Találatok a következő kifejezésre: Miért van hogy szoptatás (22 db)

Miért van, hogy szoptatás közben szenved a babám?

Második gyerekem (most 11 hetes) többet sír, mint az els? sírt. Amikor szoptatom, akkor jobban jelentkeznek nála fájdalmak, mint amikor cumisüvegb?l eszik. Nagyon fura, hogy nem megnyugszik a cicin, hanem elkezd feszíteni, kiköpi a cicit és üvölt. Sétálok vele kicsit, akkor lassan megnyugszik. Kellemetlen így a szoptatás. Mit tegyek?

Legjobb válasz: Ez a székelési reflex.Egyes gyerekeknél,mint az enyémnél is nem evés után,hanem evés közben jelentkezik.A szopizás hatására beindulnak a reflexek és szegénynek ez iszonyatos kínlódás.Amikor üvegbõl kapja akkor nem kell erõsen szívnia és nem is fáj neki.Ne kínozd szegényt én 2 hónap után már nem tettem mellre többé és nem is volt utánna semmi gond.Fontos az anyatej az biztos,de az fontosabb,hogy a gyereknek ne a szenvedésbõl álljon az élete.

Ez a székelési reflex.Egyes gyerekeknél, mint az enyémnél is nem evés után, hanem evés közben jelentkezik.A szopizás hatására beindulnak a reflexek és szegénynek ez iszonyatos kínlódás.Amikor üvegbõl kapja akkor nem kell erõsen szívnia és nem is fáj neki.Ne kínozd szegényt én 2 hónap után már nem tettem mellre többé és nem is volt utánna semmi gond.Fontos az anyatej az biztos, de az fontosabb, hogy a gyereknek ne a szenvedésbõl álljon az élete.
Vannak olyan csecsemõk, akik automatikusan elutasítják a cicit, ha cigaretta szagot éreznek a bõrön. Te nem írtad, hogy cigizel-e. Ha igen, akkor célszerû letenned.
Minden baba ezt csinálja. Megnyugtatja.
Egyem meg, mert mást még nem tud és megnyugtatja. Én is mindig ezt láttam a kicsimnél, és a falra másztam, amikor mondták: "De hát biztos éhes". Nagyon furik ahogy cuppogtatják. Késõbb volt egy darabig cumija, de miután meglett az ujja... :D
Az én babám 12 hetes és dettó ezt csinálja. A multkor velem volt a konyhában és rántott husit sütöttem éppen. Égtelen cuppogásba kezdett. Elõtte szoptattam meg , ugyhogy éhes nem lehetett. De az illatát már érezheti és tuti, hogy kivánta már. Nagyon cuki olyankor, mert nem csak a konyhában csinálja. Tegnap mind a két kezét dugta a szájába.
A kérdező hozzászólása: Ez most megnyugtató, hogy nem csak velünk van így :) elõször próbáltam valahogy eldugni a kezét, de hát akkor meg a kis ruháját kezdte el "szopizni" :D na gondoltam hogy akkor már mindegy. Ami nem megy az nem megy. :D
Enyém három hetes és õ is ezt csinálja. Csak úgy cuppog vele :) Én adok neki néha cumit, de nem mindig kell neki. Nem tudsz vele mit csinálni, csak elhallgatni :)
Sziasztok 3-as vagyok. Egyébként az én babám amit megtud fogni, azt mind dugja már a szájába. szakálkát szoktam neki felkötni, mert rengeteg a tejem , meg sokszor vissza is jön neki büfizéskor, így legalább nem kell egy nap sokszor átöltöztetni. Rajta szoktam hagyni még evés után is egy ideig, elõszeretettel nyomja szájába, sõt még a kezemet is szokta nyomni a szájához. Olyan cuki, nekem egyébként nagyon tetszik. Minden baba ezt csinálja szerintem. Tök normális.
Az én Kisfiam kb. 6 hetesen fedezte ezt fel, meg a pelust is rágcsálja :) Anyósom mindig azt hiszi, hogy éhes, apósom meg húzkodja ki a kezét a szájából, hogy ne. Én meg mondom, hogy nem éhes, elõtte evett, és hogy hagyja békén, Õ most ezzel játszik. Tényleg olyan aranyos, cuppog, meg mikor mind a két kezét tömi egyszerre, a nyála meg folyik :) A cumi nem kellett Neki, ökölõdik tõle és kiköpte, amikor próbáltuk, én meg nem akarom erõltetni (csak szopik, a cumisüvegbõl is csak épphogy evett tegnapelõtt, mikor itthon hagytam anyukámmal, mert fogorvoshoz mentem). 11 hetes Kisfiú anyukája
Imádom, amikor a rokonok okoskodnak, hogy biztos éhes, biztos álmos, vigyed aludni, stb. ti nem???
A kérdező hozzászólása: Nálunk is ez van a cumi nem nagyon kell neki, de a kis keze meg ruhácskánk meg igen :( tényleg aranyos, de még néha nekem is felmerül a kérdés hogy talán nem lehet hogy keveset adtam neki, és hogy éhes lehet...felénk még nem jártak rokonok, de ha elkezdik mondani tuti hogy kitessékelem õket, hogy ne szóljanak már bele ha lehet mert hogy elsõ babánk, és nekik meg már volt egy " halom" rég tudniuk kéne hogy ez nem éhség vagy álmosság! De nem?!

Ha a szoptatás sikeressége elsősorban azon múlik (csak), hogy milyen gyakran és helyesen tesszük-e mellre a babát, akkor miért van, hogy sok nő mégsem tud szoptatni?

Állítólag a n?k 97%-a anatómiailag alkalmas rá, hogy szoptasson, mégis Magyarországon az anyáknak csak kb. a fele szoptatja a csecsem?jét.

Legjobb válasz: Több okból is lehet, hogy valaki nem tud (sokáig) szoptatni. Lehet hogy van tej, de az anya egészsége érdekében nem szabad szoptatni, pl. bizonyos szívbetegségek esetén, vagy mert erõs gyógyszert kell szednie az anyának és éppen elég volt a terhesség idején abbahagyni, mert komoly problémák lehetnek, ha az anya nem folytatja a gyógyszer szedését. Aztán olyan is van, hogy már beindul a tejelválasztás rendesen, minden rendben van, és egyszer megbetegszik az anya, valami olyan betegséget kap, ami miatt átmenetileg nem szoptathat és hiába fej, elapad a tej (így jártam én). Ilyen betegség pl. egy csúnyább ételmérgezés, vagy ha mûteni kell és altatnak. Szóval nem mindenki önzésbõl mond le a szoptatásról.

Több okból is lehet, hogy valaki nem tud (sokáig) szoptatni. Lehet hogy van tej, de az anya egészsége érdekében nem szabad szoptatni, pl. bizonyos szívbetegségek esetén, vagy mert erõs gyógyszert kell szednie az anyának és éppen elég volt a terhesség idején abbahagyni, mert komoly problémák lehetnek, ha az anya nem folytatja a gyógyszer szedését. Aztán olyan is van, hogy már beindul a tejelválasztás rendesen, minden rendben van, és egyszer megbetegszik az anya, valami olyan betegséget kap, ami miatt átmenetileg nem szoptathat és hiába fej, elapad a tej (így jártam én). Ilyen betegség pl. egy csúnyább ételmérgezés, vagy ha mûteni kell és altatnak. Szóval nem mindenki önzésbõl mond le a szoptatásról.

Mitől függ/miért van, hogy páran fogynak, míg mások híznak a szoptatás alatt?

