Találatok a következő kifejezésre: Miért nem tanulni a fiatalok Hogyan (1 db)

Miért nem szeretnek tanulni a fiatalok? Hogyan lehet rávenni őket?

Fiam 4. osztályos. Nap mint nap vitázni kell vele, hogy tanuljon. Egyáltalán nem érdekli, ha nem jók a dolgozatai.

Legjobb válasz: Sajnos az otthonról hozott motiváció már nem elég mindenkinél.Hiába vagytok jó szülõk és következetesek a tanulás/tanítás terén, a gyerekre jobban hat az osztályában vele barátságban motivlatlan gyerekek sokasága. Ma már sajnos ciki jelentkezni és tudni az órán, sokkal jobb "buli" feleselni a tanárral, megmutatni neki a "ki ha én nem stílust" - és ez már a fiatal korosztálynál elkezdõdik (tanár vagyok, saját tapasztalatomból beszélek). Természetesen az oktató tanár személye sem mindegy, nagyon sok pályatársamért nem tenném tûzbe a kezem. Ha nem szívbõl, meggyõzõdésbõl tanít valaki, akkor az órák laposak és hallottak, a gyerekekre érdektelenség telepszik, és már nehéz visszahozni a figyelmüket.Próbálj meg beszélni a fiaddal arról, hogy nem a te kedvedért, hanem maga miatt kell tanulnia, hogy megértse, mennyi minden múlik azon, mivé növi ki saját magát.Nem mondom, hogy feltétlenül használni fog, de talán sikerül ráébresztened valamire...

