Találatok a következő kifejezésre: Miért van hogy a különböző (24 db)

Az miért van, hogy a különböző korosztályok így hívnak?

5-15: jófej 16-25: aranyos 26-35: fajin gyerek 36-99: szép szál legény

Legjobb válasz: Biztos nem tudják kimondni a neved ....

Biztos nem tudják kimondni a neved ....
Igen szerintünk is rohadt menõ vagy és nem értjük, hogy nem keféled meg a világ összes csaját te kis istencsászár.
A kérdező hozzászólása: de tudják, de általában ezt nem nekem mondják, hanem máshonnan tudom meg hogy ez meg az így hívott, meg hogy miért nincs csajom stb.
Te hány éves vagy?
há' mer olyan helyen lakol, te sukár legíny :D
baromság, hogy lehet pl.-egy 99 éves szépszál legény? ezt szerintem te találtad ki, te biztos a jófej kategóriához tartozol
A kérdező hozzászólása: kicsit hülyén jött kia kérdés tudom :D szóval srác vagyok és amit fent írtam azok korosztályok lányban, akik úgy hívnak XD

Miért van az, hogy a különböző fórumokon sokan nem tudnak helyesen írni?

Ezeket hogy nem buktatták meg nyelvtanból, ha egyszer nem tudják a tananyagot (és valószín?leg már az iskolában sem tudták). Pl. a -ban/-ben és a -ba/-be keverése, "utánna", hosszó magánhangzó használata rövid helyett, stb.

Legjobb válasz: miért van az, hogy téged zavar mások hiányossága? ez a saját problémád, mivel a te "készülékedben jelez igy neked kell megjavitani".. valószinûleg ezek az emberek ha megérték a 8 általánost akkor örülhettek neki minden ami a másikban van és zavar az bennem van csak nincs feldolgozva bennem... a másik ember a hiányosságával arra tanit, hogy fogadd el a másik embert, ne akard megváltoztatni, mert úgysem tudod.. milyen érzéseket vált ki benned mikor meglátsz egy ilyen "utánna" mistake-et ? na ezzel az érzéssel kell tenned valamit? ha magadban feldolgozod akkor ez a probléma nem fog többet eljönni az életedben....

