Találatok a következő kifejezésre: Mi a és mi a világűr (5 db)

A világűrnek van vége? . és ha van akkor mi van utána? Ha nem alakult volna a Földön se élet, akkor mi értelme lenne a világűrnek, és a sok bolygónak csillagnak stb-stb? Ki teremtette a világűrt?

Bocs a sok kérdés miatt,de engem sokkal jobban érdekel a világ?r keletkezése mint az életé!!!!

Legjobb válasz: Miért kéne értelmének lenni? Ez csak egy emberi fogalom, hogy értelem. A dolgok nem azért vannak, hogy a Földön lehessen élet. A dolgok voltak, és lett belõlük az élet, nem fordítva :) És egyáltalán nem kell teremteni. Nézz utána az õsrobbanásnak, esetleg a húrelméletnek. Arrafelé lesznek a válaszok, amiket keresel :)

Miért kéne értelmének lenni? Ez csak egy emberi fogalom, hogy értelem. A dolgok nem azért vannak, hogy a Földön lehessen élet. A dolgok voltak, és lett belõlük az élet, nem fordítva :) És egyáltalán nem kell teremteni. Nézz utána az õsrobbanásnak, esetleg a húrelméletnek. Arrafelé lesznek a válaszok, amiket keresel :)
A kérdező hozzászólása: Köszi, engem nagyon érdekel! De erre senki nem tudja a válasz, mert el sem lehet képzelni!
"Ha nem alakult volna a Földön se élet, akkor mi értelme lenne a világûrnek, és a sok bolygónak csillagnak stb-stb?" És, ha a nagymamának pötse lenne, õ lenne a nagypapa? Ez egy ilyen értelmes kérdés.
Ha nem lenne élet, akkor senki nem gondolkozna azon, hogy mi értelme a világnak.
A mai ismereteink szerint a világûr végtelen. (Bár ezt az ember nem tudja értelmezni, de attól még nem kizárt, hogy így van, és az sem kizárt, hogy egyszerûen csak nagyon buták vagyunk, és nem tudunk semmit.) 1. Nem biztos, hogy csak a Földön alakult ki élet. (Nem UFO-sztorikra gondolok!!) Egyrészt nem biztos - megint csak a limitált tudásunkkal -, hogy mindenféle életet egyáltalán felismernénk, másrészt meg alig ismerjük az ûr apró részét, ráadásul még azt sem értjük rendesen... 2. Miért kéne, hogy a világûrnek bármi (ember által felfogható) értelme legyen!?!? Ezzel azt mondod, mintha az egész világûr egyetlen értelme a Földön kialakult élet lenne, ami, már ne is haragudj, de iszonyat nagy ostobaság, és beképzeltség. (Tudom, hogy nem ezt akartad sugallni, de gondold át ezt még egyszer.) Hogy ki teremtette, azt nem tudjuk, errõl nyilván minden vallás követõje mást mondana, és mást mondana egy tudós. Engem inkább a tudományos magyarázatok érdekelnek, de hát még abban is csak találgatunk.
A kérdező hozzászólása: 10:26 Hát nem semmi, a kérdésre adott válaszod, köszönöm! Szeretem ha valaki, komolyan veszi a kérdést, és intelligensen képes válaszolni, ehhez csak gratulálni tudok, és nagyon szépen köszönöm! Ok és okozat! Mindennek van kezdete és vége!
Szokjatok le a magabiztos válaszadásokról ilyen témában (fõleg sir butcher)

Van egy csomó érthetetlen dolog. Miért és hogyan alakult kivagy mi alakította ki és miben helyezkedik el a világűr? Vagy egyáltalán minek van. És minek élünk ha egyszer ugy is meghalunk?

Legjobb válasz: Ezen én is szoktam gondolkozni és akkor elkap valami, hogy egyáltalán mért én születtem ide?? Lehet, hogy ez az egész nem is létezik csak valami érdekes képzelet.. az emberi elme szerintem ezt nem tudja felfogni, hogy mi zajlik itt, olyan szinten hihetetlen, hogy na..

