Találatok a következő kifejezésre: Miért nem helyesen írni (23 db)

Miért nem tudnak egyesek helyesen írni? Pl. : mennyek, muszály, lessz, utánna, montam, tutta stb. Elkeserítő, szerintem ez nagy szégyen!

Legjobb válasz: Teljesen igazad van, ez szégyen, sõt sokszor én érzem rosszul magam az ilyen emberek miatt. Véleményem szerint a helyzet csak rosszabb lesz. Hogy miért van ez? Úgy gondolom ezért a szülõk és a tanárok felelõsek, a szülõk nem érnek rá eleget foglalkozni a gyerekükkel, a suliban meg nincs elég idõ arra, hogy mindent megtanítsanak, nem bírnak a gyerekekkel, akikben így nem alakul ki az igény arra, hogy megtanuljanak helyesen írni, szépen beszélni és olvasni. Pedig õk egyszer felnõttek lesznek. Ha pedig egy felnõtt nem tud helyesen írni, az teljesen kiábrándító, hová jártak õk iskola helyett? Ha valakinek rendesen megtanították, hogy a gólyát ly-nal írják, az nem felejti el 30,40 vagy 50 éves korára sem!

Teljesen igazad van, ez szégyen, sõt sokszor én érzem rosszul magam az ilyen emberek miatt. Véleményem szerint a helyzet csak rosszabb lesz. Hogy miért van ez? Úgy gondolom ezért a szülõk és a tanárok felelõsek, a szülõk nem érnek rá eleget foglalkozni a gyerekükkel, a suliban meg nincs elég idõ arra, hogy mindent megtanítsanak, nem bírnak a gyerekekkel, akikben így nem alakul ki az igény arra, hogy megtanuljanak helyesen írni, szépen beszélni és olvasni. Pedig õk egyszer felnõttek lesznek. Ha pedig egy felnõtt nem tud helyesen írni, az teljesen kiábrándító, hová jártak õk iskola helyett? Ha valakinek rendesen megtanították, hogy a gólyát ly-nal írják, az nem felejti el 30, 40 vagy 50 éves korára sem!
egyértelmúen az iskola a felelõs.( Nem egyértelmûen a pedagógus )Az elsõ két osztályból nem szabadna addig továbbengedni a gyereket, ha nem tud helyesen írni és úgy olvasni, hogy értse is a szöveget.Nem mindenféle csodálatos tanterv szerint kellene oktatni, azt tegyék a magasabb osztályokban, hanem az alapokat kellene lerakni.Aki egyszer megtanult helyesen írni, az nem ír másképpen.És ez nem is iskolázattság kérdése, Ismertem olyan 6 elemit végzett nénit, aki helyesen írt, mert megtanították rá, pedig csak háziasszony volt., és elég ritkán fogott tollat a kezébe. Az értelmetlen rövidítések pedig bosszantóak.
egyetértek veled, nagyon elkeserítõ, teljesen tükrözi, az adott ember értelmi szintjét... a legjobb amikor egy ilyen rendkívül értelmes ember, ilyen helyesírással elkezdi osztani az észt, és engem lehülyézni, mert önállóan képes vagyok gondolkodni, melynek eredménye, hogy nem hangoztatom a butaságokat, amit õ...
Ez is, mint sok más társadalmi háttér függõ. Függ az iskolázottságtól és attól, hogy valaki mennyire igényes megával szemben.
a "naon" nem helyesirási hiba, hanem szleng, amit én se kedvelek túlzottan, de megértem, ha valaki használja. ellentétben ugye a "muszállyal"...
Szerintem a legrosszabb: "naon", nagyon helyett. wááááá Gusztustalan.
Nekünk ma volt ilyen helyesírási felmérés. Szerencsére én vagyok az egyik legjobb helyesíró az osztályban (7.) szóval egész könnyen ment. Volt olyan feladat, hogy a megadott szavakat írd felszólító módba. Pl.: szépül - szépülj. Mikor kész lettem ránéztem barátnõm (padtársam) lapjára: megy - menny. Ugye a menj lett volna a helyes. Ott röhögtem szegényen fél órát... sose fogom megérteni hogy lehet vki ilyen hülye..XXD
Lehet hogy tudnak csak épp nem akarnak mert kényelmesebb nekik, vagy nem tudnak mert nem tanultak meg:) Nincs "éreccségiük":D Ezek a példák amiket írtál még nem is annyira elszomorítóak, engem inkább az egyelõre és egyenlõre összekeverése zavar:s vagy mondjuk helység és helyiség összecserélése, nem mindegy...
A muszály annyira elterjedt, hogy hamarosan hivatalosan is elfogadottá válhat.
Szerintem is elkeserítõ. Egy-két helyesírási hiba még becsúszhat, elvégre emberek vagyunk, de amiket az oldalakon látok, az szomorú. Nem csak itt, mindenhol. Betûkihagyás oké. De ilyen, hogy a gólyát pontos "j"-vel írni? Pff... :S Szomorú, hogy ez van. :(
utolsó vagyok Ja igen a többi szót én is 3 vonallal húznám alá...
Én a "lessz"-t illetve a "muszály"-t is használom, és fel sem tûnik hogy esetleg nem úgy van benne a szabályzatban... Szerintem nem attól kellene félni, hogy egy-egy szónak megváltozik az írásmódja, de alapvetõen felismerhetõ, nem úgy mint a szleng... lesz-->lessz muszáj-->muszály nagyon-->naon Ide nem tudom mit kellene írni...-->szercsi Ezek szerintem undorítóak.
Én sem szeretem az efféle helyesírási hibákat, mondjuk ha valaki ejt 1-2-t akkor nem kell azonnal leszólni hogy õ biztos hülye.Mindenkivel elõfordul hogy eltéveszt valamit.A lessz mennyek és társaikat szerintem csak azért írja így sok ember mert ahogy ejtik úgy leírják, hiába tudják hogy nem úgy kell, mégis így kényelmesebb nekik.
Az én helyesírásom se kifogástalan, viszont ügyelek rá, hogy ilyen szintû hibákat ne ejtsek. Véleményem szerint az általános iskolában nagyon el van hanyagolva a helyesírás oktatása.
Hát én szerintem teljesen rendjén van egy közeli ismerõssel folytatott chat-beszélgetés során pl :D Oké, nem a tudatlanságból fakadóakra gondolok, az tényleg gáz.. de amikor mindent csak úgy hallás szerint írsz le, az faja, lazaságra utal (H) :) Meg nekem például témától is függ, ha haverral csak úgy hülyülök, akkor nem tartom be a mshz.törvényeket, de ha komoly dologról beszélgetek vele akkor igen.
Meg kell tanulni a nyelvtant. Ott kezdõdik a helyesírás. Meg kell tanulni darabjaira szedni a szavakat, akkor megmutatkozik, hogyan kell leírni.
Én is hasonlóképp írtam sok ideig, de amióta rendszeresen járok ide, és írok válaszokat, figyelek arra, hogy hol húzza alá pirossal a szavaimat az oldal, és tényleg jobban figyelek. :)
Engem is befolyásol az, hogy valaki hogyan ír. Legtöbbször érzem is, hogy nem is vagyok igazán kíváncsi arra a válaszra, ami hemzseg a hibáktól. Kivéve, ha gépelési hibáról van szó. Még párválasztásnál is zavart :) Mindig sokat levelezgettem, vagy msneztem a szóba jöhetõ egyénekkel és volt, hogy meg is mondtam, hogy miért is esélytelen a dolog. Mondjuk ez mûködik fordítva is, nagyon tudok égni, ha észre veszem, hogy hibáztam valahol, különösen, ha szarvas hibáról van szó. (Itt is elõfordult már :S )
Én is így írogatok neten meg ilyen helyeken mer ez egyfajta chat szleng, pedig 5-ös vagyok nyelvtanból, ráadásul a legjobb az osztályba ^^

Miért van az, hogy azok, akik olyan nagyon odavannak a rovásírásért, nem tudnak helyesen írni és történelemből is hülyék?

Ez egy nagyon általánosított dolog, de sajnos sok ilyen emberrel találkoztam már. Akire nem igaz, az ne vegye magára, nem kérek veszekedést!

Legjobb válasz: A kérdésedbe benne van a válasz:Azért vannak oda érte, mert helyesen írni nem tudnak és nem tudják, hogy a történelem, már rég elhaladt a rovásírás felett.

A kérdésedbe benne van a válasz:Azért vannak oda érte, mert helyesen írni nem tudnak és nem tudják, hogy a történelem, már rég elhaladt a rovásírás felett.
Ugyanezt a kérdést úgyis feltehetnénk, hogy miért van az, hogy az itt író "nagymagyaroknak" a többsége miért nincs tisztában a történelemmel? Könnyebb itt-ott hallott dolgok felett hõbörögni, mint kicsit olvasni, mûvelõdni. A kérdésedre is válaszolva azok jórésze, akik a rovásírást siratják, 3 népszokást, népviseletet vagy népdalt nem tudnak feleleveníteni, pedig az csak 100 -150 éves múltra tekint vissza.
Igazad van, ez így általánosítás. Biztosan sok olyan van akik nincsenek oda a rovásírásért ( vagy azt sem tudják mi az, esetleg keverik a hieroglifákkal), és nem tudnak helyesen írni vagy tudják jól a történelmet. A kérdés hangsúlya inkább azon kellene legyen, miért vannak olyan sokan akik nem tudnak helyesen írni, és miért nem tudnak többet a történelemrõl? A rovásírás "lájkolása" mellékes.

