Találatok a következő kifejezésre: Miért nyalogatja kutyám a (18 db)

Miért nyalogatnak a kutyák, pontosabban mit fejeznek ki a nyalogatással és a farokcsóvállással?

Legjobb válasz: A farokcsóválás nagyon sok mindent jelent. Alapvetõen a barátságosság és ismerkedni akarás jeleként fogjuk fel. Jelenthet kérést (amikor a gazdi eszik a kutya elõtt), jelenthet izgatottságot (amikor elõkerül a póráz, vagy a kutya eszeveszetten keresi a fûben a labdát). Pl. amikor 2 domináns kan kutya összetalálkozik, gyakorta elõfordul, hogy az elején csóválnak (általában csak nagyon kicsiket, a farkuk hegyét) - felmérés, erõk latolgatását jelenti. Nemcsak maga a csóválás számít, hanem az iránya, sebessége is. Pl. a jobbra tartott farok ellenségeskedést fejez ki, a balra tartás pedig barátságosságot, játékosságot. Ezt te, mint gazdi nem veszed észre (nagyon sok más tényezõ is alakítja a farok mozgását, és akár leheletnyi különbség is már más jelentéstartalommal bír), csak a 2 kutya egymás között. Ez egy etológiai kutatás tanulmányából olvastam. A nyalogatás az emberek szemében szeretetet, kedvességet jelent. Mélyebb magyarázata az, hogy a farkas falkában az alfa hímet a lejjebb álló farkasok sorrend szerint lefelé egy szájon nyalással vagy az állának megbökésével üdvözlik. Egyrészt "köszönnek" neki, másrészt ezzel elismerik és megerõsítik az alfa-hím pozícióját. Tehát leegyszerûsítve, ha a kutya megnyalja a szádat, akkor elismer falkavezérnek. Ez pl. jól megfigyelhetõ a félõs, rehabos kutyáknál (vagy akár csak egy idegen, kissé bizalmatlan kutyánál), ahogy nõ a bizalom az ember és a kutya között, pár alkalomnyi találkozás után már ad puszit. A puszi osztás is abszolút kutya függõ, van aki tartja magát, van, akit le sem lehet szedni az arcodról, bárkinek bármikor megadja magát.

A farokcsóválás nagyon sok mindent jelent. Alapvetõen a barátságosság és ismerkedni akarás jeleként fogjuk fel. Jelenthet kérést (amikor a gazdi eszik a kutya elõtt), jelenthet izgatottságot (amikor elõkerül a póráz, vagy a kutya eszeveszetten keresi a fûben a labdát). Pl. amikor 2 domináns kan kutya összetalálkozik, gyakorta elõfordul, hogy az elején csóválnak (általában csak nagyon kicsiket, a farkuk hegyét) - felmérés, erõk latolgatását jelenti. Nemcsak maga a csóválás számít, hanem az iránya, sebessége is. Pl. a jobbra tartott farok ellenségeskedést fejez ki, a balra tartás pedig barátságosságot, játékosságot. Ezt te, mint gazdi nem veszed észre (nagyon sok más tényezõ is alakítja a farok mozgását, és akár leheletnyi különbség is már más jelentéstartalommal bír), csak a 2 kutya egymás között. Ez egy etológiai kutatás tanulmányából olvastam. A nyalogatás az emberek szemében szeretetet, kedvességet jelent. Mélyebb magyarázata az, hogy a farkas falkában az alfa hímet a lejjebb álló farkasok sorrend szerint lefelé egy szájon nyalással vagy az állának megbökésével üdvözlik. Egyrészt "köszönnek" neki, másrészt ezzel elismerik és megerõsítik az alfa-hím pozícióját. Tehát leegyszerûsítve, ha a kutya megnyalja a szádat, akkor elismer falkavezérnek. Ez pl. jól megfigyelhetõ a félõs, rehabos kutyáknál (vagy akár csak egy idegen, kissé bizalmatlan kutyánál), ahogy nõ a bizalom az ember és a kutya között, pár alkalomnyi találkozás után már ad puszit. A puszi osztás is abszolút kutya függõ, van aki tartja magát, van, akit le sem lehet szedni az arcodról, bárkinek bármikor megadja magát.
A nyalogatás egyértelmûen a szeretet egyfajta kifejezõdése. Amikor egy kutya csóválja a farkát, ez az izgalom egyik jele, melynek szintjét a csóválás sebessége jelzi. Az izgatottság mélységét a farok csóválásának sebessége jól jelzi. Az a jel, hogy a farok mozog, azt jelenti hogy kommunikálnak.
Te vagy a Vezér, és hagyjál nekik is kaját!
nekem egy 11 éves kutyám van. félhosszú szõrü szoval igényli a fésülést. Õ akkor (is) szokta nyalogatni a kezemet ha valami olyant csinálok vele ami nem tetszik neki...pl. fésülésnél huzom a szõrét. De egyébként tényleg a szeretet jele...a csóválás meg az öröm vagy az idegesség.

