Találatok a következő kifejezésre: Miért nem a magyar helyesírás (4 db)

Miért nem tartalmazza a magyar helyesírás szabályzata az obszcén kifejezéseket és szókat?

Legjobb válasz: Azért, mert sokan azt hiszik, hogy amit nem írunk le az nincs is, mert ugye a szó elszáll, az írás megmarad! :) Egyébként sokan a 20. század eleji nyelvészek az obszcén kifejezéseket a nyelv romlásásnak tekintették. Ezért úgy gondolták, ha a romlott alakot nem viszik tovább azzal, hogy leírják, akkor valamennyire megóvják a nyelvünket a szennyezõdésektõl! :) Ma már más nézetek is terjednek, de még idõbe telik az átalakulás. Az ilyen maradi nézetek miatt nincsenek káromkodások a helyesírási szabályzatban és egyéb szótárakban. Ja, amúgy nyelvésznek készülök, szóval ezeket onnan tudom, hogy ezet tanították nekem is. :)

Azért, mert sokan azt hiszik, hogy amit nem írunk le az nincs is, mert ugye a szó elszáll, az írás megmarad! :) Egyébként sokan a 20. század eleji nyelvészek az obszcén kifejezéseket a nyelv romlásásnak tekintették. Ezért úgy gondolták, ha a romlott alakot nem viszik tovább azzal, hogy leírják, akkor valamennyire megóvják a nyelvünket a szennyezõdésektõl! :) Ma már más nézetek is terjednek, de még idõbe telik az átalakulás. Az ilyen maradi nézetek miatt nincsenek káromkodások a helyesírási szabályzatban és egyéb szótárakban. Ja, amúgy nyelvésznek készülök, szóval ezeket onnan tudom, hogy ezet tanították nekem is. :)
A kérdező hozzászólása: Köszi. :) )) S a gyors választ is!
Viszont, ha már helyesírás: nem azt használjuk, hogy SZÓKAT, hanem SZAVAKAT!!

A "nagymagyarkodók" miért nem tartják tiszteletben a magyar helyesírás szabályait?

Miért írják nagybet?vel a MAGYAR szót, amikor azt a magyar helyesírás szabályai szerint csupa kisbet?vel kellene írni? Rengeteg más példát is lehetne hozni.

Legjobb válasz: Ezek szerint ha õk is " " közé tennék,akkor mindjárt helyes lenne nemde? Másban a szálkát,sajátodban a gerendát sem.Ez csak szõrszálhasogatás.

