Találatok a következő kifejezésre: Miért van hogy nagyon (1203 db)

Miért van ez? Barátnőm és én 13 évesek vagyunk (pubertás kor). Én vagyok 172 cm ő volt 170. De miért van hogy "nagyot nőtt" és most 178 cm magas? Ciki hogy magasabb nálam? Mitől van hogy magasabb mint az egykorú fiúk/lányok?

Legjobb válasz: Heló! Ahány ember, annyiféle test, mûködés... Miért így van? Mert így alakult, a növekedése így ment végbe a biológiai folyamatokon keresztül. Pont, ennyi, kész. Lehet, hogy majd tovább is nõ, lehet, hogy nem. Továbbá, 13 évesek vagytok! 13! Azt firtatod, hogy ciki, hogy magassabb lett? Látszik, hogy még éretlen vagy - valószínáleg õ is. És az is, hogy niylván erõl nem beszéltél vele - nem mitnha bármi kifogásolható lenne, vagy bármi olyan, aminek zavarnia kellene téged...

Heló! Ahány ember, annyiféle test, mûködés... Miért így van? Mert így alakult, a növekedése így ment végbe a biológiai folyamatokon keresztül. Pont, ennyi, kész. Lehet, hogy majd tovább is nõ, lehet, hogy nem. Továbbá, 13 évesek vagytok! 13! Azt firtatod, hogy ciki, hogy magassabb lett? Látszik, hogy még éretlen vagy - valószínáleg õ is. És az is, hogy niylván erõl nem beszéltél vele - nem mitnha bármi kifogásolható lenne, vagy bármi olyan, aminek zavarnia kellene téged...
én is 13 éves, vagyok (lány). nem (annyira) gáz, én nem tudom pontosan milyen magas vagyok, de kb olyan magas mint a barátnõd. amúgy ez azért van mert a lányok hamarabb kezdenek el "fejlõdni" mint a fiúk. nálam 1 kivételével minden fiú fél fejjel kisebb.:)
A kérdező hozzászólása: köszi, az ismerõsök körébõl meg én vagyok a legmagasabb xD kivéve õt :)
Ha szereted akkor nem ciki, ha nem szereted, akkor ciki. Nehogy már a divat, mások véleménye diktálja a párkapcsolatod! Azt szeretsz, aki bejön neked. Nem azt akit a haverjaid, fórumozók, válaszolók elfogadnak!
A kérdező hozzászólása: # 1/4 köszi, de tanulj meg írni ;) amúgy kajak köszi :D

Az miért van hogy nagyon kevés ideig bírom az önkielégítést?

Legjobb válasz: hát mert élvezed. a szex is ilyen lesz, ugyhogy jobb lenne ha gyakorolnád húzni kicsit, hogy ha majd lefekszel valakivel ne legyél nagyon nagyon gyors.

nem ártana lassítani ...nem csoda , hogy kevés ideig bírod .. Mondjuk én is van mikor 4-5 perc alatt elmegyek mikor kiverem ..de az átlag olyan 12-15 .. nem szégyen ha egy stopperrel méred az idõt..és akkor minimum egy olyan 15-percig húzzad a jószágot . Na akkor ügyesen 493/F
hát mert élvezed. a szex is ilyen lesz, ugyhogy jobb lenne ha gyakorolnád húzni kicsit, hogy ha majd lefekszel valakivel ne legyél nagyon nagyon gyors.
rengeteg oka lehet. Valószínûleg nálad életkor+pszichés okok vannak
A kérdező hozzászólása: és ez beválik?
Próbáld meg úgy hogy nem feszíted meg az izmaidat közbe. Komolyan.
A kérdező hozzászólása: kösz
A kérdező hozzászólása: Fiú vagyok!
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ!
A kérdező hozzászólása: életkorom 14 éves
Nálam bevált :D
úgy hívják hormonok
Ha komolyan gondolod és szeretnél egy gyengéd kényeztetéses szüzesség elvételt szívesen segítek neked! A fájdalom mentességet nem garantálom , de azt, hogy kíméletesen és óvatosan csinálom azt igen! Továbbá garantálom, hogy minimum 2x elvezel!
én is 19 vagyok és ha itt lennél sem húználak meg.. na most ilyenkor akkor mi van?? szerezz magadnak egy csõdört ne itt rinyázz, úgy is csak szét kell raknod r_b_!
A kérdező hozzászólása: Köszi az eddigi válaszokat várom a többit. És amúgy eddig 8-at
Detto, mintha én írtam volna.
hány privátot kaptál?
Mert már nagy lány vagy, és dúlnak benned a hormonok :) 22F
Asszem ilyen dolgokról már általános iskolában elég sokat tanítanak.. eléggé fake.
én kipróbálnám veled!:D
Én is nagyon vágyom már rá. 19F
Mert normálisan mûködsz és nõbõl vagy :)
na, kipróbálhatjuk együtt :)
Én 41/F vagyok és ki szeretném próbálni veled!:)

Miért van, hogy nagy teljesitményü külső szürő mellé belsőt is javasolnak?

Legjobb válasz: Tegyül fel, hogy van egy tetra ex 1200-asod. Meg akarsz szráni egy 200 literes akváriumot. Ezt a külsõt telirakod mindenféle földi jóval, szivacs, siporax. Nos, ez a sok földi jó - úgy 12 liter anyag - szépen lefojtja neked a szûrõt durván a felére, marad 600 l/h-d. Ez a 600 l/h pedig holtkevés lesz a te 200 literes akváriumod átmozgatására, mechanikai szûrésére, viszont biológiailag ott lesz. Ilyenkor szoktak javasolni egy segéd vízmozgatót egy belsõ szûrõ személyében. Ha a külsõt átmozgatja a vizet magában is, akkor persze nem kell mellé belsõ is.