Miért nyalogatja a kutyám a sebeimet?

Ha sebes pl. a lábam akkor mindig nyalogatja.

Legjobb válasz: Saját magának is nyalogatja, tisztítja a sebeit, hogy gyorsabban gyógyuljon, mert ösztönösen tudja hogy a nyálában gyógyító baktérium van, és téged is meg akar gyógyítani. De ami neki jó az nem biztos hogy emberre is elõnyös.

Saját magának is nyalogatja, tisztítja a sebeit, hogy gyorsabban gyógyuljon, mert ösztönösen tudja hogy a nyálában gyógyító baktérium van, és téged is meg akar gyógyítani. De ami neki jó az nem biztos hogy emberre is elõnyös.
NE HAGYD NEKI TE ALLAT!!! NEM HALLOTTAL MEG A FERTOZES VESZELYROL??? Amugy azert nyalja, mert ver!!! Meg ha alvadt ver is, o szereti.
Csupán ösztön, nem jószándék. Jobb híján így próbálják megakadályozni az elfertõzõdést.
De egyébként tényleg nem szabad neki hagyni mert egyrészt leszedi a frissen képzõdött hámréteget a sebrõl, az érdes nyelvével, másrészt a kutyák minden piszkot felesznek, és simán lehet olyan baci a szájában amit aztán rárak a sebedre és elfertõzi vele.
Tegyük hozzá (embernél is) sikeresen. Az összes kutyakiképzõ ismerösöm (óvatosan) kihasználja ezt a lehetõséget. (Persze nem akkor amikor a kutya sz*rt evett)
A kérdező hozzászólása: oké nem hagyom! utána le is fertõtlenítettem!
A kutyakiképzõ nem orvos azt is tegyük hozzá. Egyszer mikor sérült a kutyám lába, amíg nem jutottunk dokihoz, hagytam neki nyalogatni, és begennyesedett, de mire dokihoz értünk nagyon szépen kitisztította. Viszont ha hagyod neki nyalogatni sokkal lassabban gyógyul, és veszélyes is lehet.
Akkor meg lehet tüzelõ szuka vizelte le.Vagy szuka kutyád van akkor meg kan.
Nekem lány és fiú kutyám van. Amikor a szuka tüzel a fiú nyalja a pisijét. Elég undi de nem lehet leszoktatni róla, már próbáltam. Gondolom olyan infókat tartalmaz amiket szaglással nem tud megkaparintani :)
Természetes jelenség. Ahogy az elõttem válaszoló is írta. Égõ gyomor=fûrágás. Majdnem minden kutya kedvenc csemegéje :)
Ég a gyomra.
A kérdező hozzászólása: De nyalja, nem eszi tudom hogyha eszi akkor fáj a gyomra de õ nyalja... ráadásul a vizeletet


A kutya miért nyalogatja a lábam? (csivava)

Van egy fiú csivavám. 1,5 éves és mindig nyalogatja mindenki lábát....de miért? de mintha tök természetes lenne . de valamikor ilyen 15 percig is. nem értem miért,pedig nem piszkos meg büdös a lábunk, rögtön fürdés után is csinálja :D mi lehet az oka?