Ezen én is szoktam gondolkozni és akkor elkap valami, hogy egyáltalán mért én születtem ide?? Lehet, hogy ez az egész nem is létezik csak valami érdekes képzelet.. az emberi elme szerintem ezt nem tudja felfogni, hogy mi zajlik itt, olyan szinten hihetetlen, hogy na..
annyira nem biztos, hogy érthetetlenek ezek a dolgok, csak lehet nézõpontot kell változtatni. tudod van egy olyan felállás, hogy a világegyetem megjelenése mentális a tudatainknak csak. Tehát azon a képsoron kívül, ami az "én" -nek megjelenik közvetlenül egy világot tartalmazva, no azon kívül(és itt most helyileg értem) nem feltételezünk egy világot még pluszba, ami ugye jeleket küld. Ehelyett mi egy olyan Elmét feltételezünk, amiben egyszerre létezik minden, ami átfog mindent, ami minden matéria megalkotója, aminek Gondolatában létezik az univerzum fizikai megjelenése. Erre az Elmére vannak felfûzve a képletesen tudataink, vagyis a világ bennünk van, mintsem rajtunk kívül. Ebbõl megállapíthatod, hogy a világûr, vagy akár bármi, ebben az egyetlen Elmében van benne. S mivel egy Elmét nevezünk meg, nyilván az értelem is társul hozzá...illetve mivel az elmét nevezzük ki irányító szerepbe, ezért kiderül, hogy a világegyetem tapasztalás miatt jelenik meg...persze a nekünk való tapasztalás miatt...és azért, hogy e tapasztalás során belássunk, észrevegyünk olyan igazságokat, amikrõl esetleg én is beszélek neked...ugyanis ezzel értelmet nyerhet az emberiség élete...mivel ekkor nem egy fizikai testnek hisszük magunkat, hanem az elmének...s ha az elmének gondoljuk magunkat, akkor bizony a létünk örök, s a halált csak tapasztaljuk, mint a fizikai megjelenés folyamatos változását, ugye az idõ "múlását". szóval azért élünk, hogy a tapasztalás során tanuljunk, fejlõdjünk, hogy elérjük tudatunkban azt az állapotot, amellyel majdan bejutást nyerhetünk a valós univerzumi életbe...mivel ezt nevezhetjük így simán egy tanpályának. :) üdv 26/F LastOne.Left
Én is sokat gondolkoztam ilyeneken. 5-8 éves koromban.

Mi a végtelen, és mi a világűr?

Nekem mint 17 éves diáknak, évek óta töprengek ezeken a dolgokon, de nme kaptam olyan választ ami megfelel? lenne a számomra:S. Mert van a föld, és a tejútrendszer meg az ijesmik, eddig még tiszta, de van az ?r. És itt meg is állnék: MI tulajdonképpen az ?r? miért nincs gravitáció?

Legjobb válasz: Hú, én úgy tudom, hogy a világûrön való elgondolkodásba nagyon sokan beleõrültek már (úgy szó szerint)... Egyébként teljesen értelmes kérdéseket tettél fel, olyanokat, amelyekre avatatlan ember nem is tud válaszolni... Azt tudom javasolni, hogy az interneten és könyvtári könyvekben nézz utána az érdeklõdésed tárgyainak, mert ez olyan roppant nagy kérdéskör, amelyekre sajnos itt nem tudunk válaszolni... Az idegenekrõl meg az én személyes véleményem, hogyha mi létezünk, mi kialakultunk, akkor másutt, más körülmények között mások miért is ne alakulhattak volna ki? Szerintem léteznek, hiszen mi is létezhetünk.

