Találatok a következő kifejezésre: Miért olyan a magyarok (91 db)

Miért a multi cégeket fikázza mindenki? Miért nem a magyar kormányt, az olyan szenzációs találmányaiért, mint a 6 havi munkaidõkeret?

Vagy az évente (úgy tudom) 200 elrendelhetõ kötelezõ túlóráért? Amúgy a kormány miért nem hoz létre egy normális munkaügyi bíróságot?

Legjobb válasz: Nyugi, fikázzuk mind a kettõt.

Nyugi, fikázzuk mind a kettõt.
Miért nem a magyar kormányt? Hallottál már a TEK-rõl?
"6 havi munkaidõkeret" Még mindig jobb dolog, mintha 3 hónap után kirúgnak, mert éppen nincs munka 1-2 hónapig, aztán majd vesznek fel valakit helyetted. Lásd a friss hírek közt Jabil. Fogadni mernék rá egy lyukas garassal, hogy még a választások elõtt fel fognak venni többszáz embert. "200 elrendelhetõ kötelezõ túlóráért? " Amivel nem sok cég szokott élni. Se multi, se nem multi.
A kérdező hozzászólása: A 6 havi munkaidõ kereteseket is ugyanúgy kirúgják. Pont ez benne a pláne a cégeknek. Felvesznek, szombaton is meló, majd mikor lecseng a megrendelés, szórják is kifelé az embereket. És de, szoktak a 200 óra túlórával élni.

Miért követelnek a magyar tanárok nyugati bérszínvonalt ha a minőség színvonal gyakorlatilag olyan balkáni, hogy hihetetlen?

1-2 tanár van az egész iskolában aki csak egy kicsit is megpróbál tenni azért, ami egyébként a dolga lenne. Oké, hogy leadja azt a szar anyagot, de aztán tanulja meg mindenki úgy ahogy akarja? Ha valaki kicsit lemarad lehetne segíteni, de nem lofaxt, nézd meg otthon járj utána. Voltam ilyen cserediák programban németekénél, hát komolyan ég és föld a szint ...

Legjobb válasz: Sajna amíg azok mennek tanárnak, akiket máshova nem vesznek fel vagy csak egy hely kell nekik ahol még 5-6 évig el lehet lébecolni, addig nem lesznek jó szakemberek. Tényleg kb. 20% akar igazából tanár lenni, a többiek meg azért, mert nincs jobb ötletük, de a diplomához ragaszkodnak. Az ilyenbõl hogy lehetne jó tanár?

