Találatok a következő kifejezésre: Mi a Mi a GYES (709 db)

Ha valaki GYES alatt esik teherbe, és megszületik a baba, akkor mennyi pénzt kap utána? És ha akkor születik, mikor a GYES lejárt már, visszament dolgozni és esetleg kirúgták és mondjuk munkanélkülin van?

Legjobb válasz: A jog védi a kismamákat! Gyes alatt nem rúghatnak ki senkit, ha pedig közben terhes lett és lejár a gyes, akkor sem! (Persze kivétel ha határozott idejû a szerzõdés, vagy ha a munkahelyét felszámolják jogutód nélkül.) Ha az elsõ gyermekkel gyed-en volt, majd gyes-en és a gyes alatt születik a második (és a munkaviszony még fennáll) akkor ismét kaphat gyed-et a második gyerek után, amit ha nem volt jövedelme a gyermek születési évét megelõzõ évben (pl:csak gyes) akkor a minimálbér alapján számolják ki. Ha munkanélküli lesz közben akkor nem tudom mi a helyzet. Remélem azért segítettem!

A jog védi a kismamákat! Gyes alatt nem rúghatnak ki senkit, ha pedig közben terhes lett és lejár a gyes, akkor sem! (Persze kivétel ha határozott idejû a szerzõdés, vagy ha a munkahelyét felszámolják jogutód nélkül.) Ha az elsõ gyermekkel gyed-en volt, majd gyes-en és a gyes alatt születik a második (és a munkaviszony még fennáll) akkor ismét kaphat gyed-et a második gyerek után, amit ha nem volt jövedelme a gyermek születési évét megelõzõ évben (pl:csak gyes) akkor a minimálbér alapján számolják ki. Ha munkanélküli lesz közben akkor nem tudom mi a helyzet. Remélem azért segítettem!

Ma intéztem el a két hetes kisfiam után a családit a gyest és az anyaságit. Mikor kapom meg az anyaságit? Hány napon belül? Valamint még szeptemberig járna a kislányom után a gyes most akkor tényleg dupla gyest fogok kapni?

Legjobb válasz: Az anyaságit elvileg 8 napon belül, a családit jövõ hónapban. A gyest is szerintem a jövõ hónapban fogod kapni. Azt nem tudom, h dupla gyest fogsz-e kapni, szerintem igen...

Az anyaságit elvileg 8 napon belül, a családit jövõ hónapban. A gyest is szerintem a jövõ hónapban fogod kapni. Azt nem tudom, h dupla gyest fogsz-e kapni, szerintem igen...
Igen, dupla gyest fogsz kapni amíg a nagy nem lesz 3 éves. Én is így vagyok mint te, felhívtam az államkincstárat, ott mondta az ügyintézõ.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat

Igénylés után mikor kezdik folyósítani a Gyest?

Legjobb válasz: hogyha idõben igényelted, akkor akkortól amikortól jár. tehát pl. nekem tavaly dec. 24-tõl jár gyes, én már 1 hónappal korábban megigényeltem, és jött is szépen jan elején a gyed is dec-re , meg a töredék gyes is dec-re. és februárban a januári gyes, stb.

hogyha idõben igényelted, akkor akkortól amikortól jár. tehát pl. nekem tavaly dec. 24-tõl jár gyes, én már 1 hónappal korábban megigényeltem, és jött is szépen jan elején a gyed is dec-re , meg a töredék gyes is dec-re. és februárban a januári gyes, stb.
Teljesen igaza van az elõzõ kommentelõnek. Nekem is ugyanezek a tapasztalataim.


