Találatok a következő kifejezésre: Mi a a GYED és a (279 db)

Mikor jár a gyed és a gyes?

hány napnak kell ledolgozva lenni beleszámit e a 9hónap táppénz?

Legjobb válasz: Igen,bele számít a táppénz is. Tavaly még 2 évig kellett biztosítottnak lenni+ ha már meg is szûnt szülésre a munkaviszony,akkor is jogosult az újdonsült anyuka a Tgyás-ra,majd a gyed-re,ha a szülést megelõzõen max asszem 42 napja szûnt meg a munka viszonya. Ha nincs meg a biztosítási idõd,akkor gyes-t fogsz kapni,illetve ha jogosult vagy a Tgyás-ra,majd a gyed-re,akkor a gyermek két éves korától gyes jár. Remélem tudtam segíteni! Üdv:3 lányos

Igen, bele számít a táppénz is. Tavaly még 2 évig kellett biztosítottnak lenni+ ha már meg is szûnt szülésre a munkaviszony, akkor is jogosult az újdonsült anyuka a Tgyás-ra, majd a gyed-re, ha a szülést megelõzõen max asszem 42 napja szûnt meg a munka viszonya. Ha nincs meg a biztosítási idõd, akkor gyes-t fogsz kapni, illetve ha jogosult vagy a Tgyás-ra, majd a gyed-re, akkor a gyermek két éves korától gyes jár. Remélem tudtam segíteni! Üdv:3 lányos
Az elsõ választ nagyon helyesbíteni kell. 1. "Tavaly még 2 évig kellett biztosítottnak lenni" Sosem kellett két évig biztosítottnak lenni, mindig két éven belül kellett a biztosítotti idõnek meglennie, 2010 május elõtt 180, azóta 365 napnak. 2. "ha már meg is szûnt szülésre a munkaviszony, akkor is jogosult az újdonsült anyuka a Tgyás-ra, majd a gyed-re, ha a szülést megelõzõen max asszem 42 napja szûnt meg a munka viszonya." Csak a tgyásra jogosult ekkor az anyuka, a gyedre nem. Gyedet kizárólag akkor kaphat valaki, ha igényléskor él a munkaviszonya (tgyás lejártakor), vagy legkorábban a tgyás alatt szûnik meg. 3."ha jogosult vagy a Tgyás-ra, majd a gyed-re, akkor a gyermek két éves korától gyes jár". Nem feltétlenül, tekintettel arra, hogy a gyed annyi ideig jár, amennyit korábban biztosításban töltöttél. Ha 365 napod van, akkor nagyjából a kicsi másfél éves koráig jár a gyed, onnantól a gyes. 365 napnak kell amúgy lennie a gyednek, és igen beleszámít a táppénz, ezt az elsõ válaszoló is jól írta.

Mi lesz a GYED és a THGYÁS alapja ebben az esetben?

Biztosított vagyok (hat.lan idej? munkaszerz?désem van), jelenleg gyesen. Ha gyes-be születik a kistesó, mi lesz az anyasági támogatásaim kiszámolásának az alapja? minimálbér, vagy a saját bérem? Mennyi id?re kell visszamenni dolgozni (és a szabadságot kivenni pl, v betegállományba menni) ahhoz h a bérem és ne a minimálbér legyen az alap?

Legjobb válasz: Mikortól vagy GYES-en, elõtte mikor milyen ellátásokat kaptál és mi alapján?

Mikortól vagy GYES-en, elõtte mikor milyen ellátásokat kaptál és mi alapján?
A kérdező hozzászólása: jelenleg 9 hónapja gyesen vagyok. Mennyi idõre kellene visszamennem dolgozni ahhoz h újra a fizetésem alapján számoljanak. Ha jól értem 180 napra?
A kérdező hozzászólása: Ha újra végiggondolom, akkor feltéve ha idén születne, akkor elõzõ évben 3 hónapot voltam gyesen, tehát az elõzõ alap és nem a minimálbér lenne az alap. Jól gondolom?
Igen, jól érted, de kizárólag akkor, ha július 16-ig megszületik, vagy legalább megkezded a tgyást. Ugyanis ha ennél késõbb kezdõdik a tgyás, akkor a gyed igénylése mindenképpen átcsúszik a következõ évre, vagyis az idei 9 havi gyest veszik majd figyelembe. Ha viszont visszamégy dolgozni, és lesz 180 bérezett napod (ide tartozik a munkanap a hétvégével, a szabadság, és a betegszabadság is, de a táppénz nem), akkor minden ellátás alapja ez a 180 nap alatt kapott bér lesz.
A kérdező hozzászólása: nagyon sokat segítettél, köszönöm!

Mikor érkezik a gyed és a családipotlék 2010 ben?

