Találatok a következő kifejezésre: Miért van ha egy cigány (3 db)

Miért van az ha egy cigány elkövet egy bűncselekményt, akkor a jegyzőkönyvbe nem azt írják, hogy roma származásu hanem csak annyit, hogy feltehetően sötétbőrű?

Legjobb válasz: valahogy az elsö vàlaszadonak van igaza,a màsodik kicsit meglepett,na de mindegy. igen csak azt lehet cigànyként feljegyezni,aki annak vallja magàt.én amikor iskolàs voltam,és jol tanultam,akkor osztàlyfönököm hivta fel figyelmemet,hogy kaphatok ösztöndijat,de cxigànynak kell vallanom magam.persze az is vagyok,de az én böröm nem egészen sötét,é soha nem éltem ugynevezett cigànytelepeken,és nem is voltak cigànybaràtaim,de mivel nem volt pénzem(nem szüleimmel éltem)szükségem volt az ösztöndijra,és cigànnyà jegyeztek örökre, ma màr nem bànom,a kultura utàn is utänanéztem,sajnos az màr szerintem rég kihalt. na a lényegre térve:igen csak az nevezhetö cigànynak,aki azt a cigànykisebbségihivatalnàl bejegyezteti.

valahogy az elsö vàlaszadonak van igaza, a màsodik kicsit meglepett, na de mindegy. igen csak azt lehet cigànyként feljegyezni, aki annak vallja magàt.én amikor iskolàs voltam, és jol tanultam, akkor osztàlyfönököm hivta fel figyelmemet, hogy kaphatok ösztöndijat, de cxigànynak kell vallanom magam.persze az is vagyok, de az én böröm nem egészen sötét, é soha nem éltem ugynevezett cigànytelepeken, és nem is voltak cigànybaràtaim, de mivel nem volt pénzem(nem szüleimmel éltem)szükségem volt az ösztöndijra, és cigànnyà jegyeztek örökre, ma màr nem bànom, a kultura utàn is utänanéztem, sajnos az màr szerintem rég kihalt. na a lényegre térve:igen csak az nevezhetö cigànynak, aki azt a cigànykisebbségihivatalnàl bejegyezteti.
Mert nem az számít, hanem a bûncselekmény. Ha fehér bõrû az illetõ, azt sem írják bele a jegyzõkönyvbe.
A második válaszadó vagyok. Szerintem az utánam válaszóló félreértette azt amit írtam. Valószínûleg azért, mert a köznyelvben kialakult az a gyakorlat, hogy ha azt mondod cigány, annak pejoratív értelme van. Pedig ha belegondoltok az a szó, hogy cigány elsõsorban nem azt fémjelzi, hogy valaki jó vagy rossz, hanem valamilyen szinten megnevez egy etnikai kisebbséget, és nem szabadna negatív töltettel felruházni. Ha a negatív érzést elválasztod a szótól, máris nem lenne gáz egy rendõrségi jegyzõkönyvben ezzel az ismérvvel is körülhatárolni valakit. Ami a cigányság kulturáját illeti nagy kár lenne, ha azok, akik tehetnének érte valamit hagynák veszendõbe menni.
Mert magyarországon az a cigány, aki annak vallja magát! A rendõr nem írhatja be hogy az elkövetõ cigány, mert ezzel diszkriminálná! :-( Ráadásul ellentétben több "nyugati" országgal, nálunk ilyen irányú statisztikát sem lehet hivatalosan készíteni!
Mert ma Magyarországon félünk kimondani azt, hogy valaki cigány. Állítólag nincs cigánybûnözés, pedig van. Miért baj, ha ki merjük mondani, hogy igenis a cigányok körében sokkal nagyobb mértékû a bûnözés, mint a magyarok körében. És persze hozzáteszem, hogy nagyon sok rendes, dolgos cigány van, tehát ezzel nem általánosítani akarok, és aki akarja, ezt pontosan érzi is. Miért félünk ma Magyarországon kimondani az igazat? Ugyanez van a homoszexuálisok felvonulásával kapcsolatosan is, a cigányokkal kapcsolatosan is. Vannak tények, amelyeken csak akkor tudunk változtatni, ha igenis tudomásul vesszük, hogy van, létezik. Ha tudomásul vesszük a cigánysági értelmiséggel együtt, hogy igenis van cigány bûnözés, sokkal könnyebben tehetünk is ellene. És ezzel még nem bántunk meg más rendes cigányokat. Ne legyünk álszentek szerintem.
