Találatok a következő kifejezésre: Miért nem eszperantó (3 db)

Miért nem terjedt el jobban az eszperantó?

Mindenkinek sokkal jobb lenne (kivéve az angol anyanyelv?eknek), ha az angol helyett az eszperantót tanítanák minden országban az iskolában.

Legjobb válasz: Szerintem azért, mert elképesztõen sokan beszélnek angolul. Nézd meg az USA-t, a világ egyik legnagyobb országa, és minek tanulnának meg egy új nyelvet, ami mindenkinek új? Ráadásul rengeteg anyag, szótár van hozzá, az angolhoz. Sokan szeretik, én is. Miért kellene egy tökéletesen új, mesterséges nyelvet használni, szótárakat írni hozzá stb., amikor van egy, ami már "készen" van.

Szerintem azért, mert elképesztõen sokan beszélnek angolul. Nézd meg az USA-t, a világ egyik legnagyobb országa, és minek tanulnának meg egy új nyelvet, ami mindenkinek új? Ráadásul rengeteg anyag, szótár van hozzá, az angolhoz. Sokan szeretik, én is. Miért kellene egy tökéletesen új, mesterséges nyelvet használni, szótárakat írni hozzá stb., amikor van egy, ami már "készen" van.
Az eszperantó nem lehet a világi nyelv, mert sokkal túl európai, különösen latin. Tulajdonképpen minden nyelv egy külön világfelfogás, vagyis nem létezhet olyan nyelv, ami univerzális lenne. Persze, hogy az angol nyelv uralma nagy baja a mai világnak, de az eszperantó nem lehet a megoldás.
Az eszperantó elképesztõen jó karriert futott be ahhoz képest, hogy honnan indult, de egy mesterséges nyelvnek elérnie egy létezõ nyelv pozícióját, ahhoz idõ és erõfeszítés kell. Jelenleg az EU-polgárok fele beszél angolul, harmada németül, negyede franciául. Eszperantóul tízezerbõl kettõ. Megérné? Mennyi idõbe telne?
A nagyhatalom diktál.
A kérdező hozzászólása: Az angol sokkal nehezebb, mint az eszperantó.
Mert az elterjedtebb nyelveken nagyon sok információ áll rendelkezésre, sokféle nyelviskola, honlapok, filmfeliratok, stb. stb. Tehát így egyszerûbb õket megtanulni, hiába egyszerûbb maga az eszperantó nyelv. Persze lehetne az eszperantóhoz is anyagokat gyártani, de szerintem majdnem mindenki úgy gondolja, hogy már túl késõ, nem éri meg.
Politikát látni a háttérben szerintem minden alapot nélkülöz. Kizárt, hogy amerika 100milliárdot költött volna az angol nyelv népszerûsítésére. 10 milliárdos nagyságrend meg világviszonylatban azért kb semmi...
Miért, ki beszélt 100 milliárdról?
Mert a pénz beszél.....:-( És mi lenne a némettel és az angollal?

Miért nem akarják sokan, hogy az eszperantó legyen a világnyelv?

Legjobb válasz: Szia! A nyelv a gondolatok és az érzelmi töltések tükrözõdése!Nem szívesen mondanék le a sündörög,csatangol,bóklászik,császkál,sunnyog,szökell,illan szavak töltésérõl!És ez csak néhány példa volt azok közül amelyeket csak magyarul tudok gondolni,érezni és végsõ soron kimondani oda illõ helyzetben!

