Találatok a következő kifejezésre: Miért nem a szavamra (55 db)

Miért engedi az oldal a kérdésekben értelmetlen szavak használatát? (ien, oan, vok, yó, stb. ) Ha már a többes szám második személyt is tiltja a kérdésben, ezt miért nem lehet? Idegesítő!

Legjobb válasz: Ezzel csak az a baj, hogy a program nem ember, nem tud ember módjára gondolkozni. Gondold át, ha letiltanák a szûrõvel mondjuk a "vok" szócskát, hogy ne lehessen kiírni, akkor semmilyen szót nem lehetne kiírni, amelyben szerepel, tehát a vokál, avokádó, nyelvoktató stb. (most a keresõt néztem, akik írtak ki ezzel kérdést) szavakat sem. "ien, oan" ezek a betûkapcsolatok töméntelen magyar szóban szerepelnek. Egyes szavaknak annyi formája lehet, hogy képtelenség mindet letiltani.

Ezzel csak az a baj, hogy a program nem ember, nem tud ember módjára gondolkozni. Gondold át, ha letiltanák a szûrõvel mondjuk a "vok" szócskát, hogy ne lehessen kiírni, akkor semmilyen szót nem lehetne kiírni, amelyben szerepel, tehát a vokál, avokádó, nyelvoktató stb. (most a keresõt néztem, akik írtak ki ezzel kérdést) szavakat sem. "ien, oan" ezek a betûkapcsolatok töméntelen magyar szóban szerepelnek. Egyes szavaknak annyi formája lehet, hogy képtelenség mindet letiltani.
Tényleg jó lenne valamit tenni ellene, mert engem is zavar. Fõleg, ha huszonévesek így írnak számukra "komoly" kérdéseket vagy válaszokat. Talán az élete múlik azon, hogy a vagyok helyett vok-ot ír? 3 betûvel kéne többet írni, de nagy gond lehet... Eleve aki ilyen szófoszlányokkal ír választ, akármilyen jónak tûnik is én lepontozom, vagy nem is pontozom, mert számomra ezek komolytalan válaszoknak tûnnek.
A kérdező hozzászólása: Nem tiltja le az összes olyan szót, amiben benne van! A "ti" szóval sem enged kérdést kezdeni, viszont jópár szóban benne van.
Te magad írtad: "kérdést kezdeni" de a kezdõszó, meg ami általában csak magában szerepel, az más. Ha ezt könnyen meg lehetne egyszer oldani, akkor pl. senki nem kapna (végre) spam leveleket, mert a szolgáltatók meg tudnák oldani ezt is, hogy minden olyan szót kiszûrjenek. De amúgy engem is zavar, elkeserítõ, hogy mennyire nem tudnak rendesen írni sokan.
Én meg nem akartam okoskodni:) én is bocsi, ha úgy hangzott.
A kérdező hozzászólása: Nem értek hozzá, bocsi. Azért írtam, h kezdeni, mert a többit még nem próbáltam.
Igen, ez érdekes dolog. Nem enged többesszámban feltenni kérdést, mégis sokan kijátsszák. Sok mindent nem enged, ami pedig tán hasznos is lenne, de ilyen roncsolt szavakat meg igen. Egyébként, ha nem engedne ilyen szavakat, akkor idegen nyelven sem írhatnánk ki semmit, mert hibának venné. Vagy pl. a szarvas szóban van olyan részlet, ami önmagában trágárságnak minõsül. Ha tiltanák, nagyon bonyolult lenne körülírni, sokan nem is értenék.

Miért léteznek csúnya szavak és hogyan jönnek létre? Miért nem "törlik" ezeket a nyelvbõl?

Legjobb válasz: Mert használjuk õket azért nem törlik. Anyukád biztos mondta már, hogy ne beszélj csúnyán, de te nem hallgattál rá. Ha egy ember bejelentené a tévében, hogy törölte a csúnya szavakat, attól ugyanúgy használnánk õket, ezért fölösleges.