Legjobb válasz: Én 16kilot híztam a terhesség alaTT.11van rajtam,de ha megvonom ,olyan mintha megcsappanna a tejem,így hát eszem amit megkívánok,mértékkel ugye.így nem vált.a súlyom.10hete szültem és szoptatok

Én 16kilot híztam a terhesség alaTT.11van rajtam, de ha megvonom , olyan mintha megcsappanna a tejem, így hát eszem amit megkívánok, mértékkel ugye.így nem vált.a súlyom.10hete szültem és szoptatok
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen az eddigi válaszokat, és szívesen várom még mások véleményét.
Alkati adottság+ táplálkozási szokások.Én 5 kg +-al jöttem haza, télen szültem, nem volt segítség, jöttek a látogatók az 1. 6 hétben, a párom egész nap dolgozott és én "vigaszt" az édességben találtam, amitõl szépen hízni kezdtem.Most ezt próbálom lekínlódni magamról.
...bocs 9 kilót nem 89et:)
én 89 kilót híztam a terhesség alatt, nem voltam kívánós különösebben, aztán szülés után le is ment, 1-2 hétig oké volt, de mára meg visszajött az össz kiló, 3 hónapos a babuci. Amióta szültem sajnos nagyon megnõtt az étvágyam:( úgy éheztem meg mint a baba, kb 3 óránként. Most már jobb, csak 3x eszem naponta, de sajnos elég sokat:( De januártól tuti változtatok, sport meg minden, addig nem merek a tejci miatt.
Én 13 kg-t híztam terhesség alatt, 3 hete szültem és már csak 3 kg van rajtam, pedig többet eszem mint terhesség alatt, fõleg sok édességet.
lemaradt, hogy édességet..bocsi
Elirtam 57 akart lenni.
Éni sok édességet eszem, tábla csoki például a reggelim 6-7 óra körül.%7 kg voltam szülés elött, most 4 hét után 56 vagyok.Alkat függõ.
Én 4 hónapja szültem, 26kg-ot híztam terhesség alatt, 88al mentem szülni most 73 vagyok! A tejtermeléssel napi 500kalóriát lehet elégetni, de ha nem figyelsz oda az evésre akkorn em sokat ér.

Mi az alapja annak, hogy a tej nagy része szoptatás közben termelődik? Ha így van, szoptatás előtt miért van tele érzés, utána meg üres érzés?

Meg akkor miért nem tud a baba bármennyit szopni, miért nem tud a mama bármennyit fejni?

Legjobb válasz: Szeretem az ilyen kérdéseket, én is ilyeneken agyaltam anno. :) Az anyatej folyamatosan, 24 órában termelõdik a nõi mellben, vélhetõen részben azért, hogy a baba számára mindig készen álljon némi biztonsági tartalék, ha épp "soron kívül" szüksége lenne rá. A tejbelövellést követõen különbözõ okokból eleinte még több tej is termelõdhet, mint amennyire konkrétan szükség van. (Illetve a belövellést kísérõ ödéma miatt is nagyobb, teltebb ilyenkor a cici, mint késõbb.) A következõ napokban-hetekben azonban, ahogyan a baba rendszeresen (értsd: a saját igénye szerint!) szopizik, a szervezetünk kvázi megtanulja, hogy kb. mikor és mennyi a baba szükséglete. Ez persze nem percre és grammra kimért adagokat jelent, de egy körülbelüli szintet mindenképp. Ez azért ésszerû, mert ha a testünk non-stop termelné a tejet nagyon nagy mennyiségben, az mindenképp pazarlás lenne, a Természet viszont nem pazarol, mert az nem hatékony. ;) Ezt takarja a kereslet-kínálat elve is: annyi tej termelõdik, amennyire a babának szüksége van, pontosabban, amennyit rendszeresen magához vesz. Ehhez jól alkalmazkodik a testünk. Tehát, mindig van valamennyi tej a mellünkben, ugyanakkor az adott "adag" legnagyobb része valóban szopi közben termelõdik meg. Ennek a jele a szoptatás elején érezhetõ tejleadó-reflex, a baba ritmikus szívása-nyelése, esetleg a szopi elején a mell kismértékû térfogat-növekedése is. Ilyenkor a szopómozgás hatására egyrészt nõ a prolaktin hormon szintje, ami hirtelen és nagymértékû tejtermelést okoz a tejmirigyekben. A szervezetbõl villámgyorsan odaáramlik a mellbe a vér, amibõl a sejtek kivonják a vizet és a különbözõ tápanyagokat, összetevõket stb. Azaz ott és akkor gyártódik le a tejmennyiség legnagyobb része. Másrészt, beindul az oxitocin hormon mûködése is, ami összehúzza a mellben lévõ simaizmokat, ezáltal a mellben tárolt ÉS aktuálisan megtermelt tej könnyebben kiürül. (Ez az ún. tejleadó-reflex.) A szoptatás elõtti telt-érzés leginkább az elsõ idõkre jellemzõ, amikor egyrészt a baba még csak szopizik, vagyis viszonylag sok anyatejet vesz magához, tehát több is van a mellben szopik között is, meg alatt is. Másrészt, a fentebb írt korai ödéma is belejátszik ebbe. Harmadrészt pedig - fõleg, ha idõnként picit több idõ telik el két szoptatás között - a folyamatosan termelõdõ és tárolódó anyatej nyilván feltelítheti a melleket is. Viszont, minél tovább szoptat valaki, annál inkább azt tapasztalhatja, hogy a hónapok múlásával egyre plöttyebb, puhább marad a mell a következõ szopi idejére is - de a tejmennyiséget ez nem befolyásolja negatívan. Ilyenkor csupán az történik, hogy a testünk teljesen rááll a szoptatás alatti termelésre, míg a köztes idõkben szinte nullára csökken. (Itt hadd meséljem el a saját élményem: 2,5 éves volt a lányom, amikor esti suliba mentem, kéthetente 3-4 napig voltam távol. Ekkor õ még reggel-este szopizott. Ahogy elkezdõdött a tanév, eleinte még fejnem kellett, hogy ne telítõdjek túl, késõbb azonban már nem volt erre szükség: arra a pár napra, amíg nem szoptattam, teljesen leállt a mellem, de amikor hazaértem, mindig ott folytattuk, ahol elõtte abbahagytuk. Az elsõ tanévet még végig tudtam így szoptatni. - Vagyis ennyire rugalmasan is mehet a dolog!) A szopi végére jellemzõ "üres" érzést is tulképp csak idézõjelesen mondhatjuk, hiszen a mell sose üres teljesen, mindig tart a termelés. Mindössze arról van szó, hogy az aktuálisan megszokott tejadag (= a köztes tárolt + a frissen termelt) a szopi végére rendszerint kiürül a mellbõl. Ugyanakkor, ha valaki ilyenkor is tovább szoptat ill. fej, idõnként újra és újra észlelheti, hogy megint meg-megindul a tejleadás. Ez "teljesen üres" mellnél kb. 15-20 percenként szokott bekövetkezni, de ez persze csak egy átlag. Gondolom, mostanra már érted, hogy ez honnan következik. A babák nyilván nem tudnak bármennyit szopizni, hiszen nem feneketlen az õ bendõjük sem, meghát idõvel elfáradnak õk is, kemény munka a szopizás. ;) A bármennyit fejés elvileg lehetséges, pontosabban, kitartó és rendszeres fejéssel elvileg elég rendesen meg lehet növelni a tejmennyiséget. Persze ehhez még más dolgok is kellenek, de az alap az ingermennyiség növelése. De ugye arra se nagyon szokott szükség lenni, hogy valaki naponta több liter tejet fejjen vagy adjon le. (Meg azért van egy felsõ max. kapacitásunk is valószínûleg.) Remélem, így már érthetõbb. :)

