Találatok a következő kifejezésre: Mi a a szülési szabadság (24 db)

Mikor lehet kivenni a szülési szabadságot?

Sziasztok! A terhesség alatt bármikor igényelhetem a szülési szabadságot? A terhességem 4-5. hónapban vizsgázom, és szeretném azt a két hónapot szülési szabadságra kivenni. Ez lehetséges szerintetek?

Legjobb válasz: Nem. A szülési szabadságot legfeljebb a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal veheted igénybe. Hamarabb nem.

Nem. A szülési szabadságot legfeljebb a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal veheted igénybe. Hamarabb nem.
Ahogy az elõttem lévõ írta, szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal lehet kivenni.Még azt lehet csinálni, hogy elmész táppénzre, kiiratod magad az orvossal.De a szülési szabi az csak 28 nappal szülés elõtt vagy legkésõbb a szülés napjától.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a gyors válaszokat! Sokat segítettetek:)

Dec.1-től táppénzre szeretnék menni. Márciusra vagyok kiírva. A szülési szabadságot mikor kell kivenni vagy most lehetek egészen addig táppénzen amíg meg nem szülök? És szülés után hová kell fordulni, hogy ki veszem a szülési szabadságot?

Legjobb válasz: A szülés napjáig lehetsz táppénzen. Ha megszületik a pici, utána fél évig TGYÁS-t kapsz, majd másfél évig GYED. Ezeket a munkahely intézi elvileg, kérdezz rá a bérszámfejtõnél vagy a könyvelõnél.

A szülés napjáig lehetsz táppénzen. Ha megszületik a pici, utána fél évig TGYÁS-t kapsz, majd másfél évig GYED. Ezeket a munkahely intézi elvileg, kérdezz rá a bérszámfejtõnél vagy a könyvelõnél.
Igen.Én is táppénzen voltam szülésig, utána autómatikusan szülési szabin vagy 180 napig azt hiszem.Nem kell semmit ezügyben intézned ill. majd a munkahelyedre kell bevinni a baba papirjait és ott intézik majd.
A kérdező hozzászólása: köszönöm
Bocsi, hogy itt kérdezem , meg, de ha szüléskor megszûnik a munkahely akkor, hogy lesz szülési szabadság. Én pont így vagyok. Szülésig hosszabbítják meg a szerzõdéseimet. Utána ki intéz nekem, meg mit????? Még egyszer bocs, hogy itt kérdezem, csak engem is érdekel ez.
Nem biztos hogy a munkahely elintézi, nekem például nem fogja, hanem személyesen kell bemennem az Államkincstárhoz elintézni a Tgyás és majd a Gyedet is. Az utolsó kérdezõnek: Államkincstárban személyesen intézheted.
A kérdező hozzászólása: Semmi baj ez engem is érdekel.
Nekem is megszûnik szülés után a m.helyem, csak szülésig vagyok hosszabbítva.Én nov.29-re vagyok kiírva, s TB-nél én intézek mindent, mert a munkáltató nem/vállalkozó/.28 nappal szülés elõtt felvettek terhes állományba, elmentem a nõgyógyhoz s táppénzrõl átírtak terhesállományba, azt elvittem a tb-hez, s beadtam vele együtt a TGYAS papírt is.A baba születésekor valaki beviszi a baba Taj ill.születési anyakönyv kivonatát, s adnak 1 nyomtatványt is mellé a tb-nél.6 hó múlva kapod a Gyedet, elõtte 1 hónappal intézzük, /így is olyan soká küldenek pénzt/.Ha megszületik a baba a családi pótlékot is intézni kell a kincstárnál, s az egyszeri anyasági segélyt, azt is ott, ami 64 ezer valahányszáz forint.Majd ha a kics 1, 5 éves lesz, a Gyest kapod 2 éves koráig.

Hogyan tudom kivenni, mi az útja a szülési szabadságnak? Jelenleg 34 hetes km. vagyok itthon táppénzen, de az utolsó 4 hétre már szülési szabadságot szeretnék kivenni. Hol, hogyan, kivel kell intéznem?

