Találatok a következő kifejezésre: Mi a a násznagynak, (4 db)

Mi a dolga a násznagynak, illetve a vőfélynek?

Legjobb válasz: Szerepe nagyon hasonlít a võfélyére, de nem egyenlõ a kettõ. A násznagy általában családtag vagy barát, a võfély általában kívülálló, profi segítség. Mindkettõ a háttérben felügyeli, szervezi a dolgokat, odafigyel hogy mi mikor történjen. A különbség talán, hogy a võfély profi hangulatteremtését, rigmusait, játékait nem lehet a násznagyra bízni.

Szerepe nagyon hasonlít a võfélyére, de nem egyenlõ a kettõ. A násznagy általában családtag vagy barát, a võfély általában kívülálló, profi segítség. Mindkettõ a háttérben felügyeli, szervezi a dolgokat, odafigyel hogy mi mikor történjen. A különbség talán, hogy a võfély profi hangulatteremtését, rigmusait, játékait nem lehet a násznagyra bízni.

Mi a teendõje a násznagynak, és az anyagikkal kapcsolatban mennyit illik fizetnie pl. a papnak?

Legjobb válasz: Nálunk a násznagy nem fizet a papnak... A boríték meg kicsit vastagabb kell legyen, mint a többi vendégnek. De nyílván, ha nincs akkor nincs... Én a násznagyomat úgy választom, hogy a hozzám legközelebb álló házaspár, nem pedig aszerint, hogy mennyi pénze van...

Nálunk a násznagy nem fizet a papnak... A boríték meg kicsit vastagabb kell legyen, mint a többi vendégnek. De nyílván, ha nincs akkor nincs... Én a násznagyomat úgy választom, hogy a hozzám legközelebb álló házaspár, nem pedig aszerint, hogy mennyi pénze van...
Papnak az érvényes árlista alapján kell fizetni.Ha nincs ilyen akkor, annyit illik adni amennyi társadalmi státuszodból kifolyólag nem szégyen.
hát, ez családi szokásoktól függ, nálunk pl a násznagy fizeti a papot (vagyis a két násznagy közösen). NEm tudom, mennyibe került, mert nem mondták el, de amikor mi voltunk nászok, akkor 5-5ezret kért a pap.
A papnak szabott összeggel kellene elvileg dolgozni, nálunk 22.000.- volt az esküvõ. Násznagynak mindenbe illik segíteni amit a pár kér.És neki illik utolsónak távozni a vendégek közül.Pénz mindenki pénztálcájától függ, szerintem inkább egyéb segítséget várnak. Nekem nagyon szuper násznagyon volt még arra is figyelt, hogy dobozos üdítõt bontson (nehogy letörjem a mûkörmöm a szertartás elõtt). :)

Most augusztusban lesz a hivatalos eljegyzésem. Vőfély vagy násznagy végzi ezt a feladatot? Lánykérés a szülőktől? Mi a folyamata?

Legjobb válasz: Nem tudom nálatok mi a szokás, nálunk egy családi ebéd, ahol a fiú feláll, hebeg-habog és megkéri a lány kezét az apjától. Majd koccintanak és kész. A võfély meg a násznagy az esküvõn szerepel.

