Találatok a következő kifejezésre: Miért olyan a magyarok, hogy (24 db)

Miért olyan birkák a magyarok, hogy sztrájkolni sem képesek rendesen?

Franciaországban -ahol sokkal magasabb az életszínvonal, mint itt, már majd egy hete sztrájkolnak, szinte az egész ország megbénult, és kitartanak amíg el nem érik amit akarnak.

Legjobb válasz: Ez engem is nagyon meglepett, sõt az összes sztrájk meglepõ, h szinte csak pár óráig tart. (ilyen volt a tavalyi október 23 Debrecenben) Szerintem féltik az emberek az állásukat, azért nem mernek belehúzni jobban. Meg igazi összetartás sincs, minden széthúz, lehúz. Így viszont szart se fogunk soha elérni :S

Ez engem is nagyon meglepett, sõt az összes sztrájk meglepõ, h szinte csak pár óráig tart. (ilyen volt a tavalyi október 23 Debrecenben) Szerintem féltik az emberek az állásukat, azért nem mernek belehúzni jobban. Meg igazi összetartás sincs, minden széthúz, lehúz. Így viszont szart se fogunk soha elérni :S
A franciák... valószínûleg jobban ismerik a jogaikat mint a magyarok. Itt pusztán a túlélés az életcél. http://www.fn.hu/index.php?cid=39497
Ennek egyik oka a modern magyarok mentalitásában rejlik. Megváltoztak, nagyon megváltoztak, kb. ugyanannyira, mint amennyire a mostani olaszok klönböznek a rómaiaktól. A másik ok még egyszerûbb: nincsenek hozászokva a sztrájkokhoz. A demokráciába, kapitalizmusba is bele kell nõni, ugyebár?
Azért mert a franciáknál még a munkanélküli is vígan megél, míg itthon aki agyongürizi magát 1 hónapban nem keres annyit, hogy elég legyen a rezsire stb...!!! Az emberek persze hogy féltik a munkahelyüket, hisz melyik munkálltató egyezne bele, hogy a dolgozói "eljárjanak" sztrájkokra!!! GONDOLKOZZ EMBER!!!

Miért olyan naivak a magyarok hogy az Eu t mikulásnak nézik aki csak úgy ingyen osztogat nekünk? Nem elképzelhető hogy mi fizetjük a nagyobb árat ezért a furfangos kapcsolatért?

Legjobb válasz: "Hallottátok hogy a Jobbik mérleget kíván csinálni a csatlakozásunkból fakadó elõnyök és hátrányok forintosított mérlegeként? Persze a többi párt nem támogatja, de szerintem lesz hatása!" Én is csinálni akartam ide az oldalra, de akkor nem kell! :-) Bár hiába csinálják meg, mert a sok birka elfogultan lefogja szarni.

"Hallottátok hogy a Jobbik mérleget kíván csinálni a csatlakozásunkból fakadó elõnyök és hátrányok forintosított mérlegeként? Persze a többi párt nem támogatja, de szerintem lesz hatása!" Én is csinálni akartam ide az oldalra, de akkor nem kell! :-) Bár hiába csinálják meg, mert a sok birka elfogultan lefogja szarni.
"De összejöttek a Jobbikosok!" Most hogy jön ide a Jobbik? Nem kell ahhoz Jobbikosnak lenned hogy lásd ezeket a dolgokat. Bár aki látja, az valószínûleg a Jobbikot ideológiáját is megérti. Ti szart sem tudtok a Jobbikról, csak azt hiszitek... Véleményetek van amit õk adtak a szátokba!
"Miért van az, hogy csak az intellektuális téren halmozottan hátrányos helyzetûek nem látják az EU elõnyeit?" Nem látjuk, mert az a rengeteg kár kitakarja azt a csöppnyi jót amit gumicsontként kapunk.
Azt hiszik hogy ami nem megy a retek klub híradóban az nem is létezik, pedi "A bizonyíték hiánya, nem a hiány bizonyítéka". Kikéne nyitnia a szemét az összes magyarnak...
"Nem elképzelhetõ hogy mi fizetjük a nagyobb árat ezért a furfangos kapcsolatért?" Amúgy ezt nevezik gyarmati kizsákmányolásnak!
Vesszen az eu!
Miért van az, hogy csak az intellektuális téren halmozottan hátrányos helyzetûek nem látják az EU elõnyeit?
"Embertelen meló! Forrást találni, a hatásokat kielemezni, és a matek. Ráadásúl elég szövevényesek a kapcsolatok és hatások." És az milyen embertelen meló lesz, hogy a Jobbiknak megfelelõ eredmény jöjjön ki!
"Vannak cégek akikt kivásároltak, és a termelést elviszik külföldre, az az piacot váaáróltak. Ilyen a Gyõri édes, vagy az éppen ma aktuális Kaiser hús." Meg a "magyar" boci csoki, amit Csehországban gyártanak.
Nem elképzelhetõ. Magyarországnak nincs is mivel fizetnie. A hiteleit is csak azért tudja kifizetni, mert EU tag.
"Miért van az, hogy csak az intellektuális téren halmozottan hátrányos helyzetûek nem látják az EU elõnyeit?" Te láttad már a Télapót?
"Azért volt már több cikk is, ahol csak a be- és kifizetéseket hasonlították össze, és már ott is az jött ki, hogy jól jártunk vele " Látod, errõl beszéltünk! Hogy csak a látszólagos ki, -be fizetéseket veszitek észre!
Azért volt már több cikk is, ahol csak a be- és kifizetéseket hasonlították össze, és már ott is az jött ki, hogy jól jártunk vele - csak nem indexet, barikádot, meg magyarnemzetet kell olvasni, hanem mondjuk Világgazdaságot, HVG-t meg Figyelõt. De azért megkérdezném, hogy az indirekt dolgokat ti hogy fordítjátok le pénzre? Hogy hasonlítod össze az amúgy lehet, hogy csõdbe menõ gyárak bezárása okozta gazdasági termelést a támogatásokból fejlesztõ, és így nagyobb versenyképességre tevõ cégek elõnyeit és hátrányait? (tudom, hogy nem csak ilyenek vannak, sarkítottam) Csak érdekel.
A kérdező hozzászólása: "Én is csinálni akartam ide az oldalra, de akkor nem kell! :-) Bár hiába csinálják meg, mert a sok birka elfogultan lefogja szarni Azért elég meredek, egyedül megcsinálni. Egy komplett aparát dolgozik majd rajta. Gondold végig. Nem csak a bruttó és a nettóki-be fizetéseket kell nézni. Hanem azokat a piaci hatásokat amiket hozott a csatlakozás, vagy ránkeröltetett az Eu. Embertelen meló! Forrást találni, a hatásokat kielemezni, és a matek. Ráadásúl elég szövevényesek a kapcsolatok és hatások.
A kérdező hozzászólása: Hallottátok hogy a Jobbik mérleget kíván csinálni a csatlakozásunkból fakadó elõnyök és hátrányok forintosított mérlegeként? Persze a többi párt nem támogatja, de szerintem lesz hatása!
A kérdező hozzászólása: "De összejöttek a Jobbikosok! Inkább mint csont naív!
De azt még mindig nem mondtátok meg, hogy számoljátok ki a nem közvetett kifizetésekbõl származó elõnyöket (pl. az erasmus ösztöndíjból kint tanult diákok nyelvtudását, tapasztalatát, kapcsolatát, tudását)

Miért követelnek a magyar tanárok nyugati bérszínvonalt ha a minőség színvonal gyakorlatilag olyan balkáni, hogy hihetetlen?

1-2 tanár van az egész iskolában aki csak egy kicsit is megpróbál tenni azért, ami egyébként a dolga lenne. Oké, hogy leadja azt a szar anyagot, de aztán tanulja meg mindenki úgy ahogy akarja? Ha valaki kicsit lemarad lehetne segíteni, de nem lofaxt, nézd meg otthon járj utána. Voltam ilyen cserediák programban németekénél, hát komolyan ég és föld a szint ...

Legjobb válasz: Sajna amíg azok mennek tanárnak, akiket máshova nem vesznek fel vagy csak egy hely kell nekik ahol még 5-6 évig el lehet lébecolni, addig nem lesznek jó szakemberek. Tényleg kb. 20% akar igazából tanár lenni, a többiek meg azért, mert nincs jobb ötletük, de a diplomához ragaszkodnak. Az ilyenbõl hogy lehetne jó tanár?