Szeretem az ilyen kérdéseket, én is ilyeneken agyaltam anno. :) Az anyatej folyamatosan, 24 órában termelõdik a nõi mellben, vélhetõen részben azért, hogy a baba számára mindig készen álljon némi biztonsági tartalék, ha épp "soron kívül" szüksége lenne rá. A tejbelövellést követõen különbözõ okokból eleinte még több tej is termelõdhet, mint amennyire konkrétan szükség van. (Illetve a belövellést kísérõ ödéma miatt is nagyobb, teltebb ilyenkor a cici, mint késõbb.) A következõ napokban-hetekben azonban, ahogyan a baba rendszeresen (értsd: a saját igénye szerint!) szopizik, a szervezetünk kvázi megtanulja, hogy kb. mikor és mennyi a baba szükséglete. Ez persze nem percre és grammra kimért adagokat jelent, de egy körülbelüli szintet mindenképp. Ez azért ésszerû, mert ha a testünk non-stop termelné a tejet nagyon nagy mennyiségben, az mindenképp pazarlás lenne, a Természet viszont nem pazarol, mert az nem hatékony. ;) Ezt takarja a kereslet-kínálat elve is: annyi tej termelõdik, amennyire a babának szüksége van, pontosabban, amennyit rendszeresen magához vesz. Ehhez jól alkalmazkodik a testünk. Tehát, mindig van valamennyi tej a mellünkben, ugyanakkor az adott "adag" legnagyobb része valóban szopi közben termelõdik meg. Ennek a jele a szoptatás elején érezhetõ tejleadó-reflex, a baba ritmikus szívása-nyelése, esetleg a szopi elején a mell kismértékû térfogat-növekedése is. Ilyenkor a szopómozgás hatására egyrészt nõ a prolaktin hormon szintje, ami hirtelen és nagymértékû tejtermelést okoz a tejmirigyekben. A szervezetbõl villámgyorsan odaáramlik a mellbe a vér, amibõl a sejtek kivonják a vizet és a különbözõ tápanyagokat, összetevõket stb. Azaz ott és akkor gyártódik le a tejmennyiség legnagyobb része. Másrészt, beindul az oxitocin hormon mûködése is, ami összehúzza a mellben lévõ simaizmokat, ezáltal a mellben tárolt ÉS aktuálisan megtermelt tej könnyebben kiürül. (Ez az ún. tejleadó-reflex.) A szoptatás elõtti telt-érzés leginkább az elsõ idõkre jellemzõ, amikor egyrészt a baba még csak szopizik, vagyis viszonylag sok anyatejet vesz magához, tehát több is van a mellben szopik között is, meg alatt is. Másrészt, a fentebb írt korai ödéma is belejátszik ebbe. Harmadrészt pedig - fõleg, ha idõnként picit több idõ telik el két szoptatás között - a folyamatosan termelõdõ és tárolódó anyatej nyilván feltelítheti a melleket is. Viszont, minél tovább szoptat valaki, annál inkább azt tapasztalhatja, hogy a hónapok múlásával egyre plöttyebb, puhább marad a mell a következõ szopi idejére is - de a tejmennyiséget ez nem befolyásolja negatívan. Ilyenkor csupán az történik, hogy a testünk teljesen rááll a szoptatás alatti termelésre, míg a köztes idõkben szinte nullára csökken. (Itt hadd meséljem el a saját élményem: 2, 5 éves volt a lányom, amikor esti suliba mentem, kéthetente 3-4 napig voltam távol. Ekkor õ még reggel-este szopizott. Ahogy elkezdõdött a tanév, eleinte még fejnem kellett, hogy ne telítõdjek túl, késõbb azonban már nem volt erre szükség: arra a pár napra, amíg nem szoptattam, teljesen leállt a mellem, de amikor hazaértem, mindig ott folytattuk, ahol elõtte abbahagytuk. Az elsõ tanévet még végig tudtam így szoptatni. - Vagyis ennyire rugalmasan is mehet a dolog!) A szopi végére jellemzõ "üres" érzést is tulképp csak idézõjelesen mondhatjuk, hiszen a mell sose üres teljesen, mindig tart a termelés. Mindössze arról van szó, hogy az aktuálisan megszokott tejadag (= a köztes tárolt + a frissen termelt) a szopi végére rendszerint kiürül a mellbõl. Ugyanakkor, ha valaki ilyenkor is tovább szoptat ill. fej, idõnként újra és újra észlelheti, hogy megint meg-megindul a tejleadás. Ez "teljesen üres" mellnél kb. 15-20 percenként szokott bekövetkezni, de ez persze csak egy átlag. Gondolom, mostanra már érted, hogy ez honnan következik. A babák nyilván nem tudnak bármennyit szopizni, hiszen nem feneketlen az õ bendõjük sem, meghát idõvel elfáradnak õk is, kemény munka a szopizás. ;) A bármennyit fejés elvileg lehetséges, pontosabban, kitartó és rendszeres fejéssel elvileg elég rendesen meg lehet növelni a tejmennyiséget. Persze ehhez még más dolgok is kellenek, de az alap az ingermennyiség növelése. De ugye arra se nagyon szokott szükség lenni, hogy valaki naponta több liter tejet fejjen vagy adjon le. (Meg azért van egy felsõ max. kapacitásunk is valószínûleg.) Remélem, így már érthetõbb. :)
És még: Nem véletlen, hogy ha valóban kevés az anyuka teje, gyakran javasolják például, hogy az anyuka hagyja a babáját szopizni akkor is, ha (mindkét) mellet már teljesen kiürítette, de még vidáman elcumizgat rajta. Ennek az ún. komfortszopizásnak nemcsak nyugtató funkciója van, hanem szükség esetén - a fenti meg-meginduló tejleadás miatt - a tejet is meg tudja növelni. Minél több inger éri a mellet (gyakrabban és/vagy hosszabban), annál több tej fog termelõdni, hiszen a kereslet növekedése magával hozza a kínálat növekedését is. (Persze nem azonnal, de ideálisan pár nap alatt.)
Szerintem nem igaz. Amikor telinek éreztem a mellem, rendszerint teli is volt, amikor meg üresnek, akkor valóban nem volt 30-40-nél több benne. Miután elfogyott, a fiam se kérte, nyilván észrevette... Lehet, hogyha még 40 percig csócsálgatja, akkor kijött volna még 5 csepp.A komfortszopást nem ismeri, szerencsére. Komfortnak ölelés, puszi, bújás, dajkálás van. A kereslet-kínálat elvben sem hiszek. Biztos vannak nõk, akiknél mûködik, de tökre nem érzem fair-nek tényként hangoztatni.
Szerintem nem igazán van alapja. Esetleg a tejtermelést serkentõ hormon fokozódik, de a tej nagy része nem akkor termelõdik.. Gondolj csak a fejõs tehenekre, õket is naponta fejik, 10 perc alatt lemegy a fejés, ha közben folyamatosan termelõdne a , , nagy része", akkor folyamatosan lehetne fejni és ne m fogyna ki a tejük..
A kérdező hozzászólása: Köszi az eddigieket. Várok még véleményt, tapasztalatot.
Kedves kérdezõ! Ennek biológiai alapja van :) Valóban sok édesanya akkor gondolja úgy, hogy nem elég már a tej, amikor megszûnik a feszülés a mellében. De igazából ez azért van, mert beáll a kereslet-kínálat egyensúlya. A mell nem olyan, mint egy cumisüveg, ami kezdetben tele van, aztán kiürül. Bonyolult hormonális szabályozás alatt áll a tejtermelés. Amikor szopik a bab, egy olyan információt küld az agynak, hogy "fogy a tej, kell még termelni!" A megtermelt tej a tejleadó reflex, vagy oxitocin reflex hatására ürül. Egy szoptatás alatt ez a reflex többször is kiváltódik. Amikor hagyják a babát annyi ideig szopni, ameddig szeretne (ami nem azt jelenti, hogy egész álló nap mellen lóg), akkor azt lehet látni, hogy vannak aktívabb szakaszok, amikor hallhatóan nyel, és vannak "cumizósabb" szakaszok, amikor látszólag már "csak" komfortszopik. No ekkor küld még az agynak jelzést, hogy itt még több tejre van szükség. A szoptatás nem csak etetés, és nem csak éhség miatt szopnak a babák, sokszor "csak" biztonságért, megnyugvásért bújnak az anyához. Ezért sem érdemes mérni az adott mennyiségeket, hiszen a tej összetétele egy szopás alatt, napszakonként, a gyermek korától függõen stb. változik. Amikor meghatározott idõnként szopik a baba, túltelítõdés alakul ki a mellben, ezért érzi a mama, hogy nagyon feszül és ezért gondolják sokan, hogy akkor van tej, a laposban pedig nincs. Holott a túltelítõdés pontosan ellentétesen hat: olyan jelet küld az agynak, hogy állítsa le a tejtermelést. Ezért a legtöbb idõre szoptató anyuka nem tud hosszú távon szoptatni. Persze erre is vannak kivételek, de igen ritkák, viszont az a tapasztalat, hogy pont emiatt a negatív visszacsatolás miatt kb. 4 hónapos korra csökken a tejtermelésük. A baba képes lenne bármennyit szopni, de nem akar. Erre is voltakkutatások, hogy a kizárólag és igény szerint szoptatott babák maguk szabályozták a táplálékfelvételüket, és a rendelkezésre álló tejnek kb. a 75%-át szopták ki a mellbõl. Ezzel ellentétben a cumisüvegbõl szinte bármennyit képesek megenni, meg lehet õket konkrétan tömni. Ezek a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy pont emiatt a szabályozás miatt a kizárólag és igén yszerint szoptatott babák között sokkal kevesebb volt késõbb az elhízott gyermek és felnõtt. Sokat lehet ezekrõl olvasni, rengeteg komoly cikk van a http://www.szoptatasportal.hu honlapon, angol nyelvû, neves folyóíratokból idézve.
Szerintem van valóságalapja. Amikor elkezdett a babám szopizni, és a másik mellembõl elkezdett folyni a tej, akkor megfogtam azt amelyikbõl szopizott és kõkeményre feszült, sokkal több tej lett benne hirtelen. Kiszívta a baba az összes tejet, és puha lett a mellem. Próbáld ki, a szopi elején tapintsd meg a melledet hogy milyen, és a tejleadó reflex közben/után is!

