Találatok a következő kifejezésre: Mi a a GYED (717 db)

Mi lesz a TGYÁS alapom, illetve a GYED-em alapja? Felmondja e a gyest és menjek vissza dolgozni, hiszen van szabadságom is? Ha visszamegyek és szabadság után elmegyek táppénzre, ha szükséges akkor az lesz a gyedem alapja? Köszönöm a segítséget

2010. decemberében szültem, júliusra várom a következő babámat.

Legjobb válasz: Hát, menj táppénzre. Ne lépd túl idén a 180 nap gyest, különben lehet, hogy a minimálbér lesz az alapod a gyednél. A tgyás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, mivel nem lesz 180 bérezett napod. Ha most eljössz táppénzre, akkor a gyed alapja is a tgyás alapja lesz, vagyis a szerzõdés szerinti béred. Persze mehetsz szabira is és utána táppénzre. Lényegében a tgyás és gyed összegében nem változtatna, hiszen valójában nem dolgozol. Tehát az alapod a tényleges jövedelmed, vagy a szerzõdés szerinti béred lesz, de a gyest már szerintem mindenképp mond le, be haladd meg a 180 napot.

Hát, menj táppénzre. Ne lépd túl idén a 180 nap gyest, különben lehet, hogy a minimálbér lesz az alapod a gyednél. A tgyás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, mivel nem lesz 180 bérezett napod. Ha most eljössz táppénzre, akkor a gyed alapja is a tgyás alapja lesz, vagyis a szerzõdés szerinti béred. Persze mehetsz szabira is és utána táppénzre. Lényegében a tgyás és gyed összegében nem változtatna, hiszen valójában nem dolgozol. Tehát az alapod a tényleges jövedelmed, vagy a szerzõdés szerinti béred lesz, de a gyest már szerintem mindenképp mond le, be haladd meg a 180 napot.
Ha decemberben kezdted a GYES-t, akkor gyorsan mondd le, nehogy meghaladd a 180 napot.A legjobban úgy jársz, ha kiveszed a szabadságot, majd a TGYÁS igényléséig elmész táppénzre. De ne felejtsd el bejelenteni (lehetõleg írásban) a munkáltatódnak a terhesség tényét, mert csak akkor vagy védett. A táppénz nem lehet a TGYÁS és a GYED alapja, azt nem veszik figyelembe a számításnál. Mivel viszont idén már nem lesz 180 bérezett napod, a számítás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz. (ebben a pótlékok és az egyéb juttatások nem szerepelnek)

Mi történik a gyed-del, ha a munkahelyem megszűnik? Kapom tovább ahogy eddig?

Leépítés van a munkahelyemen, ha vissza mennék dolgozni akkor kiraknának, Viszont tettek egy ajánlatot, hogy ha aláírom akkor 9 havi fizumat megkapom végkielégítésként. A kérdés csak az, hogy ha most lesz egy éves a lányom akkor vajon kapom a gyedet továbbra is? Volt már valaki hasonló helyzetben?

Legjobb válasz: Igen, kapod tovább 2 éves korig, csak annak már passzív gyed lesz a neve (magyarul nem számít jogviszonynak, mint most). Ha nem akartok most kistesót, akkor fogadd el a 9 havi fizut. Ha terveztek még egy babát, és beleszülsz a gyedbe és még él a cég, akkor ugyanezeket az ellátásokat kapod, mint most, tehát tgyás és gyed. Ha aláírod a felmondást, passzív gyeden vagy, utána gyest kapsz, és úgy szülsz, akkor rá már nem jár semmi, csak gyes.