Legjobb válasz: Az annyira mindegy h csivava vagy nem csivava :"D Az én kutyám is szokta nyalni a lábam pedig az nem "márkás" kutya :P Sõt a macskám is (de az az a kezemet) sztem nincs abba semmi :D szeret

Az annyira mindegy h csivava vagy nem csivava :"D Az én kutyám is szokta nyalni a lábam pedig az nem "márkás" kutya :P Sõt a macskám is (de az az a kezemet) sztem nincs abba semmi :D szeret
mert a csivava 1 jelentétktelen állat ami fúzionált a macskával és tengeri malacal és ez lett belõle
Rosszul tanította az anyja. Valószínûleg félreértelmezte a kézcsókot, és lábat csókol. Komolyra fordítva a szót, ha jól tudom ez a vonzódás egyik jele.
Reflex. Kölyökkorában tanulta, ha megfigyelsz egy anyakutyát a kölykeivel, akkor a kicsik nyalogatják az anyjuk száját, ha ennének. Ezzel a ragaszkodásukat is kimutatják. Az ilyen kis törpecirkáló nem hiszem, hogy felérné a szádat, de próbáld ki...Ha nyalogatja a lábad, vedd fel, ha a szádat is elkezdené, szólj rá. Nem épp kellemes ha vendég jön, kaját kunyerálni, és rácuppana a lábára.
Az én kutyám is csinálja bármikor amikor hozzá érhet a lábamhoz bár õ azért sztem mert kicsi és nem ér máshova mint az enyém, csak néha már idegesít és leszidom meghúzza magát és ilyen bocsánat kérõ nyalogatásba kezd. :D Mi utcáról fogadtuk be még kölyök korába, nála hûségesebb kutyával még nem találkoztam, és azért nyalogat mert hálás, és szerintem a tied is hálás, szert téged. :)
azért mert kicsi és nem ér jobban fel ..xDD amúgy a szeretetét szeretné kifejezni szerintem.
A kérdező hozzászólása: nem izgatott közben, majd el alszik vmikor, és így szakadozva nyalja végig a lábamat mert közben majdnem elalszik :D de nem szokott izgatott lenni az tuti, bár nem csak akkor csinálja ha fáradt és aludna.
Szerintem azért mert szeret, az én kutyám is nyalja a lábam csak õ Berni pásztor:)
Azért vigyázni, ha úgy nyalogat, hogy közben izgatott, a tulajdonának tekint.
próbáld ki, fürdés után egy óra múlva a lábujjak között már van lábszag, ha nem használsz lábdezodort. arra a kis szagra kattan rá kutya macska, egyszerûen imádják. a vendégek lábán is van már némi illat, azért kedvelik azt is. én macskás vagyok, de nálunk is macskamánia a lábujjak között nyalogatni, csak bírja ki az ember röhögés nélkül.
szerintem is csak szeret és próbál gondoskodni rólad, megmosdat - így a saját szagát fogja rajtad érezni -> egy család vagytok, birtokol. Más furcsaság nincs a viselkedésében?
Mert biztos szereti az illatát. :)
Mármint nem a vendég jön kaját kunyerálni, hanem a kutya akarna a vendégtõl :DDD bocsi

Miért nyalogatja a kutya, ha valaki sír?

Érzékeny a különféle zajokra, pl. ha fütyülök, akkor is odajön és megnyalogat, ha valaki sír, akkor is. Vajon tudja, hogy szomorú és együttérzésb?l csinálja, vagy ez is csak egy érdekes zaj neki?

Legjobb válasz: megvigasztal. nem véletlenül a kutya az ember legjobb barátja.. ha én sírok, mindig odajön és megnyalogat. :)

megvigasztal. nem véletlenül a kutya az ember legjobb barátja.. ha én sírok, mindig odajön és megnyalogat. :) 
érzi hogy szomorú vagy és megpróbál felvidítani :) ))

Miért nyalogatja a kutyám a falat?

Van, hogy csak szimplán a falat van hogy kicsit kikezdi a körmével és azt! :S Ezt miért csinálja és lehet bel?le valami baja?