Miért van az, hogy a mai kor anyukáinak ilyen nehezen megy a szoptatás? MIért nem elég a tej sok esetben?

Én 1 éves koráig szoptattam a lányomat, 3-szor hoztam vissza a tejmennyiséget, fel sem merült, hogy elfogyhat, végül ? tagadott meg. Kíváncsi lennék, hogy akinél vagy aki ismer?sénél kevés volt a tej netán el is apadt, mi miatt történt, mit mondtak oknak?

Legjobb válasz: Nekem a lánom elmúlt egy éves de még szoptatom. Ez a ke´rdés már egint egy kicsit provokáló leht.... -Van aki elkezd die´tázni azért kevesebb a tej,vagy el is apad..-Van akinek sajna genetika.Hiába akar nm tud soptatni :( van akinek gyógyszert kell szednie.nem szoptathat és elapad a tej. -E`s van aki egyszerüen úgy gondolja hoy keve´s e´s elkezd tápszert adni....Ès így tovább. Sok sok oka lehet. Ès te miért csak 1 e´ves koraíg szoptattad a lányodat????

Nekem a lánom elmúlt egy éves de még szoptatom. Ez a ke´rdés már egint egy kicsit provokáló leht.... -Van aki elkezd die´tázni azért kevesebb a tej, vagy el is apad..-Van akinek sajna genetika.Hiába akar nm tud soptatni :( van akinek gyógyszert kell szednie.nem szoptathat és elapad a tej. -E`s van aki egyszerüen úgy gondolja hoy keve´s e´s elkezd tápszert adni....Ès így tovább. Sok sok oka lehet. Ès te miért csak 1 e´ves koraíg szoptattad a lányodat????
Ezen már én is sokat gondolkodtam. Ha rendesen mûködne a kereslet-kínálat elve, nem lennének olyan anyukák, akik akárhogy kínlódnak, egy bizonyos mennyiségnél többet nem tudnak produkálni, ha megfeszülnek sem, illetve pl. olyan anyukák, akik már nem szoptatnának, de egyszerûen nem bírják elapasztani, csak hosszú hetek, hónapok alatt. Vagy hallani olyat, hogy reggelre sodronyig átáztatják az ágyat. Arra tudok gondolni, hogy évrõl évre egyre több a nõi hormon az ivóvízben a sok fogamzásgátló miatt. És ezt semmilyen tisztítási eljárás sem tudja kivonni. Szerintem ez lehet az egyik oka, és már az sem állja meg a helyét, hogy az anyukák 90%-a tudna szoptatni. Nekem nehéz szülésem volt, a babámnak rövid a nyelvféke, nem akarta hosszú hetekig elfogadni a mellem, a tejcsatornáim is elég szûkek lehetnek, hónapokig pokolian fájt a szoptatás, nem volt aki megmondja, mit csinálok rosszul. Sok ok, amik önmagukban is sikertelenséget okozhatnak. Mióta szedem a Motiliumot nincs baj a tej mennyiségével, ezek szerint nekem is hormonális probléma okozhatta a sikertelenséget.
nekem igazán be sem indult a tejem... nem tudom miért. indított szülésem volt a 41. héten és hiába csüngött a kicsim az elsõ naptól fogva, csak csipp-csöpp sikerült. pedig roomig in-ben voltunk, volt hogy 3 órán át cicizett a kicsim, vedeltem a vizet, szedtem homeos bogyót, a szoptatási tanácsadó megnézett és szerinte is jó volt a szopi technikánk (ja, a létezõ összes testhelyzetbõl). fejtem is amikor a kicsi végre aludt. nem diétáztam, sõt híztam is. otthon pl. két hétig csak ágyban voltunk a babámmal és csak cici, csak cici... nem hízott semmit, csak 20, 30, 40 grammokat tudott szopni (jah másfél óra alatt). amikor elkezdett fogyni, a doki felírta a tápszert... 3 hónapos koráig tudtam még neki anyatejet adni, az utolsó cseppig. a második menstruációmnál teljesen elapadt. iszonyú kudarcként éltem meg, a melleimet elkezdtem utálni (hasztalannak éreztem õket), aggódtam a kicsim egészségéért. ma már így-úgy feldolgoztam, de jobb lenne, ha tudnám az okot. sokat babusgatom a kicsimet, így pótlom a szopi meghittségét. hát, az én történetem ennyi...
Én nem tartom helytállónak azt a megállapítást, h' ma kevesebben szoptatnak, mint régen. Legalább is ezt szûrtem le, amikor várandósan, most meg kisbabásan boldog-boldogtalan megbeszéli velem ezt a kérdést, és elmondják, h' náluk három generációra visszamenõleg hogy volt. Az viszont világosan kiderül, h' milyen elképesztõ ostobaságokat tudnak anyáink, nagyanyáink átörökíteni, a legnagyobb jóindulattal. Vizes tejtõl kezdve a háromóránkénti szoptatás erõltetéséig. Tehát ne értse félre senki, nem hibáztatom õket, és tény, h' az ember szívesebben hallgat a saját anyjára, mint az idegen védõnõre, vagy egyéb szakemberre, de tényleg sokszor a sikertelenség hátterében a tévhitek és rossz tanácsok szövevénye áll. Ha én hallgattam volna rájuk, nem szoptatnék még mindig (hat hónapos a babám).
az én véleményem: emberek szervezete válogatja.
Szia.Nekem a fiam 4 hónapos.2napja kezdtem adni neki almát, mert mostanában azt tapasztaltam hogy nem akar vagy tud szopni.Van amikor érzem hogy feszül a másik mellem miközben szívja az egyiket, és hallom is "csobog, spriccel"a szájába(általában ekkor feszül), de az esetek többségében csak nyüstöli.Az 1.pár hétben még fejni is tudtam , és pár zacsit raktam is a hûtõbe, de azután leálltam a fejéssel, mert nem jött belõle semmi.Én arra írom ezt a csökkenést, hogy nincs idõm fõzni annyit, amennyit ennem kéne, sokat kell kézbe tartani a babám(hasfájós), és emiatt nagyon fáradt vagyok.És a stressz, mert ugye abból van bõven!(pénztelenség)És a férjem se sokat segít, a háztartás is rám marad! A fiam igény szerint szoptatom, amíg tudom, de nem akarom még egyszer látni, hogy éhes!!!Hiába iszom napi 3-4 L folyadékot, szoptatós teát....vizet, semmi haszna.De most hogy almát is kap, mintha jobban enne :-) ADDIG SZOPIK MAJD AMÍG CSAK AKAR!
Szerintem azért nincs tejük a mamáknak, mert ráparáznak, túlságosan tökéletesek akarnak lenni. Engem nem érdekelt ez a szoptatás-dolog, úgy voltam vele, ha lesz tejem, az jó lenne, de ha mégse, az se baj, tápszeres babákkal sincs semmi baj. Szerintem a hozzáállásom miatt, hogy soha nem paráztam ezen, rengeteg tejem van, el tudnék látni vagy 3 babát. Hogy honnan van ennyi tejem, fogalmam sincs, mert alig van étvágyam, folyamatosan fogyok, mióta megszültem. Üdv, 3 hónapos édesanya.

