Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják ha kifogy a só (1 db)

Miért mondják azt, ha kifogy a só az rosszat jelent? Mi rosszat és honnan ered ez a mondás?

Legjobb válasz: Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.

Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.
Csak a gondatlan háziasszony konyhájából fogy ki a só.:) A só egyébként (mivel szükséges és pótolhatatlan) egyenértékû volt az arannyal. http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/03/38.html#45
Egyébként elég baj az is, ha kifogy, gondolj bele, milyen lenne anélkül bármilyen kaja!(hiszen még a sütikbe is kell egy csipetnyi, hogy kiemelje az ízeket :-)Van egy népmese is errõl, biztos ismered... Régen tényleg drága volt, azért volt-gondolom-sûrûn veszekedés abból, ha kiborult.
A sót sokáig (még ma is) a húsok tartósítására használták. Étkezési célokra pedig ált. az asztalon lévõ sótartót használták. Amikor pedig veszekedés volt és valaki az asztalra csapott, akkor az kiborult. Innen vette át a köztudat azt, hogy ha kiborul a só akkor veszekedés lesz. :-)
Nem kifogy, hanem kiborul. És nem rosszat hanem veszekedést jelent. Állítólag azért mert régen nagyon kevés volt és nagyon drága volt. És ha kiborult az ugye pazarlásnak számitott


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Szekszárdon 12:05 és 17:05 kor mindig felszólal valami muzsika a templomból?

Arra lennék kíváncsi hogy ez mihez köthet??

2

Orosz himnuszt ha elgitározom, majd feltöltöm youtubera, az legális?

3

Guamban tényleg fizetnek a fiatal lányok a szüzességelvételért?

Több helyen olvastam már, beleértve megbízhatóbb hírforrásokat is, mint az origo szexrovatát, hogy Guamban külön foglalkozás létezik arra, hogy férfiak állandóan utazgatnak országszerte és elveszik a fiatal szüzességek ártatlanságát, akik fizetnek nekik az elso alkalom kiváltságos jogáért. Az ok: a guami törvények határozottan tiltják a házasságot a szüzeknek.

9

Kik lesznek a fölszállott a páva című vetélkedő szervezői?

0

Koreai leánykérés?

Tény, hogy a koraiak nagyon kockák, bizonyos forrásokból kaptam azt az infót, hogy ha feleségül akarok venni egy koreai lányt el?tte meg kell vernem az apját starcraftban.

2

Mit csináltak a parasztok télen?

12

Hol lehet magyar zászlót venni Budapesten?

1

Szerintetek melyik a legbunkóbb, legflegmább, legbeképzeltebb európai nép?

Nyilván nem lehet általánosítani, de hol találkoztatok a legbunkóbb emberekkel?

9

Minden orosznak három neve van?

12

Temetésen illik fényképezni?

16

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!