Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják ha kifogy a (1 db)

Miért mondják azt, ha kifogy a só az rosszat jelent? Mi rosszat és honnan ered ez a mondás?

Legjobb válasz: Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.

Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.
Csak a gondatlan háziasszony konyhájából fogy ki a só.:) A só egyébként (mivel szükséges és pótolhatatlan) egyenértékû volt az arannyal. http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/03/38.html#45
Egyébként elég baj az is, ha kifogy, gondolj bele, milyen lenne anélkül bármilyen kaja!(hiszen még a sütikbe is kell egy csipetnyi, hogy kiemelje az ízeket :-)Van egy népmese is errõl, biztos ismered... Régen tényleg drága volt, azért volt-gondolom-sûrûn veszekedés abból, ha kiborult.
A sót sokáig (még ma is) a húsok tartósítására használták. Étkezési célokra pedig ált. az asztalon lévõ sótartót használták. Amikor pedig veszekedés volt és valaki az asztalra csapott, akkor az kiborult. Innen vette át a köztudat azt, hogy ha kiborul a só akkor veszekedés lesz. :-)
Nem kifogy, hanem kiborul. És nem rosszat hanem veszekedést jelent. Állítólag azért mert régen nagyon kevés volt és nagyon drága volt. És ha kiborult az ugye pazarlásnak számitott

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Miért csinálnak ilyen agyondíszített adventi koszorúkat az emberek? Miért nem látni sehol hagyományos lila-lila-rózsaszín-lila gyertyákkal készülteket?

Pl.:

15

Mi, magyarok miért nem szeretjük jobban a hazánkat? Miért nem becsüljük meg kicsit jobban?

Tudjátok, külföldön tanulok, és itt jöttem rá, mennyire piszkosul hiányzik nekem Magyarország. Hogy mennyire azt érzem a hazámnak, és f?leg, hogy mennyire szép és különleges hely.

14

Milyenek a japánok? Aki volt már kint, vagy ott él mesélne nekem róluk? Hogy bánnak az európaiakkal?

Jöv?re én is ki szeretnék menni, élni 1-2 évig, és kíváncsi vagyok a személyes tapasztalatokra, mert annyi mindent hall az ember.

8

3D-s origami hattyút szeretnék készíteni. A kérdésem:hogyan illesszem össze a háromszögeket (alapelemeket)? Talán használjak ragasztót? Mert nagyon könnyen szétesik, ha egymásba illessztem őket.

2

Mikor jön a Mikulás?

5-én este, vagy 6-án este?

2

Mióta hordanak a zsidók keménykalapot?

Egyáltalán arra sem találtam választ, hogy mióta létezik a "kalap" -nak nevezett fejfed?.

14

Jelentős sváb/tót lakosságú falvakban élő magyarok! Van köztetek és az etnikum között feszültség?

Vagy teljesen jól megvagytok? Szüleitek/nagyszüleitek idején is teljes egyetértés volt?

11

Miből ered a betonfej kifejezés?

Mikor mondjuk? Miért?

3

Minden angol koszos?

Kint vagyok és fene egy koszos népség!!!! Fúúúúj. És akkor mi nem felelünk meg az EU-s normáknak. Most volt téli vásár hát nem megyek bele, hogy csinálták a kajákat. Szerintetek melyik angol nem koszos? Mit?l függ?

9

Tudnátok olyan magyar dalokat mondani (NEM NÉPDALT) ami népszerű volt külföldön?

Sok külföldi barátom van és mindig van egy-egy olyan feladatunk a munka után, hogy énekelni kell(ene) más országok által ismert dalokat. Pl az olaszok általában Lasciatemi cantare -t éneklik. Mi magyarok is ismerjük- de pl tudnának-e, ismerhetnek-e magyar dalokat, amiket ?k tudnának?

14

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!