Miért van az, hogy itt minden szoptatást pártoló választ csúnyán lepontoznak?

Én soha senkit nem pontoztam le azért, mert tápszerezi a gyerekét, annak ellenére hogy nem azt tartom természetesnek.

Legjobb válasz: Van akit ezért pontoznak le van akit pedig azért. Én sosem pontoztam le senkit meg szoptatáspárti volt, de arra én is ugrok ha azt gondolják, hogy nem normális vagy természetes ha tápszerezem a gyerekem. Volt aki azt mondta adjak neki inkább gyümölcsöt meg zöldséget..Jó vicc, két hetes gyereknek?? Szerintem az a normális ha valaki mindent megtesz a szoptatásért, de ha nem megyy nem éhezteti a gyerekét, nem ördögtõl való a tápszer. A lepontozástól még senkinek nem lett baja, az éhezéstõl meg már igen.

Van akit ezért pontoznak le van akit pedig azért. Én sosem pontoztam le senkit meg szoptatáspárti volt, de arra én is ugrok ha azt gondolják, hogy nem normális vagy természetes ha tápszerezem a gyerekem. Volt aki azt mondta adjak neki inkább gyümölcsöt meg zöldséget..Jó vicc, két hetes gyereknek?? Szerintem az a normális ha valaki mindent megtesz a szoptatásért, de ha nem megyy nem éhezteti a gyerekét, nem ördögtõl való a tápszer. A lepontozástól még senkinek nem lett baja, az éhezéstõl meg már igen.
Én pont úgy látom, hogy mindenkit leszólnak, lepontoznak, akinek eszébe jut a tápszer. Mondjuk én leszarom a pontozást, de e rosszindulatú megjegyzéseket utálom. A lényeg az információ csere, de itt elég sokan csak utálkoznak. Sajnos.
Sajnos én ismerek olyat (családon belül), aki valóban elítélendõ módon tápszerez (félti a mellét). Persze õ dolga, de a hajam égnek áll, amikor közi, hogy teljesen tönkreteszem a mellem formáját, szerinte ennyit nem ér, jobb a tápszer:S Na az ilyen anyukák esetében felháborít a hozzáállás a szoptatáshoz. Õ is szokott jönni az oldalra, lehet õ pontoz le mindenkit, aki szoptatáspárti.
Az utolsó válaszolónak teljesen igaza van, senki se jókedvébõl tápszerezi a gyereket, aki meg mellféltésbõl, az meg inkább ne szült volna. Szoptatás és szoptatás közt is van különbség szerintem. Más egy pici babát szoptatni vagy egy 2-3 éves gyereket. Na az már nekem is kicsit sok, de hát mindenki azt csinál, amit akar. Az én egyik sógornõm is 2 évesen még szoptatta a gyereket, aztán meg is látszik, alig eszik meg valami fõtt kaját, hát nem is úgy néz ki, mint egy kétéves. Bár ezért én se pontoznék le senkit, mindenkinek a saját döntése, hogy ha tud, meddig szoptat.
Pont az ilyen megjegyzésekre ugranak a tápszeres babák anyukái, hogy "nem természetes". Senki nem jókedvébõl tápszerezi a babáját.
Ne a pontozással foglalkozz! Kit érdekel, hogy ki mit pontoz le. Az a lényeg, hogy a kérdéseidre kapj segítõ válaszokat! Nem?
Miért lényeges, hogy pontoznak, vagy sem?
Hát azért mert a mai világban szégyen szoptatni már nem trendi mint régen.Fontosabb a cici és testalak mintsem a baba kényelme.Ha valaki tápozik ahoz sincs senkinek semmi köze szerintem nem ciánt adsz a gyereknek de van aki rögtön támad erre, mindennek meg van a maga oka.
Mit vártok amikor ilyeneket írkálna: -MINDENKI SZERET SZOPTATNI MERT ÉN NEM -UTÁLOK SZOPTATNI MERT UNDORÍTÓ Van egy jó pár ilyen gyagyás.
A kérdező hozzászólása: Leginkább azért zavar, mert úgy gondolom, hogy ha nagyon lecsökken a pontszámom (százalékom), akkor kevéssé fogják komolyan venni a válaszaimat...

Miért van az hogy a 21. században amikor annyi mindent lehet hallani és olvasni a szoptatás fontoságáról mégis nagyon sokan tápszerezik a babájukat?

Tudom hogy nem könnyü kitartani és sok kétely van az anyukákban, de azt is tudom hogy valójában nagyon kevés az a n? aki egészségügyileg nem tud szoptatni. Mégis nagyon sokszor olvani hogy pár hetes anyukák és nem szoptatnak. Miért? Ilyen hamar feladják, vagy nem fontos nekik a szoptatás? Kiváncsi lennék mások véleményére.

Legjobb válasz: Szia, csak saját példából kiindulva: programozott császáros lévén még fájásom sem volt és úgy kellett megmûteni. Ezért kb. a 8-9. napon indult meg a tejem. Mivel 2.650 grammal született a babám ezért nem kockáztatták a kórházban, hogy megvárják a tejbelövellést ezért már ott tápszert kellett, hogy kapjon. Most 1 hónapos a kislányom és amennyi tejem van azt oda is adom neki természetesen (kb. napi 70-80) ami egy etetésre is alig lenne elég. Kár azon görcsölni, hogy azért nincs elég tejem, mert tápszerrel egészítem ki, vagy azért adok tápszert mert nincs elég tejem. Így alakult (sajnos), de azért még nem a világ vége. Én ezért nem szeretném és nem is fogom lelkileg tönkre tenni magam.