Sajna amíg azok mennek tanárnak, akiket máshova nem vesznek fel vagy csak egy hely kell nekik ahol még 5-6 évig el lehet lébecolni, addig nem lesznek jó szakemberek. Tényleg kb. 20% akar igazából tanár lenni, a többiek meg azért, mert nincs jobb ötletük, de a diplomához ragaszkodnak. Az ilyenbõl hogy lehetne jó tanár?
Lehet hogy te jársz rossz intézménybe. Mert az ipariban sok a bunkó ott minek erõltessék meg magukat. Gimiben v szkiban kicsit más a helyzet.
Nagyon igazatok van, Én azt mondom hogy át kéne alakítani ezt az egészet. Legyen kevesebb tanár / kevesebb óra , de adjanak ki minden tantárgyhoz ORSZÁGOS könyveket, amik korrektük LEÍRNAK mindent közép vagy felsõ szinten. Így lehetne otthon is tanulni, és nem kellene felvenni a LUSTA tanárokat azért hogy a diákok be tudjanak valahova ülni melegedni. Vagy csak szelektálják jobban a tanárokat, és így a fizetés is nõne, oktatási színvonal is javulna. Mi szaksulinkban 1 vicc a szakmai tantárgyak oktatási minõsége, más iskolában alap órán oktatják ilyen szinten, nem szaktárgyként. Így marad az itthoni tanulás, szabadidõm rovására. 1 jó tanárunk volt, de minden óráról késett 10-25 perceket, mert õ az Igazgató és sok dolga van. De így is többet tanultunk a maradék 20 percben mint a mostani tanárral 1 hónap alatt :) Bocs az offért.
Szerintem részben igaza van a kérdezõnek. Mármint tényleg nagyon sokan csak azért mennek tanárnak, mert nincs jobb ötletük. És ezáltal sokszor gyerekgyûlölõ, tehetségtelen emberek kerülnek be tanárképzõkbe. Viszont túlreagálja a dolgokat. És pont, hogy az az oka, hogy nincs egy motiváció (kevés pénz), amiért úgy gondolják, megéri nekik teljes erõbedobással tanítani.
Ez igaz vannak olyan tanárok akik beleszarnak, de egy ilyen rendszerben ki akar már tanár lenni. Iskolák is õrülnek hogy egyáltalán valaki megtartja az órákat, ezért vesznek fel olyanokat akik nem éppen megfelelõk erre a posztra. Ha meg nincs elég tanár, le húzhatják a rolót akkor meg mindenki sír. Tanulj tinó, ökör lesz belõled!
Nekem ez nem életcélom, de egy hozzánemértõ tanár már 1 év alatt is tud nagy károkat okozni a diákoknak. Igaz hogy nem látom át az egész rendszert és hogy az iskolánkba milyen követelményekkel vesznek fel valakit tanítani, de a hallottak alapján el tudom képzelni hogy 1 gyengébb egyetemen nem csak azok jutnak diplomához akik megérdemlik. Errõl szólt az üzenetem, nem azt mondom hogy minden egyetem végigpartyzható, de amelyik igen azokkal miért lehet valakit tanári székbe ültetni? Még 1x: az iskola igazgatója 1 teljesen korrekt, hozzáértõ tanár. Iskolai korruptság?
Végig puskázza? Látom nem jártál még ott, azért beszélsz hülyeségeket. Az lehet hogy büfészakon így megy, de máshol hosszútávon nem sokra mész vele.
A kérdező hozzászólása: az egyetemen meg nem kötelezõ bejárni elõadásra...
A kérdező hozzászólása: Matekon megmondod mi a gondod vele, és annyit mond, hogy majd otthon megnézed. Nem az önállósággal van gond, hanem azzal, hogy ott két perc alatt elmagyarázná, otthon meg megérted egy óra alatt, vagy nem. Törin dolgozat után mondja, hogy mit KELLETT VOLNA írni. Nekem nincs bajom, mert kidolgozott érettségi tételbõl tanulok 9. óta, de aki a könyvbõl teszi az megszívatja. Biztos mi vagyunk a rossz nemtanulósok. Nálunk rosszabb töriátlagja csak az arany jánososoknak van.
"Oké, hogy leadja azt a szar anyagot, de aztán tanulja meg mindenki úgy ahogy akarja?" "és most mi van, hogy egyetemet végzett? szerintem én is megtudnám csinálni amit õ tesz..." Az elsõ vizsgaidõszakban sírva rohannál haza. Kb. 15 éves lehetsz hogy ilyen marhaságokat beszélsz. Ha egyest kapsz, akkor a tanár a hülye nem?
Az én szüleim tanárok, akik szívesen tanítanának, ha lenne kit. Csakhogy manapság az iskola tele van mindenféle csököttagyú degenerálttal, akiket nem lehet fegyelmezni (a szülõ dolga lenne nevelni elsõsorban), mert ha rosszul nézel rájuk, állhatsz a szõnyeg szélére, mert te leszel a rossz. Idegeskednek ezerrel, és meg sem fizetik, holott azt mondták, régen nagyon élvezték, szívesen csinálták. Persze vannak rossz tanárok, de sok jó is, mint például volt általános iskolai matektanárom, aki remekül magyarázott, mégis sírva menekült ki a terembõl, mikor egyik alkalommal már nem bírta tovább. Hozzáteszem, legalább 20 éve a pályán volt már.
Én nem tudom hogy te hol voltál cserediák Németországban de hogy egészen érdekes a tapasztalatod az is biztos.Én 2 éve járok itt iskolába és azt kell hogy mondjam most figyelj...A magyar oktatás mérföldekkel színvonalasabb mint a német.Egy elit gimnáziumba járok ha érdekel le is írom a nevét hogy nehogy az legyen hogy "a német ipari biztos olyan".Itthon 6 osztályosba jártam.Utáltam tanulni mit ne mondjak de ami rám ragadt azzal is mérföldekkel kulturáltabb, tájékozottabb vagyok mint õk, nem is beszélve a tananyaghoz is sokkal többet konyítok mint a németek.A lexikális tudásuk kutya füle a miénkhez képest.Persze ha neked az a színvonal hogy órán olvasgatsz aztán tök primitív kérdésekre válaszolsz majd otthon írsz egy fogalmazást akkor nem vitázhatok.(megjegyezném hogy a német és a magyar oktatást butaság összehasonlítani hiszen annyira különbözõ a struktúra, óraterv stb.) Emellett én egyszer sem hallottam hogy bármelyik tanár 3-500.000-s fizetést akarna de lehet hogy én nem olvastam eleget.Belinkelnéd?Szerintem csak annyi bért szeretnének amibõl meglehet élni.Nem túl nagy kérés de mégis lehetetlen valamiért.
A kérdező hozzászólása: és most mi van, hogy egyetemet végzett? szerintem én is megtudnám csinálni amit õ tesz...
Meg lehet hogy azért, mert elvégzett egy egyetemet ami azért nem kis teljesítmény, és lehet h nem egy takarító béréért akar dolgozni. Ha lesz diplomád megérted, ha nem akkor meg soha nem érted meg.
szerintem pontosan a bérezéssel van a gond. ilyen kevés pénz mellett befásulnak, és amíg azért kell ráncolni a homlokukat, hogy mibõl fizesse ki a gázt, addig nem lehet elvárni tõlük a 100%-os türelmet, hiába tanár. talán ha meg lenne fizetve, ahhoz mérten csinálná a munkáját. persze igen, vannak borzasztó tanárok, amit sosem fogok megérteni, de nagyon sokan valamikor még szuperlelkesek voltak.
A tanár is csak egy ember - szubjektum, akinek tele lesz a hócipõje attól, ha nincs sikerélménye. De azért gondoljátok el pl egy fémmegmunkálónál ahol nem mondhatja, hogy kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci. Ott azt mondják, hogy nem kötelezõ ott dolgozni ! Szerintem van egy jó pár foglalkozás ami hivatás. Nem szabadna olyannak sem ovónõi sem tanári diplomát adni aki nem szereti a gyerekeket.

Mi magyarok miért nem ápoljuk a lengyelekkel való barátságunkat? A magyar köztudatban miért nincs benne olyan erősen a lengyel-magyar barátság fogalma, tudata mint lengyel népnél?

Legjobb válasz: Én ápolom, ezért is tanulok lengyelül. :) Persze tudom, hogy nem ez az átlag hozzáállás. Bár a lengyeleknél sem igaz ez mindenkire, de nekem többnyire pozitívak a tapasztalataim. :) pozdrawiam

Én ápolom, ezért is tanulok lengyelül. :) Persze tudom, hogy nem ez az átlag hozzáállás. Bár a lengyeleknél sem igaz ez mindenkire, de nekem többnyire pozitívak a tapasztalataim. :) pozdrawiam
Sajnos nekem is ez a tapasztalatom. Szerintem a magyarokba általánosan bele van nevelve valamiféle idegenkedés más nemzetektõl.

Fort Lauderdale miért olyan népszerű a magyarok körében kitelepedés szempontjából?

Ez egy kisváros Miami-hoz képest? Mi olyan jó, vagy mi más ott mint máshol Floridában?

Legjobb válasz: 3 ismerosod ott el es ebbol azt szurod le, hogy nepszeru a magyarok koreben??? Nekem legalabb 15 magyar ismerosom van aki itt el Los Angelesben, akkor LA nepszerubb mint F.L :)

