Találatok a következő kifejezésre: Miért nem fel a szülők a gyerekeiket (9 db)

A szülők miért nem világosítják fel a gyerekeiket?

Rossz olvasni azokat a kérdéseket,amikben azt kérdik hogy:nem volt még férfival semmilyen kapcsolatom,lehetek terhes?

Legjobb válasz: Igen, sajnos nagyon sokan tabuként kezelik a szex témát. Sok szülõ vagy soha, vagy pedig mikor már barátja/barátnõje van a gyereknek, akkor kezd beszélni a szexualitásról. Óriási baromság. Ha a gyerek kérdez, el kell neki magyarázni az õ nyelvén, fejlettségének megfelelõ részletességgel. Hogy megértse. Sajnos nagyon sokan nem foglalkoznak a felvilágosítással, minek eredményeképp sok a tiniterhesség, és az idióta kérdés a szerelem, szex kategóriában.

Igen, sajnos nagyon sokan tabuként kezelik a szex témát. Sok szülõ vagy soha, vagy pedig mikor már barátja/barátnõje van a gyereknek, akkor kezd beszélni a szexualitásról. Óriási baromság. Ha a gyerek kérdez, el kell neki magyarázni az õ nyelvén, fejlettségének megfelelõ részletességgel. Hogy megértse. Sajnos nagyon sokan nem foglalkoznak a felvilágosítással, minek eredményeképp sok a tiniterhesség, és az idióta kérdés a szerelem, szex kategóriában.
Mert õk maguk sem beszélnek ilyenrõl, nemhogy a gyerekeknek. Ha a szüleimen múlik, ma se tudom mi van a lábam között, de még azt se mitõl vérzek havonta. Prûdek nagyon. Anya nõvére más, igy látván anyámékat, õ mindenbe beavatott, nõgyógyászhoz is õ kisért el elõször, stb. Ma már 30hoz közel vagyok, párommal együtt élünk. Nemrég anyáméknál voltam, épp akkor fogyott el a fogamzásgátlóm, elfelejtettem kiváltani, receptem viszont volt.Anyám ment boltba, kezébe akartam adni a receptet és az árát, hogy ha már arra jár, váltsa már ki nekem.Elpirulva kérdezte hogy minek az nekem, és õ olyat ki nem vált, mit hisznek róla...nem is engedte h én kiváltsam ott, mert ner lássa a falu...(mérgemben hazamentem, 50km-re lakom a városban, kiváltottam ott)
Egyszerûen ciki errõl beszélgetni a gyerekekkel. Pedig nem ártana.Csak körül kell nézni és minden második kérdés az hogy lehetek igy meg ugy terhes. Nincs abban semmi szégyelni való ha ilyenekrõl beszélgetnek a szülõk e gyerekekkel. Én is mindent megbeszélek édeanyámmal. 15/L
1. Egy jó része a kérdéseknek (szerintem kb. a fele) kamu, kitalált hülyeség, amit csak szórakozásból tesznek fel 2. Sajnos tényleg sok a tudatlan vagy félretájékoztatott tini, aminek több oka van: - Sok szülõ maga is gyerek, vagy nincs ideje a saját csemetéjére, tehát nem beszél vele ilyenekrõl - Van, ahol tabu téma a szex (na az ilyeneket kellene észhez téríteni) és ha kérdez a gyerek, azt is elhárítják, emiatt nincs bizalom a szülõ felé Mindezek miatt a gyerek a médiából és a barátoktól szedi össze az infókat. A média tudjuk, milyen "hasznos", a barátok meg többnyire elég hiányos infókkal rendelkeznek. Aztán ebbõl a tudatlanságból, szülõi nemtörõdömségbõl lesznek a tiniterhességek, a bizonytalanságok és a többi... Érdekes én anno anyámmal mindent meg tudtam beszélni és saját kíváncsiságom kielégítendõ még ilyen témájú, tiniknek szóló könyvet is vettem. Ha gyerekem lesz, mindent el fogok neki mondani, ami érdekli, tabu téma nem lesz. A gyerek nem hülye, csak gyerek. A "gólya hozza" meg az "ilyenekrõl nem illik beszélni" baromságoknak semmi értelme. El lehet egy 5-6 éves gyereknek is mesélni annyit, amire kíváncsi, egyszerûen, a saját nyelvén, és akkor nem lesz tudatlan.
2-es vagyok. Hát igen, amúgy én kiskoromban kényszerbeteg voltam, kezelt vele pszichiáter és sajnos nekem voltak ilyen gondolataim, pedig tudtam, hogy lehetetlen. A szüleim elég alaposan felvilágosítottak, nem ez volt a gond. Ez betegség, de nem hinném, hogy minden GYK-s kényszerbeteg lenne, de nem kizárt, hogy akad közte olyan is. (A kényszerbetegség olyan irreális gondolatok elmébe "tolakodását" is jelenti, amivel a beteg tisztában van, hogy irreális, de rettenetesen szorong tõle.)
lehet, h nagy részük csak szórakozik. sok szülõ azt hiszi, hogy a saját prüdériájával elõzi meg azt, h a gyereke majd nem fog szexelni idõ elõtt. pedig dehogyis! anyámmal már 12 éves koromtól beszélgettünk a szexrõl, nõi dolgokról, olvashattam errõl szóló könyveket. 17 éves koromig max csókolóztam, szóval nem siettem el semmit azt hiszem.
És olyan is akad szép számmal, hogy poénból kitaálnak egy hasonló blõd kérdést és jól szórakoznak a válaszokon...
Egyetértek. A gyerek nem hülye, mindent el lehet neki magyarázni, sõt kell is. De amikor két felnõtt házas ember is képtelen egymással megbeszélni a sokszor szexuális jellegû problémáját, pont nem a gyerekkel beszélgetnek errõl. Szomorú.
Engem nem világosítottak fel, a nõvéremet igen. Sok mindent tudok már, de büszkén kijelentem, hogy még szûz vagyok. Egyébként sajnos a mai világban már a tiniknek kéne felvilágosítani a szüleiket :S
Egyszer ültünk le anyukámmal beszélgetni, tíz éves korom körül, a menstruációról. Késõbb vett könyvet, amiben különféle dolgok le voltak írva, meg ha felvilágosító mûsor volt a tvben (akadt egy-két ilyen, emlékszem rá), akkor leültetett elé. Most 27 vagyok, és soha nem került szóba a szexualitás, ilyen 16 évesen még azt hittem, hogy talán ilyen 25 körül kezdenek szexelni az emberek. Hogy miért nem beszélgettünk róla, már elõttem leírták: tabu. Gyerek elõtt szexrõl nem beszélünk, az a szülõk magánügye - még egy szájrapuszit se láttam soha a szüleimnél, még születésnapkor is egymás arcára adtak puszit, nemhogy csókolózás, neadjisten szex szóba került volna.
Még annyit, hogy a kényszerbetegek meg legkevésbé sem ismeretlenekkel osztják meg a gondjukat, mert szégyellik, hisz tudják, hogy hülyeség amitõl félnek.
A kérdező hozzászólása: naponta botlok ilyen kérdésekbe, nem értem, honnan lehet valaki terhes szex nélkül
Valaki azt írta, hogy a tiniknek kellene a szülõket, sajnos részben igaza van, sok esetben a gyerek többet tud és ezért nem is foglalkoznak a szülõk ezzel, mert minek, a gyerek úgyis tudja tudni fogja stb. stb. így gondolják, de közzel sem van így, sok fiatalnak szüksége lenne, rá, fõleg a védekezés terén. Illetve általános iskolába jár védõnõ elõadást tartani ilyenekrõl. De szerintem ez a szülõ dolga lenne akkor is ha egyes fiataloknak ez természetes, õk szerencsések. Fõleg azok szorulnának rá, lányok akik hamar elkezdenek menstruálni, azért szerintem az lenne a természetes ha ez nem váratlanul érné, vagyis úgy értem, hogy ha meg jön tudja már, hogy mi az és ne ijedjen meg, hogy vér folyik belõle. Meg sok esetben a gyerek hamarabb elkezd szexuális életet élni mint azt a szülõ gondolná, végülis nem kell bejelenteni csak, az a baj, lenézik így a gyerekeket.

