Találatok a következő kifejezésre: Mi a a násznagynak, (3 db)

Mi a dolga a násznagynak, illetve a vőfélynek?

Legjobb válasz: Szerepe nagyon hasonlít a võfélyére, de nem egyenlõ a kettõ. A násznagy általában családtag vagy barát, a võfély általában kívülálló, profi segítség. Mindkettõ a háttérben felügyeli, szervezi a dolgokat, odafigyel hogy mi mikor történjen. A különbség talán, hogy a võfély profi hangulatteremtését, rigmusait, játékait nem lehet a násznagyra bízni.

Szerepe nagyon hasonlít a võfélyére, de nem egyenlõ a kettõ. A násznagy általában családtag vagy barát, a võfély általában kívülálló, profi segítség. Mindkettõ a háttérben felügyeli, szervezi a dolgokat, odafigyel hogy mi mikor történjen. A különbség talán, hogy a võfély profi hangulatteremtését, rigmusait, játékait nem lehet a násznagyra bízni.

Most augusztusban lesz a hivatalos eljegyzésem. Vőfély vagy násznagy végzi ezt a feladatot? Lánykérés a szülőktől? Mi a folyamata?

Legjobb válasz: Nem tudom nálatok mi a szokás, nálunk egy családi ebéd, ahol a fiú feláll, hebeg-habog és megkéri a lány kezét az apjától. Majd koccintanak és kész. A võfély meg a násznagy az esküvõn szerepel.

Nem tudom nálatok mi a szokás, nálunk egy családi ebéd, ahol a fiú feláll, hebeg-habog és megkéri a lány kezét az apjától. Majd koccintanak és kész. A võfély meg a násznagy az esküvõn szerepel.
Võfély? Násznagy? Azok az esküvõre kellenek. Nálunk nem volt eljegyzés, csak a férjemmel (akkor még nem volt a férjem) egymás újjára húztuk a gyûrût, megcsókoltuk egymást, majd fõztünk egy finom vacsorát és megettük :) Barátainknál nagy cécó volt, volt leánykérés, meg csokor, meg hidegtálak, kb. húsz vendég... Nekem mindez oly feleslegesnek tûnik, hisz erre ott lesz az esküvõ.. de hát kinek mi a jó :)
"Hivatalos eljegyzés"? Nem, az eljegyzés nem hivatalos. Sem násznagy, sem võfély nem kell hozzá. Egyébként meg úgy gondolom, hogy az eljegyzésnek addig volt értelme, míg a leendõ võlegény tényleg az apától kérte meg a lány kezét, mivel a lánynak nem volt sok beleszólása, kihez megy hozzá. Manapság számomra csak egy nevetségesen anakronisztikus szokás az egész eljegyzésesdi.
Hát a lánykérést szerintem egyértelmûen a võlegénynek kell, hiszen õ akarja elvenni a lányt. Gondolom te olyan eljegyzésre gondolsz, amikor a családodtól kéri meg a kezed, vagy amikor nekik jelentitek be a házassági szándékot. Szokás- és pénztárcafüggõ a dolog, vagy egy szimpla családi ebéd alkalmával kéri meg a kezed az apukádtól, vagy ugyan ezt meg lehet tenni rendezvényszerûen is, étteremben, több vendég elõtt.
Régen a võlegény apja kérte meg a lány kezét a lány apjától. Mivel a házasságról nem a fiatalok, hanem a szülõk döntöttek
Ha hivtalos eljegyzést szeretnél, azt pap végzi, násznagy és võfély az esküvõre kell :)
Téved itt egy pár hozzászóló..az elsõ házasságomnál a võfély ment még a vendégeket is meghívni ott az volt a szokás. Elõtte pedig kikérés volt, a võfély elment mindkét fél családjához , nagyszülõkhöz is és nagyon szép meghitt duma közepette áldást kért az esküvõre...búcsúverset is mondott a võlegény nevében..sírtak-ríttak...megható volt, de inkább jobb lett volna ha a kikérés alatt mindenki vadul ellenkezett volna.:D

Kinek a kije a násznagy? Mi a szerepe a lakodalomban?

A násznagy feleségének is /már amelyiknek van/ van szerepe a lagzi részében? Mit kell csinálnia? Mit csináljon az olyan személy, aki násznagy és nem szeret megnyilvánulni, szerepelni, inkább csak a háttérből figyel? Hogy élje túl a lagzi ezen részét? Sajnos a család nagy hagyománytisztelő és így nincs menekvése a leendő násznagynak.

Legjobb válasz: Õ a tanú az esküvõn. Alá kell írnia és a võlegény, v. menyasszony mellett állnia. A katolikus misén a keresztet kell tartania, amikor a võlegény, v. menyasszony a keresztre teszi a kezét és éppen esküszik... A lagziban sokféle szerepe lehet. Nálunk a násznagy kavarja a szitában a pénzt a menyasszonytánckor.

Õ a tanú az esküvõn. Alá kell írnia és a võlegény, v. menyasszony mellett állnia. A katolikus misén a keresztet kell tartania, amikor a võlegény, v. menyasszony a keresztre teszi a kezét és éppen esküszik... A lagziban sokféle szerepe lehet. Nálunk a násznagy kavarja a szitában a pénzt a menyasszonytánckor.
Felénk a keresztapát kell annak "választani". Szerencsére nekem senki sem ragaszkodott ehhez, meg a võlegényt gyerekkorában meg sem keresztelték, õ felnõttként "keresztelkedett" konfirmált, így neki nincs is ilyen. De unokatesómnak annak ellenére kötelezõ volt a keresztapját "választani", hogy évek óta nem is látta. De amúgy tanú volt, mást nem csinált, meg annyi, hogy a fõasztalnál a feleségével együtt. Minden egyebet pl. menyasszonytáncnál a võfély csinált, akit felfogadtak.
Tanúnak is szokták hívni... Nálunk hagyományosan a bérmakeresztszülõ (férje, ha nõ az illetõ) az.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!