Találatok a következő kifejezésre: Mi Puszta ill (2 db)

Mi Puszta Sándor ill. Kormos István jogutódjainak neve, címe?

Elkészült a lemezem vers-zenésítésekkel.

Legjobb válasz: Ezt az információt az Artisjus Magyar Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesület (www.artisjus.hu) tartja nyilván - hívd õket! Bár szerintem inkább elõre szokták a jogokat megérdeklõdni, de persze utólag is lehet (gyk. úgyis engedélyezik, mivel abból jön be a pénz).

Ezt az információt az Artisjus Magyar Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesület (www.artisjus.hu) tartja nyilván - hívd õket! Bár szerintem inkább elõre szokták a jogokat megérdeklõdni, de persze utólag is lehet (gyk. úgyis engedélyezik, mivel abból jön be a pénz).

Mi azon műfaj, vagy esztétikai minőség elnevezése, melyben a szomorú ill. lesújtó, fájdalmas tényezőt elviccelik, főként feloldást keresve? Nem puszta önirónikus esetekre gondolok és nem groteszkre.

...azért se groteszk, amire én gondolok, egyrészt mert utóbbi egyértelműen nem ad feloldást, amiről meg én írok, az legalábbis MEGPRÓBÁL, vagy keres feloldási lehetőséget megnyilvánulásával, sőt, a groteszk komikuma a félelmetesre, torzra vonatkozik. Amire én gondolok, pl. amikor egy irodalmi műben, filmben stb egy szereplő -olykor önironikusan, de nem feltétlenül így- elvicceli a súlyosabb betegség, vagy helyzet (pl. hajléktalanság, fogságba esés, stb) meglétét avval a céllal, hogy esélyt adjon a vonatkozó kellemetlen érzelem feloldására. Példa: egy hajléktalan csoport egy filmben kisegít a bajból egy férfit; utóbbi -aki mit sem tud segítői nehéz sorsáról- hálából megjegyzi, hogy ha -neadjaisten'- egyszer szorult helyzetbe kerülnének, viszont fogja segíteni őket, és odaadja névjegykártyáját, mondván, elérhetik őt azon. Erre az egyik hajléktalan -huncut halvány mosollyal- aképpen reagál, hogy "köszönjük, de mi sose vagyunk szorult helyzetben :)" ;)

Legjobb válasz: Nem a szarkazmusra gondolsz?

Nem a szarkazmusra gondolsz?
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszi nektek a segítséget, kedves Ági! :) (Bocsi, általában nem használok ékezetes betuket; ez ne zavarjon. ;) ) Úgy vélem, alapjában megoldódott a kérdésem, segítségetekkel. :) Szerintem önironikus groteszk, amire gondolok, bár kulon-kulon használva nem biztos, hogy megállná rá a helyét. A szatira tipped vitt közelebb a megoldáshoz, holott nem kifejezett szatira amire gondolok. ;) Ugyanis nem kifejezett gúny jellemzi a "stílust" amit kerestem. De ezen át most már valoszinusitem, h önironikus groteszk lesz ez. :)
Hahó! Beszéltem a lányommal. Elküldtem neki a kérdésedet, gondoltam, így könnyebben megérti, mi az, amit szeretnél. Szerinte ennek a mûfajnak nincs összefoglaló neve, vagy ha van is, itt a net-en nagyon nehéz lenne megtalálni. Szerinte a szatíra áll a legközelebb ehhez. A szatírához pedig a groteszk. De azért valamit mégis talált, ezt elküldöm neked. Itt legalábbis körülírják ezt a valamit, amit keresünk. http://www.c3.hu/~prophil/profi033/vieweg.html Halkan megjegyzem, ha még nem olvastad Umberto Echo A rózsa neve címû könyvét, akkor barátian ajánlom figyelmedbe. Ez a könyv közel áll ehhez a mûfajhoz. Üdv. Ági
A kérdező hozzászólása: Köszi, õ autentikus a kérdésben, vélhetõleg. :) Várom. :) És köszi nektek! :)
Igen. Olvastam én is a Wikipédiában a groteszk magyarázatát, tudom, hogy nem az, de egyszerûen nem találom. Én nagyon szeretem az irodalmat, a verseket, tulajdonképpen minden érdekel, fõleg az ilyen kérdéseket szeretem. Azt sem tudom, hogy a kifejezés magyar, vagy esetleg latin szó lehet. Tudom, mit keresel, de egyszerûen nem találom. Lehet, hogy megkérdezem a lányomat, õ magyar-tanító szakos, csak õ most külföldön van. Mindegy, írok neki e-mailt. Hátha tud adni tanácsot. Majd értesítelek a fejleményekrõl. Üdv. Ági
A kérdező hozzászólása: Örülök, h téged is ennyire izgat a válasz. :) Bár, látom, nem jutottunk elõbbre érdemben még. De majd csak meg lesz a válasz. :) Tuti nem mûfaj, amit keresek. Vagy stílus, vagy esztétikai minõség - a groteszket pl. a wikipedia az utóbbi kategóriába helyezi, és ahhoz áll legközelebb, amire én gondolok.
Itt pedig az irodalmi mûfajok vannak, de itt sem találtam azt, amit keresünk. Ami ehhez az egészhez hasonlított, az a groteszk és a tragikomédia. De az ut. mégsem. http://doksi.hu/faces.php?order=DisplayFaces&type=mufaj A mûfajok fõoldala lenyíló mezõben az összes mûfajt megtalálod. Vagy mégsem az összeset?
Azt már tudjuk, hogy amit keresünk, az nem esztétikai minõség. http://szerver2.bokay-eu.sulinet.hu/e107_docs/magyar/eszteti..
A kérdező hozzászólása: Tokiói Keresztapák (Tokyo Godfathers) (ld: animeaddicts hu) ... vagy pl. jelen hetekben jelent meg egy film -nem emlékszem a cimére, a Petõfin reklámozzák az ismertetõjét, egy csávó rákos lett, és viccesen fogja fel a szitut, miközben szenved a kemótól, stb. A grotesz hasonlit legjobban az általam keresett esztétikai minoségre, vagy stilusra, mûvészi eszkozre. De bizonyos pontokon eltér attol, mint irtam.
Nem tudsz valami konkrét mûvet, vagy valami közelebbi meghatározást? Tulajdonképpen mihez keresed ezt? Most már engem sem hagy nyugodni, hogy mire gondolhatsz.
A kérdező hozzászólása: ...hm... koszi a tippeket, megy is a hasznos kezecske, mivel megprobáltok egyutt gondolkodni velem a kérdésemrõl. :) Bár nem ezekre gondoltam... várom a további tippeket, hátha kiderul a helyes válasz. :)
Tragikomédia? Nem, szerintem nem ilyen közszájon forgó kifejezésre gondolsz.
A kérdező hozzászólása: off Kedves Ági, irtam 4 napja neked privit. Kérhetek rá választ? :) Elfogadok igenlegest és nemlegest is. További jókat! :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!