miért van az, hogy téged zavar mások hiányossága? ez a saját problémád, mivel a te "készülékedben jelez igy neked kell megjavitani".. valószinûleg ezek az emberek ha megérték a 8 általánost akkor örülhettek neki minden ami a másikban van és zavar az bennem van csak nincs feldolgozva bennem... a másik ember a hiányosságával arra tanit, hogy fogadd el a másik embert, ne akard megváltoztatni, mert úgysem tudod.. milyen érzéseket vált ki benned mikor meglátsz egy ilyen "utánna" mistake-et ? na ezzel az érzéssel kell tenned valamit? ha magadban feldolgozod akkor ez a probléma nem fog többet eljönni az életedben....
A kérdező hozzászólása: 1. Ez most hogy jön ide? 2. Az utánna nem helyes.
az utánna szó például helyes úgy is h utána meg úgy is h utánna...
A kérdező hozzászólása: Mint mondtam, nem az elírásról beszélek. De hogy lehet olyat például leírni, hogy "tudhassa", amikor ezzel nem lesz rövidebb a szó, hanem tényleg arról van szó, hogy az illetõnek fogalma sincs róla, hogy az helyesen "tudhatja". Vagy amikor úgy írnak, hogy "tölle". Én errõl beszélek, nem arról, hogy valaki elír valamit. Ez nem arról szól, hogy tudnék helyesen írni, de minek, hanem arról, hogy lövése nincs róla, hogy hogyan kell helyesen írni, sõt, szerintem arról sem, hogy vannak egyáltalán helyesírási szabályok. Tényleg nem értem, hogy miért is nem fordítanak gondot az iskolákban arra, hogy az ilyen hibákat korrigálják, és hogy a megtanult anyag rögzüljön.
azért van mert ha gépnél ülnek minek írjanak helyesen? ha kell akkor megteszik (jó persze vannak az alacsony értelmiszintûek.. de az más dolog xD) több idõ lenne mire kiírná helyesen.. meg ált. akik helyesen írnak(gyerekek) azokat strébernek hívjákXDD énisXD bocsi de ezvan tanulom a nyelvtant 4es is vagyok belõle de ha itt ülök akor minek? meg.. te is rontottál..
A netes kommunikáció vizsgálata egy külön tantárgy nekünk a fõsulin. Meg fogsz lepõdni: bármi megengedhetõ. Ez a net mûfaja. Szabad, ellenõrizetlen és ÖNKÉNTES. Vagyis, leginkább itt valósul meg, hogy nem kell részt venned ha nem akarsz, ha nem tetszik valami. :D A nyelv egyébként (mert nyelvészetet is tanulunk ami viszont nem jelenti, hogy én pl. helyesen írok :DDD) bárhogyan is használja valaki, beteljesíti a funkcióját ha megvalósul rajta a kommunikáció. Ahogy elõttem is írták. A helyesítás csak a tanult, mûvelt embereknek fontos, pont azért mert ezzel tudják bizonyítani, hogy tanult, mûvelt emberek.
"nem a helyesírási szabályokat tartják fontosnak a forumokon, hanem a kommunikációt" Szerintem a kettõ nem szétválasztható. Igényes ember ad a helyesírásra, amikor kommunikál. Más kérdés, hogy ehhez is érzék kell, különben nagyon nehéz megtanulni. Sajnálom azt, aki nem képes elsajátítani, akit pedig nem érdekel, azt szánom.
Hogy valakit miért zavarnak ilyen dolgok? Inkább helytelenul írjak, mint ilyen dolgokkal legyen tele az agyam. Egyébként valoszinuleg a tobbség a valoságban sokkal helyesebben ír, sot lehet, hogy kitunoen, csak nem a helyesírási szabályokat tartják fontosnak a forumokon, hanem a kommunikációt!
Részben sietnek és elírják, részben egyszerûen nem tudnak. De még ha csak ez lenne a baj! Kifejezni sem képesek magukat helyesen, és ez még nagyobb hiba. Talán nem ártana lektorálni ezeket az irományokat, mint az újságoknál például. Csakhogy ki fizetne ezért a munkáért? Szerintem senki, ergo...
A kérdező hozzászólása: A "hosszó" magánhangzó egy elírás, én is tudom, hogy nem úgy kell írni, de az utánna, tölle, tudnák, stb. általában nem elírás, hanem úgy gondolják, hogy így kell írni. Az érdekelne, hogy az ilyen rossz helyesírókat miért engedték az iskolában felsõbb osztályba, ha nem sajátították el a kellõ tananyagot.
Mert vagy nem olvasnak eleget, vagy nincs hozzá érzékük (igen, kell hozzá!) plusz általánosban, és középiskolában rohadtul nem foglalkoztak vele a magyar tanárok, tisztelet a kivételnek. (tanítóképzõn az évfolyamtársam leírta a tejet ly-nal...és ez fog tanítani.)
:) :) Úgy látom neked sem sikerült helyesírási hiba nélkül leírni a kérdésedet. "hosszó magánhangzó". :) :) Gondolkodj el miért történt... és a választ megkapod a feltett kérdésedre. :) ))
Nem ezeket, hanem õket, csak úgy szólok. Engem egyébként nem zavarnak, bár van néhány hiba, ami már tényleg fáj... az a gond, hogy nem olvasnak semmit, legfeljebb csak ezeket a fórumokat, ahonnan eltanulják ezt a stílust, máshol nem is látnak írott szót, és ez ragad bele az agyukba. Meg TV-t néznek, és az se tesz épp jót... de interneten amúgy is kötetlenebb a helyesírás, mert rövidítenek, nekem is elég jó helyesírásom van, de pl. msn-en teljesen úgy írok, hogy amelyik billentyû közelebb van, azt ütöm le. Én egyébként meg még nem ismertem olyat, akit nyelvtanból megbuktattak volna azért, mert rossz volt a helyesírása, pedig megérdemelnék.
Az "utánna", "bakkancs", "köppeny", "szöllõ", "szallag", "alapossan", "sietõssen", "heggesztõ", "kõrözött", "kõrút", "pósta", "Tíbor" egytõl egyig helytelen. Utolsó 4 példa gyalázatos pesti tájszólás, ami megjelenik írásban is, és amellett, hogy helytelen, még ronda is. Ahogyan a "hadd" helyett a "had", illetve a "hagy" leírása is. A félregépelés teljesen más lapra tartozik. Az mindenkivel elõfordul és azért, mert kimaradt egy betû, vagy felcserélõdött kettõ (hoyg), vagy a fenti kérdésben az Ú helyett az Ó az gépelési, nem pedig helyesírási hiba. Ezt lehet látni, ha egy betû helyett pont a mellette levõ van leütve. Mondjuk T helyett a Z, ami könnyen keverhetõ tízujjas gépelésnél, mert a T a bal kéz mutatóujj, a Z pedig a jobb kéz mutatóujj tükörben, ezeket könnyû tehát felcserélni. Ugyanez a helyzet a G-vel és a H-val is. Persze jobb ezeket is javítani.
Mert ember vagy
Pont, mint a farkadnak!
Úgy hiszem a wc csészék miatt
Mert nehéz elengedni a szép emlékeket. Félünk, hogy sosem lesz olyan jó, mint amilyen az a bizonyos dolog volt.