Szia! A nyelv a gondolatok és az érzelmi töltések tükrözõdése!Nem szívesen mondanék le a sündörög, csatangol, bóklászik, császkál, sunnyog, szökell, illan szavak töltésérõl!És ez csak néhány példa volt azok közül amelyeket csak magyarul tudok gondolni, érezni és végsõ soron kimondani oda illõ helyzetben!
- mert már van "világnyelv", nehézkes lenne lecserélni - az eszperantó mesterséges, nincs kultúrköre, ami unszimpatikussá teszi (kutatások bizonyítják, hogy az embereknél igenis szempont, hogy legyen hozzá kapcsolódó történelem, irodalom, kultúra, és az ne legyen korlátozott. Merthogy az eszperantónál van valamennyi, csak minimális...) - úgy hangzik, amilyen: összollózott, nem egybefüggõ, gagyi. - kevés szókincs és nincs lehetõség igazán választékosan beszélni - nincs kialakult szokásköre az alkalmazásának (mit-hogyan illik mondani a való életben, tehát nem a szabályokhoz ragaszkodva) - kicsi vagy szinte semmis az anyanyelvi beszélõköre, így a nyelvfejlesztésre kevés a lehetõség és a tökéletes elsajátításra is (fényévekkel könnyebb úgy elsajátítani egy nyelvet, hogy az adott nyelvterületen vagy anyanyelvi tanártól tanulunk).
Mesterséges nyelv, kicsi szókinccsel. Nem lehet vele társalogni, sem a tudományban stb. használni.
Személy szerint én is ellene voltam mindig, hogy világnyelv legyen. A következõ miatt: nem az a bajom, hogy az eszperantó mesterséges nyelv. A problémám az vele, hogy nagyon alacsony szintet lehet vele megütni irodalmilag. Nem választékos, túl egyszerû. (az angol is ilyen, csak hogy lássátok, nem az eszperantó ellen vagyok) Szerintem az eszperantó is csak egy tökéletes módja lenne annak, hogy az embereket érzelmileg és szellemileg satnyábbá neveljük, hiszen rendesen érzelmet kifejezni sem tudnának vele, ellenben például a magyarral, ahol igen árnyaltan tudod megfogalmazni a dolgokat és nagyon gazdag nyelv. Jól beszélek angolul is, tudom mirõl beszélek, és pl egy angol irodalmi mû egyáltalán nem üti meg azt a szintet, amit a magyar fordítás. Szerintem szegényebbé tennénk a világot azzal, ha mindenki eszperantót beszélne, elvennék a sokszínûségét a világnak, és az irodalmat is. Ráadásul azt gondolom, hogy minden nyelvnek és nemzetnek van egy érzelmi töltete is, és a nyelve minden nemzetnek illik a nemzeti kollektív tudathoz. Ettõl is másabbak vagyunk egy kicsit. Summázva: ha egy olyan nyelv lenne mindenhol a beszélt nyelv, mint az eszperantó, amit 4 hónap alatt szinte perfektre lehet tanulni, butulna az emberiség, szegényedne a kultúra, és elveszne minden nemzetnek egy kissé a nemzeti tudata. Azzal értenék esetleg egyet, hogy Brüsszelben és a csúcstalálkozókon mindenki eszperantót beszéljen. De a terv, amit akartak vele, hogy egységes nyelv legyen a világon, ijesztõ....
1. Már van közvetítõnyelv, ami világnyelv, ez pedig az angol. 2. Azt, hogy melyik nyelvet használják közvetítõként, a gazdasági helyzet befolyásolja, ált. a legerõsebb gazdasági hatalom nyelve lesz. 3. Az hülye indok, hogy az angol anyanyelvûeknek ne legyen jó, mert lesznek majd eszperantó anyanyelvûek, és akkor megint kéne egy új nyelvet keresni, nehogy könnyebb legyen nekik. 4. Az emberek használhatóság és kultúra alapján választják a megtanulandó nyelvet. Az eszperantó nem hasznos, nem tudnád használni, és mesterséges nyelvként kultúrája sincs. 5. Azzal hirdetik, hogy mindenki ugyanolyan könnyen megtanulhatja, nincsenek benne felesleges dolgok, ami pedig nem igaz. Szótagalapú nyelveket beszélõknek nehezebb, mint a hangalapúaknak, japánban pl. l-r közül bármelyik használható, így nekik nehezebb, meg ugye a nem latin betûs nyelvek beszélõinek is. Felesleges nyelvtani elemek: tárgy rag, nemek és melléknév ragozása. Hiányzó nyelvtani szabályok, emiatt az emberek a saját anyanyelvük szabályait használják, emiatt az azonos anyanyelvûek jól megértik egymást, viszont a különbözõ anyanyelvûeknél már gondok vannak.
A kérdező hozzászólása: "Angol miért nem jo?" 1.Mert nem igazságos, hogy az angolok ilyen elõnyben vannak 2.Az eszperantót fel lehet fogni nemzetközi nyelvnek is. 3.Szebb nyelv is. 5.Könnyû nyelv.
Azért nem akarják, mert: már van világnyelv nem tetszik nem teszik, hogy mesterséges nyelv ha akarnák, akkor következne, hogy meg kellene tanulniuk, amihez nincs kedvük/idejük/... Az angol jó, csak az eszperantó jobb lenne, bár az angol még évszázadokra a világnyelv szerepében fog ragadni. Kevesebb alapszót kellene megtanulni, de képzéssel és összetétellel ez a szókincs a többszörösére bõvül. A szerkezete is egyszerûbb. Nem lenne olyan, hogy valakinek nyelvi téren behozhatatlan elõnye van, mert anyanyelvként beszéli a világnyelvet.
Angol miért nem jo?
Az elsõvel nem értek egyet, hogy kicsi a szókincse, és hogy a tudományra nem alkalmas. Az alapszókincs tényleg kicsi, de a képzõk segítségével minden szó képezhetõ, ami más nyelvekben megvan, sõt sok olyan szó is képezhetõ, aminek közvetlen lexikai megfelelõje más nyelvekben nincs is. Így pl. az Esperantujo szónak nem lehet olyan szó szerinti fordítását visszaadni magyarul, ami ne sántítana. A tudomány mûvelésére is alkalmas. Pl. a Wikipédiának is van eszperantó változata.
Ott van pl. az angol, mint világnyelv. Nem kell mesterséges nyelv.
Mert ahhoz képest, hogy megalkotójának ez volt vele a célja, nem alkalmas rá. Európaiaknak, ill. európai nyelveket beszélõknek (észak- és dél-amerikaiak, ausztrálok stb.) könnyû lenne megtanulni, de azoknak ott az angol, amely már eleve világnyelv, és mesterségesen erõltetve nem lehet felváltani az eszperantóval, magától meg csak nem akar kikopni. Az ázsiaiaknak például pedig olyan mindegy, hogy angolul kell megtanulniuk, vagy eszperantóul, nekik ugyanolyan nehéz mindkettõ. És akkor már inkább angolt tanulnak, azzal tudnak is valamit kezdeni a világban, az eszperantó meg legfeljebb hobbinyelvnek jó. Levelezhetsz eszperantóul a világ minden táján élõ eszperantistákkal, meg olvashatod a világirodalmat is eszperantóul, aztán ennyi.
Az eszperantó éppen nem akarja eltüntetni a nemzeti nyelveket, hanem éppen ellenkezõleg, meg akarja védeni az anyanyelveket a gazdasági hatalmak nyelvi terrorjától. Az elgondolás az, hogy elég lenne megtanulni és beszélni az eszperantót, amire gyorsabban készek lennének, mint az angollal, akkor több idõ maradna például az anyanyelv pallérozásához, a helyi jelnyelv megtanulásához, a tudományok és a mûvészetek mûvelésére, vagy a kert megmûvelésére.