Igen, kapod tovább 2 éves korig, csak annak már passzív gyed lesz a neve (magyarul nem számít jogviszonynak, mint most). Ha nem akartok most kistesót, akkor fogadd el a 9 havi fizut. Ha terveztek még egy babát, és beleszülsz a gyedbe és még él a cég, akkor ugyanezeket az ellátásokat kapod, mint most, tehát tgyás és gyed. Ha aláírod a felmondást, passzív gyeden vagy, utána gyest kapsz, és úgy szülsz, akkor rá már nem jár semmi, csak gyes.
szia!Hasomló helyzetben vagyok én is az én munkahelyem is megszûnik ha vissza megyek mert megszûnt a járat!A gyed jár mindenképp a kislányod 2 éves koráig ha nem jelzed hogy visszamennél dolgozni!De szerintem a végkielégítésre jogosult vagy ha kirúgnak, gyeden meg maradsz otthon!
1.vagyok. Nem volt túl egyértelmû, amit írtam. Szóval ha terveztek kistesót és még a gyed alatt megszületik, akkor inkább ne írd alá a felmondást (az ellátások miatt).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Nem tervezünk tesót, ez már a második baba. Végkielégítés igen járna ha visszamennék és rendes felmondással tennének ki, de az csak 2 hónap fizu, ez meg ugye kilenc...ha kapom továbbra is a pénzt akkor nekem ez úgy néz ki nagyon megéri.
1. Igen, ilyen esetben fogadd el a 9 hónap fizut, jobban jársz. A gyed végig járni fog, emiatt ne aggódj.

A GYES-t mikor igényeljem? A GYED-em márc közepén fog lejárni! Mikortól lehet? Vagy az mindegy?

Legjobb válasz: A gyed lejáratának napjától pl: gyest igényeled március 15.-étõl, ha a gyedet márc 14.-én kapodutoljára, ezt pedig már kérheted február 15.-én is, csak a megfelelõ dátumokat írd be az igénylõre, a gyedet pedig lemondod,ill ha kapsz papírt a lejáratról, akkor nem kell lemondani. Haígy teszel, akkor az átfutási idõ miatt nem fogsz késéssel kapni, ha utólag kéred, akkor 30 nap kb mire még hozzányúlnak a papírodhoz.

A gyed lejáratának napjától pl: gyest igényeled március 15.-étõl, ha a gyedet márc 14.-én kapodutoljára, ezt pedig már kérheted február 15.-én is, csak a megfelelõ dátumokat írd be az igénylõre, a gyedet pedig lemondod, ill ha kapsz papírt a lejáratról, akkor nem kell lemondani. Haígy teszel, akkor az átfutási idõ miatt nem fogsz késéssel kapni, ha utólag kéred, akkor 30 nap kb mire még hozzányúlnak a papírodhoz.


Mi lesz a gyed számítás alapja? Kaphatok-e t-gyást gyedet újra? És meddig 2 évig fog járni a gyed?

Szóval lányom lassan 2 éves azt tervezem, hogy vissza megyek dolgozni, kb 1 évet,de szeretnénk tesót is.Azért az 1 év amit terveink szerint dolgoznék.Ilyenkor hogy számolják a t-gyást gyedet?És hogy csak 1 évet dolgoztam így is megjár 2 évre a gyed?A lányom után mindent megkaptam tgyás gyed (2 évre).Ebben az esetben is megkapnám? Hol tudok utána nézni?

Legjobb válasz: Persze, ugyanúgy meg fog járni minden és igen, újból a gyerek 2 éves koráig. Az alapjuk, a napi bruttó átlagbéred lesz ugyanúgy az alap, mint az elsõ gyereknél. Ha viszont gyesre mész, nem mész vissza dolgozni és több mint 180 napot leszel gyesen, akkor a minimálbér lesz a gyed alapja.

Persze, ugyanúgy meg fog járni minden és igen, újból a gyerek 2 éves koráig. Az alapjuk, a napi bruttó átlagbéred lesz ugyanúgy az alap, mint az elsõ gyereknél. Ha viszont gyesre mész, nem mész vissza dolgozni és több mint 180 napot leszel gyesen, akkor a minimálbér lesz a gyed alapja.
A kérdező hozzászólása: És ha gyes mellett dolgozok heti 30 órát (mert ennyit lehet ugye) akkor az számít valamit plusszba?Mert úgy néz ki sikerülne 6 órásba elmennem dolgozni.Vagy akkor csak a heti 30 órát vennék figyelembe?
Ha heti 6 órában dolgoznál, akkor az bruttó bér lesz a tgyás és a gyed alapja!