Legjobb válasz: Mint 2009-ben:)) 3-4-én bankszámla,néha már másodikán is aztán pár nap múlva postán:-))

Mint 2009-ben:) ) 3-4-én bankszámla, néha már másodikán is aztán pár nap múlva postán:-))
Én a múlt évhez hasonlóan 10.-e körül kaptam postán.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat.


Még nem került a Parlament elé, de remélem leszavazzák.
Vihar elõtti csend van most a részükrõl. Nagyon felháborítónak találom, hogy egyáltalán az eszükbe jutott. Hogy merjünk így babát vállalni. Azért egy fizetésbõl nem lehet megélni, jól jön az a 2 év gyed. Arról nem is beszélve, hogy a kisgyereknek az elsõ 3 évben leginkább az anyukájára van szüksége. Vérlázító!
Bocs, hogy offolok, de TELJESEN iGAZAD VAN!!!4 gyerekes anyuka
Sziasztok! Én most vagyok 25 hetes terhes, a védõnõ adott nekem a 2009-es évre gyermekek után járó ellátásokról szóló papírt, ami ha jól átolvastuk akkor igazából nem változott szinte semmit csak annyit hogy felemelték a GYED max. határát.Ami 100.100-
FELHÁBORÍTÓ amit terveznek, és nagyon úgy néz ki, hogy idéntõl bevezetik!! Mégis, hogyan éljen meg egy család a GYES-bõl, megadóztatott családiból 2 évig?!? Vagy menjen vissza az anyuka dolgozni, de a bölcsödehiány miatt ezt lehetetlenné tették!! Annak persze könnyû, aki ezeket a törvényeket hozza, hiszen a villa ablakából minden annyira másként néz ki nem?

Mi lesz a TGYÁS alapom, illetve a GYED-em alapja? Felmondja e a gyest és menjek vissza dolgozni, hiszen van szabadságom is? Ha visszamegyek és szabadság után elmegyek táppénzre, ha szükséges akkor az lesz a gyedem alapja? Köszönöm a segítséget

2010. decemberében szültem, júliusra várom a következő babámat.

Legjobb válasz: Hát, menj táppénzre. Ne lépd túl idén a 180 nap gyest, különben lehet, hogy a minimálbér lesz az alapod a gyednél. A tgyás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, mivel nem lesz 180 bérezett napod. Ha most eljössz táppénzre, akkor a gyed alapja is a tgyás alapja lesz, vagyis a szerzõdés szerinti béred. Persze mehetsz szabira is és utána táppénzre. Lényegében a tgyás és gyed összegében nem változtatna, hiszen valójában nem dolgozol. Tehát az alapod a tényleges jövedelmed, vagy a szerzõdés szerinti béred lesz, de a gyest már szerintem mindenképp mond le, be haladd meg a 180 napot.

Hát, menj táppénzre. Ne lépd túl idén a 180 nap gyest, különben lehet, hogy a minimálbér lesz az alapod a gyednél. A tgyás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, mivel nem lesz 180 bérezett napod. Ha most eljössz táppénzre, akkor a gyed alapja is a tgyás alapja lesz, vagyis a szerzõdés szerinti béred. Persze mehetsz szabira is és utána táppénzre. Lényegében a tgyás és gyed összegében nem változtatna, hiszen valójában nem dolgozol. Tehát az alapod a tényleges jövedelmed, vagy a szerzõdés szerinti béred lesz, de a gyest már szerintem mindenképp mond le, be haladd meg a 180 napot.
Ha decemberben kezdted a GYES-t, akkor gyorsan mondd le, nehogy meghaladd a 180 napot.A legjobban úgy jársz, ha kiveszed a szabadságot, majd a TGYÁS igényléséig elmész táppénzre. De ne felejtsd el bejelenteni (lehetõleg írásban) a munkáltatódnak a terhesség tényét, mert csak akkor vagy védett. A táppénz nem lehet a TGYÁS és a GYED alapja, azt nem veszik figyelembe a számításnál. Mivel viszont idén már nem lesz 180 bérezett napod, a számítás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz. (ebben a pótlékok és az egyéb juttatások nem szerepelnek)

A GYEDet és a táppénzt is ugyanabból számítják? Mi van, ha előző évben GYEDEN voltam?

Legjobb válasz: Igen, mindkettõnél az elõzõ naptári évet nézik. Ha ott nincs 180 bérezett nap, akkor a minimálbér lesz az alapja. Ha viszont azért nincs 180 bérezett nap, mert zömében táppénzt/tgyást/gyedet kapsz (vigyázat! gyes nem), akkor a korábbi ellátás (táppénz/tgyás/gyed) alapja lesz az új ellátás alapja.