Miért nem lehet helyesen írni?

Mert nem írtok helyesen. A muszáj az pontos j, aki "ly"-vel írja azt büntetni kellene. A hülye rövidítésekr?l, divatszavakról nem is beszélve.

Legjobb válasz: Teljes mértékben igazad van! Engem is nagyon zavar, ha ilyet látok. De senki sem tökéletes, vannak olyan emberek, akik nem tudnak helyesen írni, nem tanulták meg az iskolában, esetleg nincs hozzá hallásuk. Persze van, aki "direkt" rövidít, és ez a sajnálatos! Kevesen ismerik fel a magyar nyelv szépségeit. Örüljünk neki, hogy mi nem ebbe a csoportba tartozunk!

Teljes mértékben igazad van! Engem is nagyon zavar, ha ilyet látok. De senki sem tökéletes, vannak olyan emberek, akik nem tudnak helyesen írni, nem tanulták meg az iskolában, esetleg nincs hozzá hallásuk. Persze van, aki "direkt" rövidít, és ez a sajnálatos! Kevesen ismerik fel a magyar nyelv szépségeit. Örüljünk neki, hogy mi nem ebbe a csoportba tartozunk!
Oszt azal mija baj ha nem irok hejessen? Viccet félretéve, engem is idegesít! Mindenki meg tudja tanulni, ha akarja, hogyan írjon legalább elfogadhatóan. A puxi, lol meg ezek...hát hogy is mondjam, néha meg se értem:P
Vannak tipikus hibák, amiket az emberek egymástól tanulnak el. Amúgy a helyesírás egyrészt nem törvény, másrészt egyik napról a másikra képes változni. A helyesírás amúgy sem az, ami a helyesírási szótárban van, meg amit a nyelvészek kitalálnak, hanem ahogy a tömegek írnak. A valóság a fontos, nem az elmélet.
Nos... Nekem nagyon jó a helyesírásom, de netfüggõ is vagyok egyben. Annyit msn-eztem és neteztem, hogy szinte teljesen átvettem az internet nyelvét. Vannak dolgok, amiket 1-2 évvel ezelõtt gondolkodás nélkül leírtam, de manapság elgondolkozom, hogy pontosan hogy is kell, mert a netes dumához vagyok szokva. Sosem írok úgy, ahogy most a neten. így szoktam írni am, de leszarom, h mit gondol az a könyvmoly állat aki feltette a kérdést... nagy fasz.... bazdmeg, ha ilyet kérdezel, legalább hibáid ne legyenek benne... tod bagoly mondja annak a kibaszott verébnek...hülyegyerek vagy bazdmeg... és sziggyatok csak, lehányom...
amúgy az elmélet a fontos...mert ilyen alapon ha én, mint profi helyesíró(XD) bemek egy cigénytanyára, ahol csupa idióta van szar helyesírással, akkor én is úgy írjak, mint õk? hát thx de nem...
az ient csak az zavarja aki egy eszmenyi barom kreten.igy sokkal konnyebben lehet irni es sokkal kenyelmesebb.75%az emberisegnek ugy ir.tehat a szemedet nem az szurja hanem a sajat orrod vagy esetleg hajad
Pooooontosaaaan:P (Y)
szerintem aki ilyen kérdéseket tesz fel az nagyon ráér. más probléméd nincs? seggfej. oh bocs nem nagy betûkkel irom a mondatokat. és? mond mégis mit számit ez? egy irodai munkánál biztos, de ott meg a gép automatikusan javit. azért mert valaki kitalálta hogy hogy kell helyesen írni a szavakat, attol még nem muszáLY ugy írni. és ha nekem igy tetszik?
Milyen moslék emberek vagytok ti... Másra is ilyen igényesek vagytok, kedves utolsó válaszolók? Szarosgatyában jártok el otthonró? Fogat szoktatok mostni? Hiszen anélkül kényelmesebb, és kit érdekel, ha retkes a fogatok és büdös a pofátok, ha nektek úgy tetszik, nem? Meg biztos odafingotok mások orra alá, hiszen nektek úgy tetszik, akit meg zavar, az egy sznob geci, nemde? Hát kb. ennyit számít a helyesírás is. Ezzel adjuk meg a másik félnek a tiszteletet. De nektek ezt nem sikerült elsajátítani, mert igénytelen aljanép vagytok.
Ha valaki rövidít, de nem viszi túlzásba és elsõ olvasásra meg lehet érteni nincs abba semmi kivetnivaló. Aki sokat gépel van úgy rászokik, mert egyszerûbb. Nem jelenti azt, hogy a tahója még írni sem tud. Fõleg, ha siet és nem ér rá azon gondolkodni, hogy ezt most, hogy írjuk, mivel sokszor a tartalom a lényeg, meg a hétköznapi gondok, nem az, hogy a muszáj az pontos j. Néha pedig a vesszõhibát sem kell lebecsülni, mert volt már, hogy 1 kimaradt vesszõ miatt kellett 2szer elolvasnom valamit, mert értelmetlen volt, nem pedig a vok meg vmit miatt. Sztem.
Igen, sajnos a mai fiatalság az interneten már minden egyes írásába, tesz egy szlenget. Ha megnézzük, hogy mindig más a divat akkor meglátjuk, hogy ezt álatlában már kinövik. Nemis tudom, hogy 60-as, 70-es, 80-as években mik voltak az akkori "tinik" hóbortjai, divatjai. Egy felnõttkorú 40-es családapa, pedig ne írjon semmi ilyeneket: xd, szvsz, lol, gg, vok, pussy (megemlíteném azoknak, akik használják ezt a szót, hogy ez a szó nõi nemiszervet jelent). Köszönöm a megtisztelõ figyelmeteket! (Szerintem ezen az oldalon lesz a legjobb helyesírás-arány)
A kérdező hozzászólása: "Az is, aki nem tett vesszõt az "azt" szó elé. " Még mindig kisebb hiba, mint az általam felsoroltak. "A "nagybetû" szót egybe kell írni. " Valóban. "Pontosan így, ahogyan te is elvárod másoktól." Amire számítottam az az volt, hogy helyesírással lesz tele az elsõ válasz, amit valami kis hülyegyerek írt. Ehelyett kapok egy tanárt. :) "Ami szúr, az a gerenda a szemedben, miközben a szálkát keresed másokéban." Köszönöm. Ha mindenki ennyi helyesírási hibát vétene, mint én, akkor most nem lenne hova írnotok.
Én is érzékeny vagyok a helyesírásra. Általános iskolában megtanultam, versenyekre jártam, aztán valahogy az évek alatt sokat felejtettem. Persze gyorsan utánanézek, ha elbizonytalanodok egy-egy szónál, de már vétek hibákat. De amondó vagyok, hogy ez legyen a legnagyobb baj az életben! Na meg a másik közhely: Szerencse, hogy nem vagyunk egyformák! Aki tud, írjon helyesen, aki meg nem tanulta meg..., hát istenem, ettõl még lehet nagyon kedves, aranyos, értékes ember.
Az én szemem is szúrja, mint ahogyan a kultúrálatlan viselkedés, és nemcsak ezen az oldalon! Lehet helyesen írni, csak akarni kell. De mit tehetnénk ellene? Aki nem tanult meg helyesen írni az iskolában, és nem is akar, aki divatból rövidít, meg használ szavakat, azt tiltsuk el a netezéstõl? Nemtudom mennyien maradnánk. Van egy olyan érzésem, hogy nagyon kevesen. Ez pedig azt eredményezné, hogy egyre kevesebb elõfizetõ lenne a szolgáltatóknál, akiknek óriási mértékben kellene áremelést végrehajtani. Aztán mikor már csak páran tudnák megfizetni, le is húzhatnák a rolót. Nem tehetünk mást, mint hogy megbékélünk a helyzettel. Sajnos nem ideális világban élünk.
Nekem a rövidítések használata a halálom, meg a selypítés. Pl. tudok helyett tok, vagyok helyett vok, ien, oan, naon, stb., a cejelmem szót meg értelmezni se tudom, pedig mennyi kis tini használja. Szerintem azt hiszik, hogy ettõl lesznek egyéniségek. Kár, hogy az összes nagy egyéniség ugyanazokat (uanazokat :-D) az idétlen rövidítéseket használja. Meg amikor a ksz-et x-szel írja valaki. Pl. lax. A hideg kiráz ettõl. Köszönhetjük ezt a közoktatás folyamatosan javuló minõségének. Legalább azt elmagyarázhatnák a gyerekeknek, hogy mit jelent magyarnak lenni, és a gyönyörû magyar nyelvet használni. Bár lassan már a tanárok se tudnak helyesen (hejesen :-D) írni, szóval mit várjunk a gyerekektõl.
Èn nem tudok helyesen írni, suliban hiába írtam szuper dolgozatokat a helyesírás max 3-as. Egyszerüen (nincs hosszú ü-m) nem hallom ki hogy hova mit kell írnom. 2 idegen nyelven beszélek most már felsöfokon, de itt is a helyesírás nagyon nehéz. Az angolban még simán leírni egy szót is elég nehéz. Èn beszéd alapján tanulok. Pl a volt férjemnek egy szakumkása volt csak és még is kiválóan írt helyesen, azt mondta ha más nem a helyesírása mindig 5 volt. szóval ne ítélkezz mások felett, mert lehet te meg másra nem vagy képes. ok vannak alap dolgok amit beléd vernek a suliban helyesírásból is, de azért nem egyszerü ez ám.
Mint már egyszer leírtam egy hasonló kérdéshez, aki borzasztó helytelenül ír, az igénytelen arra, amit leír, tehát egy igénytelen ember. És most nem arra gondolok, hogy valaki vesszõhibát vét, hanem amikor olyanokat írnak le, hogy "akkó" akkor helyett, "me" mert helyett, "készíccs" készíts helyett, és hasonlók. A másik, amitõl rosszul vagyok, az a nyegle, idétlen írás, az ilyen puxi meg pussy (amirõl szerintem nem is tudják, mit jelent), meg sulee, vok, mek, tok, ilyenek. Nagyon idegesítõ és egyszerûen nyegle.
Múltkor találtam egy cikket a neten, ugyanezzel a kérdéssel foglalkozott. Engem is idegesít, fõleg amikor társul hozzá, hogy nem használnak ékezetet. Abban a cikkben volt egyébként, hogy most ez van divatban. Meg az is "menõ" ha ly helyett j-t írnak. Az idióta szleng szavakról, amiknek gyakran a leírói sem látják értelmét már ne is beszéljünk. Ez a "pussy" meg... ha tudnák, mit jelent, biztosan nem írnák le. De aki meg leírja az vessen magára, mert elég nagy pussy lehet. :D
Ha valaki nem tud helyesen írni, mert nincs hozzá érzéke/nem tanulta meg, az nem ugyanaz, mint a ma oly divatos tok, mek, cejetlek, stb. rövidítések. Az elõbbi szerintem nem elítélendõ, attól még bárki lehet okos ember. Sõt, saját észrevételem szerint sokszor a nagyon okos emberek a nehéz személyiségek. A saját baráti körömben az érettségi a legnagyobb végzettség, mégis mind jó emberek. Az utóbbi eset viszont kiváló bizonyíték arra, hogyan terjednek az idióta hülyeségek a mai fiatalság körében. Az ilyen nyelvezethez társul aztán a "szar a telefonod, de buzi vagy" hozzáállás. Remélhetõleg ez is csak egy rövid, idõszakos hóbort a gyerekeknél, majd kinövik. Láttam viszont ilyet felnõtt embertõl, na az volt a szánalmas. Szóval nem kell precíznek lenni, de a tõlünk telhetõt azért tegyük meg. Elnézést a hosszú írásért.
Errõl ez jut eszembe: Szavaz a hejesirok pártyára=))