Sajna amíg azok mennek tanárnak, akiket máshova nem vesznek fel vagy csak egy hely kell nekik ahol még 5-6 évig el lehet lébecolni, addig nem lesznek jó szakemberek. Tényleg kb. 20% akar igazából tanár lenni, a többiek meg azért, mert nincs jobb ötletük, de a diplomához ragaszkodnak. Az ilyenbõl hogy lehetne jó tanár?
Lehet hogy te jársz rossz intézménybe. Mert az ipariban sok a bunkó ott minek erõltessék meg magukat. Gimiben v szkiban kicsit más a helyzet.
Nagyon igazatok van, Én azt mondom hogy át kéne alakítani ezt az egészet. Legyen kevesebb tanár / kevesebb óra , de adjanak ki minden tantárgyhoz ORSZÁGOS könyveket, amik korrektük LEÍRNAK mindent közép vagy felsõ szinten. Így lehetne otthon is tanulni, és nem kellene felvenni a LUSTA tanárokat azért hogy a diákok be tudjanak valahova ülni melegedni. Vagy csak szelektálják jobban a tanárokat, és így a fizetés is nõne, oktatási színvonal is javulna. Mi szaksulinkban 1 vicc a szakmai tantárgyak oktatási minõsége, más iskolában alap órán oktatják ilyen szinten, nem szaktárgyként. Így marad az itthoni tanulás, szabadidõm rovására. 1 jó tanárunk volt, de minden óráról késett 10-25 perceket, mert õ az Igazgató és sok dolga van. De így is többet tanultunk a maradék 20 percben mint a mostani tanárral 1 hónap alatt :) Bocs az offért.
Szerintem részben igaza van a kérdezõnek. Mármint tényleg nagyon sokan csak azért mennek tanárnak, mert nincs jobb ötletük. És ezáltal sokszor gyerekgyûlölõ, tehetségtelen emberek kerülnek be tanárképzõkbe. Viszont túlreagálja a dolgokat. És pont, hogy az az oka, hogy nincs egy motiváció (kevés pénz), amiért úgy gondolják, megéri nekik teljes erõbedobással tanítani.
Ez igaz vannak olyan tanárok akik beleszarnak, de egy ilyen rendszerben ki akar már tanár lenni. Iskolák is õrülnek hogy egyáltalán valaki megtartja az órákat, ezért vesznek fel olyanokat akik nem éppen megfelelõk erre a posztra. Ha meg nincs elég tanár, le húzhatják a rolót akkor meg mindenki sír. Tanulj tinó, ökör lesz belõled!
Nekem ez nem életcélom, de egy hozzánemértõ tanár már 1 év alatt is tud nagy károkat okozni a diákoknak. Igaz hogy nem látom át az egész rendszert és hogy az iskolánkba milyen követelményekkel vesznek fel valakit tanítani, de a hallottak alapján el tudom képzelni hogy 1 gyengébb egyetemen nem csak azok jutnak diplomához akik megérdemlik. Errõl szólt az üzenetem, nem azt mondom hogy minden egyetem végigpartyzható, de amelyik igen azokkal miért lehet valakit tanári székbe ültetni? Még 1x: az iskola igazgatója 1 teljesen korrekt, hozzáértõ tanár. Iskolai korruptság?
Végig puskázza? Látom nem jártál még ott, azért beszélsz hülyeségeket. Az lehet hogy büfészakon így megy, de máshol hosszútávon nem sokra mész vele.
A kérdező hozzászólása: az egyetemen meg nem kötelezõ bejárni elõadásra...
A kérdező hozzászólása: Matekon megmondod mi a gondod vele, és annyit mond, hogy majd otthon megnézed. Nem az önállósággal van gond, hanem azzal, hogy ott két perc alatt elmagyarázná, otthon meg megérted egy óra alatt, vagy nem. Törin dolgozat után mondja, hogy mit KELLETT VOLNA írni. Nekem nincs bajom, mert kidolgozott érettségi tételbõl tanulok 9. óta, de aki a könyvbõl teszi az megszívatja. Biztos mi vagyunk a rossz nemtanulósok. Nálunk rosszabb töriátlagja csak az arany jánososoknak van.
"Oké, hogy leadja azt a szar anyagot, de aztán tanulja meg mindenki úgy ahogy akarja?" "és most mi van, hogy egyetemet végzett? szerintem én is megtudnám csinálni amit õ tesz..." Az elsõ vizsgaidõszakban sírva rohannál haza. Kb. 15 éves lehetsz hogy ilyen marhaságokat beszélsz. Ha egyest kapsz, akkor a tanár a hülye nem?
Az én szüleim tanárok, akik szívesen tanítanának, ha lenne kit. Csakhogy manapság az iskola tele van mindenféle csököttagyú degenerálttal, akiket nem lehet fegyelmezni (a szülõ dolga lenne nevelni elsõsorban), mert ha rosszul nézel rájuk, állhatsz a szõnyeg szélére, mert te leszel a rossz. Idegeskednek ezerrel, és meg sem fizetik, holott azt mondták, régen nagyon élvezték, szívesen csinálták. Persze vannak rossz tanárok, de sok jó is, mint például volt általános iskolai matektanárom, aki remekül magyarázott, mégis sírva menekült ki a terembõl, mikor egyik alkalommal már nem bírta tovább. Hozzáteszem, legalább 20 éve a pályán volt már.
Én nem tudom hogy te hol voltál cserediák Németországban de hogy egészen érdekes a tapasztalatod az is biztos.Én 2 éve járok itt iskolába és azt kell hogy mondjam most figyelj...A magyar oktatás mérföldekkel színvonalasabb mint a német.Egy elit gimnáziumba járok ha érdekel le is írom a nevét hogy nehogy az legyen hogy "a német ipari biztos olyan".Itthon 6 osztályosba jártam.Utáltam tanulni mit ne mondjak de ami rám ragadt azzal is mérföldekkel kulturáltabb, tájékozottabb vagyok mint õk, nem is beszélve a tananyaghoz is sokkal többet konyítok mint a németek.A lexikális tudásuk kutya füle a miénkhez képest.Persze ha neked az a színvonal hogy órán olvasgatsz aztán tök primitív kérdésekre válaszolsz majd otthon írsz egy fogalmazást akkor nem vitázhatok.(megjegyezném hogy a német és a magyar oktatást butaság összehasonlítani hiszen annyira különbözõ a struktúra, óraterv stb.) Emellett én egyszer sem hallottam hogy bármelyik tanár 3-500.000-s fizetést akarna de lehet hogy én nem olvastam eleget.Belinkelnéd?Szerintem csak annyi bért szeretnének amibõl meglehet élni.Nem túl nagy kérés de mégis lehetetlen valamiért.
A kérdező hozzászólása: és most mi van, hogy egyetemet végzett? szerintem én is megtudnám csinálni amit õ tesz...
Meg lehet hogy azért, mert elvégzett egy egyetemet ami azért nem kis teljesítmény, és lehet h nem egy takarító béréért akar dolgozni. Ha lesz diplomád megérted, ha nem akkor meg soha nem érted meg.
szerintem pontosan a bérezéssel van a gond. ilyen kevés pénz mellett befásulnak, és amíg azért kell ráncolni a homlokukat, hogy mibõl fizesse ki a gázt, addig nem lehet elvárni tõlük a 100%-os türelmet, hiába tanár. talán ha meg lenne fizetve, ahhoz mérten csinálná a munkáját. persze igen, vannak borzasztó tanárok, amit sosem fogok megérteni, de nagyon sokan valamikor még szuperlelkesek voltak.
A tanár is csak egy ember - szubjektum, akinek tele lesz a hócipõje attól, ha nincs sikerélménye. De azért gondoljátok el pl egy fémmegmunkálónál ahol nem mondhatja, hogy kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci. Ott azt mondják, hogy nem kötelezõ ott dolgozni ! Szerintem van egy jó pár foglalkozás ami hivatás. Nem szabadna olyannak sem ovónõi sem tanári diplomát adni aki nem szereti a gyerekeket.

Miért lett olyan divatos manapság hogy Mami meg Mama az anyuka megnevezése? Jópár olyan MAGYAR családot ismerek ahol így szólítják a gyerekek a szülőt holott nagyszülő is van illetve mindkét fél magyar és itt is élnek.