Hú, én úgy tudom, hogy a világûrön való elgondolkodásba nagyon sokan beleõrültek már (úgy szó szerint)... Egyébként teljesen értelmes kérdéseket tettél fel, olyanokat, amelyekre avatatlan ember nem is tud válaszolni... Azt tudom javasolni, hogy az interneten és könyvtári könyvekben nézz utána az érdeklõdésed tárgyainak, mert ez olyan roppant nagy kérdéskör, amelyekre sajnos itt nem tudunk válaszolni... Az idegenekrõl meg az én személyes véleményem, hogyha mi létezünk, mi kialakultunk, akkor másutt, más körülmények között mások miért is ne alakulhattak volna ki? Szerintem léteznek, hiszen mi is létezhetünk.
Vagy még egy(ez nem lesz ehhez illõ)!De én például azt sem fogom fel, hogy mibõl lett egy autó, vagy egy tv?!Mert jó-jó megmutatják, hogy hogy készült, de az anyagai, hangfal, stb!Meg az ezeket készítõ gépek?!
Hát, ha így fejlõdik a technika, tudomány, akkor szerintem egyszer majd feltalálnak olyan mûholdakat, amik megtudják ezt állapítani, hisz a Marson is vannak ilyen mûholdak, amik adatokat gyûjtenek, pedig a Mars se itt van a közelben!De az én elképzelésem szerint valahol vége lehet, és akkor már csak a "nagy sötétség"!Egyébként ezen hülyeség gondolkodni, mert mondjuk a magunk érzelmét se látjuk, se tudjuk(tudom ez nem ide illik, de akkor is)!De mondjuk más galaxisokon, hogy van-e élet, arra szerintem könnyebb lehetne választ adni! 15/F
Nem értem, ha tényleg foglalkoztatnak ezek a dolgok, miért nem veszel a kezedbe filozófia, vagy fizika könyvet? Pár sorból, amit mások írnak neked, akik szintén nem értenek hozzá, lévén se nem filozófusok, se nem fizikusok, csillgászok stb, nem fognak tudni olyan választ adni, amibõl megérted. Nem lehet összefoglalni pár mondatban azt, amin ezrek gondolkodnak évszázadok óta. kezd az elején: mondjuk Platónnal. Menj be egy könyvtárba, és kérj ki pár tanulmányt. Akkor sem fogsz egyértelmû választ kapni soha, ha mindent elolvasol a témában, de, ha megteszed, legalább megérted, hogy miért nem.
A végtelenség egyedül a térben nem értelmezhetõ, csak a tér és az idõ kombinációjaként. Az általunk megérthetõ tudás testi korlátai miatt egyedül csak a megtapasztaltakat értjük meg igazán. A világûr végtelenségére példa lehet: Elindulsz a világûr "határa" felé, amint elérnéd a határát, az idõben visszafelé kezdesz el haladni, így a térben elfoglalt elõbbi helyzetedet éred el, a végtelenség létrejön az idõburokban. Maga az idõ és élet a végtelen a tér nem létezhet idõ nélkül. Ha az idõben haladsz valójában a térben is feltétlenül attól hogy jelentõs e a térben lévõ változás. A végtelenség megértéséhez alapvetõen az idõ fogalmát kell megérteni. Mi is az idõ ? Az a dolog ami a térben való mozgást lehetõvé teszi. De mint mondtam az univerzum nagyságának megértéséhez, korlátlan tudás szükséges.
Valamit azért ne felejtsünk el, az elmélet és a gyakorlat merõben ellentétes. Hiába az elméleti fizikus-csillagászok felállítanak különbözõ teóriákat, nem tudnak semmit bizonyítani, csak feltételezésekkel "alátámasztani". Régmúlt matekóráimon így kezdõdtek a bizonyítási eljárások: " Tételezzük fel.." De könyörgöm, hát már itt el van rontva minden!!! Ne tételezgessünk!! FELTÉTELEZÉSBÕL NEM LEHET KIINDULNI, TÉVÚTRA VISZ!!Az ebbõl kiinduló gondolatok mindíg/általában helytelenek.Erre szoktuk mondani: ha nagyanyám csörögne és sárga lenne, akkor õ lenne a villamos. Nekem nem tetszenek ezek az elméletek, Akhilleusz soha nem éri utol a teknõst, mert ugye az is mindíg egy kicsit elõrébb lép, amíg a másik is...de a valóságban utoléri, sõt le is hagyja. Hát ennyit ér az elméleti csillagászat is. De a lényeg, ha az õsembernek petárdát robbantottam volna, biztos szörnyethal, régen hitték hogy a föld lapos... stb. meddíg soroljam?? Nemrég olvastam, hogy tudósok