ez olyan, hogy engem nevem és szüleim miatt orosznak hisznek, közben életemben kb. 1 hetet töltöttem Oroszországban azt is városnézés céljából. Itt születtem, itt tanultam és itt nõttem fel, itt szereztem barátokat (1-2 orosz ismerõsöm van). Attól mert beszélem az oroszt (+ 2 idegen nyelv) nem értem miért hiszik egyesek, hogy máris orosznak kell, hogy valljam magam, amikor más - még ma is - az iskolában tanulja. Ha magyarok játszanak, a magyaroknak szurkolok, ha oroszok, akkor az oroszoknak (nem vagyok sportrajongó). Ha egymás ellen akkor viszont a magyaroknak. Engem a mai napig zavar, ha valaki orosznak hisz engem. Ugyanez van a cigányokkal is. Ha valaki nem érzi magát cigánynak akkor ne titulálják beleegyezése nélkül annak függetlenül attól, hogy elkövetett-e valamit vagy sem. És aki a törökökkel példáloz az azért gondoljon bele, hogy a török vendégmunkások mikor kerültek be a németekhez/osztrákokhoz és a cigányság mióta létezik nálunk. Ebben az esetben (legyen bármilyen durva is egyesek számára) a cigányok inkább magyarok mint a törökök németek az adott országban. Persze jó 15-20 év múlva már a törökök is elmondhatják majd ezt magukról és akkor megnézem, hogy fogják szûrni hivatalosan is...
Jó kérdés.
A vezetést meg a cigókat egy helyre vala szigetre kiköltöztetni.Ott védhetik egymást ahogy tudják.Vajon ki élné túl?Mert lenne rá egy TIPPmix em.
Ez nagyon nem normális!!!Mikor megölnek egy cigányt több milliós nyomravezetõi díj jár, na de ha egy magyart... Az nagyon nem érdekel semmit.Csak az a baj hogy általában a rendszer is õket védi.Röhej!!!Húznának vissza a fenébe oda ahonnan jöttek...
Gyilkosság? Ugyan már, az önvédelem vagy megélhetési bûnözés. A kupac cigány tagjai összesen fognak annyi év büntetést kapni, mint amennyit a magyar egyedül kap. Ez miért normális?
Mert kevesebben vannak és hangosabbak.
ugyanazért, amilyen elven alapul a pozitív diszkrimináció. Pedig az elõjel mindegy. A diszk. az diszk., bármely elõjellel. Nem helyes.
Ez majdnem olyan értékû kérdés, mint a "melyik volt elõbb, a tyúk vagy a tojás". Ez van. És szerintem nincs igazad. Mindkét eset felháborító. Senkinek sem kellene öldösni senkit.
Mert ez az ideológia okozta társadalmi elfogadottság.
...vagy legalább egy kerületbe, vagy utcába. Jönnének a tv.módosítások
Borsodi, hevesi és nógrádi cigányokat a budai kerületekbe, úszómedencés villákba! Nekik is joguk van ott élni, mint a politikusoknak! Ha már házat adnak nekik ne kis faluban kapjanak, milyen már az, szegények miért nem költözhetnek a fõváros legjobb kerületeibe? Ez diszkrimináció!
Ezt a hõs liberális, emberi jogvédõ politikusainktól kéne megkérdezni.

Miért van az, ha egy magyar cigánynak nevez egy romát, az rasszista, de ha egy roma megver egy magyart, az még attól nem rasszista?

Legjobb válasz: Miközben a zenéjük még mindig cigányzene, nem romazene. :D És hát még ha tudnák, hogy a "roma" óind nyelven "hulladék"-ot jelent! Talán visszasírnák a cigányozást. A legfrissebb kutatások szerint a romák az indiai legalsó kaszt számûzötteinek leszármazottai. (Fura, hogy olyan hogy kasztizmus, nincsen, csak rasszizmus van.)

nem baj az ha valaki ciganynak szuletik, sot meg az se baj ha maskep el mindahogy a tobseg, ha neki igy jo akkor igy kel elfogadni, nekik is megvan a maguk evszazados multja, miert akarunk kenyszerel valtosztatni rajta?Csak az a baj hogy a fortejos politikusok mindent a maguk javara forditanak, a torveny egy kel hogy legyen mindenkire, ojan igenyeid legyenek amejekert megdolgozol es ne akard hogy mas tarson el ha nemvagy gyerek, oreg, beteg vagy szelemi fogyatekos.ha netan ezek elenere is eltartanak akkor ok a szellemi fogyatekosak.