Miért van az, hogy azoknak a családoknak ahol minden rendben van, már csak egy baba hiányzik, de sajnos betegség miatt nem lehet. De más, 5-10 gyereket szül, és fel sem tudja nevelni őket. Olyan igazságtalan az élet. Ti mit gondoltok?

Legjobb válasz: Nem rólam van szó. Egy kedves ismerõsömröl, nagyon kedves házaspár ,gyönyörû lakásuk van, anyagilag is minden rendben ,annyira normális emberek, már csak egy kis baba hiányzik abba a nagy lakásba aki egésznap csak játszik, rohnagál, kacag,annyira megérdemelnék. Én nem szeretnék gyereket, nem is szeretnék szülni ,sem örökbefogadni .

Általában azoknak nem lehet, akik ennyire "rágörcsölnek a babaprojectre"
A kérdező hozzászólása: Drukkolok nektek :) ) Inkább egy gyerek legyen, persze ez is sokmindentõl függ.., de legalább boldog lehessen kapjon meg mindent, amire egy gyerekenek szüksége van. De ahol több gyerek van, enni nem kap, pucéron rohangál.. (romák )ez idegesit inkább , és csak szülik, szülik, mint a nyulak.. és szegény gyerekek majd elkerülnek otthonokba ..mert nem tudják õket felnevelni . Csak a pénz miatt szülik õket.
A kérdező hozzászólása: Nem rólam van szó. Egy kedves ismerõsömröl, nagyon kedves házaspár , gyönyörû lakásuk van, anyagilag is minden rendben , annyira normális emberek, már csak egy kis baba hiányzik abba a nagy lakásba aki egésznap csak játszik, rohnagál, kacag, annyira megérdemelnék. Én nem szeretnék gyereket, nem is szeretnék szülni , sem örökbefogadni .
Ez van. Ezt a lapot osztotta a sors, ez nem azon múlik, hogy valaki aranyos és kedves. Fantasztikus rokonom halt meg alig harmincévesen egy hónapokig tartó durva betegségben, egy egész életében undok, áskálódó némber (soha senkihez nem volt két kedves szava sem) meg élt 95 évet, az utolsó percekig egészségben, jólétben. Ez is igazságtalan. Ilyen az élet..
Nekem 5évig nem lehetett kisbabám, ezalatt az idõ alatt sógornõm ketõt szült.Néha kiborultam hogy miért pont én, mikor annyira szeretnénk, és itt is adott volt minden. Igy visszanézve már nem bánom hogy nem lett akkor, sok mindenen keresztülmentünk, lélekben megerõsödtem, és már egyáltalán nem fáj.Nekünk ez jutott. Ha tulsulyosak le kell fogyniuk, tenni kell azért hogy gyerek legyen, mert bizony valakiknek nem csak úgy besikerül.
Nincs igazság a Földön ez igaz. De az is, hogy nem mások tehetnek róla, hogy neked nem lehet .Mondjuk én az említett kisebbségre egyébként sem irigykednék , örülök , hogy nem tartozom közéjük, szerintem te is:D Örökbefogadás nem jöhet szóba?milyen betegséged van ? a keresztanyámmal néhány éve közölték, hogy meddõ és 1 % esélye sincs rá, hogy gyereke legyen ezért abbahagyta a védekezést, és néhány hónapra rá teherbe is esett.
Eleve amíg nincs minden kész a babára, sokszor addig ki sem derül, hogy eü gond van. Addig védekeznek, aztán amikor jöhet, akkor derül ki, hogy valaki készülékében hiba van. Egyébként miért nem lehet nekik? Kérdezem ezt egy meddõvé nyilvánított anya gyerekeként.
Így igaz. Amúgy az 5-10 gyerek inkább a cigányoknál gyakori.
Nem is tudod hogy tényleg beteg e hogy akkarnak e egyáltalán gyereket egyáltalán mért foglalkozol te az õ gyerekvállalásukkal, a saját dolgaidal törödj.
Fenét. 5-10 gyerek azoknál gyakori akik tisztában vannak azzal hogy a gyerek értékes. Az élet mindig igazságtalan volt, ebben semmi új nincs, de ha nagyon akarsz valamit akkor elérheted. Örökbe is lehet fogadni, bár tény hogy nagyon körülményes procedúra.
A kérdező hozzászólása: Nagyon el vannak hízva, mindketten, és gondolom emiatt a nõ veszélyeztetett terhes lenne.
16: Én meg ismerek olyat, akinek soha nem volt abortusza, egészségesen élt, nem szedett gyógyszereket, nem dohányzott és nem is volt beteg. És mégsem jön a baba.... Van ahol meg az elsõ összejött, a második nem, csak nagy nehezen évekkel késõbb. Pedig neki sem volt abortusza.... Eléggé általánosító kijelenteni azt, hogy XY azért nem esik teherbe, mert biztos abortusza volt vagy ivott.
Én három párt ismerek, ahol nem jön össze a baba. Ez alapján nekem megvan a saját véleményem, ami nem egyezik, azzal, hogy jajj milyen igazságtalan az élet, hogy nem kap babát az, aki megérdemelné, bezzeg a romák... Nos az egyik nõnek 18 éves kora elõtt két abortusza is volt. Ma sikeres ügyvédnõ (ami ugye nem lehetett volna, ha megszüli a gyerekeit) és rendesen le is nézi azokat, akik nem építettek karriert. Gazdagok és nyilván jó helye lenne náluk egy kisbabának, hiszen minden vágya most már csak egy gyerek. Kívülrõl csak ennyi látszik. Azt meg mindenki elõtt tagadja, hogy mit tett fiatalon, így mindenki sajnálja is õket és sokszor elhangzott már a környezetükben, hogy milyen igazságtalan, hogy neked nem lehet gyereked, bezzeg másoknak.... De erre mondom azt, hogy magának köszönheti. Legyen boldog a karrierjével, õ ezt választotta. A másik nõ pedig szintén fiatalon egy nagy k. volt. Összefeküdt mindenkivel, csövezett az utcán, drogozott és ivott, mint a gödény. 15 évvel késõbb, persze ezt már senki nem mondaná meg róla, mert már régóta minden rendben van körülötte. Õ is sikeres és látszólag tökéletes nõ és feleség. Õt is mindenki (aki nem ismerte régen) sajnálja és igazságtalannak tartja, hogy nem lehet gyereke... A harmadik nõ pedig gyerekkorában tornászlány volt. Hormongyógyszereket is szedettek vele, hogy ne nõjön nagyra. Na és persze rendesen kizsigerelték a szervezetét és nagy erõpróbáknak volt folyamatosan kitéve. Mindezt annak érdekében, hogy jó tornász legyen. Osztálytársam volt 8 évig és pontosan emlékszem, hogy mindig mindenkinél többre tartotta magát és nagyon is élvezte az elõnyét az alkatának és a hajlékonyságának, sikereinek. Emlékszem, amikor mindenki fogdosta a fenekét - a lányok is-, hogy milyen húú, milyen kemény. Ennek köszönhet egyébként mindent, amit elért, hogy egyetemet végzett (mert amúgy buta) és testnevelõ tanárként elismert ember. Hát mellékesen ez az ára, hogy babája nem lehet, pedig már meghal érte, hogy lehessen. Illetve ismerek egy negyediket, de õt egyáltalán nem bántanám. Neki rákja volt és kipakolták sajnos, még mielõtt anya lehetett volna... :(
A Teherbeesés topicban rengeteg ilyen kérdés van, sajnos nem mindenkinek adatik meg az azonnal teherbeesés sikere. Még teljesen egészséges pároknál is általában fél-egy év alatt jön össze. Pláne ha valami egészségügyi gond van! Az élet igazságtalan tud lenni sajnos.
A kérdező hozzászólása: Szerintem nem lesz az a gyerek hülye aki egyedül él, nekem sincs testvérem, még sem vagyok hülye.:DD A másik, hogy egy család min 3. emberbõl áll: anya, apa, gyerek. Ez a család.. nem 3 gyerek.
A kérdező hozzászólása: Igen, én is inkább a romákra gondoltam, annyi gyereket szülnek.. terhesen cigarettáznak , meg ütik a gyereket , hogy beteg legyen, és minnél több pénzt kapjanak majd utánna. Más meg örülne , hogy ha egyetlen egy egészséges gyermeke lehetne , akinek mindent megtudna adni, és teljes értékû életet élhetne.
sajnos én is látok a környezetemben ilyen ellentétpárt. az egyik nõnek van gyereke, de kb le xarja szegényt, nem ad neki normálisan enni, beszélni nem tud a gyerek rendesen 7 évesen. a másik nõ meg a fél karját odaadná egy csöppségért, de sajnos nem nagyon van esély rá, h találjon olyan férfit, akivel sikerülne. itt is a túlsúly a gond. de annyira, h még a pasizásig sem jutott el szegény lány 30 éves korára. betegség áll a háttérben :( nekem van egy szeretõ párom, anyagiakban sem kell nélkülöznünk, késõbbre tervezzük a babát, viszont még csak fogalmam sincs arról, h egyáltalán lehet-e. van egy súlyosnak mondható betegségem. ami mondjuk jó hír, hogy egy ugyanilyen betegséggel élõ barátnõm most hozott világra egy egészséges édes kisfiút, szóval talán van esély :)
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó! Tudom, hogy mi a problémájuk, szerintem ha rossz napod van ne rajtam töltsd ki légyszíves. Szerintem, nem sok közöd van hozzá hogy mivel foglalkozom ..
Bizony az élet igazságtalan de emiatt még nem kell sirni és másokat szidni, a probléma megoldáson kell gondolkodni. Örökbefogadás, lombik program, ha nincs más keresni egy trükkös ügyvédet és tõle segitséget kérni.

