Találatok a következő kifejezésre: Miért nem megtanítani (10 db)

Miért nem lehet az állatokat megtanítani beszélni emberi nyelven?

Gondolom, máshogy mûködik az idegrendszerük, mint az emberé, de arra vagyok kíváncsi, hogy mi ez a különbség...

Legjobb válasz: Nem az idegrendszerük a kérdés, hanem a hangképzõ szervek. Jópár csimpánzt képesek voltak siketnéma jelbeszédre megtanítani az idõk során (2-3 éves gyerek szintjén kommunikáltak asszem), de a hangképzõ szerveik nem alkalmasak az emberi beszédre.

Nem az idegrendszerük a kérdés, hanem a hangképzõ szervek. Jópár csimpánzt képesek voltak siketnéma jelbeszédre megtanítani az idõk során (2-3 éves gyerek szintjén kommunikáltak asszem), de a hangképzõ szerveik nem alkalmasak az emberi beszédre.
szia! Gorillák képesek új jeleket alkotni a jelnyelvbõl. Természetfilmekben is volt szó róla.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9, de, olvass alexrõl. Pont neki van ilyen kajás története. Egyáltalán, legalább olvasd el ezt: [link] He called an apple a "banerry", which Pepperberg thought to be a combination of "banana" and "cherry, " two fruits he was more familiar with.[14] When he was tired of being tested, he would say “Wanna go back, ” meaning he wanted to go back to his cage, and in general, he would request where he wanted to be taken by saying "Wanna go...", protest if he was taken to a different place, and sit quietly when taken to his preferred spot.[14] Éppen itt a felsõ a bizonyíték arra, hogy már egy papagáj is tudja kérni, amit akar. Szó sincs róla, hogy ez ugyanolyan intelligencia lenne, mint az emberé, természetesen nem, és nyilvánvalóan nincs meg bennük egy csomó emberi elvonatkoztatási képesség (pl nem biztos, hogy tudják értelmezni azt, hogy egy héttel ezelõtt), de minden intelligenciát megtagadni az állatoktól ugyanolyan hülyeség, mint azt mondani, hogy mindenre képesek, amire az emberek.
Érdemes ezt is megnézni: [link] [link] (méghogy nem látja a képet)
Feltételes reflexek mûködtethetik a majmok jelelését. Meg lehet arra tanítani, hogy ha éhes, mit mutasson. De arra nem, hogy Hé, haver, baromira éhes vagyok, de a tegnapi banánból ne adj, mert már akkor is romlott volt.
6, 7, olvassatok kicsit utána a jelelõ csimpánzoknak, és ha már itt tartunk, az Alex nevû papagájnak is valóban. Mert most bizony csak az elõítélet beszél.
"Miért nem lehet megtanítani az állatokat emberi nyelven beszélni? <- Ez a helyes szórend. Látod, még az embert sem olyan könnyû" Kedves válaszoló, aki ezt kifogásolta, s kedves kérdezõ: Nem bántó szándékkal, éllel írtam. Szerintem ez kiderült a folytatásból. Lényeg, hogy az állatok, s az ember nem tudja eltanulni egymás kommunikációját, legfeljebb utánozni tudja.
A majmok taníthatóságáról: a jelelés jeleire meg lehet tanítani, de nem fog jelelni. Azaz nem fog önmagától önálló gondolatokat közölni.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ahogy már írták korábban, majmokat (gorilla, csimpánz) jelbeszédre lehet tanítani. Nagyon kevés állat képes emberi hangképzésre, lényegében csak madarak közt találni ilyet, az õ többségük viszont csak utánoz, játszik, nem "érti" mit is mond. Kivétel van, pl. az Irene Pepperberg által nevelt Alex nevû szürkepapagáj. Neki több, mint száz szavas szókincse volt, tudott számolni és egyszerû matematikai mûveleteket végezni (igaz, csak 6-ig), formákat, anyagokat és színeket megkülönböztetni, megértette mit jelent a kisebb-nagyobb vagy a kevesebb-több, tárgyakat beazonosított, akkor is ha más formájuk vagy színük volt. Tudott kaját kérni (több fajtát is, attól függ mit kívánt), és panaszkodni meg durcázni, ha nem volt kedve gyakorolni, stb. Lényegében nagyon egyszerû módon de képes volt emberi kommunikációra, bár tény, hogy az amúgy kiemelkedõen okos jákók közt is kivételes egyednek számított, a rekordját azóta egy madár se döntötte meg. A másik probléma a hangképzésen kívül az összetett gondolkozás és intelligencia képessége, ami elõfeltétele a nyelvhasználatnak, és aránylag kevés állat van olyan szinten, hogy alkalmas legyen rá. Megint más állatoknak a kommunikációja fõleg szagokban és testbeszédben rejlik, a hangjelzéseknek kevesebb kommunikációs szerepet tulajdonítanak, így igen, az õ idegrendszerük nem erre van huzalozva - a kutya megérthet emberi szavakat és az emberi testbeszédet, de nem képes reprodukálni ezeket - értelemszerûen.
Kedves 3-mas! Nem okítanám a kérdezõt, ha én sem tudnék helyesen írni... Az ilyet annyira utálom, mikor a másiknak beszólunk, mert az hûû, de jó, holott a kedves beszólogatósak sem tudnak írni vagy/és beszélni értelmesen. Nem állítom, hogy én helyesen írok és beszélek, épp ezért nem okítok. Szép napot! A kérdésedre a válaszom annyi, hogy az állatoknak erre nincs szükségük. Képzeld el, hogy egy oroszlán elkezdne beszélni magyarul. Szerinted azt értené a többi oroszlán és a magyarul nem tudó emberek? A többi válaszolóval is egyet kell értenem. Neked is szép napot! :)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miért nem lehet megtanítani az állatokat emberi nyelven beszélni? <- Ez a helyes szórend. Látod, még az embert sem olyan könnyû. Miért nem tud az állatok nyelvén kommunikálni az ember? Mi sem vagyunk rá képesek, pedig mi állítólag értelmesek vagyunk, sõt egyedüli értelmes lényeg a földön. Az állatok ne éreznek állandó közléskényszert. "Beszédük" minimális információkra szorítkozik, s az sem mindig hangadás. Hiányzik belõlük az asszociációs képesség. Csak az létezik, amit éppen érzékelnek, s csak addig. Ha mutatsz nekem egy fényképet, amin egy bögyös csaj látható, megmozdul bennem valami. Az állat csak egy lapos izét fog érzékelni. Nincs mirõl beszélgetnie. Mindennel így van. Menj innen. Gyere ide. Vigyázz. Éhes vagyok. Kb. ennyi a "szókincsük". S ez elegendõ is. S mivel nincs többre szükség, az az adottság sem fejlõdött ki, ami beszédhez kellene.
Javítom magam, igazából nem jópár, de egy ilyen projekt biztos volt, ez: [link] Ha értesz angolul, szerintem olvasd el, mert elég érdekes. Azonkívül van Robert Merle-nek egy könyve (Majomábécé), ami ugyan fikció, de a valós Washoe-kísérleten alapul.
A kérdező hozzászólása: Hû! Köszönöm szépen a válaszokat. Nagyon érdekesek! :)

