Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják ha kifogy a só (1 db)

Miért mondják azt, ha kifogy a só az rosszat jelent? Mi rosszat és honnan ered ez a mondás?

Legjobb válasz: Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.

Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.
Csak a gondatlan háziasszony konyhájából fogy ki a só.:) A só egyébként (mivel szükséges és pótolhatatlan) egyenértékû volt az arannyal. http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/03/38.html#45
Egyébként elég baj az is, ha kifogy, gondolj bele, milyen lenne anélkül bármilyen kaja!(hiszen még a sütikbe is kell egy csipetnyi, hogy kiemelje az ízeket :-)Van egy népmese is errõl, biztos ismered... Régen tényleg drága volt, azért volt-gondolom-sûrûn veszekedés abból, ha kiborult.
A sót sokáig (még ma is) a húsok tartósítására használták. Étkezési célokra pedig ált. az asztalon lévõ sótartót használták. Amikor pedig veszekedés volt és valaki az asztalra csapott, akkor az kiborult. Innen vette át a köztudat azt, hogy ha kiborul a só akkor veszekedés lesz. :-)
Nem kifogy, hanem kiborul. És nem rosszat hanem veszekedést jelent. Állítólag azért mert régen nagyon kevés volt és nagyon drága volt. És ha kiborult az ugye pazarlásnak számitott

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Hol lehet magyar rovásirással diszitett karkötöt kapni?

Mink voltunk fent a párommal 2éve Budapesten a Szent István napi ünnepségen és ott láttunk börkarkötöt amit ugye meg lehetett vásárolni de viszont kivánság szerint bele égették vagy nyomták nem tudom a saját nevedet..de sajnos mire meg gondoltuk hogy szeretnék venni késön értünk vissza a helyre és már pakoltak össze és nem tudtunk venni..Kaptunk email cimet hogy azon lehet értekezni de azon nem válaszol senki már csomoszor irtam neki..Viszont a prom azt szeretne mr régotaés avval szeretném meg lepni szülinapjára..Segitsetek nekem hogy tudtok e hogy hol lehet Magyar országon ilyet beszerezni..

6

Mit jelent ez a cigány mondat? Láshi dete hari szakoneszke nem tudom jol irtam e

3

Zsidókkal kapcsolatban: Mért van az, hogy az antiszemiták és az aszemiták el akarják távolítani a társadalomból a zsidókat, ahelyett, hogy törvényekkel tiltanák meg azokat a tevékenységeket, ami miatt veszélyesnek érzik őket?

10

Indianokkal foglalkozo munkak? Tudtok olyan munkakat mondani, amiket indianoknal lehet elvegezni mondjuk rezervatumokban? Olyanokra gondolok mind mondjuk angoltanar, ilyesmi? (tobb lent)

Nagyon kedvelem az indianokat, es koztuk is szeretnek majd elni, de ez nem ide tartozik.
Tudja valaki,rezervatumba lehet elni bevandorlonak? Milyen munkalehetosegek vannak pl tanat es pap/misszionarius on kivul? Van koztetek olyan ember aki esetleg mar jart kint naluk? Vagy olyan ember aki ert hozza, vagy o is kedveli oket?

4

Ennek az eszköznek mi a neve?

http://kepkezelo.com/images/mlgb5ndzgo7vlxdzkw.jpg

2

Honnan szokták az emberek meg tudni egy zokniról, hogy nylon? Azon kívül, hogy rá van írva?

2

Hányszor lehet állítani májusfát?

Tehát tavaly már állítottam a barátnőmnek májusfát, és szeretnék idén is, csak a kérdés, hogy lehet-e többször is??

4

Valaki ismer olyan magyar népdalt ami a természetről szól?

Föld Napjára kell.

2

Igaz, hogy a hazánk béli cigányok tradicionális ételei közé tartozik a teknősbékaleves?

Egy ismerősöm mondta, hogy látott ilyet, majd elmagyarázták neki, hogy bevett szokás. Hallottam, hogy kiszedik a dögkútból a kutyákat és megeszik, de az más téma.

10

Indiaiaknál még mennyire él az a szokás, hogy már gyerekkorukban eldöntik kihez menjen hozzá?

Főleg a külföldön élő indiaikra gondolok, meg, akik ide jönnek.

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!