Aztán adj a hû fajtársaidnak mindent a kezébe a fenn maradt pozíciókból. Alakíts oriarhákat, gyengitsd le az ottélõket minden tekintetben. Aztán lopj és csalj amenyit csak lehet, amenyit elvisel az ott õshonos társadalom. Na ennek van most lassan vége! DJ
Kik õk, kik õk, kik õk? Mi már tudjuk kik õk. De ha tudod a választ miért kérdezed?
A kérdező hozzászólása: Ner sokan nem tudják, vagy rosszúl, vagy tévúton! Ha csak 1 embernek le esik már nem volt felesleges.

Mi a különbség a szocializmus és a kommunizmus között?

Egyáltalán volt valaha valahol komunizmus? Valahol azt olvasom, hogy nem valahol hogy igen. Valaki érthetően magyarázza már el nekem.

Legjobb válasz: A kommunizmus az maga az eszme és a kommunista állam azt jelentené hogy az emberek közti különbségek eltünnek, nincs szükség pénzre, stb., szóval olyan mint a kánaán. A szocializmus nem feltétlenül vezet a kommunizmus felé, lényege hogy szociális igazságosságra, szóval végülis szintén egyenlõségre törekszik. Van nemzeti szocializmus, keresztényszocializmus illetve az a sarló-kalapácsos szovjet szocializmus ami nálunk is volt sokáig. Ennek célja nyílván az lett volna elõször az I. vh után hogy a világforradalom kiteljesedik és a kommunisták mindenhol átveszik a hatalmat, aztán egy hosszabb idõszakra próbáltak meg berendezkedni a szocializmus segítségével, mert látták hogy a kommunizmus nem fog eljönni egyrõl a kettõre.

A kommunizmus az maga az eszme és a kommunista állam azt jelentené hogy az emberek közti különbségek eltünnek, nincs szükség pénzre, stb., szóval olyan mint a kánaán. A szocializmus nem feltétlenül vezet a kommunizmus felé, lényege hogy szociális igazságosságra, szóval végülis szintén egyenlõségre törekszik. Van nemzeti szocializmus, keresztényszocializmus illetve az a sarló-kalapácsos szovjet szocializmus ami nálunk is volt sokáig. Ennek célja nyílván az lett volna elõször az I. vh után hogy a világforradalom kiteljesedik és a kommunisták mindenhol átveszik a hatalmat, aztán egy hosszabb idõszakra próbáltak meg berendezkedni a szocializmus segítségével, mert látták hogy a kommunizmus nem fog eljönni egyrõl a kettõre.
Kommunizmus az olyan mint a hupikék törpikék mesében a törpék társadalma , de tényleg , hülyeségnek hangzik de az õ társadalmuk valóban kommunista. A szocializmust az elõzõ leírta.Én nem támogatom ezt az eszmét , teljes mértékben a kapitalizmus híve vagyok , de természetesen nem az elvadulté ami most is jelen van.
Kommunizmua: Észak-Korea, szocializmus: Kuba. Ha a megvalósult modelleket nézzük. De ezek nagyon messze esnek az elméletitõl, amirõl Marx álmodott. Fõleg az Észak-Koreai.

A szocializmus és a kommunizmus között mi a különbség?

Azért nem értem mert mondják hogy Magyarországon is volt az oroszok idején kommunizmus de az mégsem volt kommunizmus hanem szocializmus viszont kommunizmusnak nevezik és annak tartják. Most mi van? Hogy van ez?

Legjobb válasz: 18.14 Nagyon jó megközelítés és a válasznak ez a lényege.Esetleg még annyit, hogy a kommunizmushoz két lépcsõ vezet. Az egyik a szocializmus a másik a fejlett szocializmus. Magyarország már a fejlett szocializmus társadalmi-gazdasági fokához ért és épitette.