Miért nem képesek a kutyák beszélni? Mi mindent lehet nekik megtanitani?

Legjobb válasz: :D Te sem tudsz ugatni.. Nekik miért kéne beszélniük? Ilyet lehet, hogx ül, fekszik, áll.. ne menjen be a lakásba ha nem akarod.. Illedelmet.

:D Te sem tudsz ugatni.. Nekik miért kéne beszélniük? Ilyet lehet, hogx ül, fekszik, áll.. ne menjen be a lakásba ha nem akarod.. Illedelmet.
Mert teljesen mások a hangképzõ szerveik. Cserébe viszont, ha igazán jó a kapcsolatod a kutyáddal, akkor rá fogsz jönni, hogy tudnak beszélni: a szemükkel. Ha elég jól ismered a kutyádat, akkor érteni fogod. Na jó, sajnos nem mindig. Õk ebben jobbak: sokkal többet megértenek belõlünk, mint mi õbelõlük. Hogy mi mindent tanítasz meg neki, az szinte csak rajtad múlik. Persze nem fog másodfokú egyenleteket megoldani, de megtesz egy csomó dolgot, amit szeretnél. Ez a kulcsa: ha jó a kapcsolatotok, akkor neki az lesz az élete, hogy Neked megfeleljen, azt tegye, aminek örülsz. Ezért lehet hihetetlen dolgokra rávenni a kutyákat. Ha kell, bemegy az égõ épületbe, ha kell, felmászik a létrán, ha kell, kihozza a kacsát a vízbõl, ha kell, beugrik a csukott ablakon, ha akarod, fekszik, ül, táncol, ha kéred, akár napokat ül ugyanazon a helyen és még sorolhatnám. Mindezt a Te kedvedért. De ha akarod, akkor semmi mást nem csinál, csak szeret. Feltétel nélkül, ahogy ember nem képes.
Sziasztok! Nagyon jot irt az elottem hozzaszolo.A tanitasnal meg az a nagyon fontos, hogy a leheto legkorabban kezd el ! Az elejen kicsi , konnyunek latszo dolgokkal.Ne hasznalj hosszu vezenyszavakat.Es a kutyadnak se adj hosszu nevet.Mindig jutalmazd es sokat dicserd ha valami jot csinald.Vannak tanulekonyabb fajtak .Altalaban azt szoktak mondani , hogy a farkas-juhasz kutyak "ertelmesebbek" mint a tobbi.Persze ez szerintem ugyanannyiban gazdifuggo is ! Nekem egy Berni Pasztorom es egy Pincsim van.Szep parositas! :) De a Berni 100 konnyebben tanult meg barmit mint a kicsi.O egy kis akaratos ego kutya, hozza tobb turelem es kitartas kellett. Sok sikert! ;)
A kutyák 160 szót képesek megérteni és megjegyezni, hiába tûnik néha többnek. Nat Geo Wild csatornán volt egy mûsor ezzel kapcsolatban: a világ legokosabb kutyájának tartják azt az ebet, aki 100 játéknak mind-mind tudja a nevét és kérésre odaviszi. A kutyák hihetetlenül értelmes lények és igazából nagyon-nagyon keveset tudunk róluk. Õk sokkal többet tudnak rólunk. Én agilityzek már legalább 10 éve és hidd el, a tapasztalataimból szólok. Mi is értünk már el nem kis eredményeket és amit látok a versenyeken, elképesztõ! Nézz meg pár kutyás bemutatót :)
Egy ausztrál család kutyája volt olyan, hogy mindent mindent megértett, csak beszélni nem tudott. Egyszép nyári napon a gazdája látta, hogy a kutyának mennyire melege van, majd mondta neki, hogy igyon egy kis vizet, erre a kutya felállt és ivott. Majd megkérte, hogy csukja be az ajtót, és becsukta. Jóformán minden ilyen apró dolgot tudott, ráadásul tanítás nélkül. Valszeg ez azért volt, mert a kutya feltûnõen sokat figyelt, mikozbe a család beszélgetett, és amely utasítások ekkor elhangzottak, megtanulta õket. Érdekes.
az én kiskutyám a lábujakot nyalja, mezitláb nem is lehet közelébe menni mér csinálja?nem harap csak nyalogassa:)
Nézd meg ezt a videót kutyák és macskák beszélnek, persze csak 1-2 szót.Ez igazi mert külföldön egy tv-adón atták le és máshol is lehet erröl hallani. http://www.indavideo.hu/video/Beszelo_allatok_I Mindenki döntse el igazi-e vagy sem (szerintem igen)
Lehet hogy nem tudnak az emberek nyelvén beszélni, de sokkal értelmesebbek (és sok esetben értékesebbek is), mint mi. Szerintem is nagyon fontos, hogy minél hamarabb kezd el tanítgatni.Rögtön , ahogy megkapta az összes védõoltását kezd el összzeszoktatni, szocializálni a többi kuytával.Így késõbb nem lesz belõle véreb, akit nem lehet utcára vinni, mert veszélyes a többi kutyira. Amikor próbálsz megtanítani neki valamit, erélyesen, szigorúan mond ki a vezényszót, bármennyire is szereted, iylenkor szigorúnak kell lenni vele, hogy tudja, ki az úr a háznál :) De soha ne üsd meg, bármi rosszat is tett. Nem szabad a veréssel büntetni, csak max kiabálj rá hangosan, a hangsúlyból és a hangerõbõl tudni fogja, hogy rosszat csinált.A vezényszó mellé használj valamilyen kézjelet( pl ül:feltartott mutatóúj), mutasd neki hogy mit csináljon (pl ha le akarod ültetni, kicsit húzd felfelé a nyakörvét és nyomd le a fenekét, persze ilyenkor csak a harmadik kezeddel tudnál kézjelet mutatni).Mindig jutalmazd meg kutyakeksszel, egy falat virslivel vagy bármivel, amit szeret, ha megtette, amire kérted.Természetesen akkor is, ha még segítséggel csinálta.Késõbb menni fog neki egyedül is.Légy vele türelmes!Bizonyos fajták lassabban tanulnak, ahogy már írták. Ha van rá pénzed és idõd, vidd kutyasuliba hetente egyszer.Ez hatalmas segítség, és ott tényleg minden fontos dolgot megtanítanak a kutyáknak.És egyáltalán nem is drága.És persze vannak olyan könyvek, amik kifejezetten ezzel a témával foglalkoznak, szerintem érdemes rászánni egy kis pénzt !