Ezek szerint ha õk is " " közé tennék, akkor mindjárt helyes lenne nemde? Másban a szálkát, sajátodban a gerendát sem.Ez csak szõrszálhasogatás.
Egyetértek azzal, hogy ez nem politikai oldaltól függ, az igénytelen és mûveletlen réteg minden oldalon jelen van.
Az angol "hüvelykjel" idézõjelként való használata sokkal kevésbé számít égbekiáltó hibának, mint amiket egyesek megengednek maguknak. Én személy szerint (bár általában kínosan ügyelek a helyesírásomra) nem tartom helyesírási hibának a hüvelykjel használatát. Vannak prioritások. Például inkább gépelek gyorsan, írok hatékonyan, viszont csak 99%-os helyességgel, mint lassan, körülményesen, folyton a karaktertáblát böngészve az éppen elõkerülõ idézõjelek, három pontok és gondolatjelek, után kutatva, hogy a kötõ- és elválasztójelekrõl, a kérdõ-felkiáltójelrõl és társaikról már ne is beszéljünk. Mivel nem folyóiratot szerkesztünk mi itten, és nem is tudományos lexikont, hadd engedjem már meg magamnak, hogy az effajta látványelemekkel való nem törõdésem dacára helyesírási nagyágyúnak tartsam magam. Sajnálom, ha zavar, kedves utolsó.
Szerintem aki úgy tesz fel ilyen kérdést, hogy az idézõjelek („”) helyett az angol hüvelyk jelét ("") használja, az inkább ne folyjon bele a témába. Mert így csak trollkodás.
A nagymagyarkodók java része mûveletlen suttyó, aki nem tud helyesen írni. Mondjuk annyit föl lehet hozni a védelmükre, hogy a nem nagymagyarkodók java része is mûveletlen suttyó, aki nem tud helyesen írni.
Szóval én nem hinném , hogy ez akkora probléma. A hirdetésekben a karácsony és a többi ünnep miért van nagy betûvel akár ezt is kérdezhetnénk.
Miért lettem lepontozva? Tényleg hazafi volt, tudta a történelmünket betéve, betartotta magyar kultúra szabályait, és minden elõadáson díszmagyarban volt.
Onnantól kezdve, hogy kijelentik, hogy csakis az a magyar, aki hozzájuk hasonlóan gondolkodik, miért is törõdnének olyasmi hitványságokkal, mint a helyesírás? Elfoglaltak szegénykéim, menniük kell Alsó-Mucsaröcsögére jurtás nomád bálba, nincs idejük elolvasni azt a nyolcvan oldalnyi szabályzatot.
egyetemi tanárom is nagy kezdõbetûvel írta a magyar szót , de õ hazafi is volt.
Mivel az elsõ válasz nem lett törölve, mégis megengedek magamnak egy megjegyzést, ami felel a válaszra, de nem ide illik. Az idézõjelt azért használhatta a kérdezõ, mert ezzel szerette volna megkülönböztetni a nagy magyarok jelzõpártól. Itt elõttem a (sic!) jelzést használta valaki ugyanerre. A magyarságára büszke, a magyar érzelmû, a nagymagyar, a turbómagyar nem azonos fogalmak. A magyarságára büszke soha nem magyarkodik.
A kérdést átírta a beszélgetésvezetõ? Az elsõ négy válasznak jelen állapotban semmi értelme. Sajnos magam is azt tapasztalom, hogy a magyar nyelv helyes használata fordítottan arányos a melldöngetéssel. A kérdésnek a politikában lenne a helye. Nehéz úgy írni róla, hogy az aktuálpolitikát ne érintsük.
A nagymagyarok (sic!) azt mondják, Magyarország a magyaroké. Arról mélyen hallgatnak, hogy a trianoni Magyarország lakosságának kevesebb mint a fele volt magyar. Azt óbégatják, vesszen Trianon. Jó, vesszen, ám attól a békeszerzõdéstõl már lehetnénk ismét nagyok. Az húsz évre szólt. A második bécsi döntés vesszen, ha már vesznie kell valaminek. Az Árpád házról is csak hülyeségeket mondanak, az ezüst-vörös sávos zászlóról meg még nagyobbakat. Azt is feledik, hogy az Árpád-ház kihalása és a Magyar Népköztársaság között Magyarország államalakulat nem létezett. Vesszenek az oroszok is az itt vendégeskedésük miatt. Ugyanakkor a labancokkal haverkodnak. A „nagymagyarok” egy jelentõs hányada a hitleri Németország jelképeit, ideológiai elemeit is használják. Miért pont a magyar írást, beszédet tudnák helyesen?
Magyar helyesírás szabályai
Ha már szõrszálat hasogatunk, akkor a helyesírási szabályzatunkat írjuk helyesen: A magyar helyesírás szabályai. És nem Magyar helyesírás szabályai! :)
A söprést kezdjük a saját ajtónk elõtt.
Kedves utolsó! A szövegkörnyezetbõl nem tûnik ki, hogy ez egy szándékosan hibásan írt mondat? Illusztráció. Az ami elõtte, e mondatot követõen áll, az hibátlan.
Végre valaki, aki a helyesírás nem tudását mûveletlennek tartja! Nem akartam írni ide, mert nem a kérdéshez kapcsolódik, de egyszerûen nem tudom elviselni, hogy fel ne hívjam erre a figyelmet: "Ám sok ojan szõveget olvastam már, a mibe a tartami (sic!) butaságokon kívül rend szeresen Magyart írnak orosz, tót, zsidó, cigány közt. " Csak azért emeltem ki, mert a helyesírás a téma. Ha valaki annyira jó helyesíró, akkor ez a mondat mit keres itt? Egyszerûen nem értem.
A helyesírásnak semmi köze a politikai szimpátiához. Legalább annyi "vadember" van a polgári és a szocialista-liberális oldalon is, akik a helyesírás legalapvetõbb szabályaival sincsenek tisztában, és osztják az észt. Egyébként szerintem engem is a "nagymagyarkodók" táborába sorolnál, és pont élõ cáfolata vagyok az általánosításodnak. Úgy vélem, nyelvében él a nemzet, nagy országos lapoknak dolgozom olvasószerkesztõként, korrektorként, ezenkívül idegen szavak magyarításával foglalkozom, és alkalmanként javítom a helyesírási szótárakban lévõ hibákat. (És persze itt is tanácsokat adok.)
Valóban mások is követnek el írásban hibákat, amik lehetnek fogalmazási, szövegszerkesztési és helyesírási hibák is. Az utóbbi lehet gépelési hiba, de okozhatja véletlen, tévedés vagy mûveletlenség is. A "nagymagyarkodók"-nál éppen azért szembeötlõbbek ezek a hibák, mert õk (többek között) a magyar kultúrának(?) a terjedéséért kardoskodnak. Aki elõl megy, az szem elõtt van, annak példát kell mutatni. "Aki fényt ad, annak az égést is el kell viselnie". Egyébként ez a helyzet a "nagy kereszténykedõkkel" is. Mindenki esendõ, de aki kérkedik akár a kereszténységgel akár a magyarságával, ne csodálkozzék, ha a szabályaik szerint górcsõ alá veszik. Gõgösség helyett több alázat, ítélkezés helyett több tolerancia kellene.