18.14 Nagyon jó megközelítés és a válasznak ez a lényege.Esetleg még annyit, hogy a kommunizmushoz két lépcsõ vezet. Az egyik a szocializmus a másik a fejlett szocializmus. Magyarország már a fejlett szocializmus társadalmi-gazdasági fokához ért és épitette.
A szocializmusban van egy szûk vezetõi réteg a kommunizmusban meg nincs.
Olyankor amikor az áldozatairól beszélnek akkor a kommunista ideológiáról beszélnek és nem a társadalomról.Az átmenetét, mint a szocializmus vagy fejlett szocializmus nem beszélhetnek róla bár már hallottam olyant, hogy a szocializmus károsultjai.
Az hogy a kommunizmus tökéletes, a szocializmus pedig csak út a tökéletességhez.
Azért hívják kommunizmusnak azt a rendszert mert az volt a cél.Viszont csak a szocializmus építéséig jutottunk csak el. A különbség a 2 rendszer között az, hogy a kommunzimus az már teljesen tökéletes, mindenki egyenlõ, mindenki azt csinálja amihez ért, mindenki egyenlõen részesül a javakban.A szocializmusban még van osztályharc , de már ott is elérték azt, hogy a nincstelen réteg is kaphat a közösbõl, de még nincs ugyanazon a szinten mint mondjuk egy áruházvezetõ.
A világ egyetlen országában nem volt kommunizmus! Akkor miért beszélnek okosok a kommunizmus áldozatairól? Állítólagos történészek még ennyit se tudnak?
az is egy különbség hogy szocializmus volt és van is a világon, míg kommunizmus soha sehol nem volt még.
+ hallottam egyszer egy elég jó definíciót: A kommunizmus és a szocializmus ugyanarra a hegycsúcsra akar feljutni.A kommunizmus addig üti az embereket amíg fel nem másznak vagy bele nem döglenek.A szocializmus épít egy liftet amivel mindenki fel tud jutni.
"az is egy különbség hogy szocializmus volt és van is a világon, míg kommunizmus soha sehol nem volt még." Pol Pot megcsinálta volna ha nem kergetik el... szészórták a pénzt, és az értelmiséget, mûvelt embereket, papokat üldözték, ölték.
A szocializmus a kommunizmus álneve. :)
A szocializmus: Magyarországon a Rákosi- és a Kádár-korszakban a hivatalos cél a kommunista társadalom felépítése volt, de ezt nem lehetett rögtön megvalósitani, ezt az átmeneti idõszakot nevezték szocializmusnak A Kommunizmus: Sajnos ezt nem tudom nagyon megmagyarázni, de azért megpróbálom: ez egy eszme, ahol tiltották a sajtószabadságot, magántulajdont, demokráciát

Mi a különbség a fasizmus és a nácizmus illetve a szocializmus és a kommunizmus között?

ocsi h ha rossz helyre írtam

Legjobb válasz: politikai berendezkedés-eszme-világnézet , de az utolsó kettõ az összefüggõ fogalmat alkot, mivel a szocializmus a kommunizmushoz vezetõ út csak közöttük van még a FEJLETT szocializmus kategória .

politikai berendezkedés-eszme-világnézet , de az utolsó kettõ az összefüggõ fogalmat alkot, mivel a szocializmus a kommunizmushoz vezetõ út csak közöttük van még a FEJLETT szocializmus kategória .
A nácizmus a fasizmus egy durvább, fajelmélettel megtoldott változata. A szocializmus a kommunizmus elõtti idõszak.
A fasizmus alapvetõen szélsõjobboldali eszme. Többfajta gazdasági modellel is kompatibilis. A nácizmus (nemzeti szocializmus) esetén inkább egy középutat próbálna meg felhozni a kapitalizmus és a szocializmus (lásd lejjebb) között, esetleg õk is favorizálják a teljes újraelosztást (némelyik hungarista), a nácik egyformán kritizálják a túlzott kapitalizmust (imperializmus) és a kommunizmust. A szocializmus többértelmû szó. Alapértelemben a kommunizmus elõtti idõszakot vesszük rajta alapul, a társadalmi különbségek csökkentése a célja. Alapvetõen liberális (azaz az egyéni jogokat elõrébb tartja, mint a származtatottakat) eszme, bár a diktatúrák alatt az ellenkezõje valósult meg. A másik jelentése a szocializmus szónak az újraelosztásos rendszer, ami a kapitalizmus mellet is megél. Pl. szocialista rendszerû az egészségügyünk, a nyugdíjrendszerünk, az oktatás, a rendõrség, a tûzoltóság, a közterületek fenntartása, stb. Azaz egy központi összegbõl finanszírozzuk õket (adók), így a kevésbé gazdagok is hozzá férhetnek olyan dolgokhoz, amelyek régen csak a gazdagoknak volt lehetõségük. Hátránya az, hogy nem megfelelõ elosztás esetén esetleg pont a gazdagokat támogatjuk, vagy értelmetlen dolgokra lapátoljuk ki a drága pénzt. Sok mostani szocialista (mert nem antikapitalisták, nem vetik el a kapitalizmus jó dolgait, de szabályoznák azt és nem alkalmaznák azt pl. az egészségügyre) nem szereti a szélsõbaloldali diktatúrákat szocializmusnak nevezni, õk a kommunizmus szót használják inkább: ugyan nem valósult meg Marx utópiája, de a kommunizmusra törekedtek.