Miért nem képesek megtanitani egy kisgyereknek, hogy nem illik bámulni valakit 5-10 percen át mereven? És az anyuka is ezt tette!

Nem vagyok idegbajos, de ültem a padon, a gyerek 6 év körüli elkezdett bámulni, oké nen érdekel SMSeztem, erre felnezek 3 perc múlva, még mindig néz. És az anyuka is eszre vette, hogy néz a gyereke, erre elkezd õ is bámulni szótlanu...

Legjobb válasz: egy gyerek megbámult... na és? az anya tényleg bunkó kicsit, de azért az egész nem akkora ügy,h azóta is ezen túráztasd magad

egy gyerek megbámult... na és? az anya tényleg bunkó kicsit, de azért az egész nem akkora ügy, h azóta is ezen túráztasd magad
Valószínûleg a gond itt az volt, hogy az anyukának sem tanítottak jómodort anno :) Normális anya ilyenkor odasúgja a gyerekének, hogy ne nézd, nem illik stb. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom, úgy látszik, te rosszakat fogtál ki.
Lánykámra pont tegnap kellett rászólni a fogorvosnál, hogy ne kukucskáljon a többiekre a fal másik felérõl. Egybõl rászólok. Viszont nem lehet, hogy volt rajtad valami? :D
Engem az is érdekelne, hogy mit néztek vajon rajtad? Amúgy szerintem sincs benne semmi, ha egy kisgyerek megbámul. Anyuka meg, ahogy írják, valószínûleg ezen a szinten van, így már meg is válaszoltuk a kérdést, hogy miért nem szólt rá a gyerekre.
Nem is tudom, én sem biztos, hogy rászólnék a gyerekemre, bár ilyen tartósan nem bámult még senkit. Ha akit bámul, az mondjuk gipszelve van vagy tolószékes vagy ilyesmi, akkor értem, hogy nagyon kellemetlen neki és már utálja a bámulást, ez esetben nagyon halkan rászólnék a kislányomra. Egy 5-6 éves még azt is nehezen jegyzi meg, hogy ne tegyen megjegyzéseket, például hogy Miért ül a bácsi tolószékben? Miért remeg a néni keze?
Lehet, h szimpatikus voltál a gyereknek, anyuka meg csak szimplán elbambult.Nem biztos, h bunkó volt.Miért nem kezdtél el vele beszélgetni?Mármint a gyerekkel?Ilyenkor vagy elfordul szégyenlõsen vagy egy kicsit huncutkodtok és kész...


Miért nem tudom megtanítani majdnem 9 hónapos kifiamat szinte semmire?