Miért van az, hogy a különböző (szem) orvosok mást mondanak?

az egyik megállapít valamit,cilinderes kell a másik meg azt mondja egyáltalán nem kell, nem valami nevenincs optikákban voltam, mindkét esetben orvos vizsgált meg, de 2 különböző optikáról van szó, szóval hogy lehet hogy az egyik ezt méri meg mondja a másik meg azt de ez minden orvosnál így van az egyik megesküszik valamire, a másik azt mondja meg ne próbáljam azt csinálni, mert elrontok vele mindent, vele együtt az egészségemet, mi van? Így hogyan jussak dűlőre?

Legjobb válasz: Lehet, hogy határértéken mozog az asztigmiád, ezért vannak más véleményen a dokik. Vagy az egyikük jobb szakember a másiknál.

Lehet, hogy határértéken mozog az asztigmiád, ezért vannak más véleményen a dokik. Vagy az egyikük jobb szakember a másiknál.
Engem is érdekelne erre a kérdésre valamiféle "reményteljes" válasz, mert 3-4 szakembernél voltam, még a Bp-i Tömõ utcai szemklinikán is, de mindenhol más dioptriát javasoltak (+2, 0 és + 1, 5 a jelenleg hordott szemûvegem, de valami nem stimmel a látásommal) Hova menjek vizsgálatra?
Nagyon jó kérdés, erre én is szeretnék választ kapni... Elkaptam egy fertõzést és vidéki nagy kórházba mentem, ahol mondtak "A"-t + kaptam kezelést gyógyszerek hadát. Jó, elfogadtam laikusként. Felutaztam Bp. Tömõ u. klinikára ahol mondtak "B"-t és még felfedeztek 1-2 "ne aggódjon semmi baj nincs, nem kell foglalkozni ezzel" dolgot. Jó, ezt is elfogadtam. Lelkiismeretem nem nyugodott, elmentem Debrecenbe, és láss csodát sürgõsségi mûtét kellett + javasolták, hogy perelhetem Bp. is, mert a "nem kell foglalkozni a bajával" elvüknek köszönhetõen az utolsó utáni pillanatokban mentették meg a látásom. Nehéz, lelkiismereted is "érzi" mikor vagy jó helyen. Esetemben így volt. A debrecenieknek meg hatalmas pacsi!

Miért van hogy sok csatorna teletextjén különböző a pontos idő?

Legjobb válasz: Ezt én is megfigyeltem!! De sajna nem tudom a választ :-/

Ezt én is megfigyeltem!! De sajna nem tudom a választ :-/

Miért van az, hogy a különböző nyelvjárásban beszélú embereket a műveletlenséggel azononítják?

Nem tudom, miért van ez, de nekem is sajnos ez jut eszembe sokszor tudat alatt. Mi lehet ennek az oka? Talán, hogy a médiában mindenki a pesti nyelvjárást beszéli?