Legjobb válasz: Miért nem magyarázat? Éppen azt magyarázza, hogy ez minden, csak nem mai divat, már száz éve is így volt. Ajánlom még a témában Koncz Zsuzsa vagy Mary Zsuzsi Mama címû számait, azok sem éppen maiak.

Miért nem magyarázat? Éppen azt magyarázza, hogy ez minden, csak nem mai divat, már száz éve is így volt. Ajánlom még a témában Koncz Zsuzsa vagy Mary Zsuzsi Mama címû számait, azok sem éppen maiak.
József Attila Mama c. verse vajon kinek írta ?
angol - mather német - mutter francia - mater lengyel - matka mama olasz - nonna bolgár - manka, mama görög - mom holland - mamma lett - mamma orosz - mama remélem elég meggyõzõ a dolog :-)
Nincs nagymama így anyuka a mama is.
Régen így hívták az emberek az anyukájukat, a 81as 91es évek divatja lett a nagyszülõket Mamizni.
nem kötekedés volt hanem h nem éppen mai szerzemény az adott vers tehát nem mai jelenség de írtam egy listát h más nyelven az "anya" szóra mit dob ki a gép :-)
Úgy látom az elsõ válaszolód nagyon szeret kötekedni.Nálunk a nagyszülõ a mama.Én el sem tudnám képzelni h engem a fiam mamának hívjon.Az igaz h régen ez volt a "divat", manapság meg sokan visszatérnek a retro stílusba.:)
szerintem külföldi majmolás...... lassan bejön a keresztnéven szólítás is ....
Ugyanonnan az anya: Õsi szavunk az uráli korszakból, a rokonnyelvi megfelelõk azonban többnyire különféle nõrokonokat jelentenek (lásd ángy). Az is lehet, hogy az ~ és megfelelõi mind gyermeknyelvi eredetû szavak, és az egyes nyelvek külön életében keletkeztek. Úgyhogy igazából a kettõ együtt élt, együtt is használták, egyik sem divatosabb, mint a másik. Azt mondani a mamára, hogy idegen... nem biztos, hogy helytálló.
A kérdező hozzászólása: Senki se "kattog" a legbelsõbb magánügyön, ezzel az erõvel ide egyáltalán nem lehetne kiírni semmilyen kérdést hiszen a "hogyan mivel eteted a gyerekedet, szoptatsz e vagy hogyan szültél" tõl kezdve a "hogyan kezeljem a hisztit"-en át MINDEN magánügy végülis...ha valaki nem akar, nem válaszol rá.
Magyar Etimológiai Nagyszótár a mama szóról. ‘anya kedveskedõ megszólítása’, ‘‹újabban› nagymama’, ‘‹nyeglén bizalmaskodó modorban› néni’. Gyermeknyelvi szó, mivel ez egyike a gyermek elsõ tagolt hangadási kísérleteinek, szinte minden nyelvben hasonló hangzású szót találunk: angol mum, mummy, francia maman, német Mama, olasz mamma stb.
Csatlakozom! Én is így szólítottam a szüleimet, a férjem is a sajátjait, ezért számunkra természetes volt, hogy minket is így hívnak a gyerekeink. Igaz, én akkor lettem volna a legboldogabb, ha édesanya-édesapára tanítottuk volna õket, mert szerintem az a legszebb, de végül nem így alakult. Viszont szomorú, hogy egyesek képesek a másik legbensõségesebb családi ügyein kattogni. Mégis kinek ártunk ezzel?
Kérdezõ, én is mamának és papának hívom a szüleimet, ahogy az én gyerekeim is engem és a férjemet. Apám (70 éves!) is így szólította a szüleit, úgyhogy nálunk egyszerûen csak tovább ment ez a minta. Nekem az furcsa, ha valaki a nagyszüleit mamázza, papázza. Ez van. :)
Ha tudnád hány "külföldi szó"-t használunk, a "telefontól" kezdve a "tejen" át... Igazi "magyar" szó elég kevés van.
A kérdező hozzászólása: Nem, nem értitek:) )) Nem "borulok" ki mert az anyi meg api is az anyából apából jön, a mama viszont nem magyar szó, és mint írtam (ha olvastad) nem az ilyen családi egyéni becézetek a furcsák számomra hanem ez a külföldi szó.
A kérdező hozzászólása: ja és én senkit se pontoztam le, nem tudom ki csinálta :(
A kérdező hozzászólása: Hú 35 ös köszi akkor mégiscsak alátámasztja ez is, amit mások is írtak hogy valóban nem az ANYA elsõrendû megfelelõje hanem inkább kedveskedõ megszólítás becézet.
A kérdező hozzászólása: annyiban "idegen" hogy szinte az összes külföldi nyelven a mama mama maman tehát a MAMA a tõ, magyarul meg nem. Az anya egy õsi eredetû megnevezés mint írtad is.
Szerintem ez nem divat kerdese es nem most kezdtek igy mondani. Egyszeruen a mama szo anyat jelent, pont. De elter minden csaladban ez a megszolitas, ferjem csaladja pl. a nagymamat mamazza, nalunk az anya a mama. Hozzam is ez all kozelebb. Az anya is gyonyoru szo, de a mama is szep, mindketto anyat jelent. Ez nem divat kerdese, inkabb a szokasoktol fugg.
A mama, baba, papa esetén nem beszélhetünk jövevénységrõl, annak, hogy ezen szavak minden nyelvben így mondják, pszicholingvisztikai oka van: a gyermekek artikulációjának fejlõdésekor az elsõ oppozíció a nagyon nyílt kerekítetlen magánhangzó és az ajakkal képzett zárhangok között alakul ki, így az elsõ szótagok: ma, pa, ba; az pedig szintén természetes jelenség, hogy a kisgyermekek ismételgetik a szótagokat, így jönnek létre e korai szavak.
Utolsó vagyok: megnéztem én is az etimológiai szótárat, az igaz, hogy az anya régebbi szó, mint a mama. De ez utóbbi is a 16. századtól használatos, tehát arról nem beszélhetünk, hogy „manapság” divatos a használata. Ha logikusan közelítjük a kérdést, az anyának a nagyanya, a mamának a nagymama a párja, tehát a mamát nagyszülõre alkalmazni logikátlan.
Nem olvastam végig a válaszokat, de ez szerintem nem mai ügy. Nekem már gyerekkoromban is furcsa volt, hogy maminak vagy mamának szólítja valaki a nagyszülõjét. Hiszen ha csak a nyelv logikájába gondolunk bele, nem véletlen, hogy NAGYmama a NAGYszülõ… ilyen alapon a mama az anyuka, a nagymama pedig a nagyanyuka.
A kérdező hozzászólása: Te meg azt érted félre vagy akarod félreérteni hogy AZ IDEGEN szót használtam. Értem hogy univerzális szó, más nyelvekben ezen túl, hogy a beszéd kezdetén ezt a legegyszerûbb kimondani, - attól függetlenül MARADT is az a köznyelvben a szülõ anya elnevezése. Magyarországon pedig kialakult rá (õsi szó) az ANYA elnevezés ill. az édesanya. Így értem az idegen szót nem úgy hogy jaj úristen miért nem beszél mindenki full csak finnugor alapszavakkal, nem akartam ilyen magyarkodás irányába elmenni egyáltalán. Köszi a válaszokat részemrõl lezárva van aki értette mire értem, van aki elvitte másfelé.
Akkor hívjuk a nagymamát is nagyanyának(ahogyan ez egyébként helyes is lenne, csak személytelen a felhangja) meg nagyapának(ezt mondjuk többször használatos):) ? Ha lehet nagy_mama_, akkor miért ne lehetne mama:) ? Ha a kiinduló pont az anya/apa, akkor "helyesen" semmi keresnivalója a nagymamának/ nagypapának, nem? Vagy az mitõl "elfogadhatóbb"? Tudom, tudom, ez sem magyarázat, azt is hiheted, hogy kötekszem, pedig nem, csak gondolkodom:) . El kell fogadnunk, hogy a nyelv, a kultúra változik, mindig is hatással lesznek rá a minket körülvevõk. Mondom ezt úgy, hogy a hátamon feláll a nemlétezõ szõr pl. a popkorn- tól, én a lányomnak is pattogatott kukoricáról beszélek:D...