egy fizikai kísérlet során (fúzió, nem ellékszem..) tapasztalták hogy a résztvevõ atomok/elektronok/ionok gyorsabb sebességgel mozogtak mint a fény!!!! Besenyõ Pista Bácsi erre megkérdezné: "NA, MI VAAAAN????" Eisten megy a levesbe??? Mégis van gyorsabban mozgó valami mint a fény?????? Akkor viszont megdõlt minden eddigi elmélet, feltételezés, sok okos ember gondolata tovaszállt!!!!! Szintén nem tetszenek a következõk: " Görbe tér, ha elindulsz ugyanoda jutsz vissza..véges világûr.. stb." Jó, akkor megkérdezem mi a franckarika van a görbén hajló világûr mellett????? Másik világûr??? És köztük makkor meg mi van?? Plazma, fekete lyuk??? Ok, legyen. Azt írják az okosok, hogy azzal tudják bizonyítani a világûr végességét hogy véges számu anyag van benne. És ez mibõl jön? Abból-mondják- hogy a különbözõ tömegû anyagok (véges számban) sugároznak , és hogy ezeknek a sugárzásoknak a FREKVENCIÁJA behatárolható, tehát valamilyen alsó és felsõ határ között mozog. Ok , elfogadom, de ez még kevés. Pár száz éve nem tudták hogy mi is az a "dimenzió". Most mi már tudunk négyrõl. Hosszúság, szélesség, magasság, idõ. Mi van ha van még több is? Nem négy, hanem öt, tíz vagy húsz??? Ez már nem fog kiderülni, mert az emberiség eddíg a tudásszintig soha nem fog eljutni. Tönkreteszik a bolygót, beszennyezik a vizeket, az erõforrásokat felélik a biológiai sokszínûséget folyamatosan szûkítik. Szinte naponta tûnnek el állatfajok a földrõl, halnak ki fajták. Amíg az orrszarvút leölik a szarva miatt, Afrikában a 10 éves fiúkat hagyják Kalosnyikovval sétafikálni és a természeti kincseket érdekcsoportoknak átengedi egy-két vezetõ, addíg ne is csodálkozzunk semmin!!!!!!
1 Én hiszek az idegenekben de hogy csak bacilusok vagy 2 méter magas lények azt nem tom 2 a világûr úgy lehet végtelen hogy vannak az atomok gondolom már tanultál rólok . Mivan a amit mi ismerünk világûr az is egy atom és az az atom amit mi ismerünk lehet hogy abban is van élet abban is van egy , , világûr"
Én nagyon sokat gondolkoztam ezen, és mindig arra jutok, hogy felidegesítem magam, mert nem tudja az emberi ész felfogni ezeket a dolgokat! Pedig nagyon is érdekelne, hogy van e végtelen vagy csak ki jutnánk egy nagy semmibe , és ha igen akkor a semmi mibe van és mi a semmi? :)
O < mutasd meg a vonal végét.
Én 17/l vagyok és valamiért elsírom magam ha ilyenek gondolkodom :D Pedig engem is nagyon érdekel és csomószor gondolkodom azon hogy ha van vége akkor amögött mivan és amögött stb! Remélem egyszer megtudom :)
Ha már vki mondta akkor bocsi csak fáradt vok és nem olvastam végig minden választ :) Na szóval az emberi agy túlságosan korlátolt ahhoz hogy megértse a a végtelen illetve a semmi fogalmát. Ebbe sokan bele is õrültek mert egyszerûen akárhogy gondolkozunk nem tudjuk felfogni hogy lehet valahol "semmi". Vizuálisan se tudjuk elképzelni mert hogy is nézhet ki. Egy nagy fekete tér? De ha van tér akkor ugye már nem lehet semmi. Én szeretek ilyen dolgokon gondolkozni vagy ilyen dolgokról olvasni de csak akkor ha nagyon relaxált vagyok mert a végén én is beleõrülök. 16/F
Én nemrég néztem a National Geograpic-on egy mûsort, ezzel foglalkozott, arra emlékszem , hogy a világúr kitöltõ anyaga egyfajta Plazma, amibõl minden áll...
Figyelj én nem vagyok nagy filozófus, de ezen én is sokat gondolkodtam.És arra jutottam, hogy a világûr nem lehet végtelen.Szerintem olyan mint egy ... mint a föld fólyó ami tesz egy nagy kört és aztán visszajut az elejére.Tehát ..elég nehéz leirni olyan mint egy út pl.: képjeljel egy utatt ami körbe szeli a földet elindulsz rajta de a végén ugyan ott jukadsz ki. Remélem sdegítettem valamit.