Miért nem kap büntetést az, aki megsérti a magyar helyesírás szabályait? Simán megérdemelne egy szabálysértési eljárást.

Legjobb válasz: Tudod, nekem egyetemen vegyészmérnöki szakon volt egy osztálytársam, akitõl 1x kaptunk egy köremail-t, és az egyik szó megragadt bennem: "csinájjátok". Kiderült, hogy nem poénos elírás volt a dolog. Késõbb is voltak hasonló megnyilvánulásai. A szakmai vizsgákat nem befolyásolta, így van diplomája. Na most akkor mirõl beszélünk? (ja, és nem kisebbségi volt; azt a réteget már meg sem merem említeni, mert amikor a buszon meghallom, hogy "kapackoggyál mán", na ki tudnék ugrani) :) De hogy büntetni? Milyen formában? Mivel bizonyítod, hogy pl. ezen az oldalon kik voltak azok, akik rosszul válaszoltak Neked? De ez kissé relatív dolog. Van olyan rokonom, akinek csak 4 általánosa van. Amikor Õ még gyerek volt, nem volt kötelezõ a 8 általános csak 4, így (mivel lány volt) mennie kellett ki dolgoznia a földekre kapálni, aratni, stb. Most Õt ezért nem egészen lenne etikus megbüntetni...