Miért van az, hogy ha már semmibe nem tudnak belekötni akkor elkezedik piszkálni az embert azzal, hogy nem tud írni, helyesen írni?

Én is nagyon sokszor futtok bele, hogy ha nincs más indok ellenem akkor jönnek azzal hogy én fogjam be mert hogy nem tudok helyesen írni és így hülye vagyok. Persze az más kérdés hogy értelmesen nagyon sok témához nem tudnak hozzászolni.

Legjobb válasz: Hol küldtek el a fenébe a helyesírásod miatt?

Hol küldtek el a fenébe a helyesírásod miatt?
Picasso rajz mellett gyakran írogatott is. Mûvei tele voltak helyesírási hibákkal, amelyeket nem volt hajlandó kijavítani. Amikor megkérdezték miért, annyit mondott: "Minek törõdjek egy olyan rendszerrel amelyhez semmi közöm?" Vele értek egyet.
A számítógépen írt szövegeken könnyen kiszûrhetõ a hiba helyesírás ellenõrzõ segítségével. Firefoxot használok, így még az ide írt válaszban is jelzi az elgépeléseket. Egy mérnöktõl pláne elvárható annyi precízség, hogy erre odafigyeljen. Mérnökként még jobban odafigyelek arra, hogy mit adok ki a kezembõl, mert az engem minõsít.
Szerintem ne a szabályokat nézegesd, hanem olvass. Nekem nincs túl sok fogalmam a nyelvtani szabályokról, egyszerûen kicsi korom óta annyit olvastam, hogy eszembe sem jut másképp írni a szavakat, mint ahogy számtalanszor láttam a könyvekben. Így ösztönösen tökéletes a helyesírásom. Fontos ez a kérdés, ugyanis tényleg nem olyan nagy dolog megtanulni helyesen írni. Épp ezért ha valaki ezt nem teszi meg, akkor az emberben az írása alapján rossz benyomást kelt ("ha még arra sem volt képes, hogy megtanuljon normálisan írni, akkor ugyan hogy érthetne bármi máshoz?"). Btw képtelen vagyok felfogni, hogy adhattak diplomát helyesírás nélkül...
talán gépelj lassabban és gondold át jól, hogy mit írsz, ne kapkodj
A helyesírásodra azért figyelhetnél. Tudod én nem tudom komolyan venni azt, aki alapvetõ hibákat vét az írásában. Nem az elütött betûkre gondolok.
ez a magyar vitakultúra hiányából jön. "nem értessz te semmit abból amit mondok, elõször tanulj meg helyesen írni, te kis ***, különbenis hány éves vagy, na meg hogynézelki, ráadásul megb*tam anyádat", és ha ez se hat, akkor ütnek. ismerek egy csomó arcot, akiknek átlag általános iskolás szintnél rosszabb a helyesírásuk, de nem hinném, hogy emiatt kevesebbek lennének, vagy kevesebbet érne a véleményük.
A helyesiras a vilag egyik legnagyobb baromsaga. Legalabbis, egy ilyen, internettes forumrendszeru helyen, es barhol mashol, ahogy a velemeny, valasz ertelmezesevel kevesebb mint 2percet foglalkozik a befogado fel. Minden mashol, meg ahol ez valoban fontos, ott a helyesiras ellenorzo. Egyetlen kattintás lenne bekapcsolni akár a firefox-ban, a helyesírás ellenõrzõt, és akkor lehetne ékes helyesírással írni. Csak nem éri meg. Ugyanúgy, ahogy ékezettel írni sem. :)
Diszgráfia, ugyan már... Aki nem tud írni, tanuljon meg! Ne kelljen már mindent mindenféle mondvacsinált külsõ okokra fogni.
Mert az emberek nem képesek beismerni, hogy nincs igazuk, illetve, hogy másnak is lehet igaza. Én is tapasztaltam már azt, hogy mikor elfogytak az észérvek, elõjött a helyesírással. (Ami mellékesen elgépelés volt...) Abban viszont igazat adok a válaszadóknak, hogy nehéz komolyan venni egy szöveget, ha tele van hibákkal. Egyszerûen nem tûnik hitelesnek. Persze attól még lehetsz nagyon jó szakember, hogy diszgráfiás vagy, de az emberek elõítéletesek.
Ügyes vagy, nem veszik észre, hogy szándékosan ejted a hibákat. :D
ma 21:35: pedig pont ezt mondom. "Romaban viselkedj ugy, mint a romaiak." Azon a helyen, ahol olyan dolgokkal itelik meg az embert, hogy egyenlore-nek irja az egyelore-t, ott hagy ne vegyem komolyan a masikat sem. Egyebbkent, valojaban tenyleg nem erdekel, ha a masik othon a szoba kozepere urit, amig a megfelelo helyen betartja a elvart szintet.
"Az uszni nem tudod piszkálják azzal, hogy nem tud uszni miközben éppen ejtõernyõzünk." A valódi helyzet általában az, hogy ha állásinterjúra mész koszosan, büdösen, ápolatlanul, akkor VALAMIÉRT nem foglalkoznak az érdemeiddel és a tudásoddal.
* szoba közepére
válasz írója 75%-ban hasznos válaszokat ad. A válasz megírásának idõpontja: ma 00:49 Ez elég furcsa gondolkodás. Ez olyan mintha azt mondanád, hogy elég ha hivatalos helyen viselkedek kulturáltan, emberien, otthon be is sz..rhatok a közepére is, az sem baj, mert ugyan ki törõdik vele!
Jah, en sem ertem miert nem tanulnak meg latni a vakok, beszelni a nemak, futni a benak. Es bar sokan tenyleg "csak rafogjak" a diszgrafia egy elegge sulyos, problemas betegseg. Amugy, meg mindig nem ertem, miert kellene megtanulni irni? Van egy enyhe sanszom, hogy gyorsabban gépelek a utolsó válaszadónál, meg akkor is, ha áttérek a nekem nem igazán megszokott ékezetes írásra. :) Szóval, azt gondolom, az nem ember, aki nem képes 10 ujjas gépelésre és 100szó/perc alatt van a gépelt írása. :P Mert az manapság nagyobb szégyen, mint a helytelen-írás. Ez is egy vélemény, nem?
Véleménynek vélemény, csak nem megalapozott és hülyeség. De látom nem megy a különbségtétel a kettõ között, pedig ezt jelenti a józan ítélõképesség: el tudod választani az értékes véleményt a hülyeségtõl.
08:04: Ebben az esetben, megkérlek, magyarázd el, miért kevésbé értékes az én véleményem, mint a grammar-nacziké. Kitérve a helyesírás gyakorlati hasznára, kialakulására, fontosságára, szembeállítva a modernebb korban gyakori haszonnal is járható, gyors és hibátlan gépírás hasznával. Akárhogy is, attól hogy te úgy gondolod, hogy a te véleményed a egyetlen igaz út, még nincs igazad, de a felvetés adott: Cáfold meg az állításom, de ne a fent említett "Mert én mondom, hülyeség, és ha ezt sem vagy képes látni, akkor hülye is vagy" jól hangzó, de teljesen értéktelen magyarázattal. ps: Már elõre borítékolom hogy a válaszod ha lesz, arra fog irányulni, hogy ez köztudott, és különben is mit képzelek. ps2: és azt mondtam már, hogy írtam egy scriptet, ami lekérdezi, mikor változtatták a hasznos-nem hasznos értéket? :)
Te nagyon nagy sztár vagy. Egyébként nagyon zseniális vagy, hogy KITALÁLOD, hogy a kommon szenszre fogok hivatkozni, mikor le is írtam korábban, hogy a józan ítélõképesség mirõl szól. Írtam egy hosszabb értekezést, aztán rájöttem hogy ennek? Ugyan már. Eleve az, hogy mint egy tini akinek nincs más csak tornacipõ meg magassarkú, te is akinek csípi a szemét a rusnya íráskép le nyelvtnannácizod... egy ilyen ember felé most miért próbáljak civilizáltan kommunikálni?
Ne mondd már azt, hogy nem szándékosan írsz helytelenûl! Pl.: "futtok" - ezt így ejted ki, hogy futtok vagy inkább futok? 2 T-vel mondod? "átnézéssével" - ezt hogy mondod? "juttok" - és ezt? "minimállisan", stb... Ezeket még a legnagyobb írástudatlanok is tudják, te is, csak hülyíted az embereket... Ha nem tudnál helyesen írni, akkor nem ilyen hibáid lennének, szerintem.
15:25, és te hogy ejted ki azt, hogy "helytelenûl"?
velem is sokszor megesik. romaniai lakos vagyok . sokszor szolnak le az ekezetek miatt, megy helyesiras , meg nagybetu meg minden isten f[email protected]@.. es ha irok egy ien valaszt hogy ez nem a helyesiras tema akkor meg elkuldenek vissza suliba tanuljak meg irni meg minden hulyeseg..
Azoknak szoktak ilyet írni, akik lehülyézik a kérdezõt vagy mindenkinél jobban tudnak mindent, kioktatnak másokat, és büszkék rá, milyen tökéletesek. Normálisan kérdezõt és válaszolót soha nem bántanak - legalábbis én még nem láttam. A helyesíráson nem segít a szabálytanulás, legalábbis nem sokat. Rengeteget kell olvasni, és diktálás után írni, majd a hibákat kijavítani, és újra leírni a szöveget hibátlanul.
Engem is irritál, ha valaki nem tud helyesen írni, de ettõl nem nézem hülyének az embert. Amint a Te példád is mutatja, lehet én helyesen írok, de teljesen hülye vagyok minden máshoz, Te pedig okos, értelmes ember vagy, aki bõven többet tehetsz a világért, mint sokan akiknek csak a helyesírásuk jó.Persze sokan örülnek, ha bele tudnak kötni valamibe, fõleg a neten, ahol névtelenül-arctalanul bárkit elküldhet az ember a fenébe.A helyesírás mindig is egy jó lehetõség volt erre és az is marad, nem lehet mit tenni ellene, végeláthatatlan vitákat szül.Ne foglalkozz vele!
A kérdező hozzászólása: Senki nem mondta, hogy a nyelvtan a hibás azért mert én hibásan alkalmazom. Sõt az sem mondom, hogy ez így jó, mert nyilván nem az, de jelenleg ez van és kész majd hogy ha erre lesz szabadidõm akkor biztosan, fogok javítani a helyzetetten. De, hogy te is megértsd a példáda alapján: Az uszni nem tudod piszkálják azzal, hogy nem tud uszni miközben éppen ejtõernyõzünk. Semmi közze a két dolognak egymáshoz... :P De ha nincs más
Érdekes, az én helyesírásomba még soha nem kötöttek bele. Ha nem tudsz úszni, lehet, hogy nem a víz a hibás.
