Találatok a következő kifejezésre: Miért nem késsel enni (1 db)

Miért nem szabad késsel enni a halat?

Az Egy szerelem három éjszakája c. musicalben éneklik: "arra tanít az etikett, hogy a halat késsel sose edd.."

Legjobb válasz: Halat késsel régen nem illett enni, amikor még az evõeszközök nem ilyen rozsdamentes fémekbõl készültek. Ez természetesen a tengeri halra vonatkozik, ez az illemszabály olyan országokból ered, ahol leginkább tengeri halat fogyasztanak.

Halat késsel régen nem illett enni, amikor még az evõeszközök nem ilyen rozsdamentes fémekbõl készültek. Ez természetesen a tengeri halra vonatkozik, ez az illemszabály olyan országokból ered, ahol leginkább tengeri halat fogyasztanak.
Mert csúszós, pikkelyes, lecsúszik a halról a kés, és beleáll a melletted ülõ nyakába. Szerintem ebbõl a megfontolásból. Persze tudjuk, hogy a halfilé pl. nem csúszós, de régen, amikor ezeket az etikett szabályokat hozták, még nem ettek ilyet.
Ez is lehet egy szempont, viszont ha már el van készítve a hal (megsütve, roston, stb.), akkor már nincs rajta pikkely. Legalábbis én még nem láttam olyat, ahol a pikkelyét is megennék. Én arra szavazok, hogy a sok szálka miatt. Ugyanis, ha késsel villával ennénk a halat, lehet, hogy nem vennénk észre olyan könnyen a megbújó szálkákat.
jobb éttermekben van halvilla és halkés is
A halkés lényege, hogy él nélkül készült evõeszköz, mely nem vágja el a szálkát.
A haltól az ezüst evõeszköz megfeketedik, ezért nem ették régen késsel a halat. A mostani rozsdamentes eszközökre ez már nem vonatkozik, de az etikettben benne maradt. Mert az etikettben nem mindig csak logikus dolgok vannak.

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Panelben lakom, hetente 2x edzek. Jogos az alsó szomszéd felháborodása?

Harmadjára jön fel fenyegetőzve,hogy lehallatszik a kondigép csörgése. Soha nem edzek reggel 10 előtt,vagy este 8 után. Az nem baj,hogy az ő cigifüstje felszáll hozzánk,mert lusta lemenni dohányozni,meg bűzlik tőle 3 emelet,meg a lift,de az igen,hogy én hetente 2 nap 1-másfél órát edzek. Első szólásra raktam 5 kartondobozt,egy szőnyeget és egy polifoamot a kondigép alá,hogy ne érjen a padlószőnyeghez,ennél többet nem tehetek. Jogosan háborodik fel,meg veri a radiátort,ha elkezdek edzeni? Mellettünk 2 picibaba van,őket megkérdeztük,hogy zavarja-e bármi,de még sosem szóltak. 1 évig nem lakott itt senki,szeptemberben költöztünk. Mit tudok tenni?

6

Egyesek miért ellenzik a kukák lelakatolását a kukaturkálók miatt? Kinek van szerintetek igaza?

Nem egy helyen olvastam már pl fórumokon, hogy sokak szerint milyen szemétség lelakatolni a kukákat, hogy ne tudjanak beletúrni a kukabúvárok. És szerintük így azt a kis élelmet is elveszik tőlük, amiket onnan ki tudnának túrni.

Viszont én meg azt látom, főleg itt a mi környékünkön, hogy amíg nem voltak a kukák lelakatolva, addig szépen jöttek a kukaturkálók, kitúrták ami nekik kell, közbe kiborították a fél kukát, aztán mint aki jól végezte dolgát, elmentek. A kukák meg ott voltak kiborítva, szanaszét, a szemeteket nem tették bele vissza, a kukások meg csak a kuka tartalmát viszik el. Tiszta szemetes volt már a környék, pont miattuk. Én el nem hiszem, hogy a mindennapi betevőt a kukákból szerzik, mert szerintem a kukák többségének tartalma inkább műanyag, flakon, papír, háztartási hulladék, nem épp ételmaradék.