Aki szerint bûn a rossz helyesírás, az követi el a legtöbb vesszõhibát. Mindig van egy olyan, aki kikel a rossz helyesírás ellen, aztán kiderül, hogy õ maga sem tud kifogástalanul írni. Engedtessék már meg az, hogy ne az írása alapján ítéljünk valakit, hanem emberi kvalitásai alapján! Szégyen ez a kukacoskodás.
úgyy van igazattok van minanyiotoknak !!
Én nem büntetném mert ahogy többen is írták nem megoldható több okból is. De vissza hoznám azt ami régen alapkövetelmény volt bizonyos szakmáknál, munkáknál.Például: Régen aki a tévé lépernyõje elõtt volt, és emberek százezrei láttál nap mint nap attól elvárnám, hogy szép beszédû legyen.(ne legyen pösze, ne selypítsen) A megjelenése is legyen normális.Egy totál kancsal embertõl még a halálhír is komikusan hangzik. Az újságírásnál alap követelmény lenne a helyesírás, hiszen mi hétköznapi emberek ebbõl is tanulhatunk..Nem engednék le egy cikket sem olyan újságírótól aki nem tud helyesen írni..Itt nem az elírásra gondolok, hanem a sorozatosan elkövetett helyesírásra.(muszály = ezt a szót ilyen formában többször olvastam újságban) Maradjunk még egy kicsit a tévénél.Ugye mostanában egyre több és érdekes adások vannak.Fõleg a természettudományos adásoknál. Nagyon sokszor én magam is meglepõdöm amikor a narrátor (vagy a fordító aki dolgozik) egyszerûen rosszul fordít bizonyos szavakat. Ilyen munkakörben bizony elvárnám a megfelelõ idegen nyelvtudást..A narrátor hangjára is elvárnám a szép, értelmes beszédet. Pl: Kautzky Armand nagyon jó narrátor, ahogy Erõs Antónia is jó megjelenésû, és szép beszédû bemondónõ.. Szóval én nem büntetnék, csak szigorú feltételeket szabnék, hogy ki dolgozhat ilyen szakmában...
Tudod, nekem egyetemen vegyészmérnöki szakon volt egy osztálytársam, akitõl 1x kaptunk egy köremail-t, és az egyik szó megragadt bennem: "csinájjátok". Kiderült, hogy nem poénos elírás volt a dolog. Késõbb is voltak hasonló megnyilvánulásai. A szakmai vizsgákat nem befolyásolta, így van diplomája. Na most akkor mirõl beszélünk? (ja, és nem kisebbségi volt; azt a réteget már meg sem merem említeni, mert amikor a buszon meghallom, hogy "kapackoggyál mán", na ki tudnék ugrani) :) De hogy büntetni? Milyen formában? Mivel bizonyítod, hogy pl. ezen az oldalon kik voltak azok, akik rosszul válaszoltak Neked? De ez kissé relatív dolog. Van olyan rokonom, akinek csak 4 általánosa van. Amikor Õ még gyerek volt, nem volt kötelezõ a 8 általános csak 4, így (mivel lány volt) mennie kellett ki dolgoznia a földekre kapálni, aratni, stb. Most Õt ezért nem egészen lenne etikus megbüntetni...
Mert akkor az ország lakosságának 99, 99 %-a börtönben ülne... :P Viccet félretéve: arra valóban lehetne valami szankció, ha sajtótermékek hemzsegnek a helyesírási hibáktól. És itt most nem a blogokra, meg a felhasználói kommentekre gondolok, hanem az írói, újságírói munkákra.
És kedves nagyokos kérdezõ, hogyan lehetne bizonyítani, hogy nem elírás, elgépelés, hanem ténylegesen megsértett szabályról van szó?
Ez egy új adóforma lenne ?
milyért kapna hm??!! aszért mert walaki nem tud hejjesen irni?
Azért, mert: 1. tönkrevágták az oktatási rendszert azzal, hogy nem lehetett buktatni és a szöveges értékelést a gyerek nem vette komolyan, és ha nem tanult is továbbmehetett, sõt, ha valakinek a valakije, még akkor is továbbmehet, ha amúgy lehetne buktatni 2. van, aki részképességzavar miatt nem tud helyesen írni, és nem tud megtanulni soha helyesen írni, akárhogy gürcöl
Aki akar úgyis kedve szerint fog rövidíteni sulin kívül. Mondjuk kinõttem már az ált. suliból de igazán nem izgat h mit sértek meg. Ha lenne is ien törvény én akk is úgy írnék ahogy kedvem van. 18/F
Én például annak adnék büntetést akik nem dolgoznak, pl akik unatkoznak és ujabb és ujabb szabályokat találnak ki, és nyelvésznek titulálják magukat vagyis kitaláltak egy szakmát hogy hogyan lehet ki***aszni a jó néppel. Azért mert egyetemen tanulták a nagy semmit mert máshova nem vették fel azért nem kéne nekik híni. Ha azt nézzük a suliban tanítják a nagy semmit ahelyett hogy gyakorlati "értelmes" tantárgyakat tanítanának. Ezért nem jut az ország sehova mert így nagyon jól lehet növelni a bürokráciát meg a papír munkát. Engem idegesít hogy a hivatalos ügyek miatt menyi idõ megy el feleslegesen 4 példányban hivatalos megfogalmazás oda vissza levelezgetés, telefonálgatás csak azért mert egy buta nõt ültetnek a hivatalba és nem tud a gépen 2 gombot lenyomni. Menyit szívtam mikor elköltöztem és minden szolgáltatást lemondtam vagy át kellett íratnom.
mert akkor rosszul járnánk itt a gyakorikérdéseken, és nem lenne egy felhasználó se, mer senkinek se lenne már pénze az internetre:) )
13:29 - Sajnos a szövegszerkesztõk helyesírás ellenõrzõ moduljai sem tökéletesek. Ha pl. egy rövidítést írsz (szabályosan), vagy idegen szót, azt is hibának veszi.
A sajtóban lévõ rossz helyesírást büntetném, de nagyon. Miután már minden szövegszerkesztõben van ellenörzõ, így nem lehet semmi kifogásuk - a nemegyszer igen durva - helyesírási hibákra. Nagy olvasottságú megyei/országos újságokban és azoknak a webes felületén olykor hemzsegnek a hibák, és a logikátlan/magyartalan mondatokról már ne is beszéljünk.
Iqzqadvan! Bünntetést nekije, akki nem tudszépen irni! A hejjesenirrrás sza bájaitt mindenginek begell tartanni :)
Amúgy meg nem nagyom látom a nyelvtan egyszerûsödését mivel az internet a nyelv gyorsulása megkövetelné. Ilyenkor hol vannak a nyelvészek? Nem az értelmetlen bonyolítást kellene fõ szempontként kitûzni, szerintem a tartalomban van a hangsúly. Bár ha birka népet akarunk akkor ezzel is le lehet foglalni.