És a mama biztosan õsibb, mint az anya, mert egy kisbaba már akkor gügyögött, amikor a nyelvek még csak kialakulóban voltak.
na most utoljára futok neki: a mama azért õsi szó, mert a pici gyerek úgy dumál, hogy mamamamamamamama. Minden nyelven. Az összesen. Szuhaélin is. Arabul is. Angolul is. Magyarul is. Éppen ezért nem idegen szó, hanem univerzális. Ugyanúgy, mint a baba. Azt idegennek tartod, mert minden nyelvben megvan? És aki babának hívja a kisbabáját, megvádolod, hogy trendeket követ, mert nem csecsszopót, esetleg kisdedet mond. Ha azon lennél kiakadva, hogy mutternek hívják, az még érthetõ lenne... de ez. szõrszálhasogatás.
Akkor attól ki fogsz borulni, hogy a 2éves lányom anyinak és apinak hív minket.
Kérdezõ nem csak most lett divat elég régóta így van, az, hogy neked csak most tûnt fel az csak egy dolog.
A kérdező hozzászólása: Hát lehet hogy 40-50 éve is VOLT ember aki így szólította (hiszen ez egy nemzetközi szó) de én mostanában találkozom ezzel a jelenséggel elõtte sose...elõtte a mama az a nagymama volt másoknál is nem csak nálunk.
A kérdező hozzászólása: Nem az volt a kérdés hogy JOGOS E A mama elnevezés mert ez-mint írtam- én is tudom hogy nemzetközi szó, hanem az hogy csak nekem tûnt e fel ez a külföld majmolás (szerintem is az) hogy hirtelen anyuka Mama lett apuka meg Papa holott van rá szép magyar szavunk is. Köszönöm a válaszokat igen lehet hogy csak a 70 es évektõl lett a nagymama a mami.
Egyébként most még eszembe jutott, hogy az óvodában a szerepjátékot is "papás-mamásnak" hívják, szerintem ez sosem volt "anyás-apás".
A kérdező hozzászólása: Kedves 10 es a kérdésemben nem az szerepelt hogy MOSTANSÁG KELETKEZETT E ez a szó, hanem hogy miért lett mostanság divatos, gyakori, jellemzõ (akármit írhatnék ennek szinonímájaként) ISMÉT az édesanyát így szólítani? Gondolom a mai szülõk a saját szüleiket még ( a 60, 70-es 80 as években) nem szólították maminak papinak vagy igen??
nekem nagyon bántja a fülem mikor a barátnõm kisfia mamázza a bnõmet....a nagymama jut róla az eszembe.... nekem nem jön be de akinek tetszik használja.... akkor ciki ha idõsebb szülõrõl van szó és amúgy sem tudnád eldönteni h õ anyuka vagy nagymama....
Én világéletemben maminak (is! többek között) szólítottam az anyukámat, az anyai nagymamám Nagyi volt, az apai pedig Nagymama. Nem vagyok mai csirke, így nem igazán tartom azt helyénvaló állításnak, hogy mostanában lett ez divat. :D
A kérdező hozzászólása: jaj hát igen én is jártam így múltkor az oviban volt egy kislány az anyukája hozta mint utólag kiderül de mivel Mamázta illetve idõsebb volt a hölgy és még a koránál is többnek nézett ki szegény, így az óvónõvel beszélgetve mondtam valahogy szövegkörnyezetben hogy még nem férünk oda a szekrényhez mert az xyt még öltözteti a nagymamája...és az óvónõ súgta oda hogy az az anyuka, nem a nagymama. Még jó hogy nem neki ( az anyukának) mondtam és égtem be...:(
nah a mamitól papitól meg eleve rosszul vagyok olyan nyálas....nekem apósék szólíttatják magukat így, persze nem veszik ki az unokázásból a részüket... szerintem meg a mi nyelvünkben ott van h édesanya ami nagyon szép és kedves megszólítás, nem kell a külföldi majmolás ha szebb szavunk is van....
Talán azzal lehet összefüggésben a dolog, hogy intimebb közösség lett a család, apám pl. a saját anyját még "csókolomozza", és gyakorlatilag a szülõk magázása is bevett volt még a 60-as 70-es évekig. Furcsa lett volna magázva ez a kedves-pajkos "mama" kifejezés. Az "anya" távolságtartóbb mindenképpen.
A kérdező hozzászólása: Na az is más számomra amikor már nagyobb gyerek "játszik" a szavakkal elnevezésekkel és akkor jönnek ezek az Anci meg Mutter meg ilyenek na ezek közé ha bekerül a Mami stb. az egy dolog, én most nem erre gondoltam, én is viccelõdtem anyukámmal régen (míg élt) hogy viccesen szólítottam de attól még ha beszéltem másnak róla fõleg kiskoromban akkor tudtam hogy ahhoz hogy egyértelmû legyen a helyzet anyának vagy anyunak kell szólítani. És én erre gondoltam most a kérdésnél hogy kicsi gyerekeknek eleve a Mamát mamit tanítják meg elsõ körben tehát amikortól csak tud beszélni anya az Mami Mama apa meg Papi Papa sõt már Daddyt is hallottam... Nem vitázni akartam errõl, mert nyilván szíve joga mindenkinek felõlem ürgyürü füttynek is szólíthatják egymást- :) ) csak kíváncsi voltam hogy csak nekem tûnik egyre gyakoribbnak?
szerintem nem belsõségesebb a mami szó mint az anya, édesanya....
szal a kérdésre válaszolva nem nem mai jelenség nálunk több generációra vissza mamázták a gyerekek az anyukájukat mint ahogy én is a mai napig ezt mondom neki
Nyelvi szempontból egyébként nyilván könnyebb egy gügyögõ gyereknek kimondania a mamát, papát, mint az édesanyámat. Ezért ezt tanítják neki, illetve amikor ezt ismételgeti önmagától, megerõsítik benne. legalábbis így tanultam az egyetemen
Ízlések és pofonok. :o) Van aki vörösre festeti a haját, van aki szõkére, és van, aki az egész hajfestést ízléstelennek találja. Kb. hasonló a problémakör.
nem tanítják ezt a piciknek :-)) egyszerûen a "ma" az egyik legkönnyebben kimondható "szó" és ezt duplázni meg még egyszerûbb
A kérdező hozzászólása: Hát elnézést hogy nincs valami hatalmas nagy gondom:) )) a sok kérdés között megfér szerintem ez is:) Igen nyelvi dolgok tekintetében könnyebb a mamát kimondani. Bár nálunk pl.én ana vagyok az elejétõl mind3 gyereknek(ezt nem olyan nehéz kimondani) a mamma meg hamma meg az étel. Na mindegy ez csak egy kis kitérõ:) Köszi a válaszokat. Az is lehet hogy csak felénk volt ritka (visszagondoltam óvodában iskolában gimiben és fõsulin se volt egyetlen ember sem aki Mamázta volna az édesanyját de lehet ez pusztán véletlen) korábban és most megdúsult:)
Szerintem nem véletlen, hogy a mamma meg a hamma hasonlít, ugyanis az újszülöttet az anyja táplálja, és még sokáig õ eteti, és hát az evés fontos szükséglet. :o) Nekem egyik gyerekem az "anya" szót hónapokig az "adjál" helyett használta. A család nõ tagjai meg "olvadtak", hogy "anyának" szólítja õket, egészen addig amíg nem hallották a "mama anya" és a "papa anya" kifejezéseket, amikor a szüleitõl kért valamit... :o)
A kérdező hozzászólása: Aha jó ez nem magyarázat a kérdésemre:)