Legjobb válasz: Ez abszolút nem mûveletlenség, és nem is igénytelenség. Egyszerûen csak azt mutatja, hogy ki melyik tájegységrõl származik. Azért legtöbbször inkább csak otthon beszél nyelvjárásban az ember, ha más városba megy, ott igyekszik a köznyelvi magyart használni. Talán az lehet ennek az oka, hogy régen (kb. 20 évvel ezelõtt) még azt tanították, hogy a nyelvjárás az fujj csúnya, nem szabad úgy beszélni. Ma már ilyet nem tanítanak, sõt, inkább arra biztatnak, hogy õrizzük meg a nyelvjárási jellegzetességeinket, hiszen ettõl is színesebb a magyar nyelv. Üdv: egy egyetemista

Ez abszolút nem mûveletlenség, és nem is igénytelenség. Egyszerûen csak azt mutatja, hogy ki melyik tájegységrõl származik. Azért legtöbbször inkább csak otthon beszél nyelvjárásban az ember, ha más városba megy, ott igyekszik a köznyelvi magyart használni. Talán az lehet ennek az oka, hogy régen (kb. 20 évvel ezelõtt) még azt tanították, hogy a nyelvjárás az fujj csúnya, nem szabad úgy beszélni. Ma már ilyet nem tanítanak, sõt, inkább arra biztatnak, hogy õrizzük meg a nyelvjárási jellegzetességeinket, hiszen ettõl is színesebb a magyar nyelv. Üdv: egy egyetemista
Pontosan az, amit mondtál. Hogy a médiában mindenki az "elfogadott" nyelvjárást beszéli. Más országokban, Németországban pl, ahol a nyelvjárásoknak nagyobb a kultúrája, ott a médiában is beszélik õket. Mivel itt a médiában ilyen nincs, ezért nem tartják az emberek "elfogadottnak".
Mert valamiért azt hiszik, hogy igazából próbálna õ irodalmi nyelven beszélni, csak nem tud. Mintha hamisan énekelne valaki. Pedig nem, amit õ énekel, annak úgy van a dallama. Egyébként a média ÉS az oktatás együtt verték ezt bele az emberekbe évtizedeken át. Most már nem tanítják ugyan az iskolában, hogy csúnya, koszos dolog tájszólással beszélni, sõt, inkább hangsúlyozzák, hogy szép és értékes dolog, de ma már az emberek többségének nincs "saját" tájszólása, "kinevelték" a szüleibõl - ellenben olyanok bõven akadnak még, akik komolyan gondolják, hogy csak az beszél tájnyelven, aki nem tud máshogy (tehát nem csak érzésbõl mondják, ahogy te, hanem tudatosan, mint például az elsõ válaszoló). El fog tartani egy darabig, mire ez kikerül a köztudatból.
"Mert az egy dolog, hogy a 99 éves János bácsi falun iszonyat tájszólással beszél, de akit az iskolában már egy "normálisan" (értsd nem egy világvégi tájszólással) bezsélõ magyartanár tanított, az igenis beszéljen helyesen. Nem mentség a suttyóságra, mikor a mûveletlen parasztja -nákozik meg muszályozik." Elõször is te iszonyat paraszt, a muszáj pontos j. Másodszor, a nyelvjárásban való beszéd nem hiba! Elvileg helyes a volt úgy írva is, hogy vót. Persze ez így nem irodalmi nyelv, de nem is helytelen.
Mert az egy dolog, hogy a 99 éves János bácsi falun iszonyat tájszólással beszél, de akit az iskolában már egy "normálisan" (értsd nem egy világvégi tájszólással) bezsélõ magyartanár tanított, az igenis beszéljen helyesen. Nem mentség a suttyóságra, mikor a mûveletlen parasztja -nákozik meg muszályozik.
Ebben Matisz papa a király. http://www.youtube.com/watch?v=Qt2Qvr34yJE
Igenis tudnának változtatni a beszédjükön, ha akarnának, mert ahogy én is, úgy szerintem mindenki tudja utánozni a parasztos kiejtést, hanglejtést. Baromi egyszerû, mégsem beszélünk úgy. De ha ezt tartanák szépnek, bármelyik magyar tudna gond nélkül váltani, hiszen ez az anyanyelvünk. Csak akarni kell. Õk is tudnának helyesen, szépen beszélni, ha akarnának. De a legszomorúbb, hogy nem is akarnak. Mert nincs igényük rá, illetve annyira együgyûek, hogy nem is látják, érzik át, hogy ez mennyire visszatetszõ vagy nevetséges, hogy tájszólással beszélnek.