Miközben a zenéjük még mindig cigányzene, nem romazene. :D És hát még ha tudnák, hogy a "roma" óind nyelven "hulladék"-ot jelent! Talán visszasírnák a cigányozást. A legfrissebb kutatások szerint a romák az indiai legalsó kaszt számûzötteinek leszármazottai. (Fura, hogy olyan hogy kasztizmus, nincsen, csak rasszizmus van.)
hát leginkább azért mert mit ahogy az már leirták ha a dakotáknak jogaik vannak meg egy csomo jogvégõ szervezet ami sok ingyenélõbol áll + a kolompár orbán a 6 általánosával + az onbucman de ha már itta tartunk akkor azis rasszizmus ha a cigány a magyart "gádzsóónak " nevezi etoll ki végi meg a magyarokat azt én még sose látam a tvbe vagy hallotam a rábióba h lakatos ármándó (tipikus boszos név ) kovács józsikát le gádzsóóóózta és megdorgáltákvolna szegény kis áármandókát a 120kgjával és a 4 tonna aranyal a nyakába h ennye benye nem szabad de ilyen nem lesz soha sajnos :S
Én valahol azt olvastam, hogy a "roma" szó kifejezetten az indiai származású/kinézetûekre vonatkozik, a "cigány" pedig egy vándorló, nomád népcsoport. Ezért lehet pl. néhány amerikai filmben szõke, kékszemû cigányt látni (pl. Brad Pitt). Vagy pl. állítólag a '90-es évek környékén sikeres Kelly Family zenészcsalád is büszkén vallotta magát cigánynak. Tehát tulajdonképpen a "cigány" szó nem is egy pejoratív kifejezés, csupán egy gyûjtõfogalom? Fogalmam sincs.
Szerintem akkor lenne serto, ha varjunak vagy csokanak neveznenk oket, nem?
Ez a "romázás" csak nálunk dívik! Abszurdisztán ugye. A latin nyelvekben is pl. zigana, vagy zigano a nevük. Úgy tudom a cigány eredetileg vándort jelent.
Hát ez én is szeretném tudni...
Nemrég hallottam egy riportban, ami egy falusi iskolázatlan romával zajlott, hogy szerintük 50 éven belül õvék lesz Magyarország, és mi fogunk nekik dolgozni, õk adják a munkákat és a törvényeket majd, mert mi leszünk a kisebbség... Van benne valami, hiszen mi, magyarok igazából csökkenõ számban vagyunk, többen hunynak el mint születnek, de ha bekopogtatsz egy roma családi házba és ha nem látsz a házaspár körül 8 gyereket, akkor egyet se.... Ha megszüntetnénk most a segélyeket, nem valószíbû hogy elkezdenének dolgozni, a többség csak többet lopna, ezért van hogy segélyt adunk nekik, hogy úgymond legálisabban piócáskodjanak... A megoldás lehetetlen legális úton hiszen az csakúgy lehetséges, ha a roma gyereket iskoláztatják keményen, és nevelõszülõkhöz (magyarokhoz) teszik õket be elszakítva tahó szüleiktõl, akik 70 év múlva már nem lesznek s addigra már csak iskolázott, így mûvelt roma lenne. Ez teljeskörû nép/etnikum keverést jelent, ami durván megsértené a roma szülõk, a roma gyerekek és a magyar befogadók jogait, mert ebbe egyikük se egyezne bele, pedig csak így lehetne megoldani a roma ügyet (leszámítva a népírtást ami beteg gondolat lenne)
Mert a fajvédõk választó polgárokat akarnak, és csak arra mennek rá hogy saját maguknak jó legyen. A cigányokat meg "lefizetik" segílykével, és már is szavaznak rájuk. Meg még egyenlõségrõl beszélnek. Nagy trágyadombot azt van egyenlõség. Megütsz egy romát, a roma nem megy feljelentést tenni, hanem hívja mind a 20 haverját és egyszerre mennek 1 valakire rá, legyen az férfi, nõ vagy akár gyerek! . Ha meg egy cigány megüt egy másik nemzetiségû embert ( magyart, németet, olaszt stb...) és az kultúráltabb ember lévén feljelentést teszt a rendõrségen, és hiába van bizonyíték, a rendõség hazudik, nem tesz semmit, mindent késleltet. Ebben az esetben de csak is ebben az esetben vissza lehet sírni a Kádár-korszakot.