3 ismerosod ott el es ebbol azt szurod le, hogy nepszeru a magyarok koreben??? Nekem legalabb 15 magyar ismerosom van aki itt el Los Angelesben, akkor LA nepszerubb mint F.L :)
Te is írd ki, hogy te pedig a Pentagonban élsz, mert megvetted tegnap délelõtt.
Linkelj nekem egy cikket amiben az szerepel hogy "ömlik a magyar Fort Lauderdale-be" Mert nem tudom honnan szedted ezt a baromságot..úgy kérdezed mintha kb annyi lenne a kitelepedés hogy megyek és ott élek. Ez bizony nem így van.
Én sem tudom, hogy ezt honnan vetted, hogy sokan lennének ott. Florida egyetlen városa sem ideális egy kezdõ bevándorlónak a kevés munkalehetõség miatt.
Én sem tudok ilyesmirõl!
Ekkora hül yeséget honnan szedtél?? Fort Lauderdale ott kb olyan, mint itt a Rózsadomb. (Milliomosok által lakott környék.) Majd persze pont a csóró magyaroknál lesz "népszerû" !! He..he..he
A kérdező hozzászólása: Kösz a sok kioktató választ......egy kérdésemre sem válaszoltatok! Nem akartam írni a kérdésben, hogy a FB-on láttam 3 olyan régi ismerõsnél is beírva, akikkel rég nem tartom a kapcsolatot, hogy ott élnek. Ezek szerint kamu lenne, még akkor is ha legalább 10 éve elmentek Magyarországról?
A három ismerõsöd amúgy ismeri egymást? Mert szerintem nem véletlenül mentek mindhárman egy helyre.
Fort Lauderdale-t kiterjedt és bonyolult csatornarendszerének köszönhetõen Amerika Velencéjének is nevezik......A várost gyakran nevezik Fort Liquordale-nek strandjai, bárjai és éjszakai klubjai miatt
Micsoda problémák.....
Azon már én is gondolkodtam, hogy azok a népek, amelyeknek ismerem a himnuszét a himnuszukban mind az elért sikereket emlegetik és a dicsõséget... Erre a hülye magyar a himnuszban is csak sírni tud, hogy de szar nekünk... Ettõl még büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok és ennyi szopás után még mindig itt élünk ebben a kicsiny országban, de attól még érdekes elgondolkodni rajta...
A hinusz NEM osztrák zenén alapszik. Magyar zene, amelyre legfeljebb hatott a nyugati kultúra. A népdalaink szinte mindegyike Erdélybõl való. Erõsen érzõdik a dallamvezetésükön a román disszonáns dallam hatása. Ezt különösen a csángó daloknál lehet megfigyelni. Ezért nehéz nagyon énekelni õket, és ezért sokan nem is szeretik a népdalokat. Ilyen jellegû himnusz elég borzalmas lenne. Hagyjuk meg a népdalokat a népmûvészeknek. Már akik tényleg szépen tudják õket elõadni!
Ez olyan himnusz, amit még a kommunisták sem váltottak le, pedig õk aztán nem voltak valami hírhedt vallásbarátok. Bár állítólag Kodályt megkérték, hogy írjon újat, õ vállrántva csak annyit mondott: jó a régi. Most nehogy már csak azért leváltsuk, mert új alkotmányunk lesz...
"Akkor mi miért szégyelljük a mi népzenénket? Mert vannak benne cigány elemek is?" Ki szégyelli? Egyszerûen vannak dolgok, amik már ilyenek. Szerintem legyen osztrák komolyzene a himnuszunk, amit annyi fontos eseményen játszottak le, és minden 2. ember felismeri, minthogy egy orbán által megkomponált himnusz2 kíséretében felhúzzák a matyóhímzéses kereszt alakú lobogót.(nem politikai célzás, csak netessék piszálni a himnuszunkat)
A kérdező hozzászólása: Én sem támogatom, hogy új alkotmány legyen, de ha lesz, akkor abban legalább lehetne jobb, hogy vidámabb himnuszunk lesz.
A kérdező hozzászólása: Attól, hogy magyarok írták, attól még osztrák stílusú komolyzene. Nekünk is van egy egyedi zenei stílusunk, ahogy más népeknek. A németeknek is pl. a kocsmai ének a saját stílusuk és a himnuszuk is gyakorlatilag egy kocsmai dal. Akkor mi miért szégyelljük a mi népzenénket? Mert vannak benne cigány elemek is?
Miféle osztrák komolyzenérõl beszélsz? Én nem értek a zenéhez de Kölcsey költeményét zenésítették meg!És Erkel zenésítette meg!Akkor a Bánk Bán is osztrák zene?
Ja, vegyünk példát a szlovákokról, õk is egy magyar népdalra írták a himnuszukat :) Azért nem, mert a Himnusznak elõbb volt szövege, mint zenéje. És nem lehetett ráhúzni egyik népdalra sem, így komponálni kellett hozzá. És szerintem ez még mindig sokkal jobb, mint pl. a franciák Marseillaise-e, amely egy harci induló, Istenrõl szó sincs benne (pedig a himnusz mint mûfaj ezt megköveteli), nemzetrõl szintén, a hazáról sem a klasszikus értelmében, de azért a sovinizmus megvillan benne.
na csak ne adj ötleteket az alkotmányozóknak
Ez a magyar himnusz egyedülisége ha így mondjuk. A himnusz és a szózat kiválóan kifejezi a magyar nép mai gondolatait.
Kölcsey kifejezetten egy kanásznóta dallamára írta a Himnuszt.Szóval a szándék meg volt, mi pedig, akármi is lenne a himnuszunk, úgyis elégedetlenkednénk, hogy miért nem inkább ilyen meg olyan. És örülhetünk, ha ez a legnagyobb problémánk :)
"vannak benne cigány elemek is" Naszép.. annyit sem tudtok, hogy a cigányzene dolgozik magyar népzenével egyéb népek zenéivel egyetemben? Igazi világzenét hoztak létre, DE nem a magyar zenében vannak cigány elemek, hanem a cigányban magyar elemek. Egyébként én szeretem a himnuszunk. Ha meghallgatod más népekét, rá fogsz jönni, hogy a legtöbb meg sem közelíti erõben és hangulatban a mi bús himnuszunk ( himnusznak nem követelménye, hogy Istent emlegessék, azok az idõk elmúltak: szólhatnak eszmékhez és bármi máshoz) Egyébként a vershez szerinted lehet vidám zenét adni? A bécsi udvari zenére meg sokat hatottak a magyar zeneszerzõk...
Tudod az 1840-es években az osztrák zene volt a mai pop/rock/rap. Akkor ez volt a divatos, nem is ok nélkül. Másrészt ha tudnád, a német himnuszt valójában Ausztriának írta Haydn (persze felkérésre), és a zenét átvették a németek. Nem sok köze van az ivósnótákhoz. Másrészt van népzene, de most hasonlítsd már össze, hogy a reformkor, a 150 éves török uralomról neked a Három szabó legényke c. zene dallama jut eszedbe? Komolyság emberek, szerintem a himnuszunk pont TÖKÉLETES, nem kell mindennek agyonmagyarodnia, másrészt ha egy normális embert megkérdezünk, hogy mi baja a Himnusz-szal, akkor nem az lesz a fõ problémája, hogy: A bécsi klasszicizmus elemeivel tûzdelt, Erkel által komponált kavalkádban nem hallani tisztán a Csínom Palkó c. örökzöld slágernóta akkordjait. Leginkább az a baj vele, hogy lassú, és ezért unalmas, ellenben a román himnusszal, ami gyors, szép és hangzásra is jó (én nagyon meglepõdtem). Pont az zavart benne, hogy semmit nem mond érzésre. Nem hat. Nem mond semmit, aminek köze lenne a román tudathoz. Persze, harcra, de a szomorúság is megjelenik benne. Ettõl függetlenül nem érzek benne mást, mint a Marseilles román változatát, ami az érzelmeket tekintve ugyanebbõl áll, mégis érzõdik rajta, hogy "francia". A magyarban pedig ott vannak a szomorú események sorozata, de mégis van egy pillanat, amitõl magasabb lesz egy román himnusznál. Aki ezt nem érzi, azt sajnálom a legjobban. A magyar himnusz a legszebb, és semmi más nem tudná helyettesíteni. Ezért is nem fogja senki megváltoztatni.
Tenyleg nem tudom ki bajotok a Himnusszal ugy latszik most ez a mizeria lesz napirenden... Szerintem ugy jo ahogy van en mindig elezrekenyulok ha meghallom a kezdo dallamot. Pedig en egy liberalis a jobbikosok szemeben amolyan antimagyar, zsidoberenc vagyok. Es azert ne felejtsuk el azt a korszakot sem amiben irodott... szerintem ugy tokeletes ahogy van aki verbunkost vagy palotast akar hallgatni inkabb mulasson ne pedig sirva alljon vigyazba...
Miért fáj neked a Himnusz zenéje??? Szerintem igen is illik a vershez is és a történelemhez is... Ha meghallom, valahol mindig könny szökik a szemembe, örömkönny, és büszkeség hogy MAGYAR vagyok...
Talán dobjál egy emailt a nagytekintélyû Alkotmány-elõkészítõ Eseti Bizottságnak. Most, hogy kõ kövön nem marad a közjogi rendszerünkben, és Kövér házelnök úr szerint a régi alkotmányból csak a fõvárost veszik át, teljesen aktuális ez a felvetés. Úgyis megváltoztatják a zászlót és a címert, akkor nosza, változzon a himnusz is! Új rendszernek új himnuszt az új zászló és címer mellé! (Jelzem, hogy a Himnuszt még Rákosi se merte megváltoztatni, bár felmerült benne, de Orbán még egy nála is bátrabb ember.)
Ja, és enne a kérdésnek semmi köze a politikához, nem is szabadna, hogy ebben a kategóriában legyen. A Himnusznak semmi köze a (párt)politikához!
Valójában a Himnusz magyar népzenére épül, próbáld meg elénekelni a szövegét a "Megismerni a kanászt..." kezdetû népdalra. Más kérdés, hogy miért pont egy disznópásztorokról szóló dal ritmusára kellett írni a himnuszt...
Próbáld meg vmelyik dallamára felénekelni. :) Nem hiszem, hogy a magyarok szégyellnék a kultúrájukat, csak most nem ez a "divat" (igaz öltözködés terén megjelentek már a motívumok).
"Õseinket felhozád Kárpát szent bércére, Általad nyert szép hazát Bendegúznak vére. S merre zúgnak habjai Tiszának, Dunának, Árpád hõs magzatjai Felvirágozának. Értünk Kunság mezein Ért kalászt lengettél, Tokaj szõlõvesszein Nektárt csepegtettél. Zászlónk gyakran plántálád Vad török sáncára, S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára." Ennyit arról hogy mennyire gyászos a magyar himnusz.Valóban több benne a negatív elem , mert a történelmünkre is ez jellemzõ. És ezt nem lehet , egy általában vidám népdal dallamára énekelni, mert elég hülyén nézne ki. Jó ez így , engem is meghat a himnusz pedig én sem vagyok egy "nagymagyar"