Most ez komoly? Nem először látok olyan reklámot magyar tv csatornán amiben egy kínai emberke ugrál. Nincs semmi bajom a velük, de elég feltűnő hogy az utóbbi időben egyre több helyen szerepelnek, és nem tudom hogy miért.

Talán kezdik elfoglalni az egész világot?

Legjobb válasz: Hûûû de optimista az elõzõ válaszoló. De majd ha neked is lesz egy céged és kéne válassz a magyar munkás közt aki állandóan késik, lassan dolgozik, komolytalan vagy a kínai munkás közt aki mint egy gép dolgozik, csak szünetben áll fel a gép elõl. Jah és a kínai sokszor kevesebbért megcsinálja mint a magyar munkás. Hát szerintem te sem gondolkodnál sokat. Most nem általánosítottam, van rendes becsületes magyar munkás is, meg xar kínai munkás is. Én csak az átlagról beszéltem.

Hûûû de optimista az elõzõ válaszoló. De majd ha neked is lesz egy céged és kéne válassz a magyar munkás közt aki állandóan késik, lassan dolgozik, komolytalan vagy a kínai munkás közt aki mint egy gép dolgozik, csak szünetben áll fel a gép elõl. Jah és a kínai sokszor kevesebbért megcsinálja mint a magyar munkás. Hát szerintem te sem gondolkodnál sokat. Most nem általánosítottam, van rendes becsületes magyar munkás is, meg xar kínai munkás is. Én csak az átlagról beszéltem.
Igen kezdik és próbálnak minket szoktatni hozzá de ha eljön az idõ csak egy maradhat és azok Mi leszünk.
A kérdező hozzászólása: Nagyon remélem. Mert ez így nem oké.
Kitört rajtad a South Parkos pranoia? http://www.indavideo.hu/video/South_Park_12_Evad_7_Resz__Nag..
Egyetértek a második válaszadóval. Valamint vegyük figyelembe, hogy a világ legnagyobb lélekszámú népe, mégis az európai ember egyfajta önhitt rasszizmussal úgy tekint rájuk, mint valami kisebbségre. Pedig ha már ilyen elvi játékba kezdünk, akkor jobb, ha mindenki szépen elfogadja, hogy ha van igazi kisebbség, azok mi vagyunk, fehérek (persze leszámítva a majdnem kihalt veddo-ausztralid nagyrasszot). Hiába toporzékolna bárki és támadná a fentieket, csupán beletespedtek a fehérek abba a tudatba, hogy õk a világ közepe, de ez az idõ már rég lejárt, már nem holmi technológiai fölénnyel rendelkezõ gyarmatosítók vagyunk. Ideje elfogadni, hogy fordul a kocka. Mellesleg Kína egy magas kultúrájú és nagy történelmû, gyönyörû ország, kár volt eddig lenézni, mostantól pedig hiba lesz. Jönnek fel, mint a talajvíz, egyre nagyobb gazdasági hatalom, és hamarosan együtt veri kenterbe az összes többit. Jó reggelt, Európa! Különben is, nekem személy szerint nagyon bejönnek az szép kínai lányok. :)
A kérdező hozzászólása: Nem is azzal van bajom hogy más színûek. Pl a feketék nekem szimpatikusak is! :D

Hetek óta nincs olyan híradás, hogy ne legyen olyan hír, hogy meghalt egy pici gyerek. Miért van ez? Mi történik? Hol a magyar egészségügy?

Legjobb válasz: Õszintén megvallva, ezért sem szeretek nézni híradót, mert nincs olyan nap, hogy jó híreket mondanának, mindig történik baleset, lelõnek valakit, meghal egy baba stb....de hát ez a valóság...vagy nem?

Õszintén megvallva, ezért sem szeretek nézni híradót, mert nincs olyan nap, hogy jó híreket mondanának, mindig történik baleset, lelõnek valakit, meghal egy baba stb....de hát ez a valóság...vagy nem?
A párom már megy is ki a szobából, amikor hallja, hogy ilyen hír következik. Két és fél éves a kisfiunk, egyszerûen lehetetlen nem átérezni a szülõk fájdalmát. A legutóbbi eset háborított fel a legmélyebben, amikor a hároméves fiúra rádõlt a szekrény. Azért volt nevelõotthonban, mert a szüleinek átmenetileg nem volt hol lakni. Nem voltak rossz szülõk, csak szegények... GAZDASÁGI okokból! Miközben elméletileg egyetlen gyereket sem lenne szabad elszakítani a szüleitõl gazdasági okok miatt!!! És erre az történt, ami történt, és a szülõk nem tehettek semmit. Hihetetlen, hogy létezik ilyesmi.
Utolsó! És ha azt a pénzt amit az intézmény kap a gyerekre, odaadnák a szülõnek, akkor nem kellene ott lennie... :S
A másik dolog, ami felháborít, hogy egy-egy ilyen hír után a következõ másodpercben már olyan természetességgel képesek a celebek mûmelleirõl, realityhulladékról, meg ehhez hasonlókról beszélni, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne mindez. Hatásvadász mocsok a média, úgy manipulál az ember érzéseivel, ahogy éppen jónak látja.
Szia! Én se szívesen nézek már híradót, mert tényleg minden napra jut valami borzalom. Beleszakad a szívem ahogy bámul bele a kamerába ártatlan szemeivel a baba, és tudom, hogy már nem él.:-((( Nem értem miért kell ilyen "híreket" közölni.
8.48-as vagyok. Hát, igen..hírhajhászás megy, egyik csatorna túl szeretne tenni a másikon a rémségekben..Fõleg a Szellõ István által interpretált hírek: olyan teátrálisak..a híradó végén azért mondanak be valami állatkerti cuki hírt, hogy megnyugtassák a kedélyeket..
Szerintem ezekre van kihegyezõdve a média hiszen erre mindenki felkapja a fejét, szörnyûlködik rajta (az is akinek nincs gyereke) és korábban is történtek ilyenek, csak nem ez volt elõtérbe tolva. Persze borzasztó meg szörnyû dolgok ezek, de én kicsit hatásvadásznak érzem a híradót amikor a beharangozóban kiemelik h miért halt meg egy újabb gyerek stb...Olyan mint a Blikk magazin címlapját olvasnám...és nem tudom, valahogy én nem ezt várnám a híradótól..de lehet csak én vagyok begyöpösödött...:(
Engem is rosszul érintett mindig, ha ilyen híreket hallottam, de mióta anya vagyok, nem bírom megállni sírás nélkül. A szívem szakad bele. Egyébként sajnos mindennapos dolgok, balesetek ezek, csak most felkapta a média, úgy, ahogy a gázolásokat is. Ahol lakok, itt is történt egy halálos cserbenhagyásos gázolás, még az autót is eltüntette az illetõ, mégse volt a hírekben, pedig oda való lett volna. Sõt olyan is volt (régen), hogy egy nõ megszülte a gyerekét, és a kukába dobta!!! Ez se volt benne.
Utálom nézni a híradót!! Borzalmas anyaként nézni más szülõ fájdalmát..viszont sajnos sok baleset szülõi hanyagságon múlik..ez szomorú. na, nem azt mondom, szerencsétlen véletlenek mindig vannak, de sok kisgyerek issza meg a levét a szülõk éretlenségének, érdektelenségének. (bár, ezek a szülõk sem érdemelnék meg ezt a fájdalmat).. A gyermekotthonos dologról csak annyit, hogy személyesen ismerem ennek a gyermekotthonnak a nevelõit, így a történeteit is: jelen esetben nem ítélkeznék a szülõkön; de elég kemény történetek, sorsok vannak ott.. általában nem(csak) a pénzhiány miatt kerülnek oda a gyerekek.
Én sem nézek híradót, mert a politikai szemétre, hazugságra nem vagyok kíváncsi, az ilyen gyerekeket pedig nagyon-nagyon sajnálom! De olvasok sok-sok híreket a neten, mert ott magam válogathatom ki, hogy mire kattintok rá, mi érdekel, és nem érzem magam azért olyan tájékozatlannak a világgal szemben most, hogy a 3, 5 hósommal itthon vagyok.

A Magyar Gárdát, miért nem "turbózzák" föl, hogy olyan legyen mint a cseh Nemzeti Gárda?

El?ször is meg kéne véglegesen alakítani,hogy senki ne szüntesse be jópár évig, utána lehetne átalakítani.

Legjobb válasz: A Magyar Gárda "felturbózása" javában zajlik...