A kérdező hozzászólása: "Igen, ha a kollégád igénytelen, szakadt csöves akkor nem való munkahelyre. Akármekkora szakember egyébként." Hát nem tudom, de õ lenne az utolsó akit kirugnék, mert, hogy számomra visszont sokkal többet jelent hogy amit õ 15perc allat megold az másoknak órákba tellik, és ezért cserébe pont nem érdekel, hogy hogy nézzki. Persze ha "szakadt csöves" és ostoba lenne akkor nyilván, de inkább 15ilyen szakadt csövest fogok felveni mint bármennyi öltönyös de am. beképzelt és a szakmályához nem értõ embert.
a helyesírás alap dolog, de ha már nem értesz hozzá, akkor alap, hogy olyan böngészõt használj, aminek van helyesírás ellenõrzõ funkciója ;)
Ha rossz a helyesírásod, az éppen olyan, mintha az életben büdösen mennél ki az utcára. Az igénytelenség jele. Nem az a baj, hogy piszkálnak érte, hanem az, hogy nem olvastál eleget fiatalkorodban a társaiddal együtt, és ezért képtelen vagy megtanulni. Az pedig, hogy így is lediplomázhattál, csakis az oktatásunk színvonalát jellemzi, ne légy büszke rá.
Én észreveszem a hibákat, de ha nem durvák, vagy a mondat értelmét nem zavarják, akkor tudomást sem veszek róluk. Sõt! Úgy hittem magamról, hogy nagyon jól ismerem a helyesírási szabályokat, aztán amikor itt írogatok, magam is elcsodálkozom, ha a "hibajelzõ" aláhúz néhány szót!
Ha nem ismerem az embert, csak annyit látok, hogy igénytelenül, helytelenül ír és nem tud fogalmazni, akkor az elsõ benyomásom nekem is az, hogy ez egy mûveletlen ember, aki nyilván ugyanolyan igénytelen az életben is, mint a helyesírásban. A helyesírást meg lehet tanulni, és aki még erre sem veszi a fáradságot, azt elég nehéz komolyan venni. Én így látom. Bár én magam sem szeretem az olyan válaszokat, amik csak a helyesírást fikázzák. Én úgy szoktam, hogy ha teljesen érthetetlen a szöveg és nem tudom, mit akart kihozni belõle a kommentelõ, akkor megkérem, hogy írja le érthetõen (ha a válasz is ugyanolyan érthetetlen, esetleg bunkó, akkor hagyom a fenébe vagy lepontozom), ha pedig érthetõ, de vannak benne helyesírási hibák, akkor reagálok a tartalmára, és mellesleg szólok az illetõnek, hogy tanulni kéne egy kis helyesírást.
Az mind szep es jo, hogy az emberek hasznaljak a helyesiras-ellenorzoket bongeszoben, szovegszerkesztoben. A baj csak az, hogy egyik sem tokeletes; tagadhatatlan, hogy fejlodnek, megis eleg csaloka dolog rajuk bizni pl. egy diplomamunka vagy szakolgozat folotti teljes ellenorzest. Ha mar diplomas mernokok buszkelkednek itt az eredmenyeikkel. Azt sajnalom, hogy a kezzel irt esszek ideje lejart. Most mar mindenki begepeli a szoveget, kozben vagy utana lefuttatja az ellenorzot, es kijavitja a hibakat. Ettol meg senki nem tud helyesen irni, fogalmazni. Aki alapbol eleg muvelt ahhoz, hogy csak kis mertekben tamaszkodjon a helyesiras-ellenorzo programokra, az akar jogosan is tehet megjegyzest. Ha mar ki akarunk valamit fejezni, egy alapveto igenyesseg nem art. Engem nem erdekel mar, ki hogyan ir, mindenkinek a maga keresztjet kell hordoznia, az ekezetek hasznalata meg foleg nem.;)
Csakhat, a helyesiras, es a igenyes megfogalmazas ket kulonbozo dolog. Nagyon sarkitva: Helyesiras - divat. Megfogalmazas hianya - budosen az utcan. Mondom ezt ugy, hogy elvbol nem hasznalok ekezetet forumokon, diszgrafias vagyok, es eletemben eddig valoszinuleg tobb konyvet elolvastam, mint amenyit a atlagember eleteben valaha egyszerre lat....
Én általában függetlenül mástól szoktam belekötni a helyesírásba. Esetleg te úgy érzed, úgy akarod érezni, hogy nincs másba belekötnivaló, de hidd el, sokszor van, hogy egyszerûen nem is vagyok hajlandó értelmezni amit ír valaki, ha olyan ocsmány az írásképe. A tiéd mondjuk nem olyan.
11:56 : hogy lehet ocsmány egy gépelt szöveg írásképe? Ez csak nekem ellentmondás?
Hát, nem egeszen ehez, de nalam alig eszik a ff 200mb-ot, pedig tele van pakolva hasznosabbnal hasznosabb kiegeszitokkel. Reklamszurotol kezdve, helyesiras ellenorzoig. De ez mar izlesrol valo vita. :)
A kérdező hozzászólása: ma 12:39 Dobjál be mellé úgy 40-50 füllet + két három inkognito ablakot és már is lesz belöle 1GiB körüli érték :) Akkor még emellé megnyit az ember egy nagy projectet visualstudioban. Esetleg a móka kedvéért még fút egy photoshop és dreamweaver. Akkor úgy elfogy 4GiB ram hogy rossz nézni. Visszont, hogy ha ebbõl a böngészõ csak 600at fogyaszt akkor már is jobb a helyzet valamivel. Utólsonak: Erre a forumra annyira nem jellemzõ, de nagyon sok másikra igen, csak úgye ott megölnek ha létrehozzok egy ilyen topicot. :) Köszönöm mindenkinek a választ és természetesen akinek van kedve még hozzá szólni azt szivesen várom.
Teljesen igaz, de nem hiszem, hogy a normalis bongeszeshez kell 40-60 nyitott lap. A tobbi is teljesen igaz, csak eppen nem szokvanyos felhasznalasi mod. Mert emelle meg mehetne mondjuk 2-3mmo ablakban, es akkor mar folag eletszagu lenne, nem? -_-! + soha nem hasznalok incognito ablakot. :P Szoval... aztmondod dreamweaver... az webszerkeszto. Hogy kepesek emberek webet szerkeszteni ff es firebug nelkul? :P
A kérdező hozzászólása: Szerintem relatív, hogy mi normális vagy mi nem, nekem normális hogy sok ablak van nyitva. Inkognyító ablak pedig nem pornora, kell ha nem fejlesztéshez ... hogy 3-4 különbõzõ sessasion is futthasson. Am. pedig simán lehet ff nélkül fejleszteni. -.-! Föleg mivel serverside kodolók. :p Csak ASP-t fejleszteni visual studioban kényelmes, PHP-t pedig inkább dw-ben. De lehetöleg ne ebbe a témába offoljunk hogy ki miben szeret kodolni. Ha gondolod indits egy topicot, és ott szívesen kifejetem a véleményemet.
Igen, ha a kollégád igénytelen, szakadt csöves akkor nem való munkahelyre. Akármekkora szakember egyébként. És nyílván gondjai is vannak belõle. Ha van egy ismerõsöm, akit ismerek, akkor annak elolvasom a hányadék írását is, ha érdekel. De egy vadidegen kérdéssel fordul hozzám, és azzal sem tisztel meg, hogy olvasható, tagolt módon teszi ezt, akkor nem, nem fogom elolvasni. Ez nem arrogancia, ez épp a semmibe vevése, a válaszolók abszolút nem tisztelete.
Meg hogy else olvasa, ez mérhetelenûl arogáns válasz szerintem, mert attól hogy bizonyos szabályrendszernek nem tesz eleget a szöveg attól még tartalmilag lehet, hogy hasznos / érdekes. Ez akár igaz is lehet, de gondolj bele: ha annyira nem tesz eleget a szöveg ennek a szabályrendszernek, hogy képtelenség értelmezni, akkor honnan kéne tudnunk, hogy milyen a tatalma, mire gondolt a szöveg írója? Ilyen szempontból a helytelenül leírt szavak kevésbé problémásak, mert ha leírja az ember, hogy "muszály", attól még mindenki tudja, hogy a "muszáj" szóra gondolt, csak rosszul írta a j hangot. Viszont az írásjelek pontos használata nagyon fontos egy írott szövegben. Akár egyetlen vesszõ is képes megváltoztatni az egész mondat értelmét. Gondolom, te is érzed, mekkora különbség van pl. az alábbi két mondat között: Nem érdekel. Nem, érdekel. Hallott szövegnél ezt érezzük a hangsúlyból, de írásban egyszerûen muszáj kitenni az írásjeleket, különben félreérthetik, amit írsz. Legalább ennyit mindenkinek illene megtanulni.
// off // Latod, ennyire relativ, hogy kinek mi a fontos, es mi a termeszetes. Egyeseknek a helyesiras, masoknak a tartalom, egyesek design-et csinalnak, kevesebb ablakkal, masok api-t fejlesztenek, szerverre. Es ez az egesz errol szol. Az emberek kulonboznek, ami nem baj, addig a pontig, amig nem akarjak a masikra raeroltetni a sajat igazukat, nezopontjukat. Egyebbkent, 8gb memoria alatt komoly fejlesztogep? Neeemar. :P // off end //
A kérdező hozzászólása: Értem, akkor ettõl most rosszabb ember lettem. Nem a figyelés vagy nem figyelésen van a hangsúly, mert nálam nem atól függ, hogy most figyelke vagy semm, mert akkár mennyire is figyelek, hogy ha én azt úgy gondolom jól vagy rosszúl. A dologhoz hozzátartozik, hogy minden bizzonyal újra tanulható lenne a dolog, mert a magyar mellet beszélek(és írok is :P) angolul sokkal kevesebb helyes írási hibával mint magyarúl. De a kérdés nem erre irányult ha nem sokkal inkább arra, hogy miért is hiszik sokan, hogy az egy emberel szemben ütõ kártya, hogy te hülye vagy mert nem tudsz írni. Ettõl függetlenül szakmailag érhet sokkal jobban dolgokhoz mint más. Nem ezzen ha nem szakmai fórumokon fordul ellõ, hogy válaszolok egy egy kérdésre valamely topicba, és aki nem ért egyet az nem azzal van elfoglalva, hogy az én megoldásomat cáfolja ha nem kijavítja, hogy mit rontottam el. Ez még is miért jó embereknek?
Hanyagold a fészbukkot és menj társaságba, ennyire egyszerû !
Velem is ez van. 20-25 éve bomoltak utánam a csajok. Ma már a kutyának sem kellek. Igaz a nyugdíjamból nem is telne virágra.
Miért nem kezdeményezel te személyesen? ;)
Megváltozott a világ. A lányoknak már nem kellenek a kedves, törõdõ fiúk/srácok és ha mégis nem mernek lépni mert ciki, szégyen lenne, de ha egy bunkó g'ci van a dologban azokkal sokkal "bátrabban" viselkednek. Ki érti ezt? Nekem is csak fészbúkon mernek a csajok beszélni, élõben meg se mernek mukkanni. Komolyan, ki érti õket?! :D