A magyar himnusz zenéje miért olyan szomorú és pesszimista? A legtöbb országnak vidám. (kanadai, amerikai, angol, orosz, német, kínai, stb)

Legjobb válasz: Kedves Utolsó hozzászóló ! Méltányos a himnuszokkal kapcsolatos kutatásod és valószínüleg el is fogadjuk, mert lusták vagyunk utána nézni, hogy azok vajon hogyan is keletkezhettek. Azonban az hogy itt valaki szidja a magyarokat, meg magyarköpködõk vagyunk az nagy hülyeség. A magyar Himnusz úgy dallamában, mint szövegében csodálatos mû, de lelkesítésre abszolút alkalmatlan. A tényleg borzalmas az amikor pl. egy-egy sportesemény elõtti demotivációra biztat, különösen süllyeszti még ezt az érzést, ha azt üvöltözve gyalázza az a sok félrészeg "drukker". Helybõl vesztesként indulunk! Azt gondolom vannak sokkal jobb szimfónikus mûvek amik lelkesíthetnének pl: Berlioz Rákóczí induló-ja, vagy Liszt Les Preludes befejezõ tétele, amikhez csak szöveget kellene írni. Egyébként pedig nem csak mi magyarok mondjük, hogy a Himnuszunk milyen elszomorító. Sokféle népekbõl álló multi cégeknél dolgoztam, ahol az idegeneknek is egyértelmûen feltûnt a pesszimista hangulatú dallam. Amikor pedig lefordítom, értelmezem számukra a mû szövegét, akkor sokan csodálkoznak azon, hogy az mennyire panaszkodó, isteni csodára váró, ugyanakkor semmilyen érdemi lelkesítõ elem sincs benne. Így abszolút egyet kell értsek az elsõ hozzászólóhoz. Mi magyarok pont olyanok vagyunk akár a himnuszunk: Jókat kesergünk, balsorsban élünk, megbûnhõdöttnek tartjuk magunkat és egy nem létezõ lénytõl várjuk a megváltást.