Miért van az, hogyha a szülő felpofozza a gyerekét, akkor nem ítéli el, de ha más pofozza fel, akkor elítéli? Végülis ugyanúgy pofont kapott.

Legjobb válasz: Azert mert ha egy ferj lefekszik a felesegevel, meg nem jogositja fel az fel varost, h ok is ugyanezt tegyek.

Azert mert ha egy ferj lefekszik a felesegevel, meg nem jogositja fel az fel varost, h ok is ugyanezt tegyek.
Ne haragudj, azt a kérdést te most komolyan gondoltad?:O Hát például azért, mert a szülõ feladata a gyermeket megnevelni, nem vadidegeneké!
Hát irigységbõl :) úgy van vele, hogy ez az Õ játéka, ezért csak neki szabad ütni-rúgni, de más ne tegye, hanem szüljön magának saját játékszert. :) Na jó, elviccelem a témát, de mivel mindkét szülõm alkoholista és agresszív szemétláda volt és rendszeresen bántalmaztak, tényleg nem tudom komolyan venni a kérdést. Am a gyereknek ugyan mindegy, ki veri minden ok nélkül, sõt...
A kérdező hozzászólása: Leírom, mi miatt merült fel bennem a kérdés ma társadalomismeret órán: "A családon belüli erõszak ugyanakkor valamilyen mértékben társadalmilag elfogadott is. Az emberek többsége például a gyerekek megverését egyáltalán nem tekinti erõszaknak. Ha viszont egy idegen ütné meg a gyereket a boltban, azt mindenki felháborítónak találná. Pedig a két dolog között formailag nincs különbség."
Lám, én is ezt írtam. Pedig soha nem volt társadalomismeret órám...
A kérdező hozzászólása: Nem is neked szántam, amit bemásoltam a könyvünkbõl. :)

Miért nem világosítja fel sok szülő a gyerekét időben? Nem 14 évesen, az már sok esetben késő. Nem mernek róla beszélni?

Nekem sosem beszéltek róla, a suliban sem volt felvilágosítás csak egyszer, azt is elvicceltük, nem emlékszem hogy bármi hasznosat mondtak volna.

Legjobb válasz: Talán mert azt hiszik, így eltolhatják a dolgokat, pedig nem, így hozzák csak igazán elõre, és kezdik el a gyerekeik tudatlanul.