Kezdek egy kicsit izgulni, hogy a szellemi fejl?dés terén le vagyunk maradva!A mozgásfejl?désben pedig nagyon el?l járunk. 6 hónaposan felállt, majdnem 8 hónapos elindult egyedül kapaszkodás nélkül. Tánci-táncira rázza a fenekét, ha vmire azt mondom h NEM, akkor nem csinálja, 10-b?l 8x megtalálja a labdát, ha kérdezem t?le, h hol a labda!! DE!!!! Hiába tanítgatom a pápára, dobj puszira, simire, tapsi-tapsira és társaira egyszer?en nem akarja csinálni. Lehet h én csinálom rosszul? Ti milyen technikával tanítottatok? Nem tudom leülteni játszani, mert kb 10 másodpercet ül és feláll, megy is tovább. Miért nem érdekli semmi??? Kezdek elkeseredni!!!!

Legjobb válasz: Ne keseredj el, teljesen normális, hogy kilenc hónaposan így viselkedik. Az én kislányom egyéves kora körül kezdte ezeket mûvelni, játszani pedig õ sem játszik még (klasszikusan, ahogy a szülõ "elvárná") õ is csak leül, csodálkozik kicsit, nyúl a játékokért, eldobja, aztán megy tovább. Az integetésnél gyakran megtörtént, hogy elkezdett integetni, majd láttam rajta, hogy megakadt a szeme azon, ahogy a keze mozog, és abbahagyva az integetést, inkább a kezét tanulmányozta. Ne izgulj, és ne keseredj el.

Ne keseredj el, teljesen normális, hogy kilenc hónaposan így viselkedik. Az én kislányom egyéves kora körül kezdte ezeket mûvelni, játszani pedig õ sem játszik még (klasszikusan, ahogy a szülõ "elvárná") õ is csak leül, csodálkozik kicsit, nyúl a játékokért, eldobja, aztán megy tovább. Az integetésnél gyakran megtörtént, hogy elkezdett integetni, majd láttam rajta, hogy megakadt a szeme azon, ahogy a keze mozog, és abbahagyva az integetést, inkább a kezét tanulmányozta. Ne izgulj, és ne keseredj el.
most lesz egy éves a fiam, csak 1-2 hete mutatja a pápát és tapsit meg hasonlókat. viszont õ még nem jár, csak kapaszkodva lépeget ( 9 hós múlt, mire mászni kezdett!!). ne izgulj, nem egyformák :)
Miért azt gondoltad mutatsz neki valamit és azt egybõl csinálja is? Dehogy. Majd egyszer hirtelen csinálni fogja. Van hogy egy hónapig is taníthatod neki. Nem ül le játszani, az enyém sem ült le. Most 4 éves szinte egész nap eljátszik egyedül a szobájában. Kb másfél éves volt, hogy azt mondhatom játszott de inkább kettõ. de akkor egész nap elfõzõcskézett, legozoztt, állatokkal játszott. a csodájára járnak a játszótéren, hogy hogy eljátszik. A szellemi lemaradás, akkor jön ha a szülõ elkeseredik, lezárja a dolgot, hogy ezt a hülye gyereket semmi nem érdekli úgysem. És aztán tényleg úgy marad. Nagyon szomrú mikor ezt hallom valakitõl. Kitartás, majd csinálja. De hosszú és türelmes folyamat ez.
Ja és az érdeklõdés: 9 hónaposan a 10 másodperc ragyogó eredmény. Nem is fog leülni (pláne amikor maga a mozgás képessége nyújt örömet) még egy jó darabig.
Szia, az én kisfiamnál ugyanez a helyzet, nem tudok semmit megtanítani neki õ pedig már 10, 5hónapos.Most a múlt héten tanúlta meg , hogy hogyan megy a paci, ül és ellõre hátra rázza magát, a fejével bologat, ennyit tud.Nálunk az a gond hogy, elhuzza a kezeit ha pl.tapsoltatni akarok vele.A védõnõ szerint még kicsi hozzá.Ne idegeskedj majd egyszercsak csinálni fogja, én már nem stresszelem magam emiatt, meg hogy ennek és annak a gyereke ezt meg azt tudja, majd a mienké is fogja.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Hát remélem h nincsen baj és elkezdi majd egyszer csinálni!!!!

Miért nem tudom megtanítani semmire a kutyámat?

Legjobb válasz: A nevelést minél fiatalabb korban kell elkezdeni.Ez megalapozza a késõbbi kiképzést.Mindig következetesnek kell maradni.Külsõ vagy belsõ környezeti hatások elvonhatják a kutya figyelmét. pl:éhség,szomjúság,fáradtság,másik kutya,szagok...stb.Fontos a jó kapcsolat,bizalom kutya és nevelõje között.

A nevelést minél fiatalabb korban kell elkezdeni.Ez megalapozza a késõbbi kiképzést.Mindig következetesnek kell maradni.Külsõ vagy belsõ környezeti hatások elvonhatják a kutya figyelmét. pl:éhség, szomjúság, fáradtság, másik kutya, szagok...stb.Fontos a jó kapcsolat, bizalom kutya és nevelõje között.
Hát attól függ, hogy hány éves mert ha még kicsi kb.féléves akkor lehet tanitani de ha már 1-2év körül van akkor már nem:(

Miért van, az, hogy manapság a szülők nem képesek megtanítani a gyerekeket az állatvédelemre?