Mit jelent a gyed jogosultságnál a 365nap biztosítási jogviszony? Munkaviszonyt? Beleszámit a betegállomány? Pl. Ha ezév augusztusában kezdtem el dolgozni elotte nem dolgoztam, ha decemberre teherbe esnék és még február márciusig tudnék dolgozni.

Mit jelent a gyed jogosultságnál a 365nap biztosítási jogviszony? Munkaviszonyt? Beleszámit a betegállomány? Pl. Ha ezév augusztusában kezdtem el dolgozni elotte nem dolgoztam, ha decemberre teherbe esnék és még február márciusig tudnék dolgozni akkor szülés után járna vagy sem a gyes és tsai? Vagy várnom kell a fogantatással augusztusig?

Legjobb válasz: Ha csak egy évet dolgoznál elõtte akkor TGYÁS után csak egy évig járna a gyed nem 1.5 évig. Én várnék vele még pár hónapot, azon nem múlik semmi. Elsõ gyes jár alanyi jogon ami 25 ezer a gyed a fizetés bizonyos %-a.

Ha csak egy évet dolgoznál elõtte akkor TGYÁS után csak egy évig járna a gyed nem 1.5 évig. Én várnék vele még pár hónapot, azon nem múlik semmi. Elsõ gyes jár alanyi jogon ami 25 ezer a gyed a fizetés bizonyos %-a.
1. vagyok: Annyira koncentráltam, hogy el ne írjam, hogy csak sikerült elírnom, hogy GYES jár alanyi jogon. :D BOCSI!
Én úgy tudom, de javítsatok ki ha nem így van, mert engem is érdekelne. Táppénzen csak annyi ideig lehetsz amennyit már dolgoztál. Munka viszonyból kell meglennie a 365 napnak ahhoz, hogy GYED-et kapjál és TGYÁS-t, a betegállomány nem számít bele. GYED mindenkinek jár az fix kb. 26.000FT körüli összeg. Tehát igen várnod kell augusztusig, illetve hát addig "muszáj" dolgoznod akár terhesen is. 365 napnyi munka viszony kell, amibe a táppénz nem számít bele.
szia, 1-es..részben igazad van...annyi ideig jár a táppénz amennyi ideig elõtte dolgoztál, ez tapasztalatból tudom.Az OEP-nél 1 hete voltam, ök azt mondták, hogy a táppénz is beszámít mivel a munkaviszonyt nézik és nem azt , hogy ténylegesen bejártál-e dolgozni.A béredet pedig a nettó bérbõl fogják számolni, nem azt amikor táppénzen voltál hanem a bruttódból...tehát a rendes bérednek aszem a 70%-a a GYED.A várható születéstõl számolja össze napra pontosan a két évet...írok példát: én 2014.04.05-én fogok szülni..tehát a két évnek 2012.04.15.-töl számolják és ezen idõ alatt kell a 365 napnak meglennie, nem kell, hogy megszakítás nélküli legyen a munkaviszony, viszont ha alkalmi munkavállaló voltál az sajna nem számít bele...ha van kérdésed írj, ha tudok segítek.De a legjobb ha fogod magad és bemész...én kb . fél órát töltöttem ott, kilehet bírni. :)
A kérdező hozzászólása: szia köszönöm. Nekem sajna nincs két évem, csak iden augusztustól...Köszönöm a segítséget mindenkinek, szerintem én is megkeresem õket.
Ha augusztustól dolgozol, és decemberben esel teherbe, akkor éppen meglesz a 365 napod. Ha márciusig dolgozol, akkor meg kitart a táppénzed a szülésig. Így a kicsi nagyjából másfél éves koráig fog járni a gyed. Ha kitolod a teherbeesést pár hónappal, annyival tovább jár majd a gyed. Viszont a táppénzed csak 50% lesz.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm mindenkinek a hasznos hozzászólásait/ tanácsait! Nagyon sokat segítettetek! Köszönöm!!! :)

Mikor jár a gyed és a gyes?

hány napnak kell ledolgozva lenni beleszámit e a 9hónap táppénz?

