Találatok a következő kifejezésre: Miért nem a védőnő hogy a (15 db)

Miért mondta a védönö, hogy mostmár nem ártana ha elkezdene kinyilni a méhszájam? 35 hetes multam és még zárt a méhszájam! Tudok tenni valamit hogy szép lassan kinyiljon?

Legjobb válasz: valószínû azért mondta, mert nagyon ritka, hogy valakinek 35 hetesen 3000res legyen a méhszája, vagyis teljesen zárt. azért mondta, hogy nehogy túlhordás legyen. de ne aggódj, még van idõd a szülésig bõven, és van idõ kinyílni is, fõleg, hogy még sokat nõ a baba, aki nyomást gyakorol a méhszájra.hagyd a természetre egyenlõre hogy nyíljál és csak akkor tegyél ha már tényleg vészesen közeleg a szülés. egyébként a sok gyaloglás, otthoni ténykedés, és házasélet ez mind segít a méhszáj nyílásában. de még ne aggódj, az orvosod úgy is szól, ha úgy látja. jó babavárást! 29 hetes km

valószínû azért mondta, mert nagyon ritka, hogy valakinek 35 hetesen 3000res legyen a méhszája, vagyis teljesen zárt. azért mondta, hogy nehogy túlhordás legyen. de ne aggódj, még van idõd a szülésig bõven, és van idõ kinyílni is, fõleg, hogy még sokat nõ a baba, aki nyomást gyakorol a méhszájra.hagyd a természetre egyenlõre hogy nyíljál és csak akkor tegyél ha már tényleg vészesen közeleg a szülés. egyébként a sok gyaloglás, otthoni ténykedés, és házasélet ez mind segít a méhszáj nyílásában. de még ne aggódj, az orvosod úgy is szól, ha úgy látja. jó babavárást! 29 hetes km
Nekem szülés elõtt 3 nappal kezdett el nyílni a méhszáj, addig teljesen zárt volt. Az a normális, ha minél tovább zárt. Nem ettõl függ, hogy könnyû vagy nehéz szülésed lesz. Inkább örülj neki, hogy zárt, legalább azt csinálsz, amit akarsz, pl torna, séta, szex, ilyesmi. Üdv
szia! Ne kezdjetek el "kövekkel dobálni" , de nem értem. 35 hetes kismama vagyok , de én annak örülök , hogy zárt a méhszájam. Én úgy tudom , hogy akkor nyílik kifelé a méhszáj , mikor vagy valami baj van (pl. gyenge az izomzat ott) vagy a baba születés elõtt áll.És hogy a méh- összehúzódások indítják be a kinyílását túlképp. Most akkor...?
Nekem végig zárt volt a méhszályam. 38hetesen és 5 naposan született meg a kislányom. És nekem sosem mondta a védõnõm h nyílhatna a méhszájam. Nem értem miért mondta h kellene...
15.17es vagyok. én is amondó vagyok, hogy addig örüljetek míg zárt a méhszáj. én 29 hetes vagyok, de a külsõ méhszájam nyitva, így már nem dolgozhatok és sokat kell pihennem, ami nehéz, mert elég izgõ mozgó típus vagyok. az orvosom szinte mindentõl tilt. így van utolsó válaszoló a méhösszehúzódások váltják ki a méhszáj nyílását, meg hogy a baba esetleges súlya, na meg nálam az volt az ok, hogy sokat dolgoztam, és rengeteget gyalogoltam.
Szerintem rendben van, hogy most még zárt vagy. Majd nyílik az, amikor itt az ideje! Ne aggódj! A könnyebb tágulás érdekében igyál málnalevélteát, amit már a 36. héttõl elkezdhetsz! Persze ez sem garantálja, hogy hamar tágulsz!
Nekem is végig zárt volt a méhszájam. Ittam a málnalevélteát is a 36. héttõl. Betöltöttem a 40. hetet és még mindig zárt volt. Aztán 2 nap múlva 1 ujjnyi, rá ismét 2 napra 2 ujjnyira tágult ki, aznap meg is szültem, indították a szülést, kb. 5 óra alatt meglett a babám. Szóval nyugi!
Szia, én annak örülnék hogyha zárt lenne, engem 32 hetesen azért fektettek be kórházba mert elkezdett kinyílni, még most is gyógyszert kell szednem 36.hétig, nincs azzal semmi baj ha szülés megindulásáig zárt. Üdv: 34 hetes kismama

Felhívott a védőnőm, hogy kicsit magas lett az AFP-m, menjek be újabb vérvételre. Miért vérvétel és miért nem UH, ahogy többnyire írjátok?

Visszaolvastam a kérdéseket és azt látom, hogy rossz érték esetén UH-ra küldik az embert, nem újabb vérvételre. Mit jelenthet ez? Kell aggódnom? Ráadásul nem tudom a pontos értéket, telefonon hívott a véd?n?. :(

Legjobb válasz: Csúnya dolog, de nem lehet, hogy elhagyták a véredet? Tudom képtelenségnek hangzik, de ezen az oldalon olvastam, hogy elhagyták a mintát és újra behívták.Hívd fel a nõdokidat, hogy ilyenkor tényleg újra veszik ha magas vagy esetleg más állhat a háttérben...Azért nyugi...

