Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják ha kifogy (1 db)

Miért mondják azt, ha kifogy a só az rosszat jelent? Mi rosszat és honnan ered ez a mondás?

Legjobb válasz: Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.

Ha a só kiborul, az balszerencsét és haragot is jelenthet. De ha pl ajtó vagy ablak felé borítod ki véletlen, akkor azt jelenti, hogy a haragod elmúlik. A kifogyásról és sem hallottam. Még.
Csak a gondatlan háziasszony konyhájából fogy ki a só.:) A só egyébként (mivel szükséges és pótolhatatlan) egyenértékû volt az arannyal. http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/03/38.html#45
Egyébként elég baj az is, ha kifogy, gondolj bele, milyen lenne anélkül bármilyen kaja!(hiszen még a sütikbe is kell egy csipetnyi, hogy kiemelje az ízeket :-)Van egy népmese is errõl, biztos ismered... Régen tényleg drága volt, azért volt-gondolom-sûrûn veszekedés abból, ha kiborult.
A sót sokáig (még ma is) a húsok tartósítására használták. Étkezési célokra pedig ált. az asztalon lévõ sótartót használták. Amikor pedig veszekedés volt és valaki az asztalra csapott, akkor az kiborult. Innen vette át a köztudat azt, hogy ha kiborul a só akkor veszekedés lesz. :-)
Nem kifogy, hanem kiborul. És nem rosszat hanem veszekedést jelent. Állítólag azért mert régen nagyon kevés volt és nagyon drága volt. És ha kiborult az ugye pazarlásnak számitott


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Van valami jelentése annak, hogy a hippik régen fejpántot hordak? Vagy ez csak szimplán "divat" volt?

3

Oktoberfest-re mennék, mennyivel lehet megúszni, hogy ne kelljen sokat költsek? Melyik az olcsó busz/vonat? (mondjuk stoppal megyek ki vagy bicajjal - ezek már a végső esetek) Aludni tudok ingyen havernál, kaját meg viszek.

3

A szomszédos országok közül melyikekben utálják a magyarokat sokan?

És ahol utálják őket, mi okból?

4

Ki mit tud a luca székéről?

8

Kik a mágnás kisasszonyok?

1

Az USA-ban van olyan, hogy gyerekek, kamaszok újságokat és szórólapokat hordanak szét a településükön a házakhoz?

Régebben néztem amerikai rajzfilmeket, azokban volt ilyen némelyikben, hogy valami gyerek biciklivel ment és szórólapokat, meg újságokat dobált be a házakhoz. Ott az USA-ban van ilyen munka a gyerekeknek?

2

Meddig tart egy régészeti feltárás?

Tavaly, elkezdték építeni az autópályát. Igen ám, de közben egy XV. századi fejedelem sírját megtalálták, s abba maradt az építkezés.. Azóta egy év eltelt. Mégis, hogy van ez?

2

Mit gondoltok hogyha a földön eltűnne a földművelés, akkor mit ennének az emberek? Mit ennének a rágcsálók amikor már az utolsó szem gabonát is felélték? Füvet? Ja és gondolom macskák is ugyanaddig bírnák mint a patkányok

ezt most úgy képzeljétek el hogy olyan lenne az éghajlat mint az északi sarkon, nagyon hideg. nem is tudom, talán a föld alatt termeszthetnének mesterséges fény segítségével növényeket, de a mai technológia talán még nem tart ott :/
ha ilyesmi bekövetezne ,minden bizonnyal éhezés ütné fel a fejét mindenütt. sok rossz ember kannibállá válna-ők biztos h meghalnak. a rágcsálók és természetes ellenségeik(macskák, kutyák) lennének az utolsó túlélők, ez nem kérdés. nyilván sok önző ember elrejtené mások elől az élelmiszereket-de az ilyen rejtekhelyekre könnyen rá lehetne bukkanni a rágcsálók miatt :]
és ha ezek a készletek is kifogynának , akkor mihez kezdenének ezek az apró állatok? érdekes ugye? :P

9

Néptánc összeállítása műsorra?

Olyan kalocsai-kalocsa környéki zenét kellene találnom amiben van lassú-friss és mars kb 5-10percnyi zene kellene jó minőségben. A sorrend mindegy mert rögtönözni fogunk rá..

3

Valaki le tudná forditani nekem ezt a török mondatot?

Git önkü yüzünü yuuka gel. sırtındakini de değiºtir.koº baken.

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!