Találatok a következő kifejezésre: Mi a Mi a képlete (197 db)

Minek kell megtanulni a képleteket?

8-os vagyok. És matekból meg fizikából ha dogát írunk mindig tudni kell fejb?l a képleteket. (pl. W=U*I*t)

Legjobb válasz: Ha érted, akkor a képleteket is fogod tudni. Ha nem érted, és a képletet sem tudod abszolút, akkor sokszor nem tudod, hogy mit keress, nem találod meg, vagy csak lassan, így nem marad idõd a feladatokra. Bonyolultabb átalakításoknál ráadásul ha nem tudod a képletet, nem is fogod észrevenni, hogy át lehet alakítani, ezt pedig nem is fogod keresni. Hidd el, megéri megtanulni.

Ha érted, akkor a képleteket is fogod tudni. Ha nem érted, és a képletet sem tudod abszolút, akkor sokszor nem tudod, hogy mit keress, nem találod meg, vagy csak lassan, így nem marad idõd a feladatokra. Bonyolultabb átalakításoknál ráadásul ha nem tudod a képletet, nem is fogod észrevenni, hogy át lehet alakítani, ezt pedig nem is fogod keresni. Hidd el, megéri megtanulni.
Egyrészt azért, hogy tud, hogy milyen képletek vannak, így a függvénytáblát ne csak találomra lapozgasd, hogy 'nem volt valami ilyesmi képlet valahol?', hanem max ha nem emlékszel rá pontosan, vagy nem vagy biztos benne, akkor tudd, hogy hol nézd meg. Másrészt ezek a képletek még elég egyszerûek és alap összefüggéseket írnak le, amiket meg kell érteni, és akkor már rögtön tudod is a képletet. Ha csak mindig ki kéne másolni a füzetbõl, akkor az sokkal kevésbé mozdítana abba az irányba, hogy értsed is, mirõl van szó. Amúgy nézd abból az irányból, hogy verseket is kell tanulni, pedig azok is benne vannak a szöveggyûjteményben, és azokat sokkal nehezebb megtanulni, mint néhány ilyen képletet.
Sajnos ez a probléma. Midnenki úgy érzi, hogy a fizika a képletek magolásából áll. Nem szabadna, hogy abból álljon. Ha érted a fizikáját egy jelenségnek, nincs szükséged képletek magolására. Persze egy idõ után rögzülnek, de nem így kell tanulni a fizikát.
Egészen biztos vagy benne, hogy ilyen képletek (W=U*I*t) benne vannak a függvénytáblában? Egyébként meg elég nagy kár szerintem is, hogy ilyeneket meg kell tanulni 8-ban! Ugyanis nem is értitek, mit tanultok, ezt legkorábban 9-10-ben kellene levezetni és rendesen megértetni a diákokkal.

Mi a képletük azoknak az oxidoknak, amelyek 50 m% os kén, 49, 6 m% Mn-t és 86, 6m% os Pb-t tartalmaznak?

Légyszi segítsetek megoldani! Elõre is köszönöm!

Legjobb válasz: Általános képlet: XyOz Normáljuk úgy, hogy y=1. Így z értéke az 1 darab központi atomhoz kapcsolódó oxigénatomok számát adja meg, azaz az ún. tapasztalati képletet kapjuk meg. Általános tömegszázalék: %(m/m)X=y(X)*M(X)/(y*M(M)+z*M(O))*100 Kirendezve: z=[100-%(m/m)]*y*M(X)/[%(m/m)*M(O)] Tehát megkapod az XyOz képletet.

Általános képlet: XyOz Normáljuk úgy, hogy y=1. Így z értéke az 1 darab központi atomhoz kapcsolódó oxigénatomok számát adja meg, azaz az ún. tapasztalati képletet kapjuk meg. Általános tömegszázalék: %(m/m)X=y(X)*M(X)/(y*M(M)+z*M(O))*100 Kirendezve: z=[100-%(m/m)]*y*M(X)/[%(m/m)*M(O)] Tehát megkapod az XyOz képletet.

Excelben mit jelent, ha a képletben az = jel után még van egy + jel is? Pl. : =szum (. ), illetve ha =+szum (. ) van?

Legjobb válasz: Semmit. Gyorsabban lehet képletet írni, én is így szoktam. Ha a képletet nem = jellel kezded, hanem + jellel, akkor az excel automatikusan beírja az = jelet, csak ott hagyja a +-t is.

Semmit. Gyorsabban lehet képletet írni, én is így szoktam. Ha a képletet nem = jellel kezded, hanem + jellel, akkor az excel automatikusan beírja az = jelet, csak ott hagyja a +-t is.


Folyékony szénhidrogén 85, 7 m/m% szenet tartalmaz.1g-ja 250köbcm standardállapotú hidrogéngázzal telíthető. Mi a képlete és hány kettős kötést tartalmaz?

eddig jutottam: 85,7/12:14,3/1-->tehát 2:1 arányban van a H:C, 0,25*24,5=0,01mol hidrogén lett felhasználva.

Legjobb válasz: 1.: 100 g CH-ban van 85,7g C, és 100-85,7=14,3g H. Tehát a mólarányok 85,7/12:14,3/1=7,14:14,3. 2.: Normáljuk 1 mól C-re: 14,3/7,14=2 (kerekítve). Tehát a C:H arány 1:2, ez az ún. tapasztalati képlet. 3.: Mivel az olefinek általános képlete CnH(2n), így egyértelmûen kitûnik, hogy az adott szénhidrogén egy alkén. 4.: Az általános gáztörvény segítségével kiszámolható a beépült hidrogén mennyisége. pV=nRT, tehát n=pV/(RT)=0,0102 mol. 5.: Ennélfogva 1 g alkénre addícionál kerekítve 0,1 mol hidrogén, tehát 10g szénhidrogénnek reagál 1 mol gáz. 6.: Innentõl kezdve pedig meg vagyok lõve, mert a legkisebb szénatomszámú (gáz halmazállapotú) alkénnek is 28 g-jára van szükség ahhoz, hogy 1 mol hidrogént tudjon addícionálni.