Igen, mindkettõnél az elõzõ naptári évet nézik. Ha ott nincs 180 bérezett nap, akkor a minimálbér lesz az alapja. Ha viszont azért nincs 180 bérezett nap, mert zömében táppénzt/tgyást/gyedet kapsz (vigyázat! gyes nem), akkor a korábbi ellátás (táppénz/tgyás/gyed) alapja lesz az új ellátás alapja.

Mit jelent a gyed jogosultságnál a 365nap biztosítási jogviszony? Munkaviszonyt? Beleszámit a betegállomány? Pl. Ha ezév augusztusában kezdtem el dolgozni elotte nem dolgoztam, ha decemberre teherbe esnék és még február márciusig tudnék dolgozni.

Mit jelent a gyed jogosultságnál a 365nap biztosítási jogviszony? Munkaviszonyt? Beleszámit a betegállomány? Pl. Ha ezév augusztusában kezdtem el dolgozni elotte nem dolgoztam, ha decemberre teherbe esnék és még február márciusig tudnék dolgozni akkor szülés után járna vagy sem a gyes és tsai? Vagy várnom kell a fogantatással augusztusig?

Legjobb válasz: Ha csak egy évet dolgoznál elõtte akkor TGYÁS után csak egy évig járna a gyed nem 1.5 évig. Én várnék vele még pár hónapot, azon nem múlik semmi. Elsõ gyes jár alanyi jogon ami 25 ezer a gyed a fizetés bizonyos %-a.

Ha csak egy évet dolgoznál elõtte akkor TGYÁS után csak egy évig járna a gyed nem 1.5 évig. Én várnék vele még pár hónapot, azon nem múlik semmi. Elsõ gyes jár alanyi jogon ami 25 ezer a gyed a fizetés bizonyos %-a.
1. vagyok: Annyira koncentráltam, hogy el ne írjam, hogy csak sikerült elírnom, hogy GYES jár alanyi jogon. :D BOCSI!
Én úgy tudom, de javítsatok ki ha nem így van, mert engem is érdekelne. Táppénzen csak annyi ideig lehetsz amennyit már dolgoztál. Munka viszonyból kell meglennie a 365 napnak ahhoz, hogy GYED-et kapjál és TGYÁS-t, a betegállomány nem számít bele. GYED mindenkinek jár az fix kb. 26.000FT körüli összeg. Tehát igen várnod kell augusztusig, illetve hát addig "muszáj" dolgoznod akár terhesen is. 365 napnyi munka viszony kell, amibe a táppénz nem számít bele.
szia, 1-es..részben igazad van...annyi ideig jár a táppénz amennyi ideig elõtte dolgoztál, ez tapasztalatból tudom.Az OEP-nél 1 hete voltam, ök azt mondták, hogy a táppénz is beszámít mivel a munkaviszonyt nézik és nem azt , hogy ténylegesen bejártál-e dolgozni.A béredet pedig a nettó bérbõl fogják számolni, nem azt amikor táppénzen voltál hanem a bruttódból...tehát a rendes bérednek aszem a 70%-a a GYED.A várható születéstõl számolja össze napra pontosan a két évet...írok példát: én 2014.04.05-én fogok szülni..tehát a két évnek 2012.04.15.-töl számolják és ezen idõ alatt kell a 365 napnak meglennie, nem kell, hogy megszakítás nélküli legyen a munkaviszony, viszont ha alkalmi munkavállaló voltál az sajna nem számít bele...ha van kérdésed írj, ha tudok segítek.De a legjobb ha fogod magad és bemész...én kb . fél órát töltöttem ott, kilehet bírni. :)
A kérdező hozzászólása: szia köszönöm. Nekem sajna nincs két évem, csak iden augusztustól...Köszönöm a segítséget mindenkinek, szerintem én is megkeresem õket.
Ha augusztustól dolgozol, és decemberben esel teherbe, akkor éppen meglesz a 365 napod. Ha márciusig dolgozol, akkor meg kitart a táppénzed a szülésig. Így a kicsi nagyjából másfél éves koráig fog járni a gyed. Ha kitolod a teherbeesést pár hónappal, annyival tovább jár majd a gyed. Viszont a táppénzed csak 50% lesz.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm mindenkinek a hasznos hozzászólásait/ tanácsait! Nagyon sokat segítettetek! Köszönöm!!! :)

A GYED és a GYES is jár? Vagy csak az egyik? És mi az a TGYÁS? Ki kapja miért?