Legjobb válasz: Igen,bele számít a táppénz is. Tavaly még 2 évig kellett biztosítottnak lenni+ ha már meg is szûnt szülésre a munkaviszony,akkor is jogosult az újdonsült anyuka a Tgyás-ra,majd a gyed-re,ha a szülést megelõzõen max asszem 42 napja szûnt meg a munka viszonya. Ha nincs meg a biztosítási idõd,akkor gyes-t fogsz kapni,illetve ha jogosult vagy a Tgyás-ra,majd a gyed-re,akkor a gyermek két éves korától gyes jár. Remélem tudtam segíteni! Üdv:3 lányos

Igen, bele számít a táppénz is. Tavaly még 2 évig kellett biztosítottnak lenni+ ha már meg is szûnt szülésre a munkaviszony, akkor is jogosult az újdonsült anyuka a Tgyás-ra, majd a gyed-re, ha a szülést megelõzõen max asszem 42 napja szûnt meg a munka viszonya. Ha nincs meg a biztosítási idõd, akkor gyes-t fogsz kapni, illetve ha jogosult vagy a Tgyás-ra, majd a gyed-re, akkor a gyermek két éves korától gyes jár. Remélem tudtam segíteni! Üdv:3 lányos
Az elsõ választ nagyon helyesbíteni kell. 1. "Tavaly még 2 évig kellett biztosítottnak lenni" Sosem kellett két évig biztosítottnak lenni, mindig két éven belül kellett a biztosítotti idõnek meglennie, 2010 május elõtt 180, azóta 365 napnak. 2. "ha már meg is szûnt szülésre a munkaviszony, akkor is jogosult az újdonsült anyuka a Tgyás-ra, majd a gyed-re, ha a szülést megelõzõen max asszem 42 napja szûnt meg a munka viszonya." Csak a tgyásra jogosult ekkor az anyuka, a gyedre nem. Gyedet kizárólag akkor kaphat valaki, ha igényléskor él a munkaviszonya (tgyás lejártakor), vagy legkorábban a tgyás alatt szûnik meg. 3."ha jogosult vagy a Tgyás-ra, majd a gyed-re, akkor a gyermek két éves korától gyes jár". Nem feltétlenül, tekintettel arra, hogy a gyed annyi ideig jár, amennyit korábban biztosításban töltöttél. Ha 365 napod van, akkor nagyjából a kicsi másfél éves koráig jár a gyed, onnantól a gyes. 365 napnak kell amúgy lennie a gyednek, és igen beleszámít a táppénz, ezt az elsõ válaszoló is jól írta.

Mi az a GYED, GYES? Kinek jár?

Legjobb válasz: http://www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/

Gyed: gyermekgondozási díj. Munkaviszony függõ, és a burttó kereset 70%-a, max. 102900Ft. Gyes: gyermekápolási segély. Alanyi jogon jár, összege megegyezik a mindenkori nyugdíjminimum összegével, jelenleg 28500Ft (nettó 25795)
Gyes alanyi jogon jár mindenkinek, munkaviszony nélkül! bruttó 28500ft. A gyed pedig a havi fizetés x százaléka (nemtudom pontosn)és értelem szerûen csak akkor jár ha már dolgozol.
Gyed: gyermekgondozási díj. Annak jár, akinek a szülést megelõzõen két éven belül volt 365 biztosított napja, és az igényléskor is biztosított. A biztosított napok: a munkaviszony, a fennálló munkaviszony alatti táppénz, betegszabadság, a szabadság, az álláskeresési támogatás, a rehabilitációs támogatás, stb. Nem minõsül biztosított napnak a saját magunk után fizetett tb. Gyes: gyermekápolási segély. Mindenkinek jár, alanyi jogon. Viszont egy jogviszony alapján egy ellátás jár. Ha gyed, akkor az, ha gyes, akkor az. Mindig az anya jogviszonya alapján jár, más csak akkor veheti igénybe, ha az anya lemond róla.
Bocsi, a gyes csak akkor jár ha biztositott vagy, nem alanyi jogon, nekem nincs jogviszonyom, etért nem vagyok rá jogosult, pont ma reklamáltam a MÁK-nál.
Ne haragudj a gyed-em lejárt okt.12.-én, 13.-án közös megegyezéssel felbontottam a munkaszerzõdésemet, és igényeltem gyes-t.Elutasitotta levélben a MÁK, mert nem vagyok biztositott, sõt igy a csal.pótl.-ra sem vagyok jogosult.Ha holnap bejelentkezek munkanélkülire, akkor a férjem igényelhet gyest-külföldön dolgozik-, én pedig újra igényelhetem a családit.Tehát cumi....a jogszabály az jogszabály én mégsem vagyok jogosult gyesre.És hidd el ez nem az én kis agyszüleményem.
Külföldön élsz? Mert minden más esetben azonnal ügyvéd. Ne hagyd magad, a gyes JÁR. Tiszta agyrém:S
Nem Mo.-n lakom a kislányommal, a férjem Ausztriában dolgozik, Õ EGT tagállamban biztositott, én sem értem most megyek a MÁK-hoz, magyarázatot kérek, mert a "kisebbség" az jogosult ellátásra, ha sohasem dolgozott, én viszont nem, akinek 13 éves munkaviszonya van????Érdekes!