Maga az a tény, hogy nem veszi a fáradtságot, hogy kijavítsa a helytelen beszédstílusát, hanglejtését igénytelenségre, bunkóságra utal. Itt nem a 50 feletti korosztályról van szó, mert régebben talán elfogadottabb volt az ízes beszéd. De egy fiatal ne beszéljen így. Akkor sem, ha a szülei, szomszédai így ejtik a szavakat.
Az emberek nagyon nagy többsége szerint visszatetszõ és nevetséges.
Bármelyikünk tudja utánozni a vidéki tájszólást, a cigányok beszélnek, pl. Gyõzike. Ugyanígy õk is képesek lennének a helyes kiejtésre, csak nem akarásnak nyögés a vége.
1. nem az összes 2. a populáció nagyobbik része nem humorista 3. egy konkrét tájszólást lehet egyszerre csak utánozni, és leginkább a saját környezetükét szokták ;) ugye, te ezt csak szórakozásból csinálod? mondd, hogy csak ennyire lenézed azokat, akik az általad felvonultatotthoz hasonló véleményt hangoztatnak...
A kerdesre valaszolva: Roviden, erre tanitottak(/tanitanak) minket. Azert tartjuk muveletlennek, mert azt mondtak, hogy tartsuk muveletlennek. Miert? Itt van ket iras a hazai nyelvmuveles tortenelmerol.: http://web.unideb.hu/~tkis/ideolog.htm http://web.unideb.hu/~tkis/ideolog2.htm Ami kozvetlenul hatott a mai helyzetre, az a szocialista idoszak. (Egyenloseg eszmeje-->ekkor kezdtek a modszeres sztenderdizalast) Kiemelnek par dolgot: politika, politika, politika (A tudomany meg nyaral.) Atneztem par nyelvtankonyvet egy eve.: Dr. Etelka Pappné Bacsó & Dóra Rédei(2005). Magyar nyelvi tételek és feladatok megoldási javaslatokkal a középszintû szóbeli érettségi vizsgához. Budapest, Krónika Nova Kiadó Ágnes Antalné Dr. Szabó & Dr. Judit Raátz(2000). Magyar nyelv és kommunikáció 15-16 éveseknek, Tanári kézikönyv. Budapest/Debrencen , Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. Zsuzsa Hajas(2002). Magyar Nyelv 10. osztálynak. Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó KFT. Zsuzsa Hajas(2003). Magyar Nyelv 11. osztály. Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó KFT.(Kinizsi nyomda) Zsuzsa Hajas(1999). Magyar Nyelv 12. osztálynak. Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó KFT. Ildikó Józsefné Urbán & Éva Szabóné Tóvári(no date). Magyar Nyelv a 11-12. Osztályok Számára. Piliscsaba, Konsept-H kiadó. Ágnes Antalné Dr. Szabó & Dr. Judit Raátz(2001). Magyar Nyelv és Kommunikáció Tankönyv az 5-6. évfolyam számára. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. --Ezek kozul mindenik tamogatja a nyelvmuvelest. Egyedul Urban emliti, hogy a naiv nyelvmuveles karos. De az o konyveben, egymasnak ellentetes dolgokat ir a nyelvmuvelesrol es nyelvmuvelokrol. Hajas a konyveben kifejezetten batoritja a diakokat a nyelvnacizasra. (Ha tovabbi kifejtes kell valakinek, szoljon!) [Amennyiben ma mar mas konyveket hasznalnak az iskolakban, akkor valaki homalyositson fel. :) ] Szoval a vegerdmeny, hogy van egy szep nagy embertomegunk, amelyik nem ert a nyelvekhez, viszont eloszeretettel korrigal. Ebbol a cikkbol is erdemes elolvasni a Nyelvmuveles fejezetet. (Kb a felenel van): http://mnytud.arts.klte.hu/tananyag/szociolingvisztika/nypol.. Meg egy kis erdekes cikk, ajandekba :) http://www.nyest.hu/hirek/a-hiperkorrekcio-durva-hiba-vagy-t..
A kérdező hozzászólása: visszatetszõ vagy nevetséges, hogy tájszólással beszélnek Ki szerint visszatetszõ vagy nevetséges?