A családok egy részében miért nem tanítják meg a szülõk a gyerekeiket sok esetben a legalapvetõbb dolgokra sem? Miért nem követelik meg például a helyes és értelmes írni tudást?

Igaz a következõ állítás? A helyesírással és fogalmazással csak jellemzõen az alacsony képzettségû, szûklátókörû réteg foglalkozik. Az oktatásban ennél sokkal fontosabb dolgokat kell elõtérbe helyezni.

Legjobb válasz: Ez NEM a szülõk feladata, hanem az iskoláé! Ennél fontosabb dolog az oktatásban csak az olvasni tudás, szövegértés létezik. Ha ez nincs, akkor a többi tantárgy megértése sem lehetséges.

Ez NEM a szülõk feladata, hanem az iskoláé! Ennél fontosabb dolog az oktatásban csak az olvasni tudás, szövegértés létezik. Ha ez nincs, akkor a többi tantárgy megértése sem lehetséges.
Mert a legtöbb szülõ sem tud helyesen írni. Nézz csak itt körül. Néha tényleg sírni lenne kedve az embernek.
A szüleim mindketten diplomások, (most már) én is az vagyok, de a mi családunkban alap, hogy a megfelelõ írásbeli kommunikáció is hozzátartozik az igényességhez, na meg a másik fél (az engem olvasó) tiszteletéhez. Na jó, lehet, hogy csak azért, mert az én szüleim tanárok, bár nem hinném, hogy ezen múlik. Ahogy én látom, pont nem az alacsony képzettségû réteg számára létkérdés a helyesírás, nem mintha az alacsonyabb végzettségûek között ne lennének jó helyesírással rendelkezõk (hiszen ehhez elméletileg elég lenne az általános iskola elvégzése is, onnan sem kerülhetne ki olyan, aki a legelemibb szabályokkal nincs tisztában). Csak éppen akiknél azt veszem észre, hogy tökéletesen lesz*rják, hogy hogyan írnak, azok jellemzõen nem a magasabban képzett emberek. De ez csak személyes tapasztalat. Természetesen van olyan diplomás ismerõsöm, akinek pocsék a helyesírása (mérnökrõl van szó), úgyhogy nyilván nem csak ezen múlik, sõt, talán egyáltalán nem. Viszont az nem elég sajnos, hogy az iskolában mit tanítanak. Ha a szülõ nem követeli meg, hogy a gyerek ezt meg is tanulja, akkor taníthatnak az iskolában bármit. Arról nem is beszélve, hogy nem a legnyerõbb példa, ha a gyerek megkérdezi anyut, aput, hogy "Hogy kell írni azt, hogy papagáj?" és anyu, apu erre csak annyit tud válaszolni, hogy "Fogalmam sincs, nem mindegy az neked?"
Te jó ég! Tényleg!!! :D Hát, ez ciki... :D Kissé fáradt vagyok, most van vizsgaidõszak...
Alapvetõ lenne nyilván, de már az a trendi, ha gépelek, mert attól hû de nagyon nagy arc vagyok. Igaz, hogy az iskola is ludas benne, de elsõsorban az oktatás rendszer! A másik fele pedig a szülõé. Ha a szülõ nem követeli meg a gyerektõl, a gyerek szarni fog rá. Szerintem elsõsorban olvasni és írni kellene megtanítani a gyerekeket nem telefont, meg tabletet venni neki. Mert oké, hogy sík hülye a gyerek, de a face meg a játék már megy, de nagyon ügyes......Alapvetõen az egész generációt butítják ezekkel az elektronikai szeméttel és azt hiszik, hogy de nagyon a jövõ felé haladnak. Mondjuk, nem hiszem, hogy ezek az emberek belegondoltak...tudás nélkül mijen jövõjük lesz? No comment :)
ma 12:57 Úgy látom, neked is van mit gyakorolni :) ) "szablya" :) )))))
Nem a helyesírás szablya meg az ember intelligenciáját. Valamilyen mértékig érzék is kell hozzá. Van egy barátom, aki zseni, de tényleg. Egyszerûen nem tud helyesen írni.
Az én édesanyám jogász volt, nagyon odafigyelt rá. Én se vagyok alacsony végzettségû, de rosszul vagyok a helyesírási hibáktól hemzsegõ sms-tõl, email-tõl.Ha van helyesírás ellenõrzõje kapcsolja be. Ez majdnem olyan, mintha olvasni se tudna rendesen, az elfogadott lenne?
pont ez az amiért az iskolarendszert hibáztatom. nagyon el van cseszve az oktatás! a gyerek 8-4-ig bent ül az iskolában, utána otthon még 2-3 órás házifeladata, tanulnivalója van. és ezek után még üljön le anyuka a gyerekkel, hogy megtanítsa azt ami a tantervbe nem fér bele. unokatestvérem alternatív iskolába jár és abból látom mennyire jobb és hatékonyabb lehetne ez a rendszer. ott nem felmondja a tanár a tananyagot majd másnap számon kéri, hanem megtanítják a gyereknek, nincs házi, mert az iskolában tanulnak és nem (csak) azt a szabvány tantervet ami meg van határozva, hanem olyanokat is aminek az életben hasznát veszik. pl. a helyesírás. ami egy normál iskolában kimerül abban, hogy az irodalom dolgozaton osztályozzák, hogy mennyit hibáztál...
1es Nem CSAK az iskoláé!!! Ha a szülõ tojik bele az ugyanugy hiba!!
Mert azert fizetik az adojukbol az iskolat, hogy azok megtanitsak.
Neked ez a legnagyobb problémád, engem a 7000000 majomivadék jobban aggaszt.
A kérdező hozzászólása: Engem egy "végzõs egyetemista" oktatott ki a fenti módon, hogy ma már a helyesírással csak az általa említett emberek foglalkoznak. Egy "érdekes" komment már itt is született.
A helyesírást ma úgy vélik , nem annyira fontos megtanulni, hiszen szinte mindenki számítógépet használ. Ott meg van helyesírás ellenõrzés. Amcsiban már felvetõdött az is, hogy felesleges a kézírásra megtanítani a gyerekeket, mert szinte minden elektronikus úton mûködik. Ott meg elég a billentyûzetet megtanulni használni.