Kedves Anyuka! Van akinek a szoptatás nem egy édes gondolat, egyszerûen elve nincsen hozzá gusztusa. Lehet hormonális oka, de ki tudja ezt nem kutatják, csak azt mondják kell, de mint mindenben ebben is van aki nem akar mert csak. Viszolyog tõle. Ráadásul még fáj is. üdv Egy nem szoptató anyuka, akinek 3 éves a gyereke és a gyerek egészséges.
Mindent megírtak elõttem, nem is írom le ugyanazt, tudod az a baj, akik valóban azért tápszereznek, mert féltik a mellüket, nem fognak neked ide írni, és bevallani igen én ezért meg ezért, és nem szoptatom soha.A többiek meg joggal sértõdhetnek, hisz biztos hogy mindenki mindent megtett azért(aki próbálta) hogy tudjon szoptatni.de tudod a kereslet-kínálat elve szépen hangzik, de sajnos nem mûködik mindenkinél.Ezt el kell fogadni.Na tényleg nem nyújtom. egy javarészt tápszerezõs anyuka:-(
:DDD Utolsó válaszoló! Én az 1.vagyok. A dühömet én is szívesen kiadnám...
Még az elõzõhöz fûzném, sajnos itt ezen az oldalon is azt látom, hogy az igazán hasznos szoptatási ötletek, tanácsok, nagyon le vannak pontozva...vajon miért?? Sok anyuka tápszerezi a babáját(én is voltam így), ezt nehezen is fogadjuk el, mi is szeretnénk szoptatni, talán egy élet sem elég, én is haragszom magamra, nem tudom földolgozni, hogy az 1. gyermekemet nem tudtam szoptatni. De azért nem kell zsigerbõl haragudni és utálni azt aki tud és megosztja a tapasztalatait. Amik ráadásul hasznosak is. (Attól, hogy lepontozzuk, nem jön meg a tejünk :) .)
A kérdező hozzászólása: Én nem azért tettem fel ezt a kérdést mert bárkit is meg akartam volna bántani azért mert nem szoptat. Úgygondolom hogy egy teljesen normális hangvételû kérdést írtam ami nem volt okoskodó sem lenézõ bárkire. Engem egyszerüen érdekelt volna másoknak mi a véleménye errõl. Nem azokra gondolok akiknek nem sikerült a próbálkozás ellenére a szoptatás. Saját magamról tudom hogy nagyon hamar feladjuk. Az elsõt csak 3 hónapig szóptatam mert semmit nem tudtam a szoptatásról, akkor még nem lehetett ennyit hallani róla. Ma már más a helyzet.
Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy tudjon szoptatni. Ez nem a mama hibaja, ettol nem lesznek rossz anyukak. Itt sokat olvasni, persze, hiszen aki tud szoptatni, es nincs ilyen gondjuk, azok miert irjanak ide? Sok PCO-sról is hallani, hihetnénk a kérdések alapján a magyar nõk legalább felét súlytja, pedig nem. CSak itt többnyire problémás kérdések merülnek fel.
Szia, csak saját példából kiindulva: programozott császáros lévén még fájásom sem volt és úgy kellett megmûteni. Ezért kb. a 8-9. napon indult meg a tejem. Mivel 2.650 grammal született a babám ezért nem kockáztatták a kórházban, hogy megvárják a tejbelövellést ezért már ott tápszert kellett, hogy kapjon. Most 1 hónapos a kislányom és amennyi tejem van azt oda is adom neki természetesen (kb. napi 70-80) ami egy etetésre is alig lenne elég. Kár azon görcsölni, hogy azért nincs elég tejem, mert tápszerrel egészítem ki, vagy azért adok tápszert mert nincs elég tejem. Így alakult (sajnos), de azért még nem a világ vége. Én ezért nem szeretném és nem is fogom lelkileg tönkre tenni magam.
szia! azert remelem a védõnõ is, és a kórhazban is el fogjak magyarazni, hogy mi a trukkje, ha van, meg remlem rá is fogok érezni! én veszek mellszivot, 30ezer forint, de azert veszem, mert sokaig szeretnek szoptatni, és fontosnak tartom. hasznos kérdést tettel fel, csak .. ma minden mas.. azert tobb a csaszar, mint regen volt, kevesebben tudnak szoptatni, stb.. a kornyezetemben pl mindenki csaszarral szult, en normalisan szeretnek. nem tudom miert alakult ki igy, de ez van. ahogy fentebb leirtak, sajnos nem mindig az anyukan mulik, hiszen ok mindent megtesznek.
Szerintem is így van hogy nem azért szoptatnak mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak valamilyen okból.Én is szoptatom a 4 hós babámat, de pótolom is neki tápszerrel, mert akármit teszek sosincs több tejem és éhen nem maradhat a baba.Most pedig már nem is igen akar szopizni, de próbálgatom annak ellenére hogy sokszor keservesen sírva ellenkezik, mert tudom hogy az a kicsi is fontos lenne neki.
Jó a kérdés:) Szerintem ennek több oka lehet: itt az oldalon is lehet olvasni sztorikat, meg azért az ember hall innen-onnan dolgokat: sok kórházban nem foglalkoznak vele, nem magyarázzák el, hogyan kell stb. A másik meg az, hogy mostanában baromi nagy divat lett erõltetni a szoptatást, pont mint régen a tápszerezést-teáztatást-fõzelékezést. Igazából elvárják a kismamáktól, mindenféle útmutatás vagy segítség nélkül, hogy szoptassanak. Most az a hülye, aki nem szoptat, aztán egy 20 éve még pont fordítva volt:) Vannak, akik nem tudnak, vannak, akik 2 hónap nemalvás után feladják, vannak, akiknek így kényelmes. Ennyi. Mindenkinek a szíve joga. Én még azt is megértem, hogy ha valaki azért nem szoptat, mert félti a melle formáját. Az õ melle, az õ gyereke, senkinek nincs hozzá semmi köze.
igaza van az elõttem szólónak! Ha tudna szoptatni az anyuka nyilván megtenné. legalábbis nyilván vannak kivételek akik inkább tápszerezik a babájukat, mert nincs kedvük, vagy féltik a mellüket vagy nemtom. De ez elenyészõ! MIndenki tudja, hogy az anyatej a legfontosabb a babának! Nem utolsó sorban ingyen van, ami ugye a tápszerrõl nem mondható el!
hát elég érdekes a kérdésed, ami csak vitát szül.... én is csak 3 hónapig tudtam szoptatni és hidd el ha tudnám még most is szoptatnám 5 hónaposan, de nincs!!!! nekem is úgy volt, hogy nem volt neki elég, 20-30 ml volt már a végén 1-1 mellemben és az édeskevés volt neki és kellett a pótlás. ezért kap tápszert és nem azért mert kényelmes , stb.... én lennék a legboldogabb ha szopizna, hidd el és ezzel mind így vagyunk. Örülj neki, ha neked sok van..... minden jót.
Én is tudtam hogy milyen fontos az anyatej a picimnek. ma már 11hónapos. Sajnos 3hetesen nem feladtam, hanem már muszály volt neki felesbe adni(egy cici és kevés tápszer)mert 3hete alig aludt, pedig újszülött volt. Nem hiszem hogy a végletekig kell húzni a szenvedést(hogy te csak azért is anyatejjel akarod táplálni), hisz éhes az a baba!!! örülj neki hogy te tudsz szoptatni! Ne másnak okozzál lelkiismeret furdolást a kérdéseddel! Szerintem tudja minden tápszeres anyuka e nélkülis mi lett volna a legjobb!