Csúnya dolog, de nem lehet, hogy elhagyták a véredet? Tudom képtelenségnek hangzik, de ezen az oldalon olvastam, hogy elhagyták a mintát és újra behívták.Hívd fel a nõdokidat, hogy ilyenkor tényleg újra veszik ha magas vagy esetleg más állhat a háttérben...Azért nyugi...
Szia! Szerintem uh-ra kéne csak menned. Nekem is magas lett és oda kellett mennem. Szerencsére rendben volt minden.:) Meg az afp-t a 16. héten veszik le, akkor mit akarnak a 18. héten, akkor már úgy is magas lesz..szerintem. Ne aggódj. További boldog babavárást 19 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: Még valami. A dokim szerint a vérvétel napján voltam kereken 16 hetes. A 11 hetes UH szerint, az már a 16+5 nap volt, szerintem pedig 16+4 nap. Mindesetre a 16. hét, az biztos.
A kérdező hozzászólása: Jaaa, és köszönöm a válaszokat. :) Most még ez is megnyugtató tud lenni, hogy vannak sorstársaim.
A kérdező hozzászólása: Van fogadott orvosom, de nálunk a központi (városi) védõnõk írják ki az AFP beutalót (van körzeti védõnõm is). :) Sõt õ kér idõpontot a genetikai UH-ra is, amit nálunk a 20. héten végeznek. Ennek az idõpontját jövõ héten fogom megtudni. Szerintetek erre az eredményre is 2 hetet kell majd várni? Már csak azért, mert akkor lehet hogy elõbb lesz UH, mint AFP eredmény. De akkor meg minek? Kezd nekem is gyanus lenni, hogy elkeverték... :(
Nekem egyszer rosszul vették le a vért, rossz kémcsõbe, ezért újra meg kellett ismételni. Szerintem is elkavartak valamit. Ha biztosak lennének az eredményben, ultrahangra küldtek volna.
Van fogadott orvosod? Ha van akkor mindent vele beszélj meg, ha nincs akkor tedd ahogy a védõnõ mondta, de kérdezz rá nem küld-e tovább, mert amúgy 18 hetesen van a genetikai UH amire az afp vel kell menni, és ott a doki mikmor megnézi az értéket, és Uh ot dönt, hogy hogyxan tovább.Ne idegeskedj, mikor mész genetikaira?
Az afp-s vérvételt azért szokták ismételni, mert a terhesség elõrehaladtával egyre magasabb értéket ad. tehát fõleg akkor, ha alacsony lett, és arra gyanakszanak, hogy elszámolták. Szerintem ha magas lett, akkor UH-ra kéne menjél. Hacsak nem tényleg ilyesmi áll a háttérben, hogy nem biztosak benne, ez tényleg a te mintád-e (de már csak nem)
Nem lehet, hogy kicsit késõn vették le a véredet? Az a baj, hogy minden kismamát megijesztenek az AFP értékkel, és az érték nagyban függ, hogy a 16.hét hanyadik napján vették le. Hívd fel a dokit, és kérdezd meg... Ne idegeskedj...
Hello! Ne aggodj!Az AFPnél baromi fontos, hogy mikor is veszik le, mert 3 nap alatt duplázódik meg a mennyisége a vérben.Engem korán küldtek el, és alacsony is lett az érték.Nekem is új vérvételt javasoltak a laborból, de a két ünnep miatt (karácsony és szilveszter) csak január elején kaptam meg az eredményt, és akkor már 20 hetes voltam.Nálunk a nõgyógyász ad ki AFPs beutalót így hozzá kellett mennem.Õ aztán mondta, hogy elõbb egy UH.Ott persze kiderült, hogy a kollegája bravúrosan elmérte a kicsit. Egy szó mint száz:Ha nem ülnek egy hónapot az AFPmen, és a védõnõ adja ki a beutalót, akkor nekem is kétszer vették volna le.
Mi van veletek azóta? Minden rendben? Nekem is magas lett: 3, 8 és nagyon aggódok! :((

A babám 3 és fél hetes. Ha nem alszik, akkor sír. Olyankor adok neki enni. Nem lehet, hogy mindig éhes, bár azt mondta a védőnő, hogy ilyenkor hirtelen megnő a táplálék igényük. Vajon miért sír mindig?

Egy pár napja nem alszik nap közben. Nézel?dik, aztán meg sír. Aztán adok neki enni és akkor cicin elalszik, ha elalszik. Legtöbbször fenn marad és akkor újra sír. Gondoltam, hogy fáradt már és próbáltam elaltatni, de nem aludt el. Peluscsere és egyéb próbálkozások is megvoltak.

Legjobb válasz: Igen, növekedési ugrás van ilyenkor, jól mondta a védõnõd! (És ezért gratula neki, ritka az ilyen sajnos!) Próbáld meg, hogy gyakrabban szoptatod, ahogyan õ igényli. Néhány nap alatt elvileg nõni fog a tejmennyiséged és ritkulni fognak a szopizások. Semmiféle minimum vagy maximum idõt ne tarts be most (se) - és ez azt fogja jelenteni, hogy most pár napig elég sokat fogsz szoptatni, erre készülj fel! És igyál elég folyadékot (min. 2-3 l) és pihenj, amennyit csak lehet.

Igen, növekedési ugrás van ilyenkor, jól mondta a védõnõd! (És ezért gratula neki, ritka az ilyen sajnos!) Próbáld meg, hogy gyakrabban szoptatod, ahogyan õ igényli. Néhány nap alatt elvileg nõni fog a tejmennyiséged és ritkulni fognak a szopizások. Semmiféle minimum vagy maximum idõt ne tarts be most (se) - és ez azt fogja jelenteni, hogy most pár napig elég sokat fogsz szoptatni, erre készülj fel! És igyál elég folyadékot (min. 2-3 l) és pihenj, amennyit csak lehet.
Ha nem éhes és nem fáradt, akkor szerintem unatkozik. Egy ilyen pici baba is elunja magát, ha nem foglalkoznak vele, pláne hogy õ még ugye nem nagyon tudja lekötni magát. Énekelj neki, vagy ilyesmi!
3, 5 hetes kisbaba nem lehet fent egész nap, fejletlen az idegrendszere. aztán azért nem alszik el mert már túl fáradt, ez nagyon nem jó! persze, hogy sír :( ne akkor altasd mikor már sír, elõtte!!! mondjuk 1 óra ébrenlét után dajkáld meg, ringasd vagy etesd vagy tedd be a babakocsiba és menjetek le sétálni. ha nem tudod elaltatni, fürdesd meg nappal is, aztán etesd meg, úgy el szoktak aludni a babák. és sötétíts be ha ez zavarja, legfontosabb, hogy sokat aludjon!
Hagyd sirni egy kicsit mert õk még igy dolgozzák fel a napi történéseket!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat. Kitartó leszek és megoldjuk ezt a helyzetet :)
Na ezt a hülyeséget meg ki mondta??? Alvás közben dolgozzák fel a napi eseményeket, ha már.
Ugy értettem igy vezetik le a feszültséget, sirással!

Hogyha én ahhoz a védőnőhöz járok ahová a lakcímem szól, de viszont egy más településen élek, ahová már másik védőnő tartozik ez a védőnő feljelenthet hogy miért nem hozzá járok?

Hiszen körzetileg nem hozzá tartozom ő mégis feljelenthett? Nem értem!Ennek is van egy hátul ütője,hogy miért is nem oda járok ahol lakom!nyugtason meg vki,hogy ő nem szolhat bele!!!

Legjobb válasz: A védõnõ nem lakcímkártya alapján jár. Legalábbis nálunk nem. A tényleges tartózkodási hely a számít. Nem kell róla hivatalos papír sem. Az a lényeg, hogy õ is fel tudjon téged keresni. Neked is kényelmesebb lenne, ha helyben el tudnád intézni a dolgokat és nem kellene utazgatni miatta, mert a késõbbiekben ez egyre kényelmetlenebb lesz /gyerekkel pedig már fõleg/ vagy esetleg valami gondod van azzal, akihez tartozol?