Mi különbség van a nemzetiszocializmus a sima szocializmus és a nácizmus közt? Vagy a nemzetiszocializmus eggyenlő a nácizmussal?

Jah, és még annyit, hogy még nem töltöttem be a tizennyolcadik életévemet. Ha lehet, ne hülyegyerekezzetek :)

Legjobb válasz: Sima szocializmus: Minden ember egyenlõ fajra nemre vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. (persze a "szocializmus" nevû vallással nem helyezkedhetsz szembe) Nemzetszocializmus: Az egy nemzethez tartozók egyenlõek de az idegen nemzethez tartozó népcsoportok nem rendelkeznek azonos jogokkal. Nácizmus: Gyakorlatilag a nemzetszocializmus németországi változata. Hitler egykori pártja a NAtional soZIalist detusche arbeit partei a kiemelt betûk összevonásából keletkezett gúnynév.

Sima szocializmus: Minden ember egyenlõ fajra nemre vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. (persze a "szocializmus" nevû vallással nem helyezkedhetsz szembe) Nemzetszocializmus: Az egy nemzethez tartozók egyenlõek de az idegen nemzethez tartozó népcsoportok nem rendelkeznek azonos jogokkal. Nácizmus: Gyakorlatilag a nemzetszocializmus németországi változata. Hitler egykori pártja a NAtional soZIalist detusche arbeit partei a kiemelt betûk összevonásából keletkezett gúnynév.
Szociáldemokrata az olyan, aki a szocialista "értékeket" vallja, tehát egyenlõségpárti, de nem törekszik Rákosi/Sztálini típusú diktatúra kiépítésére, hanem demokratikus keretek között mozog. A nacionalista pedig olyan, aki azt a szemléletet vallja hogy a nép/nemzet érdekei az egyéni érdekek felett valók.
A kérdező hozzászólása: És a szociáldemokrata? Az mit jelent?
A kérdező hozzászólása: És még van egy fogalom amivel nem vagyok tisztában: nacionalista?
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm!

Mi a különbség a szocializmus és a szociáldemokrácia között?

Az interneten nagyon rövid választ találtam csak, nekem pedig hosszabban kellene.

Legjobb válasz: A szocializmus az átmeneti idõszak - a marxi ideológia szerint - amikor is az állam elkezdett többmindent tulajdonába venni, de létezik még a magántulajdon. Ez a szocializmus a proletárdiktatúra által mûködik. Ez a marxi eszme 2. foka. Ez az amit meg is valósítottak terveibõl; a kommunizmusig nem jutottak el. A szociáldemokrácia nem diktatúrikus, elfogadja ha "leszavazzák" és nem használ radikális eszközöket. Ugyanazon eszmék szerint mûködik, de õk a békésebbek. Többnyire a (teljes politikai palettán nézva) centristákkal és a konzervatívabb liberálisokkal szoktak összefogni. Meg persze a kommunistákkal.