Sajnos az otthonról hozott motiváció már nem elég mindenkinél.Hiába vagytok jó szülõk és következetesek a tanulás/tanítás terén, a gyerekre jobban hat az osztályában vele barátságban motivlatlan gyerekek sokasága. Ma már sajnos ciki jelentkezni és tudni az órán, sokkal jobb "buli" feleselni a tanárral, megmutatni neki a "ki ha én nem stílust" - és ez már a fiatal korosztálynál elkezdõdik (tanár vagyok, saját tapasztalatomból beszélek). Természetesen az oktató tanár személye sem mindegy, nagyon sok pályatársamért nem tenném tûzbe a kezem. Ha nem szívbõl, meggyõzõdésbõl tanít valaki, akkor az órák laposak és hallottak, a gyerekekre érdektelenség telepszik, és már nehéz visszahozni a figyelmüket.Próbálj meg beszélni a fiaddal arról, hogy nem a te kedvedért, hanem maga miatt kell tanulnia, hogy megértse, mennyi minden múlik azon, mivé növi ki saját magát.Nem mondom, hogy feltétlenül használni fog, de talán sikerül ráébresztened valamire...
Én is így látom, ahogy az elõttem szóló, és hozzáteszem, hogy az iskolák többsége nem kelti fel a gyerekek érdeklõdését, hanem ledarálják nekik az anyagot. Nálunk is ez volt a probléma alsó tagozatban (pont 4.-ben), a családomban több fiúval is (a lányok általában kötelességtudóbbak) és hosszas fejmosás meg lelkizés után kiderült, a fiam nem jön ki a tanítónõvel. Iskolát váltottunk, azóta javult a helyzet, bár noszogatni most is kell. Most kisgimnazista 6.-os és iszonyú büszke a teljesítményére. Ha sikerélményei lesznek, talán ráérez a tanulás, vagy legalábbis a tudás örömére. És ne aggódj, sok gyerek késõbb érik!
Az ismerõsömnek is ugyanez volt a problémája, és egyszeriben megszûnt, amikor elkezdett járni a gyerekhez egy magántanár. Egy héten háromszor tanultak együtt minden szükséges tantárgyból, és a gyerek úgy szótfogadott mint egy kisangyal. Az anyjáéknak egyáltalán nem akart leülni tanulni, de a magántanárnak nem mondott nemet. Rengeteget javult a tanulmányi eredménye. Csak ki kell fogni egy olcsó (mondjuk fõiskolás) tanítót.
Nagyon sok függ a tanítõnõtõl.Fiam már 16 éves, de olyan tanára volt aki már elsõtõl beléjük nevelte, a kötelességtudást, és hogy nem nekünk tanulnak.De az is lehet hogy dixlexiás, vagy diszgráfiás a gyerek, és nem is igazán érti mirõl van szó és nincs sikerélménye a tanulásba.nálunk ez is gond volt, ki lehet küszöbölni.sok türelmet hozzá.
Szerintem nem csak a fiatalok nem szeretnek tanulni, hanem más sem - legalább is olyat nem, ami nem érdekli. Meg kell neki mondani, hogy az iskolában senki nem azért tanul, mert az kellemes, hanem mert ha nem lesznek jó jegyei, akkor nem veszik fel jó középiskolába, nem lesz jó munkája, és felnõtt korára csóringer lesz nagyon, nem ám úgy, mint otthon, ahol anya-apa keresetébõl (amit annak köszönhetnek, hogy jól tanultak) kényelmesen elvan.
És ha az elõttem szólókból semelyik nem hatásos akkor szabd meg hogy 5-ösért pl ennyi meg ennyi pénzt kap talán az segít.tudom hogy nem megoldás de akkor is lehet hogy lessz valamilyen haszna és legalább összapuskáz valamit.Most lehet lepontozni is de ez az igazság én most 12 éves vagyok és minket ha valami nem érdekel akkor összepuskázzuk! (de persze amit meg kell azt megtanuljuk) de nem lessz mindenre szüksége az életben!! Ja és én nem kapok pénzt (és jó tanuló vagyok) csak osztálytársamtól hallottam hogy kap. õ elõször bukásra áll de egy-két hónap múlva hármas lett belõle.=P
Én 16 éves vagyok... de kiskoromtól úgy neveltek, hogy tanuljak... és nem szoktam kihagyni a tanulást csak azért, mert nem tetszik... inkább megszenvedem a dolgot, mert tudom, hogy muszáj, és úgy juthatok valamire, ha tanulok. Ugyanis a tudás az egyetlen dolog, amit nem vehetnek el tõlem. Így gondolom. Szerintem elõbb-utóbb a fiad is rá fog jönni, hogy szüksége van a tanulásra, mert így juthat elõbbre az életben. Az osztályomban rengeteg olyan ember van, aki állandóan felesel a tanárokkal, utána meg jót röhög rajta... lehet, hogy ez egy ideig vicces, de késõbb nem lesz az. :S A másikat meg egybõl "lestréberezik" csak azért, ha veszi a bátorságot és felteszi a kezét, hogy válaszoljon szegény tanár kérdésére. Szerintem a fiad is neki fog állni tanulni, ha túl van már pár jegyen, és azok nem a lejgobbak. Akkor lehet, hogy elgondolkodik majd rajta, és ráveszi magát, hogy tanuljon, és jobb legyen. Addig is biztasd, próbáld meg más módszerekkel is!
Szerintem némelyik tantárgy kövteelméyneitõl akármeliyk ygereknek elmehet a kedve a tanulástól, a tudományoktól..nézzetek majd bele egy 7-8. os ygerek kémia , vagy fizika könyvébe, miylen összefüggéseket és reakcióegyenleteket kérnek tõlük.Rég voltam általános iskolás, de akkor még nem kelett ennyi, semmire nem jó információt bemagolni, amit két nap után ugyis elfelejt az ember.
Szerintem a leghatásosabb módszer a motiváció.Minden gyerek szeretne vmit és fõként olyanokra gondoldolok amiket nem kaphatna csak úgy meg.Ha feltételt szabunk nagyon sok mindent elérhetünk.Tapasztalatból mondom.A szüleim nekem is ezt cisnálták amíg nem jöttem rá magamtól h a tanulás nagyon fontos.
A mai tanárok nem tálalják úgy az anyagot, hogy az már az iskolában megmaradjon valamilyen szinten, vagy érdeklõdést keltsen vele. Ha ennyire nem tanulós szerintem bevált recept, ha leülsz mellé és segítesz neki. Együtt sokkal könnyebb tanulni. Én is nagyon sokáig az anyukámmal tanultam és mára már nem is kell fogni a grabancomat. Még most tanísd meg arra, hogy tanuljon, hisz még ilyenkor alakítható az egyénisége. Pár év múlva, már mondhatod...vagy leülhetsz mellé! Most fektesd be az energiádat és hidd el a késõbbiekben megtérül! -Tündérlány-(17)
Legegyszerûbb, ha ezt mondod neki: "Addig tanulsz, ameddig akarsz, de kikérdezlek, és addig nem engedlek ki, addig nem tévézhetsz, addig nem gépezhetsz, ameddig nem tudod az anyagot."Ha pedig így sem tanul és sokat kínlódsz vele, akkor nem tudsz mit tenni, várnod kell 8.osztály év elejéig, és akkor kell neki azt mondani, hogy: "Fiam!Eddig nem tanultál, de most nagyon rá kell hajtanod, mert felvételizni fogsz, megkell alapoznod a jövõdet.Vagy mehetsz szakiskolába, és ki fognak röhögni az emberek, ha ott fogod seperni az utcán a koszt.Na, akarsz utcaseprõ lenni?" vagy végülis ha nem tanul akkor mehet szakiskolába, végülis onnan is kikerülhet jól...csakhát az érettségi a mai világban egy alap-dolognak számít.
én 1-4.-ig kitünõ voltam onnan meg csak romlott az átlagom és romlott hiába mondtak bármit is. most egy erõs gimnáziumba járok 4 egészes az átlagom, persze van még mit javitani. rájöttem, h a gimis jegyeimen fog mulni h felvesznek-e egyetemre, ez motivál, h ha most rosszul tanulok em vesznek fel sehova sem 16L


