Találatok a következő kifejezésre: Miért nem késsel enni a halat (1 db)

Miért nem szabad késsel enni a halat?

Az Egy szerelem három éjszakája c. musicalben éneklik: "arra tanít az etikett, hogy a halat késsel sose edd.."

Legjobb válasz: Halat késsel régen nem illett enni, amikor még az evõeszközök nem ilyen rozsdamentes fémekbõl készültek. Ez természetesen a tengeri halra vonatkozik, ez az illemszabály olyan országokból ered, ahol leginkább tengeri halat fogyasztanak.

Halat késsel régen nem illett enni, amikor még az evõeszközök nem ilyen rozsdamentes fémekbõl készültek. Ez természetesen a tengeri halra vonatkozik, ez az illemszabály olyan országokból ered, ahol leginkább tengeri halat fogyasztanak.
Mert csúszós, pikkelyes, lecsúszik a halról a kés, és beleáll a melletted ülõ nyakába. Szerintem ebbõl a megfontolásból. Persze tudjuk, hogy a halfilé pl. nem csúszós, de régen, amikor ezeket az etikett szabályokat hozták, még nem ettek ilyet.
Ez is lehet egy szempont, viszont ha már el van készítve a hal (megsütve, roston, stb.), akkor már nincs rajta pikkely. Legalábbis én még nem láttam olyat, ahol a pikkelyét is megennék. Én arra szavazok, hogy a sok szálka miatt. Ugyanis, ha késsel villával ennénk a halat, lehet, hogy nem vennénk észre olyan könnyen a megbújó szálkákat.
jobb éttermekben van halvilla és halkés is
A halkés lényege, hogy él nélkül készült evõeszköz, mely nem vágja el a szálkát.
A haltól az ezüst evõeszköz megfeketedik, ezért nem ették régen késsel a halat. A mostani rozsdamentes eszközökre ez már nem vonatkozik, de az etikettben benne maradt. Mert az etikettben nem mindig csak logikus dolgok vannak.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Ismertek rendes cigányokat?

ha igen mondanátok pár rendes dolgot tőlük?

19

Tegezés - Magázás: Örök dilemma. Hol a határ az évek között?

Nagyon sokszor letegeznek az emberek. Ha munkám során tegez le valaki, akkor addig nem tegezem vissza, míg meg nem engedi (idősebbeknél és nőknél, persze). Viszont a magánéletben ha letegeznek, akkor már kissé komplikáltabb a helyzet:
Ma pl. a postás jött, kimentem elé, s egy "Helló" -val kezdett. Én ugyebár a szokásos Jó napot kívánok-ot mondtam. Miután átadta a dolgokat, köszönésnél én a "Viszont látásra"- ő pedig a "Helló" mellett döntött. Én egyből visszaköszöntem neki, hogy "Akkor helló!". Erre ő: -Szevasz!
Mire én: Akkor szevasz!
Odébb gurult a bringájával, de elkezdett mormogni, hogy ő az idősebb, és engem nyugodtan tegezhet. Õ 50, én 30 vagyok. Nem illet meg engem annyi, hogy magázzanak? Az a húsz év nem indok arra, hogy így lenézzen! Én voltam a bunkó? (Igen, valamilyen szinten én, mert megpróbáltam rávilágítani, hogy talán viselkedhetne máshogy is.). De ezen túl még mindig nyitott a kérdés: Hol a határ? Hol lehet elvárni, hogy magázzanak, vagy normálisan köszönjenek? Köszönök minden építő jellegű hozzászólást!

14

Osztálykiránduláson ha nincs megbeszélve, ki mellet üljél buszon, kivel leszel egy szobában, akkor mit szoktatok csinálni? Egyedül vagytok?

5

Komolyan ennyire befolyásolja a barátságot az, hogy kinek mennyi pénze van?

Adott egy új baráti társaság.. Van benne egy lány (én), sose pletykáltam még, soha nem kéregettem, soha nem nyávogtam, nem vágtam fel semmivel, minden rendben ment, tök jól elvagyunk a barátokkal.
Azután kiderül, hogy anyagilag jobb környezetből jöttem, mint ők (én sosem beszéltem erről, direkt, mert engem aztán nem érdekel, hogy ki honnan jön, csak legyen normális..), és hirtelen egy csapásra mindenki alig áll szóba velem, kibeszélnek, stb..
Ennyire számít a pénz? Most komolyan, irigyek, vagy mi? Soha nem vágtam fel vele, most mégis úgy tesznek, mintha én nézném le őket, pedig pont hogy fordítva.
Ezek után ti mit tennétek? 20-22 évesek vagyunk, nem tinik..
Ti hagynátok őket a fenébe, vagy próbálkoznátok, hátha észreveszik hogy nem vagyok p.csa?

5

A suliban cikiznek azért, mert szeretem a Walt Disney rajzfilmeket. Szerintetek is ciki? Mit tegyek?

38

Hogyan lehetne összeegyeztetni egy komoly és egyben humoros viselkedést, egyszemélyben?

3

Miért irigykednek és egyszerre fikáznak az emberek?

17 évesen iskola mellet sikerült munkát találjak, el mentem dolgozni 2 év alatt sikerült annyi pénzt össze gyűjtenem hogy letegyem a jogosítványt és vegyek egy kocsit,(suzuki) senki nem adott bele pénzt minden hónapban félre tettem. Nem volt könnyű míg más a haverokkal bulizott szórakozott pihent. addig én keményen dolgoztam.19 évesen lett saját kocsim, de azt vettem észre hogy az emberek munkatársak mind fikáznak hogy csak suzuki meg 19 éves és a segge alatt már kocsi van. idősebbeknél észre vettem hogy írigykednek de ők inkább el kocsmázzák a pénzüket. Szerintetek ez örökre így marad? fog változni valami vagy midnigis a szorgalmas és kitartó emberek lesznek a hülyék? sose fogja más ember értékelni ha valaki valamit fiatalon elér az életben?

5

Csak engem idegesítenek a melegekkel kapcsolatos témáknál a bibliával jövők?

Meleg fiatal vagyok, de annyira unom már ezt a kétszínűséget, amit sok homofób heteró művel...

Soha életükben ki nem nyitották a Bibliát, de ha a melegekről van szó, akkor egyből mindegyikük milyen nagy bibliatudós lesz, és milyen hű és becsületes keresztények lesznek, amikor szerintem 90%-uk a templom közelébe se járt már évek óta.
Csak engem "zaklat", idegesít ez a mérhetetlen kétszínűség?

Miért jó ez az embereknek? Ha nem a melegekről szólna egy adott téma, eszükbe sem jutna a Biblia....

(elnézést a kirohanásért, de tényleg elszomorító, hogy ha a melegekről van szó, akkor játsszák a hűdenagy keresztény erkölcsű embert, pedig 100%, hogy egyik gyűlölködő sem az erkölcs mintapéldája)

14

1. Mehetek úgy moziba, hogy nem vásárolok a mozi büféjében? 2. Vásárolhatok úgy a mozi büféjében, hogy nem veszek mozijegyet?

3

Miért néz ki minden lány ugyanúgy?

Virágmintás ruhák, barna középen elválasztott haj, terepmintás gatya, szegecsek dolgok... Csak szerintem szánalmas a divatolás?

12

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!