Találatok a következő kifejezésre: Miért nem hanem Pécsett Miért (1 db)

Miért nem Pécsen, hanem Pécsett? Miért kettő t-vel írjuk, miért nem n-el?

Legjobb válasz: Köszönöm. Nem értettem miért mondják Pécsettnek, de pl. Budapesten és nem Budapestett. A környezetemben senki sem tudta, ezért kérdeztem itt. Mégegyszer köszi :)

A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Nem értettem miért mondják Pécsettnek, de pl. Budapesten és nem Budapestett. A környezetemben senki sem tudta, ezért kérdeztem itt. Mégegyszer köszi :)
Ahogy az elõttem szóló is írta, miért kéne elnyomni a több száz/ezer éves nyelvünket, ami teljesen egyedülálló a világon? Az ilyen hozzáállások miatt is tart ott az országunk, ahol tart.
Nekem nem hogy pécsi ismerõseim vannak, hanem itt születtem és itt élek már majdnem három évtizede. Nem nagyon emlékszem, hogy a tévén kívül hallottam-e volna bárkitõl is ezt a "Pécsett" kifejezést. Világ életemben mindenkitõl úgy hallottam és én is úgy használom, hogy Pécsen. Most gondolom én is le leszek pontozva, mert aki azt írta, hogy ez (is) helyes, azt eddig mind lepontozták.
Hogy mik vannak?! Hát ez tök jó! És mi a helyzet pl. az "itten", "ottan"-nal?
Ezt mibõl gondolod? Én nem vagyok azonos az elsõ válaszolóval, és én is azt írtam, hogy igaza van.
Kieg.: Az -ütt helyrag is sok helyütt elõfordul még a nyelvben. Persze nem mindenütt alkalmazható, de pl. az utoljára említett -hely végû településnevek esetén általában igen. Ehelyt nem részletezem tovább az archaikus helyragokat, de remélem, hogy mihelyt erre jár egy szakember, legott megteszi. :-)
én is egyet értek az 1.válaszolóval, sztem is helyes a Pécsett, +én helyednek gondolom a Pécsen-t is.
Hát én nem értettem mit mondott az elsõ hozzászóló, de számomra a Pécsett, Gyõrött meg nem tudom már még mit csúfolnak idegesítõ. Falramászok mikor a tv2 híradóban ezt mondják. Pécsen és kész! Én sem Miskolcott lakok hanem Miskolcon!
#egyetértek#
Sokszor hallani - különösen a médiában - hogy a megszokott Pécsen kifejezés helyett a Pécsett kifejezést használják. Pécsiként állíthatom, hogy sokunknak nagyon idegenül hangzik a Pécsett kifejezés, mi inkább a Pécsen kifejezést használjuk. De nézzük, honnan ered ez az érdekes rag... Régen a -t/tt rag volt a települések legáltalánosabb helyragja, fokozatosan azonban felváltották a belviszony- és külviszonyragok (-ban/ben, -on/en/ön), mert egybeesett a tárgyrag -t ragjával. A –t/tt rag leginkább nagyobb, fontosabb települések esetében maradt fenn, melyekrõl régen sokat írtak, így a helyi szóhasználat ismert volt a szélesebb köznyelvben is, és a köznyelv alkalmazkodott a helyiek nyelvhasználatához. Ma már a –t/tt helyrag irodalminak, archaikusnak tûnik, de használata semmiképpen sem elvetendõ. Manapság a Pécsett, Gyõrött, Vácott formák mellett a -vár végzõdésû településnevek esetében találkozhatunk vele gyakrabban: például Kapovárott, Kapuvárott, Fehérvárott, Temesvárott, Érsekújvárott, Gyulafehérvárott vagy Pétervárott. A helyi nyelvhasználat sokfelé õrzi a -hely végzõdésû településnevek esetében is (Szombathelyt, Hódmezõvásárhelyt), szélesebb körben azonban jellemzõen már kikopott nyelvünkbõl ezek esetében.
Mindkét alakja elfogadott. Ennyi! Sok h***e válaszoló meg ne akarja már átírni az évezredek óta létezõ nyelvünket, hogy õ azért is CSAK ezt, vagy CSAK azt tartja helyesnek... Ez pontosan olyan, mint az, hogy el kell törölni az ly-t... Meg a többszörösen összetett szavakat kicserélni külföldire... 1... 2... 3 HAGYOMÁNY ELVE !!! 4...
Egyetértek a 2. hozzászólóval!!!! Már Grétsy is a haját tépte a "Pécsett" kifejezéstõl. Ilyen nincs a magyarban. Pécsen, és kész. Nyelvtanilag ez a helyes. A Pécsett, Gyõrött az csak pesti urizálás, már bocs...
Elégé primitiv szerintem egy ilyen mondatott használni hogy pl: "Pécsett elhagytam a kulcsomat." inkább "Pécsen elhagytam a kulcsomat." nem ? Menyivel normálisabban és civilizáltabban hangzik az utubi nem ? (régen sem hallotam senkitöl hogy Pécsett ezt csak mostanában halom amiota hiresebb város lett )
Szenzációs, hogy valaki képes megállapítani az egyes kommentelõk személyazonosságát EZEN a fórumon... Amúgy engem érdekelne, hogy van-e valami elképzelése a t. nyelvészeknek arról, miért maradt meg egyes szavakban a locativus és máshol miért nem. "Szolnokott", vagy "Pestett", ezt például nem mondjuk, de az sem igaz, amit valahol hallottam, hogy mindössze három város nevénél használnánk, mert Gyõr, Pécs, Vác, Kolozsvár, az már mindjárt négy. Én arra szavaznék, hogy ahol nem volt nehéz kiejteni, ott maradhatott. De mit gondolnak a szakértõk?
Nem igaz, hogy pesti urizálás. Én pécsi vagyok, itt sokan mondják, hogy Pécsett. Igaz, én nem tartozom közéjük, én úgy mondom, hogy Pécsen. De attól még a Pécsett is helyes, mivel ez egy kivétel, és egy nyelvi hagyomány. A logikáját nem tudom, de megkérdeztem egyszer a nyelvtan tanárom (aki amúgy nyelvész), és õ is azt mondta, hogy helyes a Pécsett, Gyõrött, Vácott, stb. mert ezek kivételek.
Amúgy meg nem kéne lepontozni az elsõ válaszolót, amikor õ tökéletesen felelt a kérdésre, nekem úgy tûnik, ért is hozzá, szóval nem csak azért írta, hogy okoskodjon. Azért, mert valaki nem érti, még nem jelenti azt, hogy a válasz rossz. Szerintem amúgy érthetõ volt teljesen.
Ez a kérdés engem is foglalkoztatott már. A "Pécsett" nekem olyan furcsán hangzik. Én soha nem használom így. Mindig úgy mondom: "Pécsen". (U.i.: Az elsõ válaszoló nekem emberileg nagyon nem szimpatikus, mert másnak próbálja kiadni magát, így próbál meg más nevében írni dicsérõ szavakat saját magáról.)
egyetértek az elõzõ hozzászólóval.ha meg nem tetszik ahogy a tv-ben mondják nem kell tv-t nézni viszontlátásra! szerintem meg nagyon is jo h legalább még a mai napig használnak egy ilyen nyelvi hagyományt...fõleg h még egy általános híradóban is így ejtik
Nekem van több pécsi ismerõsöm tõlük is kérdeztem már , de szerintük Pécsen én is ezt mondom mindig.
Sziasztok! Elsõ (nyelvész) válaszoló vagyok: köszi, hogy így kiálltatok mellettem. Sajnos buta emberek mindig is voltak, nem kell velük foglalkozni, engem sem érdekel, ha valaki lepontozza az egyébként jó válaszomat pusztán azért, mert nem tudja, mi az, hogy locativus. :P És nem, nem "pesti urizálás" a locativus-használat, teljesen helyes, csak éppen a nyelvi fejlõdés alapvetõ tendenciáival ellentétes irányba mutat. Ez kb. annyit jelent, hogy ma még helyes, de 100-200 év múlva már régies, elavult forma lesz, senki sem fogja használni. Pont úgy, ahogy ma sem használjuk már az egyszerû jövõ idõt (-d raggal, pl. leend, váland, stb.), holott a reformkorban kimondottan ajánlott volt ezzel helyettesíteni a szintetikus jövõ idõt. Kérek azért mindenkit: mielõtt haszontalannak ítél egy választ, legyen szíves gondolkodni egy csöppet, ha pedig erre képtelen, inkább ne fejtse ki véleményét a témában! Köszönöm!
Rendben van, de ez nem azt jelenti, hogy te (egyedül) írod a szabályokat, mert látod, ha jól értettem, mindannyian írjuk!