Miért nem az eszperantó a világnyelv?

Már csak az esélyegyenl?ség miatt is. Egy angol anyanyelv? diák nagy lépésel?nyben van a többiekhez képest. Neki nem kell heti 4-5 (vagy még több) órát tanulnia nyelvet, hogy érvényesülni tudjon a világban. Másra fordíthatja ezt az id?t. Tudom, ez egy kicsit "dögöljön meg a szomszéd tehene is" dolog, de azért szerintem így lenne tisztességes.

Legjobb válasz: Mert a vilag az egyszerusitesre torekszik, nem a komplikalasra. 1000 ev mulva lehet h mar a magyar is kihaloban lesz.

Mert a vilag az egyszerusitesre torekszik, nem a komplikalasra. 1000 ev mulva lehet h mar a magyar is kihaloban lesz.
Hogy miért nem eszperantó a világnyelv? Ezt milyen értelemben gondolod: hivatalosan vagy anélkül, egyetlen nyelvre gondolsz, vagy csak úgy általában világnyelvre? Ha ezt nem tudom, válaszolni sem tudok a kérdésedre?
szerintem azért nem az eszperantó, hanem az angol, mert Amerika és Anglia két nagyhatalom, gazdaságilag is és politikailag is - és a többi ország hozzájuk próbál alkalmazkodni. Nem beszélve arról, hogy pl az Angolok a hóditásaik során a gyarmatosított területeken (pl India, Dél-Afrika, Ausztrália) elterjesztették az angol nyelvet.
Szerintem azért mert kreált nyelv és nincsenek hagyományai, nincs népe... meg talán túl egyszerû is. Azt hallottam, h nagyon vékonyka a szótára, tehát az irodalomban nem sok szép fordítás keletkezhetne eszperantóul...:S Egyébként az angolok is tanulnak nyelvet az iskolában.
Hidd el, jobb, mint a latin :D Az eszperantó tanulásában meg a spanyol, olasz, francia, román nyelvet beszélõknek lenne elõnye, mert az meg a románt kivéve ezekbõl lett összegyúrva.
Teljesen értelmetlen dolog eszperantóul tanulni. Csak az eszperantisták beszélik, ami egy szektaszerû klubmozgalom, rajta kívül a nyelv teljesen hasznavehetetlen. Tanulj valódi nyelvet, annak hasznát veszed. Miért nem világnyelv? Mert a kutyát sem érdekel. S mert egy dilettáns mesterséges nyelv. A világban beszéli 1-2 millió eszperantista. S még valami. A világnyelvek maguktól alakulnak ki. Jelenleg az angol az.
Ez a kérdés nagyon egyszerû.:) Az eszperantó világnyelv lett volna ha valami gazdag hatalom mellé áll, de ez nem történt meg. Így az eszperantó 100 év alatt nem tudta elérni a célját. Az angol azért világnyelv mert annó Anglia a fél világot gyarmatosította. Ha Németország csinálta volna ugyan ezt akk a német lenne világnyelv. Nekem az eszperantó annyiura azért nem tetszik, tisztára olyan mintha a spanyol/francia/olasz nyelvnek a rossz másolata lenne.
Nem a "linqua franca"-ra gondolt annó a kérdezõ? Mert világ nyelv minden 10 millió beszélõt meghaladó nyelv.
Azért nem világnyelv az eszperantó, mert nem áll a háta mögött egy hatalmas gazdasági hatalom.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!