Tegyül fel, hogy van egy tetra ex 1200-asod. Meg akarsz szráni egy 200 literes akváriumot. Ezt a külsõt telirakod mindenféle földi jóval, szivacs, siporax. Nos, ez a sok földi jó - úgy 12 liter anyag - szépen lefojtja neked a szûrõt durván a felére, marad 600 l/h-d. Ez a 600 l/h pedig holtkevés lesz a te 200 literes akváriumod átmozgatására, mechanikai szûrésére, viszont biológiailag ott lesz. Ilyenkor szoktak javasolni egy segéd vízmozgatót egy belsõ szûrõ személyében. Ha a külsõt átmozgatja a vizet magában is, akkor persze nem kell mellé belsõ is.
Tudsz adni valami linket, ahol van leírás, szûrõ akvárium készítésérõl? Laikus a
*Laikus vagyok e témába
http://korallszirtes-akvarium.hu/cikkek/korallszirtes-akvari.. http://korallszirtes-akvarium.hu/cikkek/barkacs/7-modositott.. Ezen a fórumon van még egy tök jó 3D-s kép, de most nem lelem már. A lényeg, hogy üveglapokkal tudsz kialakítani rekeszeket, amikre vagy lyukat fúrsz, vagy pedig csinálhatsz olyat is, hogy az akvárium leghosszabb oldalára merõlegesen ragasztgatsz be üveglapokat a frontüvegtõl a hátfalig. Az elsõ teljesen leengeded a fenékig. Így 2 részre osztottad az akváriumot. Jobb oldalt megérkezik a lefolyó víz. Addig gyûlik ott, míg elég magas nem lesz ahhoz, hogy átbukjon a beragasztott lapodon. A következõ üveglapodat pl 5-10 centivel arrébb ragasztod be, de úgy, hogy ne érjen le a fenéküvegig, a teteje pedig magasabban legyen, mint az elõzõ üveglapnak. Így a víz alul fogja megkerülni a lapot. Ha a folytatod a mintát, egy ilyen egy olyan, akkor egy hullámvonalra kényszeríted a vizet, ezekbe a kis rekeszekbe pedig rakhatsz akármit, a víz pedig biztosan átfolyik rajta. A legbaloldalaibb rekeszbe pedig berakod a felnyomópumpát.
De úgy is lehet, hogy csak kifúrod az alján és egy vastag pvc csövet alulról beletolsz, egész fel a vízszint magasságig. A csövet meg beragasztod erõsen, hogy ne tudjon mozgolódni.
Én biztonság kedvéért egy üvegrekeszt mindenképp raknék köré. Elég egy rossz mozdulat, fõleg ha vannak nagyobb dekorkövek is az akváriumban, aztán nincs senki, aki megfogja azt a több száz liter vizet a kifolyástól. Ha van kis rekeszed, akkor pedig csak annyi folyik le, ami a rekeszben benne van.
A rekesz pedig a csendességért is felel. Ha csak a csõ tetején folyik le a víz, akkor szinte biztos, hogy szörcsögni fog. Rekesz nélkül alulra vagy akár középre nem rakhatod a lyukat, mert egy áramszünet, és minden víz kifolyik. Rekesszel rakhatod alulra a csõre a lyukat veszély nélkül. A másik dolog (bár tengerinél ez fontos, édesvízinél nem tudom, de ahogy nézem, elég sokan szenvednek felszínen lévõ hártyától), hogy így le is fölözi a vízfelszínt.
A a vízszint közelébe rakod a lyukat, csak pár liter folyhat le. Én még a 72 literesemet se gyári külsõvel szûrõm. Amit magának csinál az ember, az százszor hatékonyabb tud lenni, nem mellesleg fele annyiba is alig kerül.
Szerintem nem nagyon, de ha kevés halat raksz bele, akkor igen. Azt is már meg lehetne fúrni, jó nagy akváriumot aládobni, és úgy ezerszer jobb szûrése lenne.
Egy 450 literes akváriumhoz szerintetek elegendõ egy tetra 1200-es külsõ szûrõ, és egy Aquael turbo 2000-es belsõ szûrõ? Elõre is kösz
szráni = szûrni . Bocsánat a tájszólásért ;D
Szerintem azért, mert ha például egy 600 liter / órás külsõt berakunk egy 50 literes akváriumba, ott azért elég nagy szélvihar lesz, azt még elviszi önmagában, de nézzünk egy 200 literes akváriumot, ami 4x akkora. Oda kéne 4x akkora szûrõ ahhoz hogy normálisan mozogjon a víz, mondjuk ez 2400 liter óra lenne. De ennyit senki sem rak bele. Inkább teszik úgy, hogy egy kisebb külsõt, ami csak feleakkora és egy belsõt pluszban a másik felére. És hogy mért? Mert a külsõ szûrõnek nem jó ha túl erõsen áramlik át rajta a víz, hiába nagy a tartálya, ha túl gyorsa az áramlás, nem tudnak megtapadni benne a szûrõbaktériumok. Kirepülnek. Szerintem ez az oka.
Meg lehet csinálni azt is, hogy valaki több külsõ szûrõt használ, csak az jóval drágábbra jön ki. Én meg azt nem értem, hogy mért nem árulnak egybõl fúrt akváriumokat, mert pl abban sokkal egyszerûbb megcsinálni a szûrést. Aláteszel egy kisebb akváriumot és akkor nem kell se külsõ szûrõ, se belsõ, csak egy olcsó vízpumpa és ha a felsõ akváriumon nem csak 1 luk van, hanem több, akkor a szûrésed is jobb lesz, és az alsó tartályod lehet bármekkora.
A nagy akváriumok, amikhez van értelme szûrõakváriumot csinálni, már eleve megrendelésre készülnek, nem pedig leemelsz egy szabványakváriumot a polcról. Akkor pedig el tudod mondani az üvegesnek, hogy milyen igényeid vannak. Viszont itt is azért (fõleg ha a hátsó üveg van fúrva, nem az alsó), akkor érdemes jó nagy lyukat fúrni, mert nálam pl. a 2 lyukon nem bír annyi víz lefolyni, mint amit tud a felnyomó pumpa. Alul fúrtnál jobb, mert még ha kisebb is a lyuk, ha felgyûlik benne egy kis víz az elzárt rekeszbe, a súlya lenyomja.
nekem a 150 literesbe 1 tetra 1200-as van, szerintem ez a határeset ekkora mérethez.ennél nagyobba már kellene 1 belsõ is.szerintem.
Az biztos... Nekem sosem volt még külsõ szûrõm, nagyon nem is vagyok képben velük, de amit most is linkeltetek... 40e forint körül. O.o Egy 100 literes akváriumot megcsinálnak 8000 forintért már, 10000-ért ebayen már lehet venni 2-3000 l/h-s felnyomópumpákat. A maradék pénzbõl pedig egy csomó szûrõanyagot lehet bepakolni. Víztömeg is nõ, könnyebb kezelni az akváriumot, ráadásul minden ketyerét el lehet rejteni alul.
hable, én már láttam olyan külsõ szûrõt, hogy csak egy tartály volt, és neked kell pumpát kötni rá.
Én is, de elég drága volt az is ahhoz képest, hogy csak egy tartály, holott ha úgy veszed, pl egy vödröt veszel 300 Ft-ért, azt az is mûanyag. Olyan sokkal több anyag nincs abba a tartályba sem, egy kis tömítés, ez az, de irreális az áruk. Az elõállítási költsége fogadok, hogy a 10-ede nincs az árának, csak azért ilyen drágák, mert akvarisztikai cucc. De ha tengeri akvarisztikai lenne akkor meg még drágább lenne. Ott egy szûrõ még a triplája a simának, csak azért, mert megtehetik hogy ilyen drágán adják.
Az igaz, nálam is szörcsögött a 130 lityósban, sõt a lefolyó csövem sem elég vastag. Aztán a csõ tetejét kicsit ferdébbre vágtam és gyengébbre csináltam a felnyomó pumpát, így elhallgatott. Amúgy tényleg idegesítõ volt. Löktem már neki köveket, egész jól bírta, talán azért mert olyan vastagon körbenyomtam FBS-el, hogy már rugózik. Ha ellököm, így visszapattan :) Azt is lehet, hogy az oldalára fúrod a lukat, vagy a hátuljára, csak akkor meg útban lehetnek kívül a csövek, meg ha kívül el kezd csöpögni az se jó.