Az, hogy a világûr végtelen, kicsit csalóka. Ugyanis: - a tömege véges. A benne levõ anyag véges: mind ott volt már az õsrobbanásban. - a térfogata véges. Ez ugyan növekszik... de akkor is véges. Ami végtelen az a benne húzható egyenes. De ezzel is vigyázz: egy lufin is tetszõlegesen hosszú "egyenes" vonalat húzhatsz! Csak a jelenleg létezõ világunknak egyelõre nem tudtuk megmérni a görbületét: tehát igen kicsi. Magyarán a világunk óriási. A görbületet úgy lehet megmérni, hogy rajzolunk egy jó nagy háromszöget (lézerfénybõl is lehet, sok százezer km nagyságban) - és megmérjük a szögeit. Analógia alapján úgy képzeld el, mint egy lufit, amit felfújnak. Csak ez 3 dimenziós (a lufi felülete 2). Körülötte meg nincs semmi. Végtelen, mert sehol sincs vége. És, ahogy növekszik, minden pontja távolodik minden másik pontjától. Idegenek pedig szinte biztos, hogy vannak - csak messze. És - ha nem lesz valami igen hatékony közlekedés - akkor nem valószínû, hogy valaha is találkozunk eggyel is.
A végtelen fogalmát én úgy képzeltem el mindig - és ha minden igaz, így is van - hogyha pl kilõnének engem egyenesen fel az ûrbe, és csak mennék tovább egyenesen akkor ugyanide jutnék vissza, ahonnan kilõttek. A tér görbülésével magyarázható. A föld is gömb alakú. A pontból B-be jutni pl repülõvel, ha egy térképet nézel nem az a legrövidebb út, ami a két pontot összeköti. :)
Hát bizony sokan beleõrültek az ilyen kérdések megfejtésén. Sajnos az emberi agy túl korlátolt ahhoz, hogy megérthessen két fogalom jelentését, a semmiét és a végtelenét. A végtelen gyakorlatban nem létezik, csak a számok világában. Az univerzum maga sem végtelen, mivel a tér és az anyag az õsrobbanáskor egy idõben keletkeztek, és azóta is tágulnak, maga a tér is. A tér már csak azért sem végtelen, mert egy négydimenziós gömb felületét képezi, úgyanúgy, ahogy egy 3dimenziós gömbnek 2 dimenziós felülete van. Egyre csak nõ, de gyakorlatilag ha elindulnál az univerzum egyik irányába, visszaérhetnék a kiindulási pontba. Viszont sok dolgot avégtelennel írhatunk le, vagy épp az értelmetlen jelzõt használjuk rá. Oszd el például a kedvenc számodat nullával, az eredmény végtelen. Vagy a híres verseny akhilleusz és a teknõs között: a teknõs tíz méterrel elõrébb van, mint akhilleusz, és tized olyan gyorsan mozog. A kérdés, hogy mikor éri utol a teknõst akhilleusz? a válasz az, hogy soha, mert mire akhillesz megtette az elsõ métert, a teknõc már az egy tized métert. mire akhillesz megteszi az egy tized métert, addigra a teknõc már még egy század méterrel elõrébb van, és mire akhilleusz megteszi az egy század métert... és így tovább. De a lényeg, hogy a végtelen itt sem létezik, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy utoléri, és nem kell a végtelenségig várnunk rá. A világûr pedig maga az univerzum, ameddig a tér határai tartanak, az összes csillag, fekete lyuk, minden anyag és térfoszlány beletartozik. Remélem megválaszoltam a kérdésed. Albert
Szia!Elõször is:jó, hogy ilyeneken gondolkodsz!(A kortársaidra egyre kevésbé jellemzõ...)A kérdéseid tkp.filozófiai természetûek, hiszen ezek megmérhetetlen dolgok, a természettudósok is csak gondolkodni tudnak róluk!Amikor annak idején én tettem föl ezeket, azt válaszolták:a végtelen az, ahol a párhuzamosok találkoznak!Gondold ezt végig!Érdemes!Késõbb betettem a lábam a teológiára, ahol két-két félévet hallgattunk egy Metafizika, egy Kozmológia , és egy Theodícea nevû tantárgyat.Mindhárom a filozófia egy-egy ága, de legalább olyan nehezek mint az iskolából ismert Fizika, csak éppen gondolati síkon.Kisebb mértékben a Mûegyetemen is tanítják õket(!)Komoly logikai érzék kell hozzájuk, de pont a te kérdéseidre adnak választ!Ajánlom az egyetemi könyvesboltot, v.jegyzetboltot(Veres Pálné u.-i Hittudományi Kar földszintje!) ez ügyben...Üdv:Julie
Pedig ezeket ember alkotta!