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mit csináljak?

Mindig is sok barátra volt szükségem. Csak nem mindig kaptam meg. Egy időben nagyon sok barátom volt, akikkel elég sokat beszélgettem és találkoztam.Sajnos ez az egész már megváltozott, eltávolodtunk egymástól. Sok haverom van, de őket nem nevezhetném barátnak. De viszont van barátom akivel már 4 hónapja együtt vagyunk. De mostanában elég sok köztünk a vita. Megismertem egy fiút, akivel elég sokat beszélünk mostanában és mindig felvidított. Talán el kezdtem érezni valamit iránta, de lehet ez csak egy fellángolás.
Most lett barátnője, már nem is beszélünk.. Attól félek ez miatt, végleg elveszítem. Nincs kivel megbeszélnem ezt az egészet pedig jó lenne.. És nem is tudom,hogy mit csináljak.
Kérlek segítsetek! 15/l

4

Mért nem engednek el?

a szüleim nem engednek el az éjszakai aquaworldbe, pedig 17 vagyok, mit csináljak??

6

Elég motiválatlannak érzem magam az utóbbi időben. Céljaim is vannak, de hogyan 'rázhatnám fel' magamat?

19l vagyok. Még gimibe járok (sajnos). 12.-es vagyok, jövőre fogok érettségizni (5 évesbe jelentkeztem).

17 éves korom óta 'A' megyei rádióban dolgozom ('háttérmunkákban', és kitelepüléses dolgokban munkálkodom, ha szólnak, hogy szükség van rám). E mellett 2011 óta egy kisebb, helyi rádióban vezetek műsort, kisebb-nagyobb megszakítással. E mellett suliújságot is írok, és az sulirádiót is én 'viszem'.

Egyértelmű, hogy mi szeretnék lenni, ha 'nagy' leszek. Viszont nagyon-nagyon motiválatlan vagyok, ami az iskolát illeti. Nagyon sok hiányzásom van, és a jegyeim sem a legfényesebbek. Voltam az itteni fősulin (egyáltalán nincsenek olyan ambícióim, hogy Budapesten, vagy más városban fogok egyetemre / fősuliba járni. A kezdetektől fogva tudtam, hogy a helyi fősuliba fogok járni), és a ponthatárokat, és az egyéb dolgokat hallva tudtam, hogy nem valószínű, hogy felvesznek (kommunikáció és médiatudomány szak, nem érdekel, hogy büfé szak, de a fentiek után szerintem 'egyértelmű', hogy ezzel a szakkal szimpatizálok). Viszont említettek egy olyan lehetőséget, hogy a fősulinak van OKJ-s képzése (ebben a fentebb említett szak is szerepel), és ha 1 évet ráhúzok még, rendes diplomát kapok (értelemszerűen kevesebb pont kell a bejutáshoz, de még így is kérdéses, hogy jövőre indítanak e olyan szakot).

De így is motiválatlan vagyok, annak ellenére, hogy vannak céljaim (és kapcsolataim).