Miért van, hogy nagyon jól esik cigizni, bár sokszor napokig (van, hogy hetekig se) gyújtok rá, de ha valaki más bagószagát érzem, mindig undorodom tőle?

Pl. megyek az utcán, előttem megy valaki, bagózik, inkább lemaradok kicsit vagy átmegyek a túloldalra, hogy ne érezzem. Vagy az alattam lakó folyton kijár bagózni, mikor este hazajön, hát én azonnal becsukom az ablakot. Undorodom mások bagószagától, de amikor ebéd után 1-2 szálat elszívok vagy este 1-2-t, az iszonyat jól esik.

Legjobb válasz: Azert, mert a forgalomban levo cigik tobbsege undorito, mivel tele vannak kemiai anyagokkal. Amikor te szivod, akkor a tested reagal a dohanyra, azert erzed jol magad (ertsd, a dohany maga csak jot tesz a testnek es semmi koze a dohanyzassal osszekotott betegsegekhez). A dohanyt vadoljak erte, pedig a kemiai anyagok a felelosek. En konkretan 3, lassan 4 eve vagyok dohanyos es azert kezdtem el, mert ezt megtudtam. Ha 100%-os dohanyt szivsz, akkor megkapsz mindent a dohanybol, minden pozitivumot es semmit a negativ mellekhatasokbol, amit a kemiai anyagok tudnak okozni. Ez nem fog segiteni a masok cigi szagaban valo toleralasaban - bar lehetseges h megis - csak gondoltam belemegyek a reszletekbe. Remelem ez segit.

Azert, mert a forgalomban levo cigik tobbsege undorito, mivel tele vannak kemiai anyagokkal. Amikor te szivod, akkor a tested reagal a dohanyra, azert erzed jol magad (ertsd, a dohany maga csak jot tesz a testnek es semmi koze a dohanyzassal osszekotott betegsegekhez). A dohanyt vadoljak erte, pedig a kemiai anyagok a felelosek. En konkretan 3, lassan 4 eve vagyok dohanyos es azert kezdtem el, mert ezt megtudtam. Ha 100%-os dohanyt szivsz, akkor megkapsz mindent a dohanybol, minden pozitivumot es semmit a negativ mellekhatasokbol, amit a kemiai anyagok tudnak okozni. Ez nem fog segiteni a masok cigi szagaban valo toleralasaban - bar lehetseges h megis - csak gondoltam belemegyek a reszletekbe. Remelem ez segit.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ. Ne haragudj, de ezt nem egészen értem, kérlek magyarázd meg: tehát azért szoktál rá 3-4 éve, mert megtudtad, hogy a dohány jót tesz, ha nincs vegyi anyagokkal kezelve?
Igen, jol ertetted. Azelott 'partidohanyos' voltam, nyaranta elszivtam par cigit, de akkor is buntudatom volt, stb. Hogy 'artok' magamnak... Aztan amikor megtudtam, h ez nem egeszen igy van es valoban a kommercialis cigaretta art, de nem a dohany miatt, es a dohany valodi hatasait (par honap kutato munkaja utan), akkor szoktam ra.

Terhesség 26. hetében természetesek a fájdalmak? Has? Derék? Hát? Gyomor? Stb. Az miért van hogy nagyon fáj mindenem ha nem tudok pihenni egész nap? Menszi szerü görcsök?

