Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják ha kifogy a (1 db)

Miért mondják azt, ha kifogy a só az rosszat jelent? Mi rosszat és honnan ered ez a mondás?

Legjobb válasz: Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.

Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.
Csak a gondatlan háziasszony konyhájából fogy ki a só.:) A só egyébként (mivel szükséges és pótolhatatlan) egyenértékû volt az arannyal. http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/03/38.html#45
Egyébként elég baj az is, ha kifogy, gondolj bele, milyen lenne anélkül bármilyen kaja!(hiszen még a sütikbe is kell egy csipetnyi, hogy kiemelje az ízeket :-)Van egy népmese is errõl, biztos ismered... Régen tényleg drága volt, azért volt-gondolom-sûrûn veszekedés abból, ha kiborult.
A sót sokáig (még ma is) a húsok tartósítására használták. Étkezési célokra pedig ált. az asztalon lévõ sótartót használták. Amikor pedig veszekedés volt és valaki az asztalra csapott, akkor az kiborult. Innen vette át a köztudat azt, hogy ha kiborul a só akkor veszekedés lesz. :-)
Nem kifogy, hanem kiborul. És nem rosszat hanem veszekedést jelent. Állítólag azért mert régen nagyon kevés volt és nagyon drága volt. És ha kiborult az ugye pazarlásnak számitott


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Ez Kalotaszegi viselet?

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/30624..

2

Miért lett elterjedtebb a jobb oldali közlekedés, ha elvileg a bal oldali ésszerűbb a jobbkezesek számára?

1

Miért van a cigány asszonyoknak mindig vörösre befestve a hajuk?

17

Mivel húsvét április első napjára esik, van ötletetek, mivel "kedveskedtek" a fiúknak?

Április 1-jei szívatásokat nem szoktuk kihagyni, de most még húsvét is erre a napra esik, tehát kézenfekvő, hogy valamivel ,kedveskedni szeretnék,... elsősorban a barátomnak ;)
Van valami ötletetek, mivel tudnám kicsit megviccelni? Jöhet mindenféle dolog, ő vevő rá (:
Köszi! :))

3

Mit szóltok ahhoz a külföldi mondáshoz hogy ha van magyar ismerősöd nincs szükség ellenségre?

5

Mit jelent az hogy "népi ház"? Olyasmi, mint a tájház?

1

Pesten hol van jó néptáncegyüttes?

Szeretnék elkezdeni néptáncolni, már nézegettem a honlapokat, de nem nagyon találtam információkat.
17/L

6

Vannak női családnevek?

Sok férfi keresztnév van, amelyet családnévként is használják. pl.: László xy.
Női névben is van ilyen?

8

Miben térünk el az amerikaiaktól?

Levelezek egy amerikai magyarral és szeretnék neki érdekességeket gyűjteni Magyarországról. Még sosem járt itt, és csak pár hete tanulja a magyar nyelvet. Aki volt már Amerikában vagy jól ismeri, tudna érdekességeket/furcsaságokat mondani a két nép szokásai között?

1

Miért van az hogy a 16-17éves fiúknál az a menő aki seggrészegre issza magát?

Többször is figyeltem már meg a fiú osztálytársaim beszélgetését és képtelen vagyok megérteni azt hogy hogyan lehet vkinek a legfőbb motivációja az hogy "hétvégén jól bebaszunk"? Én nem azt mondom hogy egy bulin ne igyon alkoholt,de az már szerintem elkeserítő hogy arra mennek hogy minnél jobban szétcsapják magukat..és jelen esetben még gimnazistákról van szó.Ez később,egyetemen is így van? Vagy ez a normális 2013-ban?

10

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!