Találatok a következő kifejezésre: Miért tartják napnak péntek (1 db)

Miért tartják szerencsétlen napnak péntek 13-át?

Mármint a babonások.

Legjobb válasz: ja, egyébként vannak népek, ahol kimondottan szerencsés ez a nap, még ünnepségeket is rendeznek ez alkalomból... az elõzõ válaszadó

ja, egyébként vannak népek, ahol kimondottan szerencsés ez a nap, még ünnepségeket is rendeznek ez alkalomból... az elõzõ válaszadó
Péntek 13.-a a templomos lovagokhoz kötõdik.Talán elég annyit leírni, hogy 1307 október 13.-án pénteken IV.Fülöp francia király az összes franciaországban tartózkodó templomost letartóztatta és kivégeztette.Ez egy nagyon jól összehangolt hadmûvelet volt, estére 15000 embert vertek vasba, és péntek 13 ettõl kezdve úgy költözött be az emberi köztudatba, mint a naptárban elõforduló legszerencsétlenebb nap.
Nekem mindig is szerencses nap volt pentek tizenharom, csak pozitivat tudok rola mondani.
Azért tartják szerencsétlennek, mert ha ilyenkor valami rossz történik, vagy valamit elcseszünk, akkor van mire ráfognunk. Az én nagypapám péntek 13-án kapott szívinfarktust, és másnap meghalt. Mégse gondolom, hogy szerencsétlen nap lenne. Mert nem azért kapott szívinfarktust, mert péntek 13 volt. Elõtte már 5-ször volt szívinfarktusa, és egyik se péntek 13-án.
Én úgy halottam, hogy nem feltétlenül szerencsétlen nap a mai. Ilyenkor dõl el, hogy a Te napod szerencsésebb vagy szerencsétlenebb lesz-e az átlagosnál. Szerintem ma 1.7 millónak szerencsés volt ez a nap, hisz véget ért az iskola :) .
Én úgy tudom, hogy azért szerencsétlen a 13 as szám, mert 13-an ültek az asztalnál az utolsó vacsoránál, a péntek meg azért, mert azon a napon feszítették keresztre Jézust
nem tudom, de szerintem van benne igazság - bár nem vagyok babonás -, mert péntek 13.-án születtem, és nem kicsit vagyok szerencsétlen :(
Ha jól tudom, a Bibliából eredeztetik a péntek 13 szerencsétlenségét. A 13 azért eleve szerencsétlen szám, mert az utolsó vacsoránál 13-an ültek az asztalnál - és Jézus ugye meghalt. Innen ered az a babona is, hogy ha 13-an ülnek egy asztalnál, ott valaki meg fog halni. Hát, egyszer biztosan... A péntek is Jézushoz köthetõ, de sajnos azt én sem tudom, miként.
Az utolsó vacsorával kapcsolatban: a babona szerint, ha 13-an ülnek egy asztalnál az hal meg elõször, aki elõször áll fel.
Nem tudom, de jól rábasztam, úgyhogy nekem szerencsétlen.
hat nekem volt olyan pentek13 ami tok szuper volt, ha nagyon elhiszed h akkor szar napod lesz az is lesz de amugy nem kell minden ilyesmit komolyan venni, bar van amibe van igazsag ;)
Én azt a verziót ismerem, hogy ezen a napon égették meg a Salemi boszorkányokat.
Nem talált. Péntek 13-án több szerencsétlenség is történt (lezuhant repülõgépek, stb.) és a többi intelligens lény bemesélte, hogy ez szerencsétlen nap. Azóta mindenkinek rossz napja van péntek 13-kor. Beszarás...
Õszintén.. én Csütörtök 12-én vesztettem el az egész iskolai felszerelésen tört el a bokám és a mellényem kigyulladt egy cigitõl. 13-án pénteken kifizették a mellényem árát, a lábamnak nem lett semmi súlyos baja végül és a cuccom is meglett az orvosi rendelõben^^
Én úgy tudom, hogy a 13-as azért "szerencsétlen", mert a tarot kártya 13-as lapja a Halál. A tarot-t használják jóslásra, és bár a Halál nem halált jelent feltétlenül (hanem változást, valaninek az elmúlását), mégis a 13-as laphoz és számhoz így is kötõdik a szerencsétlenség fogalma - bár vszeg a naptárhoz ennek semmi köze. Aki hisz benne, annak persze egy átlagos péntek 13-a rémségek sorozata lehet -- az emberi tudat csodálatos és titokzatos valami :)
Hát én péntek 13-án ballagtam egy nagyon jó osztályból, ez már rossz. Ugyanazon a ballagáson leesett a lépcsõrõl egy barátnõm (osztálytzársam) nagymamája, két hónapig volt kórházban^^' Ennyit errõl:)
A 13-as szám azért is szerencsétlen, mert a régi római naptárban 12 hónap volt, egyenként 28 naposak. Emiatt rendszeresen beiktattak egy szökõhónapot február után. Viszont annyira féltek, hogy emiatt megharagudnak az istenek, hogy február 24 és 25 között tartották. (Manapság is ekként iktatják be a szökõnapot.) Ez persze nem teljes válasz, de alighanem a korai naptárkészítés során alakult ki ez a hagyomány.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Van v. milyen magyar néphiedelem, babona a rókával való találkozásról?