Legjobb válasz: Én a34. hétig dolgoztam, utána otthon voltam szabin éls tp-en felváltva. A tgyás-t csak a szülés napján kezdtem meg, így onnantól számít a 168 nap, amíg ateljes fizumat kapom. És csak utána jön a gyed. Ha amunkahelyed tb kifizetõhely, akkor ott kell atgyás-t intázni, ha nem akkor az OEP-nél. http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..

Én a34. hétig dolgoztam, utána otthon voltam szabin éls tp-en felváltva. A tgyás-t csak a szülés napján kezdtem meg, így onnantól számít a 168 nap, amíg ateljes fizumat kapom. És csak utána jön a gyed. Ha amunkahelyed tb kifizetõhely, akkor ott kell atgyás-t intázni, ha nem akkor az OEP-nél. http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..
Munkahelyeden keresztül kell intézni. Ha kereseted alapján max. gyedre vagy jogosult akkor jobban jársz ha végig táppénzen vagy és a szülési szabadság csak a szülés napjától ketyeg.
Szia! Nekem a HR azt mondta, hogy a cégnél tudom, a munkahelyem kifizetõhely, valóban, 4 héttel a szülés elõtt. Arról nem beszélt senki, mi van, ha túlhordanám, de gondolom a hivatalos idõpont a lényeg. Kérdezd meg a személyzetist. Én TGYÁSon leszek majd, de vszinû tudok végig dolgozni, mert olyanok a körülmények, azért az elõkészületeket megteszem én is a 8. hónap végén.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, de a munkahelyemen azt mondták én intézzem, szerintem nem akrnak vele foglalkozni vagy õk sem tudják hogy van a menete. A védõnõm is csak 'hát'-okban beszélt róla. Esetleg az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál kell intéznem? A baba születése elõtt milyen nyomtatványt kell keresnem? Köszönöm elõre is ha valaki konkrét folyamatmenetet ír le.
Szia! Sztem hívd fel az illetékes OEP ügyfélszolgálatot, õk biztosan tudnak segíteni és konkrét infot adni, hogy a te esetedben pontosan hova, hogyan és mivel kell menni. Itt megtalálod, hogyan éred el õket: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 32912&_dad=portal&_.. Elsõ voltam. Drukkolok! ;-)

Mikor indíthatom el a szülési szabadság igénylését?

Aug. 22-re vagyok kiírva. Így júl. 25-t?l (hétf? 27-e) mehetek szülési szabadságra.

Legjobb válasz: szia! Úgy tudom, hogy leghamarabb a szülési szabadság elsõ napján lehet kérelmezni.

szia! Úgy tudom, hogy leghamarabb a szülési szabadság elsõ napján lehet kérelmezni.
Szia! Megigényelni tényleg a kiírt idõ elõtti 28. naptól lehet, de ahhoz, hogy jóváírják, kell majd a picúr születési anyakönyvi kivonata. Tehát, ha megvan a baba, OEPnél pótlólag leadjátok a kivonatot, és csak utána utalnak. Általában a szülést követõ hónap elején, egyszerre küldik a két havi TGYÁSt. Ha táppénzen maradsz a szülésig, akkor nincs torlódás a kifizetésben, mert a TGYÁSt akkor igényled, amikor már a kezedben a szül. any. kivonat.

Ha most otthon vagyok másfél éves kisfiammal, és most fogok szülni egy hónap múlva, akkor jár a szülési szabadság? Mit és hol kell kitölteni? Jól járok így?

Legjobb válasz: Ha még megvan a munkaviszonyod, akkor igen, jár, a szülés várható idõpontja elõtt legfeljebb 28 nappal kezdheted meg. Az OEP honlapján van nyomtatvány "Igénybejelentés terhességi gyermekágyi segélyre" a neve. Kitöltöd, és leadod a munkahelyedre. Igazából teljesen mindegy, mikor kezded a tgyást, mivel a gyeded (hacsak nem emeltek közben fizetést) ugyanannyi lesz a tesóval is, vagyis a döntés, hogy mikor legyen több pénzed csak annyi, hogy szülés elõtt, vagy szülés után.