Még minden képlékeny, egyelõre nem derült ki, hogyan változtatnak. Viszont ha dolgozni szeretnél, akkor vissza lehet mondani a gyest simán.
Teljesen mindegy, mert az új szabályok csak az április óta született babáknál befolyásolja a juttatásokat, tehát a te kisfiaddal kapcsolatos szabályok a régiek: jár a 3. évi gyes, munka mellett is!
Novemberben fogja megszavazni a Parlament és várhatóan januártól fog életbe lépni, hogy gyes munka melett nem kapható (márnmint teljes állás, 8 óra munka mellett). Ez természetesen mindenkire vonatkozni fog, igy rád is. Jelenleg viszont ez még nincs megszavazva, igy csak azt lehet mondani, hogy JELENLEG lehet 8 órában dolgoni gyes folyósitása mellett.
A kérdezõre nem vonatkozik.
Onnantól, hogy megszavazza a parlament, MINDENKIRE vonatkozni fog. Ez nem olyan, mint a Bajnai féle csak a május 1 után született gyerekekre vonatkozik. Összekevered a dolgokat. Jelenleg SENKI nem tudja megmondani, hogy mit fognak megszavazni, és kire fog vonatkozni, könyörgöm, ez még csak egy törvénytervezet! A tervezet szerint mindenkire fog vonatkozni a gyes melletti munka tilalma, de amíg megszavazzák, addig nem lehet biztosat tudni. Itt most nem arról van szó, hogy jár-e a harmadik évre gyes, vagy sem. Ennyire te sem lehetsz jól értesült, hogy tudjad, hogyan hatályosul egy lelendõ törvény.
"A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes idõtartama pedig háromról két évre csökken. A törvényjavaslat szerint a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek a gyes- és gyed-változások."
A kérdezõ egy másfél éve született gyermekrõl beszél, amikor a gyes változása még gondolat sem volt. Egy adott gyerekre az éppen akkor törvényben lévõ szabályok vonatkoznak, így a 2010 áprilisában bevezettett szabályok nem vonatkoznak egy 2009-ben születettre. Nézz utána, ha ennyire hihetetlen. Kérdezõ: az én gyerekem most volt 2 éves, és most a 3. évi gyesen vagyok éppen. Mert a változás rá nem vonatkozik.
Kedves 81 %-os, amit beidéztél, az a HATÁLYOS törvény. Igen, JELENLEG az elõbb született gyerekekre 3 év, a késõbbiekre 2 év a gyes és lehet mellette dolgozni. Itt rajtad kivül SENKI nem errõl beszél, hanem arról, amit novemberben FOGNAK megszavazni. Az bizony arról fog szólni, hogy gyes mellett nem lehet majd teljes munkaidõben dologozni. Az elõterjesztés se létezik még (tehát nem tudsz idézni belõle), csak az összes FIDESZ-es fejes úton-útfélen ezt hangoztatja, tehát csaknem bizonyos, hogy ezt meg is fogják szavazni. Sajtótájékoztatókon, mindenhol nyomják a szöveget róla. Érted már végre??? Fhuuu
Jesszusom, ez tényleg ennyire bonyolult? Kedves 81%-os, olvasd már el figyelmesen, amit írtam! NAGYON jól értesült vagy, ha ma, szeptember 16-án meg tudod mondani, hogy egy jogszabálytervezet, amit KÉT HÓNAP MÚLVA tárgyal a parlament, és elõre láthatólag JANUÁRBAN lép életbe kire fog vonatkozni! Már írtam: amirõl te beszélsz az a most hatályos törvény, ami a május 1 után született gyerekekre vonatkozik! Amirõl mi beszélünk AZ TELJESEN MÁS! Mi ennyire nem érthetõ?

Mikor kell igényelni a gyest? A gyed lejárta előtt mennyivel?

Márciusban fog lejárni a gyedem és aztán szeretnék visszamenni dolgozni. Na most ugye szeretném kérni hogy adják ki el?bb a szabadságomat. Csak azt nem tudom, hogy a gyes mellett majd kaphatom a szabimat? Vagy ez úgy van, hogy gyed lejár, aztán szabi, aztán gyes a maradék id?re? Vagy gyes mehet párhuzamosan a szabival. Mert ugye ez fizetett szabadság?

Legjobb válasz: Bár lehet nem fizetett szabi. De mindegy, ez a variáció, meg az is érdekel. Tehát ha nem fizetett szabi akkor mehet e a gyessel együtt, illetve ha fizetett, akkor mehet e szintén a gyessel együtt, vagy elõbb szabi így is úgy is, aztán gyes?

A kérdező hozzászólása: Bár lehet nem fizetett szabi. De mindegy, ez a variáció, meg az is érdekel. Tehát ha nem fizetett szabi akkor mehet e a gyessel együtt, illetve ha fizetett, akkor mehet e szintén a gyessel együtt, vagy elõbb szabi így is úgy is, aztán gyes?
A szabi a gyereked 2 éves koráig felhalmozódott szabadságod, vagyis ami a GYED ideje alatt járt volna. Ezt a munkáltatód számolja ki hány nap. Érdemesebb GYED után kivenni, mert a gyes kevés stb. S ha dolgozni fogsz a 2009 évi szabiddal együtt egyben úgy sem fogják kiadni. Érdemes azt azért átgondolnod, hogy mikortól megy a gyerkõc bölcsibe és úgy kivenni elosztani a szabit, hogy ha beteg lesz akkor tudd esetleg kivenni. 2009évi szabit érts idõ arányosan, tehát ápr, máj, jún, júl, aug, szept, okt, nov és dec hónapokra járó szabadság a felhalmozott szabidon kívül. Remélem érthetõ.
A kérdező hozzászólása: Ezt én értem. De most ami bent van az fizetett szabi ugye? A másik, hogy ha lejár a gyedem akkor kiveszem a szabimat, de a gyed lejártával a gyes és a szabi mehet egyszerre? Vagy lejár a gyed, aztán szabi letöltése, aztán gyes? Lehet nem jól fogalmazom meg?
A kérdező hozzászólása: Amúgy szerintem a gyed lejártával ha én kérem a szabimat, akkor azt kötelezõ egészében kivenni, nem szétosztva. Legalább is szerintem így a megszokott, mert amúgy a munkáltatók nem igazán szeretik, jobb az letudva egyben. Aztán meg ott lesz a többi idõarányos szabi a 2009-re esõ, illetve még a táppénz is, betegség esetére.