1.: 100 g CH-ban van 85, 7g C, és 100-85, 7=14, 3g H. Tehát a mólarányok 85, 7/12:14, 3/1=7, 14:14, 3. 2.: Normáljuk 1 mól C-re: 14, 3/7, 14=2 (kerekítve). Tehát a C:H arány 1:2, ez az ún. tapasztalati képlet. 3.: Mivel az olefinek általános képlete CnH(2n), így egyértelmûen kitûnik, hogy az adott szénhidrogén egy alkén. 4.: Az általános gáztörvény segítségével kiszámolható a beépült hidrogén mennyisége. pV=nRT, tehát n=pV/(RT)=0, 0102 mol. 5.: Ennélfogva 1 g alkénre addícionál kerekítve 0, 1 mol hidrogén, tehát 10g szénhidrogénnek reagál 1 mol gáz. 6.: Innentõl kezdve pedig meg vagyok lõve, mert a legkisebb szénatomszámú (gáz halmazállapotú) alkénnek is 28 g-jára van szükség ahhoz, hogy 1 mol hidrogént tudjon addícionálni.
A kérdező hozzászólása: hát jahh nekem is hülye eredmények jöttek ki :S
A kérdező hozzászólása: nem hiába tettem fel a kérdést :D :D
A kérdező hozzászólása: úhhh asszem megvan: 0, 0102--->1 1----->98, 98/14=kereken 7.
Silber! Az 5. pontban elírtál egy tizedesvesszõt. 1 g nem 0, 1 mol, hanem 0, 0102 mol H2-t addicionál, ahogy az elõzõ pontban írtad. 1 mol H2-t tehát 98 g. A C(n)H(2n) képletbõl kijön 7, tehát valamilyen hepténrõl lehet szó.
Igazatok van. Elnézést kérek, az agyam minimál állásban van, nem régen értem haza a finomítóból...

A WO3 (alaso indexben) minek a keplete?

Legjobb válasz: A Volfrám-trioxid képlete. Mondjuk magyar Wikipédia tényleg nincs róla de itt az angol: http://en.wikipedia.org/wiki/Tungsten_trioxide

A Volfrám-trioxid képlete. Mondjuk magyar Wikipédia tényleg nincs róla de itt az angol: http://en.wikipedia.org/wiki/Tungsten_trioxide
A kérdező hozzászólása: nagyon koszonom:) ment a zold pacsi

A " (d^2*pi) /4" minek a képlete?

Legjobb válasz: Az r a sugár, ami az átmérõ fele, r=d/2. Ha ezt behelyettesíted az r^2*pi képletbe, megkapod a (d^2*pi)/4 összefüggést.

Az r a sugár, ami az átmérõ fele, r=d/2. Ha ezt behelyettesíted az r^2*pi képletbe, megkapod a (d^2*pi)/4 összefüggést.
"A kör területe r négyzet*pi .. Vagy ez amit a kérdezõ ír a bonyolított verzió?" csak a matekosok és a fizikások számára bonyolított verzió mûszaki emberek csak ezt használják átmérõt azért csak könnyebb mérni, mint sugarat meg amúgy is átmérõt használunk, és nem sugarat
Ha nem ismerünk egy összefüggést, akkor ne írjunk butaságokat... A diszkrimináns képlete: D=b^2-4*a*c
A kör területének képlete az átmérõ (d) függvényében.
A kör területe r négyzet*pi .. Vagy ez amit a kérdezõ ír a bonyolított verzió?
Ha "b" volna a négyzeten akkor a diszkrimináns lenne.
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat, ez lesz ami kell :)
A kérdező hozzászólása: Ok, köszi, elméletileg én is mûszaki ember leszek (környezetmérnök), csak nem vágtam egybõl le, hogy mi van... Persze így logikus :D Köszönöm a válaszokat.

Minek a képlete ez?

http://kepfeltoltes.hu/131003/_j_bitk_p_www.kepfeltoltes.hu_..

Legjobb válasz: Azthiszem ez egy aminosav-de ne vegyel ra merget!

Azthiszem ez egy aminosav-de ne vegyel ra merget!
L konfigurációjú α-aminosav. :P

Minek a képlete CHSO4?

Legjobb válasz: Nem KHSO4?

Nem KHSO4?
Ez vagy valami gyök vagy funkciós csoport lesz (akkor metilszulfát csoport talán, de még annak sem stimmel teljesen), vagy elírtad a képletet, mert nem nagyon dob ki semmit erre a keresõ.
Ilyen képlet nincs igazából. "The movie Ishqiya, where Vidya Balan used the words Chutiyam Sulphate to Arshad Warsi. In fact we used these words in 80's just by saying CHSO4.

Ez minek a képlete?

H2O-PO2K

Legjobb válasz: Ha egy 2-essel kevesebb lenne benne, akkor vizipók.

Ha egy 2-essel kevesebb lenne benne, akkor vizipók.
:D
Ez nem kémiai képlet.Elöl víz kötõjellel ilyen nincs.
Vizipók:)
sztem a Kálium-hidrogén-foszfitra utal ez a nyomorékul felírt képlet:D Foszforossav H3PO3 --> K savanyú sója: KH2PO3
A kérdező hozzászólása: azért 2 O mert a pók hosszú ó


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!