Mert használjuk õket azért nem törlik. Anyukád biztos mondta már, hogy ne beszélj csúnyán, de te nem hallgattál rá. Ha egy ember bejelentené a tévében, hogy törölte a csúnya szavakat, attól ugyanúgy használnánk õket, ezért fölösleges.
csúnya szavak? Az hogy néz ki?Ez a k betû olyan rosszul mutat a t mellett, töröljük. Ide ne írjunk hosszú í-t mert rondítja a külalakot?
Ha már csúnya szavaknál tartunk gondoltátok volna, hogy a fene is egy csúnya káromkodás? a magyar õsvallásban a fene egy gonosz démon volt aki a rosszindulatú daganatos betegségekért felelt. Tehát a fene vigye el-haljon meg....-ban Szép a mi magyar nyelvük ugye?:)
A csúnya relatív fogalom. Ami valakinek csúnya, másnak nem az. A nyelvben is. Másrészt kire gondolsz? Ki lesz, aki törli és honnan? A tudás (bármi legyen is) nem egy fájl a számítógépedben, amit törölhetsz, ha nem tetszik. A tudás az ember, az élet része. Nem törölhetõ, legfeljebb felejthetõ. De nem mindenki által.
De lehet törölni. Én már olvastam errõl. Nemes Döbrögi Dániel töröltette a lúd, liba, szavakat és helyébe az izét mondták. Biztosan ilyesmire gondol a kérdezõ.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A csúnya szavak hasznosak, amikor negatív indulatokat akarsz közvetíteni. Hogyan szidnád a fõnököt, a politikusokat vagy az idõjárást, ha nem lenne káromkodás? A pályafutásukat eleinte normális közszóként kezdik. Pl. a f @ sz az õsmagyar nyelvben egyszerûen azt jelentette, hogy h.ímvesszõ. Nem is volt rá más szó. Aztán maga a tárgy, amit jelölnek, kulturális tabuk alá kerül - ebben az esetben bejött a kereszténység, és az olyan, szexuális töltetû szavak, mint a f @ sz, nem számítottak többé ildomosnak. A szégyen és az elutasítás negatív érzelmei, amellyel ezek a szavak társulnak, aztán alkalmassá teszik õket arra, hogy más, hasonlóan elutasítot vagy dühítõ dolgok jellemzésére használják õket: "a k rva életbe!", "a ros.seb egyen meg", "ez a Kovács Jóska egy nagy f @ sz" stb. Mivel azonban mégiscsak kell valahogy nevezni ezeket a tárgyakat is, ezért az "elhasználódott" eredeti szó helyére körülírások, importszavak és hasonlóságon alapuló névátvitelek jönnek létre, amiket aztán alkalmazhatunk az orvosnál, a házaséletben vagy a szobatisztaságra nevelés során. Ilyen körülírás során jött létre a "hím.vesszõ" kifejezés, hogy az eredeti szó helyére lépjen - miközben az orvosi nyelvbõl beszivárgott a "pé.nisz", a gyermeknyelvbõl pedig a "fü.tyi" (eredetileg "fütyülõ") és a "ku.ki" (eredetileg "kukac"). Bizonyos értelemben tehát némelyikük törlõdik is a nyelvbõl, hiszen eredeti értelmükben nem nagyon lehet õket használni, és így nem adódnak át a szocializáció során a következõ nemzedékeknek. Ha viszont eléggé elterjed a szitkozódás mintázatai között, akkor elveszti tabutörõ erejét és durvaságát, és a bizalmas köznyelvben újra szalonképessé válhat. Ez történt pl. a "huncut" szóval, amely eredetileg a szu.ka kutyák bizalmasabb testrészeit jelentette, aztán általános szidássá durvult, míg végül annyira elterjedt, hogy már nem számított igazán durvának, és ma csintalan gyerekekre mondják. Hasonló dolgok történnek manapság a k rvával, amely - minthogy a szexualitást körbevevõ tabuk a 20. század folyamán sokat enyhültek - sokat veszített a durvaságából, és ma már egy-egy újságcikkben is elõfordul kicenzúrázatlanul. (Azért pöttyöztem meg bizonyos szavakat, mert a gyk cenzúrajelzõje kiakadt rajtuk az elsõ verzióban... :D De nem tom, melyiken, úgyhogy biztos, ami biztos.)

A magyarok többsége miért nem tudja normálisan kiejteni az angol szavakat?

Legjobb válasz: Azért mert nem tanulta meg!! Nem tartozik az alapmûveltséghez az, hogy tanulás nélkül is tudd, hogyan kell kiejteni idegen szavakat. Aki viszont tanulta annak elég ciki ha még úgy sem tudja. Mi magyarok szépen meg tudjuk tanulni más népek nyelvét mert alapból különleges az abc-nk sok olyan betûvel, ami a legtöbb abc-ben nincs meg. Mellesleg hozzátenném, hogy a külföldiek sem mindig tudják helyesen kiejteni a számukra idegen szavakat. Õk sem kivételek, úgyhogy ez nem magyar sajátosság.

Azért mert nem tanulta meg!! Nem tartozik az alapmûveltséghez az, hogy tanulás nélkül is tudd, hogyan kell kiejteni idegen szavakat. Aki viszont tanulta annak elég ciki ha még úgy sem tudja. Mi magyarok szépen meg tudjuk tanulni más népek nyelvét mert alapból különleges az abc-nk sok olyan betûvel, ami a legtöbb abc-ben nincs meg. Mellesleg hozzátenném, hogy a külföldiek sem mindig tudják helyesen kiejteni a számukra idegen szavakat. Õk sem kivételek, úgyhogy ez nem magyar sajátosság.
Van akinek van nyelvérzéke, van akinek nincs. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy magyar még mindig hamarabb megtanulja kiejteni az angol szavakat, mint mondjuk egy japán vagy egy francia (ismerek rá példát, ezért ezt a kettõt említem, de sok más népet is felsorolhatnék még). Kérdés, hogy kinek mi a normális. :) Egy brit angol nem biztos, hogy a mi normálisnak hitt kiejtésünket ugyanígy fogja értékelni.
Mert az angoltanárok egy része nem hajlandó arra, hogy külön kiejtésórákat tartson, ahol rengeteg példán keresztül megtanítja, hogyan kell az egyes hangokat, kimondani, a szavakat hangsúlyozni. Persze ebben a diák is hibás, mert õt meg általában kevésbé érdeklik az ilyen jellegû órák, mert itt beszélniük kell aktívan. Más részrõl meg tényleg létezik nyelvérzék, van aki jobban át tud venni a kiejtést egy-két hallás után, van akinek pedig évek aktív tanulása után is megmaradnak a rossz beidegzõdések. Viszont egy idõ után, amikor már az angol elért egy rendes szintet, ha hallasz "bennszülött" angolokat, akkor egy hét alatt át tudod venni az akcentusukat, mert hozzászoksz (saját tapasztalat).
akármennyire is akarja valaki megtanulni a kiejtést elég nehéz akcentus nélkül beszélni, ugyanis az angolban is vannak olyan hangok, melyeket rengeteg tanulás után is maximum csak néha tudunk eltalálni. ez olyan, mint a németnek a "gy" vagy a zs. gyõr helyett például általában gõrt mondanak, mert nincs az abc-jükben gy betû.
Mert nekünk más a hangkészletünk, akármennyire is sok fonémánk van. Ha egy gyerek a születésétõl fogva csak magyar beszédet hall, angolt pedig csak óvodás vagy kisikolás korától, akkor már a füle nem lesz képes különbséget tenni bizonyos beszédhangok között, helyette csak valami hasonlót fog képezni (pl. az angol "think" elején lévõ fonéma a magyar nyelvben nem létezik, ezért a nyelvtanulók közül ezt a hangot sokan vagy a magyar t-höz, vagy a sz-höz hasonlóan ejtik). Ettõl lesz az angol kiejtésünk "magyaros" hangzású. Nyilván ha valakit nem anyanyelvi tanár tanít, akkor a helyzet még rosszabb, hiszen így eleve magyar akcentussal hallja a gyerek az angol szavakat, úgy fogja megjegyezni. Sok gyakorlással meg lehet szokni az idegen hangokat, de ha rosszul vésõdik be kicsi korunkban, akkor már nagyon nehéz átszokni a helyes kiejtésre.
Nem csak a magyarok ilyenek. Éppen most néztem egy riportot a CNN-en, ahol egy afrikai férfi beszélt, nagyon profi kifejezéseket használt angolul, de feliratozták angolul, mert ezek szerint nem csak nekem, hanem az angol anyanyelvûeknek is problémát okozott a megértése. Egyszer hallottam egy indiaitól angol nyelvû elõadást, és ha csak egy pillanatra elbambultam, már azt hittem, nem is angolul, hanem egy számomra ismeretlen nyelven beszél. Annyira furcsa volt a kiejtése. Szóval nem a magyarokat kell ekézni. Ez természetes dolog.
Aki suliban tanítja sem anyanyelvi, akkor mégis mitõl várjuk a csodát? Szerintem aki komolyan veszi a nyelvtanulást próbálja kihozni magából a maximumot, de tökéletes sosem lesz, mivel nem oda születtünk. Szerintem minden igyekezetet értékelni kell, mert ma már az is nagy szám, ha valaki beszél egy nyelvet, majdnem mindegy, hogyan. Amíg Mo. ennyire alul marad a beszélt nyelvek arányában, addig én azt gondolom, hogy értékeljük, akárhogy is beszél egy ember, legalább beszél.
es melyik a helyes kiejtes? ahogy a skotok beszelik, ahogy a manchesteriek, ahogy a liverpooliak, ahogy a londoniak, ahogy a deliek, ahogy a keletiek?