Ha a Föld gurul a Nap körül és tényleg olyan nagy sebességgel, mint mondják, akkor mi emberek h-h nem szédülünk ki a világűrbe?

És ha ugrok egyet aki repülök a világegyetemnek és el?bb-utóbb neki csapódok vminek? Ha igen, fájni fog?

Legjobb válasz: Megfelelõ mennyiségû alkohol mellett érzékelni tudom a Föld mozgását a tengelye és a Nap körül.

Megfelelõ mennyiségû alkohol mellett érzékelni tudom a Föld mozgását a tengelye és a Nap körül.
A kérdező hozzászólása: *És ha ugrok egyet akkor kirepülök a világegyetembe és elõbb-utóbb neki csapódok vminek? Ha igen, fájni fog?
Az alkohol tartalmazza ezt a sebességet, tehát az fog ki repülni a világûrbe aki megissza.:) nekem mûködik.
A kérdező hozzászólása: Ha sok alkoholt megiszok képes leszek a hypersebességre is? Am. aki válaszol az írja meg a válaszával együtt azt is, hogy mennyire ítélte ezt a kérdést humorosnak és egy 10-es skálán hanyast adna rá. Elõre is köszi! :)
Megfelelõ mennyiségû alkohol hatására én a Marson szoktam érezni magam..am meg halott itt már vki a gravitációról?!?!
Azért nem repülhetünk ki az ûrbe, mert k...va kicsit tudunk ugrani...

Mi ennek a klipnek a címe? A világűrben játszódik, csillagokból létrejönnek emberek és repülnek, a végén szertefoszlanak.

Legjobb válasz: Szerintem erre a David Guetta számra gondolsz: http://www.youtube.com/watch?v=_WA9NXXAntc

Szerintem erre a David Guetta számra gondolsz: http://www.youtube.com/watch?v=_WA9NXXAntc
A kérdező hozzászólása: Ez az, köszi szépen!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!