Pontosan mi is az a gyes és a gyed? Ki jogosult erre? 17 L

Nem akarok gyereket, nyugi, csak nem tudom pontosan mit jelent...

Legjobb válasz: Van T-gyás gyed és gyes.T-gyás jár fél évig aztán gyed a gyerek 2 éves koráig és a gyes járna utána 3 éves koráig, de májustól ez megszûnik.Googleba beírod oldalakat olvasgathatsz róla.

Van T-gyás gyed és gyes.T-gyás jár fél évig aztán gyed a gyerek 2 éves koráig és a gyes járna utána 3 éves koráig, de májustól ez megszûnik.Googleba beírod oldalakat olvasgathatsz róla.
én is 17 vagyok de tudom ezekt a fogalmakat... amúgy létezik google..tudod a jó barátod.
http://www.kismamablog.hu/terhesseg/gyes-osszege-terhesseg/g.. itt egész jól kifejtik :) Ha valamit nem értenél, nyugodtan kérdezz és megválaszolom :D
A kérdező hozzászólása: Ohh, nagyon szépen köszönöm. Te legalább értelmesen és normálisan tudsz válaszolni, nem úgy mint az elõbbiek, hogy csak szenyózni tudnak. Azért kíváncsi lennék én, hogy az elsõ válaszoló mennyit tudna nekem ebbõl értelmesen, összefügõen elmondani...
A kérdező hozzászólása: Javítok: a második válaszoló is ezalól kivétel!!!

November 22-én lesz két éves a lányom! Mikor adjam be a GYES kérelmet az államkincstárhoz, ha betöltötte a két évet vagy minél előbb?

Legjobb válasz: ha szükséged van a gyes összegére, akkor érdemes lenne minél hamarabb beadni a kérelmet, mert 30 nap az ügyintézés. ugye 22 nap gyed jár majd még novemberre, plusz akkor még 8 nap gyes, ha idõben elküldöd a kérelmet

ha szükséged van a gyes összegére, akkor érdemes lenne minél hamarabb beadni a kérelmet, mert 30 nap az ügyintézés. ugye 22 nap gyed jár majd még novemberre, plusz akkor még 8 nap gyes, ha idõben elküldöd a kérelmet
már akár hétfõn is feladhatod az igénYlést :)
Én augusztus végén adtam be de még semmi nem jött, úgyhogy minél hamarabb.
szeptember 12-én volt 2 éves a lányom, elõtte pár nappal feladtam a gyes igénylést, de semmi eddig. Válasz mail-ben írták, hogy az elbírálás 30 nap, várjak türelmesen... Nyugodtan add fel a kérelmet amikor lesz nyitva posta Nálatok, mert nem tudni meddig húzódik....

Mi a gyes igénylés menete ha mellette 4 órában visszamegyek dolgozni?

Decemberben lejár a gyed-em és szeretnék visszamenni gyes mellett 4 órában a munkahelyemre dolgozni.a kérdés az hogy van-e valami extra tennivalóm a gyes igénylésekor? A másik kérdésem pedig az,hogy mennyi idővel a gyed lejárata előtt kell igényelni a gyest?

Legjobb válasz: A GYES-t (is) az Államkincstár fizeti, miért nem hívod fel õket? Elmondják szívesen.