Miért nem akarja mondani 1, 5 éves kislányom a szavak első betűjét? (pl nem azt mondja alma, hanem ama) Szintem minden szóval ez a"bajom". Más babája is mondd így szavakat?

Legjobb válasz: Talán azért,mert 1,5 éves?!Más babája ennyi idõsen van,h semmit nem mond.Ez legyen a legnagyobb bajod!:)

Talán azért, mert 1, 5 éves?!Más babája ennyi idõsen van, h semmit nem mond.Ez legyen a legnagyobb bajod!:)
Szomszéd kissrác 17-18 hónapos koráig meg mindennek csak az elejét mondta. - kap = kapu - Ap = Apa - Gab = Gabi - pak = patak, stb. Nyugi, örülj neki, hogy ennyit beszél!
Nem értem én sem, hiszen ebben a korban már Kazincy szépkiiejtési versenyen kellene részt vennie.... egyébként az almában az 'l' sem nem elsõ, se nem betû, hanem a második hang, amit nem ejt ki. Amúgy meg teljesen normális, és nem szabad ezért bántani a gyereket, leszólni, hogy "beszélj magyarul".
Mármint Kazinczy, mielõtt megkapnám a magamét.
Engem meg az zavar, hogy az én másfél éves lányom semmit nem akar beszélni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat.Büszke is vagyok rá, csak annyira zavar hogy nem akarja mondani a szavak elsõ betûjét.Igazad van kedves válaszoló, az almában tényleg az "l" is lemarad, de többségében csak a szavak elsõ betûje marad el.
tényleg örülj hogy ennyit mond másfél évesen. nem is értem mostanában már mindenki csodálkozik hogy másfél évesen még nem beszél a gyerek. pedig általában azért inkább két éves korukban kezdenek inkább beszélni a gyerekek legalább is szerintem. kisfiam másfél éves és kb 20 szót mond de nem tisztán. opa az apa, buu a tehén. mama, papa, vau, hoppá, mé ( még), áu(miáu) néha engem már egy kicsit idegesít hogy tõlem mindenki azt kérdezi hogy beszél e már a kisfiam. végül is beszél persze :) ne izgulj jó ez így ahogy van majd megtanulja.

Külföldön betűzik a szavakat itthon miért nem?

mire jó ez? egyáltalán hasznos?

Legjobb válasz: Itthon is szokták betûzni, pl. ha telefonálsz, és visszakérdeznek, akkor lebetûzöd a neved. Vagy arra gondolsz, hogy az angolszász országokban a iskolában is úgy tanulnak, h betûzve? Az azért van, hogy jól megtanulják egyes szavak helyesírását..gondolom én