Védõnõt nem választhatsz, mint háziorvost. Ahol élsz életvitelszerûen, annak a körzetébe kell járj, akkor is, ha nem vagy bejelentve!
A védõnõ nem lakcímkártya alapján jár. Legalábbis nálunk nem. A tényleges tartózkodási hely a számít. Nem kell róla hivatalos papír sem. Az a lényeg, hogy õ is fel tudjon téged keresni. Neked is kényelmesebb lenne, ha helyben el tudnád intézni a dolgokat és nem kellene utazgatni miatta, mert a késõbbiekben ez egyre kényelmetlenebb lesz /gyerekkel pedig már fõleg/ vagy esetleg valami gondod van azzal, akihez tartozol?
Nem ahhoz, a védõnõhöz kell járj, akihez a lakcímkártya szerint tartozol, hanem ahhoz, ahol éppen laksz, annak az utcának a védõnõjéhez!! Én többször is költöztem, mindig átjelentett a védõnõ ahhoz a védõnõhöz, akihez az, az utca tartozott, ahova költöztem, akkor is, ha egyáltalán nem vagy oda bejelentve, még ideiglenesen sem!!
2-es írja jól, nem a lakcímkártya számít, hanem hogy konkrétan hol laksz életvitelszerûen! Nekem sem szerepelt a lakcímkártyámban az adott cím, mégis oda jártam. És egyébként a védõnõi szolgálat honlapján konkrétan szerepel is, hogy így kell eljárni, tehát oda kell járnod, ahol laksz a valóságban. De hogy a kérdésedre is válaszoljak, nem fog feljelenteni, kisebb dolga is nagyobb annál, fõleg hogy valószínûleg nem is tud rólad, hogy kéne járnod... Viszont ha megszületik a baba, a nem illetékes védõnõ úgyis átrak a másikhoz, hiszen ki kell mennie megnézni a babát, és hetente jár eleinte, tehát nem a körzetében leszel megtalálható, nyilván nem fog kimenni, hiszen nem feladata... Szóval elõbb utóbb ki fog derülni... Jobban jársz ha ahhoz mész, akihez kell...
Akihez most jársz védõnõ, az tudja, hogy nem a bejelentett lakcímeden laksz? Szerintem õ tuti nem fog hozzád buszozgatni vagy autózni, ha messze laksz. Ugyanakkor jogszabály szerint nem járhatsz ahhoz a védõnõhöz, akihez a bejelentett lakcím szerint tartozol, de nem ott laksz. Sajnos kötelezõ a tartózkodási hely szerinti védõnõhöz járj, ha a baba megszületik, a védõnõnek hetente egy bizonyos ideig ki kell menni, messzirõl tuti nem fog! Egy lehetõséged van, lemondani a védõnõi szolgáltatást és átkerülni a gyermekvédelmisekhez vagy elviselni a tartózkodási hely szerinti védõnõt. Egyébként a kórházban megkérdezik, hogy hova viszed haza a babát és értesítik azt a védõnõt, aki ahhoz a lakcímhez tartozik, ahova a babát hazaviszed. Tehát a védõnõ, akit nem szeretsz, mindenképp megtudja, hogy szültél. Hacsak nem hazudsz a kórházban is!
A kérdező hozzászólása: Ahol lakom és nem ide vagyok bejelentve, volt a férjem és közte egy kellemetlen helyzet ami számomra is az, és így velünk foglalkozik folyamatosan, igazából nem szeretném hozzá hordani, megfelel ahová eddig jártam.az utazgatást eddig is megoldottam a babával semlesz másképpen, csak nem tudom, h ebbe van e vmi beleszolása az itteninek?
Igen, de akkor a gyermekvédelmisekhez kerülsz, ha lemondod a védõnõi szolgáltatást
Én úgy tudom, hogy a védõnõi "szolgáltatásról" még le is lehet mondani.
Nem hinném, hogy ilyennel törõdne a védõnõ.Egyébként ha a lakcímkártya szerint x-hez tartozol, akkor y-nak semmi köze hozzá.Esetleg meg lehet mondani, hívja fel x-et, hogy jársz-e rendesen.
Lakcímkártya szerint egy 25 km-rel odébb lévõ településre kéne járnom védõnõhöz. Mégsem hozzá járok. Nem vagyok bejelentkezve oda, ahol lakom, de ez a kutyát nem érdekelte eddig, és gondolom ez így is marad. Legrosszabb esetben a másik védõnõ a Gyermekjólétit hívhatja, de ha õk kimennek, és nem találnak semmit, akkor semmi gond nem lesz.
1.vagyok Igen ez igaz, nekem is rákérdezett ott is lakok-e.De szerintem ha máshoz jársz, akkor máshoz jársz.Szerintem ebben is van szabad választás, mint a háziorvosban. Szerintem ezt meg kell beszélni azzal, akihez a településed, tehát tartózkodási helyed szerint tartozol.
Az, hogy babával is megoldanád az utazgatást az klasssz, csak éppen a védõnõnek kell kimennie hozzád, és õ biztos nem fog utazgatni azért, mert kellemetlen helyzetbe kerültél az illetékessel. Egyébként ez pedig egy kicsit gyerekes. Konfliktus van, na bumm, nem lehet minden elõl kitérni, a jövõben is elõfordulhatnak ilyen helyzetek. Ne kell vele foglalkozni, elvégzi a dolgát, azt meghallgatod, a többit meg elengeded a füled mellett. Nem olyan elmélyült a kapcsolat a védõnõ meg az anyukák között, a terhesség alatt azt a havi 1 alkalmat, ami 10-15 perc ki lehet bírni, akármilyen a viszony, és ha megszületik a baba, az elsõ hónapban úgy emlékszem hetente jött egyszer a miénk, az is 5-10 perc, utána havonta vagy még ritkábban egy idõ után...szerintem nem egy nagy tragédia, ebbõl nem csinálnék ügyet, gyermekvédelemhez kerülni, stb... Szerintem szorítsd össze a fogad és járj hozzá. Ha tényleg ilyen rossz a viszony, õ sem fogja erõltetni hogy túl sokat foglalkozzon veled...

12 hetes kismama vagyok. Nem tudom, mit higgyek és mit nem. Az orvos mindenre azt mondja, hogy nincs probléma, de a védőnő mindig mindent felfúj. A védőnő miért mond ellent az orvosnak?

Véd?n? szerint nagy baj, hogy fáj a hasam. A doki szerint meg nem fogok bele halni!

Legjobb válasz: Szió! A hasfájás lehet egyszerûen a méhtágulás következménye is, amit bár érzel, nem veszélyes jelenség. A dokinak higgyél mindenképp, õ diplomázott ebbõl!! :-) Nekem is olyan béna védõnõm volt, aki saját magát cáfolta meg többször az állításaival, néha már le is írtam amiket mondott, mert egyeztetni akartam a dokival, hogy most mi is van... Bízz az orvosodban, tudnia kel mit csinál.