Miért nem buktatják meg azt, aki nem tud helyesen írni? Vagy főleg, miért nem tanítják meg rendesen a magyar iskolásokat a helyesírásra?

Elég jól szemlélteti ezt, hogy az ide írogatók nagy része sem tud helyesen írni.

Legjobb válasz: Nem tudom, hány éves vagy, de nálunk még az érettségin megbukott helyesírásból az, aki bizonyos számú és súlyosságú hibát vétett. Egyébként szerintem a helyesírás tanulásának a legjobb módszere az olvasás (lehetõleg valami komolyabb könyv), helyesírási szótár megnézése ha nem tudunk valamit, ja és persze nem árt odafigyelni, hogy mit mond a tanár magyarórán. Állítólag mostanság az olvasás a fiataloknak kissé büdös,(tisztelet a kivételnek), gondolom hasonló gyakorisággal nézegetik a szótárt is. Bízzunk benne, hogy odafigyelnek az órán... Vagy lehet, hogy optimista vagyok? Én megbuktatnám az illetõt, hacsak nincs dyslexiáról igazolása. Nem nagy ördöngösség a helyesírási szabályok betartása, legalábbis az alapvetõ szabályoké. Tény hogy pl. az egybeírásnál kötöjelezésnél, külön szavaknál eléggé eszement a szabályrendszer....