Itthon is szokták betûzni, pl. ha telefonálsz, és visszakérdeznek, akkor lebetûzöd a neved. Vagy arra gondolsz, hogy az angolszász országokban a iskolában is úgy tanulnak, h betûzve? Az azért van, hogy jól megtanulják egyes szavak helyesírását..gondolom én
az angolok azért tanulják meg betûzve is a szavakat, mert sok szót nem úgy ejtenek ki ahogy leírják..egyébként én hasznos dolognak tartanám otthon egy magyar nyelvtan órán is, mert sokan nem tudnak helyesen írni így legalább lenne fogalmuk 1-2 szó helyesírásáról...
A kérdező hozzászólása: ok köszi! gyõzike - lapda :D
ez csak angol területen szokás. ha kinyitsz egy angol szótárat, akkor azt fogod látni, hogy a szavak mögött van még valami összevissza dolog kapcsos zárójelben leírva. ez a kiejtés. gondolj bele, mennyi kapcsolat lehet a kiejtés és az írás között, ha ilyet kell csinálni. nagyjából semmilyen. ezért tartanak betûzõversenyeket.
Mert a magyar nyelv ilyen szempontból nagyon egyszerû, úgy írjuk ahogy mondjuk.
ótóó.(A)
A kérdező hozzászólása: még! még! mindenki röhögjön!
Amúgy, jó hogy itthon nem ezt a módszert használják. Nálunk abszolút nincs értelme. Ettõl nem tudnak fejlõdni, nekem is van 2 oszt. társam akik ilyen formában tanultak anno és még mindig botrányos a helyesírásuk

Miért gond, ha nekem a beszéd a rendes beszédnél kezdõdik, nem pedig a szavak használatánál?

Amikor feljön szóba,hogy kinek a gyereke mikor kezdett beszélni, akkor én mindig azt mondom,hogy beszélni úgy kb. 2 évesen, de szavakat már használt, mondott hamarabb is. Egy ismerõs anyuka ezt kikérte, mert szerinte az õ gyereke már 8-9 hónaposan beszélt. Kérdeztem,hogy mit ért pontosan beszéd alatt! Azt,hogy mondta,hogy apa meg pápá!

Legjobb válasz: Nem baj ha neked annál kezdõdik, a szavak használatával kezdõdik a beszéd kialakulása. Egy dolgot biztosan megtanultam, sosem szabad lebecsmérelni senkit sem, még ha tudományosan nekem is van igazam. Sosem állok le vitázni senkivel, ha azt mondja szerinte az beszéd, akkor inkább ráhagyom, mintsem vitát kellene nyitnom, úgyse tudom meggyõzni, mert érzelmi indíttatású nála a dolog nem pedig racionális.

Nem baj ha neked annál kezdõdik, a szavak használatával kezdõdik a beszéd kialakulása. Egy dolgot biztosan megtanultam, sosem szabad lebecsmérelni senkit sem, még ha tudományosan nekem is van igazam. Sosem állok le vitázni senkivel, ha azt mondja szerinte az beszéd, akkor inkább ráhagyom, mintsem vitát kellene nyitnom, úgyse tudom meggyõzni, mert érzelmi indíttatású nála a dolog nem pedig racionális.
Szerintem sem beszéd ha "babanyelven" gagyog pár szót. Én úgy szoktam megfogalmazni, hogy x hónaposan kezdett el ezt-azt mondani, és y hónapos korától beszél - azaz, onnantól használ értékelhetõ mennyiségû szót (amivel már valóban el tudja mondani, mit akar, mi a baja stb), ragoz, és kapcsolja õket mondatokká.
Tõlem is sûrûn megkérdezik, hogy 19 hónapos kisfiam beszél-e már. Azt szoktam rá válaszolni, hogy még nem, de már nagyon sok szót használ, napról napra egyre többet.

Mi az a szókészlet, ami tiltott a GYK-n? Miért nem *****-ozzák ki a tiltott szavakat?

Legjobb válasz: Megjegyzés: A cenzúra akkor is él, ha 18+os topikról van szó. A "k.u.r.v.a."-t engedik, de szexológiailag korrekt szavakat meg nem.

A kérdező hozzászólása: Megjegyzés: A cenzúra akkor is él, ha 18+os topikról van szó. A "k.u.r.v.a."-t engedik, de szexológiailag korrekt szavakat meg nem.
Azért nem csillagoznak, mert attól még trágár marad a mondandó. Lásd: "Kérdezõ, ***** meg a ***** anyádat!" Nem kell megtenned, csak példa.
A kérdező hozzászólása: Pont a ká ú er vé á-t engedik és amit én írok hivatalosan használt szavakat nem engedik. convert.neevia.com/docs/64e81e48-4ebb-4c64-8f80-1fb6a387459a/Lister - anál.srt2.bmp http://convert.neevia.com/docs/64e81e48-4ebb-4c64-8f80-1fb6a.. De nincs kedvem kibogarászni, hogy melyiket nem engedi. Ezért marad a kép szerinti megjelenítése.
Praktikusabb lenne, osztom a véleményt.
A kérdező hozzászólása: Adminok? Gondolat?

Miért nem jó a protestánsoknak az a kiejtés, ahogy a katolikusok ejtik a szavakat?

A protestánsoké az újabb, ezen kár lenne vitatkozni.

Legjobb válasz: A keresztény-keresztyénre speciel tudom a magyarázatot. 1. nyelvészeti magyarázat: a -tian végzõdésû szavak magyar átírása nem "-tény", hanem "-tyén", lásd pl. Sebastian (Sebestyén, nem pedig Sebestény). 2. "hitvita" magyarázat: a protestánsok azzal érveltek, hogy a katolikusok túlságosan "leragadnak" a keresztnél (amiben azért van igazság), és ezért a "keresztény" szó azt sugallja, hogy a "kereszt" szóból származik, ami a fenti nyelvészeti okok miatt sem igaz. A keresztény szó ugyanis Krisztus nevébõl származik. Magánvéleményem az, hogy ezen ne múljon. :) Egyébként ami új, nem feltétlenül rossz. A helyesírási szótár szerint mindkét verzió helyes.

