Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják hogy olyan nincs, (3 db)

Miért mondják sokan, hogy olyan nincs, hogy nem elég a tejcsi?

Van hogy egyik nap elég neki egy cici és kiszív bel?le 140 g-ot, másnap meg a kett? is kevés. Volt hogy ilyenkor megmértem és egy cicib?l csak 30 g-ot tudott kiszívni. Akkor mi ez ha nem kevés tej? És mit lehet tenni ellene, ha iszik az ember eleget, eszik is rendesen és még tejserkent? dolgokat is bevet?

Legjobb válasz: Próbálj fejni minden szoptatás után! Amúgy azért mondják, mert tényleg ritka, hogy a rendszeres szoptatás és egészséges anyuka-baba mellett elapadjon a tej. De elõfordulhat szerintem. Amúgy nekem is vannak olyan napok, mikor kevésnek ÉRZEM, de miután evett, próbáltam még fejni, és jó sok maradt benne. A védõnõm mondta, hogy van olyan, hogy "szopisztrájk", mikor olyan kis béna lesz a babó, mintha elfelejtette volna hogy kell szopni, és csak cuclizik ahelyett, hogy szívná. Ilyenkor benne marad a tej, õ meg 1 óra múlva rájön, hogy éhes maradt. :) Akkor van gáz szerintem, ha egy cseppet se tudsz kifejni szopi után és a baba is éhesnek tûnik...Mennyi idõs a babád?

Próbálj fejni minden szoptatás után! Amúgy azért mondják, mert tényleg ritka, hogy a rendszeres szoptatás és egészséges anyuka-baba mellett elapadjon a tej. De elõfordulhat szerintem. Amúgy nekem is vannak olyan napok, mikor kevésnek ÉRZEM, de miután evett, próbáltam még fejni, és jó sok maradt benne. A védõnõm mondta, hogy van olyan, hogy "szopisztrájk", mikor olyan kis béna lesz a babó, mintha elfelejtette volna hogy kell szopni, és csak cuclizik ahelyett, hogy szívná. Ilyenkor benne marad a tej, õ meg 1 óra múlva rájön, hogy éhes maradt. :) Akkor van gáz szerintem, ha egy cseppet se tudsz kifejni szopi után és a baba is éhesnek tûnik...Mennyi idõs a babád?
A kérdező hozzászólása: A baba 8 hetes. És nõ is szépen. Szerintem csak engem idegesít ez a dolog, de nagyon, mert már nem elõször fordul elõ. Pár nap és helyre áll a rend. De ezeket a napokat elég nehéz átvészelni!
A szoptatási problémákra egyetlen megoldás van: gyakrabban kell szoptatni. Felejtsd el a teákat, nagy semmit érnek, a tejcsi nem ilyesmitõl termelõdik, hanem attól, hogy szopizik a babád és stimulálja a tejtermelést. Vannak idõszakok - fõként 6 hetes és 12 hetes kor körül jellemzõ - hogy a babának hirtelen megnövekszik az igénye. Ilyenkor 1-2 nap alatt alkalmazkodik hozzá a tejtermelésed, csak gyakrabban tedd mellre. Minden anya tudna szoptatni - legalábbis nagyon kevés, 1-2%-os kivétellel - csak nincsenek jól informálva illetve nincsenek megtanítva a szoptatásra. Bíyy magadban, a tested tudja a dolgát és a babád is, ha hagyod.
Nekem is ezt tanácsolták, hogy hagyjam, hogy cicin aludjon el, még akkor is ha üres a cici hadd szívja mert ez stimuláló hatású. Bár nekem nagyon fáj amikor üres és úgy szívj, de állítólag nagyon sokat segít. Én most ezt próbálgatom, kisebb nagyobb sikerrel, de szerintem nem hülyeség, és tuti a legjobb ha a baba szívja nem a fejegetés. Együtt érzek veled, mert én is ebben járok! Sok sikert 3 hetes anyuka.
Mert akinek sok van el sem tudja képzelni hogy lehet olyan hogy nincs tej. Mikor én szültem volt egy anyuka akit nem akartak hazaengedni mert nem indult be a teje. Hiába mondta szegénykém, hogy a másik kettõnél sem volt neki teje, de majdnem két hétig bent tartották, és semmi. A tesómnak is egy hónap után elapadt. Szóval sajnos van ilyen. Ritka de van. De tényleg tedd minél többet cicire. Az biztosan nem fog megártani.

