Találatok a következő kifejezésre: Miért nem késsel enni a (1 db)

Miért nem szabad késsel enni a halat?

Az Egy szerelem három éjszakája c. musicalben éneklik: "arra tanít az etikett, hogy a halat késsel sose edd.."

Legjobb válasz: Halat késsel régen nem illett enni, amikor még az evõeszközök nem ilyen rozsdamentes fémekbõl készültek. Ez természetesen a tengeri halra vonatkozik, ez az illemszabály olyan országokból ered, ahol leginkább tengeri halat fogyasztanak.

Halat késsel régen nem illett enni, amikor még az evõeszközök nem ilyen rozsdamentes fémekbõl készültek. Ez természetesen a tengeri halra vonatkozik, ez az illemszabály olyan országokból ered, ahol leginkább tengeri halat fogyasztanak.
Mert csúszós, pikkelyes, lecsúszik a halról a kés, és beleáll a melletted ülõ nyakába. Szerintem ebbõl a megfontolásból. Persze tudjuk, hogy a halfilé pl. nem csúszós, de régen, amikor ezeket az etikett szabályokat hozták, még nem ettek ilyet.
Ez is lehet egy szempont, viszont ha már el van készítve a hal (megsütve, roston, stb.), akkor már nincs rajta pikkely. Legalábbis én még nem láttam olyat, ahol a pikkelyét is megennék. Én arra szavazok, hogy a sok szálka miatt. Ugyanis, ha késsel villával ennénk a halat, lehet, hogy nem vennénk észre olyan könnyen a megbújó szálkákat.
jobb éttermekben van halvilla és halkés is
A halkés lényege, hogy él nélkül készült evõeszköz, mely nem vágja el a szálkát.
A haltól az ezüst evõeszköz megfeketedik, ezért nem ették régen késsel a halat. A mostani rozsdamentes eszközökre ez már nem vonatkozik, de az etikettben benne maradt. Mert az etikettben nem mindig csak logikus dolgok vannak.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Az eladók, miért nem szeretik/fogadják el az utánvételt?

4

Illetlenség étteremben pizzát kézzel enni?

Én annyira utálom késsel-villával, szerintem csomót elvesz az élvezeti értékéből.

6

Milyenek az erdélyi magyarok és hogyan kell viselkedni velük?

Nem igazán tudom, hova tehetném fel ezt a kérdést. Két hét múlva jön kirándulni egy erdélyi osztály kirándulni és mi kell fogadjuk őket. (15 F)

4

Miért olyan udvariatlanok az emberek a kéregető csövesekkel?

Ma ülök egy buszmegállóban és a mellettem ülő pasi leordibált egy hajléktalant mert kért pár forintot. Nem tehetnek róla hogy csövesek, az ember rögtön arra gondol hogy egy hülye arkesz.

21

Hogy köszönjek egy férfinak?

13 éves lány vagyok. Idősebb nőknek természetesen "csókolommal" köszönök! De mi a helyzet a férfiakkal? Kicsiként még oké volt ez a "csókolom" De most? Elég ciki. Egyszer mondtam valakinek azt hogy "Jó napot" és a szüleim már leszoltak, hogy ne köszönjek így. Szóval valaki tudna segíteni?

11

Ha egy transzvesztita mosdóba akar menni akkor melyiket használja?

Férfit vagy a női mosdót fogja használni?

6

Mit reagálnátok akkor, ha egy kisgyerekes család egy plázában lévő kajáldában, a gyerek biliét hurcolászná?

amiben éppen van pisi..
mégis mit gondolnak az ilyenek, az ő gyereküknek mindent lehet?

19

Ilyen helyzetekben velem, vagy a környezetemmel van a gond? Kezdek elbizonytalanodni! (kisregény)

Kezdem a leges-leges-legelején. 19 éves lány vagyok. Nem az a tipikus csaj, mint a mostani, korombeli lányok. Nem járok el bulizni, nem iszom, nem fekszem le fűvel-fával. Nincs kint a fenekem, mellem a ruháimból, nem veszek fel több centis magassarkút, nincs műkörmöm, iPhone-om, és nem tömik tele a zsebemet pénzzel a szüleim. A jövőmre koncentrálok, igyekszem valóra váltani az álmomat, célomat. Sikeres szeretnék lenni, elérni amit szeretnék és ezért -úgy gondolom- nem keveset teszek.

És a 'lényeg' most következik. Sosem voltam az a 'nagy barátnőzős' típus, nem voltak sosem 'öribari'im. Általánosban csak alsóban volt egy csaj akivel 4 éven keresztül nagyon jóban voltam, aztán felsőben, 8.-ban két csaj, akikkel körülbelül 10.-ig tartottam a kapcsolatot. Hosszadalmas a történet, de lényeg a lényeg, hogy nem nagyon voltam az egyik csajjal egy hullámhosszon (nem kaptam segítséget tőle egy nehéz időszakomban, nem tudtam rá támaszkodni és a végén én voltam a rossz) és a másik barátnőmmel nőtt össze, mert egymás közelébe költöztek. Szóval azóta már nem is állunk szóba egymással (főleg, hogy nem is egy gimibe jártunk).

Van most egy csaj, aki az osztálytársam (5 éves gimi, ne kössetek belém, hogy ennyi évesen gimis vagyok, köszönöm!) és 9.-től jóban vagyunk. Õ elég szoros barátságot kötött 2-3 másik csajjal az osztályból. Velem is jóban van, de nem annyira mint a többiekkel. Õk eljárnak bulizni hetente többször, iszogatnak, együtt járnak színházba, ide-oda. Szinte az egész nyarat együtt töltötték, velem csak véletlenül futottak össze a városban (egyetlen egy megbeszélt időpontunk volt a nyáron).