A keresztény-keresztyénre speciel tudom a magyarázatot. 1. nyelvészeti magyarázat: a -tian végzõdésû szavak magyar átírása nem "-tény", hanem "-tyén", lásd pl. Sebastian (Sebestyén, nem pedig Sebestény). 2. "hitvita" magyarázat: a protestánsok azzal érveltek, hogy a katolikusok túlságosan "leragadnak" a keresztnél (amiben azért van igazság), és ezért a "keresztény" szó azt sugallja, hogy a "kereszt" szóból származik, ami a fenti nyelvészeti okok miatt sem igaz. A keresztény szó ugyanis Krisztus nevébõl származik. Magánvéleményem az, hogy ezen ne múljon. :) Egyébként ami új, nem feltétlenül rossz. A helyesírási szótár szerint mindkét verzió helyes.
Evangélikusként nem értem, hogy ez miért zavar bárkit. Ez kb. annyi különbség, mint hogy nálunk Pécsen a napraforgó mag = szotyi, Miskolcon viszont makuka. Ugyan azt jelenti. Mi így mondjuk, mások meg máshogy. Szokás kérdése az egész. Felesleges azon vitázni, hogy melyik a jobb vagy rosszabb, mindkettõ ugyan úgy megállja a helyét.
Nem hiszem, hogy meg lehetne mondani melyik a helyes kiejtés. Mivel a keleti nyelvekben (héber arámi..) a magánhangzók csak jelölve vannak, nincs ekzakt módon meghatározva, hogy milyen magángzó van a szavakban. Nyelvjárástól függõen ma is különbözõképp ejtik. Ez csak átírásbeli különbség. Szerintem teljesen mindegy, hogy hogyan ejtik és nem vagyok benne biztos, hogy a protestánsoké az újabb. A katolikus egyház sokkal többet újított, mind a Biblia szövegében, mind a kiejtésben. (egyébként katolikus vagyok) Szóval, szerintem teljesen mindegy, mindenki érti kirõl van szó.
Szerintem nem azon fog múlni valakinek az üdvössége, hogy hogyan ejti a szavakat, hanem azon, hogy a jelentésüket érzi/érti-e. Amúgy meg mi-ti konfliktusra válaszolva: "Más akolban is vannak nékem juhaim." (Sajnos nem tudom pontosan, hol van.) Mondjuk én személy szerint úgy gondolom, hogy az egyházak minél régebb óta állnak fenn, annál több elkanyarodás van a hitelveikben a Bibliától, de ez nem jelenti azt, hogy abban az akolban nincs juh. :-)
Érdekes, nekem pont úgy tûnik, mintha a katolikusok kezelnék az összes többi hívõt mostohatestvérként.Mit szólna Jézus?
Téged miért zavar a keresztyén? Úgy mondják ahogy akarják. Nekem úgy tûnik te is azok közé tartozol akik szerint ami katolikus jó, ami protestáns az nem. Már a kérdésed felvetése is ilyen. (egyébként katolikus vagyok)
Kedves kérdezõ, nekem meg olyan katolikus ismerõseim vannak, akik szerint a katolikus vallás az egyetlen igaz hit, mindenki más el fog kárhozni. :) Bigottak mindenhol vannak, nem érdemes velük foglalkozni.
A kérdező hozzászólása: Kösz a válaszokat. Engem személy szerint zavar a keresztyén. Meg ez a folyamatos "mi", és "ti" felfogás. Mintha többet érnének. Ismerek több ilyen protestánst.
A kérdező hozzászólása: A keresztény-keresztyén magyar szavak, és nem lehet a héber magánhangzóhiánnyal összefüggésbe hozni
A kérdező hozzászólása: Nem vagyok vallásos. Csak tisztázzuk, nem vagyok részrehajló egyik oldalra sem

Az esküvõt miért akarják a menyasszonyok kisajátítani? Miért várják el a võlegényüktõl, hogy mindenre csak bólogasson. Nekünk nem lehet szavunk?

Mert, hogy az esküvõ a menyasszony napja! Nem midkettõnk ünnepének kellene lennie?

Legjobb válasz: Egy olyan nõt, aki mellett ez a helyzet, el sem kell venni!