13 éves vagyok. Elkeserítő, ami az osztályomban megy! A gyerekek semmibe veszik az állatokat. Egyik osztálytársamnak pl. volt egy kaukázusija, aki öreg korára már olyan beteg lett hogy fel se tudott állni (láttam a kutyát). A gazdák semmit nem tettek, orvoshoz se vitték, még csak nem is vitték el elaltatni sem, hanem hagyták szenvedni! Aztán egyik nap odajött ez a gyerek, és közölte minden érzelem nélkül, hogy Dorka kimúlt... Másik oszt.társam egy bichont tart kint a kertben, láncon, mondván, hogy büdös. Télen is kint volt. Szóltam is az egyik menhelynek, azt írták, megnézik és beszélnek a gazdákkal, és tájékoztatnak ha történik valami előrelépés. Ez kb. 2 hónapja történt, azóta nem írtak, szerintem ki sem mentek. Ennek az oszt.társamnak a barátnője azt az elvet vallja, hogy a kutya azért van, hogy az embert szolgálja, és azt csinálja amit az ember elvár tőle. Ez oké, de van egy határ! Megint egy másik oszt.társam mondta, szeretne kutyát. Ajánlottam neki egy menhelyt, erre azt mondja, nem fog büdös sérült korcsot venni. A fent említettek mind lányok voltak. A fiúknak az a véleménye, hogy az össze ki...ott kutyát le kéne lőni mert semmit sem érnek. Ez a mai fiatalság. Szerintem ez elkeserítő, a szülők miért nem tanítják meg a gyerekeket arra, hogy szeressék, de legalább tiszteljék az állatokat?! Másik iskolásoktól kérdezem: nálatok is ez megy?

Legjobb válasz: Hát ez érdekes.Én idõsebb vagyok mint te (20),de a barátnõim nem nagyon vannak képben a helyes állattartással kapcsolatban.Az egyiknek van két kutyája,nincs ivartalanítva egyik se,és nevetve mondja,hogy kiszökött a kan,ment csajozni a szomszédba.Hát de mondom mi van ha lesznek kicsik?Oltani se oltatja õket soha,kérdezem,hogy miért,erre mondja a másik barátnõm,hogy õk nem fajtatiszták(na nem ezzel a szóval mondta) nekik biztos nem kell.O.o Aztán rám néznek furcsán,mikor mondom,hogy szerintem fontos az ivartalanítás,meg hogy rendesen kell foglalkozni az állattal stb. Régebben meg volt két ismerõsöm,mindkettõnek volt kutyája.Pároztatták õket,csak úgy poénból,ráadásul testvérek.. Ha lesz gyerekem biztos,hogy nem így fogom nevelni.

Hát ez érdekes.Én idõsebb vagyok mint te (20), de a barátnõim nem nagyon vannak képben a helyes állattartással kapcsolatban.Az egyiknek van két kutyája, nincs ivartalanítva egyik se, és nevetve mondja, hogy kiszökött a kan, ment csajozni a szomszédba.Hát de mondom mi van ha lesznek kicsik?Oltani se oltatja õket soha, kérdezem, hogy miért, erre mondja a másik barátnõm, hogy õk nem fajtatiszták(na nem ezzel a szóval mondta) nekik biztos nem kell.O.o Aztán rám néznek furcsán, mikor mondom, hogy szerintem fontos az ivartalanítás, meg hogy rendesen kell foglalkozni az állattal stb. Régebben meg volt két ismerõsöm, mindkettõnek volt kutyája.Pároztatták õket, csak úgy poénból, ráadásul testvérek.. Ha lesz gyerekem biztos, hogy nem így fogom nevelni.
Nagyon egyszerû, mert nem olyan környezetben nõttek fel. Ne várd el egy olyan embertõl a kitõrõ állatszeretet, aki egész életében a panelban lakott és állatok soha nem vették körbe. Te egy kicsit kilógsz a sorból ebbõl a szempontból. Az egész oda-vissza megy: Te se várd el másoktól, hogy ugyanúgy fog érezni az állatok felé, mint te. Nagyon rossznak tartom, ha a saját nézeteidet másra akarod erõltetni. Nem tehetnek róla, hogy ebben nevelkedtek fel.
> A fiúknak az a véleménye, hogy az össze ki...ott kutyát > le kéne lõni mert semmit sem érnek. Engem az zavar, hogy térdig járunk a kutyaszarban. Ami persze nem a kutya hibája, hanem a gazdájáé. Szóval én nem csak a szarógépeket lõném le, hanem a bunkó gazdáikat is. Persze vannak kivételek, néha-néha látom hogy felszedi a kutya után a szart a gazdája, de ez elég ritka látvány. > a szülõk miért nem tanítják meg a gyerekeket arra, hogy > szeressék, de legalább tiszteljék az állatokat?! Azt nem értem, hogy ha a gyerek nem szereti, nem tiszteli az állatokat, akkor minek vesznek neki kutyát?
Ezek a gyerekekkel is valószínûleg úgy bánnak a szüleik mint egy kutyával...
akkor te egy kis élösködõ [email protected] vagy szard már le mit csinál más az álatával én is a kutyámat karikásostorral verem ha valami roszzat csinál az én oszt társam éásóval vágja le a kutyák fejélt ésd a kiskutyákat meg fölakasztja azt leszarom õ vette övé nem szólok bele
Hát te se vagy százas, kedves utolsó.:)
A kérdező hozzászólása: multigenius És ezt el kéne hogy higgyem? Na persze...

A kutyám nehezen tanul és nem tudom megtanítani neki a pacsit miért lehet ez pedig megdicsérem és megjutalmazom falatkával de nem hajlandó pacsit adni 1 éves lesz milehet az oka?

jjaa és parapgálja a kezemet amikór megfogom a mancsát

Legjobb válasz: Az, hogy rosszul tanítod, és nem érti a lényeget :) Tegyél a kezedbe egy jutalomfalatot, mutasd meg a kutyának, és markolj rá. Addig ne add oda neki, amíg rá nem mancsol, akkor viszont azonnal nem dicsérettel. Eleinte tedd lentre, hogy könnyen elérje. Aztán késõbb a falatot adhatod a másik kezedbõl, és elkezdheted egyre jobban kinyitni a kezedet, hogy végül a tenyeredbe mancsoljon.