1

Színházi alkalomra lehet-e valamit adni, hogy ha egy lánnyal megyek?

3

Külföldön mennyire szokás a mindennapos fürdés?

Azt hallottam, például Franciák nem fürdenek naponta,mint a magyarok általában naponta fürdenek.
Szóval nem szokás mindenhol minden nap fürödni.

Mennyire igaz ez?
Persze olyan helyre gondolok, ahol megtehetnék, hogy minden nap, akár 2x is fürödjenek.

15

Miért ennyire negatív a magyar?

Úgy látom, hogy a negatív életvitel Magyarországon egyszerűen virágzik. Nyilván nem egyszerűbb máshol sem az élet, mindenkinek megvannak a saját problémái, de itthon teljesen elzárkóznak az emberek és sajnos nagyon negatívan gondolkodnak. Persze nem mindenki nyilvánvalóan de elég, ha kimegyünk az utcára és csak figyelünk. Akikkel beszélgettem erről és kicsit világot látottabb ember, mind így gondolta. Úgy érzem, hogy egy országot rendkívüli mértékben befolyásol a hit. Vallástól függetlenül. Erkölcsi és szellemi mintát ad gyerekkortól kezdve. De itthon bizonyos politikai irányzatoknak köszönhetően (ebbe nem mennék bele bővebben) egyszerűen "ciki", ha hiszel valamiben. Pedig anélkül az ember lelke ellaposodik. Ha magamról beszélek, nem vagyok túlságosan vallásos, talán a koromnál fogva (23), valahogy még nem foglalkoztat a téma, de Istenben hiszek. Nem tudom hogyan képesek leélni az emberek az életüket hit nélkül. Ha belegondolnak az élet értelmébe és a világ szépségébe és zord igazságtalanságaiba... hol kapnak/kaptok rá választ?? Szerintem a hit olyan problémákra is megoldást nyújthatna, mint a kisebbség kérdés Magyarországon. Ha tanulatlan és bűnöző családba születik valaki, hát mi más nyújthatna menedéket és erőt a lelkének, hogy ne jusson hasonló sorsra mint elődjeik? Én már jártam sokszor a harmadik világban és az emberek mosolyognak, kedvesek és nyíltak. De ugyanez jellemző például Amerikára is, ahol az életszínvonal jóval magasabb és azt hiszem Európa pont annyira elmaradott hozzájuk képest, mint Európához képest néhány fejlettebb, de harmadik világhoz tartozó ország. Persze most jöhetünk azzal -magyaros módra- mennyire buták, de itthon is akad jó néhány hasonló gondokkal küzdő ember, elég, ha bemegyünk egy edzőterembe, vagy bekapcsoljuk a tévét és kellemes focihuligánok rongálásait figyelhetjük (stb.) Én magam USA-ban csak diplomás intelligens emberrel ismerkedtem meg. Van egy angol kifejezés: open-minded, ez jellemző a boldog társadalmakra. Vagyis nyílt gondolkodásúak és lelkületűek. Nem pedig zártak, mint a magyarok. Abszolút nem befogadó, elfogadó képes, nem toleráns társadalom vagyunk. Sajnos. Remélem ez megváltozik egyszer. Kívánom, hogy ha nem is a hit, majd más hozzon "áldást", boldogságot az emberek szívébe és ne lelki akadálya legyen annak, hogy gyermeket vállaljanak. Továbbá kívánom, hogy nyíljon ki a magyarság szeme, lelke a világ felé.