Szia! Kicsit már kezd elegem lenni a szoptatás mániából, még a csapból is ez folyik! Én megpróbáltam mindent, hogy a lányomat tudjam, végül a kórházi utáni héten 40 dkg-ot fogyott, sírt egész nap pedig mindig a cicire tettem, mindenki azt mondta, milyen szép baba, csak egy picit hasfájós! Nem is ettem szinte semmit azon a héten, csak húslevest, meg krumplipürét, tipikus diétás kaját, aztán besokaltam elmentem soron kívül a védõnõhöz és megállapítottuk, hogy nem tud szopni a cicimbõl, meg nincs is benne tej!!!!! Ráadásul a 40 dkg-os fogyás, 3400 grammal született és 3000 grammal sírva mentem haza elõvettem a tápszert és megitta a javasolt mennyiséget érdekes elmúlt a sírás és elaludt szépen. Aztán jöttek a jó tanácsok, adjak azért neki cicit és csak utána tápszerezzek, úgy felmérgelte magát, hogy lila volt a feje! Onnantól kezdve lett csak tápszeres a babám vagyis a harmadik héttõl a születésétõl, annyi kínszenvedést én még egyszer nem szeretnék okozni egy gyermeknek, se mint amit az én lányom átélt addig! Az én egészségem is majdnem ráment, mert ebben a 3 hétben majdnem 20 kilót fogytam, mindent amit megettem az idegtõl ki is jött belõlem, nem tudtam aludni, és állandóan sírtam! Ezek után most a hétvégén töltötte be a lányom az 5 hónapot makk egészséges, a sógornõm szoptat már volt beteg a lánya, mi is majd meg haltunk mert kaptunk nyáron egy hányásos hasmenést, plusz nem rég egy jó kis megfázást és NEKI semmi baja, észre se vette, hogy mi betegek vagyunk! Úgy, hogy ha te tudtál szoptatni, akkor örülj neki mint majom a farkának, de ne cseszegessétek folyton a tápszeres babák anyukáit, miért nem tud szoptatni biztos csak lusta dumával! Mindenki eldönti maga mivel hogyan táplálja a gyermekét! Ha meg esetleg kérdez valaki valamit akkor meg válaszolni kell és nem cseszegetni! Most azt hiszem kiadtam az összes dühömet, ha nem akkor még írok ide! Egy boldog 5 hónapos tápszeres kislány anyukája, aki a kérdezõre nagyon mérges!
1. válaszoló vagyok. Úgy látom jó páran velem értenek egyet. Nem is tudom, minek kellett ez a kérdés. Tudsz róla kérdezõ, hogy ezzel jó pár anyukát "lehúztál" ezzel? Lehet nem akartad, de valahogy nem gondolom helyesnek hogy ezt ki kellett írni...
Tényleg nehéz dolog a szoptatás, pláne az elsõ babánál és én is azt látom, hogy az anyukák nagy része bizony hamar föladja(TISZTELET A KIVÉTELNEK), és talán nem is azért mert ez így kényelmes és Õk volnának hibásak, hanem azért mert keveset(azt is sokszor hibásan) tudnak a szoptatásról, nem a saját hibájukból, hanem sajnos nagyon sokszor tévesek a szoptatási nézetek(most a XXI. században pláne, amikor is kicsit nehéz "természetesnek" lennünk. De ez más téma...), bizony az ehhez elvileg értõk (csecsemõsök, szülésznõk, védõnõk, gyerek orvosok...stb(szülésznõnek tanultam a SE-n, van tapasztalatom... ))részérõl is. És ha megnézzük, ÁLTALÁBAN az elsõ gyermekes anyukák vannak ezzel így, ahogy én is 12 évvel ezelõtt, azt hittem nem tudok szoptatni, fejtem, ittam, serkentõket szedtem és haragudtam a világra, hogy még el is ítéltek. Csak a második babámnál jöttem rá, hogy bizony én hibáztam, mivel nem tudtam, hogyan is kell igazán hatékonyan szoptatni és ebben segítségem sem volt. Utánajártam, segítséget kértem a La Leche ligától, és láss csodát a többi 3 gyermekemet bõségesen el tudtam látni anyatejjel, sõt volt baba akiknek még adtam is tejet sokáig! Én azt tudom, ha valaki szeretne szoptatni, keressen olyan édesanyát, aki igazán sokat tud a szoptatásról, aki sikeresen szoptatott, tõle kérjen segítséget, ne bogyókkal, csodaszerekkel próbálkozzon. A fejés sem mindig jó megoldás. Elnézést azoktól a Mamáktól, akiket a soraimmal megbántanék, mentségemre legyen szólva én is átestem azon, hogy "nem volt tejem". Egyébként szerintem nagyon jó a kérdés és egyáltalán nem bántó részemrõl. Tényleg többet kellene errõl beszél(get)ni, hátha így több szoptatni tudó Édesanya lenne. :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, azthittem hasznos kérdést raktam fel.
A kérdező hozzászólása: Csak annyit írnék a nagyon mérges válaszolónak hogy jó lett volna ha figyelmesen elolvasa a kérdést és a kommenteket. Nem ismétlem önmagamat.
Szia! A nagyon mérges válaszoló vagyok! Mára már egy picit lenyugodtam! Tegnapi napom, nagyon rossz volt és ráadásul megtaláltam ezt a kérdést, és itt írtam ki minden haragomat. Elnézést kérek a kérdezõtõl, még egyszer! De valahol igazam, van amikor tényleg állandóan a szoptatás nem tudása miatt piszkálják a tápszeres anyukákat. Szülés után az elsõ 6 hét tényleg a legkatasztrófálisabb volt, emiatt is nekem. Hogy nem tudtam szoptatni, mert nem mutatták meg rendesen a kórházba a csecsemõsök, a kórházi ellátás is nagyon putri volt, mert a nõvérek helyett én segítettem más frissen szült anyukákat lemosdatni szülésem után 2 nappal, akkor amikor kiderült, hogy nem tudok szoptatni, hetekig ha lehunytam a szemem, mert tényleg már összeestem a fáradtságtól és aludni akartam mindig azt álmodtam, hogy tartom a csont és bõr kislányom a kezembe aki már alig él, és én szoptatni szerettem volna, de volt olyan álmom is amikor csak az üres kiságy volt otthon én meg ott zokoktam mellette, gondolom én azt jelenthette az álmom, hogy meghallhatott volna, ha nem kezdem el a tápszerezést! Teljesen kész voltam! Még annyit, hogy az elsõ 5 napban, amikor az apukák otthon lehetnek a frissen szült feleségükkel, azt nem vehettük igénybe, mert családi vállalkozásban dolgozunk és anyósom a drága, állandóan cseszegette a fiát, hogy mi lesz a bolttal, ha nincs kinyitva! Persze a sógorom szart rá, hogy bemenjen kinyitni, pedig csak 6 órát kellett volna bent lennie! Ezt mindig megkaptam egészen addig míg ki jelentettem, már pedig már nincs szükségem arra, hogy segítsen, ha csak így tud átjönni! Azóta, ha nagyon ritkán hívom át segíteni, inkább átvisszük hetente 2-szer és vagy én vagy a férjem ott van velük, vagy csak a kislányom és mi csináljuk a dolgunkat, õk meg babáznak! Mi is nyugodtak vagyunk, õk is azok, megoldódott minden probléma! Elnézést kérek azoktól is akik szoptatnak, hogyha nagyon megbántottam õket, én nem vagyok szoptatás ellenes inkább csak egy nyugodt tápszer párti anyuka. Én is tudom, hogy az anyatej a legjobb, de nekem nem sikerült nem is izgatom fel magam rajta! A kistesót meg már úgy tervezzük, hogy biztos tápszeres lesz, mert így nem esek meg megint az a csorba, hogy próbáljuk, de nem megy és csak idegeskedünk emiatt! De annyira jó látni, ahogy apukája tartja a ölébe a kislány, és megeszi a kis adagját és néha beszendereg a kezébe, mint amikor a szoptatos anyukák cicijén alszik be a gyermek. A férjem és én így gondoljuk ezen nem igazán fogunk változtatni! További jó gyermeknevelést kívánok mindenkinek egy lenyugodott 5 hónapos anyuka.
Senki nem olvasta el figyelmesen a kérdést? Pontosan nem azokról van szó, akik NEM TUDJÁK szoptatni, hanem azokról, akik úgy döntenek, hogy inkább nem.
A kérdező hozzászólása: Ha úgy gondolja valaki hogy ezzel " lehúztam" sajnálom. Ez az oldal azért van hogy feltegyük azokat a kérdéseket ami foglalkoztat bennünket. Nem kell feltétlenül minden kérdésre válaszolni. Köszönöm az eddigi válaszokat, érdekes dolgokat olvastam. Senkit nem írok le és soha nem mondtam hogy éheztetni kellene vagy mindenáron szoptatni a gyerekeket. További szép napot mindenkinek és jó babázást akár így akár úgy.