Utolsó, neked meg mi bajod, hogy ilyen ideges vagy? mindegy. Ezt arra írtam, hogy nem kell általánosítani, nem minden menyasszony direkt sajátítja ki az esküvõt. Ennyi.
Szerintem is egy bugyuta mesevilágot írtál, még ostobább sztereotípiákkal tûzdelve... Mind a két fél érdekelt egy ilyen szervezésében, és mind a kettõnek fontos... még ha nem is látszik, egy férfinak ugyan olyan fontos, és egy IGAZI férfi ugyan úgy vágyakozik az igazi iránt, és ugyan úgy álmodozik a " nagy õ"-rõl, ahogy ott állnak az oltár elõtt... Az sem tetszik, hogy a házasságot egy lejtõ elejének, "kárhozatnak" írod le... Ez megint mind a két embertõl függ! Ha a férfi "hercegnõként" bánik a párjával, az is marad amíg élnek! Persze vannak hullám völgyek, de nem kell alább adni senkinek, csak azért mert házasok!... Mindenki a maga sorsa kovácsa, ha lesz******tok egymást az nem azt jelenti, hogy a házasság miatt van... hülyét, vagy olyat aki nem illik hozzá, olyat ne vegyen el.
28 Remelem ez abszolúte hülyeség Baromi fontos volt az esküvõnk nekem is, sokat is készültünk rá.. De a felsoroltjaid közül semmit nem tudnék magamra akasztani... Szerintem az rásod úgy hülyeség ahogy van... Nem serteni akarlak, nem bántan.. remelem nem is veszed annaki..csak ez a véleményem..
Kedves Võlegény! Abszolút megértem e problémádat. Remélem tényleg érdekel a dolog miért-je, ezért most megpróbálom a lehetetlent: elmagyarázom nõként egy férfinak :) Sok lány egészen kicsi kora óta álmodozik arról, hogy majd menyasszony lesz. Ez valahol összefügg a tündérmesékkel, meg azzal, hogy egy teljes napig hercegnõ akar lenni, akit mindenki csodál. Erre készül legalább 5 éves kora óta, õ már akkor tudta, milyen ruhában fog férjhez menni és milyen virágok lesznek az út mentén. Persze ez évrõl-évre változott, formálódott, de a lényeg nem változik: tökéletes legyen, sokkal szebb, mint a többieké, ha már egyszer ennyit készült rá. Lehet, hogy egy nap alatt egy vagyon elvernek ezért sokan, de ha belegondolsz, hogy 20-25 éve errõl álmodozik, akkor rájössz, hogy õ pont annyi pénzt nem sajnál erre, amennyi van :D A másik oldala a dolognak az, hogy a nõk tudják, életük legnagyobb fordulópontja ekkor jön el. Mert nagy lépés ez egy férfinak is, de a nõknek itt zárul le a "hercegnõvagyok" korszak végleg. Még utoljára egyszer azért ragyogni akar, mert tudja, de legalább is érzi, hogy õ most van a szépsége csúcsán, hogy ennél már csak kevesebb figyelem fog jutni neki, hogy szép lassan elkezd öregedni, és innen már csak a lejtõ van. Hát hogy a viharba ne akarná felfelé ívelõ élete utolsó napját veszettül megünnepelni? :D Ezután jön a háziasszony szerep, az anyaság, aztán a nõiesség megélése már csak a sokadik helyre kerül a sorban. Ünnep az esküvõ és gyász is egyben, mint minden korszak vége. Nektek, võlegényeknek ez nem jár ekkora változással, továbbra is kemény férfiak lesztek, akiket az õszülés csak sármosabbá tesz :) Szóval légy megértõ Kedveseddel, és fogadd el, hogy ez az õ napja, mert bizonyos szempontból sokkal fontosabb neki, mint neked. Ott van a fejében az évtizedek óta íródó forgatókönyv, el se tudná magyarázni, olyan összetett, ehhez képest Te még nagyon zöldfülû vagy a témában, hát hogy is adná ki a kezébõl egy ilyennek az irányítást? :D Tényleg, fogadd el, hogy ezt õ intézi, és nyugtasd, amikor be van görcsölve az utolsó kis cérnaszálon is :)
25! pontosan... :)
A páromnak is mindegy. Azt mondta bízik az ízlésemben. Zenekart, termet közösen választottunk, a többi az én dolgom azt mondta. Annyi, hogy Õ szmokingot szeretne venni, arról próbálom lebeszélni, mert sehol máshol az életben azt nem veszi már fel... :) De mindegy neki, dekor, virág, idõpont ilyesmi. JA a vendégeket is közösen beszétük át :D
"Mi võlegények azt sem értjük, hogy valaki évekig zsíroskenyeret eszik és még kölcsönbe is veri magát, hogy aztán egy nap alatt elverjen mindent! Én például inkább lakást vennék vagy leglábbis befizetnék rá ebbõl a pénzbõl." Most le fognak hurrogni, de abból, amit ráköltesz, sok vissza is fog jönni, így végül csak töredékébe "kerül" a lagzi. Ha szerencsésebbek vagytok, plusszosan is kijöhettek. Nem azt mondom, hogy erre kell építeni, de úgy utálom, mikor ezzel jönnek, hogy "elszórni 1, 5 millát egy esküvõre"... ja, csak azt felejtik el, hogy a meghívottak ebbõl mennyit 'vissza fognak adni'
A kérdező hozzászólása: Bocsánat! Félreértettelek:-)
?? miért nem? szerintem, ha már itt ellentét van, és csak az egyikük akarata érvényesül, akkor az baj.. ezért írtam amit
13: Hát akkor egy igen lényeges életviteli dologban egyáltalán nem illetek össze. Egy hetet se fogtok tudni súrlódásmentesen együtt élni. Még külön háztartásban sem.