Gondolkodj már! Aki maga sem tud, hogy taníthatná a gyerekét? Hogy várhatná el? És nem, nem értek egyet azzal, hogy jellemzõen az alacsony képzettségû réteget érdekli. Már azzal nem értek egyet, hogy így kategorizálsz: "alacsony végzettségû". A végzettség ugyanis nem jelent feltétlenül alacsony mûveltséget is. Magas végzettség mellé is társulhat általános mûveletlenség. És alacsony végzettséggel is lehet valaki mûvelt, olvasott. Az olvasottsággal pedig eleve ráragad az emberre egy bizonyos szinttû helyesírási tudás. (Bár a ma kiadott könyvekkel már nehezebb dolga van az embernek, annyi a pocsékul lektorált vagy nyomdahibás kiadvány)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hozzátenném a magam kis szösszenetét a témához, mint érintett fél, azaz magyar tanár és/vagy magyartanár? :D Engedtessék meg nekem ez a szóvicc! Ezeket a tudásokat nem a szülõnek kell megkövetelnie, neki csak figyelemmel kellene kísérnie a gyereke fejlõdését ezeken a területeken is. A követelésre ott vagyunk mi, tanárok. "A helyesírással és fogalmazással csak jellemzõen az alacsony képzettségû, szûklátókörû réteg foglalkozik." - remélem, a jövõ ún. értelmiségének csak egy szûklátókörû rétege gondolkozik így, mert ha nem, akkor nagy bajban vagyunk! Nem ez az oktatás alfája és omegája, de szerintem mindenki elvár egy bizonyos szintet, ami nem gátolja a megértést. Gondoljatok arra, mikor itt a GyK-n is valaki ömlesztve, mondatkezdést, írásjeleket hanyagolva ír! Ha veszi az ember a fáradtságot arra, hogy kibogozza, akkor is megvan a véleménye a kérdezõrõl, és ezt általában a válaszadók kifejtik. A többi kompetenciát is segíti a helyesírás és a fogalmazás. Igaz, a helyesírás egy része készség. Van olyan része, amely megtanulható, de aki nem tud "ösztönbõl" helyesen írni, annak mindig problémát fog jelenteni, amikor nem kimondottan a helyesírásra kell figyelnie. A helyeírás-ellenõrzõ pedig sem 100%-osan megbízható, gondoljatok csak a dátumozásra! Megõrülök tõle, hogy a gyerekek sorra így írják pl. a mai dátumot: 2014.Június 8.-án. Ez kiirthatatlan belõlük! A fogalmazás bizonyos részei tanulhatóak: az egyetemista elmélete valóban ott is ingatag lábakon áll, ahol az egyik válaszadó nagyon okosan kifejtette, hogy a végzettség és a mûveltség nem feltétlenül jár kéz a kézben. Ahhoz, hogy valaki fogalmazni tudjon szókincs kell elsõsorban. Szókincset bõvíteni kétféleképpen lehet leginkább: a rengeteget beszélgetnek a gyerekkel a szülõk (sajnos mi pedagógusok, legalábbis a felsõben, már nagyon keveset tudunk így fejleszteni) és olvasás útján. Említette valaki az alternatív iskolákat. Ott is csinálják ezeket, csak nem direkt, hanem indirekt módon. Bár állami iskolában kisebb a szabadságunk, azért ameddig lehetséges, pl. én is, feszegetjük a határokat. El kell keserítenem mindenkit, aki azt képzeli, hogy a munka világában nem lesz szüksége fogalmazásra. Hiszen az utcaseprõnek is el kell mondania, ha elégedetlen a munkájával vagy valamilyen szokatlan esemény történik napközben. Minél szebben fogalmazza meg a gondolatait, annál jobban odafigyelnek rá. De ez ott kezdõdik az iskolában, hogy készítsünk leírást a sárgarépáról pl., mert alapozni is kell, egy házat sem lehet az alap nélkül felhúzni, mert hamar összedõl. Nagyon helytelenül nem tanítják a kézírást Amerikában, hiszen az írás összetett agyi tevékenységet igényel, fejleszti a gondolkodást; a kéz-szem koordináció, a finommotorika fejlõdése szempontjából nagyon fontos. Az iskolarendszerünket én nem tartom annyira rossznak, bár, ha egyszer bennünket is meghallgatnának, hogy milyen oktatási rendszert szeretnénk, azért tudnánk ennél hatékonyabbat javasolni! Ez a mostani "8-4-ig, aztán még otthon is" rendszer szerintem, és még sok kollégám szerint, embertelen! Aki kitalálta, azzal végigcsináltatnám az év 183 napján!

Miért gondolják egyesek úgy, hogy neten (pl. itt) nem kell helyesen írni?

Nem veszik észre, hogy lejáratják magukat? Vagy csak ezzel a szöveggel leplezik azt, hogy valójában nem is tudnak rendesen írni?

Legjobb válasz: Hogy miért, azt nem tudom, de én is így gondolom. Itt elég lazán veszem a dolgokat, nem magyar érettségi ez... Pl a hogy-ot szoktam "h"-ra rövidíteni, meg csomóféle rövidítést használok, ami egyesek eszerint idegesítõ, de le van tojva. Aki meg olyanokat ír, hogy "gója", az nem a net miatt van, hanem mert nem tudja, h h kell leírni...

Hogy miért, azt nem tudom, de én is így gondolom. Itt elég lazán veszem a dolgokat, nem magyar érettségi ez... Pl a hogy-ot szoktam "h"-ra rövidíteni, meg csomóféle rövidítést használok, ami egyesek eszerint idegesítõ, de le van tojva. Aki meg olyanokat ír, hogy "gója", az nem a net miatt van, hanem mert nem tudja, h h kell leírni...
Engem a kisbetûk használata azért zavar, mert hosszabb szövegben rontja a mondatok tagoltságát. A nagybetû meg ugye kijelöli a mondatok elejét. Persze chaten, ahol nem kerek mondatokat ír az ember, ez nem baj.
Te Etus, és a Shift is beragadt? Szerintem a többség csak nem tud. Viszont görénység egy-egy elgépelésen lovagolni.
ez duma. aki helyesen ír, annak ez természetes, észre sem veszi. persze elõfordul gépelési hiba, meg nekem is az "E" betû gyakran beragad, és hiába nyomom le, nem írja. pedig új billentyûzet. a helytelen írás meg igénytelenség szimplán, mindegy, hogy neten ír valaki, vagy egy levelet gépel.
A kérdező hozzászólása: Én is így gondolom. Haverjaival úgy levelezik, ahogy akar az ember, de itt vadidegenekkel beszélgetünk, akiket igazán meg lehetne annyival tisztelni, hogy normálisan írjuk le a mondanivalónkat. Az is más, amikor valakinek nem nagyon megy a helyesírás, de legalább látszik, hogy akarja, de az végképp kiakaszt, amikor valaki direkt lesz arja, hogyan ír.
Szerintem sokan a valódi hiányosságokat leplezik rövidítésekkel- én még chaten, msn-en is törekszek arra, hogy kiírjam, amit lehet, mert olyan tempóban írok. Ami nem jó, az nem jó, ha valakinek nem tetszik, majd kijavít, én meg megtanulom. Aki tudna helyesen írni, az megtenné itt is. 19/L

Miért nem buktatják meg azt, aki nem tud helyesen írni? Vagy főleg, miért nem tanítják meg rendesen a magyar iskolásokat a helyesírásra?