Kedves Utolsó hozzászóló ! Méltányos a himnuszokkal kapcsolatos kutatásod és valószínüleg el is fogadjuk, mert lusták vagyunk utána nézni, hogy azok vajon hogyan is keletkezhettek. Azonban az hogy itt valaki szidja a magyarokat, meg magyarköpködõk vagyunk az nagy hülyeség. A magyar Himnusz úgy dallamában, mint szövegében csodálatos mû, de lelkesítésre abszolút alkalmatlan. A tényleg borzalmas az amikor pl. egy-egy sportesemény elõtti demotivációra biztat, különösen süllyeszti még ezt az érzést, ha azt üvöltözve gyalázza az a sok félrészeg "drukker". Helybõl vesztesként indulunk! Azt gondolom vannak sokkal jobb szimfónikus mûvek amik lelkesíthetnének pl: Berlioz Rákóczí induló-ja, vagy Liszt Les Preludes befejezõ tétele, amikhez csak szöveget kellene írni. Egyébként pedig nem csak mi magyarok mondjük, hogy a Himnuszunk milyen elszomorító. Sokféle népekbõl álló multi cégeknél dolgoztam, ahol az idegeneknek is egyértelmûen feltûnt a pesszimista hangulatú dallam. Amikor pedig lefordítom, értelmezem számukra a mû szövegét, akkor sokan csodálkoznak azon, hogy az mennyire panaszkodó, isteni csodára váró, ugyanakkor semmilyen érdemi lelkesítõ elem sincs benne. Így abszolút egyet kell értsek az elsõ hozzászólóhoz. Mi magyarok pont olyanok vagyunk akár a himnuszunk: Jókat kesergünk, balsorsban élünk, megbûnhõdöttnek tartjuk magunkat és egy nem létezõ lénytõl várjuk a megváltást.
Mert Erkel idejében divat volt Mo-on ilyen búbánatos egyházi stílusban írt zenéket csinálni. A legtöbb nép himnuszát inkább valami diadalmas, lelkesítõ katonanóta ihlette.
Inkább a szövege pesszimista. Meg esdeklõ, elõre síró-rívó. (Pont mint mi magyarok...) Állítólag a magyar sportolók közül is sokaknak kihívást jelent egy-egy meccs elõtt amikor a himnuszokat hallgatják: nem hogy lelket öntene az emberbe de még le is töri.
Olvastál már te történelem könyvet?
A magyar történelem nem túl vidám, néhány nyugati országgal ellentétben nekünk mindig fegyverrel kellett küzdenünk a szabadságért.
akit vertek és vernek , az csak sírni tud
A magyarok sokat szenvedtek, ezert lehet.De meg is elitelnek masokat a szarmazasuk alapjan, es mindig a rosz oldalra allnak.
Énekeld el egy Exploited vagy Motörhead dalra a Himnusznak mind a nyolc versszakát, és akkor megérted.
A kérdező hozzászólása: "Énekeld el egy Exploited vagy Motörhead dalra a Himnusznak " Szerinted a többi ország arra énekli?:
Irodalmi szempontból elméletileg a himnusz az Istenhez való könyörgést jelent ...nem pedig a saját népünket a többi fölé helyezni elvet kéne vallani ( mint pár más ország) Szerintem pedig igenis lelket önt a sportolókba mert meghallgatva a nép szenvedéseit már csak azért is nyerni kell !! :
azért mert a világon szinte csak a magyar himnusz igazi himnusz! a himnusz: magasztos hangvételû, istenhez szóló ima! amiket te felsoroltál azok inkább nemzeti dalok!

Most ez komoly? Nem először látok olyan reklámot magyar tv csatornán amiben egy kínai emberke ugrál. Nincs semmi bajom a velük, de elég feltűnő hogy az utóbbi időben egyre több helyen szerepelnek, és nem tudom hogy miért.

Talán kezdik elfoglalni az egész világot?

Legjobb válasz: Hûûû de optimista az elõzõ válaszoló. De majd ha neked is lesz egy céged és kéne válassz a magyar munkás közt aki állandóan késik, lassan dolgozik, komolytalan vagy a kínai munkás közt aki mint egy gép dolgozik, csak szünetben áll fel a gép elõl. Jah és a kínai sokszor kevesebbért megcsinálja mint a magyar munkás. Hát szerintem te sem gondolkodnál sokat. Most nem általánosítottam, van rendes becsületes magyar munkás is, meg xar kínai munkás is. Én csak az átlagról beszéltem.

Hûûû de optimista az elõzõ válaszoló. De majd ha neked is lesz egy céged és kéne válassz a magyar munkás közt aki állandóan késik, lassan dolgozik, komolytalan vagy a kínai munkás közt aki mint egy gép dolgozik, csak szünetben áll fel a gép elõl. Jah és a kínai sokszor kevesebbért megcsinálja mint a magyar munkás. Hát szerintem te sem gondolkodnál sokat. Most nem általánosítottam, van rendes becsületes magyar munkás is, meg xar kínai munkás is. Én csak az átlagról beszéltem.
Igen kezdik és próbálnak minket szoktatni hozzá de ha eljön az idõ csak egy maradhat és azok Mi leszünk.
A kérdező hozzászólása: Nagyon remélem. Mert ez így nem oké.
Kitört rajtad a South Parkos pranoia? http://www.indavideo.hu/video/South_Park_12_Evad_7_Resz__Nag..
Egyetértek a második válaszadóval. Valamint vegyük figyelembe, hogy a világ legnagyobb lélekszámú népe, mégis az európai ember egyfajta önhitt rasszizmussal úgy tekint rájuk, mint valami kisebbségre. Pedig ha már ilyen elvi játékba kezdünk, akkor jobb, ha mindenki szépen elfogadja, hogy ha van igazi kisebbség, azok mi vagyunk, fehérek (persze leszámítva a majdnem kihalt veddo-ausztralid nagyrasszot). Hiába toporzékolna bárki és támadná a fentieket, csupán beletespedtek a fehérek abba a tudatba, hogy õk a világ közepe, de ez az idõ már rég lejárt, már nem holmi technológiai fölénnyel rendelkezõ gyarmatosítók vagyunk. Ideje elfogadni, hogy fordul a kocka. Mellesleg Kína egy magas kultúrájú és nagy történelmû, gyönyörû ország, kár volt eddig lenézni, mostantól pedig hiba lesz. Jönnek fel, mint a talajvíz, egyre nagyobb gazdasági hatalom, és hamarosan együtt veri kenterbe az összes többit. Jó reggelt, Európa! Különben is, nekem személy szerint nagyon bejönnek az szép kínai lányok. :)
A kérdező hozzászólása: Nem is azzal van bajom hogy más színûek. Pl a feketék nekem szimpatikusak is! :D

Miért nem annyira összetartó nép a magyar, mint mondjuk a szerbek? Illetve miért olyan összetartóak a szerbek vagy az ukránok?