Legjobb válasz: Hát, nekem nem voltak ilyesmik, max. a forgóm fájt, de az is csak akkor, amikor rosszul feküdtem. A menzeszszerû fájásokkal meg kéne a dokidat keresni, mert nem normális, szerintem. Kicsit még fiatal fázisában vagy a terhességednek ehhez. 33 h km

Hát, nekem nem voltak ilyesmik, max. a forgóm fájt, de az is csak akkor, amikor rosszul feküdtem. A menzeszszerû fájásokkal meg kéne a dokidat keresni, mert nem normális, szerintem. Kicsit még fiatal fázisában vagy a terhességednek ehhez. 33 h km
A kérdező hozzászólása: most voltam a héten ésminden rendben volt
A méhszájadat is nézték? Attól is lehet a görcs, hogy tágulsz, ami szintén még korai 26 hetesen. De az is lehet, hogy egyre erõsebben érzed a magzatmozgást és amiatt vannak gyomortájéki fájdalmaid.
A kérdező hozzászólása: igen nézték!teljesen zárt volt!
Én 28. héten vagyok, és nekem is vannak hasonló gondjaim. Van úgy, hogy felállni nem tudok, annyira fáj a derekam, ha meg sikerül felállnom, nem tudok kiegyenesedni. :( A hátamról nem is beszélve. Pici, menszi szerû görcseim is vannak néha, a doki megvizsgált, méhszáj rendben, baba rendben, csak helyet csinál magának, azért érzek apróbb görcsöket.

Miért kellett Jézusnak meghalnia azért hogy üdvözüljünk? Miért csak áldozattal lehettet ezt elérni? Miért van ilyen nagy jelentőssége az áldozatnak?

én ezt nem értem hogy mért kellett feláldoznia Istennek fiát értünk. Ezt a feláldozást nem vágom.hogy mér kell feláldozni valakit vagy valamit azért hogy ez vagy az legyen. enélkül nem értem hogy mért nem üdvözülhettünk volna. el tudjátok mondani?

Legjobb válasz: Én tényleg senkit nem akarok megbántani, de csak ránézek ezekre a 20 oldalas okoskodásokra, és elmegy a kedvem. Miért gondoljátok, hogy ezzel embereket lehet megnyerni Istennek. Ezeknek a válaszoknak nagyrészét olvasva az emberekben csak megerõsödik, hogy nagyívben kerüljön el minden felekezetet. A válasz pár mondatban a kérdezõnek: Isten a Bibliában (ószöv.) kijelenti, hogy "a vérben van az élet"... és hogy "vérontás nélkül nincs bûnbocsánat".... nem tudom vallásos vagy-e valamilyen szinten, de az ószövetség többek között arról szól, hogy Isten egy népet kiválasztott - ez volt Izrael - adott nekik egy rendtartást, amit ha megtesznek - évenként - 1 évre bûnbocsánatot ad nekik: konkrétan bárányt áldoztak....stb. stb.....de ugye egy állati áldozat nem adhatott örökre bûnbocsánatot. Jézus egyetlen egyszer tette ugyanezt meg.... úgymond õt áldozták meg, az õ vére (mivel ártatlan volt) tökéletes bûnbocsánatot tud hozni annak aki hisz Benne!. Ennyi. Remélem érthetõ.