Az, hogy rosszul tanítod, és nem érti a lényeget :) Tegyél a kezedbe egy jutalomfalatot, mutasd meg a kutyának, és markolj rá. Addig ne add oda neki, amíg rá nem mancsol, akkor viszont azonnal nem dicsérettel. Eleinte tedd lentre, hogy könnyen elérje. Aztán késõbb a falatot adhatod a másik kezedbõl, és elkezdheted egyre jobban kinyitni a kezedet, hogy végül a tenyeredbe mancsoljon.
Örülök, hogy megbecsülöd és megköszönöd a jótanácsot, nem pedig követelõzöl, mintha neked ez járna, szép emberi szokás :) Ha leírod, melyik része nem tiszta, akkor pontosítom, de mivel szerintem elég érthetõ volt a leírásom, nem tudom, mit mondhatnék másképp.
A kérdező hozzászólása: igen és most írdle érthetõen is
A kérdező hozzászólása: elnézést kérek de leírnád mégegyszer valahogy máshogy mert nem vagyok okos
http://www.youtube.com/watch?v=_iEDvjxBHrM Itt láthatod az elején, mire gondoltam. Ez a kutya már rutinos pacsizó, a tiéd elsõre biztos nem fogja ilyen hamar lemancsolni a kaját tartalmazó kezet, de legyél türelmes, és tartsd neki lejjebb a föld felé, hogy kényelmesen elérje a lábával a kezedet :) Általában amit nem tudnak a szájukkal kiszedni, azt megpróbálják a lábukkal megpiszkálni, ezért fogja elõbb-utóbb a mancsát használni, ha a nyalogatásra meg böködésre nem kapja meg a kaját.
Ha szájába veszi a kezedet és finoman harapdálja, az annyit jelent, hogy játéknak fogja fel a dolgot. Az enyém akkor teszi ezt, ha játszani akar és el akarok menni. Ne menj el, játsszál velem.
A kérdező hozzászólása: kössz
Az én kutyám 2 évesen tanulta + a pacsit én úgy csináltam h felemeltem a lábát ráraktam a kezemre és nagyon + dícsértem ezt mindennap + csnáltam és kb. 5-6 nap múlva feladta a kazét:)
mutasd neki a jutalomfalatot, úgy szépen emeld fel a mancsát a tiédre, és mondogasd neki, hogy pacsi, majd add oda neki a jutalomfalatot. nekem 2 hónapos és egy hetes volt a kiskutyám amikor megtanulta, eleinte õ is harapdált, de nem érdekelt, mutattam neki minél jobban, hogy mit kap, akkor ha már nem harapdált és adott pacsit, odaadom neki a jutalomfalatot. ezt olyan 2 nap alatt megtanulta, már annyira élvezi, hogy mindig akar osztogatni pacsit :D

Ha egy diáknak meg kell tanulnia minden tantárgyat, akkor miért van az hogy egy tanár nem tud minden tantárgyat megtanítani?

Legjobb válasz: Na öcsém, kíváncsi vagyok, hogy te mikor is fogod bármelyik tantárgyad annyira jól tudni, mint az azt tanító tanárod... Neked csak az infó egy (nem túl nagy) részét kell megjegyezned, míg a tanárnak minden feltett kérdésre illik értelmes választ adnia. Amúgy üdvözlöm a FészBúkot! G.