Legjobb válasz: Pontosan azért, amiért ügyeskedõk, adócsalók, áskálódók, sunyik és ott tesznek keresztbe akárkinek, ahol csak tudnak, ha neki a személyes érdeke azt kívánja. Ilyen a magyar.

Pontosan azért, amiért ügyeskedõk, adócsalók, áskálódók, sunyik és ott tesznek keresztbe akárkinek, ahol csak tudnak, ha neki a személyes érdeke azt kívánja. Ilyen a magyar.
Kb 6 éve gondolkodom én is ezen a dolgon. Külföldön élek, 12 milliós városban és nagyon sok nemzet él itt. Majd mindegyiknek van kulturális központja, több étterem is ahol a specialitásokat szolgálják fel, és ott segítenek egymásnak ahol tudnak. Ezzel szemben van egy darab magyar étterem, aminek a tulaja lengyel, felesége cseh. Évente egyszer van magyar bál, ahol a sznobok összejönnek és megpróbálnak egymással kitolni. Szerintem jobb lett volna ha úgy kérdezed miért ilyen széthúzóak a magyarok.
Ne haragudj, elõzõ, de amit írtál, hogy is mondjam: nagy részt szamárság. Úgy állítod be, mintha a magyarok valami nagyon über emberek lennének, amolyan magányos zsenik, de ez nem igaz. A nyugati ember egyszerûen tudja, hogy ha nem ad a közösbe, akkor nem is fog kapni, tudja, hogy ha átvágja a másikat, az nem jó. Hogy saját érdekében nem puskázik a vizsgán. Hogy szégyen adót csalni, etc. Mert nem a zugban ügyeskedés a menõ, ennyi. A magyarok mindig is zugban ügyeskedõ, kis stílû nép volt, ami saját magával sem tud megegyezni.
"Szerintem nem nekünk találták ki a demokráciát meg a hasonlókat. Nekünk diktatúra való, ahol valaki kijelöl egy irányt, és a többieknek csitt van; mindenki arra megy. Máskülönben ezerfelé mennénk. " Ott a pont, így van.Csak sajnos ezt rengetegen nem értik meg. "A magyarok mindig is zugban ügyeskedõ, kis stílû nép volt, ami saját magával sem tud megegyezni." Szerintem meg ez a szamárság.Mindenki csak a saját érdekeit nézi és nem azért mert kisstílû.
Az összetartásra képes tisztességes pogány õseinket István király verette agyon, hogy el tudja adni az országot. Tudom, hogy durva fogalmazás, de akik ide vezettek minket az õshazából, talán tudtak valamit amit a mai Európában már egyetlen országban sem, megszerezni az útbaesõ hatalmaktól megsegítést az eltaposás helyett.
Mert szétverték a nemzettudatunkat. Napoleonnak is megmondták, hogy a magyarokat úgy a legkönnyebb legyõzni, ha elveszik a történelmüket, és szétverik a nemzettudatukat. (ezt olvastam valahol)

Miért olyan nehezen érthető a magyar helyesírási szabály vagy csak nekem az?

Legjobb válasz: A magyar nyelv szóelemzõ - hagyományozó. Itt, jobbra láthatók a fõ részei:http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1s_s.. Nem nehéz, csak egyszer rá kell jönni.

A magyar nyelv szóelemzõ - hagyományozó. Itt, jobbra láthatók a fõ részei:http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1s_s.. Nem nehéz, csak egyszer rá kell jönni.
lényeg: keresd a szótõt! Mi a szótõ? milyen toldalék kapcsolódik hozzá? Összetett szavak: hat szótag után kötõjellel. számoknál 2000 felett. A hosszú rövid magánhangzókat legkönnyebben úgy szokod meg, ha elolvasol 2-3 Jókai regényt. A szókincset is bõvíti.De különben bármit olvashatsz, lényeg a mennyiség. Ne nevess ki, de a legjobban innen lehet megtanulni:http://www.libri.hu/hu/konyvek/tankonyvek_segedkonyvek/altal.. ÉN, te õ. Nem baj ha felnõtt vagy, ezt elolvasod és megérted a logikát. A magyar nyelvtan ilyen egyszer megérted a logikát, utána megy. A többit megnézed a szótárban. A szövegszerkesztõkbe beépített ellenõrzõ programok általában hibásak.

A magyarországi magyarok miért olyan bunkók a romániai magyarokkal?

Miért? Néha úgy csinálnak a magyarországi magyarok, mintha õk fensõbb rendûek lennének, csak azért mert néhány 100 km-el odébb laknak...

Legjobb válasz: Azok mind kretének.