Szió! A hasfájás lehet egyszerûen a méhtágulás következménye is, amit bár érzel, nem veszélyes jelenség. A dokinak higgyél mindenképp, õ diplomázott ebbõl!! :-) Nekem is olyan béna védõnõm volt, aki saját magát cáfolta meg többször az állításaival, néha már le is írtam amiket mondott, mert egyeztetni akartam a dokival, hogy most mi is van... Bízz az orvosodban, tudnia kel mit csinál.
Figyelj egy kicsit befele, az ösztönökre. Muszáj. A védõnõnek minden baj, egyszer egy órát bõgtem a kocsiban mikor kijöttem tõle, pedig nem vagyok egy érzékeny alkat. Én meg túl kövér vagyok állítólag:)
Az orvos tudja mit csinál. Nem fog egy rendellenes terhességet "favorizálni". Neki is az az érdeke, hogy egészségesek legyetek mind a ketten. Ha bízol az orvosodban, akkor higgy neki. Amiket meg a védõnõ mond kérdezd meg az orvosodtól. Hidd el meg fogja mondani, ha hülyeség és meg fog nyugtatni. Konzultálj az orvosoddal. Én mindent megkérdeztem, még azt is ami szerintem neki olyan természetes volt. Saját megnyugtatásodra mindent kérdezz meg az orvostól, amiben bizonytalan vagy. SOk sikert a babához!
A has természetes, hogy fáj, nõ a méhed, emiatt ne aggódj. Inkább az orvosodnak hidj.
A védõnõ nem orvos, ennyi!:)
Én is kerülöm a védõnõt. Mindenképp az orvosban bízz, õt választottad, a védõnõ meg körzeti (gondolom). Azért sápítozik, mert nem tud semmit és le akarja magát védeni, nehogy úgy tûnjön, mintha valami nagy bajnak nem tulajdonítana jelentõséget. Ereszd el a füled mellett. Az orvos szerinted kockáztatná, hogy valamit lebagatellizál? Figyelj befelé és vigyázz magatokra!
Velem ugyan ez van!Ahány orvos annyi válasz.Már kórházba is voltam ez miatt.Nem találtak semmit.22hetes kismama

Nem értem hogy a védönőm miért azt irta a papira, hogy 6 hetes vagyok, egy másikra meg, hogy 7 hetes, ha április 16 volt meg a menstruáciom utoljára akkor nem a 8. dik hétben járok?

Legjobb válasz: nekem ápr.14-én volt meg utoljára,ma vagyok 8 hetes és 2 napos terhes. nem tudom,neked miért írt kevesebbet.lehet,hogy õ nem számolta bele az utolsó menstruáció és a peteérés közötti 14 napot.

nekem ápr.14-én volt meg utoljára, ma vagyok 8 hetes és 2 napos terhes. nem tudom, neked miért írt kevesebbet.lehet, hogy õ nem számolta bele az utolsó menstruáció és a peteérés közötti 14 napot.
A teljesen betöltött hetek számítanak csak. nekem ápr6-án volt meg utóljára és így most vagyok 8hetes és 1napos. Ez pedig ugye a kilencedik hét kezdete, de 9 hetes csak jövõ héten kedden leszek. Nyugi, ez a zûrzavar végig így lesz majd! Az elsõ babával én is állandó gondban voltam, ezért csak annyit mondta 2 hónapos, 6hónapos vagyok! :) )) Boldog babavárást!
Még csak most töltötted be a 7. hetet. Azt nem értem miért ír 6.-at.
MOst már én sem értem. Án is április 06-i vagyok és szerintem már 9 hetes vagyok. És szerintem Te is betöltötted már a 8. hetet. VAGy hogy is van?
Szia! http://www.timmermann.hu/index.php?m=szules_kalkulator Szülés kalkulátor Szülés várható idõpontja: 2009-01-20 Fogamzás feltételezett ideje: 2008-04-30 Betöltött hét: 8 Hátralévõ napok száma: 223 Trimeszter: elsõ Magzat átlagos méretei: * GS (petezsák): 30 milliméter * CRL (Ülõmagasság vagy magzat hossza): 16 milliméter * BPD (Fejszélesség - falcsont távolság): 7 milliméter * Súly: 1 gramm * Látható változások: Ebben az idõszakban naponta kb. egy millimétert növekszik. Láthatókká válnak a végtagbimbók. Megkezdõdik az érzékszervek szemmel is látható fejlõdése. Boldog babavárást mindenkinek! 9 hetes kismama
Szia! Én a naptarak.com odalon találtam egy nagyon jó terhesnaptárat, napra, hétre, hónapra pontosan követi az eseményeket. Kinyomtattam és kitettem a falra, így mostmár mindig tudom mikor mi van. Nekem segített.

Miért mindenki az anyát figyeli szülés után? Miért nézi az orvos, a védőnő azt, hogy az anya milyen lelkiállapotban van? A család miért nem elég erre a feladatra?

Miért foglalkoznak ezzel kívülállók? Nem az ? feladatuk a gyerek felnevelése. Ahol tényleg nagy baj van, ott meg be sem avatkoznak, csak az átlagos embereket piszkálják. Egy roma családot ki sem mernek kérdezni, annyira félnek t?lük.Szinte már kellemetlenek az érzéseimre vonatkozó kérdések, tudom, hogy azt lesik, hogy depresszós vagyok-e vagy sem. Az apával meg nem foglalkozik senki, közben az egész család kihat a gyerek fejl?désére.

Legjobb válasz: Mert a védõnõ és az orvos sokkal elõbb észreveszi a szülés utáni depresszió tüneteit mint a család Már csak azért is mert ez a szakmájuk ezt tanulták míg a család inkább az újszülöttel van elfoglalva