A Magyar Gárda "felturbózása" javában zajlik...
Nem tudom, mitõl lenne anarchia, ha a gárda nagyobb szerepet kapna, hiszen éppen a rend fenntartása a kitûzött célja.Biztos van még, aki emlékszik azokra az idõkre, amikor csendõrség volt Magyarországon.De említhetném akár az angol bobby-kat, a svájci nemzeti gárdát, az amerikait, vagy az éppen most alakult olaszt is.Mind-mind hatékonyan mûködik.
22:09 az miert gyuloletszitas ha megkoszoruznak valakit? LOL? nem az lenne inkabb a megvetendo amit azzal a szerencsetlen kiscsajjal csinaltak a babok?
hozzatennem hogy itt peldaul Irorszagban a rendorseget nem "police"-nak hivjak, ahogy altalaban angol nyelvteruleten hanem GARDA-nak tovabbra sem ertem miert gyuloletkeltes ha ramutatunk, a tenyekre, ha a leirom hogy 5-bol 1 norvegnak egyik kozeli csaladtagja (testver/gyerek/szulo) volt mar buntetve akkor en most norvegellenes vagyok? miert kell elhallgatni, hogy ok ez van
Remélem FN P 2000-el tuningolják fel õket.Bár az inkább a csendõröknek kéne.
Az elottem szolo langyi es retineger bunozes parti hozzaszolo gondolkodjon el egy kicsit. Megis melyik megmozdulasat tartod eroszakosnak a gardanak? Felsorolom neked miket tettek es kerlek karikazd be a megfelelot! a) gatepites b) veradas c) rendezvenyek biztositasa (eme pontot reszletezve:) c1) provokalo, eroszakoskodo elemek rendornek atadasa, elzavarasa c2) elsosegelynyujtas c3) viz/elelem osztas d) karitativ tevekenysegek, gyujtesek raszoruloknak e) megfenyegetett magyar csalad kimenekitese lincselesre keszulo retinegerek kozul f) allergiat okozo novenyek irtasa Ezek kozul melyik volt eroszakos szerinted?
Az ír "garda" nem civilekbõl áll, hanem rendõrökbõl. Szép, ha a gárda gátat épít, házat újít, áldozatot segít - ezért dicséret illeti. Ehhez azonban nem kell egyenruha és vad retorika. Korábban kiírtam a kérdést, hogy egyenruha nélkül gárda maradna-e a gárda? Mármost: ha egy jótékony szervezetrõl van szó, akkor az egyenruha nem oszt, nem szoroz. Pl. a Máltai Szeretetszolgálat tagjai nem hordanak egyenruhát, és sok jó dolgot tesznek az ország érdekében. A döntés a gárda kezében van: harciaskodni vagy segíteni akar. Elõbbit garantáltan betiltják, utóbbit pedig garantáltan nem.
Mert itt nálunk, hivatalosan legalábbis, demokrácia van. Ha "felturbóznák" a Magyar Gárdát, akkor anarchia lenne. 22:02-es, nem említetted, hogy látványosan megkoszorúzták Solymosi Eszter síremlékét. Ez melyik része volt a társadalom támogatásának? Segítek: gyûlöletszításnak és uszításnak hívják.
Remélem, hogy nem fogják föltúrbózni.Józan gondolkodású ember nem akar mégegy erõszakszervezetet, fõleg nem ilyen szélsõséges nézeteket vallót, mint a Gárda.Unatkozó, habókos emberek gyülekezete.

Miért szidja mindenki a magyar focit? Jó elismerem hogy nem a legszínvonalasabb bajnokság a miénk de szerintem nem olyan borzalmas ahogyan sokan mondják. Szerintem teljesen nézhető és én szeretem is nézni.

Legjobb válasz: Persze, szeretsd is, én is szeretem, de mi magyarok általában arról beszélünk sokat, amiben jók vagyunk.pl.:vizilabda amiben pedig nem jeleskedünk, azt inkább szidjuk, mint dicsérjük, vagy egyáltalán beszéljünk róla...

Persze, szeretsd is, én is szeretem, de mi magyarok általában arról beszélünk sokat, amiben jók vagyunk.pl.:vizilabda amiben pedig nem jeleskedünk, azt inkább szidjuk, mint dicsérjük, vagy egyáltalán beszéljünk róla...
Mert ilyenek a magyarok. Kis nemzet, nagy széthúzás. Nekünk semmi nem jó.
Hát szerintem azért mert nagy pénzért semmi teljesítményt nem nyújtanak a külföldi csapatokkal szemben.Ennyi pénzért én is ugyanúgy ki tudnék kapni a haverjaimmal mint õk.

Hogy lehet olyan honlapra felmenni, amit magyar felhasználóknak ilv esteleg magyar ip címről nem lehet elérni? Vagy miért tiltja a belépést!? és ezt az üzenetett írja ki "ACCESS TO THIS SITE IS NOT ALLOWED! "

Legjobb válasz: Vannak erre fizetõs, meg ingyenes Proxy meg VPN oldalak szerintem. http://www.noip.com http://hidemyass.com Ilyesmik. Meg lehet próbálkozni a TOR-ral, de olyankor atom lassú lesz az internet, cserébe akár pár másodpercenként is IP-t válthatsz.

Vannak erre fizetõs, meg ingyenes Proxy meg VPN oldalak szerintem. http://www.noip.com http://hidemyass.com Ilyesmik. Meg lehet próbálkozni a TOR-ral, de olyankor atom lassú lesz az internet, cserébe akár pár másodpercenként is IP-t válthatsz.

Miért olyan nagy baj a magyar társadalomban, hogy a felek külön kasszán vannak? Vagy ha a nö nem keres akkor zsebpénzt kap a férjétöl?

Mindenki megretten mikor elmondom, hogy külön kasszán vagyunk a férjemmel. Persze van egy közös számlánk amire és röl fizetjük a számlákat, de a maradék pénzünkkel nem kell elszámolnunk, akámrilyen drága ruhát megvehetek mert nincs aki kontrolálja, de én sem szolok bele ha egy nagyobb összeget a saját számlájarólelver. Ö dolga mire költ amíg a közös kasszára és a spórolt kasszára jut.

Legjobb válasz: Mai világba ez már nem fura. Tapasztalat 3 ismerõs házaspárnál akik külön kasszán vannak/voltak. Sehovasem jutottak, csak eveztek egyhelyben a [email protected] (1 már elvált). Már nekem ettõl "elrettentõ" példa ez a külön kasszás dolog. A család szerintem ettõl is család, hogy közös a megkeresett pénz is. A másik hogy ezzel vannak megakadva, hoyg aki otthon van a gyerekkel már eltartott. Ezt mégis honnan szedik??? A feleség jó munkahelyrõl eljön szülni nem olyan vészes a helyzet... És igen a feleség is megvesz mindent amit akar, meg a férj is. Így normális!!! 29/N