Miért van az, hogy nincs egy egységes álláspont a babák szoptatása, ill. A hozzátáplálása ügyében?

Minden anya, s?t orvos más, és mást javasol,hogy meddig szoptassunk, mikor kezdjük el a gyümölcsök, f?zelékek, húsok adását stb...Tudom, hogy nincs két egyforma baba meg két egyforma anyuka, de pl. egységes tanterv az iskolákban pl. van, vagy a terhesgondozás is valamilyen szakmai irányelv szerint folyik. A táplálás is legalább ennyire fontos lenne...

Legjobb válasz: Szia! Az az egységes tanterv is változik idõrõl idõre:) A régi dolgok voltak a jók, amikor még ösztönösen tudták táplálni és "nevelni" az anyukák a gyermekeiket. Aztán kitalálták, hogy ezt felülbírálják, és mostanra kiderült, hogy hülyeség volt. Mivel nem minden ember, orvos jött erre rá, ezért még széthúzás van. Ráadásul kutatásokat végeztek, hogy tudják a babák ellenállóképességét még acélosabbá tenni, mert már nem azt a világot éljük, mint rég. Szmog, ózon, konzervek...sorolhatnám. Én az LLL oldal szerint csinálom, mert nekem az tetszik. Itt sokan fújjognak arra az oldalra, de ez az én döntésem. Babám lassan 4 hónapos, de még egy korty vizet sem kapott anyatejen kívül. Üdv!

Szia! Az az egységes tanterv is változik idõrõl idõre:) A régi dolgok voltak a jók, amikor még ösztönösen tudták táplálni és "nevelni" az anyukák a gyermekeiket. Aztán kitalálták, hogy ezt felülbírálják, és mostanra kiderült, hogy hülyeség volt. Mivel nem minden ember, orvos jött erre rá, ezért még széthúzás van. Ráadásul kutatásokat végeztek, hogy tudják a babák ellenállóképességét még acélosabbá tenni, mert már nem azt a világot éljük, mint rég. Szmog, ózon, konzervek...sorolhatnám. Én az LLL oldal szerint csinálom, mert nekem az tetszik. Itt sokan fújjognak arra az oldalra, de ez az én döntésem. Babám lassan 4 hónapos, de még egy korty vizet sem kapott anyatejen kívül. Üdv!
Én a két gyerekemet is másképp tápláltam, pedig kicsi a korkülönbség.Pl. a kicsi hamarabb kóstolt meg mindent mint a nagy, persze itt is figyeltem a fokozatosságra. Darabos ételt is hamarabb kapott és igényelte is, mert egy idõ után a pépest meg sem ette. Szerintem a baba igényeit is kell nézni közben, hogy õ mit szeretne.
4. válaszoló vagyok. Elvittem szemészetre és a szemész azt mondta, hogy ne kamillázzam, csak forralt vízzel törölgessem, így végül rá hallgattam.
A negyedik válaszolót kérdezem, hogy mit kell akkor a kis szemével tenni. Nekem is kamillát mondtak! Válaszolva én sem tudom mit tegyek. Már hetek óta töprengek, hogy etessem-e már, vagy csak szopizzon. Van hogy fél órára mgéhezik, de amíg szeret szopizni sztem nem adok neki mást. Csak 5, 5-6 hósan.
Szia, vannak különféle nézetek, de nagy általánosságban a váza mindegyiknek ugyanaz. Eleinte én is kicsit túlreagáltam az egész témát. aztán idõvel, ahogy látod már mi tetszik/izlik a babádnak egyre nagyvonalúbban fogod tudni venni. Az új írányelv, hogy minden alergizálhat, és jobb vigyázni kicsit jobban, minthogy belefuss egy alergiába. Fontos ezért a fehérjéket, és fõleg a tejtermékeket a legvégén és csak fokozatosan bevezetni a babák étrendjébe. Abban a legtöbben egyet értenek, hogy minél tovább szoptatod a babádat, annál egészségesebb lesz, erõsebb lesz az immunrendszere stb. Ám abban nem teljes az egyetértés már, hogy a "minél tovább" az konkrétan 6-8-12 hónap vagy 2-3 év. De ez majd meglátod ki fog alakulni, könnyen lehet, hogy a kisfiad/kislányod fogja magától abbahagyni a szopizást egy éves kora körül, vagy még hamarabb is. (nálunk így volt) A hozzátáplálásnak pedig az a lényege, hogy minél több ízt megismerjen/megszokjon/megszeressen a baba, majd ezeket megtanulja megemészteni, hogy felkészüljön fokozatosan az emésztõszervezete a felnõtt ételek elfogyasztására. az, hogy a meggyet kóstoltatod meg vele elsõként, vagy az almát, vagy a sütõtököt, az már szinte mindegy is. a lényeg tényleg a fokozatosság, és persze, az is, hogy lássd, a reakcióját a picinek, ne csak az arcán, hanem a pelusában is. Ha túl korán kezded bevezetni a szilárd ételeket, lehet, hogy még nem tudja megemszteni õket, és ezért ahogy be, úgy ki is jön majd belõle. Fölöslegesen nem kell terhelni a szervezetét. az én fiam sem kapott semmi mást, csak anyatejet majdnem 6 hónapos koráig. Sokan mondták, hogy adjak neki teát, meg vizet, hiszen biztosan szomjas. De nem hiszem, hogy jót tettem volna vele. ha igény szerint szoptatsz, akkor a tej minõsége, és mennyisége tökéletesen igazodik a baba igényeihez. nyáron melegben híbabb/viszesebb tejem volt, persze én is ittam eleget, hogy legyen elég tej. A kisfiam sokáig nem ivott semmit tejen kívül, legalább 8 hónapos volt amikor kortyonként sikerült végre megitatni vele egy fél deci vizet. Késöbbiekre nézve: Ha éhes, enni fog, ha szomjas majd fog inni, késõbb is, elég ha megínálod, ha majd nem iszik, akkor nem szomjas (persze vannak esetek amikor muszáj itatni - hasmenéses hányós betegségek stb. de ez nem általános)
Szerintem is arról lehet szó, hogy az idõsebb orvosok máshogy mondják sokszor mint a fiatalok. De ez nem is baj, az idõsebb orvosnak esetleg már van gyereke meg unokája is, tapasztalt egyet s mást.
Szerintem ez generációs probléma. Egy réteg még így tanulta ill. tapasztalta, a másik már másképp. Egy példa: a gyerekorvosom 53 éves nõ, a védõnõm huszonéves lány. Kislányom szemproblémájánál felhívtam a dokit, azt mondta kamillázam amíg nem jön. Közben kijött a védõnõ és majd elájult, amikor meglátta, hogy kamilla teával törlöm a baba szemét. Na ennyit errõl...És még sorolhatnám.
Ja, és még annyi, hogy soha egyetlen orvosra, védõnõre sem hallgattam, ha az ellenkezett az elveimmel, véleményemmel. Én nem nézek fel rájuk sajnos. A mi gyerekorvosunk azt mondta a babám túl duci és adjak neki inkább éjjel vizet:) Kiröhgtem és megkérdeztem tõle, hogy hallotta-e már, hogy anyatejjel nem lehet túltáplálni a babákat...
Pont az ellentétek miatt nem tudnak általános javaslatokat adni, mert minden csupa vellness, fitness, de nemtudom miért kéne biogyereket nevelni, szerintem elég csak a tartósítószereket és a mesterséges anyagokat kizárni a babaétrendbõl. De még valamit karagószörcsögpusztán szerintem azt adnak a babáknak ami van a háznál és semmi bajuk. Nem kell szigorúan, elég ha körülbelül fokozatosan kezdjük el a táplálást, pl a tojással vigyázni kell , inkább késõbb. De nem fognak megegyezni egy normál étrendben, mert nagyon eltérõk a vélemények még a védõnõkis mást -mást mondanak.
Hát a szem kamillázásról nekem csak annyi jut eszembe: hogy amikor a fiam kb egy hetes volt, begyulladt a szeme, a védõnõ javasolta, hogy forralt vízzel törölgessük. ezek után egyre egyre gennyesebb lett. semmit nem segített a sima vizes törölgetsé. végül a doki (amikor a már szegény baba reggel aig bírta kinyitni a szemét) megkérdezte, hogy miért halgattam a védõnõre, kamillás vízzel töröljem a szemét, mert a szem nem játék, akár meg is vakulhat. kamillától 2 nap alatt elmúlt minden.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!