Nem tudom, hány éves vagy, de nálunk még az érettségin megbukott helyesírásból az, aki bizonyos számú és súlyosságú hibát vétett. Egyébként szerintem a helyesírás tanulásának a legjobb módszere az olvasás (lehetõleg valami komolyabb könyv), helyesírási szótár megnézése ha nem tudunk valamit, ja és persze nem árt odafigyelni, hogy mit mond a tanár magyarórán. Állítólag mostanság az olvasás a fiataloknak kissé büdös, (tisztelet a kivételnek), gondolom hasonló gyakorisággal nézegetik a szótárt is. Bízzunk benne, hogy odafigyelnek az órán... Vagy lehet, hogy optimista vagyok? Én megbuktatnám az illetõt, hacsak nincs dyslexiáról igazolása. Nem nagy ördöngösség a helyesírási szabályok betartása, legalábbis az alapvetõ szabályoké. Tény hogy pl. az egybeírásnál kötöjelezésnél, külön szavaknál eléggé eszement a szabályrendszer....
szerintem rengetegen vannak akik tudnak irni tollal de igy billentyûzeten nem. pl:én helyesirásommal semmi gond nincs 15 éves vagy és több versenyen is voltam de itt mégis ahogy irok az kritikán aluli. nem baj már járok gépirásra ugyhogy ez se tart öröké
miért zavar téged mások hiányossága? elõször is ezen gondolkodnék el! 2. inteligencia =intelligencia, pedig hogy kit milyen IQ-val áldott meg a teremtõ 3. kivel is van problémád? a helyesirással vagy az ide irogatókkal? elgondolkodtató
Aki ide írogat nem szokott a nagybetûkre és írásjelekre figyelni(általában) mivel nem órán vannak úgy írnak ahogy akarnak.
Tõlem rendszerint távol áll az írogatók helyesírásának ellenõrzése. Valahogy átsiklom felette, észre sem veszem. Válaszadásnál nem is figyelek rá - csak így kényelmesen, lustán -, de a kérdésfeltevésnél annál inkább, hogy ne kelljen agyonmoderálni! Mindehhez hozzátartozik, hogy a helyesírásomat katasztrófálisnak minõsítettem az iskolában, ha nem volt az ötösöm mellett csillag. ;) Egyébiránt az ember felelyt - ahogyan én is ;) -, s ma már sajnálatos módon nem követelmény a helyesírás tudománya.
Általában az, hogy valaki nem tud valamit nem CSAK a tanár mûve. Egy tanár a szívét-lelkét kiköpheti, ha az adott lurkó nem hajlandó és nem akarja a tananyagot megtanulni. Sajnos sokan vannak úgy, hogy "minek a helyesírás", szükségtelen rossznak tartják. Interneten annyira "nem számít", cseten szintúgy nem, levelet meg ma már nem igazán írnak. Ott van a szövegszerkesztõ - sokszor semmire sem használható - beépített helyesírás-ellenõrzõje, majd az kijavítja, ha valami nem jó. Ma már a nyelvi igényesség nem számít... Ez pedig kötekedés, de a téma "megkívánja": az írogatók hosszú í-vel írogatnak :) [Gondoltam elõször, hogy nincs 'í' a billentyûzeteden, de a helyesírás, tanítják, írni stb. helyeken használtad, úgyhogy ez nem "mentség." :) ] Viszont ez legyen a legnagyobb "hejjesirássi hibád" :)
Alsó tagozaton már nem lehet buktatni. Osztályozni sem, ezért a szülõk csöppet sem biztos, hogy tudják, figyelik, hogy a gyerekeik milyen teljesítményt nyújtanak. A magyar órák száma is csökkent, régebben 9 óra volt hetente. Akkor többet lehetett gyakorolni. Most kímélni kell a szegény gyerekeket, hogy nehogy túl legyenek terhelve.
Mókás ez a túlterhelés-dolog... majd meglátjuk mi lesz velük késõbb ha nem tanulnak meg dolgozni. Ha én kibírtam az alsót, õk is ki fogják. Inkább a nagyobbak fejét nem kéne ennyi haszontalansággal tömni! Egyébként a kérdésre felelve: Mikor buktassák meg? pontosan melyik osztályba? Mert elsõtõl 12.ig tanuljuk a nyelvtant szóval szerintem van idõ megtanulni.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!