Elég jól szemlélteti ezt, hogy az ide írogatók nagy része sem tud helyesen írni.

Legjobb válasz: Nem tudom, hány éves vagy, de nálunk még az érettségin megbukott helyesírásból az, aki bizonyos számú és súlyosságú hibát vétett. Egyébként szerintem a helyesírás tanulásának a legjobb módszere az olvasás (lehetõleg valami komolyabb könyv), helyesírási szótár megnézése ha nem tudunk valamit, ja és persze nem árt odafigyelni, hogy mit mond a tanár magyarórán. Állítólag mostanság az olvasás a fiataloknak kissé büdös,(tisztelet a kivételnek), gondolom hasonló gyakorisággal nézegetik a szótárt is. Bízzunk benne, hogy odafigyelnek az órán... Vagy lehet, hogy optimista vagyok? Én megbuktatnám az illetõt, hacsak nincs dyslexiáról igazolása. Nem nagy ördöngösség a helyesírási szabályok betartása, legalábbis az alapvetõ szabályoké. Tény hogy pl. az egybeírásnál kötöjelezésnél, külön szavaknál eléggé eszement a szabályrendszer....

Nem tudom, hány éves vagy, de nálunk még az érettségin megbukott helyesírásból az, aki bizonyos számú és súlyosságú hibát vétett. Egyébként szerintem a helyesírás tanulásának a legjobb módszere az olvasás (lehetõleg valami komolyabb könyv), helyesírási szótár megnézése ha nem tudunk valamit, ja és persze nem árt odafigyelni, hogy mit mond a tanár magyarórán. Állítólag mostanság az olvasás a fiataloknak kissé büdös, (tisztelet a kivételnek), gondolom hasonló gyakorisággal nézegetik a szótárt is. Bízzunk benne, hogy odafigyelnek az órán... Vagy lehet, hogy optimista vagyok? Én megbuktatnám az illetõt, hacsak nincs dyslexiáról igazolása. Nem nagy ördöngösség a helyesírási szabályok betartása, legalábbis az alapvetõ szabályoké. Tény hogy pl. az egybeírásnál kötöjelezésnél, külön szavaknál eléggé eszement a szabályrendszer....
szerintem rengetegen vannak akik tudnak irni tollal de igy billentyûzeten nem. pl:én helyesirásommal semmi gond nincs 15 éves vagy és több versenyen is voltam de itt mégis ahogy irok az kritikán aluli. nem baj már járok gépirásra ugyhogy ez se tart öröké
miért zavar téged mások hiányossága? elõször is ezen gondolkodnék el! 2. inteligencia =intelligencia, pedig hogy kit milyen IQ-val áldott meg a teremtõ 3. kivel is van problémád? a helyesirással vagy az ide irogatókkal? elgondolkodtató
Aki ide írogat nem szokott a nagybetûkre és írásjelekre figyelni(általában) mivel nem órán vannak úgy írnak ahogy akarnak.
Tõlem rendszerint távol áll az írogatók helyesírásának ellenõrzése. Valahogy átsiklom felette, észre sem veszem. Válaszadásnál nem is figyelek rá - csak így kényelmesen, lustán -, de a kérdésfeltevésnél annál inkább, hogy ne kelljen agyonmoderálni! Mindehhez hozzátartozik, hogy a helyesírásomat katasztrófálisnak minõsítettem az iskolában, ha nem volt az ötösöm mellett csillag. ;) Egyébiránt az ember felelyt - ahogyan én is ;) -, s ma már sajnálatos módon nem követelmény a helyesírás tudománya.
Általában az, hogy valaki nem tud valamit nem CSAK a tanár mûve. Egy tanár a szívét-lelkét kiköpheti, ha az adott lurkó nem hajlandó és nem akarja a tananyagot megtanulni. Sajnos sokan vannak úgy, hogy "minek a helyesírás", szükségtelen rossznak tartják. Interneten annyira "nem számít", cseten szintúgy nem, levelet meg ma már nem igazán írnak. Ott van a szövegszerkesztõ - sokszor semmire sem használható - beépített helyesírás-ellenõrzõje, majd az kijavítja, ha valami nem jó. Ma már a nyelvi igényesség nem számít... Ez pedig kötekedés, de a téma "megkívánja": az írogatók hosszú í-vel írogatnak :) [Gondoltam elõször, hogy nincs 'í' a billentyûzeteden, de a helyesírás, tanítják, írni stb. helyeken használtad, úgyhogy ez nem "mentség." :) ] Viszont ez legyen a legnagyobb "hejjesirássi hibád" :)
Alsó tagozaton már nem lehet buktatni. Osztályozni sem, ezért a szülõk csöppet sem biztos, hogy tudják, figyelik, hogy a gyerekeik milyen teljesítményt nyújtanak. A magyar órák száma is csökkent, régebben 9 óra volt hetente. Akkor többet lehetett gyakorolni. Most kímélni kell a szegény gyerekeket, hogy nehogy túl legyenek terhelve.
Mókás ez a túlterhelés-dolog... majd meglátjuk mi lesz velük késõbb ha nem tanulnak meg dolgozni. Ha én kibírtam az alsót, õk is ki fogják. Inkább a nagyobbak fejét nem kéne ennyi haszontalansággal tömni! Egyébként a kérdésre felelve: Mikor buktassák meg? pontosan melyik osztályba? Mert elsõtõl 12.ig tanuljuk a nyelvtant szóval szerintem van idõ megtanulni.

Miért van az, hogy a különböző fórumokon sokan nem tudnak helyesen írni?

Ezeket hogy nem buktatták meg nyelvtanból, ha egyszer nem tudják a tananyagot (és valószín?leg már az iskolában sem tudták). Pl. a -ban/-ben és a -ba/-be keverése, "utánna", hosszó magánhangzó használata rövid helyett, stb.

Legjobb válasz: miért van az, hogy téged zavar mások hiányossága? ez a saját problémád, mivel a te "készülékedben jelez igy neked kell megjavitani".. valószinûleg ezek az emberek ha megérték a 8 általánost akkor örülhettek neki minden ami a másikban van és zavar az bennem van csak nincs feldolgozva bennem... a másik ember a hiányosságával arra tanit, hogy fogadd el a másik embert, ne akard megváltoztatni, mert úgysem tudod.. milyen érzéseket vált ki benned mikor meglátsz egy ilyen "utánna" mistake-et ? na ezzel az érzéssel kell tenned valamit? ha magadban feldolgozod akkor ez a probléma nem fog többet eljönni az életedben....

