Találatok a következő kifejezésre: Miért olyan a magyarok helyesírása (2 db)

Miért olyan rossz a magyarok helyesírása?

Ennyire alacsony hatásfokkal oktatnak? Vagy mit?l függ? Tudom, sokak szerint nem is fontos a helyesírás. Akkor viszont miért tanítják, miért vannak a helyesírási szabályok? Többekt?l hallottam, hogy ha nem hivatalos levelet írnak, akkor minek figyeljenek a helyesírásra. De ha valaki TUD helyesen írni, akkor nem az a rutin és a megszokás, hogy úgy is ír? Nem a rövidítésekre gondolok, hanem arra, hogy sokan még a "milyen" szó helyesírását sem ismerik, vagy valamiért nem alkalmazzák. Miért? Nem kötekedésb?l teszem fel a kérdést, miel?tt bárki nekem esne, de nem lenne színvonalasabb, ha helyesen írnánk? Tényleg ilyen rossz a magyar oktatás?

Legjobb válasz: Ez nem oktatási probléma. Sõt. Valójában nem is probléma. :) A nyelv egy élõ változó folyamatosan alakuló dolog. Kívülrõl nézve. Ez a felszín amit látsz. A mélyben egy lassan változó, a külsõségekre nem reagáló erõs rész van. Aki csak kívülrõl látja, az csak azt érzékeli, hogy éppen hogyan bának el vele a használói. De valójában ez szinte semmit sem számít a nyelvnek. :) Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell óvni, vagy nem számít a helyesírás, a választékos beszéd, a figyelmes írás. Számít. Neked és azoknak, akikkel ez által közösséget vállasz. :) De a nyelv nem egy porcelán ami eltörik ha sokat használják. Olyanná válik, amilyenné alakul (szépen, lassan) a felhasználói által. A nyelv funkciója a kommunikáció. És ha megfelel a funkciójának (a rajta kommunikálók értik egymást) akkor nincs baj. Tudom... ez nem tetszik majd sokaknak. De ha belegondolnak abba, hogy mi évszázados magyar szövegeket tudunk olvasni, és értjük ami benne van, míg az angolok gyakorta nem értik a saját korábbi nyelvüket. :) Akkor mitõl félünk? A többi nyelv is változik, alakul. Minél többen használják, annál gyorsabb a változás. Nagyon szép dolog, törekedni rá, hogy gazdag szókinccsel és az akadémia által elõírt helyesírási szótár szerint használjuk a nyelvünket. De úgy sem fog menni. :) Sokszor még azoknak sem, akik úgy gondolják magukról, hogy õk kiemelkedõen teszik ezt. :))