Ez mi? Gyes igényléskor be kell nyújtani az igénylő számlavezető bankja által kiállított igazolást a számla fennállásáról, ha bankszámlaszámlára kérjük a gyermekgondozási segély folyósítását. Mi ez? A gyedhez nem kellett. Kőkorszak?

Legjobb válasz: Ugye, ez csak véletlen benne maradt és egy vicc.Ugye, nem kell utaznom 2órát oda-vissza egy bankba, és ott sorban állni majd egy hét múlva ugyanezt, mert nem lesz idejük nekem ott írogatni igazolásokat.A gyedhez mért nem kellett akkor ilyen? Ha olyan hülye vagyok, hogy rossz számot adok meg,az az én bajom,minek ezzel így bohóckodni és plusz elfoglaltságot, de minimum telefonktg-et csinálni.

A kérdező hozzászólása: Ugye, ez csak véletlen benne maradt és egy vicc.Ugye, nem kell utaznom 2órát oda-vissza egy bankba, és ott sorban állni majd egy hét múlva ugyanezt, mert nem lesz idejük nekem ott írogatni igazolásokat.A gyedhez mért nem kellett akkor ilyen? Ha olyan hülye vagyok, hogy rossz számot adok meg, az az én bajom, minek ezzel így bohóckodni és plusz elfoglaltságot, de minimum telefonktg-et csinálni.
Ezt én nem értem. Én csak beirtam a bankszámlaszámomat, és kész. Férjemnek sem kellett nyilatkoznia. Csak letöltöttem a formanyomtatványt a mak.hu-ról, abban én semmi ilyet nem láttam.
A kérdező hozzászólása: Most mondta az ismim, hogy õt elhajtották, amikor kivonatot vitt és a szerzõdést, mondván, hogy az nem naprakész, egy aktívságot igazoló okirat kell a banktól és nem kivonat. :(
A kérdező hozzászólása: A férjeknek hogyan kell nyilatkozni, hogy anya igényelheti a gyest? Kell a gyed lejáratáról a határozat?
A kérdező hozzászólása: Felhívtam.A lány szerint nem lehet! Fióki feladat. Elég pitiánerség.De, megpróbál valamit intézni, hátha sikerül.
Szerintem érdemes lenne megkérdezni a callcentert, hátha. Én interneten bankolok, és itt el lehet intézni, mindent beraknak a rendszerbe, és itthon nyomtatom.
A kérdező hozzászólása: Szánalmas. Most menjek fiókba? Vagy callcenter is tud ilyet intézni? Végül is ez lenne a dolguk, mert õk is a bank.
Egyetértek, azért tartunk itt, mert megfulladnak a papírban, és a szakemberek elõ sem jönnek az iratok alól. Rengeteg hozzá nem értõ intézkedik, és közben fogalma sincs semmirõl:( Tényleg szomorú, hogy itt tartunk.
Sok mindent nem értek én sem az állami bürokráciából:(
A kérdező hozzászólása: Primitív. Ezért tart itt az ország, mert ennyire lusták és sötétek.Lusták normalizálni a feltételeiket, nem haladnak a korral.Bezzeg a locsifecsire, mit fõztél juliskám a hétvégén és hány sört ittál bélámra van idõ.
De valóban kell hozzá:( A Gyed-hez azért nem kellett, mert másik hivatal intézte (oep). A MÁK kéri. AZ okát nem tudom, de kéri. Sõt, ha magánnyugdíj pénztár tag vagy, akkor be kell mutatnia magánnyugdíj pénztár belépési nyilatkozatának példányát is:(
A kérdező hozzászólása: Ráadásul mi van, ha kiállítják az igazolást és egy óra múlva megszüntetem? Ilyen hülyének nézik az anyákat?Ha anya vagy dinka is?
Tõlem sem kértek igazolást, hogy aktív e a számla vagy sem. Ezt nem is értem. Egy nem létezõ számlaszámot adsz meg nem teljesül az utalás, náluk marad a pénz. Ha úgy aktív, hogy el is költöd, vagy félre teszed, ahoz semmi közük.