Nem tudom nálatok mi a szokás, nálunk egy családi ebéd, ahol a fiú feláll, hebeg-habog és megkéri a lány kezét az apjától. Majd koccintanak és kész. A võfély meg a násznagy az esküvõn szerepel.
Võfély? Násznagy? Azok az esküvõre kellenek. Nálunk nem volt eljegyzés, csak a férjemmel (akkor még nem volt a férjem) egymás újjára húztuk a gyûrût, megcsókoltuk egymást, majd fõztünk egy finom vacsorát és megettük :) Barátainknál nagy cécó volt, volt leánykérés, meg csokor, meg hidegtálak, kb. húsz vendég... Nekem mindez oly feleslegesnek tûnik, hisz erre ott lesz az esküvõ.. de hát kinek mi a jó :)
"Hivatalos eljegyzés"? Nem, az eljegyzés nem hivatalos. Sem násznagy, sem võfély nem kell hozzá. Egyébként meg úgy gondolom, hogy az eljegyzésnek addig volt értelme, míg a leendõ võlegény tényleg az apától kérte meg a lány kezét, mivel a lánynak nem volt sok beleszólása, kihez megy hozzá. Manapság számomra csak egy nevetségesen anakronisztikus szokás az egész eljegyzésesdi.
Hát a lánykérést szerintem egyértelmûen a võlegénynek kell, hiszen õ akarja elvenni a lányt. Gondolom te olyan eljegyzésre gondolsz, amikor a családodtól kéri meg a kezed, vagy amikor nekik jelentitek be a házassági szándékot. Szokás- és pénztárcafüggõ a dolog, vagy egy szimpla családi ebéd alkalmával kéri meg a kezed az apukádtól, vagy ugyan ezt meg lehet tenni rendezvényszerûen is, étteremben, több vendég elõtt.
Régen a võlegény apja kérte meg a lány kezét a lány apjától. Mivel a házasságról nem a fiatalok, hanem a szülõk döntöttek
Ha hivtalos eljegyzést szeretnél, azt pap végzi, násznagy és võfély az esküvõre kell :)
Téved itt egy pár hozzászóló..az elsõ házasságomnál a võfély ment még a vendégeket is meghívni ott az volt a szokás. Elõtte pedig kikérés volt, a võfély elment mindkét fél családjához , nagyszülõkhöz is és nagyon szép meghitt duma közepette áldást kért az esküvõre...búcsúverset is mondott a võlegény nevében..sírtak-ríttak...megható volt, de inkább jobb lett volna ha a kikérés alatt mindenki vadul ellenkezett volna.:D


Kinek a kije a násznagy? Mi a szerepe a lakodalomban?

A násznagy feleségének is /már amelyiknek van/ van szerepe a lagzi részében? Mit kell csinálnia? Mit csináljon az olyan személy, aki násznagy és nem szeret megnyilvánulni, szerepelni, inkább csak a háttérből figyel? Hogy élje túl a lagzi ezen részét? Sajnos a család nagy hagyománytisztelő és így nincs menekvése a leendő násznagynak.

Legjobb válasz: Õ a tanú az esküvõn. Alá kell írnia és a võlegény, v. menyasszony mellett állnia. A katolikus misén a keresztet kell tartania, amikor a võlegény, v. menyasszony a keresztre teszi a kezét és éppen esküszik... A lagziban sokféle szerepe lehet. Nálunk a násznagy kavarja a szitában a pénzt a menyasszonytánckor.

Õ a tanú az esküvõn. Alá kell írnia és a võlegény, v. menyasszony mellett állnia. A katolikus misén a keresztet kell tartania, amikor a võlegény, v. menyasszony a keresztre teszi a kezét és éppen esküszik... A lagziban sokféle szerepe lehet. Nálunk a násznagy kavarja a szitában a pénzt a menyasszonytánckor.
Felénk a keresztapát kell annak "választani". Szerencsére nekem senki sem ragaszkodott ehhez, meg a võlegényt gyerekkorában meg sem keresztelték, õ felnõttként "keresztelkedett" konfirmált, így neki nincs is ilyen. De unokatesómnak annak ellenére kötelezõ volt a keresztapját "választani", hogy évek óta nem is látta. De amúgy tanú volt, mást nem csinált, meg annyi, hogy a fõasztalnál a feleségével együtt. Minden egyebet pl. menyasszonytáncnál a võfély csinált, akit felfogadtak.
Tanúnak is szokták hívni... Nálunk hagyományosan a bérmakeresztszülõ (férje, ha nõ az illetõ) az.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!