Mit kellene tennem?

2

A világ legnagyobb fájdalma. Hogyan éljem túl?

15 éves lány vagyok. Édesanyámnál valószínű rosszindulatú mellrákot észleltek ( a pontos eredmény jövő héten érkezik ), de bennem egy világ omlott össze, nagyon félek.. félek attól, hogy elveszítem. Tudom, hogy ha megműtik és megfelelő kezelést kap jók az esélyei és nem is olyan öreg, de nagyon félek a kiújulástól, esetleg mástól, hogy le tudja e győzni. Kérlek segítsetek, nagypn félek, egész nap csak sírok, nem tudnám magam túltenni rajta.. Minden olyan szép és jó volt, de hirtelen a semmiből kiderült, azóta életkedvem sincs..

17

19 eves lanyom meg kamasz?

12

Mit csináljak, hogy elviseljem apám maximalizmusát?

16 éves lány vagyok, egy viszonylag erős gimnáziumba járok (a megyénkben a legerősebb), 4,3-4,4-es átlagom van, inkább humán tantárgyakból vagyok jó, ezen a vonalon is akarok továbbmenni, reál tantárgyakból,tesiből és rajzból 3-4 vagyok. Viszont apámnak ez nem felel meg, folyton piszkál, hogy így nem fogom vinni semmire, meg tanuljak többet, stb. Csak azt nem tudom, mire? Fizikából, matekból járok különtanárhoz, a többi tantárgyra tanulok, ahogy tudok, de egyszerűen nincs időm, mert edzéseim vannak, angoltanárhoz is járok (nyáron akarok C1-es nyelvvizsgát letenni), és azért szerintem teljesen elfogadható, hogy 16 évesen szeretek a barátaimmal is időt tölteni.
Apám mindig is ilyen volt, általánosban már a négyes miatt hisztizett (akkor kitűnő voltam, de egy elég gyenge suliba jártam, ahhoz képest szerintem nem rossz a mostani átlagom), mostanában elfogadja, csak a hármasok miatt van kiakadva, de egyre elviselhetetlenebb a kritikája, miszerint én így nem viszem semmire, sehova nem fognak felvenni, és sokszor a sírás kerülget emiatt.. Mit tehetnék?

6

Kamaszok, nektek van kis jegyzetfüzetetek, noteszetek, vagy hasonló, mit írtok bele?

Szülinapomra a nővéremtől kaptam egy nagyon szép és picike noteszt. Õ arra gondolt, hogy írjam bele a történeteimet, ilyesmi (mert szeretek írni), de ilyen kis füzetkébe nem szeretek írni hosszabb dolgokat, és most ötletem sincs mire használhatnám.
Ahhoz, hogy csak hülyeségeket firkantsak bele, túl szép.

Szerintetek mit kezdhetnék vele?

16L :)

14

Mit szólnátok ha a fiatok azzal állna elő, hogy pár barátjával a melegfelvonulásra akar majd felmenni, mint békés résztvevő?

17 évesek.

33

Szülők! Így megengednétek, hogy a 17 éves lányotok a barátjával aludjon?

Messze lakik a barátom és nyáron jön 1,5 hétre. Viszont panelházban lakunk, nincs vendégszobánk. A barátom lenne a szobámban, én meg a tesóm szobájában aludnék a vendégágyon de az számomra borzasztó úgyhogy maradna a padló. Nem csinálnànk semmi "rosszat", még várnék a szexel és ezt a barátom is tudja/elfogadja. Meg nyilván nem akkor csinálnánk amikor az egész család itthon van, főleg,hogy kb minden áthallatszik. De mint mondtam még várnék a szexel. A szoba ajtó is nyitva lenne.

13

Mit csináljak hogy végre felfogja hogy mit mondok?

Anyám mindig feltekeri nálam a fűtést, mert itt a számítógép, és fázik.. de nem fogja fel hogy ha 24 fok van, nem tudok elaludni, reggel 4.45kor kelek, és nemigazán szeretek küszködve elaludni 12 után.. Ennek ellenére sunyiban mindig felcsavarja. (Aztán meg sír hogy nincs tüzifa már, de amikor alig volt hideg bent 26-29 fok volt, én meg alig bírtam már létezni..)

7

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!