Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják a pécsi lakatos kerítésre, (1 db)

Miért mondják azt a pécsi lakatos kerítésre, hogy a szerelmeseké?

Amikor én annak idején rátettem az én lakatomat, akkor még kb. 16-20 lakat lehetett rajta, és akkoriban még mindenki úgy tudta, hogy ez mindössze szerencsét hoz. Eszerint ha felraksz oda egy lakatot, kívánhatsz egyet, ami teljesülni fog. Viszont mindeki csak egyetlen egyet tehet fel. Nem értem, hogy hogyan alakult át ennyire a "legenda"... (Mellesleg nekem teljesült a kívánságom.)

Legjobb válasz: Én már úgy ismertem ezt a "legendát", hogy azok a szerelmesek, akik együtt teszik fel a lakatot a kerítésre, annak szerelme örökké fog tartani. Azaz, a zárás motívuma összekapcsolja a kettõjük szerelmét.

Én már úgy ismertem ezt a "legendát", hogy azok a szerelmesek, akik együtt teszik fel a lakatot a kerítésre, annak szerelme örökké fog tartani. Azaz, a zárás motívuma összekapcsolja a kettõjük szerelmét.
A régi lakatokat rátették az új kerítésre.
ha ki lett cserélve, akkor mi lett a érig lakatokkal? vissza hegeszetették?
Ja, aki kérdezte, hogy hol van: Ha a Széchenyi térrõl elindulsz a Séta tér felé, abban az utcában van (az utca nevét sajnos nem tudom, pedig oda jártam iskolába, a Nagy Lajos gimnáziumba), két kis kerítés van, egy-egy ház kiszögellésében, a régebbi ki lett cserélve egyszer egy újra, azon volt több lakat, és már majd lerogyott, nagyon szép mind a kettõ.
Egy idõ után gondolom azok voltak többen, akik szerelmespárként tették fel a lakatjukat, elkezdték terjeszteni, hogy ez milyen jópofa és ez így maradt meg a köztudatban. Végülis nem kötelezõ szerelmespárnak lenni, hogy valaki lakatot tegyen rá, viszont egy szép pécsi hagyomány, szokták tudni az emberek, hogy ez itt van Pécsett, és a városnak is fontos, mivel ilyen sok lakat máshol nem nagyon van, ezért lett pl. kicserélve a kerítés, amikor már majdnem összerogyott. Szóval én, mint pécsi, ezért vagyok rá büszke, és mindegy, milyen legenda szól róla, akkor is egyedi.
Ilyen kapú nem csak´Pécsen van sok helyen a világban, és ott a szerelmesek kerítése, lehet hogy annak idején még szerencse kerítésnek indult, de mert a világban több helyen van, így az emberek át kereszteték. Minden így van, valahol azt mondják a pók szerencsét hoz nem szabad bántani valahol meg elpusztítják mert elszalad a szerenecsével. Vagy valaki azt mondja fekete macska szerencse, valaki meg azt fekete macska szerencsétlenség.
Én is így hallottam, ahogy a válaszoló írta. Megkérhetnék vkit, hogy írja le nekem, hol van ez a kapu vagy kerítés? köszi :)
Én ezt úgy tudtam, hogy a sikeren lediplomázó egyetemisták rakták eleinte a lakatot a kapura. Urban Legend szaga van a dolognak:)
Ilyen hagyomány nálunk, Tatán is van, azzal kiegészítve, hogy miután ráraktátok a lakatot, a kulcsot a tóba kell dobni.(Öreg-tó partján van ez a kerítésecske). Az itthoni is majd le szakad, nem sok fér már rá, viszont nagyon szép lakatokat lehet látni, érdekes formájút vagy gravírozottat pl.
Még talán annyi adalék az elõzõekhez, hogy pécsiként a keritéssel kapcsolatban azt hallottam, hogy egy srác lakatolta oda a kerékpárját. Amikor visszament, vagy ellopták a kerékpárt, vagy csak simán ott hagyta a lakatot, így az Övé volt az elsõ lakat. Aztán meglepetésére, mások rárakták az övére, így az végleg ott is maradt. Ez egy változat.
Szerelmesek kerítése! Az én lakatom is ott van. 10 éve boldogan élünk társammal!!!!
Én már hallottam olyan verziót is, hogy eredetileg a börtönbõl kiszabadult rabok tettek oda lakatot, ezzel jelképezve, hogy lezárták a régi életüket.Pécsi vagyok-

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Magyarországnak (a monarchia idejét leszámítva) mindig forint volt a pénzneme?

5

Beltéren nem b*nkóság bármiféle fejfedő?

pl. sapka, kalap stb...

10

Miért volt tisztogatás a Szovjetunioba a szocializmus idején?

Töri könyvbe csak annyit írnak le h nagyon sok politikus megöltek és hadsereg parancsnokokat, de nem írja le h miért... Vagy csak én nem értem meg h miért :)

2

A homoszexualitás Magyarországon elfogadottnak számít az európai országokhoz viszonyítva?

5

Miért nincs a haszid zsidó nőknek haja?

1

Az USA-ban temetéseken a gyászolók tényleg elmennek a behantolás előtt?

Sok filmben láttam, hogy otthagyják a koporsót, aztán csak utána temetik be a sírt. Ez tényleg így van arrafele? Miért?

1

Miért (ilyen) "birkanyáj" nemzet a magyar? 15/F

Miden más nemzet lázad,tüntet,összefog, (politika ellen) csak mi magyarok nem. Miért van ez? titeket nem zavar?

15

Tényleg máshol mosolyognak az emberek csak úgy? Nálunk ez nem szokás?

Azt mondták nekem, több embertől is hallottam, hogy bezzeg ilyen-olyan országokban nagybb a szegénység, mégis az emberek mosolyognak, az utcán, meg bárhol.
És itt meg rámosolyogsz valakira, és beszólna, meg kötözködne.
Máshol tényleg instant mosolyognak az emberek?
És nálnuk nem szokás?

7

Szeretnék elegánsan öltözködni! Tudnátok segíteni? 17f

Úgy gondolom, kinőttem már az ilyen-olyan stílusok korából. Mégis szeretnék egy jó megjelenést. Amikor ingben/nyakkendőben vagyok, sokkal másabb az életfelfogásom és sokkal "több"-nek érzem magam...

A kérdés csak az, hogy hol tudok olyan mennyiségben bevásárolni inget, nyakkendőt, hogy pl. jövő tanévben kitartson, de mégse búcsúzzok el több ébi zsebpénztől?
Illetve: az elegáns öltözetet hogy lehe lt megoldani különböző évszakokban?

3

Volt-e az újságárusoknak vagy az újságárus strandoknak régen más elnevezésük?

Nem a rikkancsokra gondolok.

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!