#8 ebcsont: az a baj, hgoy fogalmad sincs, hogy mûködik egy nyelv. az emberek mondják meg mi a helyes. a nyelvészek úgy dolgoznak, hogy megkérdezik a nyelv beszélõit, hogy jól formált, értelmes e egy mondat vagy sem és ha õk azt mondják igen, akkor igen. ki értékelhetné ezt felül és milyen alapon? így ha valahol értik és használják az "én tudnák", akkor nincs vele semmi baj. annyi, hogy nem az irodalmi nyelv. aki ezért lenézi õket csak saját korlátoltságát mutatja fel.
A kérdező hozzászólása: Szomorú dolog ez, hogy így kinevelték az emberekbõl, nyelvtanárnak tanulok, és azt vallom, hogy nincs olyan, hogy 'helyes'. A legnagyobb butaság és sznobság ezt állítani, hogy ez a nyelvjárás helyes, a másik meg nem. Holott a ma általánosan elfogadott nyelvjárás egykoron szintén csak egy volt a sok közül. Remélem, ez a tendencia valóban változni fog, szerencsére látok reményt, az M1-en is az egyik bemondó gyönyörû tájnyelven beszél, jó hallgatni. Jó lenne megértetni az emberekkel, hogy ez nem a mûveletlen réteg nyelve, hanem mindenkié, aki ott él.
Azt hiszem, megtalaltam a problema (egyik) gyokeret. Adok ket szep kis definiciot.: Akcentus: Egy adott egyenre, teruletre vagy nemzetre jellemzo kiejtesi stilus. Utalhat a beszelo lakohelyere, etnikai hovatartozasara, tarsadalmi osztalyara, anyanyelvere stb. Dialektus: Olyan, élõ vagy már eltûnt közös nyelvbõl kialakult nyelvváltozatot jelöl, amely más, ugyanabból a nyelvbõl kialakult nyelvváltozatokhoz viszonyítva ------>nyelvtani, hangtani és lexikai szempontból rendszerint erõs eltéréseket mutat;<------ Ugy tunik itthon az "akcentust" nagylelkuen "nyelvjarasnak" nevezzuk, holott a "dialektus" lenne a megfelelo. Nem csak kiejtesben ternek el a sztenderdtol, hanem ----->kulon nyelvtani rendszert is tartalmaznak.<----- @Ebcsont 1. A hangrendi illeszkedes betartasa miert lenne magyartalan? 2. Ide most Nadasdy Adamtol idezek (a Nadasdystazast keretik hanyagolni): "Ha ez a dolog a logikán alapulna (mint azt sokan szeretnék hinni), akkor minden nyelvben egyformán kéne lennie, hiszen a logika szabályai mindenütt ugyanazok. Ráadásul a magyar amúgy is logikátlan, mert a mutató névmás után is igényli a névelôt: , , Azt a csomagot bontsd föl" -- holott az azt névmás már meghatározta a kérdéses csomagot. A mai írott nyelvben is találunk azonban név-elôtti névelôt: Felsorolta az Esterházyra jellemzô stílusjegyeket. Ám vigyázzunk: itt a névelô csak úgymond "földrajzilag" áll a név elôtt, valójában nem arra vonatkozik, hanem egy késôbbi szóra, a stílusjegyek-re: , , Felsorolta az [Esterházyra jellemzô] stílusjegyeket." Érdekes, hogy míg ennek a névelônek mondattanilag semmi köze az utána álló névhez, hangtanilag mégis érzékeny rá: az Esterházy szó magánhangzóval kezdôdik, ezért a névelô az alakú. Sokan megijednek az így elôálló névelô+személynév kapcsolattól, s ijedtükben elhagyják a névelôt, ami hiba: *Felsorolta Esterházyra jellemzô stílusjegyeket." De mint mondtam, tobb szabalyrendszer is van a magyarra, de csak egy van tamogatva hivatalosan. +Ha valamit hibanak tartasz, akkor fejtsed ki pontosan, hogy miert hiba. Az igenytelenseggel kapcsolatban pedig felhoznam a nemet nyelvet. 35 dialektusa letezik. Mindenki tanulatlan tajparaszt lenne, aki nem beszeli a Hochdeutsch-ot? Esetleg egy tajszolo mernok, nem ertene olyan jol a szakmajahoz mint egy sztenderdet beszelo? Itthonra visszaterve. Nem elerheto-e mar a felsooktatas mindenki szamara az osztondijak/afin reven? Ezeknek a kulonbozo nyelvi kozegbol jovo embereknek, nem-e ugyanazokat az elvarasokat kell teljesiteniuk? Akkor miert ernenek kevesebbet, csak azert, mert maskepp szolanak? (Utalas vissza az akcentus-dialektusra)
Kedves 62%-os szerencsétlen, DIREKT írtam ly-nal, mert 100-ból alig néhány ember írja csak j-nal és MINDENHOL muszálynak írják szinte. Ennyit rólad. Irónia, tudod...