A szocializmus az átmeneti idõszak - a marxi ideológia szerint - amikor is az állam elkezdett többmindent tulajdonába venni, de létezik még a magántulajdon. Ez a szocializmus a proletárdiktatúra által mûködik. Ez a marxi eszme 2. foka. Ez az amit meg is valósítottak terveibõl; a kommunizmusig nem jutottak el. A szociáldemokrácia nem diktatúrikus, elfogadja ha "leszavazzák" és nem használ radikális eszközöket. Ugyanazon eszmék szerint mûködik, de õk a békésebbek. Többnyire a (teljes politikai palettán nézva) centristákkal és a konzervatívabb liberálisokkal szoktak összefogni. Meg persze a kommunistákkal.
A szocializmus a marxizmusból kinõtt materialista politikai ideológia, vagy tekinthetõ a kapitalizmus és a kommunizmus közötti állomásnak. Ha politikai rendszert, célkitûzést értesz alatta, akkor célja a termelõ eszközök közös tulajdonba vétele (marxizmus), vagy minden magántulajdon megszüntetése (sztálinizmus). A kettõ véglet között rengeteg árnyalati átmenet van. A kommunizmus egy utópisztikus állami kontroll nélküli világ, ahol mindenki egyenlõ, és a termelést a közös tulajdonban lévõ javakkal végzik, anélkül hogy lenne kizsákmányoló réteg (osztályharc vége). Szocializmus alatt gyakran értik a Szovjetunióban fennálló rendszert. A szocialista ideológiákra jellemzõ a forradalmiság, megvalósult változataira pedig a totalitarizmus. A szociáldemokrácia mint politikai ideológia is igen változatos lehet fõ eltérés a szocialista/kommunista iránytól, hogy demokratikus úton, forradalom nélkül kívánja elérni a célját. Melyek elsõsorban a munkás osztály, késõbb szélesebb társadalmi rétegek képviselete, a szociális biztonsági rendszerek megteremtése (közegészségügy, szakszervezetek, oktatás, nyugdíj...).

Mik az alapvető különbségek a szocializmus, kapitalizmus és kommunizmus között?

Elolvastam már ?ket wikipédiába, de ?szintén én még nem jöttem rá az alapvet? különbségekre :(

Legjobb válasz: Könnyû megkülönböztetni õket aszerint pl., hogy ki mennyit dolgozik és mennyit fogyaszthat. A kapitalista társadalom az árutermelésen, a termelõeszközök magántulajdonán és a piaci koordináción alapul. Tehát a piaci viszonyoktól függ a javak és a munka elosztása. Vannak kapitalisták (tõkések) és munkások. A munkások annyit dolgoznak, amennyit a tõkés elõír számukra, és annyit kapnak érte, amennyit a tõkés fizet. Ezen kívül vannak még kistermelõk. A szocializmusban köztulajdonban vannak a termelõeszközök, és a munkájuk arányában részesülnek az emberek a megtermelt javakból. A kommunizmusban az emberek a képességeik szerint dolgoznak és a szükségleteik szerint részesülnek a termékekbõl. A kapitalizmus sehol sem létezik abban a tiszta formában, ahogy itt le van írva. A szocializmus és a kommunizmus pedig még nem valósult meg soha.

Könnyû megkülönböztetni õket aszerint pl., hogy ki mennyit dolgozik és mennyit fogyaszthat. A kapitalista társadalom az árutermelésen, a termelõeszközök magántulajdonán és a piaci koordináción alapul. Tehát a piaci viszonyoktól függ a javak és a munka elosztása. Vannak kapitalisták (tõkések) és munkások. A munkások annyit dolgoznak, amennyit a tõkés elõír számukra, és annyit kapnak érte, amennyit a tõkés fizet. Ezen kívül vannak még kistermelõk. A szocializmusban köztulajdonban vannak a termelõeszközök, és a munkájuk arányában részesülnek az emberek a megtermelt javakból. A kommunizmusban az emberek a képességeik szerint dolgoznak és a szükségleteik szerint részesülnek a termékekbõl. A kapitalizmus sehol sem létezik abban a tiszta formában, ahogy itt le van írva. A szocializmus és a kommunizmus pedig még nem valósult meg soha.
szocializmusban az emberek a közösen megtermelt javakból egyenlõen osztozkodnak, a kommunizmusban az állam bocsájtja egyenlõen rendelkezésre a termelõ-eszközöket, míg kapitalizmusban az egyéneké. De amúgy tényleg ezt írja le Wiki is, én is puskáztam róla :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm nektek, így már világos.
Utóbbi válasz némi tudsát sejtet. Pontosan fogalmaztál!
A szocializmusban nincs akkkora terror, mint a kommunizmusban , de mindkettõben egyenlõbbek az esélyek a tisztességes életre, megélhetésre. a kapitalizmus mocskos kizsákmányolás(olyan ami most 2011-ben és a rendszerváltás utántol megy magyarországon). a kapitalizmusban mindenki nyomorog azért az 1-2 emberért aki piszok jól él.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!