A GYES-t (is) az Államkincstár fizeti, miért nem hívod fel õket? Elmondják szívesen.
A kérdező hozzászólása: Szia!azért mert már többször próbáltam és kb.17 perc várakozási idõ után inkább félbehagytam a hívást.személyesen is voltam már bennt, de kb. 50-60 emberke egy pici helyiségbe bezsufolva (vannak akiki csapatostul járnak)! állítólag lehet a kormányablaknál is majd holnap megpróbálom ha a gyerek végre meggyógyul és elkezdhetjük a bölcsibe szokást!
Semmi extra, ki kell töltened egy nyilatkozatot is az igénylõhöz, hogy a munkaidõd a heti 30 órát nem haladja meg, és kész. Nyugodtan igényelheted akár most is, mert be kell írni mikortól kéred. Én azt javaslom, hogy november elején-közepén igényeld meg, úgy januárban már biztosan kapni fogod.
Igen, akkor csak gyes és csp jár majd.
Akkor igen. Ha nem a szüléskor munkaviszonyod, akkor igen.
Az jo amit írtál, de ahhoz, hogy megkapja, élõ munkaviszony kell. Ha nem dolgozik, nincs munkaviszonya, akkor nem fog gyedet kapni
Jol tudod, negyedik, de az is a feltétele, hogy az igénylés pillanatában is élõ munkaviszonya legyen.
Itt ez áll.Nem tudom miért pontoztak le, amikor nem én írtam, hanem hivatalosan oldalról másoltam be.Ez a 2013-as törvény.Nem én találtam ki.
Hat akkor csak gyest kapsz. Majd apuka vállal másodállást
GYED- gyermekgondozási díj: A GYED-del kapcsolatban elmondható, hogy az igénylés gördülékenyebb lefolyásán kívül semmiféle változást nem hoz a 2013-as esztendõ. Tehát a GYED- re való jogosultság feltétele, hogy az igénylést megelõzõ két évbõl legalább 365 napig biztosított legyen az édesanya. Ebbe a 365 napba beleszámíthat az egy évnél hosszabb ideig, nappali tagozaton végzett közép-és vagy felsõfokú tanulmányokból 180 naptári nap. De a tanulmányok mellett minimum 180 nap munkaviszonnyal is rendelkezni kell. A GYED a gyermek 2. életévig adható, a jogosultság idõtartamát a szülést megelõzõ munkaviszony hossza határozza meg. Összege az átlagkeresettõl függ, azaz a naptári napi átlagkereset 70%-a, de a maximum bruttó 130.200 Ft helyett idén a minimálbér emelkedése miatt elérheti a maximum 137.200 Ft-ot is. 2012 óta a GYED-bõl magasabb járulékot vonnak, így az jár jól, aki elõtte többet keresett. A minimálbér 98.000 Ft-ra történõ növekedése miatt 2013. január 15-ig felülvizsgálják a GYED összegét azoknál a kismamáknál, akiknél az ellátás alapja meghaladta a 186.000 Ft-ot, és a további folyósítási összeget ehhez mérten állapítják meg.
Én úgy tudom a Gyed feltétele, hogy a szülést megelõzõen az anya rendelkezzen 365 ledolgozott munkanappal.
82%, az amit t bemásoltál NEM A TÖRVÉNY, ugyan már.. Ez a törvény: 42/A. § (1)Gyermekgondozási díjra jogosult a) a biztosított szülõ, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülõ anya esetén a szülést - megelõzõen két éven belül 365 napon át biztosított volt, " A két feltétel ezen egyetlen mondatban megtalálható: 1. a 365 nap, 2. a BIZTOSÍTOTT szülõ. Azt, hogy ki biztosított, másik törvény rendezi, legyen elég annyi, hogy ha nincs munkaviszony, akkor kevés az esély a biztosítottságra - max. annyi, amennyit korábban írtam.
Kérdezõ, mivel megvan a megfelelõ idõd, így jogosult vagy 90 nap álláskeresési támogatásra. Ha a szülés elõtt kezded meg a támogatást, és a tgyás igénylésekor még kapod, akkor járni fog a tgyás (mivel a 365 napod meglesz). Ha a tgyás lejárta utánra is marad még az álláskeresésibõl (elég pár nap is), akkor a gyed is járni fog. Ha nagyjából januárban szülsz, akkor én a helyedben november 1-én kezdeném meg az álláskeresésit, és a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal megkezdeném a tgyást.
Huha, az a baj, hogy az elõzõ évi jövedelmet fogják alapul venni, sztem te pedig jövö januárban szülsz.
A kérdező hozzászólása: Nem tudom ki pontozgatott le én mindenkinek zöld kezet adtam hisz válaszoltatok a kérdésemre!
A kérdező hozzászólása: Várjunkcsak az elõzõ 2 évbõl 365 nap?? Dehát az megvan.... csak szüléskor nem leszek munkaviszonyban mert ki venne fel egy kismamát?.-((
A kérdező hozzászólása: Mikor elküldtek elõtte 15 évig egy munkahelyen voltam sajnos leépités volt és én is belekerültem..(( Sajnos az összes anyukát akinek kis gyermeke volt elküldték 3 éves a gyermekem... Ez van elvetetni nem fogom de igy nagyon össze kell huzni a nadrágszijat... Köszönöm szépen!
A kérdező hozzászólása: köszönöm!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!