Ez nem oktatási probléma. Sõt. Valójában nem is probléma. :) A nyelv egy élõ változó folyamatosan alakuló dolog. Kívülrõl nézve. Ez a felszín amit látsz. A mélyben egy lassan változó, a külsõségekre nem reagáló erõs rész van. Aki csak kívülrõl látja, az csak azt érzékeli, hogy éppen hogyan bának el vele a használói. De valójában ez szinte semmit sem számít a nyelvnek. :) Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell óvni, vagy nem számít a helyesírás, a választékos beszéd, a figyelmes írás. Számít. Neked és azoknak, akikkel ez által közösséget vállasz. :) De a nyelv nem egy porcelán ami eltörik ha sokat használják. Olyanná válik, amilyenné alakul (szépen, lassan) a felhasználói által. A nyelv funkciója a kommunikáció. És ha megfelel a funkciójának (a rajta kommunikálók értik egymást) akkor nincs baj. Tudom... ez nem tetszik majd sokaknak. De ha belegondolnak abba, hogy mi évszázados magyar szövegeket tudunk olvasni, és értjük ami benne van, míg az angolok gyakorta nem értik a saját korábbi nyelvüket. :) Akkor mitõl félünk? A többi nyelv is változik, alakul. Minél többen használják, annál gyorsabb a változás. Nagyon szép dolog, törekedni rá, hogy gazdag szókinccsel és az akadémia által elõírt helyesírási szótár szerint használjuk a nyelvünket. De úgy sem fog menni. :) Sokszor még azoknak sem, akik úgy gondolják magukról, hogy õk kiemelkedõen teszik ezt. :) )
szerintem a ekezetek nelkuli irast ne keverjuk bele a helyesirasi problemakba.. az ekezetek nelkul iras lehet igenytelensegnek nevezni, vagy lehet hatekonysag kerdese.. de nagyvaloszinuseg szerint szinte mindenki aki ekezetek nelkul ir biztos tudna ekezetekkel is.. a nagyobb gond inkabb ott van hogy az internetes kommunikacio slampossaga miatt magunktol es egymastol is egyre kevesebbet varunk el a helyesiras teruleten, ami hosszu tavon mindenkeppen a helyesiras romlasahoz vezet majd.. amugy a helyesiras csoppet sem rossz mo.-n, az usaban a populacio fele meg a nyelvet sem beszeli rendesen, nem hogy le tudna irni..
Az is probléma, hogy az interneten a böngészõben nem lehet ékezetet írni. Ha SMS-t küldök, akkor ott is alig lehet. Sokszor pl. MSN-en megpróbálok helyesen írni, de akkor rögtön mondják, hogy milyen hülye vagyok. Ha meg ki akarok javítani valakit elkezdik, hogy stréber vagyok.
A magyarokon szörnyûlködsz? Az USA-ban még betûzõ bajnokság is van... Az írással az a baj, hogy 1-2. osztályban megtanulja az ember, utána pedig reflexbõl megy. Ahogy benned maradt, azt csak nehezen lehet megváltoztatni. Ha hibásan rögzült beléd egy szó, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy helyesen írjad le. Nem hiszem, hogy csak az oktatással lenne baj (ezen a téren) [persze ezt te sem állítottad].
Hat en csak sajat tapasztalatot tudok meselni. En hataron tuli magyar vagyok (szlovakiai). Az alapiskolat itt vegeztem, a kozepiskolat Gyorben. Most kulfoldon elek es nem tudok ekezetet irni..(meg mielott megszolnanak)...Szoval alapiskolaskent megtanultunk irni minden egyes betut. A bokkeno csak az volt, hogy mi maskepp irjuk a t, r, n, m, kisbetuket, valamint nalunk a mondatot nem nagy nyomtatott betuvel, hanem nagy irott betuvel irjuk. Nekem ebbol kismillio problemam lett Magyarorszagon, mivel eleinte nem tudtak kivenni mit is irtam, sot tollbamondasnal mindig hibanak vettek, ha nem nagy nyomtaott betuvel kezdtem a mondatot. Hiaba probaltam elmagyarazni, hogy nekem ez automatikusan jon, mert igy tanultam az alapiskolaban Szinte ujra meg kellett tanulnom irni, magyarorszagi modszer szerint. Nem banom, mert csak hasznos volt szamomra, de csak az iskolaban hasznaltam, azon kivul a sajatomat hasznalaom :) Ebbol is latszik, hogy az ember ejthet hibat akaratan kivul is.
A kérdező hozzászólása: Ha unod, ne válaszolj rá! A másik két válaszolónak nagyon köszönöm a két merõben eltérõ, de hasznos és elgondolkodtató válaszát.
A kérdező hozzászólása: Jaj, tényleg, az sms. Pfff, nekem 3 évig volt olyan mobilom, amivel nem lehetett ékezetet írni, mert egy normál hosszúságú sms-t 3 darabban küldött el, ha ékezet is volt benne. Amikor az új telefonomat vettem, egy hónapig vadásztam, hogy unicode betûkészlettel rendelkezõ legyen, és megfizethetõ is, mert halálba idegesített a régi.
szerintem nagyon keveset olvasnak...max internet vagy feliratos filmek.meggyõzõdésem, hogy nagyban befolyásolja .helyesírást, ki mennyi összefüggõ szöveget olvasott életében.de nem csak a magyarok írása katasztrofális olykor.nézz utána ennek a könyvnek, ha van kedved:Marcello D'Orta:Én, reméljük megúszom...
Unalmas már kétnaponta szinte ugyanazt a kérdést olvasni. És nem érdekel ha lepontozol, de már rettentõen idegesít, hogy semmi mást nem lehet itt olvasni, csak hogy így meg úgy senki nem tud írni! Keress vissza a kérdések között, találsz ilyet rengeteget, és nem kell újból feltenni... Na, ennyi!
ha a helyesírás követné a kiejtést, semmilyen nyelvet nem lenne probléma megtanulni.

Miért olyan nehezen érthető a magyar helyesírási szabály vagy csak nekem az?

Legjobb válasz: A magyar nyelv szóelemzõ - hagyományozó. Itt, jobbra láthatók a fõ részei:http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1s_s.. Nem nehéz, csak egyszer rá kell jönni.

A magyar nyelv szóelemzõ - hagyományozó. Itt, jobbra láthatók a fõ részei:http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1s_s.. Nem nehéz, csak egyszer rá kell jönni.
lényeg: keresd a szótõt! Mi a szótõ? milyen toldalék kapcsolódik hozzá? Összetett szavak: hat szótag után kötõjellel. számoknál 2000 felett. A hosszú rövid magánhangzókat legkönnyebben úgy szokod meg, ha elolvasol 2-3 Jókai regényt. A szókincset is bõvíti.De különben bármit olvashatsz, lényeg a mennyiség. Ne nevess ki, de a legjobban innen lehet megtanulni:http://www.libri.hu/hu/konyvek/tankonyvek_segedkonyvek/altal.. ÉN, te õ. Nem baj ha felnõtt vagy, ezt elolvasod és megérted a logikát. A magyar nyelvtan ilyen egyszer megérted a logikát, utána megy. A többit megnézed a szótárban. A szövegszerkesztõkbe beépített ellenõrzõ programok általában hibásak.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!