1.Azért, mert a cigányok vannak kisebbségben. Általában a rasszizmust valamilyen mértékben hátrányos, vagy kisebbségben levõ csoportokra szoktuk használni. Természetesen eredetileg bárki lehet rasszista, ha megbélyegez valakit a külsõ jegyei alapján, de a gyakorlat ezt mutatja. Lásd: magyar kisebbségek a határokon túl. 2. Szerintem is ez politikai dolog. Sajnos mind2 oldalon felhasználják a cigányokat a maguk érdekükben. Akik védik azért, akik támadják azért. 3. A cigány sem rosszabb ember, mint más ember, csak másképp szocializálódott. A "magyar" sem jobb, csak jobban elnézzük a fehér bûnözést. Nem fognak bezárni börtönbe senkit , mert adót csal , vagy átveri a másikat, vagy tisztességtelenül üzletel. A cigányok azért vannak börtönben, mert olyan büncselekmény kategóriákban érintettek, amiknek a börtön a vége. A többiek meg olyat amit nehezebb megfogni, kifinomultabb a technika. 4. Sok magyar is munkanélküli hazánkban. Mert nincs munkahely a környéken, szakképzetlen. Ez a cigányokat fokozottan sújtja. 5.A cigányok is hibásak amiért itt tartanak ezt nem kell tagadni. A szervezeteik nem hatékonyak, egymással marakodnak.Nem akarnak a 21.sz-i kihívásokra felelni. Iskolázottság pld 6. Ugyanakkor a probléma ott van, hogy eleve hátrányos helyzetbõl sokszoros erõfeszítés kell ahhoz , hogy kitörjön az ember ahol van, mint aki beleszületik. Aki tapasztalt már életében hátrányos megkülönböztetést akár nõként, akár rokkantént, szegényként , 50 évesként aki már nem kell a munkáltatónak tudja, hogy ez egy szélmalomharc szinte.
Ebben az országban ez így van. Nagyon sok segítség kell a romáknak. De sajnos mindig kívülrõl mások mondják meg nekik, mi a jó...Hagyni kellene, hagy éljenek, ahogy az õ kultúrájukból fakad, nem erõltetni rájuk a miénket, mint ahogy Pl. Franciaországban, stb. vándorolnak, lakókocsiban egész életükben-- a mi szociális rendszerünk ettõl "frászt kap" hogy nincs valakinek állandó lakcíme, stb. Vegyük észre, hogy mások! Ha ók akarják ránk kényszeríteni az életformájukat.az nekünk is rosszul esik...viszont aki nem dolgozik--bár tudna--az ne is egyék!!! ha cigány, ha magyar, ha örmény, vagy bármi más.
A cigány nyelvben a "roma" szó "cigány férfit" jelent. A cigányt pedig nem a magyar találta ki, csak nézzétek meg az oszmán-törökök "szandzsa-összeírásait" már az 1500-as évekbõl, már õk is "tzigan" néven említik õket. Ez tudjátok csak a liberális politika szüleménye.
A cigányok ne h már fentakadjanak ezen h ki h hívja õket.Pfff..Ha nekik sértõ az h cigánynak hívjuk õket, mi mit szóljunk h õk parasztnak?Na és ahhoz h egy 10 éves kisgyerek nem mer elmenni mellettük?Na és ahhoz h tanárt vernek?Na és ahhoz h megkéselik a magyar lányt egy mp4-ért?Örüljenek inkább h ennyire nyomorékok a magyar "fejesek" h õk ingyen kapnak lakást, segélyekbõl élnek;) És akkor még a napontai lopást nem is számítom bele..Ja, és ha beszólnak neked valamit..Bármit ami nekünk magyaroknak sértõ, a legtöbben vissza sem mernek szólni, mert milessz?10perc múlva rádmennek 50-en..Evvel csak annyit akartam mondani h lényegtelen h cigánynak, romának, kissebségnek nevezzük, mind a 3 szó egyet jelent:lopás, csalás, hazudás Hozzátenném még nagyon zátójelben, h tudom h vannak normális cigányok is, de mennyi is?100-ból 1?Esetleg 2?
A cigányok rasszistábbak, mint mi! Parasztnak neveznek minket, mert mi dolgozunk és eltartjuk õket. Eszükbe se jut, hogy tegyenek valami érdemlegeset a helyzetük javításáért. Egyszerûbb követelõzni és rasszistázni! Persze van néhány kivétel, de nem annyira számottevõ, hogy megváltozzon miattuk a róluk kialakult kép.
Ez egy igazán jó kérdés!
Ez egy nagyon, nagyon jó kérdés.
Mert a cigány szót a magyarok találták ki. Õk romák, cigány nyelven. Náluk a magyar meg gádzsó. Bár ez még nem rasszizmus, csak sértõ lehet nekik.