#7: ezt nem csak te vallod, nincs olyan, hogy helyes, hanem a nyelvészet is. büszkén vállalni kellene ezeket a helyi nyelv változatokat és nem pirulni miatta.
De tudnak, csak meg kéne erõltetniük magukat.
Te vagy tájékozatlan. Az összes humorista tudja utánozni, te még életedben nem láttál ilyen mûsort?
"bármelyikünk tudja utánozni a vidéki tájszólást" Ne haragudj, de ahhoz, hogy leírd ezt a félmondatot, nem semmi tájékozatlanságra volt szükséged, és akkor még nagyon diplomatikusan fogalmaztam. Elõször is, nincs olyan, hogy "a vidéki tájszólás", vannak (vagyis lassan már sajnos inkább csak voltak) különféle nyelvjárások, amik egymással ugyanúgy nem azonosak, ahogy a sztenderd irodalmi nyelvvel sem. Ez olyan, mintha egy erdélyi azt mondaná, bárki tudja utánozni a nem-erdélyi tájszólás - és ez alatt egyszerre értené a budapesti, a vasi meg a szabolcsi nyelvváltozatot IS. Másrészt nem, nem tudja bárki utánozni. Tud a sztenderd beszédébe egy vagy több nyelvjárásból elemeket vegyíteni, amit valahol hallott, de attól az a beszéd nem lesz tájszólás, mint ahogy egy nyelvjárásban beszélõ beszéde sem lesz irodalmi nyelv attól, hogy néhány szót irodalmi változatban használ, ha közben egy csomó másikat meg tájszólásban. Jól kiröhögnéd a fent említett hipotetikus erdélyit, ha az irodalmi nyelv utánozása címén elkezdene vegyesen ö-zni, áó-zni és még a tetejébe pesti módra apistázni, azolizni is. Na, te pont ilyen nevetséges dolgot írtál. Szerintem kicsit tájékozódnod kellene elõbb, ha ilyen témához akarsz hozzászólni.
#25 "mert amúgy társadalmilag valamiért ezt lenézik és nem tartják "normál" beszédnek." Pont errol hoztam fel forrasokat. Azert nezik le, mert arra tanitottak oket, hogy lenezzek. Raadasul ez nem tudomanyos, hanem politikai alapokon nyugszik. (Volt ugyanis egy idoszakunk, amikor mindenkinek egyformanak kellett lennie.) Erre erdemes egy pillantast vetni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lingvicizmus
#24: egyrészt: akkor attól várd csak el aki ilyen helyre jelentkezik munkára. másrészt: egy ilyen munkakörben pont azért várják el, mert amúgy társadalmilag valamiért ezt lenézik és nem tartják "normál" beszédnek.
Köszönjük bejelentésed. Moderátoraink amint tudják, ellenõrzik ezt a kérdést.
#22 de kinek lenne jobb, ha nem a saját nyelvjárásukat használnák?
Ebcsont: Elõször is, vannak tájegységek, ahol a nákolás része a helyi nyelvjárásnak. Másodszor, a tulajdonnevek elé kitett határozott névelõ része a pesti köznyelvnek. Harmadszor, nincs olyan, hogy "le van írva a nyelvtanban", mert a nyelvtant nem úgy írják le, hogy majd az alapján beszélünk, hanem éppen fordítva - megnézzük, hogyan beszélnek az emberek, elemezzük és leírjuk a szabályszerûségeiket. #10 Nem hiszem, hogy bármelyik tájszólásban is tudna beszélni az, aki nem élt olyan környezetben - és ez fordítva is igaz! Például Skóciában ugyanez a helyzet, ahol a TV-ben és az interneten mindenhol az déli sztenderd britet (RP) és a sztenderd amerikait (GA) hallják, és tökéletesen megértik, mégsem beszélnek úgy, hanem a saját akcentusukon (SSE).
Az így beszélõnek, mert nem néznék le mindenhol. Munkát sem kap olyan helyen, ahol rendesen beszélnek. Gondolod, hogy majd odaültetik egy ügyfélszolgálati pulthoz vagy bárhová, ahová normális beszéd kell? Én mindig ügyfelekkel foglalkoztam, telefonos munkám is volt a Vodafone-nál, esélytelen, hogy egy ilyen állást megkapjon egy tájszólással beszélõ. Semmilyen irodai munkája nem lehet, akkor sem, ha nem ügyfelekkel foglalkozik, mit gondolsz, majd beengedik maguk közé az ilyet az emberek? Nemigen.