Mert a védõnõ és az orvos sokkal elõbb észreveszi a szülés utáni depresszió tüneteit mint a család Már csak azért is mert ez a szakmájuk ezt tanulták míg a család inkább az újszülöttel van elfoglalva
igazad van. talán csak azért, mert a szülés utáni depresszió gyakori. a férfiaknak biztos vegyes érzelmeik vannak, általában akkor örülnek a babának ha már megszületett, még ha elõtte húzódzkodnak is tõle, büszkék rá hogy az övék, de biztos sokszor háttérbe szorulva érzik magukat.
Szerintem inkább örülj neki, hogy ennyien törõdnek veled. Épp most hallottam, hogy egy fiatal nõ 28 éves, miután megszülte a második gyerekét, (az idõsebb 2 éves) öngyilkos lett. Õ is depressziós volt. Képzelheted mi van a családban, és a baráti körben.
Azért figyelik meg az anyát - már ha olyan szerencsés, hogy figyelnek rá - mert a hormonváltozás miatt nagyon labilis lesz a lelkiállapota, és könnyen depresszióba fordulhat, amit nagyon nehéz idejében észrevenni, és akkor már nehéz kezelni. Velem a kutya nem foglalkozott szülés után, a család is inkább a gyerekkel volt elfoglalva, pedig közel voltam a depresszióhoz, folyton spontán sírtam minden ok nélkül. Ezzel a férjem nem tudott mit kezdeni, a "szakértõket" pedig nem érdekelte. Ennek semmi köze a gyerekneveléshez, se az utcán mászkáló savanyú emberekhez, ennek az anyához van köze csak és kizárólag. Örülj neki, hogy törõdnek veled, nekem is jól esett volna.
Mert nagyon veszélyes a szülés utáni depresszió. Nekem nagyon sokáig rémálmaim voltak szülés után. Álmomban mindig megöltem a gyerekeimet (a legváltozatosabb módon)és mindig sírva ébredtem. Ha akkor nincs a védõnõ, akivel megbeszélhetem a gondjaimat, akkor biztos hülyeséget csinálok. A férjem külföldön dolgozott, én meg egyedül maradtam 3 újszülöttel segítség nélkül, teljesen rutintalanul.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat. Engem az zavar, hogy zárkózott vagyok, nem szoktam az érzelmeimrõl beszélni. Szülés, terhesség elõtt senkit nem érdekelt hogy vagyok, még jóformán gyógyszert sem akartak felírni. Csak egy idétlen érzés fog el, hogy a zárkózottságom miatt azt hiszik, hogy titkolom, de depressziós vagyok. Vagy esetleg kiül az arcomra, hogy nem aggódom a gyerek miatt minden apró ügy miatt. Éppen építkezünk is, és így ez is elvonja a figyelmemet a napi rutinról. Mindent precízen elvégzek, ami a gyerekkel kapcsolatos, de nem szoktam neki gügyögni mint más anyák. Ilyenkor úgy érzem, hogy azt figyelik a rendelõben, hogy miért nem teszem.

Szerintem fontos hogy a védőnő meglepetésszerűen menjen családlátogatásra! Egyeseknek ez miért nem tetszik?

Ezzel sok családon belüli er?szak megel?zhet?(lenne) de sok anyuka nem tartja fontosnak,gondolom azok akiknél minden rendben van de attól még ennek vonatkoznia kellene mindenkire általánosan.

Legjobb válasz: Nem hogy nem fontos,de szerintem udvariatlan valahová meglepetés szerûen beállítani,ha védõnõrõl van szó ha nem. Normális szülû-védõnõ kapcsolatban szerintem meg KELL beszélni a látogatás idõpontját.