Mai világba ez már nem fura. Tapasztalat 3 ismerõs házaspárnál akik külön kasszán vannak/voltak. Sehovasem jutottak, csak eveztek egyhelyben a [email protected] (1 már elvált). Már nekem ettõl "elrettentõ" példa ez a külön kasszás dolog. A család szerintem ettõl is család, hogy közös a megkeresett pénz is. A másik hogy ezzel vannak megakadva, hoyg aki otthon van a gyerekkel már eltartott. Ezt mégis honnan szedik??? A feleség jó munkahelyrõl eljön szülni nem olyan vészes a helyzet... És igen a feleség is megvesz mindent amit akar, meg a férj is. Így normális!!! 29/N
Ez pár és kapcsolat függõ is. Van akinél ez jön be és van kinél az. Mi közös kasszán vagyunk, mert itthon vagyok az elsõ gyerekünkkel(azért írom így mert tervezzük a másodikat így még itthon leszek 2-3 évet)Bármit megvehetek, és meg is kapom, de ez igaz vissza felé is. A férjem megkapja a pénzt én kiveszem a számláról amit küldenek, és összerakjuk. A pénzbõl levonjuk a fizetni valókat, és ami marad azt beosszuk, ha akarok valamit csak kiveszem a pénzt és megveszem. Nálunk ez jött be:-)
A konzervatív értékrend szerint ez nem helyes. De ha minden adósság kivan fizetve, megtakarítottatok, és ami ezen felül jön azt el lehet nyugodtan költeni. Azt, hogy ti hogy csináljátok a ti dolgotok. Én a közös kasszát szeretném majd az én családomban megvalósítani.
félreérted, ha van egy közös számlátok, amirõl fizetitek a számlákat, és oda átutaltok minden hónapban x összeget, akkor ez közös kassza, kis szivem! az más, hogy mindenkinek van y forintnyi zsebpénze minden hónapban, amivel azt csinál, amit akar! Attól ez még közös kassza! Bár én inkább megtakarítanék, és befektetném az összeget, de ti tudjátok. A közös kassza nem attól közös, hogy minden fillérrel elszámolok. Hanem attól, hogy a közös költségekre összerakjátok közösen a pénzt, a nagyobb kiadásokat megbeszélitek. De az , hogy most a zsebpénzedbõl veszel-e egy könyvet, az nem számít. Amúgy férjed is van, meg párod is? nem semmi... "jól" nyomod :( áruld már el, hogy ez miért jó neked!
mondvacsinált kérdés. közösen álljátok a költségeket és a maradékot (részben) arra költitek, ami számotokra egyénileg fontos. ideális esetben ennek mindig így kellene lennie, csak sajnos sokan kimerülnek a közös kiadások kiegyenlítésében, ezért tûnik úgy, hogy azon kívül, kizárólag magukra már semmit sem költenek. amikor nem dolgoztál, az õ keresetébõl éltetek. mi se bizonyítaná jobban, h valójában mégiscsak közös kasszán vagytok. te aztán nagyon unatkozhatsz...
Mi közös kasszán vagyunk, bár én szeretem így, az egyetlen hátulütõje, amit írtál, az ajándék vásárlás. Mert ilyenkor mindig eszembe jut, hogy tulajdonképpen magunknak vesszük meg az ajándékot!:)
Szerintem egyik sem fura. Csak néztem egy pár kérdéssel régebbi témában, hogy miért van mindenki felháborodva, ha valaki nem az õ háztartásról és pénzrõl alkotott véleményét mondja vissza. Leginkább az a baj a magyar társadalomban, hogy még az ilyen kicsi, alig számít-mindenki saját döntése dologban sem képes a másik tolerálni a tõle eltérõt. Nem mások sablonjai szerint kellene élni, hanem úgy, ahogy az annak a legjobb, akirõl szó van... :| Bár biztos remek a másik zsebében kotorászni, akárhonnan került is oda pénz. Nem értem ezt a mentalitást.
nekem ez nem tetszik: "Párom karácsonyra egy drágább dolgot kapott és azon csodálkozott, hogy nem vette észre a férjem..." leszámítva azt, amúgy szerintem nem csak ti csináljátok így
Én azt nem értem, hogy neked most férjed van vagy párod? Vagy mindkettõ?
Nem fura. Én is így szeretném majd csinálni. Kell egy kis saját pénz, egy kis önállóság.
Ugyan miért tartaná el azt a férje, aki gyereket szül? Munkából mentem szülni, a max gyedet kapom, mellette mûködik a cégem is, igaz, hogy most nem dolgozom, de bevételem azért van belõle. A rezsit, kaját közösen fizetjük, de nem kérem ki az engedélyét, ha valamit szeretnék venni magamnak, és vice versa. A nagyobb kiadásokat - autó, új bútorok, utazás etc - megbeszéljük. Szerintem az emberek nagy része így él, én legalábbis nem igazán tapasztaltam, hogy egy csizmához engedélyt kéne kérnie bárkinek is. Az ajándékozásnál pedig nem vizsgáljuk, hogy a felvett pénzbõl kb mennyit szánt rám, vagy én rá. Ahhoz meg grat, hogy téged eltartott a férjed másfél évig, most meg a szeretõdre költesz.
A kérdező hozzászólása: Férjem és a párom ugyan az. Egy barátnöm kérdezte, miért nem hiányzott az ajándék összege a férjemnek, mire én mondtam mert külön kasszán vagyunk. Minden nagyobb dolgot külön veszünk. Pl szárítógépek akartam, és én magam megvettem, ugyan így más drágább dolgokkal is. Hozzá kell tennem, hogy ez a második házaságom, és az elsö elég rosszul végzödött, ott közös kasszán voltunk és az exem 2x annyit költött mint amennyi bejövöje volt, így semmit nem tudtunk spórolni, ez a válásnál jött ki legjobban, miután egyedül maradtam hirtelen spórolt penzem is lett. De nincs olyan a közöskasszásoknál hogy pl akarsz egy szuper csizmát ami nagyon nagyon drága és a férjed meg azt mondja, hogy most inkább ne? Mert az exemmel így volt. Most viszont eszembe sem jut megkérdezni, teljesen magam döntöm el. ìgy soha egy szóval sem említi, hogy sokat költöttem. Mindegyönk maga spórol és fekteti azt be. Most gondolkodunk, hogy veszünk egy lakást, abba mindegyönk ugyan annyit ad bele, és ha kell esetleg hitel, abból is közösen törlesszük. Ez közös. Ha egyikönk sajnálná (de nem sajnálja) a drága útra a pénzt (már többször voltunk igen drága úton) akkor elmennék mással, pl anyóssal vagy sógorommal aki szintén megteheti és érdekli az út. de ha valaki sajnálja valamire a pénzt az nem is érdekli igazán, így felesleges is lenne ha velem jönne (de még ilyen nem fordult elö).
bocsi, hogy ezt írom, és közben jót nevetek rajta :D de nekem ez nem házasságnak tûnik, hanem lakótársnak. A lakótársaknál van az, hogy a rezsit közösen kifizetik, és egyébként meg mindenki azt csinál az ösztöndíjával, fizetésével, apuci pénzével, amit akar :) És kizárt, hogy én ne a férjemmel akarjak és a gyerekeimmel nyaralni, meg ilyenek. És az is kizárt, hogy mondjuk azért ne jöjjön össze egy közös terv, mert monjuk én kevesebbet keresek, abból kevesebbet tudok megtakarítani, és mondjuk ne tudnék emiatt beletenni annyit, mint a párom a közös tervbe. Pl. ha kell fél milla mindkettõnktõl és õ havonta keres félmillát, én meg keresek havonta 150 ezret, és a rezsi havonta 100 ezer, akkor én havonta csak 50 ezret, õ meg havonta 350 ezret tud (ha akar) félrerakni a közös tervre. Aztán majd nézünk, hogy mikor tudom én a közös tervet 50-50%-ban finanszírozni... soha napján :) ez csak ugyanannyit keresõ feleknél mûködhet. Szóval :) lakótársak vagytok :)
a számolást elszúrtam, de az arányok és a logika kivehetõ, ez bitzos :)
12:41 Soha nem fordult még elõ ilyesmi. Ha valami kell nekem, a párom azonnal beleegyezik, hogy megvegyük, ha megtehetjük. Ehhez tudni kell, hogy a lakáshitel törlesztõrészletet leszámítva kb. havi hatvanezerbõl élünk és akkor még nem vontam le a rezsit. Szóval nem nagyon ugrálhatunk, de nem is nagyon költjük fölösleges dolgokra a pénzt. Viszont ha éppen van egy kis plusz bevétel és az egyikünknek megtetszik valami, akkor megvesszük és örülünk a másik örömének. De nekem semmi bajom a külön kasszával, csak éppen mi közösön vagyunk, mert nekünk ez így jobban megfelel.
Szerintem Te a saját rosszul sikerült házasságodból indulsz ki! Nem a közös kassza volt ott a gond, hanem a férjed hozzáállása. Nem hiszem hogy ez miatt mentetek szét, de ha mégis, nyugi, elõbb-utóbb lett volna más gond id.... Most meg félted a függetlenségedet, nem akarod megégetni magad. Ennyi. Másnak attól még mûködhet. A csizmás kérdésedre a válasz: Nem szól semmit ha drágább dolgot akarok venni, sõt, inkább biztat, hogy vegyem csak meg, ha én túl drágának találom.