Mert a cigányoknak "jogaik" vannak, és õk megtehetiik.Pffffff
Miért? A roma az cigány, nem kell nekik tagadni, egy roma nekünk magyaroknak mindég cigány marad. A világ minden táján vannak cigányok, és mindenütt romának hivják õket? Hát nem tudom.
A kettõvel fentebbi válaszolónak üzenem, hogy nekem is sértõ ha megvernek. De nekik biztosan jobban a lelkükbe gázol ha nem a saját nyelvükön való elnevezéssel szólítjuk meg õket. Akkor mától fogva utáljunk minden más nemzetet, mert egyik sem mondja ránk, hogy magyar, ahogy mi mondjuk a saját neylvünkön(csak Hungarian, Ungarisch, stb.). Ugyan már!
És mostantól csak romapecsenyét (kisebbségi pecsenye) fogok enni, és ha romaútra megy a kaja, akkor romául fogom magam érezni! Az üzleti életben többet nem romáskodom. És ha jókedvem van romakereket fogok hányni! Most tessék behelyettesíteni a romát cigánnyal, és rögtön értelmes lesz a fenti szöveg! Akkor most kit hogyan hívnak? Ez pont olyan mint a "meleg" a homoszexuálisokra, egy olyan kort élünk amikor már mindenen meg lehet sértõdni! Amióta az eszemet tudom a cigányok cigányok voltak, csak az utóbbi 15 évben lett ez sértõ nekik, így adva munkát az ombudsmanoknak! Egyébként õk ugyanolyan rasszisták, csak rajtuk nem szabad számonkérni! Én is sértõdjek meg, amikor parasztnak hívnak? Mert nekik mi csak parasztok vagyunk!
Kedves Kérdezõ! Értem a kérdésedet, én is sokat gondolkoztam ezen. A "romák" önmagukat cigánynak nevezik, akkor én(vagy Te) miért nem nevezhetem õket úgy, mint õk önmagukat, cigánynak!? Ez sajnos politika. A cigányság az mindig nyûg volt az európai népek nyakán. (ld. Gárdonyi: Egri csillagok; Sárközi te büdös cigány) Soha nem akartak beilleszkedni. Most meg több a joguk, mint a kötelességük! Mi tartjuk el õket, de mégis mi vagyunk a rosszak! Ha engem megkésel egy roma banda akkor örüljek, hogy túléltem, ha védekezek akkor én már rasszita vagyok, mert pofán csaptam(a 65kg-ommal) egy szegény szerencsétlen 95 kg-os kisgyereket! A "roma" szó a szótár szerint "ember"-t jelent! Rosszak a törvények!
De hiszen a cigányok is cigánynak nevezik magukat. Én nem vagyok rasszista, de sose mondom azt a cigányokra, hogy romák. A cigánynak cigány a neve, mint ahogy én meg magyar vagyok, a német meg német, az kínai meg kínai. Ebben szerintem semmi sértõ nincs.
Szerintem ez jócskán eltúlzottan "politikailag korrekt". Attól, hogy cigánynak hívom, még nem vagyok rasszista. Vannak cigány ismerõseim, akik saját magukra is azt mondják: cigány. Csak az veszi ezt zokon, aki kötözködni akar.
Gondolom azért, mert a cigány szóhoz egy csomó negatív érzés, felhang társul (pl. ha valaki cigánykodik, valami olyasmit jelent, hogy tisztességtelenül viselkedik). Csak ott van ebben csúsztatás, hogy ha a roma szót használjuk, éppúgy gondolunk ezekre a negatív dolgokra, mivel szerintem nem a szóhoz, hanem arra az embercsoporthoz kötõdik, amit jelöl. Összességében tehát szerintem mindegy, hogy nevezzük õket, ugyanazt fogja jelenteni. Még akkor is, ha megsértõdnek, mert elõítélettel vagyunk sokszor az irányukba. Elõbbre jutnának, ha azon gondolkodnának el, miért a sok elõítélet velük szemben, és nem a megszólításuk miatt érzékenykednének.
mert ha a cigá.nypulyák megvernek egy magyar srácot, az gyermekcsíny, de ha egy magyar gyerek szól rá egy cigá.nyra, hogy hallgass vagy valami, nem kell hogy megverje hanem bármi elég és már JAJ EURÓPA SEGÍTSÉG FAJÜLDÖZÉS!" értem hogy vannak jogaik mert mindenkinek vannak (kivéve a buz.ikat) de nagyon nagyon visszaélnek vele.....

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!