Legjobb válasz: mészhiány :) nem lesz semmi baja. ha az kell neki :D én kutyám füvet is eszik :)

mészhiány :) nem lesz semmi baja. ha az kell neki :D én kutyám füvet is eszik :)
Foglalkozz vele! Tanítsd! De akár labdázhatsz vagy elmehettek sétálni. Mi ezen a kérdés? Ahogy egy kutyával foglalkozni szoktak.
A kérdező hozzászólása: Szabadba? Egész nap kint vannak az udvaron xD Hogy érted, hogy feladatokra vágyik? Mit csináljak vele?
A füvet akkor eszik ha éga gyomruk(állítólag). Lehet, hogy ki akarja nyalni magát a szabadba:)
Játszanak, de neki biztosan több kellene ennél. Feladatokat szeretne, ami leköti. Biztosan nagyon okos kutya és kevés neki a feladat.
A kérdező hozzászólása: Hát õ tuti nem unatkozik! :) Van egy másik idõsebb kutyám állandóan játszanak, kicsit alszanak aztán megint játszanak...xD
ez unalomból kialakuló rossz szokás is lehet.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Megnyugodtam. Egyébként kap mindig csontot, meg õ is eszi a füvet meg a bogarakat ;)
15:38 Hacsak nem épp vedlési idõszakban van, a szõrhullásnak oka lehet a túl gyakori fürdetés. Hányszor mentek napjában sétálni? 4-5-ször? Minden alkalommal lezuhanyozod? Az én bõröm is kiszáradna ennyi víztõl.
Ja, és kilopják a szennyesbõl a koszos zoknit. Lábszaghiányuk is van.
Én is meg akartam már itt kérdezni, mert az ágyamnál a fal már borzalmasan néz ki, mert a kutyám ha hazatér a sétáról, lezuhanyoztatjuk, akkor egyenesen az ágyamra megy, foltos a fal, és meg élkezdi nyalni is. A füvet mindíg eszi, a gyertyát is szereti enni, a mûanyagot imádja, és hát néha igy kék a kakája is :D Mindig kap csomó csontot (persze amit lehet), zöldségeket, húst, száraztápot is, mégis valamilyen hiánya lehet a szervezetében, mert a szõre is borzalmasan, csomókban hullik. Nincs allergia.
Akkor beszállok én is. Enyém a fehérjére bukik. Felnyalogatja a bogarakat, és csigákat is fogyaszt. :D
Az enyémnek meg cellulóz hiánya van, mert ellopták a papírzsepimet. Unatkozik.
Mesz hianya van, adj neki csontot ragni. Enyem minden nap kap egyet. Enyem is eszi a fuvet es a viragokat letordeli, meg a rozsat is.
igen mész hiánya van, és az elsõ válaszadónak üzenném hogy minden kutya eszi a füvet!!!
Mert õ a falat faló faló, azaz jelen esetben fakutya.
A kérdező hozzászólása: Így foglalkozok...egy csomót labdázunk, pont ma voltunk sétálni mert végre lejjebb hûlt a levegõ és nem volt olyan meleg, tanítgatni meg mindig szoktam...Bár sokat tanul a nagyobb kutyától is :)

A 10 hetes Bichon Havanese kutyám miért veszi szájba a saját ürülékét, és nyalogatja azt?

Olyat nem láttunk t?le hogy meg is ette volna, de lehet hogy mikor nem látjuk ez is megtörténik. Most elöször szájában bevitte a kosarába és ott nyalogatta. 10hetes, 1 hete van nálunk, napi 3szor kap enni és nem az éhség miatt csinálja mert kajálás után történt ez az eset. Miért csinálja, és hogy szoktassam le róla?Köszönöm a segítséget, egy kezd? kutyás.

Legjobb válasz: Amint látjátok ,hogy elkezdené enni hangosan rászóltok,hogy fúj nem szabad,de nem gügyögve,hanem erélyesen,határozottan,és elkülditek onnan. Egyébként milyen tápot kap? Mert a kutyák akkor esznek kakit,ha valamilyen nyomelem hiányzik az étrendjükbõl..