Talán mert azt hiszik, így eltolhatják a dolgokat, pedig nem, így hozzák csak igazán elõre, és kezdik el a gyerekeik tudatlanul.
Én egy 16éves srác vagyok és a szülim semmit nem montak nekem a sexröl meg az ilyesmi dolgokról ... Amikor érdekelt a dolog leültem a géphez beirtam a keresöbe és megkaptam a választ ... A felvilágosítás a suliba eygszer volt még 5.-be ott körülbelül azt monták el mint az oviba a fuknak fütyijük van a lányoknak meg puncijuk ennyi volt az iskola részérõl ami szerintem szánalmas dolog ... Barátnömel szerintem nemsoká eljutunk arra a szinte h nála alszok csak arra vagyok kiváncsi hogy ere a szüleim mit fogank lépni ? 16évesen kezdenek mesélni a védekezésrõl ? Szerintem 9-10 éves kor körül lenne ideális ...
én anyummal bármit megtudtam(ok) beszélni pl.:12 évesen megkérdeztem hogy "mi az az orális szex?" nagyot nézett, de elmondta!:) )nagy szerencsém van hogy ilyen az anyum!sok bajt meg lehetne elõzni, ha a szülõ idõben felvilágosítja a csemetéjét!
Az én szüleim, ahogy levettem, nem igazán tudják kezelni az ilyen helyzeteket. Mindig amikor feltettem egy felvilágosítással kapcsolatos kérdést, egyszerûen kerülték a témát. De az iskolám ilyen szempontból jó volt. 10 éves korom óta évente kétszer folyamatosan kaptunk felvilágosítást...
Én 21 éves vagyok és nekem sem mondtak itthon soha semmit a szexrõl, ennek ellenére nem mentem el 14-15 évesen hogy gumi nélkül mindenkivel lefeküdjek és itt is a legtöbb kérdésre sokkal értelmesebb választ tudok adni mint a kérdezõ gondolná. Amit mondani akarok az az hogy ha valaki értelmes azt nem kell igazán felvilágosítani mivel magától utánanéz a dolognak és érdeklõdik, akiben meg az értelem szikrája sincs meg annál már nagyon késõ. Ez nagyon sokban múlik a szülõkön is. Manapság hazamennek és leülnek a tv elõtt és meg sem próbálnak beszélni a gyerekeikkel, nem hogy erre a témára terelõdjön a szó, és néha azt is el tudom képzelni hogy kevesebbet tudnak õk maguk a szexrõl mint a gyerekeik.
Nekem sem mondtak soha semmit sem a menstuaciorol sem a szexrol!De en eldontottem hogy en sosem leszek olyan szulo mint az enyemek!:(
Szerintem a szülõk a legfelelõtlenebbek nagyon sokszor, késõbb meg könnyû nekiesni a gyereknek, ha teherbe esik, vagy rájönnek, h vmit túl korán kezd el... Hihetetlen, és az a baj, hogy mindig lesznek ilyen szülõk. Kevés családba nem tabu a szex.
18 ével elmúltam, de a szüleim soha nem beszélgettek velem olyasmirõl. Nem merték felhozni a témát, mindig halogatták... Igazából a mai napig tabu ez a szex téma itthon, pedig már azért nem egyszer itt aludt a barátom, én náluk, de gondolják, hogy vigyázunk egymásra, tudunk mindent. De valóban sokkal könnyebb lenne, ha mindenrõl lenne szó.
Szerintem sok helyen azért is lehet, mert talán nem tudják elképzelni, hogy ennyi idõs korban egyáltalán ez még megtörténhet.Annak idején a legtöbben ezeket a dolgokat 17-18 éves korban kezdték el.Manapság már elõbb és mikor már beszélnének esetleg ezekrõl, már sok esetben valóban késõn... De gondolom vannak olyan esetek is, ahol a szülõkkel errõl nem lehet beszélni, vagy nem is akarnak ilyenekrõl beszélni stb.
Én egy 14 éves lány vagyok!Az én anyukám 12 éves koromban felvilágosított !De megérte mert így nem megyek bele semmilyen butaságba !!!!!!
Hát igen, Sajnos a szülök egy többsége a biólogiaórára hagyatkoznak és azt gondolják, hogy minek otthon felvilágosítani a gyereket, ha megteszik helyettünk az iskolában is. Ez rossz döntés, a szülõk feladata is, hogy megfelelõ tájékoztatást kapjon a gyerek errõl is, meg úgy általában.
figyelj nekem volt egy barátom aki anno meghivott a 12ik szülinapjára , (ennek 2 éve nem volt oly régen csak nekem) és bekapcsoltuk a báttyagépét mer tudtuk hogy van rajta SZEX FILM, és ott volt egy akkor 14 éves fiú aki sírvafakadt mikor megláta! azé mer azt mondta hogy ez nagy bûn meg minden, ugye ottthon a szülei erre tanították! most 16 és még nem is adott egy PUSZIT se csajnak de nem is volt neki csaja! persze az annya most a 8adik gyerekkel terhes (pont maláttam ) vagy csak 7dikkel nem tom de jó sok gyerekük van ja meg Omnibusszal járnak mert csak abban férnek el!
Hát nem tom, én nem vettem észre, hogy kéne bármilyen felvilágosítás, elég ha bekötteted az internetet. Inkább arra kell rávenni a gyereket, hogy elmondja, ha valami történik. Pl. A lányok többsége már rég tudja, hogy egyszer majd menstruálni fognak, de mégis megrémülnek, mikor eljön a pillanat.

Miért nem világosítják fel a szülők a gyerekeiket?

Ha valaki most átlép a szexualitás szó kérdései alá, garantálom sírva fakad 2 percen belül.

Legjobb válasz: Mert azt gondolják hogy ott a suli , tv , számítógép , és különbözõ tini magazinok és ezek mellett õk már eltörpülnek. Pedig ez butaság! Minden szülõnek kötelessége felvilágosítan a saját gyermekét!!!Felháborító !