Én tényleg senkit nem akarok megbántani, de csak ránézek ezekre a 20 oldalas okoskodásokra, és elmegy a kedvem. Miért gondoljátok, hogy ezzel embereket lehet megnyerni Istennek. Ezeknek a válaszoknak nagyrészét olvasva az emberekben csak megerõsödik, hogy nagyívben kerüljön el minden felekezetet. A válasz pár mondatban a kérdezõnek: Isten a Bibliában (ószöv.) kijelenti, hogy "a vérben van az élet"... és hogy "vérontás nélkül nincs bûnbocsánat".... nem tudom vallásos vagy-e valamilyen szinten, de az ószövetség többek között arról szól, hogy Isten egy népet kiválasztott - ez volt Izrael - adott nekik egy rendtartást, amit ha megtesznek - évenként - 1 évre bûnbocsánatot ad nekik: konkrétan bárányt áldoztak....stb. stb.....de ugye egy állati áldozat nem adhatott örökre bûnbocsánatot. Jézus egyetlen egyszer tette ugyanezt meg.... úgymond õt áldozták meg, az õ vére (mivel ártatlan volt) tökéletes bûnbocsánatot tud hozni annak aki hisz Benne!. Ennyi. Remélem érthetõ.
mert Isten nem csak végtelenül jóságos (tehát megbocsájtó), hanem végtelenül igazságos is, tehát az elkövetett bûnt meg kell büntetnie ezt a büntetést vállalta Jézus
Jézus nem azért halt meg így, mert ez volt az egyetlen út, egyetlen csepp vére is megváltotta volna a világot, ami az asztalosmûhelyben serken ki az ujjából egy szálka miatt. Azért volt ez, mert ezzel Isten az embereknek meg akarta mutatni, hogy õ mindenben végtelen, nem ismer határokat, nem akar méricskélni, olyan határtalan a nagysága, amit mi nehezen tudunk felmérni, és fogjuk már fel, hogy bízhatunk benne, mert kész bármire értünk.
„BETELJESEDETT” Jézus hatodik szava a kereszten Az igazak vétlen szenvedése, és a gonoszak érdemtelen gazdagsága, az irgalmasak nyomora és a bûnösök élvezete láttán sokan teszik fel újra és újra a kérdést: Mindez egy Isten által megtervezett világmindenség vagy a véletlen játéka? Ebben az életben ez a kérdés a nem-megválaszolhatóak közé tartozna, ha a Jóság maga saját akaratából nem szállt volna le ebbe a síralom-völgybe. De mivel a Legjobb önszántából jött le a legrosszabba, és ezt beleilleszti nagy tervébe, egyetlen ember sem adhatja fel a reményt soha teljesen. Ha egy embernek, aki semmit nem ért az elektromossághoz, azt mondják, hogy egy tudós éppen azon dolgozik, hogy egy elektromos töltetet, melynek nagyobb ereje van, mint egy villámnak, laboratóriumában felszabadítson, akkor ez addig nem fog félni e kísérlet eredményétõl, amíg meg van róla gyõzõdve, hogy a tanult tudós tisztában van vele, hogy mit csinál. A laikus feltételezi, hogy a tudós ismeri az elektromosság természetét, akkor is, ha õ maga semmit nem ért belõle. Ha a tudós ezt a különben pusztító erõt egy ilyen kis helységben elengedi, akkor ezt azért meri megtenni, mert hatalma van e fölött az erõ fölött. Más szóval kifejezve, e tevékenységével valamilyen tervet vagy célt követ. Ugyanez érvényes Istenre is. Ha Õ, akinek soha nem kellett volna az emberek gondjait és megpróbáltatásait magára vennie, önszántából leszáll az emberekhez, felveszi az emberi természetet, nyitott szemmel és az emberek igazságtalanságának teljes tudatában e világba belép, és a jogtalanságot magára veszi, akkor ez csak azért lehet így, mert ez megfelel isteni tervének. A mi Urunk azonban nem vakon jött abba a világba, mely képes arra, hogy az ártatlanságot keresztre feszítse, ahogy te és én egy ismeretlen erdõbe tévedhetünk. Õ úgy jött, ahogy egy orvos a kórházába, pontosan tudva, hogyan kell a fájdalommal szembeszállania. Életének menete elõre ki volt jelölve, semmi olyan nem jöhetett, ami meglepte volna. Földi életének minden pillanatában megvolt a hatalma az uralkodásra, de Õ mégse élt vele – bármennyire is követelték tõle – ameddig Õ maga nem akart. Ez az isteni tudás magyarázza meg a Máriától és Józseftõl való elmaradását a templomban 12 éves korában: „Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell fáradoznom?” (Luk 2, 49). Már itt egy tervrõl beszél – egy tervrõl, melyet az égben készítettek el. Ez magyarázza meg a halála idejérõl, helyérõl és körülményeirõl szóló számos jövendölését, és azt a szinte türelmetlen vágyakozást, mellyel ennek bekövetkeztét várta. Számára a halál tehát nem botránykõ volt, mint Szokratésznak, aki életének nem kívánatos megszakítását látta benne. A mi Urunk számára a halál a cél volt, melyet keresett, mely földi küldetésének fõ okát jelentette. Mindenki más, aki megszületik, azért jön erre a világra, hogy éljen benne. A mi Urunk azért jött, hogy meghaljon. De ez a halál összes szenvedésével és könnyével nem egy óvatlan pillanatban kellett meglepje. Mily gyakran mondta földi élete folyamán, mikor ellenségei megpróbálták megölni, hogy „még nem jött el az õ órája”! Mikor azonban az általa megszabott „óra” eljött, minden ez óra elhalasztására vagy elõle való elmenekülésre irányuló földi és égi segítséget visszautasított. Nem kívánt magának égi segítséget, hiszen ezt mondta: „…azt hiszed, hogy nem kérhetném Atyámat s nem küldene tizenkét légió angyalnál is többet”? És földi segítséget is vonakodott elfogadni, hiszen ezt mondta Péternek: „Tedd vissza hüvelyébe kardodat” (Mt 26, 52-53). És késõbb ezt mondta: „…ez a ti órátok, a sötétség hatalmáé” (Luk 22, 53). A ti órátok, melyben megengedem nektek, hogy azt tegyetek velem, amit akartok; az az óra, melyben elfordulhatnék az emberiség gonoszságától, melyben mégis fenékig ürítem a ti keserû kelyheteket. Az, aki elõtt a világ minden öröme nyitva állt, magára vette a keresztet. Szenvedést, félelmet, keserû csalódást, igazságtalan ítéletet, igaz barátság elárulását, az igazságnak a bíróság általi kifordítását és az anyai szeretettõl való erõszakos elszakítást – ezt mind szándékosan, önként, tudatosan és egy bizonyos céllal vette magára. És akkor, három óráig tartó kereszten függés után, miután az Ószövetség összes jóslatát és saját jövendölését magáról megvalósulni látta és életének szövetébe az utolsó fonál beszõve és minden teljesítve volt, elhangzott ajkáról a hatodik szó – a dicsõség szava: „Beteljesedett!” (Ján 19, 30). Ez a felkiáltás azt jelenti, hogy a világmindenség egy tervnek felel meg. A szenvedés hozzá tartozik, különben Õ visszautasította volna. A kereszt hozzá tartozik, különben Õ nem vette volna magára. A töviskoszorú hozzá tartozik, különben Õ nem viselte volna. Semmi nem volt véletlen, minden elõre ki volt jelölve. Az Atya megbízatását végrehajtotta. A tervet kivitelezte. E terv teljes jelentõsége csak három nap múlva tárult fel teljesen, mint a vetõmag, mely a földbe esve új életre kel. Ezt a tervet az Úr Emmausban tárta fel a tanítványoknak: „Vajon nem ezeket kellett elszenvednie a Messiásnak, hogy bemehessen dicsõségébe?” (Luk 24, 26). Más szóval, ha életünkben nincs nagypéntek, akkor húsvét sincsen. Ha ennek az életnek nem halunk meg, akkor nincs életünk a következõben. Ha nincs töviskorona, akkor nincs glória sem. Ha nincs kereszt, akkor soha nem lesz üres sír. Ha nem veszítjük el életünket, akkor megtalálni sem fogjuk soha. Ha nem feszíttetünk keresztre Krisztussal együtt, akkor fel sem támadunk Krisztussal. Ez a terv, és elõttünk áll a döntés, melytõl örök életünk függ. Az elkerülhetetlen kereszthez való hozzáállásunk halhatatlanná tesz bennünket – az örök nyereségre vagy az örök veszteségre. És bár ez a terv nehéznek tûnik, nem lehetetlen; hiszen az Úr nemcsak megparancsolta nekünk, hogy kövessük – Õ az utat is megmutatta nekünk. Követhetjük a lába nyomát, hogy a szenvedés sötét erdejébõl kitaláljunk, de azt sohasem