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Melyik szót kell beírni az üres helyre? Egészítsd ki olyan szavakkal a mondatokat, amelyekben "ly" van!

A húslevesbe ______ is kell.

5

Minek van egyes nyelvekben Q és X? Ugyanúgy ejtik, mint a KSZ-t. És a Q után midig -t is írnak, akkor pláne fölösleges. Vagy eltérően ejtenék, csak mi nem érzékeljük?

7

Mely szempontok alapján működik a Word helyesírás-ellenőrző programja?

http://jobbegyenes.blog.hu/2012/10/16/vadai_a_turul_meg_a_wo..

1

Mi a jelentése :a fát ne vágják ki csapásra/vágásra? Légyszik fontos

1

Mit jelent a paradigma szó?

1

Ez mit jelent? ^^

4

Ez a mondat nyelvtanilag helyes így?

"Oh! csodák csodája!"

7

Hagyjam vagy haggyam? Higyjen vagy higgyen?

5

Az alábbi szavaknak mi a szófajuk?

Csak pár szónak bizonytalan vagyok a szófaját illet?en, esetleg tudna nekem valaki segíteni?

3

Melyik a helyes: "több, mint" vagy "több mint"? Sok helyen látom vessző nélkül, pedig szerintem a "mint" elé mindig kell vessző.

7

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!