Nem hogy nem fontos, de szerintem udvariatlan valahová meglepetés szerûen beállítani, ha védõnõrõl van szó ha nem. Normális szülû-védõnõ kapcsolatban szerintem meg KELL beszélni a látogatás idõpontját.
A párom rengetegszer délelött alszik, mert éjjel melózik-a védönõ felcsöngette, nem egyszer.Én általában lent vagyok sétálni délelöttönként a lányommal, amikor jön, tehát nem vagyunk itthon.Mindenkinek megvannak a programjai.Sajnos ezzel a házasságon belüli erõszak nem elõzhetõ meg.Bár ilyen könnyen menne...
Szerintem sem illik szó nélkül beállítani. Nem gondolom, hogy bármi pont akkor, ott derülne ki!Ráadásul tényleg nagyon kellemetlen tud lenni, ha pl.mondjuk kupi van..Igaz semmi köze hozzá, mert nem ezen múlik a gyerek jólléte, de mégis van egyfajta megfelelési kényszer a védõnõ felé.
Szerintem is az lenne a normális, ha megbeszélt idõpontba jönne. Úgy gondolom, hogy a védõnõnek kellene, hogy annyi ember ismerete legyen, hogy kiszûrje az esetleges problémás családokat. Már ha nem felületesen végzi a munkáját. Érdekes, hogy amíg terhes voltam havonta jött, mióta megszületett a picikém aki már 6 és fél hónapos, 2-3xvolt nálunk annak ellenére, hogy rengeteg kérdésem lett volna. Ha telefonon keresem, gyakran fel sem veszi, vissza sem hív. Bocs, hogy nem minden része a kérdésre vonatkozik:)
Azért mert bunkóság bárhova csak úgy beállítani. Én nyitottam reggel a kérdést errõl, nálunk nem az van, hogy egyszer-kétszer bejelentés nélkül jön, hanem MINDIG! Kívánom, hogy hozzád is állítson be 2 hetente egy idióta védõnõ anélkül, hogy elõre jelezné! Megérdemelnéd.
Hozzánk mindig bejelentés nélkül érkezik.Csakis egy dolog miatt zavar.Tudja, hogy a babám 10-tõl 11-ig alszik, és akkor jön, amikor épp szunyálni menne.Kiveri az álmot a szemébõl, mert épp a fogát akarja megnézni, vagy valami más kehéje van.Amikor nyitom az ajtót, már kérdezi is: -Jajj!Csak nem aludni készül a csemete? Volt olyan is, hogy apa éjszakázás után félálomban nyitott neki ajtót alsónadrágban.Hát ez sem zavarta. Simán jöhetne bejelentés nélkül, de csakis kicsit késõbb.
Nekem kellemetlen lenne, ha beállítana, mikor sietek, vagy más dolgom van. Neki is kellemetlen, ha nem talál otthon, vagy kitessékelem, hoyg nem érek rá. A védõnõ nem ellenõrizni jön, hanem szolgáltatást nyújt. Ez olyan lenne, mintha a fodrászom egyszer csak rám törne, hogy na most márpedig azonnal vágatunk. Ha ráérek, ha akarom, ha nem.
Minket is meglepett már a védõnõ, vmikor az ikreim 2 hónapos korában.Vetett ágyat talált, engem hálóingben, köntösben, 10 órakor.De tisztaság volt, a gyerekek el voltak látva, és békésen és elégedetten aludtak az ágyban.Én a rendetlenség ellenére büszke voltam magamra, mert látta, hogy valóban megbirkózom a feladattaokkal. Egy ilyen látogatás õszinte és egyenes, betekintés a család valódi életébe, és ezt egy védõnõ nagyon jól tudja, s nem is számít ilyenkor teás-kávés bájcsevegésre.Sok családban csak akkor "puccolják" ki magukat, meg a gyereket, ha tudják h jön a védõnõ, ezt szándékszanak leleplezni.
Nem gondolod komolyan, hogy a családon belüli eröszakot így kell megelõzni??? Szerintem simán bunkóság a védõnõtõl, hogy meglep, nem elég a pici, fõleg ha elsõ és minden idõdet leköti az elején, még érezd is magad szarul, hogy kupi van. Ha szól elõre a férjem szokott segíteni egy kicsit összekapni a lakást és jobban érzem magam.Nem kéne ilyesmivel stresszelni az anyukákat+semmi köze hozzá. Nekem az sem tetszik, hogy sokszor altatáshoz közeli idõben jön, amíg beszélgetünk a gyerek átlendül a holtponton, aztán jön a fáradtság miatti kinlódás. Látják így is egy hónapban egyszer, ha baj lenne látszana. Jó, egyszer mondjuk belefér, hogy lepje meg a családot a biztonság kedvéért, de ne mindig így érkezzen. Nekem is volt már, hogy mondtam ne jöjjön, gyerek felöltöztetve bent a kocsiba és éppen parkolok ki amikor hív, hát nem csinálom vissza, majd máskor szól elõre...ja 3 gyerekem van, talán nem szorulok annyira rá a tanácsokra, de a gyerkõcök összeszervezésébe belezavar egy ilyen szitu.
A kérdező hozzászólása: Igen, az egyik itt válaszoló ihlette a kérdésemet! Másfajta válaszOkra számítottam, nálunk ebbõl soha nem volt probléma, amikor jött a védõnõ kb 20 percet volt itt, ha aludt a baba akkor csendben volt...stb. Nem szégyelltem a lakást még rumlis állapotban sem mert tisztaság az volt és a baba is elvolt látva, nekem nincs megfelelési kényszerem a védõnõ felé, de szerintem semmi kivetnivaló nincs abban ha 1-2szer "rajtunküt" a védõnõ. Konkrét eset amikor értelmes(nek látszó) anyuka akivel jól lehetett kommunikálni hordta a gyerekét rendesen egészséges rendelésre, oltásokra, szegény babát az orovshoz is mert hurutos volt a gyereke és nem jöttek rá hónapokig hogy miért, egyszer a védõnõ csak úgy kiment és ennek és a szomszédok elmondásának köszönhetõen kiderült hogy 1 hónapos kora óta higított tehéntejjel itatja a babáját mert nem volt pénze másra!!!!!
szerintem is jó, hogy csak úgy beállít! nem mondom, hogy kényelmes, de a mi védõnõnk értelmes, és ha látja, hogy épp indulunk vagy álmos a gyerekem, akkor nem zavar, vagy ha vendégek vannak például. nekem nincs rejtegetnivalóm, bár sokszor van nálunk is kupi és kosz is sajnos. a kivitelezõ kicsit átvert minket a kulcsrakész házzal, így amikor hazajöttünk a babával még nem volt járólap, festés, bútor a szobájában, nem volt konyhabútorunk... de sajnálom, ez van. azért nem purtiban élünk és ha éppen nem munkások járnak fel-alá, nyugodtan lehet enni a padlóról (hiszen a gyerekem is azt nyalja...)! és bizony volt, hogy délután egykor még pizsiben fogadtam, és félre kellett tennem egy kupac vasalatlan ruhát, hogy le tudjon ülni, de ezen nem problémázott, mert mint mondta, másnál is elõfordul, sõõõt még nála is:) és igen, szerintem is az a jó, ha a tényleges mindennapi állapotokat látja, nem az "ünnepit"!
Én teljesen egyetértek a kérdezõvel.Az egy dolog, hogy kupi, kosz van és ez esetleg kényelmetlen lehet.De ahol lakom egy másik védõnõ, mindig elõre megbeszélt idõpontokba érkezett.Egyszer váratlanul betoppant épp azért mert a nagylányon látta hogy valami nem stimmel (5 éves).Állítólag a 4 hónapos pici lányhoz ment.Találkozott már a nagyobb lánnyal elõtte 2 alkalommal és furcsállta miért olyan zárkózott , lehangolt úgymond kezelhetetlen. Szerencsére csak a nagylányka volt otthon, kint játszott az udvaron, anyuka a sarki boltba ment.Addig pedig meg tudta miért olyan amilyen. Apuka nem csak anyukával érintkezett, sajnos. És hiába jó emberismerõ valaki, az nem mindig 100%.
Szia! Szerintem is fontos dolog hogy meglepetésszerûen kijárjon, nálunk ilyen 2 alkalommal fordult elõ 1 éves koráig a lányomnak, most 16 hónapos. Neki ez a dolga, ha valakinek nincs takargatnivalója nincs ezen felháborodva. És most felháborodás alatt nem az értem hogy itt megbeszéljük hogy jó vagy nem, mert elmondjuk csak a véleményünket, hanem amikor pl. a védõbe az anyuka szidja nyakra fõre a védõnõt hogy hogyan merészelt megbeszélés nélkül beállítani.
Hozzank mindig bejelentes nelkul jon, megszoktam, alapban nem zavar, foleg, hogy kosz amugy sem szokott lenni, max a szokasos rendetlenseg (egy 20 honapos es egy 6 honapos fiam van, a nagyobbik gyerek 5 perc alatt szetteriti minden jatekat es egybol a kupi latszatat kelti, de ez normalis). Megis volt mar ket olyan szituacio, amikor kifejezetten zavart a meglepetese. Egyik alkalommal nem voltunk otthon, megcsak nem is a kornyeken, hivott mobilon es eleg neheztelve beszelt, merthogy o most kijott hozzank es mi miert nem vagyunk otthon. Kb mintha mas dolgunk sem lenne, csak varni, hatha jon valaki. A masik alkalommal vendegeket vartam delutan, a reggelunk elcsuszott a nagyobbik gyerek miatt, a kicsi eppen fogzott. Nekem meg kellett foznem egy komplett vendegvaro ebedet, takaritani es esetleg meg magamat is rendberakni. Mindezt ugy, hogy a pici nyugos volt, 5 perc ringatas utan kb 10 percet volt el egyedul. En zihaltan, leizzadva a konyha kozepen pucoltam a zoldsegeket, a hazban 100 fok, harom langon fott az ebed, az osszes szonyeg az udvaron, a nappaliban a padlo eppen szaradt, a pici aznap eloszor pont bealudt, ezzel megadva az eselyt arra, hogy talan sikerul mindennel vegeznem. Es akkor csengetett a vedono. Ebben a szituacioban a papat sem lattam volna szivesen.
Hozzánk egyszer jött anélkül, hogy szólt volna, nem voltunk itthon. Azóta mindig bejelentkezik, sõt megbeszéljük, hogy mikor a legjobb. Nem készülök rá különösebben, de így legalább itthon talál minket.
Jó annak akit nem zavar, hogy egy kicsit rumliba találják otthon, ja és persze az is elhangzik, hogy uuugyan, másnál is van így, de én sajnos fültanúja voltam amikor 2 védõnõ kibeszéli egymás között a családokat, épp kint voltam a váróban és kihallatszott, azóta mindig bennem van ha jön hozzánk, hogy visszamegy és mit fog mesélni a többieknek. Volt hogy a nagyobb gyerekeimmel kapcsolatban kértem volna tanácsot, de nem mondott épkézláb ötletet. 5 és 3 évesek a "nagyok".
Elsõ vagyok Engem nem azért zavarna hogy bejelentkezés nélkül jönne a védõnõ, mert kosz van a lakásomban.Itt több anyuka is azt válaszolta, hogy nem zavarja a váratlan látogató, mert náluk mjindig tisztaság van.Jelentem nálunk is tisztaság van mégis szerintem az a normális ha idõpontegyeztetés után jön.Még a rokonok is.Én se állítok be sehová hívatlanul. Másodsorban a családon belüli erõszak nem így fog kiderülni:(((

A nőgyógyászom azt mondta hogy egyáltalán nem kötelező a védőnőhöz járni, ez igaz? Egyáltalán miért is kell hozzá menni? Mi van ha csak a magándokihoz járok?