Amint látjátok , hogy elkezdené enni hangosan rászóltok, hogy fúj nem szabad, de nem gügyögve, hanem erélyesen, határozottan, és elkülditek onnan. Egyébként milyen tápot kap? Mert a kutyák akkor esznek kakit, ha valamilyen nyomelem hiányzik az étrendjükbõl..
Nem tudom miért nem eszik meg akkor, de nálunk bevált, és többen is mesélték nekünk, hogy náluk is bevált. Érdemes a kajájába sajtot keverni kiskockákra felszeletelve!:)
A kérdező hozzászólása: Ja, a sajttal annyi az aggodalmam, ha a sajt szagát érzi, akkor is megeszi a sajtot, akkor az ürülékben a sajtszag mért rettenti el?
A kérdező hozzászólása: Kösza a válaszokat, de változatlanul is azt mondom, a doki mondta hogy ezt adjunk neki MOST, mert megy a hasa, vagyis ment. Hétfõn kérdezem meg, ha már ehet mást adok neki mást. Bõr csont már van de azt se engedi odaadni a doki, mert azt mondta az olyan mintha kapna enni valami mást, mert lenyeli. Szoval akkor leszokik majd róla, amugy van 1000játéka.:) . Van mit rágni, de megint felvette ráförmedtem otthagyta. ugyhoghy mézem hakakilt hogy mit csinál vele, és ráförmedek. Köszi a seditséget
Az én kutyusom is ezt csinálta 10 hetes korában. Egyszer-kétszer erélyesen, keményen rászóltam, és elvittem. Ám valakitõl hallottam, hogy ha megeszi a saját ürülékét, akkor sajtot kell adni neki. Állítólag a sajt szaga miatt nem fogja majd megenni az ürülékét.Az én kutyám megint ment volna oda megenni, de beleszagolt, és otthagyta.Nála használt. Azóta nem érdekli. Próbáljátok ki ti is! És igen, mindenképpen le kell szokni errõl az étrendrõl. Jó minõségû száraztáp, esetleg néha egy-két konzervet. (Bátran ajánlom a Darling csirkés-répás kölyök konzervet, az én kutyám imádja, de csak a száraztápra szokott kapni nagy melegben, szóval csak jó minõségû táp mellett!) Reggelire például szoktuk sajttal, vagy párizsi kockákkal adni neki a tápot, valamikor májkrémmel. De persze nálunk is megkap minden emberi maradékot, de persze a száraztáp mellett. Ha nem kell neki a táp, hagyd ott neki egy 10 percre, vedd el, próbáld meg ugyanazt késõbb. Szóval szerintem érdemes kipróbálni a száraztápot nála is, én az Orijen-t és az Acanát tudnám ajánlani. Valamint a sajtot is próbáljátok ki, hátha beválik! ;)
A kérdező hozzászólása: A rászólás megtörténik, a rizs és hus kaja neki elég uj, eddig csak táp bolt elötte ahonnan vettük , és nem nagyon ette, elég zovány volt. amikor látja a kajáját ugrál nyüszít csóválja a farkát és majd kiugrik a bûréböl örömében hogy kap. viszatérve a dokira, õ mondta hogy most csakezt kapja, hétfõn megyünk vissza, és akkor mondja mehg hogy ehet e mást is, ha ehet akkor a száraztápot is fogja kapni, meg más házi kosztot is. van valami amit nem szabad adni a kutyának? pl, hasamra ütök , krumplit, vagy tejfölös dolgokat. köszönöm a hasznos válaszokat, megfogadom.
Ja és még ha ezt csinálja legközelebb menj oda hozzá és ERÉJESEN szólj rá. Ne üvöltözve hanem közép hangban.
Az lehet, hogy nem éhes szerintetek. De te is megunnád ha rizsen és húson kéne élned. Vegetek neki egy száraz tápot ami jó minõségû és teljes tápanyagú. És felváltva etessétek. Ha 2x kap enni akkor 1x táp másodszorra meg hús, rizs, leves stb.
Hát akkor valószínû ezért, ez eég egyhangú táplálék.. Vegyetek neki jó minõségû száraztápot, Orijen kölyköknek való, vagy Acana kölyköknek való vagy Royal Canin shih-tzu kölyköknek való, sajnos havanese fajtatáp nincs. És folyamatosan egyre nagyobb arányban keverjétek bele a kajájába a szárazat, aztán teljesen szoktassátok át. Ha nem eszik akkor se ijedj , meg, ha éhes lesz enni fog, naponta 2x este és reggel tedd le neki a kaját 20 percre ha már tényleg éhes lesz meg fogja enni. Konzerves tápot ne javasolok, nagyon rosszakat lehet itthon kapni kivéve az Almo Nature az pedig csak kevés helyen és egy kis tasak olyan 400-500forint.
A kérdező hozzászólása: Mióta nálunk van azt mondta a doki hogy kapjon rizst és csirkét, mert ment a hasa , gondolom az út, és hogy el lett hozva a testvéreitõl. Ugyhogy most rizs és hús a menü, 1 ebvésnél kap 1 evõkanál riszt és 5-6 kis kocka csirkehúst, meg van benne 1-2 karika répa is.
A kérdező hozzászólása: Akkor kipróbbálom.köszi, lehet hogy akiknél bevált(lehet nálam is ez lesz) ott a kutyának pont valami olyan elem hiányzott az étrendjébõl, amit a jastból megkapott.bár ez csak tipp.

