Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják ha kifogy a (1 db)

Miért mondják azt, ha kifogy a só az rosszat jelent? Mi rosszat és honnan ered ez a mondás?

Legjobb válasz: Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.

Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.
Csak a gondatlan háziasszony konyhájából fogy ki a só.:) A só egyébként (mivel szükséges és pótolhatatlan) egyenértékû volt az arannyal. http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/03/38.html#45
Egyébként elég baj az is, ha kifogy, gondolj bele, milyen lenne anélkül bármilyen kaja!(hiszen még a sütikbe is kell egy csipetnyi, hogy kiemelje az ízeket :-)Van egy népmese is errõl, biztos ismered... Régen tényleg drága volt, azért volt-gondolom-sûrûn veszekedés abból, ha kiborult.
A sót sokáig (még ma is) a húsok tartósítására használták. Étkezési célokra pedig ált. az asztalon lévõ sótartót használták. Amikor pedig veszekedés volt és valaki az asztalra csapott, akkor az kiborult. Innen vette át a köztudat azt, hogy ha kiborul a só akkor veszekedés lesz. :-)
Nem kifogy, hanem kiborul. És nem rosszat hanem veszekedést jelent. Állítólag azért mert régen nagyon kevés volt és nagyon drága volt. És ha kiborult az ugye pazarlásnak számitott


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mi a címe a 2 népdalnak?

http://www.youtube.com/watch?v=bE7XhArJZ3Y
Ebben a videóban találhatók, az egyik 2:54-től, a másik 3:39-től. Jó lenne dalszöveg vagy cím, ami alapján megtalálhatom. :) Köszönöm szépen előre is a segítséget!
(Elviekben Kalocsa térségből származik mindkettő.)

2

22F vagyok. Győrben hol kezdhetnék néptáncot tanulni hobbi szinten?

Korábban táncoltam, emlékszem néhány dologra.
Kimondottan hobbi szinten szeretnék magam, és a társaság miatt. Létezik egyáltalán hogy az alapokat átveszik ennyi idős tanulóval ?

0

Olaszország valóban ennyire ellentmondásos?

Tapasztalataim alapján Olaszországot sok tekintetben az ellentétek jellemzik.
Pl. még most is az egyik legvallásosabb nép az olasz Európában, s tudtommal a homoszexualitás ott eléggé tabutéma még (Magyarországhoz hasonlóan).

Ugyanakkor nem egy nyíltan meleg politikus is van Olaszországban.
Amin nagyon meglepődtem, hogy Szicília elnöke is nyíltan homoszexuális, pedig az egyik legkonzervatívabb tartományok egyike.

2

Tudtok mondani hungarikumot, ami cukrászattal kapcsolatos?

Társadalom ismereten a következő témát kell kidolgoznom: Magyar cukrászat.
Hungarikumoknak kell benne lenni, és eddig van: lángos, somlói galuska, túró rudi, dobostorta és szaloncukor.
Köszönöm!

14

Magyarországon miért nézik le a nacionalista embereket? Amerikában meg büszkék a zászlajukra, jelképeikre.

Itt azt látom, ha valaki szívesen hord nemzeti színeket, kirakja a zászlót, magyar motívumokat hord, akkor jönnek, a "Jaj, mit magyarkodsz?!"
Amerikában meg annyi filmben, képen, videóban látom kint a csillagos zászlajukat, a piros-kék-csillagos jelképeket, a sast...
Ott valahogy ezek szerint nem megy a "jajj, mit amerikaiskodsz?!" dolog...
Miért büszkék ott a nemzetükre, és itt miért szégyenli sok ember, miért szólnak meg másokat?

12

Fiú, ti még jártok locsolni?

Az a helyzet,hogy a szüleim állandóan rákényszerítenek.De ti még jártok 14 évesen?
14/F

3

Mi a címe a két keresett népdalnak?

http://www.youtube.com/watch?v=2z3CYObujoc Az egyik ebben a videóban van, ezzel kezdődik az egész.
Esetleg úgyis jó, ha zenekaroktól küldtök youtube linket, vagy hasonló.. Címnek nagyon örülnék vagy akár szövegrészletnek, mert nem sikerült megtalálni. Köszönöm szépen előre is a segítséget! :)
Egy néptáncos

8

Régen is divat volt az otthonról való elköltözés?

Mármint arra gondolok hogy most már lenézik az emkbert ha 30 évesen otthon van a szülői házban,pedig erről nem tehet igazán senki sem,mert valljuk be sok embernek a fizetése átlag alatti,és emellett lehet nem fizetnek ezt azt.

3

Ti szoktatok még a locsolóknak pénzt adni? A 21 év körüli korosztálynak? Ha igen akkor kb mennyit?

21 éves vagyok. és egyedül leszek itthon húsvét hétfőn. nagyon nem akarok beengedni senkit. de ha jönnek barátok akkor maximum őket!

2

Milyen locsolóverset modnjak a legjobb barátomnak?

Szóval: Õ is én is 16 . Milyen olyansmi locsolóverseket tudtok ami humoros de mégsem durva... Gondolok itt a Pajzán locsolóversekre :D
Szóval iylenkorú csajnak milyen versikét kell mondani ? :D

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!