Mert azt gondolják hogy ott a suli , tv , számítógép , és különbözõ tini magazinok és ezek mellett õk már eltörpülnek. Pedig ez butaság! Minden szülõnek kötelessége felvilágosítan a saját gyermekét!!!Felháborító !
Szerintem egyes szülõknél tabu ez a téma. Talán az iskolára bízzák ezt a felvilágosítós dolgot.
Most lehet hogy hülyének néztek, mert én pont itt vagyok. A szüleim le se ......ják, azt mondják hogy úgyis tudod, akkor meg minek? Na már most kérem ehhez nem így kéne hozzáállni.jó, tudom én ezt még annyira nem érthetem, de azért engem is meghökkentenek a 12 éves terhesek.Enyhén szólva a szüleim ilyen módon nem törõdnek velem, pedig jó a kapcsolatunk.
Nem értek egyet az elöttem szólóval!Ha a kezdetektõl olyan a viszony a szülõ és gyermeke közt, akkor igenis lehet vele errõl beszélni, sõt még a gyerek is megkérdezi!Az unokahugom 12 éves.Az anyja is és én is mindig természetesnek tartottuk, hogy ha valamit nem ért, akkor azt rendesen elmondjuk neki.2-3 éve az iskolába behívták a szülõket, mert a gyerekek egyfolytában a gyerek születésérõl beszéltek, bizony igen nagy hülyeségeket mondtak egymásnak és elhitték!A tanár megkérdezte a szülõket, hogy osztályfõnöki órán beszélhetne e velük errõl, vagy a szülõk otthon megbeszélik velük külön külön!Sokan fel voltak háborodva!!!Had higgye a gyerek csak azt, amit anno mondtak neki, nem kell tudni az igazságot!Ezekután kérdem én, mit nevezünk felvilágosításnak?!Tesóm rákérdezett otthon a lányától, hogy mit tud róla, meg miket beszélnek a suliban, illetve van e valami ami nem tiszta neki ezzel a kérdéssel kapcsolatban.Õ az igazságot tudta, mert elmondtuk neki már elötte, amikor kérdezte.Mondta is, hogy nem foglalkozik a többiek hülyeségével, hisz tudja, hogy az igazat mondtuk anno!Ugyanígy a szexuális dolgokról is beszéltek (tünk) már sokat.Ismerkedik a másik nemmel csókolózás erejéig!Nem is akar többet még!Viszont ha egyszer mégis megtörténik, tudni fogja mit lehet és mit nem!Az alkohol és drogok kártékony hatásáról is volt már bõven szó.Ugyan még a cigifüstöt is utálja, de soha nem lehet tudni, nem e kerül egyszer mégis olyan helyzetbe, hogy kipróbálja!Erre az esetree el lett neki mondva az is, melyiknek milyen utóhatása van és mire kell nagyon odafigyelni.Ha már neaggyisten mégis kipróbálja, legalább tudja, hogy ne igyon rá alkoholt, ne vegyen be vagy szívjon fel nagy adagot, mert abba bele is halhat!Inkább a szülõtõl tudja az igazat, mint a barátaitól!Minden gond nélkül lehet vele beszélni mindenrõl, sõt még érdekli is, és magától is kérdez! Szóval szerintem ez a szülõk hibája igenis!!!Nincs meg köztük az a bizalmi viszony, vagy túl kényes nekik ez a téma.Hisz sokan még felnõttkorban is cikinek találják, ha például a szexrõl kell beszélni.Akkor mit várhatunk el a gyermeke felvilágosításával kapcsolatban!Semmit, vagy nem az igazat!Aztán a barátoktól hallanak majd minden lököttséget és eldönthetik, mit is higgyenek el belõle!
a szülõk gyakran érzik úgy hogy ráér még hisz csak 12-13 éves, de a gyereket már az elsõ ilyen dolog láttán érdekli a téma ha nem is csinálni de tudni akrja mi az.....szégyenlik a felnõttek a gyereke felvlágosítani és ezért vannak a kiskorú terhességek és egyéb gondok
Szia! Ebben a világban már 10 évesen márjdnem tudják a gyerekek mi micsoda és mit hova stb..A gyerek ezt túl cikinek veszi ha a szülõ olyan dolgokról beszél ami kényelmetlen téma, inkább otthagyja, vagy nem figyel csak elöbb szabaduljon.A barátok vagy barátnõk után mennek, az õ tapasztalatuk a fontos, nehogy égjen elöttük és nem tudják közben mit csinálnak, Sajnos ezt a helyzetet a trend diktálja már, mikor mi a divat és hogy, ha baj van akkor viszont a szülõ, sajnos a sorrend rossz!!
A szülõknek kényelmetlen a téma. Én például jóban vagyok anyukámmal és ha kérdezek valamit akkor, beszél róla de úgy mintha ezzel kapcsolatban mindent tudnék. Szerintem igenis kéne az a mondjuk heti egy plussz (kötelezõõõ!!!!!) óra amin errõl beszélnek nekik, eleinte fiúk és lányok külön majd együtt(!!!!!!) ugyanis bár a 8.-os biológia anyagban benne van, de nem olyanszinten ahogy kéne, és szerintem ebbõl nem kéne feleltetni hiszen még a kitûnõ(!!!) tanuló is inkább mondja h nem tanult csak ne kelljen errõl beszélnie. A szülõk meg na a saját kényelmükkel foglalkozzanak hanem a gyerek érdekével, hiszen ha terhes lessz a lányuk/a fiuk teherbe ejt egy lányt akkor majd rádöbbennek h mi a jobb, kicsit kínosan is de beszélni a szexrõl, vagy hagyni a gyereket had higyjaen a hulyeségekenk. Ennek a témának nem szebadna tabunak lennie!!!
Szerintem nem merik mert félnek hogy olyat is mondanak ami nekik nem való na hogy is fogalmazzak én mindent tudok errõl mert anyukám mindent elmondott pedig nekem még nem sokat kellene róla tudnom és már régóta ismerem a ......fogalmát 10/L

A gazdag szülők gazdag gyerekei miért vágnak fel mindig? Nem az ő érdemük.

Megállnak a BMW-jükkel és kiszállnak a bömböl? kocsiból, de úgy vágja be az ajtót, mintha lenne valaki. Beül órára leb.ssza a táskáját a földre, el?veszi a macbookját, elkezd facebookozni, ráteszi az iphone-ját képeket importálni... Szerintem nagyon gáz. Ha lenne pénzem nem vágnék így fel....

Legjobb válasz: Ez nevelés kérdése, akik így viselkednek el vannak kényeztetve. Viszont ismerek pár pozitív példát is, pl. volt, hogy el kellett mennem egy ismerõsömhöz jegyzetért, és megdöbbenve láttam, hogy milliomosok. Az elõtte eltelt 1 év alapján nem gondoltam volna. Tudtam, hogy nem szegények, az azért látszódott, na de hogy ennyire? Nagyon szerény, jószívû és segítõkész embert ismerhettem meg benne, aki véletlenül sem dicsekedett a vagyonukkal. Az anyukája szintén egy végtelenül kedves nõ (az édesapjával nem találkoztam). Nem minden gazdag családból származó fiatal tartozik az újgazdag ficsúrok közé. Még egyszer mondom: nevelés kérdése.