Legjobb válasz: én úgy tudtam hogy kötelezõ legalább 4 alkalom, ahhoz hogy megkapd az anyaságit, de a belinkelt kérdések alapján ezek szerint a doki is pecsételhet viszont a hivatalos állásfoglalástól függetlenül szerintem nem árt védõnõhöz járkálni, õ mért súlyt, vérnyomást, megnézi a vizeletet, megkérdezhetsz tõle bármit, stb. és aki nem megy védõnõhöz, annak a dokija méregeti a súlyát a magánrendelõbe? nem hiszem. szóval én elmennék a védõnõhöz a magam és a babám érdekében, ártani biztos nem fog

én úgy tudtam hogy kötelezõ legalább 4 alkalom, ahhoz hogy megkapd az anyaságit, de a belinkelt kérdések alapján ezek szerint a doki is pecsételhet viszont a hivatalos állásfoglalástól függetlenül szerintem nem árt védõnõhöz járkálni, õ mért súlyt, vérnyomást, megnézi a vizeletet, megkérdezhetsz tõle bármit, stb. és aki nem megy védõnõhöz, annak a dokija méregeti a súlyát a magánrendelõbe? nem hiszem. szóval én elmennék a védõnõhöz a magam és a babám érdekében, ártani biztos nem fog
Nem tudom kinek tetted fel a kérdést én az elõtted szóló 35 hetes kismama vagyok, de nem magán kórházban fogok szülni, hanem Pécsett, a Szülészeti Klinikán. Ha nem nekem szántad, akkor, bocs. A klinikán vannak a kötelezõ ultrahangok, vérvételek és ott szülész az orvosom. Lehet, hogy más a rendszer, és a betegek kerülgetését a nem kismamákra értettem. Ebben a megyében ebben lenne részed, én maximálisan elégedett vagyok, ezért írtam le, hogy jól szervezetten is mûködhet a dolog. 35 hetes kismama
Magánkórházban is fogsz szülni? Csak azért kérdezem, mert biztos kényelmes lehet így, hogy nem kell más "betegeket" ahogy te írod, kerülgetni, akik ugye ugyanolyan várandós kismamák, mint te, semmivel sem különbek!!!!viszont a kórházban nem csak és kizárólag te leszel... Én speciel szeretek várakozás közben, mert bizony van amikor hirtelen összegyûlünk NST-re egypáran, közben beszélgetni kismamákkal. Ma is megismerkedtem egy nagyon kedves anyukával. 2 gyerekes 37hetes km
Igen. Õ kapja meg az eredményeimet is. Havonta találkozunk, megbeszéljük mi az aktuális arra a hónapra, nálunk tök jól mûködik a rendszer, mert a szülészeti klinikán veszik a vért, itt vannak az uh-k és az nst, és ott a terhes patológiai ambulancián adják oda a beutalókat és a felvételnél kérhetsz idõpontokat. Szinte sehova nem kell menni, minden egy helyen és fõleg nem kell más betegeket kerülgetni. 35 hetes kismama
és vérvételre stb is elküld?
Le lehet mondani írásban a védõnõi szolgálat igénybevételérõl. Orvosi pecsét elég a terhesgondozás igazolásához. Nagyon meg vagyok elégedve a védõnõmmel. Az magánorvosom minden hónapban megméri a súlyom, a vérnyomásom, vizeletet néz, szívhangot hallgat :) 35 hetes kismama
3x vagyok terhes, de nõgyógyászdoki a súlyomat és a vérnyomásomat még soha nem mérte meg. A védõnõ vizeletet vizsgál, ellát tanácsokkal, elküld vérvételekre, kitölti a hozzá szükséges beutalókat, minden kelléket ad hozzá, panasz esetén segít, bokadagadást néz, magzati szívhangot vizsgál... meg se fordult a fejembe, hogy ne járjak hozzá....
37 hetes kismama valamit nagyon félre értettél. Ma voltam reggel a klinikán uh-n, délután a nõgyógyászom magán rendelésén: vérnyomás, vizelet, súlymérés, kenetvétel és méhszájvizsgálat, megbeszéltük a jövõ heti nst-t és vérvételt. Természetesen a beteget nem a többi kismamára értettem :(, hanem ha olyan intézménybe kellene vizsgálatokra járni, ahová BETEGEK járnak....Pécsen mindent el lehet intézni a szülészeti klinikán, ha valaki így akarja.... 35 hetes kismama

Miért van az, hogy a legtöbb védőnőnek nincs gyereke? Ami a nagy könyvekben le van írva nem biztos hogy mindig jó, nem? Azért a tapasztalat is fontos. vagy csak én vagyok ilyen naiv?

de van amikor szívesebben megfogadom egy tapasztalt anyuka tanácsát, mint a véd?n?ét, akinek nincs gyermeke.

Legjobb válasz: Hát, igen, erre én is kíváncsi lennék. Gyakorlatilag sajnos semmilyen használható tanácsot nem kaptam a jelenlegi védõnõmtõl, akinek a diplomáján még meg sem száradt a tinta, neccharisnyában és hasig sem érõ pólóban jelenik meg idõnként, hogy eldarálja, melyek épp a hozzátáplálásban soron következõ dolgok, és ebben ki is merül a tevékenysége. Volt úgy, hogy kérdeztem tõle, mert voltak problémáink. Nos, erre vagy azt mondta, hogy á, ez nem gond, vagy azt, hogy õ nem tudja, kérdezzem a gyerekorvost. Tényleg nem nagy segítség. Nem tudom, hogy segítene-e, ha lenne gyereke. Bár az õ esetében attól tartok, hogy egyedül nem nagyon boldogulna vele:) Szerintem inkább az a fontos, hogy nyitott legyen a védõnõ, nem feltétlenül az, hogy legyen saját személyes tapasztalata. Úgy gondolom, jó lenne, ha õk is tudnának tanulni azoknak a tapasztalataiból, akiknél a nagykönyv nem mûködik...