Bajnak nem baj, csak mindenki másféleképpen gondolkodik. Nálunk ez elképzelhetetlen lenne, de ha nálatok mûködik, akkor senkinek nincs köze hozzá.
Mi közös kasszán vagyunk, a férjem jóval többet keres mint én. Miután kifizetünk mindent, õ is azt vesz amit akar és én is. Soha nem szólt, hogy miért vettem meg a 20ezres csizmát. Én is fel tudom érni ésszel hogy belefér-e valami a keretbe vagy nem. Ugyanígy õ is, ránéz a számlára vagy megkérdezi hogy megveheti-e. Karácsonyra õ is nagy értékben kapott, õ sem vette észre mert "bevásárlás" címszó alatt vittem el a kártyát. Mindent megbeszélünk, õ tudja mire és mennyit költök és én is. De elszámoltatás nincs!
Én sem értem pontosan a felvetésedet, ha te a közös pénzetekbõl azt veszed meg amit akarsz, akkor ti már most közös kasszán vagytok, és alkalmazkodtok egymás anyagi helyzetéhez. Becsüld meg a párodat szerintem:)
Szerintem a közös kassza és a jó kommunikáció a legegyszerûbb megoldás. Én pl. a feleségemmel minden hónap elején költségvetést készítünk: összeírjuk a bevételeket és a kiadásokat, megbeszéljük, milyen céljaink vannak és arra mire mennyi extra pénz kell a koszton kívül. A lényeg, hogy felváltva, de mindegyikünk anyagi vágyai teljesülnek, legyen szó utazásról, új számítógéprõl, tanfolyamról, bármi. És igen, tudunk felváltva lemondani a saját igényeinkrõl, hogy a másik nagy volumenû terve megvalósulhasson. Szerintem alapból így kéne csinálni. Persze ehhez bizalom kell és önzetlenség kell mindkét részrõl.
Szerintem ez itt technikai részletkérdés. Mivel nálatok is van közös kassza, hiszen abból fizetitek a fizetni valókat. Az meg már más kérdés, hogy nálatok ezen felül marad annyi, hogy érdemes legyen külön-külön is tartani pénzt. Mert nyilván egy olyan családban, ahol a kötelezõ fizetni valók után marad talán pár ezer forint, ott ennek nem lenne értelme. De így, hogy többet kerestek annál, mint amennyi feltétlenül szükséges, szerintem ez egy praktikus megoldás.
Bocsánat, már miért lennék idióta kedves 11:15-ös? Nem vall túl nagy inteligenciára, hogy leszólsz egy embert, akit nem is ismersz. Úgy látom, nem az a baj a magyar társadalomban, hogy külön kasszán vannak a felek, hanem hogy az emberek nem tudják elfogadni, ha egy másik embertársuk nem ugyanúgy él mint õk.
"Párom karácsonyra egy drágább dolgot kapott és azon csodálkozott, hogy nem vette észre a férjem hogy ennyi hiányzik a számlárol" Ezt szerintem nem úgy értette hogy két pasija is van. Hanem, hogy egyik ismerõse nem értette, hogy hogyan is nem vette észre a férje, csak szerintem elfelejtette oda írni.
Nálunk a rezsit együtt fizetjük egyenlõen, a többi pénz külön kassza. Nincs azzal semmi baj szerintem, így nincs elszámolás, nincs "Úristen mennyit költesz fodrászra" stb. 25/N
A válasz megírásának idõpontja: ma 10:47 nincsenek közös terveitek? amire közösen akarnátok félrerakni? nem takarékoskodtok közös házra? a gyerekek iskoláztatására, a nyugdíjatokra? vagy akárcsak arra, ha az egyikõtök hirtelen munkanélkülivé válna? ma már akárkit akármikor kirúghatnak... vagy ezekre külön tesztek félre? Külön terveitek vannak? neked egy gyerek, neki egy sportkocsi? és akkor mindneki külön spórolgat? nem tudom... nálunk még sosem volt gond egy könyvbõl, egy fodrászból, egy olcsóbb ruhából. Ami meg nem ehhez az 1000-5000 kategóriába tartozik, ott már a másiknak is köze van hozzá szerintem, hogy a pénzt mire költöm... hiszen a házasságban vagyonközösség van, és mivel közösek a terveink, közösen spórolunk, ezért a közös megtakarítástól veszem el, ha egyedül, önkényesen 5000 felett költök valamire. Persze lehet, hogy titeket felvet a pénz, és azt sem tudjátok, hogy hova rakjátok... ergo nem terheli meg a kasszát, ha mindenki saját magára mindent elkölt. Egy átlag család azonban sajnos nem így él.
Nem értem miért gondolod, hogy akik közös kasszán vannak nem vehetnek maguknak drágább dolgokat? A mi pénzünk is egy helyen van és soha nem volt abból gond hogy ki mire mennyit vesz ki. Megvan a bizalom, tudjuk hogy felesleges vackokra egyikünk sem költ. Nincs semmiféle elszámoltatás. Olyan drága dolgokat nem veszünk egymásnak, ami meglátszódna, inkább csak apróságokat. Nem szokta kérdezgetni mire mennyit veszek ki. Soha nem kaptam megjegyzést, hogy bármit is megvettem volna és az milyen drága. Amúgy nekem mindegy ki hogy csinálja. De szerintem a külön kassza meg a zsebpénzesdi bizalmatlanság. Ettõl függetlenül mindenkinek joga van úgy csinálni, ahogy akarja és senkinek semmi köze hozzá.
Én július óta vagyok nõs, és párommal úgy beszéltük meg, hogy "elvileg" egy kasszán vagyunk, de ez nem egy központosított dolog, hanem a közös kassza egy része nálam van, egy része nála (gyakorlatilag mindenkinél a saját keresete és megtakarítása), de ha valakinél fogyóban van a pénz, akkor átcsoportosítunk. Nincs enyém-tied, és mégsincs beszámolás a másiknak, hogy vettem egy csokit. Mondjuk ehhez az kell, hogy szerencsére egyikünk sem veri el a pénzt, tehát tudjuk a másikról, hogy nincs és nem is lesz ebbõl gond.
Egy házasságban MINDEN KÖZÖS, még a kassza is. Ha nem az, ott a házastársak nem bíznak meg egymásban. Ez pedig elég nagy baj. A külön kassza oka még a kapzsiság is lehet! Nehogy már a párom költse el azt, amiért én dolgozok meg! Ha elváltok, akkor a bíróságon mindkettõtök által keresett pénz közös lesz! Akár külön kezeltétek, akár nem! Nem kell elszámoltatni a másikat, a nagyobb dolgok beszerzését közösen megkell beszélni. Akkor nem gond a közös kassza!
10:47-es vagyok. Közös házunk már van, több lábon állunk mindketten, és van egy vállalkozásunk is. Teszünk félre pénzt, de azt sem közösbe, hanem ki-ki a magáét.Ha nagyobb dolgot vásárolunk, általában megbeszéljük, és közösen megvesszük.Gyerekvállaláson pedig nem gondolkodunk, mert egyikõnk sem szeretne.
És mi van akkor, ha egy drágább nyaralásra mentek? Az egyikõtök nem akarja rászánni az összes megtakarítását, a másik viszont többet spórolt és belefér neki. Akkor nem nyaraltok, vagy neked marad a Balcsi, neki meg Dél-Amerika? Vagy elvisz magával, és õ rád költi a spórolt pénzét, te meg ruhákat veszel a sajátodból?
ma 10:37 Egy idiota szerintem!:) De a kérdésre válaszolva szerintem nem gáz egyeltalán, ha jó helyre megy a pénz és mindenki tud spórolni és félre rakni, vagyis közös célok érdekében mind a két ember félre rak néha néha és nem csak ruhákra és hasonló tárgyakra dobálja ki a pénzét hetente, akkor nem gáz.Akkor van gáz ha ez egyik ember sporolosabb a másik meg szorja a pénzt, most nem arra gondolok hogy 2 havonta vesz magának ruhát, hanem ha mondjuk hetente!Ismerek ilyet aki vásárlás mániás és a párjával ebbõl elég sok viták szoktak adódni, mert ha már valaki havonta 30-40 ezreket kült felesleges dolgokra, akkor az már gáz.Persze ha 500 ezret keres akkor nem!
Az ilyesmik általában a vállalkozásból vannak fedezve, már ha van ilyenre idõnk. De jól érzem, hogy támadtok amiért mi így csináljuk? Mindenkinél másként van ez, nekem semmi gondom a közös kasszával sem, de nálunk ez valahogy így alakult ki.
szerintem felesleges másokat leszólni azért mert másképp bonyolítják az anyagi ügyeiket. megbízok a páromban, de kell a függetlenség is. nálunk ez úgy mûködik, hogy én fizetem a rezsit, õ a kaját, van közös megtakarításunk, van külön félretett pénzünk, valamint az úgymond zsebpénzünk, ami ezek levonása után marad. tudunk elõre haladni, mindent meg tudunk venni, amire szükségünk van, sosem kell kuncsorogni a másiknak, ha szeretnénk valami nagyobb értékû mûszaki cikket vagy utazást, esetleg egy új bútort. sajnos túl sok rosszat láttam már életemben ezzel kapcsolatban, úgyhogy én inkább óvatos vagyok. felesleges egymást emiatt betámadni.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!