Találatok a következő kifejezésre: Miért nem le az éhbél perisztaltikája (1 db)

Miért nem áll le az éhbél perisztaltikája a halál után egy ideig?

Legjobb válasz: Azért ez érdekes kérdés. Feltételezhetõen amint elfogy az oxigén a véredbõl, az izmaid még egy darabig elvannak anaerob cukorbontással is. Tehát kb. néhány percig mozoghat még a beled, miután leállta a légzésed és a keringésed. Amúgy a bélizomzat sok idegsejtet is tartalmaz, amelyek önmagukban, agyi irányítás nélkül képesek vezérelni az emésztést, így amíg ezek el nem pusztulnak, addig beszélhetünk irányított perisztaltikáról. Szóval nem tudom, mennyi ideig mozog az éhbél a halál után, de nem hiszem, hogy harminc percnél tovább tenné.

Azért ez érdekes kérdés. Feltételezhetõen amint elfogy az oxigén a véredbõl, az izmaid még egy darabig elvannak anaerob cukorbontással is. Tehát kb. néhány percig mozoghat még a beled, miután leállta a légzésed és a keringésed. Amúgy a bélizomzat sok idegsejtet is tartalmaz, amelyek önmagukban, agyi irányítás nélkül képesek vezérelni az emésztést, így amíg ezek el nem pusztulnak, addig beszélhetünk irányított perisztaltikáról. Szóval nem tudom, mennyi ideig mozog az éhbél a halál után, de nem hiszem, hogy harminc percnél tovább tenné.
A kérdező hozzászólása: Nem gondolom én se, hogy sokáig mozogna, engem igazából a dolog miértje érdekel. Tudod, ez olyasmi, mint hogy miért harapja le a fekete özvegy a hímpók fejét? Egy darabig nem tudták, de aztán rájöttek, hogy így olyan vegetatív folyamatok lesznek, ami miatt több hímivarsejtet juttat a nõstény testébe... Szóval hogy ennek is van oka, pedig értelmetlennek tûnik. Valami ilyesmit remélek erre a kérdésre is, én sokat gondolkoztam de kevés hozzá a tudásom. :(
Ez attól is függ, hogy mit tekintesz halálnak, biológiai értelemben az ugyanis nem egy pillanat, hanem egy folyamat. Az okára az evolúció ad magyarázatot, nevezetesen: nem alakul ki olyan szerv/képlet stb, esetünkben mechanizmus, melynek nincs valamilyen funkciója. Márpedig a haldoklóban a bélperisztartika leállítása pont ide tartozik, se az egyednek, se a fajnak nem jár elõnnyel ha leáll. Ráadásul, ha még valakinél ki is alakulna egy ilyen leállítás, az se terjedne el, hiszen a hulla nem szaporodik.
A kérdező hozzászólása: Erre nem találtam konkrétumot, de gondolom, a klinikai halál állapotára gondoltak ott, ahol olvastam. Talán ez lehet a válasz, amit írsz, de akkor miért csak az éhbél...? Sokkal fontosabb szerveknek is kéne mûködni akkor még...
Nem hiszem, hogy lenne bármilyen adaptív értéke ennek. Egyszerûen egy nyolcvan kilós testben nem egyszerre áll le minden. Ebbe megpróbálhatunk értelmet belelátni, de mint ahogy az elõttem szóló is mondta, szelekciós szempontból tök mindegy, hogy mit csinálsz a halálod után egy, öt, tíz, vagy ötven perccel.
Csomó szervünk él még a halálunk után. Gondolom a bél azon része öningerlõ módon perisztartikázik még egy kicsit. Okot keresni rá sztem sem érdemes, az elõttem leírtak miatt.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

64 gramm oxénben hidrodént égetünk el. Hány gramm víz keletkezik?

5

A folyón 50 km-es távban hajó közlekedik. A folyó sodrának irányában 2h, áramlással szemben 3h. Mennyi a folyó sebessége és a hajó vízhez viszonyított sebessége?

1

Hogyan lehet a ventilált kénport ki kérni egy gazdaboltban?

4

SEGÍTSETEK! KÉMIÁSOK! Izzó nátriumot klórgázba tartunk. Mit tapasztalunk?

Izzó nátriumot klórgázba tartunk.Mit tapasztalunk??
Írd le a reakció egyenletét!
Az anyagok száma szerint?
az energiaváltozás szerint?

5

A mikrohullámú sütő veszélyes (rák, daganatkeltő)?

Olvasni ezt is azt is

15

Egy izotóp relatív atomtömegét hogy számítjuk ki?

Tudom hogy a 12C Izotóph 1/12 részéhez kell viszonyítani,de pontosan hogy kell vele számolni?
pl a 21Ne izotóp relatív atomtömege 20,993849 ez a szám hogy jön ki?

6

Tényleg ilyen az emberi szem, vagy ezek csak speciális esetek? (kép lent)

http://www.surenmanvelyan.com/eyes/your-beautiful-eyes/?wppa..

4

Mi annak a vegyületnek a molekulaképlete, amelynek 1 mol mennyisége 1, 92*10^25 db protont és 1, 68*10^25 db neutront tartalmaz? A vegyület 1^H 12^C 16^O izotópatomokból épül fel. A molekulában a C és az O atomok tömegaránya 3:4.

kérlek segítsetek, ha tudtok magyarázattal is köszönöm.

1

El tudnátok magyarázni ennek a feladatnak a megoldását? (kémia)

Vízmentes nátrium-karbonát és magnézium-karbonát keverékének 19,03 g-ját 41,8 cm3
,
37,0 tömegszázalékos, 1,18 g/cm3
sűrűségű sósavban oldjuk. Az oldódás befejezése után az
oldatot 100 cm3
-re egészítjük ki, majd 10,0 cm3
-es mintákat titrálunk fenolftalein indikátor
mellett 1,00 mol/dm3
koncentrációjú nátrium-hidroxid-oldattal. A fogyások átlaga 10,00 cm3
.
Határozza meg a keverék tömegszázalékos összetételét!

2

Mi a valóság? Amit a szememmel látok vagy ami a memórián tükrében megvillan?

(tudományosan bebizonyított tény, hogy az emberi agy nem képes különbséget tenni a között amit lát és amire gondol) (PDI szkenner) Tehát ha nézek egy tárgyat vagy becsukom a szemem és gondolok arra a tárgyra. Az agynak ez ugyan az! Tehát :akkor mi a valóság?

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!