Az egész pár napja kezdődött. Õsszel lesz a szalagavatónk, és a csajok keresik a ruhákat, stb. Én pedig egyedül intéztem el, mindentől és mindenkitől függetlenül (mint mindent, jobban szeretem egyedül elintézni a dolgaimat). Õk persze együtt csinálták ezt is. A csaj küldött folyamatosan képeket a ruháiról, hogy melyik áll neki jobban, stb. Aztán váratlanul egyik este megjegyezte, hogy 'Nem is mondtad, h már kölcsönöztél keringős ruhát:O' És nagyjából e miatt megharagudott rám a csaj, mert 'Én itt mutogatom neked, h melyik a jobb, te meg nem is mondod.' (mármint a csaj írta nekem)

Kezdem azt érezni, hogy velem van a baj. Miért? Mert a lányos 'barátságaim' ilyen butaságok miatt mennek 'tönkre', mert nem tudok ilyen dolgokhoz 'lealacsonyodni', hogy megsértődök a miatt, mert esetelegesen nem mutattam meg a ruhát (amit amúgy is fog látni rajtam szalagavatón). Nekem nem olyan dolgokról szól az életem, mint a környezetemnek (főleg nem olyan dolgokról, mint az övék, fentebb említettem). Nem akarom sajnáltatni magam, vagy hasonlók, de... Egy hozzám nagyon közel álló barátomhoz az elmúlt hetekben jártam be a kórházba napi szinten, pár hónappal ezelőtt a volt barátomhoz szintén ugyan így, napi szinten jártam be a kórházba. Rá nemsokkal a temetésének a 'szervezésében' segítettem. Éppen családi-és anyagi dolgokkal küzdök meg itthon nap-mint-nap, valamint a jövőmre is koncentrálok és megpróbálok 'talpon maradni'.

Õszintén! Velem van a baj? Mi lenne az okos döntés? Egyáltalán ne is barátkozzak csajokkal?

19l

5

Én voltam a suttyó?

Egyszer édesapámmal elmentünk egy rendezvényre, ahol is először találkoztunk az Õ ismerősei közül többek között egy nővel is (ezt a társaságot a továbbiakban A társaságnak hívom).

Bemutatkoztunk, stb. stb. majd egy perc múlva jön egy másik társaság (ezentúl B társaság), velem szemben, de az A társaságnak háttal. Amint a B társaság megérkezett az A társasághoz, elkezdtünk bemutatkozni egymásnak (senkit sem ismertek, sem minket sem az A társaságot, viszont mi és az A társaság lényegében már egy társaság voltunk). Volt közöttük egy felettébb érdekes férfi is, aki hosszas, kb. 10 másodperces szünetekkel mutatkozgatott be (pedig az egész mi + A társaság csoport létszáma kb. 5-6 lehetett).

Egyszer elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy mindenki mindenkinek bemutatkozott, kivéve ezt a furcsa tagot a B társaságból, egy nőt az A társaságból, és engem (én és a nő már bemutatkoztunk).

Tehát a furcsa ürge éppen bemutatkozott valakinek, majd egy a szokásosabbnál is hosszasabb "szünetet" tartott, közben meg ott álltunk előtte ezzel az A társaság-béli nővel. Én meg nem értettem a helyzetet, hogy miért vár ez az ürge, gondoltam hátha már ismeri a nőt, és kezet nyújtottam neki. Mire az ürge kb. azonnal (talán még ő nyújtott kezet előbb a nőnek, de nem hiszem) kinyújtja a kezét az A társaság-béli nőnek, én meg megrökönyödök, aztán rám néz miközben kezet fog a nővel, és bocsánatot kér. De olyan furán.

Nem igazán értettem a szituációt, de a hátralévő nap kb. azzal telt el, hogy ezt a helyzetet analizáltam, hogy mit ronthattam el. Szóval szerintetek ?

11

"Rám van írva", mit csináljak?

Úgy érzem rám van írva, hogy "csesszetek le mindenért" Magyarul: Ha állást foglalok valami mellett akár a legkisebb dologban, mindig lesz valaki, aki nem ért velem egyet. De engem nagyon le szoktak ilyenkor szólni, szerintem azért, mert látják, hogy egy erősebb mondat után köpni nyelni nem tudok. Tehát ha valaki lehülyéz a nézeteimért, akkor ott már nem tudok visszavágni. Ezért lassan már semmiről sem merem azt hinni, hogy az a jó vélemény, nézet, sehová nem teszem a voksom semmiben. Így már világképet sem alakítok ki önmagam számára igazán. Nem alkotok véleményt, nem merek. Mert félek, hogyha valahol rákérdeznek és válaszolok, akkor kiröhögnek, lecsesznek, lehülyéznek. Kedvelhetek egy írót, vagy lehetek zen követő, a legkisebbtől a legnagyobb dolgokig bármi. Felém nem igen toleránsak az emberek, mert aki nem tudja megvédeni az igazát, azzal minek? Legalábbis mintha mindenki így gondolkodna körülöttem.

Szeretnék őszintén hinni valamiben. Egyszerű dolgokban, minthogy az alma piros. Hogy elhiggyem, hogy vannak körülöttem biztos pontok. Amiket nem cáfolhat meg egy rosszindulatú ember. Hogy segítsek magamon?

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!