Én az esküvõ utáni órákat akarom azonnal kisajátítani :) Rövidke állófogadás, a vendégek létszáma 40 fõ , ebben benne vannak a szülõk, még élõ nagyszülõk, tesóink, családjuk és a ténylegesen legközelebbi barátaink. Utána viszont uccu a nászútra, amire sokkal szívesebben költök. Mielõtt kifelejteném: én vagyok a menyasszony. Viszont nekem is van egy hasonló kérdésem, a névfelvétel. Tudom, hogy sok nõ magától szeretné felvenni valamilyen formában a leendõ párja nevét. De aki nem, azt is miért akarja võlegény, akár csak csendes megbántottság mutatással, rosszabb esetben veszekedéssel erõltetni, hogy viselni KELL a férj nevét? Persze nem minden võlegény ilyen, de a menyasszonyok sem mind olyanok, akik elvárják, hogy a párjuk csak bólogasson az esküvõre. Egyébként maximálisan igazad van, mindkét fél napja. Nálunk hál istennek régóta formálódott, hogy mit szeretnék inkább nagy lakodalom helyett, nem egyikünk döntött a másiktól elvárva a bólogatást.
én mindenben kikértem a véleményét és mindenre az volt a válasz h : csináld ahogy gondolod, nekem mindegy stb.... kb a 12. után döntöttem el h innentõl nem vonom be a végén persze a szememre vetettet h ezt vagy azt miért no akkor mondtam neki: h mikor kérdeztem akkor rám hagytad akkor utólag ne problémázz de a ismerõseim között is szinte mindegyik võlegény kivonta magát a szervezésbõl egyebekbõl am meg azért figyelembe vettem a párom és a meghívottak igényeit is :-) bár nem volt nagy esküvõ, de mindenkinek tetszett :-)
39: Mert értelmes férfi nem fog az ekrü és a csontszín között révedezni fél napokat, és azon görcsölni, milyen legyen az asztaldísz (ez a meleg lakberendezõk sajátossága). Más párok együtt mennek, mi? Ott is csak kényszerbõl megy a pali, bólogatós kutyának.
"Nem azt mondom, hogy erre kell építeni, de úgy utálom, mikor ezzel jönnek, hogy "elszórni 1, 5 millát egy esküvõre"... ja, csak azt felejtik el, hogy a meghívottak ebbõl mennyit 'vissza fognak adni'" Tehát más költségére bulizzunk! Igen, ez sokkal gusztusosabb dolog. Arra számítani, hogy majd a rokonság összedobja nekünk... Gratulálok az életfelfogáshoz! Nekem nem telne rá - sebaj, majd a rokonok megoldják! Sajnos elég sok ilyen kérdést láttam itt is... Már elõre számol, vajon visszajön-e az ár, mert ha nem, mibõl fizetik?
Nekem pont az volt a bajom, hogy a férjemet abszolút nem érdekelte a szervezés, könyörögtem, hogy legyen benne partner, de õ meg úgy volt vele, hogy intézzek én mindent, mert õ dolgozik. Én is dolgozom. Nagy nehezen elmentünk együtt a helyszínt kiválasztani, aztán a részleteket egyedül kellett mennem megbeszélni, mert neki dolga volt!!!!Rosszul esett, hogy más párokat együtt láttam, én pedig mindenhová egyedül mentem a "bízom az ízlésedben" címszó alatt.
Ez általánosítás. Igen, van az "ez az én napom, és minden úgy lesz, ahogy én akarom!"-féle menyasszony kategória, meg vannak a normálisak. Megoldás: a követelõzõ, egyszemélyes döntõbizottság típusú nõket nem kell elvenni. (az meg a másik fele, hogy pasiból meg van az a fajta is, aki baromi lusta a szervezéshez, lustaságból mindent ráhagy a menyasszonyra, meg nincs semmirõl véleménye, pedig a menyasszony rá is kérdez, eszébe jut a felénél, hogy ez neki nem tetszik, és mit csinál? építõ jellegû kritikát ad? áááá... panaszkodik a haverjainak a sör mellett, mert az aztán konstruktív...)
Nálunk úgy volt, hogy én (immáron a feleség) nem akarta a felhajtást, mégpedig a stresszelõs szervezkedés miatt. A férjem viszont azt akarta, hogy a rokonaink, barátaink együtt örülhessenek és ünnepelhessenek velünk. Mivel az elvével egyetértettem, nagy nehezen lenyeltem a békát, és megszerveztük. Nagy része rám maradt, mert neki nem sok ötlete volt, de készségesen segített, amiben kértem és kompetenciát érzett. Nagyon szép, emlékezetes nap maradt nemcsak számunkra, hanem a meghívottainknak is, akik tényleg számítanak nekünk. De nem dobtunk ki egy fél vagyont ahhoz képest, hányan voltunk (kb. 120 fõre 900 ezer Ft), mégis minden nagyszerû volt, senki nem érezte fapadosnak, de fölöslegesen rongyrázósnak sem.
"Lehet azt mondani, hogy én garasos vagyok, de nekem az fényévekkel fontosabb lenne, mint egy napi csillogás." Akkor keress olyat, aki olyan mint te. Mit kell itt bonyolítani? Az egész életetekben ilyen lesz! Házasodjon mindenki olyannal, aki hozzávaló.
:D utolsó.. ezek szerint ez embere válogatja.. az én férjem ugye mûvészi beállítottságú.. együtt terveztük a meghívókat és fõkén õ készítette a saját kitûzõjét is õ tervezte meg és a virágos az alapján csinálta
Nem. Ez mindkettõnk nagy napja, mégis, a férfiakat valahogy nem érdekli a szervezés része. Párom megmondta, mutassak meg neki, beszéljünk meg mindent, de õt nem érdekli, milyen színû lesz a díszítés...nem fog interneten lógni és öltönyöket nézegetni...Minden tud, mi hogy fog kinézni, elment, megvette a ruháját, de nem "szervezkedik", mert neki az a fontos, hogy a felesége legyek, és hogy együtt ünnepeljünk a családdal. Szerintem kicsit vicces is lenne, ha arra mennék haza, hogy a párom az ültetõkártyákat csinosítja és nem tudja eldönteni, hogy a masni a jobb vagy bal oldalra kerüljön (ez csak egy példa volt). Szóval szerintem a legtöbb võlegényt ez nem érdekli, ennek ellenére õ is izgul és természetesen az õ nagy napja is lesz.
A kérdező hozzászólása: 20-as, veled nem tudok egyetérteni. De nem baj, itt mindenki õszintén elmondhatja a véleményét.
Én lány vagyok, de én is sajnálnék egy kisebb vagyont kidobni egyetlen napért. A lakás sokkal fontosabb, de tudom, más meg másképp gondolkodik.