Ez nevelés kérdése, akik így viselkednek el vannak kényeztetve. Viszont ismerek pár pozitív példát is, pl. volt, hogy el kellett mennem egy ismerõsömhöz jegyzetért, és megdöbbenve láttam, hogy milliomosok. Az elõtte eltelt 1 év alapján nem gondoltam volna. Tudtam, hogy nem szegények, az azért látszódott, na de hogy ennyire? Nagyon szerény, jószívû és segítõkész embert ismerhettem meg benne, aki véletlenül sem dicsekedett a vagyonukkal. Az anyukája szintén egy végtelenül kedves nõ (az édesapjával nem találkoztam). Nem minden gazdag családból származó fiatal tartozik az újgazdag ficsúrok közé. Még egyszer mondom: nevelés kérdése.
Mindenki ezt mondaná. Ha lenne pénzed akkor a társaságod olyan lenne és elvárná tõled. Vannak akik ilyenek, aztán akik nem.
Elvan kényeztetve, azt hiszi õ a világ közepe. Vannak ilyen emberek nem kell velük foglalkozni.
Miért is ne?Genetikailag jobb tenyészvonal eredménye, tudniillik az õsei jó idõben voltak jó helyen.A mai gazdasági tendenciák pedig azt mutatják , hogy a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a szegények még szegényebbek.És ez a folyamat egészen addig folytatódik míg két fajra szakad az emberiség.Na jó az útóbbi nem holnap fog bekövetkezni:)
nekem még nem is az ilyenekkel van bajom. õk elvannak a saját köreikben, a saját hasonló barátaikkal, a hozzám hasonló gettószökevényeken keresztülnéznek ahogy fordítva is engem azok irritálnak akik szintén gazdag szülõk kölykei és valamilyen módon defektesek, ezért nem fogadják be õket a többi gazdagok. és akkor odajönnek hozzám makogni hogy elvisznek ide-oda, sütizni, moziba, stb. amiket ha egy évben megengedek magamnak. és ha már meghívtak pár dologra azt hiszik hirtelen joguk lesz rendelkezni a szabadidõmmel meg elõírják hogy viselkedjek. na ez irritál azt hiszik ha már lúzerek legalább pénzen megvesznek majd valakit, nemtom, testõrnek vagy unalomûzõnek csak nem így mûködik, megneszelem ezt és koccolok elfele
De, irigy vagy. Miért lesed, hogy mit csinálnak?
Köszi, hogy lepontoztál.Egy kérdésem számodra mielõtt pálcát törsz fejem felet:szoktál adakozni a nálad szegényebbeknek?Tudod sokan vannak akik szakadtan járnak és nincs internetjük, lám te mégsem veted meg az eféle örömöket!Miért kéne egy gazdagnak megtagadnia mivoltát néhány millió proli láttán?
Jaja, mert te minden óra minden percében erõsen a tanárra koncentrálsz, ugye? Illetve ha egy olcsó telefonnal babrikálna a srác, az ugyanígy zavarna? Hagyjuk már.. irigy vagy, de nagyon.
Nagyapám multimilliomos, anyukám háztartást vezet, apukám meg egy cégnél dolgozik, mint jogász! Tudják néhányan, hogy jól élünk, de nem vágunk fel, nem tartozik senkire se, hogy mink van. A baráti köröm vegyes, az értelmes emberek társaságát keresem. Nincs semmilyen Apple termékem, nincs kocsim, BKV-val és bringával közlekedem. Nekem ez így jó. Megveszem magamnak a legjobb (nem feltétlenül a legmárkásabb) ruhákat, cipõket és utazgatok, ilyenekre költök inkább, mint holmiféle felesleges technikai kütyükre.
Nekem is van egy ilyen felvágós rokonom. Vettek egy nyaralót hitelbõl, de a villanyszámlára már nem jutott. Amíg el nem szólták magukat mindig nagyon irigyeltem a gyerekeiket, mert jártak táncolni, úszni, lovagolni, külön angoltanárhoz, én meg annyira csóró voltam hogy a sulis cuccokat is a nyári melós pénzembõl vettem, mert nem volt anyuéknak rávaló. De legalább megtanultam dolgozni. Ezt õk nem tudnak, hátrányban lesznek emiatt. Sokszor én nézem le ezért a gazdagot, de ez van. Nem minden fehér meg fekete. Egyébként, nem õ tehet róla hogy vannak ilyen kütyüi. Ne foglalkozz vele.
Egyébként hogy lehet ezzel felvágni? Egyszerûen nem tudom elképzelni a helyzetet. Úgy veszi elõ a telefonját, hogy elõször körbenéz, megköszörüli a torkát, és hangosan mondogatja, hogy "jaj, de [email protected] ez az iPhone"?
Szerintem attól, hogy valaki BMW-vel jár, még ugyanannyira lehet rendes ember, mint akinek autója sincs.
A 12.el egyettértek:D
Így igaz. A kérdezõ tüntetõleg mindennap többször eszik, meleg kabátban jár, csak hogy a nála szegényebbeket provokálja, otthon van számítógépe, internete, több cipõje... szégyelld magad, álszent vagy. Nyilván van felesleges cuccod, mondjuk egy laptop, bicikli, bármi.. Miért nem adod el, hogy az árát a rászorulóknak add? Mit kérkedsz vele?!
A kérdező hozzászólása: Én soha se pontozik senki. Máshoz intézd válaszod :)
A kérdező hozzászólása: Nem vagyok irígy. De szerintem nem kéne annyit feltûnõsködni úgy, hogy nem saját erejébõl szerezte meg. Persze lehet mutogatni, meg órán nem oda figyelni, hanem iPhone-al videózgatni meg fotózgatni, de ez elég nagyképûségre vall...
Akkor derül ki, jó "tenyészetbõl" származik-e az illetõ, ha megérti, hogy ezért a színvonalért a szülõknek dolgozni kell, és elég egy rossz lépés is ahhoz, hogy véget érjen a luxus. Mióta ember létezik a Földön, tudjuk, hogy gazdag gyakran nem a gerinces és szorgalmas emberbõl lesz, illetve azt is tudjuk, hogy a pénz durván képes kifordítani magából a gyenge jellemûeket.

Miért van az, hogy a szülők nagy része, nem fogja fel, hogy a gyerekeinek is lehetnek problémái és bármennyire is próbálkoznak, valamit biztosan elrontanak a gyereknevelés során?

Igazából az a problémám, hogy anyukám nem érti meg hogy vannak dolgok amiket nem tudok feldolgozni egyedül, ezért küls? segítségre van szükségem. Nem érti miért nem tudom neki elmondani, miért kell beleavatni egy idegent. Hogy gy?zzem meg, hogy nem fognak bolondnak hinni,csak azért mert pszichológushoz járok?

Legjobb válasz: felfogja õ, csak bántja, hogy õ nem tud segíteni és ezt nem tudja kezelni. szeretne õ a lgokosabb, legjobb lenni neked (érthetõ),de sajnos nem tud mindenben az lenni.

felfogja õ, csak bántja, hogy õ nem tud segíteni és ezt nem tudja kezelni. szeretne õ a lgokosabb, legjobb lenni neked (érthetõ), de sajnos nem tud mindenben az lenni.
ez így van, ha szülõ leszel te is megérted majd, hogy édesanyádnak ez mekkora lelki fájdalom úgymond, hogy a gyerekekén, akit mindennél jobban szeret, õ nem tud segíteni. Mindennél jobban szeretne rajtad segíteni, de nem tud, vagy nem fogadod el a segítségét. Nekem pl anya a legjobb pszichológus, 22éves fejjel is hozzá fordulok, ha bármi gondom van.
de kell!
Nem kell tudnia róla hogy elmentél...
Nagyon szomoru, de a legtobb szulo ugy banik a sajat gyermekevel, mint egy babuval, s nem erti meg azt, hogy igy arthat Neki a legtobbet. Nagyon jo konyveket is lehet ma mar kapni, amik segitsegedre lehetnenek, s ezt meg a netten is megtudod rendelni es meg a Mamadnak is jot tenne, hiszen lehet, hogy olvasna es tanulna, fejlodne. Dr. Joseph Murphy: Tudatos eletmod, Benned a boldogsag, Benned a gyogyito ero c. konyvei, de tobb is van. Ezek a konyvek nagyon sok mindenben segitenek.
Nekem anyám nemes egyszerûséggel annyit mondott, hogy nem pszichológus kell nekem, hanem egy jó nagy verés, és akkor nem fogok ilyen hülyeségeket gondolni, hogy pszichológus. De nagyon sajnálom szegényt, amiért "fájt neki, hogy nem tud segíteni".

Ez nagyon káros, szülők miért nem világosítják fel a gyerekeiket?

Egyre több 10-12 éves gyereket látok aki energiaitalt iszik. Ráadásul sokszor a fél literes kiszerelés van a kezükben. Rettenetes következményei lehetnek. Egy kis dobozos megfelel vagy 4 kávénak!