Ha még megvan a munkaviszonyod, akkor igen, jár, a szülés várható idõpontja elõtt legfeljebb 28 nappal kezdheted meg. Az OEP honlapján van nyomtatvány "Igénybejelentés terhességi gyermekágyi segélyre" a neve. Kitöltöd, és leadod a munkahelyedre. Igazából teljesen mindegy, mikor kezded a tgyást, mivel a gyeded (hacsak nem emeltek közben fizetést) ugyanannyi lesz a tesóval is, vagyis a döntés, hogy mikor legyen több pénzed csak annyi, hogy szülés elõtt, vagy szülés után.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ, igyekszem értelmesen kitölteni!

Valaki elmagyarázná nekem, mit honnan kell igénybe venni? A GYÁS-t a munkahelyen kell? Mikor? Az egyenlõ a szülési szabadsággal? A gyedet kérelmet mikor kell kérnem a munkáltatótól? Egyszeri anyasági és társai?

Az egyiket Az OEP-nél kell a másikat meg a Kincstárba...

Legjobb válasz: Az attól függ, hogy a munkáltatód TB kifizetõ-e vagy nem. Ha TB kifizetõ, akkor a munkáltatónál kell a gyást igényelni, igen az a szülési szabi. A gyedet is a munkáltatnál kell, ha kifizetõhely. A gyást a szülés elõtt 28 nappal tudod igényelni vagy a szülés napjától. A gyedet a gyás lejárta elõtt 1 hónappal célszerû. Ha a munkáltató nem TB kifizetõ, akkor az OEP-nél kell igényelni ezeket. Anyasági és családi pótlékot a MÁK-ban tudod igényelni, miután a baba megszületett és megjött a TAJ-kártyája és az anyakönyvi kivonata.

Az attól függ, hogy a munkáltatód TB kifizetõ-e vagy nem. Ha TB kifizetõ, akkor a munkáltatónál kell a gyást igényelni, igen az a szülési szabi. A gyedet is a munkáltatnál kell, ha kifizetõhely. A gyást a szülés elõtt 28 nappal tudod igényelni vagy a szülés napjától. A gyedet a gyás lejárta elõtt 1 hónappal célszerû. Ha a munkáltató nem TB kifizetõ, akkor az OEP-nél kell igényelni ezeket. Anyasági és családi pótlékot a MÁK-ban tudod igényelni, miután a baba megszületett és megjött a TAJ-kártyája és az anyakönyvi kivonata.
A kérdező hozzászólása: Oké! Akkor ha Én szülés elõtt megigénylem 28 nappal a gyást meddig kapja az anyuka? Ha megszületett a Napsugaram, akkor automatikusan kapom a kórházból az anyakönyvi kivonatot vagy be kell menni a városházára? Mert olvastam hogy valahol a kórházból kikerülve megkapom. A taj kártyát gondolom nem kapom meg a klinikán. Vagy igen? Még ez nem tiszta a többi már igen. Köszönöm szépen!

Táppénzen vagyok, ezt a besorolási béremböl számolják ki. Mikor mehetek el szülési szabadságra és ezt a táppénzböl vagy a bes. bérböl számitják ki?

Lényegében az a kérdés,hogy melyik döntés a jo és a fizetö képesebb,mert nem mindegy. mikor és mit kéne jol elintéznem?

Legjobb válasz: Szia. A táppénzt az elõzõ év(2007) bruttó átlagából számolják(ha jutalék rendszer is van,az is beleszámít). Úgy tudom a táppénz és a szülési szabis pénzt ugyanúgy számolják, tehát nem a táppénzbõl számolják a szülésit. Majd a szülést követõen a gyedet is az elõzõ év bruttó átlagából számolják, ami közel annyi lesz mint a táppénz. Remélem tudtam segíteni. Minden jót.