54

Mi a véleményetek a tiroli "hüttés" zenéről?

http://www.youtube.com/watch?v=6NvIOSz_NXg


Én imádom! És Tirolt is!:D

2

Van egy skót temetési dallam, aminek egy dallamára emlékszek de nem tudom mi az. Be tudnátok linkelni a lenit zene alapján?

http://soundcloud.com/semt3x-1/skot-temet-si-dallam

5

Milyen az élet Svájcban? Milyenek az emberek? Igaz, hogy mindenkinek készletei vannak otthon? Van olyan, aki svájci mintára ugyanezt teszi itthon?

Magyar vagyok, de nagyon tetszik a svájciak mentalitása, amennyire ismerem. Én is már kisgyerekként is a rendet, a spórolást szerettem, és már akkor elhatároztam, hogy ha lesz házam, ugyanúgy készleteket fogok fenntartani, mint a svájciak. Szerintem jó ötlet.

Azt szeretném kérdezni, hogy amúgy mik a tapasztalataitok Svájcról, milyenek ott az emberek, hogyan élnek, milyen más szokásaik vannak? Pl. ebből a cikkből az derül ki, hogy a legtöbb háznak van védhető pincéje:


"A bunkerek gyakorlatilag a legtöbb svájci házhoz, épülethez alapvetően hozzátartoznak..."- ezt hogy kell érteni? Minden ház alatt ásnak valami külön óvóhelyet?

3

Miért van az, hogy ahol angolok gyarmatosítottak, ott viszonylag rendezett a légkör és önálló, független országok jöttek létre, míg ahol a spanyolok-portugálok, ott fejlődő országok vannak, (? )

...rossz a közbiztonság és általános a nyomor. Hasonlítsuk össze Mexikót mondjuk Új-Zélanddal! Vagy Ausztráliát akármelyik közép-amerikai országgal. A volt angol gyarmatok szinte mind rendezettek, élhető helyek (talán India a kivétel), a közép- és dél-amerikai országokban meg félkatonai szervezetek meg diktátorok vannak, megy a rablás, bűnözőcsoportok vannak a dzsungelben és nyomortelepek vannak. Azt sem értem, hogy miért ilyen hierarchikusak a volt spanyol gyarmatok: minden argentin meg brazil filmsorozatból azt látjuk, hogy ott még működik az a rendszer, mint nálunk a századfordulós cselédség, uradalmak vannak, hatalmas villákban kiszolgálószemélyzettel. Ilyet nem nagyon látni volt angol gyarmatokon.

4

A japánoknak hány órakor kezdődik az első órájuk?

Mert láttam pár japán sorozatban, hogy éjfélig fennmaradnak, esznek valami éjféli nasit, és utána fekszenek le aludni.

4

Hol vehetek nemzeti szinű szalgaot? Postázna esetleg valaki?

Nemzeti szalagra lenne szükségem, és érdekelne, hol tudnék kapni a Szerb határ környékén, pl Mórahalom, Kelebia stb.
Esetleg valaki nem tudna segiteni, és postázni egyet, mivel külföldi vagyok... :S

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!