Legjobb válasz: Én ittam 16 évesen nyáron, szinte minden nap 2-3 hónapon keresztül a Tescós olcsótól elkezdve a Red Bullig. Nõvérem folyamatosan mondta, hogy nem tesz jót, csak ártok magamnak, figyelmeztetett, de nem hallgattam rá, mondván "ugyanmááááár". Élveztem, hogy totál felpörgök tõle, így volt, hogy napi 2-3 dobozzal is megittam. Aztán jött a feketeleves: azt vettem észre, hogy már nem csak felpörget, de totál rosszul vagyok, remegek, hányingerem van, szédülök, érzem a szívem dobogását. Leálltam vele. Azóta kétszer próbálkoztam energiaitallal, mind a két próbálkozásomnak erõteljes rosszullét lett a vége. Kávét csak kb. 2-3 havonta iszok, akkor is kb. 3 kortyot 2 deci tejjel, mert csak így viseli el a szervezetem. Sajnos nem hallgattam tesómra, így marad nekem a koffeinmentes kávé, és a kevés kóla a leómban. Szerencsére a kólát sosem szerettem, így az nem igazán hiányzik. :D 20/l

A legtöbb szülõt - tisztelet a kivételnek - kicsit sem érdekli, mit eszik és iszik a gyerek. Adnak neki zsebpénzt, a gyerek elmegy iskolába vagy délután plázába, és a szülõnek fogalma sincs, mit iszik. Sokan már a pici babának, kisgyereknek is kólát, bolti "X ízû" szörpöt, gyerekkávét(?!) adnak, maguk sem fogják fel, milyen káros. Tiltani viszont nincs értelme, a kamaszok úgy mûködnek, hogy minél inkább tiltanak nekik valamit, annál inkább megteszik. Inkább alternatívákat kellene nekik kínálni. Eltilhatod az energiaitaltól, de kávéval is be tud vinni ugyanannyi koffeint a szervezetébe. Ha még emellé iszik valamilyen cukrozott lónyálat is, pont ugyanott van.
Én ittam 16 évesen nyáron, szinte minden nap 2-3 hónapon keresztül a Tescós olcsótól elkezdve a Red Bullig. Nõvérem folyamatosan mondta, hogy nem tesz jót, csak ártok magamnak, figyelmeztetett, de nem hallgattam rá, mondván "ugyanmááááár". Élveztem, hogy totál felpörgök tõle, így volt, hogy napi 2-3 dobozzal is megittam. Aztán jött a feketeleves: azt vettem észre, hogy már nem csak felpörget, de totál rosszul vagyok, remegek, hányingerem van, szédülök, érzem a szívem dobogását. Leálltam vele. Azóta kétszer próbálkoztam energiaitallal, mind a két próbálkozásomnak erõteljes rosszullét lett a vége. Kávét csak kb. 2-3 havonta iszok, akkor is kb. 3 kortyot 2 deci tejjel, mert csak így viseli el a szervezetem. Sajnos nem hallgattam tesómra, így marad nekem a koffeinmentes kávé, és a kevés kóla a leómban. Szerencsére a kólát sosem szerettem, így az nem igazán hiányzik. :D 20/l
A tiltott gyümölcs a legfinomabb! Lehet hogy nem is tudnak róla a szülõk! Különben én energiaital helyett egy üveg üdítõt nyomnák a kezébe, de ha jól megnézzük már nem árulnak olyyan dolgot ami ne lenne káros, még az üdítõ is káros. De azért én is korainak tartom hogy ennyi idõsen ilyet igyanak, én sem iszom, viszont kávét igen.
Igyák csak nyugodtan, ha van annyi eszük hogy megisznak egy olyan löttyöt, amiben azt se tudják milyen anyagok vannak...
Nekem soha nem engedték, hogy ilyeneket igyak, bár igazából nem is nagyon vágytam rá. Egyszer-kétszer belekortyoltam valaki italába, de nem igazán nyûgözött le a dolog. Szerintem amúgy a szülõk abból indulnak ki, hogy inkább ezt igyon, mint pálinkát :D Meg aztán valakire nincs is olyan nagy hatással. Én pl. meg se érzem.
Ennyit tesz a marketing. Ha törvényt hoznának rá, mit gondoltok, mit szólnának hozzá a multik? És az államkasszába befolyó pénz? A tiltás rendkívül gyenge hatásfokú, ott játszható ki, ahol csak akarják. Felvilágosítás kell, ahhoz persze megfelelõ iskolarendszer, de most épp a lerombolása folyik. Marad az energiaital. Viszont az elhülyültek nem fognak segélyt kapni, mert erre már van törvény. Aki önhibájából...
11-es, egyrészt az a bajom a gyerekkávéval, hogy nem értem, miért kell egy babának cikória- vagy malátakávét adni (persze, régen a pálinkás kenyér is bevett volt...); másrészt az a sok adalék, amit hozzákevernek. Az unokahúgom már kétévesen függött valami ipari szemét, tasakos gyerekkávétól. Szóval aki így neveli a gyerekét, az szerintem ne csodálkozzon késõbb. (Bocs, ez már off.)
8-as, egy dolgot leszámítva igazad van. Viszont a "gyerekkávé", az tudod mi? Cikória meg maláta, azt már babák is ihatják, azzal nem tudom, mi a gondod.
Szerintem azért, mert õk sem igazán tudják , hogy mennyire ártalmas. Nemrég voltam cukrászdában, nagymama 11 éves unokájával, nagyi vett egy ásványvizet, gyerek pedig energiaitalt kért, amit simán megkapott. Fogadni merek, hogy akár egy csésze kávét sem engedett volna meginni az unokának, ha kért volna, amiben pedig kevesebb koffein lett volna. A másik ok, hogy sok szülõt nem is érdekli, hogy mit iszik a gyerek. Igazából, amit én nem értek, hogy jogilag miért fogyaszthatnak gyerekek energiaitalt. Korhatárhoz kötném, mint az alkoholt. Láttam már 10 éevseket energiaitallal, tisztára bepörögtek, konrétan be voltak drogozva.
Hidd el sokkal károsabb, hogy a 12-14 évesek tudatlanul szexelnek. Inkább errõl kéne felvilágosítani õket, egykét energia ital nem a világ. Úgy is hamarosan korhatáros lesz.
Én is ittam 12 évesen, de meguntam meg a többiek is megunták..most 16 vagyok és csak ritkán iszik energiaitalt, mert nem is olyan finom..
Ha többet mondanák (tiltanák), akkor többet is innának. A fiatalokat nem érdekli, hogy milyen káros, mert épp attól menõ. Nálam mondjuk ez az energiaitalozós korszak kimaradt, de mióta betiltották a suli területén, azóta többet ittam, pedig kezdem "kinõni" :D Rászoktam a cigire, csak a társaság miatt, az sem érdekel/érdekelt, hogy milyen káros... Szóval mindegy.
Nekem se engedték soha, de nem bántam különösebben. Ha olyat akartam inni, akkor vettem és ittam. Egyébként meg nem szeretem, mert szörnyû íze van. Osztálykirándulásra vittünk 2 dobozt/fõ, és mondjuk el is fogyott. De azóta is hányingerem van ha csak rá gondolok vagy megérzem a szagát...
A kérdező hozzászólása: Sokan támadtak hogy kár tiltani, mert a tiltott gyümölcs édesebb. Nos, én sem errõl beszélek. Felvilágosításról. Épp az ilyen válaszok miatt hogy "rám nincs hatással", meg hogy "majd megunja". Hosszabb távon fogyasztva szívritmus és vérnyomásemelkedést eredményezhet. Ja, és a vércukorszintre is hatással lehet. Egyre több tininek vannak ilyen jellegû problémái.

Miért csodálkozik sok szülő, amikor elutasítást kapnak az óvodából, hogy a 3 év alatti gyerekét nem vették fel?

Mostanában annyi kérdés szól arról, hogy elutasítást kaptak, és fel vannak háborodva. Mellesleg megjegyzik, hogy a gyerek csak jöv?re tölti a 3. évét, mintha ez nem is számítana.