Szia. A táppénzt az elõzõ év(2007) bruttó átlagából számolják(ha jutalék rendszer is van, az is beleszámít). Úgy tudom a táppénz és a szülési szabis pénzt ugyanúgy számolják, tehát nem a táppénzbõl számolják a szülésit. Majd a szülést követõen a gyedet is az elõzõ év bruttó átlagából számolják, ami közel annyi lesz mint a táppénz. Remélem tudtam segíteni. Minden jót.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen sokat segitettél

Ha nem tudjuk a fogantatás időpontját csak az uh-s méretekből derül ki hány hetes vagyok és mikor van a szülés várható időpontja, akkor mikortól menjek szülési szabadságra? Onnantól ha a baba megszületik? Most táppénzen vagyok, 27 hetes.

Legjobb válasz: Attól ugyanúgy elmehetsz a kiírt dátum elõtt 28 nappal vagy hogy van ez. Attól,h. nem tudod mikor volt az utolsó menzeszed még tudod,h. 27 hetes vagy.

Attól ugyanúgy elmehetsz a kiírt dátum elõtt 28 nappal vagy hogy van ez. Attól, h. nem tudod mikor volt az utolsó menzeszed még tudod, h. 27 hetes vagy.
Valamilyen dátumod gondolom azért van a szülés várható idõpontjáról, és ehhez kellene számolni. Ha kereseted alapján maximális gyedre leszel jogosult akkor jobban jársz, ha nem veszed ki elõre. Maradhatsz nyugodtan táppénzen végig és majd csak a szülés napjától ketyeg a szülési szabadság.
A szülési szabadság a várható szülés elõtti 4-6 hétben már igényelhetõ. Nos nehezebb, ha nincs pontos dátum. Én is így vagyok. :) A mensi alapján 31 hetesek lennénk, de az uh alapján 22 hetes. (maradt ki mensim) Így is tudnak mondani várható idõpontot. Nekem is mondtak már az elején. Tartom magam ahhoz, bár én szerintem kicsit hamarabb fog jönni a babó. Nehéz elmagyarázni, de ha az uh alapján 22 hetes (ami azt jelenti, hogy a fogantatásától számítva 22), akkor két hét csúszás van. Szóval szerintem ha adnak idõpontot, ahhoz tarthatod magad. Amúgy meg hiába van mindenkinek idõpont, a baba dönti el, mikor jön! :) Minden jót! 22 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: Hát akkor akkor járok jól ha onnantól megyek mikor megszületik.Köszi a válszokat.
Igen, anyagilag mindenképpen így jársz a legjobban!
Igen, sokkal jobban jársz ha szülés után használod ki ezt a lehetõséget így tovább fog tartani.:) A barátnõm is így csinálta és én is így fogom mert így egyszerübb is, mert azért tényleg pontosan nem lehet tudni mikor gondolja a babó hogy már szûkös neki a hely és keres egy tágasabbat ide ki:XD Üdv 36 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: Köszi a válszokat, ha leírom az okot mért nem tudom talán meg is értitek:máj. 2-án hagytam abba a fogamzásgátlót és aztán nem jött meg egyszer sem csak a terhességi tünetek jöttek, és már 3x monták nagyobbnak a számított hétnél és ugye minden forint számít.Mindenkinek minden jót!

A szülési szabadság idejére mit fizetnek? Táppénz jár, vagy valami átlagfizetés?

Legjobb válasz: A szülési szabi ideje alatt a fizetésed 70%-át kapod.A táppénz az más és júli 1-tõl az csak 60%.

A szülési szabi ideje alatt a fizetésed 70%-át kapod.A táppénz az más és júli 1-tõl az csak 60%.
szülési szabi alatt kapod a TGYÁS-t http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..
A kérdező hozzászólása: Köszi

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!