Hát, igen, erre én is kíváncsi lennék. Gyakorlatilag sajnos semmilyen használható tanácsot nem kaptam a jelenlegi védõnõmtõl, akinek a diplomáján még meg sem száradt a tinta, neccharisnyában és hasig sem érõ pólóban jelenik meg idõnként, hogy eldarálja, melyek épp a hozzátáplálásban soron következõ dolgok, és ebben ki is merül a tevékenysége. Volt úgy, hogy kérdeztem tõle, mert voltak problémáink. Nos, erre vagy azt mondta, hogy á, ez nem gond, vagy azt, hogy õ nem tudja, kérdezzem a gyerekorvost. Tényleg nem nagy segítség. Nem tudom, hogy segítene-e, ha lenne gyereke. Bár az õ esetében attól tartok, hogy egyedül nem nagyon boldogulna vele:) Szerintem inkább az a fontos, hogy nyitott legyen a védõnõ, nem feltétlenül az, hogy legyen saját személyes tapasztalata. Úgy gondolom, jó lenne, ha õk is tudnának tanulni azoknak a tapasztalataiból, akiknél a nagykönyv nem mûködik...
elsõ vagyok. értem, hogy mire gondoltál:-) amúgy ne foglalkozz vele szerintem. én meghallgatom, sõt, ha kérdez, hát azt válaszolom, amit hallani akar. aztán, hogy az valóban úgy van-e vagy nem, azt nem kell tudnia. én a belátásom szerint csinálom a dolgokat a gyerkõccel kapcsolatban. elolvastam néhány szakkönyvet, beszélgetek anyukákkal, olvasgatom a fórumot, és a végén a kérdésemre összerakom a választ:-) Múltkor megkérdezte a védõnõ: ugye már nem ölben etetem a gyereket???? kb ennyi felkiáltójel volt a mondat hangsúlyán:-) ÁÁÁ, dehogyis, mindig az etetõszékében eszik. Õ megnyugodott. Én meg egyszerûen nem erõltetem. nem szereti az etetõszékét a fiam, legalábbis nem arra használja, hogyegyen benne, hanem, hogy nézelõdjön. enni csak ölben hajlandó. hát akkor egyen ott. majd ha eljön az ideje, eszik az etetõszékben is:-)
hát, ez is egy szakma. tanulja, amit kell, de nem szabhatják meg feltételül a végzettségéhez, hogy legyen gyereke:-)
Az enyém idõsebb, van gyereke, mégsem mondott még semmi olyat, amit ne tudtam volna. Sõt, 8 hónapos a lányom, de mióta megszületett, két alkalommal láttuk lakáson a védõnénit (a 2. napon, és a gyerek 3 hetes korában). Havonta elmegyünk tanácsadásra, ott kapok egy nagy mosolyt, a lányom pár kedves szót. Megkérdezi: "minden rendben van?", én rábólintok. Érdeklõdik mit csinál, mit eszik a lánykám. Én elmondom, amit jónak látok, a többirõl mélyen hallgatok. Kioszt néhány "szuper" tanácsot, egyik fülemen be, ... Majd mosolyogva távozunk. Ennyi. :) ) Nem vagyok vele kisegítve, de nem is hiányolom. Legalább nem jár a nyakamra, amikor úgy nézek ki, mint akit kétszer kih.nytak, a lakás szalad, a gyerek meg üvölt az etetõszékben talpáig kajásan. ;) Látod, néha nem ér semmit a tapasztalat, pláne, hogy a gyereke kb. annyi idõs, mint én (szerinted õ mikor adott tejet, tojást, lisztet, ... a gyerekének 30 éve?).
Azén védõnõm is fiatalka, na de ez nem is zavart volna mert nagyon segítõkész, de a szúnyógcsípést nem ismerte fel a gyerekemen.
Nekünk 2 védõnénink volt (költöztünk) és mindkettõvel meg voltam elégedve. Egyiknek sem volt gyereke amúgy. Az elsõ fiatalka volt, de mégis minden kérdésemre tudott válaszolni. A második velem egykorú lehet kb. Nagyon tündéri õ is, tényleg szokott segíteni a tanácsaival. De õ nem kõbevésett szabályokat mond például a hozzátáplálásnál sem, hagy szabad teret nekem is. Szerintem nem feltétlenül fontos a tapasztalat. A védõnõ többnyire el tudja mondani az összes lehetõséget, aztán te tudsz választani az igényeid szerint a megoldásokból. Nekem például mikor elkezdõdött a fogzás, adott a védõnõ egy részletes leírást a kapható szerekrõl, amikkel enyhíthetem a fájdalmát. Le volt írva mindegyiknél, hogy milyen tünetek esetén melyik az amelyik valószínûleg beválik. Én inkább a védõnõre szavazok. Ha itt körülnézel a fórumon, rengeteg az olyan anyuka, aki csak a saját véleményét fogadja el jónak és nem is hallgat meg másokat.
Na az enyémnek van egy 14 éves fia. Kiváncsi lennék, hogy hogy nõtt fel a gyerek, mert nekem annyi zagyvaságot összehord, hogy néha csak lesek. És ami véletlenül használható, azt itt a neten is megtalálom, mert azokat a tanácsokat meg mintha könyvbõl olvasná. Tényleg jó lenne ha néha személyes tapasztalatot is megosztanának a védõnõk. Kicsit hitelesebb lenne.
hOgy jót is mondjak:nekem 3 védõnõm van és szuperek! Az elsõ most ment nyugdijba, vén róka :) , az utódja fiatal anyuka, ha nem nagykönyv szerinti a tanàcs, ezt mondja: ezt nem a vèdõnéni mondja, hanem a Tündi mondja:) és mindközött a legmenõbb védõnõ a harmadik:õ az anyukám:)
Ne is mondd... Nem elég, hogy gyereke nincs, de még vagy 5 évvel fiatalabb is nálam... Ha gondom volt és felhívtam, vagy elmondta ugyanazt, amit én már a neten összeolvastam, vagy pedig gõze sem volt a problémáról. Hát köszi.
A védõnõk éppen azért vannak, hogy az egyetemes tudásukat megosszák az anyukákkal, amihez nem kell feltétlenül tapasztalat.Mert ennek a gyermekvállalás dolognak két része van:amit tudni kell és amit csinálni. És természetesen nem kötelezõ megfogadni a tanácsát, õ csak azt mondja, amit a kutatások, és több agyas támaszt alá.Azt senki nem mondta h az is a legjobb.
A kérdező hozzászólása: félre érteted a kérdésemet én nem is azt gondoltam hogy legyen feltétlenül gyerekük :) csak egy tapasztaltabb anyuka hitelesebb egy picit hisz õ tapasztalja a dolgokat és nem megtanulja evvel nem akartam senkit megbántani
Szerintem ez nem nem számit.A nõgyógyászom férfi, tehát sohanam volt terhes, sohasem szült és mégis mindenre maximálisan tudta a választ.Mikor megszültem anyukáméknál voltam egy pár hétig.Ott a területi védönõ fiatal volt, gyerek nélkül, teljesen megbiztam benne.Az itthoni védõnõmnek 3gyereke van, egy értelmes választ nem kaptam még tõle, csak azt hogy vagy-vagy.Titokban még mindig felhivom a fiatal védönõt.Szerintem jo képzést kapnak, gyakorlaton szereznek tapasztalatokat.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!