miért van az, hogy téged zavar mások hiányossága? ez a saját problémád, mivel a te "készülékedben jelez igy neked kell megjavitani".. valószinûleg ezek az emberek ha megérték a 8 általánost akkor örülhettek neki minden ami a másikban van és zavar az bennem van csak nincs feldolgozva bennem... a másik ember a hiányosságával arra tanit, hogy fogadd el a másik embert, ne akard megváltoztatni, mert úgysem tudod.. milyen érzéseket vált ki benned mikor meglátsz egy ilyen "utánna" mistake-et ? na ezzel az érzéssel kell tenned valamit? ha magadban feldolgozod akkor ez a probléma nem fog többet eljönni az életedben....
A kérdező hozzászólása: 1. Ez most hogy jön ide? 2. Az utánna nem helyes.
az utánna szó például helyes úgy is h utána meg úgy is h utánna...
A kérdező hozzászólása: Mint mondtam, nem az elírásról beszélek. De hogy lehet olyat például leírni, hogy "tudhassa", amikor ezzel nem lesz rövidebb a szó, hanem tényleg arról van szó, hogy az illetõnek fogalma sincs róla, hogy az helyesen "tudhatja". Vagy amikor úgy írnak, hogy "tölle". Én errõl beszélek, nem arról, hogy valaki elír valamit. Ez nem arról szól, hogy tudnék helyesen írni, de minek, hanem arról, hogy lövése nincs róla, hogy hogyan kell helyesen írni, sõt, szerintem arról sem, hogy vannak egyáltalán helyesírási szabályok. Tényleg nem értem, hogy miért is nem fordítanak gondot az iskolákban arra, hogy az ilyen hibákat korrigálják, és hogy a megtanult anyag rögzüljön.
azért van mert ha gépnél ülnek minek írjanak helyesen? ha kell akkor megteszik (jó persze vannak az alacsony értelmiszintûek.. de az más dolog xD) több idõ lenne mire kiírná helyesen.. meg ált. akik helyesen írnak(gyerekek) azokat strébernek hívjákXDD énisXD bocsi de ezvan tanulom a nyelvtant 4es is vagyok belõle de ha itt ülök akor minek? meg.. te is rontottál..
A netes kommunikáció vizsgálata egy külön tantárgy nekünk a fõsulin. Meg fogsz lepõdni: bármi megengedhetõ. Ez a net mûfaja. Szabad, ellenõrizetlen és ÖNKÉNTES. Vagyis, leginkább itt valósul meg, hogy nem kell részt venned ha nem akarsz, ha nem tetszik valami. :D A nyelv egyébként (mert nyelvészetet is tanulunk ami viszont nem jelenti, hogy én pl. helyesen írok :DDD) bárhogyan is használja valaki, beteljesíti a funkcióját ha megvalósul rajta a kommunikáció. Ahogy elõttem is írták. A helyesítás csak a tanult, mûvelt embereknek fontos, pont azért mert ezzel tudják bizonyítani, hogy tanult, mûvelt emberek.
"nem a helyesírási szabályokat tartják fontosnak a forumokon, hanem a kommunikációt" Szerintem a kettõ nem szétválasztható. Igényes ember ad a helyesírásra, amikor kommunikál. Más kérdés, hogy ehhez is érzék kell, különben nagyon nehéz megtanulni. Sajnálom azt, aki nem képes elsajátítani, akit pedig nem érdekel, azt szánom.
Hogy valakit miért zavarnak ilyen dolgok? Inkább helytelenul írjak, mint ilyen dolgokkal legyen tele az agyam. Egyébként valoszinuleg a tobbség a valoságban sokkal helyesebben ír, sot lehet, hogy kitunoen, csak nem a helyesírási szabályokat tartják fontosnak a forumokon, hanem a kommunikációt!
Részben sietnek és elírják, részben egyszerûen nem tudnak. De még ha csak ez lenne a baj! Kifejezni sem képesek magukat helyesen, és ez még nagyobb hiba. Talán nem ártana lektorálni ezeket az irományokat, mint az újságoknál például. Csakhogy ki fizetne ezért a munkáért? Szerintem senki, ergo...
A kérdező hozzászólása: A "hosszó" magánhangzó egy elírás, én is tudom, hogy nem úgy kell írni, de az utánna, tölle, tudnák, stb. általában nem elírás, hanem úgy gondolják, hogy így kell írni. Az érdekelne, hogy az ilyen rossz helyesírókat miért engedték az iskolában felsõbb osztályba, ha nem sajátították el a kellõ tananyagot.
Mert vagy nem olvasnak eleget, vagy nincs hozzá érzékük (igen, kell hozzá!) plusz általánosban, és középiskolában rohadtul nem foglalkoztak vele a magyar tanárok, tisztelet a kivételnek. (tanítóképzõn az évfolyamtársam leírta a tejet ly-nal...és ez fog tanítani.)
:) :) Úgy látom neked sem sikerült helyesírási hiba nélkül leírni a kérdésedet. "hosszó magánhangzó". :) :) Gondolkodj el miért történt... és a választ megkapod a feltett kérdésedre. :) ))
Nem ezeket, hanem õket, csak úgy szólok. Engem egyébként nem zavarnak, bár van néhány hiba, ami már tényleg fáj... az a gond, hogy nem olvasnak semmit, legfeljebb csak ezeket a fórumokat, ahonnan eltanulják ezt a stílust, máshol nem is látnak írott szót, és ez ragad bele az agyukba. Meg TV-t néznek, és az se tesz épp jót... de interneten amúgy is kötetlenebb a helyesírás, mert rövidítenek, nekem is elég jó helyesírásom van, de pl. msn-en teljesen úgy írok, hogy amelyik billentyû közelebb van, azt ütöm le. Én egyébként meg még nem ismertem olyat, akit nyelvtanból megbuktattak volna azért, mert rossz volt a helyesírása, pedig megérdemelnék.
Az "utánna", "bakkancs", "köppeny", "szöllõ", "szallag", "alapossan", "sietõssen", "heggesztõ", "kõrözött", "kõrút", "pósta", "Tíbor" egytõl egyig helytelen. Utolsó 4 példa gyalázatos pesti tájszólás, ami megjelenik írásban is, és amellett, hogy helytelen, még ronda is. Ahogyan a "hadd" helyett a "had", illetve a "hagy" leírása is. A félregépelés teljesen más lapra tartozik. Az mindenkivel elõfordul és azért, mert kimaradt egy betû, vagy felcserélõdött kettõ (hoyg), vagy a fenti kérdésben az Ú helyett az Ó az gépelési, nem pedig helyesírási hiba. Ezt lehet látni, ha egy betû helyett pont a mellette levõ van leütve. Mondjuk T helyett a Z, ami könnyen keverhetõ tízujjas gépelésnél, mert a T a bal kéz mutatóujj, a Z pedig a jobb kéz mutatóujj tükörben, ezeket könnyû tehát felcserélni. Ugyanez a helyzet a G-vel és a H-val is. Persze jobb ezeket is javítani.

Miért nem tudok helyesen írni?

Szóval a helyesírásom maga a rémálom.Magyar tanárokat lehet kínozni vele,sõt bármilyen tanárt.

Legjobb válasz: Hát, én érzésbõl csináltam mindig is, meg ilyesmi, gyakorolni keveset gyakoroltam, mégis 8.-ban Kárpát-medencei 7. lettem. Simonyi. Szóval... hát vannak szabályok, egybeírásra, különírásra, meg nem árt tudni a mondatnak a logikai viszonyait, de ezen kívül... persze, át lehet nézni a Magyar helyesírási szótárt, de nem fogsz vele sokat érni...

Hát, én érzésbõl csináltam mindig is, meg ilyesmi, gyakorolni keveset gyakoroltam, mégis 8.-ban Kárpát-medencei 7. lettem. Simonyi. Szóval... hát vannak szabályok, egybeírásra, különírásra, meg nem árt tudni a mondatnak a logikai viszonyait, de ezen kívül... persze, át lehet nézni a Magyar helyesírási szótárt, de nem fogsz vele sokat érni...
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a biztatást.Csak az zavar tényleg hogy kiröhögnek, emellett elvan könyvelve hogy én vagyok a "helyesírás" bolondja.Már próbáltam ezen sokszor változtatni, azonban a tz-k mindig azt igazolják hogy mégse megy. Soha nem az van hogy max 15 pont, hanem a 60-ból néha 40-t is levonna a tanár ha nem lenne megkötve a keze hogy max 15... Mindig kapok a dogák alá egy mini regényt hogy : "Még most sem hiszem el hogy nem megy, (hegyi beszéd)..stb..)" Az egybe-külön írást, pedig megfogadom :)
Abból, amit itt írtál, egyáltalán nem az látszik, hogy rossz a helyesírásod. Egyedül a kölön- vagy egybeírásban vannak hibáid, de abban legalább következetesen, külön írod, amit egybe kéne: "magyar tanár" magyartanár, mert nem a nemzetisége az, hanem a szakja, úgy meg már összetett szó. A szövegalkotás is egyben van, úgy is mondjuk ki. A könyvolvasás szintén összetett szó. Ezek alapján azt tanácsolom, hogy írd egybe, amit külön gondolsz, és a füledre támaszkodhatsz, az összetett szavakat egy hangsúllyal mondjuk ki. A különírás-egybeírás egyáltalán nem magtól értetõdõ, arra sokszor nincs logikus, egzakt szabály. Korántsem mindig egyértelmû, hogy valami összetett szó, vagy alkalmi szókapcsolat. Azért csak az érdekesség kedvéért, nem a bemagolás, hanem csak a rálátás céljával olvasgathatod a helyesírási szabályzat 95-142. paragrafusát, ami errõl szól. 15 hibapontot könnyû összeszedni, de amúgy túl kritikus vagy önmagaddal, valami nagyon igényes iskolába járhatsz.
A kérdező hozzászólása: Ebben lehet valami, meg is fogom próbálni. Köszönöm. ui: Mindenkinek megy a zöld kéz.
A helyesírásra oda kell figyelni. Amikor elkezdesz írni valamit, ne csak arra koncentrálj, hogy mit akarsz leírni, meg kell osztani a figyelmet. Próbáld ki, hogy minden szó leírása elõtt végiggondolod hogyan is kellene leírni.
A kérdező hozzászólása: A tanárom már eljátszotta ezt velem, minden órán feleltem a nyelvtani szabályokból, annyi lett az eredménye hogy kaptam jó pár ötöst, a helyesírásom meg nem javult.Sokszor alapvetõ szavaknál is hibázom, pedig elhihetitek hogy nem direkt csinálom.Nekem se jó érzés mikor a leghülyébbek is rajtam röhögnek, miközben többet tudok náluk.
A helyesírást nem érezni kell, hanem leülni és megtanulni a szabályokat, kivételeket alaposan. Ennyi a titka.
A kérdező hozzászólása: Néha j-ly, máskor dupla mássalhangzó...(tájból adódóan a tõle itt "tõlle"-nek hangzik, de ezeket már megtanultam) Egybe írok szavakat, egybeírnadókat külön. Meg néha egyedi hibákat is ejtek... Gyorsan összejön a 30-40 hibapont
Most is elég tûrhetõen írtál... alig volt benne hiba. A fentieken kívül sok gyakorlással lehet ezen javítani - és ha lehet, mindig olvasd el többször a szöveged (mondd ki magadban lassan).
Miket rontasz el? Adsz pár példát? Eddig helyesen írtál mindent.
A kérdező hozzászólása: Hozzá tenném, az a szerencsém hogy a max -15 , mivel amúgy 30-40 hibapont is kijön.... Csak azt nem értem hogy idegennyelvbõl miért nincs ilyen problémám.. Angol, németben soha nincs egy helyesírási hibám se.
A kérdező hozzászólása: Én is érzésbõl csinálom, de amikor a 60 pontos szövegalkotási pontszámból -15-el indulok nem is olyan vicces... s sok múlik rajta... Nálam sokkal gyengébb képességûeknek semmi bajuk a helyesírással...
Aki azt írta, hogy meg kell tanulni a szabályokat: nos, remélem élesben 2 perc alatt végigfutod az agyadban az összeset, amikor le szeretnél írni valamit... no jó, én ráérzek az ilyesmire, ez van. Különírás, egybeírás: na, ott elismerem, hogy elsõre minden szabályt meg kell tanulni, utána már ösztönbõl megy.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!