Na öcsém, kíváncsi vagyok, hogy te mikor is fogod bármelyik tantárgyad annyira jól tudni, mint az azt tanító tanárod... Neked csak az infó egy (nem túl nagy) részét kell megjegyezned, míg a tanárnak minden feltett kérdésre illik értelmes választ adnia. Amúgy üdvözlöm a FészBúkot! G.
Ez többrétû dolog. Egyrészt a tanár tudásának (legalábbis a közoktatásban) az adott tantárgyban sokkal nagyobbnak kell lennie, mint amit át kell adnia a diáknak. Nem szabad, hogy a diák olyat kérdezzen a tanártól, amire nem tud válaszolni, ha nem is azonnal, de rövid határidõn belül. Például egy történelemtanárnak sokkal részletesebben kell ismernie az egyes csaták hátterét, mint ami a követelményrendszerben szerepel. Amit elmond, annak csak töredékét (jó esetben felét) tudja csak számon kérni a diákoktól, egyszerûen fizikai képtelenség, hogy egy 45 perces tanórát elsõ pillanattól az utolsóig szó szerint fel tudjon idézni a gyerek (nem, nem csak azért, mert "ezek a mai fiatalok", ez soha nem volt lehetséges). Ez azt vonja magával, hogy a tanárnak az általa oktatott területen sokkal többet kell tudnia, mint a diáknak, hogy az elmondott anyagból annyi maradjon meg, amennyi a diák számára elegendõ. Sõt, arra is figyelni kell, hogy a kiemelkedõ képességû diákok se tudják "szégyenbe hozni" a tanerõt. Az még elvárható egy embertõl, hogy az általános mûveltsége az érettségi színvonalán legyen, minden mûveltségi területen (így például a közhiedelemmel ellentétben matematikából és természettudományokból is!) annyit tudjon, amennyi elég az érettségihez. Többet viszont képtelenség elvárni, szintén nem azért, mert "ezek a mai tanárok már semmilyenek", hanem azért, mert ennyire képes az emberi agy. Tehát a tanártól sem várhatjuk, hogy minden tárgyból annyit tudjon, amennyi bõven túlmutat az érettségi követelményein. Kiválaszt magának 2-3 tantárgyat, abban kellõen elmélyül és azt magas szinten tudja tanítani. (ha nem, az már más kérdés, nem mindenki tanárnak való, aki ezt a pályát választja) A másik fontos terület az, hogy a tanárnak nem csak a tantárgyához kell értenie, hanem a pszichológiához és a módszertanhoz is. Õk bizony azt is tanulják, hogyan "mûködnek" a diákok (na, jó, van, akin ez nem látszik meg) és hogyan kell úgy átadni a tudást, hogy annak eredménye is legyen. Hiába tud valaki sokat, ha képtelen azt elmagyarázni. Ezért aztán szintén nem várható el, hogy a tanerõ minden tantárgy mellett képben legyen a szükséges pszichológiai ismeretekkel és a tantárgyra jellemzõ módszertani ismeretekkel is. Szintén az emberi agy képességei szabnak ennek határt. Persze nem volt ez mindig így, vannak képesítés nélküli, mikor mit tanító tanárok, voltak a régi, mindent egyszerre oktató kántortanítók, illetve léteztek egykoron azok a "gyorstalpalós" orosz szakos tanárok, akik a tankönyvben 1-2 leckével jártak a tanulók elõtt. Természetesen "jó vót az is", illetve "azok még értettek mindenhez", de azokban az oktatási rendszerekben közel sem tanítottak annyi mindent, mint most. Egyszerûen képtelenség, hogy a mai tananyagot egy ember kellõ szinten tudja oktatni valamennyi tárgyból.
Fiacskám, már az is elég szép teljesítmény lett volna, ha a magyartanárod sikerrel megtanította volna neked a helyesírást, de láthatóan beletört a bicskája a feladatba.
Amit a ma az általános és középiskolában megtanítanak, vagy próbálnak megtanítani az általános mûveltségi szinthez tartozik. Az elvárás abszolút nem teljesíthetetlen, sõt! Ma már nincs olyan tanár, aki csak egy tantárgyat tanít, max. azok, akik már nyugdíjhoz közelítenek. A legtöbb tanár azonban 2-3 tantárgyat is tanít, s ezen tantárgyakat sokkal mélyrehatóbban tudja, mint azt a diákoktól megkövetelik. De gondolj bele, ha egy tanár annyit tudna, amennyi a követelmény a diákokkal a szemben, hogyan tudna rendesen tanítani? Hogyan tudna válaszolni olyan kérdésekre, amik már mélyebben belenyúlnak egy-egy tananyagban?
tuc egyenlõ tudsz, ez nem diszlexia, az helyesírás semmibe vétele
Milyen kár, hogy a nyelvtanárod több éves szabadságra ment! De az is lehet, most tanulja hozzá a meglévõ tudásához a többit. Remélem a kémia jobban megy, mint a helyesírás. De azért jobb, ha nem kísérletezel.
"van ojan" Ilyen hibát diszlexiás nem követ el. :) Amúgy már régóta nincs olyan tanár, akinek csak egy szakja van, minimum két szakot kell választani. (Tesi-biosz, magyar-töri, stb.)
A kérdező hozzászólása: DE az vagyok. DE mind 1 nem tartozik ez ide :)
"Fõ tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttõl. Problémát okozhat a betûk, szavak, és számok felismerése, leírása, a leírt betûket felcserélhetik, vagy ellenkezõ irányban olvashatják. Az olvasott szöveget nehezen, és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni." Nem tudsz helyesen írni, nem diszlexiás vagy.
A kérdező hozzászólása: Már Megbocsásá de nem vagy te se valami tájékozodot... nem tudok helyesen írni ez egy betegség, disleksiának hivják...
A kérdező hozzászólása: igen van amelyik többet tanit de elégé sok van amelyik egynél többet nem tanit.
A kérdező hozzászólása: Ez is igaz de vanak tanárok akik csak egyetlen egy tattárgyattanitanak, és van ojan amikor ök semm tudnak választ adni a tantárgyalkapcsolatban.De igaz egy Emberi agy nem nagyon képes enél többet, de igy legalább már megértetem köszé szépen mindenkinek a válaszát...:)
Nem akarlak nagyon meglepni, de a tanár 2 tárgyat tanít, van nekik minoruk is.
A kérdező hozzászólása: Na temár tuc valamit:D ha jóbbban bele gondolok akkor igazd is van, ere nem is gondoltam én igazábol.de viszont akkor is mikoözben a diákok mondjuk 12 tantárgyat tanulnak akkor is egy tanár 1 nél több tantárgyat is tanithatna mondjuk 2-öt vagy 3 is szerintem.Azt meg hogy érted hogy üdvözlöd a fészbukot?XD
A kérdező hozzászólása: hát ja végülis igaz. koöszi szépen mindenkinek a választ.:) és mi lene ha leakadna mindenki a helyes írásomrol...:@@
Oromeben ugatott!Hogy eltuntel...
A kérdező hozzászólása: Ha-Ha....normális válaszokat várok
Jah, miért ugatott? Valószínûleg azért, mert eltünt a gazdi, ez egy kihivás, meg kell találni. Leadott neked egy hangjelet, hogy hol vagy, ennyi. A miénk is ilyen. Kimegy a párommal az udvarra. Magába berohan a házba. Nem veszi észre, hogy a konyhába vagyok, így rohan fel az emeletre, a szobákban keres, ha nem talál, ugatva leszalad, és jön a konyhába, megkeres. :) Imádom. :) Krisz
Attól tartok, hogy sehogy. Legalábbis az én tacskóm is így viselkedik. Mivel 3 év alatt nem sikerült, nem hiszem, hogy (nekem)fog. De nem tudom, hogy a tiéd mennyi idõs. Ha kicsi, akkor van még remény. Talán egy hozzáértõ ember jobb ötletet tud adni. Hátha találsz olyan fórumot, ahol hasznos tanáccsal tudnak ellátni. Ez tényleg furcsa, mert eddig rengeteg kutyám volt (így gyerekkoromra visszamenõleg) és egyik sem volt ilyen...
Nekem is tacskó keverékem van még 3 hónapos eleinte nagyon makacs volt, odalent hiába kiabáltam hogy gyere már leguggoltam hogy jöjjön, de csak a süketet játszotta. elindultam felé akkor egy kicsit vár és újra eliszkol, aztán nagyon mérges voltam jó hátat fordítottam neki és elindultam haza mikor olyan gyönyörûen ugatott utánam és úgy rohant hozzám hogy utána mintha csak azt mondta volna "héj én még itt vagyok hova mész! várj meg" utána szépen meglehetett kötni most már mindig így csinálom és mindig vissza jön, de most már nem kiabálok utána csak elindulok.
Azért ugatott, mert tudta, hogy szándékosan, büntetésbõl hagytad ott. Ezzel akarta a figyelmedet felhívni magára, annak reményében, hogy majd visszamész érte, s nem neki kell akkor utánad mennie. Enyém is szokta ezt csinálni, õ egy szálkás szõrû tacsi. Ne engedj az ugatásának, különben rá fog szokni. Ha ilyenkor közömbös maradsz és nem bújsz elõ a rejtekedbõl, utánad fog menni, s jó lecke lesz neki.
Azért ugatott, mert azt hitte, hogy elvesztél és nem találsz vissza hozzá. Szólt, hogy itt vagyok gazdi, erre gyere. Egyébként meg kutyaiskola. A neten nem fogod megtanulni, hogy kell kutyát tanítani.