Miért csinálja ezt a kutyám? Pár napja vettem észre, hogy elég gyakran nyalogatja a fenekét.Nemrég néztem neki, olyan, mintha "kopna" a szőre a végbele körül meg a farka alján.

Vagy csak a nyáltól csomósodott össze? Nem láttam semmilyen váladékot,ami folyna,mert idén már jött ki az állatorvos,akkor b?zmirigy gyulladás miatt,és ez volt a tünet de pluszba váladék is volt. Kérdésem,lehet hogy ez ismét b?zmirigy gyulladás,vagy valami más? Hátha van tapasztalat.Köszi a válaszokat.

Legjobb válasz: Általában akkor szokták a kutyák nyalni a hátsójukat (rajta a szõrt) ha bolhásak, mert a bolhák a farka tövében szoktam letelepedni és csípkedik. javaslom h nézd át alaposan és ha találsz bolhát vegyél bolhanyakörvet vagy vegyél port ami a bolhákra jó és szórd be vele.

Általában akkor szokták a kutyák nyalni a hátsójukat (rajta a szõrt) ha bolhásak, mert a bolhák a farka tövében szoktam letelepedni és csípkedik. javaslom h nézd át alaposan és ha találsz bolhát vegyél bolhanyakörvet vagy vegyél port ami a bolhákra jó és szórd be vele.
Nem biztos hogy bûzmirigy gyulladás, de az valószínû, hogy a bûzmiriggyel van összefüggésben. Vannak kutyusok, akiknek egész életük alatt nincs ilyen problémájuk mert magától tisztul, és vannak akiknél akár félévente elõjön. Ezeknél sajnos a bûzmirigyet idõnként ki kell nyomni. Nem fájdalmas a kutyának, de célszerû állatorvossal, vagy kutyakozmetikussal csináltatni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat.Megnézetem az állatdokival.

Miért nyalogatja le rólam tusolás után a kan kutyám a vizet?

Legjobb válasz: Mert szeret , vagy mert szomjas :)

Mert szeret , vagy mert szomjas :)
mert szomjas.
te a kutyáddal együtt fürdesz?
Nálunk ez úgy mûködik, hogy megfürdök és bekenem magam testápolóval, na azt akarja mindig. -.-"
Valószínüleg tisztogat. Ahogyan zavarja az hogy õ vizes, az is zavarja ha te vagy az... az én elõzõ kutyám például kiszedte a ruhámba ragadt bogáncsokat... ilyen a kutya-szeretet....
Nekem a talpam szokták nyalogatni, mikor kijövök a fürdõszobából. Az tuti vizes még a papucsban. Én meg kapkodom a lábam, mert csikizik. De nem csak a kanok csinálják.
nekem a fülembe nyalogatott bele folyton a kutyám... oO
nekem is ezt csinálja mind2 kutyánk , de a testápolót a kölyök állandóan nyalni akarja de azt nem engedem..

A kutya miért nyalogatja az emberek arcát? Mit szeretne ezzel kifejezni?

Legjobb válasz: Pedig a kérdésedre kaptál megfelelõ választ a másiknál is. Nem puszizkodni akar.

Pedig a kérdésedre kaptál megfelelõ választ a másiknál is. Nem puszizkodni akar.
azért mert érzi a pofádon a kóbász szagát vagy meg akar fertõzni a betegségeivel, vagy lehet, hogy jót röhög azon hogy elõtte a seggét nyalta aztán összenyalja az arcod és te ezt nem veszed észre
A kérdező hozzászólása: Ja, csak ott nem fogalmaztam konkrétan, úgyhogy inkább feltettem még egyszer..
Azért, amiért egy alázatos kutya, egy dominánsabb fajtársáét.
vagy szeretet de inkább izgatott.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!