Mert rengeteg frusztrált nõ van, akinek az esküvõi hacacáré arra kell, hogy végre egyszer sztárnak érezhesse magát, végre egyszer õ lehessen a központban.
A kérdező hozzászólása: Valóban mi is fontosnak tartjuk az esküvõ napját! De ez a "világvége lesz, ha egy cérnaszál elszakad" gondolkodás, teljesen idegen egy férfinak! Mielõtt belekötnétek a példámba, csak a "problémák" horderejének bemutatására írtam.
Oh Jesus, én annyira szeretném, ha az enyém beleszólna valamibe. Legalább egy apró részletbe. De neki minden mindegy. :D
Talán mert a võlegények nagy részét abszolút hidegen hagyja az esküvõ. A menyasszonyok nagy részének pedig "élete legfontosabb napja", legalábbis ilyeneket modanak.
De még az, hogy a menyasszony és a võlegény! Azért ha már egyszer vendégeket hívunk, legalább valamennyire õket is illik figyelembe venni.
Mert a házisárkány kezdõlépése a menyaszörny.
Csatlakozom 1-es véleményéhez!
Kb. ez a kérdés színvonala: [link] Állj a menyasszonyod elé, mint egy férfi, és mondd el neki ezt úgy, ahogy nekünk. Ennyi.
Az esküvõ igenis a menyasszony napja. Akár tetszik ez valakinek, akár nem!
'"világvége lesz, ha egy cérnaszál elszakad" gondolkodás, teljesen idegen egy férfinak!' Normális nõnek is.
Nem egy buta libát kellene feleségül venni.
nálunk nem így volt... Mivel a férjemet érdekelte az egész, így mindent együtt szerveztünk, ha nem érdekelte volna csináltam volna egyedül szerintem amelyik férfi szeretné, annak hagyják, hogy kibontakozzon amelyiknek nem, annak a házasságban is lesznek kisebb, inkább nagyobb problémája
"Mi võlegények azt sem értjük, hogy valaki évekig zsíroskenyeret eszik és még kölcsönbe is veri magát, hogy aztán egy nap alatt elverjen mindent! Én például inkább lakást vennék vagy leglábbis befizetnék rá ebbõl a pénzbõl." Nálunk kicsit fordítva volt. :) Kettõnk közül a férjem érezte fontosabbnak a nagy bulit az esküvõ után, nekem kellett szólnom, hogy már több barátot, ismerõst nem tudunk meghívni, mert nem fér bele a keretbe. :D Persze õ sem úgy állt hozzá, hogy évekig zsíros kenyéren éljünk emiatt, egyikünk sem több milliós esküvõt tervezett, csak azt akarom ezzel mondani, hogy nem mindig a menyasszony vágyik a nagyobb lagzira.
A kérdező hozzászólása: 16-os, nem is tudod mennyire örülök a kommentednek. Köszönöm a hozzászólásodat! Sok Boldogságot Nektek:-)
7. Ez aranyos volt. Amúgy az lehet a dologban valóban, hogy a võlegénynek többnyire tényleg "mindegy". A menyasszony meg mindent tökéletesre akar, mindent a saját elképzelése szerint. Legalábbis az a típus, akirõl kérdezel ilyen. Gondolnám az ilyenek majd az esküvõ után is szeretnék megmondani a férjüknek, hogy mikor mit kéne csinálni.
"Mi võlegények azt sem értjük, hogy valaki évekig zsíroskenyeret eszik és még kölcsönbe is veri magát, hogy aztán egy nap alatt elverjen mindent! Én például inkább lakást vennék vagy leglábbis befizetnék rá ebbõl a pénzbõl." Pontosan így gondolkodom, kérdezõ, a võlegényem szintén! Mikor ezt elmondtam negyvenes nõknek a munkahelyemen, néztek rám, mint az UFO-k. Mert az egyik gyerekének most lesz másfélmilliós esküvõje. Mi inkább megoldjuk kicsibõl, aztán több maradjon a lakásra. Nem lesz utána kajálás sem. Ha a család akarná fizetni, arra is azt mondanám, inkább adják az árát borítékba.
Látod, abban nagyon tévedsz, hogy azt hiszed, ez valami tipikus nõi tulajdonság, ami a menyasszonyodnál természetes. Hát nem. A menyasszonyod azért akar hatalmas puccparádét, mert BUTA. Ha értelmes nõbe szerettél volna bele, most nem lenne ilyen problémád. Ezt nõként mondom.
Mi mindent együtt terveztünk meg. Nem vagyok az a pompára vágyó hibbant nõféle, aki a két egyforma piszkosfehér terítõn vitatkozik, hogy az egyik bézs a másik ekrü, meg hetekig a virágdíszekkel álmodik. Egyszerû kis esküvõt akartunk, az is lesz. Nekem nem a házasságkötés a lényeg, hanem maga az, hogy a páromhoz fogok jogilag tartozni. Nincs feltûnési viszketegségem, hogy az én pompás esküvõmrõl beszéljenek az emberek...
A kérdező hozzászólása: Mi võlegények azt sem értjük, hogy valaki évekig zsíroskenyeret eszik és még kölcsönbe is veri magát, hogy aztán egy nap alatt elverjen mindent! Én például inkább lakást vennék vagy leglábbis befizetnék rá ebbõl a pénzbõl. Lehet azt mondani, hogy én garasos vagyok, de nekem az fényévekkel fontosabb lenne, mint egy napi csillogás.
Egy olyan nõt, aki mellett ez a helyzet, el sem kell venni!

Egy lány miért mondja egyik szavában h szeret a másikban h nem?

Legjobb válasz: Mert képtelen eldönteni.

Mert képtelen eldönteni.
A kérdező hozzászólása: de mi befojásolhatya ebben a döntésben?
Azért mert nõ!Ne próbáld megérteni õket mivel lehetetlen :D
A kérdező hozzászólása: hehehe..az biztos..:DD már am is mindegy mivel több mint egy honapja külön vagyunk..
Mindenkit meg lehet érteni, mert mindenki hülye. Tehát a hülyét eleve megértjük. A lányok meg csak hülyeséget mondanak, de a fiúk is. Szóval mindegy. Hülyék vagyunk. Aki azt hiszi magáról, hogy okos, na az a leghülyébb.
Mert mindkét szó más és más érzést fejez ki. Ez lehet a titok nyitja!!!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!