Legjobb válasz: az idén az jelentkezhetett oviba, aki 2013. 05.31-ig betölti a 3. életévét. év közben csatlakozhat elvileg:)

Lehet hogy nálatok másképp van kérdezõ.De nálunk 1 évvel elõbb be kell íratni!Én is be írattam már a kislányomat és fel is vették.Márciusban volt 2 éves és jövõre megy oviba.De vihetném már szeptemberben is 2, 5 évesen. Tehát valószínûleg akik fel vannak háborodva hogy nem vették fel az oviba 2 évesen õnáluk is 1 évvel elõbb be kell íratni.Ilyen egyszerû.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, nekem mindegyik hasznos volt, úgyhogy én nem pontoztam le senkit. Mostmár világos nekem is, hogy mindenhol mások a szabályok. Eddig azt hittem, hogy csak 3. évtõl lehet oviba menni, ezért is tettem fel a kérdést. (nálunk így van) Errõl az elõre jelentkezésrõl sem tudtam.
az idén az jelentkezhetett oviba, aki 2013. 05.31-ig betölti a 3. életévét. év közben csatlakozhat elvileg:)
Akkor leírom, h gyakran a 3.életévet betöltött gyerekeket sem veszik fel, van vagy 5 kritérium aminek ha "megfelel", akkor bekerül. (nincs otthon tesó, de nem munkanélküli az anyu, van meló; fogyatékos testvére van, egyedülálló anyuka...stb.) , hiába 3. életévét betöltötte már. Lehet hogy õk már elõre feliratkoznak a listákra, mert ha felszabadulnak a helyek, mindig a köv. neveket nézik.
én fiam decemberben lesz 3 éves, most jelentkeztünk. én meg azon vagyok meglepõdve, hogy ezen mi a kiakasztó? hát mi a fenébõl etessem jövõ szeptemberig? ezért mert mikor terveztük õt, nem kalkuláltuk bele, hogy szeptemberig meg kell születnie? :D mi még nem tudjuk, hogy felvették-e, de ha sikerült akkor jan. elsõ hetében kezd :)
Ahogy az utolsó írta, mindig az adott TANÉV május 31-ig 3. életévüket betöltõ gyerekeket kell beíratni. Én 3 évesen írattam be a lányomat, május 21-én született. És igen marhára fel voltam háborodva, mert nem elég, hogy bölcsibe nem vették fel 3 éves korától az ovi sem vettem fel, pedig volt mindkettõnknek munkáltatói, és nem volt tesó.
Én sem nagyon értem a dolgot... Nálunk a bölcsibõl 32 gyereket már muszáj volt átvenni az oviba, mert szinte mind tavaly kimaradt, mert szeptember és december között születtek, így aki idén tölti a hármat, megint kiszorul. Az én fiam is novemberi, tavaly beírattam, de csak jelzésképpen, hogy idén megyünk:) ! Persze mi Budapesten lakunk, vidéken biztos másképp van a gyerekek száma, de ha ott laknánk akkor is megvárnám, hogy betöltse a gyerek a hármat.
Utolsó vagyok, bocsi 2 évesen írattam be 2010-ben, a 2010/2011-es tanévre, 2011. május 21-én töltötte a 3 évet. És tisztában voltam vele, hogy akkor kell beíratni, mert utánaolvastam.
Én ismerek olyat, akinek a gyerekét már 2 év5 hósan beíratta, abban az évben év végén töltötte a 3. évét. Étkezéssel is gondok voltak, kakilással is. Mégis miért vették fel? mert rokona óvónõ. Van ilyen is.
Nekünk elég nagy pechünk van, mert a fiam szeptember 12-én van a szülinapja. Így persze nem vették fel, mert szept. 1-ig nem tölti be a 3-at. Egész nyáron várólistán volt, közölték, hogy majd augusztus végén tudnak valamit mondani. Akkor persze nekem kellett telefonálgatni, hogy most már csináljanak valamit. Közben szegény gyereknek meg nem is mertem nagyon mondani, hogy megy oviba, nehogy hoppon maradjon. Végül csak bekerült a legbénább csoportba (2 ellenszenves ovónénihez), és maradt 1 hetem felkészíteni a gyereket, hogy ovis lesz.
Kedves utolsó! Ha olyan helyen laksz, ahol csak a szeptemberi, max. az októberi születésûeket veszik fel oviba, akkor nem tud menni a gyerkõc január 2-án, mert nincs évközi felvétel. Akkor marad bölcsiben még egy nevelési évet. Szerintem a kérdezõ erre gondolt. A fiam is novemberi, eszembe nem jutott, hogy ovodát nézegessünk, mert tudom, hogy nálunk is a fenti helyzet van. A böcsis csoportjában a gyerekek nov-dec-jan születésûek, így úgy ahogy vannak 12-en, mennek tovább egy évet. És max jövõ szeptembertõl mehet a fiam oviba majdnem 4 évesen. De jön a tesó, nem tudom, hogy így hogy bölcsibõl megy, felveszik e (bár több ilyen családról tudok itt a körzetes oviban, úgyhogy reménykedem) illetve most belém állítottátok a frászt, hogy lehet, hogy kellett volna már jövõre jelentkezni? Na, ennek majd utána kérdezek, ilyenrõl sem hallottam. Viszont barátnõmék kis városban élnek, ott a bölcsi rakja ki a gyerkõcöt aznap, amint betölti a 3 évet, másnaptól már ovibakell mennie. A bartátnõm lányát nem vették fel oviba, januárban tölti a 3-at. Na? Ilyenkor mi van? Bölcsiben elvileg maradhatna annak a nevelési év végéig, amikor tölti a 3-at a gyerkõc, mégis kirakják, mert ott ez a szokás. Viszont nincs elég ovihely. Vagy lesz, de berakják õket egy fele akkora terembe, mint a bölcsisterem, csak kétszer annyian vannak 25-en. Ezért írhatta a kérdezõ, hogy 2 éves gyereket miért oviba íratnak? Persze lehetnek olyan kisvárosok, falvak, ahol nincs bölcsi, vagy van hely az ovikban, és általában felveszik a 2, 5 éveseket is.... Az a baj, hogy nagyon változó, hiába vannak rá központi szabályok.
kérdezõ! szerinted, ha jan.2-án születik, akkor mit csináljak vele? a válasz: jan. 2-án kezdi az ovit. béna a kérdés...
A kérdező hozzászólása: Igen, én is tudok olyanról, hogy 3 évesen nem veszik fel, pedig minden feltétel megvan. Akkor érthetõ a felháborodás, de így... De 2 éves gyerekkel miért próbálkoznak? Gondolom azért, mert vissza akarnak menni dolgozni, de nincsenek tisztába az elõírásokkal? Kisebb gyereknek ott van a bölcsõde. Nem kötekedni szeretnék, csak kíváncsi lennék, hogy sokan miért vannak ennyire felháborodva.
Aki lepontozott minket az biztos mindent jobban tud! Miért nem lehet felfogni hogy pl nálunk is(kisváros)1 évvel elõbb be kell íratni a gyerekeket.Én is beírattam a kislányomat(2010 márciusban született), mert be KELLETT íratni.És bár mehetne már szeptemberben is 2, 5 évesen, én csak jövõre viszem ha betölti a 3-at. De ezt is lelehet pontozni.Okosok.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!