Miért mondják azt, hogy Pécsett, Győrött, Kaposvárott? Miért pont ezeknél a városoknál, és hogyan alakult ki? Olyan miért nincs, hogy Budapestett, Szegedett, stb?

Legjobb válasz: Van benne logika, régi idõkben ez a tt helyhatározót jelentett. Példa rá az "ott" "amott" szavunk.

Van benne logika, régi idõkben ez a tt helyhatározót jelentett. Példa rá az "ott" "amott" szavunk.
Mert régen volt ilyen helyrag a magyarban és néhány településnévben még fellelhetõ. Egyébként pedig kikopott a nyelvbõl. Nem emlékszem pontosan de lehet hogy volt Budapestett is valamikor hajdanán, de az valamiért nem használatos ma már. Ugyanúgy ahogy ma már a ban, ben is kezd eltûnni. Úgyhogy majd az unokáink lehet azt kérdezik mi az hogy a "szobában" van egy asztal, a "kertbe" van virág.?
Hangtani okok miatt, bizonyára. Bár tény, hogy logika nincs benne sok.
A kérdező hozzászólása: Bocs, most látom, hogy nem jó helyre írtam.
Szia! Nem tudom, hogy leadásra milyen korlátozás van, viszont az tény, hogy anyatejgyûjtõbõl tejet csak 8 hónapos koráig kaphat a baba (addig írhatja fel a gyerekorvos). Elképzelhetõ, hogy emiatt, hogy egy 8 hónapos babának egy 1, 5 éves gyerek anyukájának a teje már nem tartalmaz elég tápanyagot. Mi kaptunk tejet anyatejgyûjtõbõl, és mindig próbálták a kislányommal egykorú baba anyukájának a tejét adni, ezért gondolom, hgoy mivel 8 hó után már nem kaphatnak a babák tejet onnan, így idõsebb babák anyukáinak a tejére nincs szükség.
Én úgy tudom, hogy amíg elég zsíros, addig beveszik.Volt egy szomszédasszonyom, aki 1, 5 évig adott le tejet mindkét lánya után.
Debrecenben régebben ugyan de a gyerekem három hónapos koráig írta csak fel az anyatejet a doktornõ. Keveseltem és az anyatejgyûjtõbõl az egyik kiadó azt mondta keressek egy anyát és vegyem meg tõle feketén:) ) de arra figyeljek, hogy ne olyan anyuka legyen aki hat hónapnál régebben szoptat mert az a tej már nekünk nem megfelelõ, nem elég sûrû stb. Így levadásztam egy anyukát és dupla pénzért hordtam még tõle négy hónapig.
Ne haragudjatok, hogy nem a kérdésre válaszolok. Le a kalappal elõttetek, Anyukák, akik ennyi tejet adtok le. :) Egy gyakorlati kérdésem lenne: hogy, mivel fedezitek ezt a hatalmas kálcium-szükségletet, hogy ne menjenek tropára a fogaitok?
A kérdező hozzászólása: De jó neked, hogy olyan sokáig adhatsz!Az anyatejgyûjtõbe adod? Én havi szinten 36 litert adok és sajnálom, hogy nem lehet tovább, de majd rákérdezek, mi az oka?!Hátha lehet tovább is.
Én Budapesten vagyok anyatejleadó s a kisfiam 13 hónapos! Épp a múlt héten kérdeztem rá s azt mondták addig adok tejet, míg van.Nincs meghatározva! Havi szinten kb:25 litert is elvisznek!
A kérdező hozzászólása: Köszi! Én ezt értem, de akkor máshol miért lehet, az nem világos?! Okot nem mondtak, hogy miért csak 8 hónapig, de gondolom azért, amit a második hozzászóló írt.
Én konkrétan ismerek olyan anyukát, aki 14 hónapig szoptatott, és végig adta le az anyatejet. Ez Budapesten volt kb 2 éve. Nálatok mit mondtak, miért csak 8 hónapig lehet?
Szia! Én is adtam tejet egy hat héttel idõsebb kislánynak, és ahogy betöltötte a 8. hónapot, úgy már nem adhattam neki tovább. Már nem emlékszem pontosan a törvényi hátterére, de az biztos, hogy mire megérkeztek a tejleadáshoz szükséges papírok, addigra hetek teltek el, és szegény baba addig tápszeren élt. Ez Cegléden volt, nem tudom máshol hogy zajlik, de ezt a 8 hónapot már másoktól is hallottam. Üdv!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!