mondhatjuk: Õ nem tudja, mit jelent a szenvedés. Elõször Õ szenvedett, hogy megtanítson bennünket arra, hogyan lehet a gyötrelmet elviselni. Nem azt mondta, hogy „menjetek a keresztre”, hanem: „Gyertek és kövessetek engem!” Isten létére tudta, hogy az emberek parancsra nem mennek, de követik azt, aki példát mutat nekik. Az Úr arra használta fel az élet ellentmondásait, hogy megváltson bennünket. Nekünk ugyanezeket az ellentmondásokat kell felhasználnunk, hogy a megváltás gyümölcseihez jussunk. Az Õ terve befejezõdött. mivel Õ már bement a dicsõségébe. A mi tervünk még nincs befejezve, hiszen még nem mentettük meg lelkünket. Azonban minden, amit teszünk, erre az egyre, a legnagyobb célra kell irányuljon; hiszen „mi haszna van az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de lelke kárát vallja?” (Mt 16, 26). Nem ez az oka annak, hogy miért áll e világban Isten tervében a szenvedés általában az út végén és nem az elején? Ez tény. A fiatalság tele van reménnyel, az öregeket a gond nyomja. A paradicsom az emberiség történetének kezdetén állt, a hét csapás a végén. Születésekor énekeltek az angyalok, halálakor kínzói gyalázták. A vallásos életben a legnagyobb lelki örömöket a papszentelésnél, a fátyol vételénél, konvertálásnál vagy esküvõn találjuk. Késõbb úgy tûnik, mintha Isten visszavonná vigasztaló édességét – ahogy egy anya felnõtté vált gyermekét nem kényezteti tovább nyalánkságokkal -, hogy megtanítson bennünket arra, hogy saját lábunkra kell állnunk és dolgoznunk kell a túlvilág örömeiért. Értelemmel megáldott lényként fel kell tennünk magunknak a kérdést, miért tûnik úgy, hogy szenvedés és gyász, csalódás és gond, mind az élet végén jön. Úgy tûnik ennek fõ oka az, hogy emlékeztetni kell bennünket arra, hogy a föld nem paradicsom, és hogy az élet, az igazság és a szeretet, melyre vágyunk, itt a földön nem található meg. Miként Ábrahámnak megparancsolta az Úr, hogy hagyja el földjét, nekünk az élet keserûsége azt parancsolja, hogy emelkedjünk felül magunkon, tekintsünk felfelé és a túlvilágra, hogy feladatunkat végrehajtsuk. Ha egy gyerek megégeti magát, visszarántja a kezét; az élet nehézsége és keserûsége pedig arra indít bennünket, hogy visszahúzódjunk ettõl a világtól. Olyan, mintha Isten arra ösztönözne bennünket, hogy életünket lezárjuk, és ne úgy végezzük, mint az állatok, akik az evéshez felkelnek és a halálhoz lefekszenek. És Isten ezt a keresztet az élet alkonyára is meghagyja, hogy ezzel segítségére legyen hiányos szeretetünknek. Ha fiatal tagjainkat ennek a világnak adtuk, akkor szenvedéseink arra emlékeztetnek, hogy öreg csontjainkat még mindig Istennek adhatjuk. A keresztre feszítés a jó latornak egyszeri lehetõséget adott a szeretet nélkül leélt élete miatti engesztelésre, és a szeretet egy aktusa lehetõvé tette számára, hogy még ugyanaz nap a paradicsomba kerüljön. Sokan közülünk Szent Ágostonhoz hasonlítunk, aki fiatalkori bûnös kicsapongásai között ezt mondta: „Én jó szeretnék lenni, de egy kicsit késõbb, jó Istenem, most még nem”. Gyakran egy keresztre van szükségünk, mely visszavezet bennünket az élet rendjébe, ahogy mechanikai berendezéseket is gyakran egy enyhe ütéssel újra üzemképessé lehet tenni. Az élet ütései és lökései gyõznek meg bennünket mindennél jobban arról, hogy ezen a földön nem találhatunk boldogságot; hiszen ha a boldogságot itt lehetne megtalálni, nem keresné minden ember olyan intenzíven Istent. Krisztus hatodik szava megmagyarázza azt a meglepõ tényt, hogy mi a fájdalmat könnyebben tudjuk elviselni, mint az élvezetet. Az élvezet örömet szerez nekünk, túlzásba vive azonban fájdalmat okoz. Nem az elíziumi mezõkre vezet bennünket, hanem végülis ellenünk fordul és fájdalmat okoz. Már az élvezet egyszerû megismétlõdése csökkenti az élvezetet. A csiklandozás nevetéssel kezdõdik és fájdalommal végzõdik. A fájdalommal azonban különös a helyzet. Az intenzív szenvedés pillanataiban az az érzésünk, hogy egyetlen perccel sem bírjuk tovább elviselni. Ha azonban mégis tovább tart, új erõt fedezünk fel magunkban az ellenállásra. Mindazonáltal a fájdalom soha sem válik élvezetté. Egyetlen fogfájás sem válik élvezetté csak azért, mert már egy hete tart. Hogyan lehetséges mégis, hogy a szenvedést könnyebben viseljük, mint a gyönyört? Ennek valódi oka abban rejlik, hogyha úgy élünk, ahogy ezt Isten követeli tõlünk, akkor a szenvedést ebben az életben kell letudnunk, hogy a következõben az örök boldogságot élvezhessük. Az örömök a következõ életre vannak fenntartva, azért olyan csalókák. Ezzel szemben a szenvedés nem a következõ életre van tartogatva, azért meríthetjük ki ebben az életben. A szenvedés a következõ életben csak azok számára létezik, akik ebben a világban nem akarták egészen magukra venni, hogy ezzel az örök életet elnyerjék. Ezzel el is jutottunk a boldog halál emelkedett problémájához. A boldog halál egy mestermû. Maga az Úr öröktõl fogva dolgozott rajta, hiszen Õ az a bárány, aki a világ kezdete óta lemészároltatott. Nekünk is kezdettõl fogva erre kell dolgoznunk; mert ahogy ágyazunk, úgy alszunk. A halál pillanatában senki sem segít nekünk – Istenen kívül. Ha Õt bírjuk, benne mindent visszakapunk. A keresztény ezért halála napjáig nincs teljesen birtokában életének. Ezért nevezi az Egyház a halál napját „natalitia”-nak, az örök életre való születés napjának. Csak azok számára örök számûzetés, akik ezt a földet tették hazájukká. Egyetlen mestermû sem jön létre egy nap alatt. Egy mûvésznek évekre van szüksége, hogy szelleme és keze fölött úr legyen, és további évekre, hogy a márványból lépésrõl lépésre kidolgozza a kívánt formát. A mestermûvek legnagyobbikára – egy boldog halálra – nekünk is fel kell készülnünk. A halált a halál gyakorlásával tanulhatjuk meg, amennyiben önzésünknek, büszkeségünknek, lustaságunknak irigységünknek, naponta ezerszer meghalunk. Erre gondolt az Úr, amikor azt mondta: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye keresztjét és kövessen” (Mt 16, 24). Nem tudunk jól meghalni, ha a meghalást nem gyakoroljuk. Hogy amikor megjön az utolsó próbatétel ideje, fel legyünk rá készülve, és a halál ne érjen meglepetésként bennünket. Tornyunk – akár alacsony, akár magas, ennek nincs jelentõsége – építése ekkor lesz befejezve. Csak az a fontos, hogy teljesítsük azt a tervet, melyet az Úr kijelölt számunkra. És, miként egy régi ír közmondás mondja, „legyünk egy félórával, mielõtt az ördög észreveszi, hogy halottak vagyunk, a mennyben”!
A kérdező hozzászólása: de mért ezt a módját találta ki a bünhödésnek?miért az áldozatot?nem értem
Én se értem, miért az áldozatnak kell bûnhödnie. Ez valahogy illogikus. Nem elég, hogy áldozat még külön bûnhödnie is kell érte?
Jézus nem ÉRTÜNK halt meg.Jézus egy UTAT MUTATOTT meg NEKÜNK.õ az abszolut szeretet mellett döntött, és annak ellenére.hogy halálra ítélték még a gyilkosait is szerette.senki nem tud senkit megváltani, nem azért vagyunk itt, hogy mások dolgozzanak helyettünk hanem, hogy a saját életünket a kezünkbe vegyük.mi mindenkitõl függetlenül üdvözülhetünk, mint ahogy Jézus is mindenkitõl függetlenül tette ezt meg.de ezt nekünk kell eldöntenünk, hogy milyen irányba akarjuk, hogy follyon az életünk.az egy más kérdés, hogy a keresztény vallás mit magyaráz bele Jézus üzenetébe.
Mert ennek a rendszernek Sátán az istene és neki mindig áldozni (=adni) kell. -Mit ad a neki adóknak cserébe? -Romlást. A "Jézus Krisztus"-alak a kereszten is egy nagyon erõs Sátán-szimbólum. A szimbólumok eleven és ható erõk.