Most akkor kinek van igaza?

Mi a véleményetek erről a témáról, illetve vitáról?

6

Mit adjak a cserediákom családjának?

A szüleinek már vettem könyvet és fűszert, de a 19 éves nővérének akiről nem tudok semmit mit vegyek ?

Köszönöm a válaszokat !

2

Miért szokásuk a férfiaknak nyitva hagyni a férfi mosdó ajtaját?

Miért élvezik, ha látják őket a nők pisilés közben?

5

Kollégisták! Volt már olyan szobatársatok, aki nem volt hajlandó kompromisszumra, nem lehetett megbeszélni vele semmit? Hogyan kezeltétek?

Kérlek meséljétek el, milyen volt, mi volt a probléma és végül hogyan tudtátok megoldani.

1

Temetés miatt iskolából?

Temetés délben lesz és nekem még a suliból haza is kellene jönnöm az meg fél óra és nem is mindig jár busz (suli 25kmre van) szerintetek ha megkérdezem az osztályfőnökömet normálisan a dologról akkor leigazol egy napot? Nem vagyok nagy hiányzós, összvissz egész évben 10 tanítási napot hiányoztam (ebbe benne van a 3 szülői igazolás, szóval már azokból kifogytam)
Mégis hogy lehet ezzel odaállni egy ofő elé?

7

Minden amit a 16. századi görög emberekről tudni lehet?

Öltözködés
szokásaik
foglalkozások
kaják
mik voltak akkor
mit szerettek volna elérni
nemes célok
legnagyobb rangú ember
minden kémiás ismeret
végül feltalálták-e az aranyt

1

Miért van az, hogy a környezetemben kevés olyan ember van, aki nem gyűlöl valamit?

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy kezemen meg tudom számolni azokat, akiktől nem hallom folyton, hogy melegek, cigányok, zsidók, egyebek. Nem értem! Miért jó nekik, hogy fél órát dühöngnek, ha meglátnak pl. egy meleg párt kézen fogva sétálni? Olyan alacsony az ingerküszöbük, hogy néha csak lesek. Nem veszik észre, hogy a dühöngéssel önmaguktól vesznek el rengeteg időt. Én meg már űzött vadnak érzem magam, holott a mostanában közkedvelten gyűlölt tulajdonságok egyikével sem rendelkezem. De nem tudom, ha mondjuk iszlám nő lennék, minden napom rettegés lenne, azok között, akik most elvileg jóban vannak velem? Már nem tudom mit gondoljak, Kiket nevezhetnék barátnak és kiket nem.

3

Pl. Egy étteremben adott borravalót ki kapja? A pincér zsebre vágja, vagy elosztják?

Úgy értem, ha pl. egy pincér van végig, de amikor fizetek akkor más jön, akkor ő rakja zsebre vagy osztoznak? És a szakács az, hogy menyire elégedett az ember azért nagy részt rajta múlik?

4

Miért nem tudom megjegyezni a folyamatosan változó illemszabályokat, és miért másabb a gyakorlat?

Kiolvasok egy csomó illemkönyvet,de valahogy némelyik illemszabály konzervatívnak tűnik a gyakorlatban.Szóval minden másabb.Gondolok itt a bemutatkozásra.Kinek kell először bemutatkozni,és kit kell kinek bemutatni.Van egy csomó dolog amit nem szánok sértésnek,pusztán jó szándéknak tartok,és mégis sértésnek veszik az emberek.Például magázom elsőre a 30 és 40 év között az embert vagy egy magasabb beosztásútól pl.orvostól megkérdezem ,hogy szólíthatom(mert fogalmam sincs annyi státusz van)Túl sok a variáció a magyar nyelvben.Bizonytalanná tesz.Hogyan lehet ezeket fejleszteni?

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!