Azok mind kretének.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kedves Kerdezo! Ez egy olyan kerdes, amire szerintem 10 ev mulva sem fogsz valaszt kapni, hiszen nincs. Az eredete az emberi nagykepusegre vezet vissza es a tomegmanipulaciora. A Magyarorszagi is, pont mint az Erdelyi szekely, feltegalval veri a mellet es mindenkit lenez. Igaz, lehet, hogy a 80'-as, 90'-es evekben (nem tudom, nem eltem akkor) voltak komolyabb konfliktusok, viszont az mar a multe, es ideje a jovore/jelenre koncentralni, mivel abban elunk. Az emberek nagyresze a hibat keresi tarsaiban es ezzel mindent elmondtam, a bolhabol is elefantot csinal. Mindemellett eleg egy embernek elkezdeni valamit terjeszteni, a tobbiek egybol szoknek. Hogy reagaljak egy masik kedves hozzaszolo eszrevetelere a nyelvhelyessegre, lehet hogy a Romaniai omodi nyelvezetet hasznal, viszont meg mindig jobb, mint a Magyarorszagi magyar nyelv (eleg a nevek neveloit megemliteni, amitol mellesleg falra maszok). Vegezetul ideje felhagyni az egymas piszkalasaval, mert ha te nem piszkalsz engem, en sem teged alapon ossze kell fogni es nem a mult serelmei miatt vetekedni, hanem koncentralni a 21. szazad problemaira, mivel van boven...
Azok az itteni magyarok akik az erdélyieket vagy kárpátaljaiakat egyszerûen sorozatban románozzák vagy ukránozzák, egyszerûen buta emberek. Egyébként jó kérdés, engem egyre gyakrabban kerülget a rosszullét az itteni emberektõl, egyáltalán nem azok a büszke egyenes emberek mint hajdanán voltak, nulla identitás, nulla összetartás.
Én úgy tapasztaltam hogy ezek a régi pozitív magyar tulajdonságok, amelyek úgy látszik "kimentek a divatból" itthon, inkább a határon túliakban maradt meg. Gondolom azért mert ott õk a kisebbség úgymond.
De miért hisztiztek, hogy románozunk titeket? Azok vagytok. Nem magyarok, hanem "romániai magyarok". Felõlem tartsatok akármilyen évszázadokkal ezelõtt elfelejtett népszokásokat, akkor is azok maradtok. Ha állampolgárságról van szó, akkor is elõször románok vagytok, mert semmi se történt volna veletek, ha Viktorka nem jött volna rá, hogy kell neki az extra szavazat. De miért szégyen románnak lenni? Nem az. Hisztizni, hogy nem akartok az lenni inkább az, olyanok vagytok, mint a mi cigányaink.
A külhoni magyarok elõnyöket élveznek a bennszülött magyarokkal szemben. Ezért nem kedvelik õket, hiszen a magyarok alaptulajdonsága az irigység. A magyarokat nagyon könnyû megosztani, a mindenkori hatalom nagy örömére.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); , , Ha állampolgárságról van szó, akkor is elõször románok vagytok, mert semmi se történt volna veletek, ha Viktorka nem jött volna rá, hogy kell neki az extra szavazat." Az állampolgárságtól románok vagyunk ? Jó vicc , bunkó fejedet told a wikipédia elé és nézd meg vele hogy romániába 1.5 millió magyar él , az állampolgárság nem tudom hol nemzetiség , te még Magyarul is képtelen voltál megtanulni , szerencsétlen . Két szó értelmét nem tudod felfogni . És a Viki barát szavazatait az RMDSZ ha szerencsétek lesz begyûjti , de most 50 000 szavazat + ba a 10 000 000 emberhez nem sok vizet zavar ... És ezért is ne rajtunk csattanjon az ostor , ha annyira rossz ez akkor pattogj Vikinek , és ha lusta vagy hozzá akkor FOGD BE A POFÁD . , , Nem magyarok, hanem "romániai magyarok". Felõlem tartsatok akármilyen évszázadokkal ezelõtt elfelejtett népszokásokat, akkor is azok maradtok.'' Igen , elfelejtett népszokások , a történelem népszokás , még egy bizonyíték hogy nem beszéled a nyelvet .. És másrészt érdekes hogy az elfelejtett népszokásodat kb. a lakosság 99.99% tudja , de ha a nagyapád aki megérte a világháborút tudna miket írsz apát tökét is levágta volna nehogy megszüless . És 70 év nem évszázad , még egy bizonyíték arra hogy Nem beszéled a nyelvet . , , De miért szégyen románnak lenni? Nem az. Hisztizni, hogy nem akartok az lenni inkább az, olyanok vagytok, mint a mi cigányaink.'' Miért szégyen románnak lenni ? Hát te se történelmet nem tanultál se tw-t nem nézel , a világ legmocskabb nemzete , minden országba panaszkodnak náluk , sokszor a román rendszámtábla miatt az egész autót átkutatják , tw. tele van azzal hogy melyik országba mit raboltak ki és kit öltek meg , és egy háború alatt annál alattomosabban senki nem árulta el a szövetségeseit , de minek is mondom annak aki a történelmet se volt képes megtanulni .... És nagyon érdekes , olyanok vagyunk ezek szerint mint a cigányok , mégis több híres Erdélyi Magyar van (arányosan a népességre számítva ) mint Magyarországi , mégis el tudjuk érni azt a gazdasági szintet és amikor a tüntetés volt , 150 000 Magyar között el tudott menni úgy egy román hogy senki egy követ se dobott rá , azért én megnéznélek téged akkor ha a cigányok tüntetnének Borsod megye Autonómiájáért és te cikáznál ott kocsival ...
Sajnos a jelenlegi magyarországi vezetésnek is sok köze van ezeknek a sztereotípiáknak a kialalkulásához. Ahogyan már írták: - a szavazati jog (Miért szavazzon itt Magyarországon egy másik ország állampolgára? Nem lakik itt, nem itt kap ellátásokat, járulékot és adót sem ide fizet. Neki tehát teljesen mindegy, hogy itt ki van hatalmon, akor miért kellene megengedni, hogy mégis beleszóljon. Elõzõ szerint 50e szavazat nem számít. Valóban nem. De mibõl tart a postán kicsit felduzzasztani ezt az 50ezret. Ez itt a baj, hogy a jelenlegi kormány felhasználja akaratuk ellenére a külhoni magyarokat. Az itthoniaknak pedig ez nyilván nem tetszik, ez pedig nem csak a kormány hibája. Ha a fenti dolgokra tekintettel lennének a külhoni magyarok is, akkor egyetlen román állampolgárságú magyarnak sem szabadna akár elgondolkodnia sem azon, hogy itt szavazzon.) Ezen felül is van egy csomó olyan dolog, amivel a nagy "egyesítés" helyett széthúzást vált ki a kormány. Azt azért joggal lehetne elvárni, hogy: - akkor adjunk évi nem tudom hány darab 50%-os vagy 90%-os utazási kedvezményt egy külhoni magyarnak alanyi jogon (!!), ha ezt a magyarországi magyar állampolgárok is megkapják. Jelen helyzetben egy magyar állampolgárnak kevesebb kedvezmény jár, mint egy románnak, ehhez képest a román egy forint adót nem fizet ide. Tehát én utaztatom õt. Szerintem ez így nincs jól. - Széchenyi Könyvtárba beíratkoztam, megnéztem, nekem 6800 Ft-ot kell fizetnem évente tagsági díjként. Kicsit lentebb görgetve mit látok? Magyarigazolványosoknak ingyen van. A pofám leszakad. Sajnos ez nem a ti hibátok, de rajtatok csattan :(