Legjobb válasz: ...a Gyed ugyanilyen alapon jár a Tágys után a baba 2 éves koráig... ezt írtam, szerintem ez ua, mint amit te mondasz..:D:D

...a Gyed ugyanilyen alapon jár a Tágys után a baba 2 éves koráig... ezt írtam, szerintem ez ua, mint amit te mondasz..:D:D
Kedves Kérdezõ! Ha nem tudod megnyitni a letöltött fájl-t (pdf kiterjesztése miatt) nagyon szívesen elküldöm privátba a txt-s verziót és akkor magad is meg tudod nézni, nem mások emlékeire kell hagyatkoznod: a második és harmadik válaszoló is csak részinfókat (félre)írt. Elsõ válaszoló
Szia! Innen letöltheted a "Tájékoztató a gyerekek után járó támogatásokról" c. füzetet, amiben minden le van írva: http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=1072&articleID=3044..
nem hinném hogy félre informáltunk volna bárkit is, inkább azt mondanám, nem a litániát írtuk le, csak a lényeget. ..de természetesen itt le van írva minden, hogy milyen papírok szükségesek, stb..
TGYÁS jár szülés után 6 hónapig kb., ha volt 180 biztosított napod szülés elõtt, akkor ez a fizud 70%-a lesz naptári napokra lebontva, a Gyed ugyanilye alapon jár a Tágys-t után a baba 2 éves koráig, és utána jön Gyes a baba 3 éves koráig. Ha nem volt munkaviszony akkor csak a Gyes jár az elejétõl sajna, az huszon párezer forint.
Utolsó válaszoló szerintem elírtad, mert a baba 2 éves koráig a GYED jár és Nem a TGYÁS. A TGYÁS 168 napig jár, utána jön a GYED, aztán 2 év után a GYES, ami mellett már lehet 8 órában dolgozni. Mindez csak abban az esetben jár (a 180 nap biztosított idõ mellett) ha a szülés idõpontjában is van bejelentett munkahelyed. Ha ez nincs meg, akkor a GYES jár alanyi jogon, de az is csak akkor, ha terhesség ideje alatt legalább 4 alkalommal megjelentél terhestanácsadáson. Errõl kell orvosi igazolást kérni. Ezek mellett még kapod az egyszeri anyasági támogatást ami 64.000 Ft, plusz havonta a családi pótlékot, ami 12.200 Ft egy gyerek után. Remélem segítettem.
Szerintem az elsõ két válaszoló, leírt minden választ ami a kérdésre vonatkozik. Szép babázást.
Épp azért írtam, hogy nagyon szívesen bárkinek elküldöm txt-be (ha nem tudja a pdf-et megnyitni), mert pl. bizonyos esetekben akkor is jár TGYÁS, ha már megszûnt a biztosítási jogviszonyod, vagy pl. a TGYÁS-t a szülési szabadság idõtartamára jár, amit a szülés várható idõpontja elõtt 4 héttel igénybe lehet venni (azaz nem feltétlenül a szülést követõ 168 napra jár).
3. vagyok. Bocsi csak a TGYÁS utáni T betû zavart meg :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Kellemes ünnepeket!

Minek a rövidítése, GYES és a GYED?

Legjobb válasz: GYes-gyermekgondozási segély Gyed-gyermekkondozási dij-at hiszem ezek a rövidítések.. Tgyás-terhességi gyermekgondozási segély(ez a szülési szabadság)

GYes-gyermekgondozási segély Gyed-gyermekkondozási dij-at hiszem ezek a rövidítések.. Tgyás-terhességi gyermekgondozási segély(ez a szülési szabadság)

Mi lesz a TGYÁS és a GYED összegének alapja?

2014. szeptemberében szülök. Visszamenõleg az elmúlt két évben megvan a szükséges 365 biztosított nap.2013. májusáig dolgoztam folyamatosan, majd voltam 3 hónapig álláskeresési járadékon.2014. májusától újra dolgozom. Mivel a szülés elõtt nem lesz meg a 180 biztosított napom, a TGYÁS, GYED összegét mi alapján számolják? A mostani, vagy a tavalyi bér lesz az alap? Vagy átlagolnak?

Legjobb válasz: Csak a 2014 májusától szerzett jövedelem lesz a mérvadó. A tgyás alapja a tényleges vagy szerzõdés szerinti bér. A gyed esetében szintén, ha azért nem lesz meg a 180 nap, mert táppénzen vagy tgyáson voltál. Az alap mindenképp a jogosultság kezdõnapján érvényes bér, vagyis a mostani, a tavalyit nem veszik figyelembe semmiképp.

Csak a 2014 májusától szerzett jövedelem lesz a mérvadó. A tgyás alapja a tényleges vagy szerzõdés szerinti bér. A gyed esetében szintén, ha azért nem lesz meg a 180 nap, mert táppénzen vagy tgyáson voltál. Az alap mindenképp a jogosultság kezdõnapján érvényes bér, vagyis a mostani, a tavalyit nem veszik figyelembe semmiképp.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!