Miért van az hogy nagyon sok fiunak tetszek de felek veluk talakozni, kavarni, osszejonni. Miert van ez? ! Nagyon szar

(16 eves leszek, hosszabb kapcsolatom nem volt meg, szuz vagyok.) Miert van ez Pedig akar hannyal osszejohetnek rengeteg mindenkinek bejovok de amikor oda kerul a sor hogy kavarunk egyszeruen nem merek. Se kapcsolatba belevagni olyan fura erzesem lenne ha jarnek egy fiuval mintha nemszabadna vagy illegalis lenne mintha az gaz volna. Tudom ez hulyeseg de tenyleg igy erzem, pedig sokmindenki tetszik es tenyleg igy mondom hogy fu ezzel osszejonnek na akkor most o az igazi de mikor odajutok teljesen mas lesz

Legjobb válasz: Mert még kislány vagy. Ne siettesd, úgyis eljön az idõ, ez a jelen idõszak meg már soha nem fog visszatérni. Majd ha már nem sokmindenki tetszik, hanem csak kevesen, akkor már tudni fogod, hogy már szabad és merni fogsz.

Mert még kislány vagy. Ne siettesd, úgyis eljön az idõ, ez a jelen idõszak meg már soha nem fog visszatérni. Majd ha már nem sokmindenki tetszik, hanem csak kevesen, akkor már tudni fogod, hogy már szabad és merni fogsz.
A kérdező hozzászólása: Igen tudom sztem is meg raerek szarok ra de akkoris szar erzes....:(
Ismerõs a kavarós szitu. Csak nálam ez ugy van, hogy néha erzem, hogy kell valaki néha nem. Valszeg azért mert még nem találtam meg azt a lányt a nagy "õ"-t. :) 19/f
A kérdező hozzászólása: Írjátok meg miért van! ):
annyi a kérdésem hogy közben kattog a gép??
A kérdező hozzászólása: Nem!
mielõtt kikapcsolod a gépet kiveszed a lemezt?
A kérdező hozzászólása: Nem szokott kattogni, nem tudom mi lehet a baj!
de mielõtt kikapcsolod a gépet kiveszed a lemezt?!
A kérdező hozzászólása: Nem szokott csak hangosabb szokott lenni akkor!

Miért szavaztok a FIDESZ-re, vagy az MSZP-re, JOBBIK-ra? Ha ezt teszitek, akkor pedig miért panaszkodtok, hogy nagy a munkanélküliség, feketemunka van, egyre elszegényedtek?

Nem volt elég az elmúlt 20 év, hogy belássátok, hogy ezek a pártok csak mellébeszélnek? Nem a magyarok érdekeit képviselik, máskülönben nem adták volna el a magyar ipart (privatizáltak), nem a multiknak, hanem a magyar vállalkozóknak adnának adókedvezményt stb., stb.

Legjobb válasz: Nem vágom. Másold már be azt a részt ahol panaszkodom hogy nagy a munkanélküliség vagy fekete munka van és elszegényedek...