Szívembõl szólt, igazat #22!
Akkor ugyanolyan helyzetben vagyunk én is ezt gondolom a magyarokról hogy lenéznek minket
Azért mert bunkók, aluliskolázottak, frusztráltak és balfékek nem tudják kezelni a helyzetet. A tanultabb magyarok kétlem hogy elutasítóak az ERDÉLYI magyarokkal.
nem korekt munkavalalok, bunkon viselkednek. csiki csuki neha magyarok neha romanok ahogy az erdekuk kivanja. a legmergesitobb volt szamomra mint turista tobb esetben tapasztaltam hogy joval baratsagosabb volt velem a romaniai roman mint az erdelyi magyar...
Mert proli mentalitásúak, azt sem tudják hogy vannak határon túli magyarok, nekik aki romániából jön az román.
még 1 hülye általánosító kérdés...miért nem a politika rovatba tetted inkább...
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kedves kerdezo, ezt mar en is tapasztaltam; mikor peldaul Magyarorszagra vetodok, majdnem mindenki ugy nez ram, mint a cipoje talpan a koszra. Itt a gyakorin is sok kerdes / velemeny van, ami az erdelyi magyarokat a sarba tapossa. Sajnos nem tudom, miert van igy, de nem vagyunk egyedul ezzel; a legtobb nemzetnel ugyanez figyelheto meg. Peldaul a franciaorszagi franciak, svajci franciak, es belgiumi franciak (vallonok) meg ennel is jobban lenezik, megvetik egymast. Vagy a romaniai romanok es a moldav romanok. Nyilvan megvan a tarsadalomtudomanyi oka a jelensegnek, utana lehet nezni. Az nem igaz, hogy csak a 90-es evekkel jelent meg ez az ellentet. Nagyszuleim (es a hasonlo koru emberek) sokat tudnanak meselni, hogy 1940-1944 kozott hogyan viselkedtek a Magyarorszagrol behozott tisztviselok, tanarok stb az erdelyi magyarokkal. Eljatszottak a buszke gyarmatositot, rank pedig ugy tekintettek, mint valami harmadrangu bennszulottekre, es ezt tudomasunkra is adtak. Nem tudom, mire jo ez.
A kérdező hozzászólása: Na! Tessék! Errõl beszélek! Csak azért mert olyan szerencsétlen volt, hogy oda született miért kretén??! Nem tehet róla!!! Attól õ még ugyanolyan értékes ember, mint bárki más! És ugyanúgy beszéli a magyar nyelvet, mint a magyarországi magyarok...!!
Én is ezt tapasztalom. Nagyon rosszul esik, de egy kis magyarázás után megérti a többsége.
Nekem azért vannak rossz tapasztalataim, mert 80-as évek végén 90-es évek elején átjárták mo-ra, ezzel nem is lett volna semmi baj. De mi a román határhoz közel laktunk akkoriban, kertes házban, kaput nem zártuk, na attól kezdve sokminden eltünt...pofátlanul bejöttek, munkát követeltek. Tényleg nem tudok velük egy hullámhosszra kerülni, eltelt jópár évtized most a külföldi munkavállalásnál találkoztam velük, haragszom rájuk, mert aláigérnek a fizetésre hogy övék legyen a munka, minden szemetet összeszednek, amihez nem értenek kókányolnak és akkor mivel õk is sokszor magyar nyelven beszélnek a "nyugatiaknak" ugy jön le ua.-zok.. Én mint magánember irtam le a saját tapasztalatomat velük, lehet másoknak más. És nem segitenek, õk elvárják kisirják hogy segitsünk, aztán minimálisan se viszonozzák. Ez hangsulyozom csak a saját véleményem, lehet én fogtam csak ki, hogy mindig ilyesmi romániai magyarokkal hozott össze a sors.
A magyarországi magyarok egy része egymással is bunkó, nem csak a kintiekkel. Tehát nincsenek megkülönböztetve egyáltalán az ottaniak.
Én az elsõ vagyok.A kretének a magyarországiakra értettem.Az 1980-as, '90-es évek óta azért sokat változott a helyzet...A kommunista érában az oktatás teljesen hallgatott a külhoni magyarság létérõl úgy egyáltalán, nagyon kevesek foglalkoztak az üggyel..Így nemcsoda.A másik vonzata a dolognak, hogy a rendszerváltás után meginduló betelepülésnek volt egy olyan oldala is, hogy olcsó munkaerõ miatt sokan elvesztették állásukat.
Egymás között is bunkók vagyunk, nem kell magadra venni. Az meg akármilyen magyarnak vérlázító, amit a ti támogatásotok címén csinálnak a választásokkal. Ja, és elég archaikusan beszéltek. De nyugi, a magyarországi tájszólásokat is kiröhögjük.
Ez jó kérdés.
Nekem meg pont a romániai magyarokról van rossz véleményem. Sokkal dolgoztam már együtt, mindegyik bunkó, lusta, makacs, önzõ, kelletlen volt kivétel nélkül. Meg ugye a magyarországi magyarok is bunkók. Summa summarum minden magyar bunkó :D
Székelyek között ténleg sok mûvetlen phassz van, én is tanusíthatom.
Mûveletlen*
tesóm most külföldön van, olyan helyen, ahol egy csomó romániai magyar van és mindig piszkálják meg beszólogatnak neki, mert õ Magyarországról ment oda. És direkt mindig szidják a magyarországi magyarokat. Szóval oda-vissza mûködik. Minkét részrõl vannak büdös nagy parasztok, meg normálisak is. Az egyetemen pl. valahogy mindig azokkal lettem legelõször jóban, akikrõl aztán kiderült, hogy romániai magyarok.
En budapesten szulettem, az egesz csaladom tiszteli a kulhoni magyarokat, a barataim, mindenki, a neptancosok erdelyi tancokat tanulnak, a fel orszag tele van szekelykapukkal, nem tapasztaltam semmilyen gyuloletet kulhoni magyarok ellen. Eljenek soka a szekelyek, a felvidekiek es a delvidekiek! Akar a hivatalos tortenelmet nezzuk, akar a kettos honfoglalast, akar barmilyen teoriat, Erdelyben elobb voltak magyarok, mint Pannoniaban! Erdely az oshaza, ott gyokerezunk.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!