Közalkalmazott kismamák, mikor utalják a gyedet? Megvan valahol az évre lebontva, mint a csp és a gyes?

Legjobb válasz: Szia! Én bírósági dolgozó vagyok és mindig akkor kaptam gyedet, amikor a többiek a fizetést. Minden hónap 5-éig. Ha hétvégére esett, akkor még pénteken, de mivel most hétfõre, így nem hiszem, hogy hétfõ elõtt megkapjuk, legalábbis nem ígérték. Én nem hiszem, hogy errõl van külön nyilvántartás, mert munkáltatótól függ.

Szia! Én bírósági dolgozó vagyok és mindig akkor kaptam gyedet, amikor a többiek a fizetést. Minden hónap 5-éig. Ha hétvégére esett, akkor még pénteken, de mivel most hétfõre, így nem hiszem, hogy hétfõ elõtt megkapjuk, legalábbis nem ígérték. Én nem hiszem, hogy errõl van külön nyilvántartás, mert munkáltatótól függ.
Ha a munkahelyed TB kifizetõhely, akkor ugyanazon a napon, mint a fizetést. Nekünk ez minden hónap 2. munkanapja (pont úgy mint a családi pótléknál). Nem tudom hogy minden közalkalmazotti munkahely TB kifizetõhely-e, ha nem az, akkor talán az oep oldalán meg lehet nézni, de nem vagyok benne biztos.
Attól még, hogy TB kifizetõhely nem biztos, hogy ugyanakkor, mert nálunk pl 10-n van a rendes fizu, viszont gyedet 3-n kaptam, ha hétvége akkor pénteken.

Mit tudtok a gyed extráról? Hol érdemes, melyik oldalon utána nézni, linkelnétek?

Legjobb válasz: Nem fogadták el még.A gyed extra nincs törvényben.Még majd csak a parlament ezután fog dönteni valamikor.De ez inkább a szavazatok miatt jött ki.Kampány az egész.Mostanában nem lesz megszavazva.

Nem fogadták el még.A gyed extra nincs törvényben.Még majd csak a parlament ezután fog dönteni valamikor.De ez inkább a szavazatok miatt jött ki.Kampány az egész.Mostanában nem lesz megszavazva.
A kérdező hozzászólása: Hát ez az!Most délben a híradóban is mondták, hogy mennyi jó lehetõség+milyen jó, de azt nem mondták, hogy hol lehet utánanézni.Ja mert azt is mondták, hogy sok ember még nem tud róla!Annyira én sem vagyok otthon ezekben a témákban! :)
A kérdező hozzászólása: Köszi! :)
Azon a linken csak annyi van, hogy a kormány megszavazta. MAgyarul õk akarják, de még nincs törvénytervezet megírva, majd azt követi a benyújtás, vita, szavazás. Attól, hogy ezt akarják, még messze van az ez lesz.
Amíg nem szavazták meg ne is törõdj vele, hisz az olyan mint a kutya vacsorája.
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek! :)
Egy hete kerül az Országgyûléshez a törvényjavaslat. Itt a törvényjavaslat: http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/torveny-lesz-a-gyed-extra


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!