Nem vágom. Másold már be azt a részt ahol panaszkodom hogy nagy a munkanélküliség vagy fekete munka van és elszegényedek...
én azért, hogy legyen csillaghajó flottánk
Mert van akit idegesít.Valahol ki lehet önteni a szívét az embernek.Ez a fórum sok mindenre jó.Többek között erre a célra is:) ))))
1000 ilyen kérdés van olvasd vissza. de azért sunáználak xD
Attól még, hogy valaki kínjában szavaz valakire, nyugodtan panaszkodhat az elviselhetetlen állapotok miatt. Ez a kettõ nem függ össze. Attól még hogy szavaztam, nem vesztettem el azt a jogomat, hogy kritikát fogalmazzak meg akár azzal szemben is, akire szavaztam. Egyébként én nem fogok szavazni, tehát akkor nem szabad panaszkodni?
Megmondanád azzal a k*rva nagy eszeddel, hogy akkor mégis mit csináljunk?A demokrácia arról szól, hogy elmész szavazni, legyen anarchia vagy állítsuk vissza a királyságot? Ez az egyik.A másik, hogy aki elmegy szavazni az akkor és ott panaszkodik ahol akar.Annak meg a szájába kéne lépni aki úgy dumál hogy szavazni se ment el.Az ne ugráljon aki nem tett semmit azért hogy más legyen.Sok kérdésen felhúztam már magam, de ez...Hogy engedhetnek ekkora gyökereket az országba??
ma 12:30 Az a helyzet, hogy tele van az ország elkényeztetett és nagyon ráérõ emberekkel, másképp nem folyna éjjel-nappal, minden hullámhosszon az állandó sírás-rívás. Ez már önmagában is bizonyítja, hogy az országban jólét van, pl. a világ kétharmadát kitevõ fejlõdõ országokhoz képest, ahol az emberek nem érnek rá naphosszat interneten a világba sírni a "nyomorukat".
én nem szavazok, mert szerintem mindenki hazudik haha politika SUCKS
Uff!Értjük törzsfõnök!De nézted mikor volt a kérdés aktuális???
Engem is elkeserít a jelenlegi helyzet, de nem értem, hogy jön a képbe a jobbik?????? Õk még nem voltak hatalmon, hogy gondolod, hogy õk okozták ezt? Én a jobbikra szavaztam, mert õk a magyar érdekeket tartják mindig szem elõtt
A kérdező hozzászólása: Ja, bocsi, de nekem abszolúte nem tetszik a munkanélküliség. Nem azért, de valóban, 20 évvel ezelõtt nem volt ilyen. Úgy látszik, ti mindannyian - a hülye gyerekezõ fõleg - mocskos munkakerülõ alak, hogy neki ez így jó. GRATULA!!! Az se tetszik, hogy egyre lejjebb csúszunk anyagilag. Hát, ha nektek ez a jó..... Lökött barmok....!!!!
13:21 Ha napra pontosan 20 évet veszünk akkor még Németh kormány, de nyilván évre gondolta és nem napra nagyokos... Te sikeresen kiragadtál komoly 2 hónapot az elmúlt 20 évbõl, mert a kérdésben elmúlt szerepelt nem "20 évvel ezelõtt" ahogy te írtad. De azért te megmondtad a frankót...
"Aki az elmúlt 20 évet kudarcként értékeli, az elutasítja a rendszerváltást, azaz kádárista." Pedig a gengszterváltás egy nagy kudarc, egy rossz rendszerbõl sikerült egy még rosszabbat összehozni, hányingerem van mindkettõtõl.
Azért szavazok a Jobbikra, hogy bizonyítsanak õk is... Az összes többi leírta magát...
Támogatom az elõttem szólót! :D
" Megmondanád azzal a k*rva nagy eszeddel, hogy akkor mégis mit csináljunk?A demokrácia arról szól, hogy elmész szavazni, legyen anarchia vagy állítsuk vissza a királyságot? Ez az egyik.A másik, hogy aki elmegy szavazni az akkor és ott panaszkodik ahol akar.Annak meg a szájába kéne lépni aki úgy dumál hogy szavazni se ment el.Az ne ugráljon aki nem tett semmit azért hogy más legyen.Sok kérdésen felhúztam már magam, de ez...Hogy engedhetnek ekkora gyökereket az országba??" A királyságot én is támogatom. Véleményem szerint a legtökéletesebb államforma. Ott mindig tudja a jobbkéz mit csinál a bal, és nem kell felelõsöket sem keresni. Magam részérõl Dr. Morvai Krisztinát javaslom Magyarország Királynõjének.
Miért, mire szavazzak? Lmp? Szdsz? :DD, MDF? XD.... :/ Az mszp-re amúgy sem fogok szavazni, valószínûleg a jobbikra fogok, hadd bizonyítsanak õk is..., és ha õk is átvernek, akkor mehetnek õk is a p1csba. De mivel még nem voltak hatalmon, azért kapnak tõlem egy esélyt. Nyerni valószínûleg nem fognak, de azért a második helyet hozni fogják...
12:54 20 évvel ezelõtt még a Németh-kormány volt hivatalban. Ha már okoskodni próbálsz, legalább ne a témához teljesen hülyén próbálkozz. Aki az elmúlt 20 évet kudarcként értékeli, az elutasítja a rendszerváltást, azaz kádárista.
"Platon ötlete egész jó, viszont hogyan határoznád meg, hogy kik a bölcsek, akik irányíthatják az államot" Platón nem azt mondta, hogy a bölcseknek kell irányítaniuk az államot, hanem azt mondta, hogy az államot irányítóknak bölcseknek kell lenniük.
12:25 Nézz már utána mielõtt hülyeségeket mondasz, 1990-ben az MDF-FKGP-KDNP koalíció nyert, egyáltalán nem a komcsik. Szerintem azóta 20 év telt el... De amúgy tényleg idióta a kérdés, tökéletes politikai párt/rendszer úgyse lesz... talán a Platón által megalkotott állam.
Szerencsére elég derûs és kiegyensúlyozott ember vagyok, a jajgatás, picsogás, ajvékolás, panaszáradat nem az én mûfajom. "Nem volt elég az elmúlt 20 év" Mi volt 20 évvel ezelõtt, hülyegyerek? A komcsik. Azt sírod vissza? Szánalom.
Majd akkor pont az LMP-re fogok szavazni, hogy eladjuk az országot a zsidóknak!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!