Miért kell megmutatni és megtanítani a szoptatást az anyának? Cicire kell tenni a babát, vagy nem?

ocsánat nem rosszindulatból kérdezem, csak olyan sok helyen hallom, hogy nem mutatták meg neki, hogyan kell, és nem tudta. vagy van valami speciális tudnivaló err?l?

Legjobb válasz: Nem minden baba tudja rendesen bekapni a cicit, és segíteni kell neki.

Nem minden baba tudja rendesen bekapni a cicit, és segíteni kell neki.
Nekem is befelé forduló a mellbimbóm, nem is tudtam szoptatni csak bimbóvédõvel és azt is megmutatták. Ha nem segít egy kedves csecsemõs nõvér a kórházban, akkor szerintem nem tudtam volna szoptatni. Pedig a bimbóvédõt könnyen szívja a baba, csak nem mindegy hogyan, mert nem biztos, hogy rendesen stimulálja a cicit.
Én azt hittem, hogy tök egyértelmû hogyan kell mellre tenni mikor még csak terhes voltam. Aztán nagyon nagyot tévedtem. Nekem befelé forduló mellbimbóm van, és sehogy nem tudott a babám szopizni. Illetve õ akart, csak nem tudta bekapni. Sõt én azt sem tudtam, hogy mennyire kell hogy a szájába legyen, kezdetben próbáltam minél nagyobb részt a szájába tuszkolni, de szinte semmit nem sikerült bekapnia. Szóval ez hidd el, nem olyan egyszerû!
Egyik barátnõmnek 5 hósan derült ki, hogy le van tapadva a kicsi nyelve.Senki nem foglalkozott vele addig, hogy miért nem tud szoptatni.
Én sokat sírtam, mert nem tudtam hogyan kell szoptatni.A babán nagyon ügyes lett volna, ha a cicim és a bimbóm nem lett volna olyan kemény, hogy ne tudja normálisan bekapni.Rengeteg levegõt nyelt.Ma már tudom hogy kicsit fejnem, vagy maszíroznom kellett volna.Van hogy azért sebesedik ki a bimbó, mert csak a hegyét kapja be.
Bizony, van. A kórházban én mellre tettem a babám, cumizta is, de mivel elsõ baba, nem tudotam, milyen az, ha rendesen szopik. Aztán másnap a fõnõvér tette a cicimet a szájába, mutatta, hogyan kell. Ég és föld volt a kettõ. Szóval nehogy azt hidd, hogy a babát odateszed, õ bekapja és kész. Ha nem mutatja meg a fõnõvér, talán nem is tudtam volna szoptatni.
A bimbóudvar nagy részét be kell, hogy kapja, az ajkainak pedig kifelé kell állnia, nem befelé (ez elég gáz fogalmazás, de remélem, érthetõ). Az én babámnak sem ment elsõre :)
Gondolom nincs babád még... Nagyon sok dolog elõfordulhat amitõl nem szopizik a baba rendesen amit egy szakértõ segítség nagyon könnyen orvosolhat és így sok fáradtságtól kíméli meg a mamát és a babát is. Gondolok itt arra hogy mi a teendõ abban az esetben ha sok a mama teje vagy befelé forduló a mellbimbója, ha begyullad a mellbimbó...vagy akár a baba lusta szopizni! Szóval "nem csak mellre teszed" és kész bár biztosan létezik olyan is.
majd ha oda kerül a sor neked is lesznek problémáid, nem olyan egyszerû ez mint ahogy hangzik
A kérdező hozzászólása: köszönöm a gyors válaszokat.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!