Miért van, hogy sok kérdésnél az emberek nem az adott kérdésre válaszolnak, hanem annak kapcsán különböző életvezetési tanácsokkal (amit egyébként baromira nem kért) látják el a kérdezőt?

Legjobb válasz: kicsit fórum hatású a dolog. ha egy vki kitér egy másik dologra a témán belül, általában a következõk nehezen állják meg, hogy ne szóljanak ahhoz is hozzá. így néhány kérdésnél elõfordul, hogy hamar átmegy a válaszadás más témákba.

kicsit fórum hatású a dolog. ha egy vki kitér egy másik dologra a témán belül, általában a következõk nehezen állják meg, hogy ne szóljanak ahhoz is hozzá. így néhány kérdésnél elõfordul, hogy hamar átmegy a válaszadás más témákba.
Hát a kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni, viszont van egy-két nagyon jó tippem, hogy hogyan élhetnél jobban. Reggelente igyál frissen szûrt zöldségleveket, egyél egy-két gyümölcsöt, majd késõbb reggelizz. Amennyiben éhes vagy, egyél, és szerintem a párkapcsolatodat is ugyanilyen egészséges életmódban vezesd. Szerintem politikailag úgy korrekt, ha nem szólsz bele más emberek politikai gondolkodásába, mert azzal könnyen árthatsz akár még a családi kapcsolataidnak. Ha mindenbõl kiábrándultál, hívd fel a lelkisegély-szolgálatot, esetleg tegyél fel egy-két jól irányzott kérdést itt a gyakori kérdéseken, és lehetõleg úgy kezdõdjön, hogy "miért van az", mivel ez jó marketing-stratégia, sok ember felkaphatja a fejét a kérdés olvasásakor. Kitûnsz a tömegbõl.
Jaj, azt majdnem elfelejtettem mondani, hogy legyél bátor és õszinte, még akkor is, ha ez a mai világban nem kifizetõdõ. Legyen önbizalmad!
Mert a kérdésébõl látszik, hogy még van hova fejlõdnie. Látszik, hogy olyan problémája van, ami csak úgy oldódhat meg, ha megváltozik õ maga. Lehet, hogy a válaszoló úgy érzi, hogy többet segít így, mintha odavágna egy egyszerû igent/nemet, és lerendezné ennyivel. Lehet, hogy nem kérte, de attól még lehet neki hasznos, ha meg nem az, akkor azért van a piros kezecske odabiggyesztve a jobb alsó sarokba.

Miért van az, hogy naponta többször elmegy az internet? Elképzelhető, hogy a különböző modemem okozzák a problémát?

Van egy Webstar EPX2203 típusú modemem,amit a UPC-t?l kaptam anno,és naponta többször elmegy az internet.A barátomnak Webstar EPC2203 típusúja van,viszont nekik nem szokott elmenni a netjük.

Legjobb válasz: mer' UPC. õk is rátelepedtek a régi kábelhálózatra, mint a tékom a matávra. toldozgatják-foltozgatják, de jó sose lesz.

mer' UPC. õk is rátelepedtek a régi kábelhálózatra, mint a tékom a matávra. toldozgatják-foltozgatják, de jó sose lesz.
menj be a modemedbe, azt ha már ott vagy , akkor nézz körbe : http://192.168.100.1/
Ha UPC, akkor ne a modembe keresd a hibát.

Miért van az hogy a Dante s inferno animében 4 különböző rajzolási stilus van?

Legjobb válasz: mert különbözõ stúdiók csinálták õket, koprodukciós film :D

mert különbözõ stúdiók csinálták õket, koprodukciós film :D
A kérdező hozzászólása: ezzel kicsit elcseszték


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!