Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják a pécsi lakatos (1 db)

Miért mondják azt a pécsi lakatos kerítésre, hogy a szerelmeseké?

Amikor én annak idején rátettem az én lakatomat, akkor még kb. 16-20 lakat lehetett rajta, és akkoriban még mindenki úgy tudta, hogy ez mindössze szerencsét hoz. Eszerint ha felraksz oda egy lakatot, kívánhatsz egyet, ami teljesülni fog. Viszont mindeki csak egyetlen egyet tehet fel. Nem értem, hogy hogyan alakult át ennyire a "legenda"... (Mellesleg nekem teljesült a kívánságom.)

Legjobb válasz: Én már úgy ismertem ezt a "legendát", hogy azok a szerelmesek, akik együtt teszik fel a lakatot a kerítésre, annak szerelme örökké fog tartani. Azaz, a zárás motívuma összekapcsolja a kettõjük szerelmét.

Én már úgy ismertem ezt a "legendát", hogy azok a szerelmesek, akik együtt teszik fel a lakatot a kerítésre, annak szerelme örökké fog tartani. Azaz, a zárás motívuma összekapcsolja a kettõjük szerelmét.
A régi lakatokat rátették az új kerítésre.
ha ki lett cserélve, akkor mi lett a érig lakatokkal? vissza hegeszetették?
Ja, aki kérdezte, hogy hol van: Ha a Széchenyi térrõl elindulsz a Séta tér felé, abban az utcában van (az utca nevét sajnos nem tudom, pedig oda jártam iskolába, a Nagy Lajos gimnáziumba), két kis kerítés van, egy-egy ház kiszögellésében, a régebbi ki lett cserélve egyszer egy újra, azon volt több lakat, és már majd lerogyott, nagyon szép mind a kettõ.
Egy idõ után gondolom azok voltak többen, akik szerelmespárként tették fel a lakatjukat, elkezdték terjeszteni, hogy ez milyen jópofa és ez így maradt meg a köztudatban. Végülis nem kötelezõ szerelmespárnak lenni, hogy valaki lakatot tegyen rá, viszont egy szép pécsi hagyomány, szokták tudni az emberek, hogy ez itt van Pécsett, és a városnak is fontos, mivel ilyen sok lakat máshol nem nagyon van, ezért lett pl. kicserélve a kerítés, amikor már majdnem összerogyott. Szóval én, mint pécsi, ezért vagyok rá büszke, és mindegy, milyen legenda szól róla, akkor is egyedi.
Ilyen kapú nem csak´Pécsen van sok helyen a világban, és ott a szerelmesek kerítése, lehet hogy annak idején még szerencse kerítésnek indult, de mert a világban több helyen van, így az emberek át kereszteték. Minden így van, valahol azt mondják a pók szerencsét hoz nem szabad bántani valahol meg elpusztítják mert elszalad a szerenecsével. Vagy valaki azt mondja fekete macska szerencse, valaki meg azt fekete macska szerencsétlenség.
Én is így hallottam, ahogy a válaszoló írta. Megkérhetnék vkit, hogy írja le nekem, hol van ez a kapu vagy kerítés? köszi :)
Én ezt úgy tudtam, hogy a sikeren lediplomázó egyetemisták rakták eleinte a lakatot a kapura. Urban Legend szaga van a dolognak:)
Ilyen hagyomány nálunk, Tatán is van, azzal kiegészítve, hogy miután ráraktátok a lakatot, a kulcsot a tóba kell dobni.(Öreg-tó partján van ez a kerítésecske). Az itthoni is majd le szakad, nem sok fér már rá, viszont nagyon szép lakatokat lehet látni, érdekes formájút vagy gravírozottat pl.
Még talán annyi adalék az elõzõekhez, hogy pécsiként a keritéssel kapcsolatban azt hallottam, hogy egy srác lakatolta oda a kerékpárját. Amikor visszament, vagy ellopták a kerékpárt, vagy csak simán ott hagyta a lakatot, így az Övé volt az elsõ lakat. Aztán meglepetésére, mások rárakták az övére, így az végleg ott is maradt. Ez egy változat.
Szerelmesek kerítése! Az én lakatom is ott van. 10 éve boldogan élünk társammal!!!!
Én már hallottam olyan verziót is, hogy eredetileg a börtönbõl kiszabadult rabok tettek oda lakatot, ezzel jelképezve, hogy lezárták a régi életüket.Pécsi vagyok-


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Állítottam 1-én májfát és most meghívtak májusfa döntésre/kitáncolásra, sütögetünk meg hasonlók, ilyenkor mit/miket illik vinni (bor, virág, stb. )?

4

Az angolok most őszintén hogy tudnak ilyenen röhögni? (link lenn)

http://www.youtube.com/watch?v=sBIeiVhXTXM&feature=related

Csúnya szavakat mond komoly fejjel. Mi ezen olyan vicces? Esküszöm, nem értem az angol humort.

16

Magánterületen lehet alkoholt fogyasztani?

Lakótelepünk is magán területnek minősül (vagyis ez van kiírva a táblákra) Akkor itt nyugodtak sörözgethetünk a barátokkal vagy ugyan úgy dugdosnunk kell a jardok elől mint a hétvégi bulik közben?

2

Sencor TV-t hogy lehet behangolni a UPC médiabox távirányítójához? Pontosabban a 4 jegyű kód kellene.

Nem nincs benne a kapott füzetben. Nem nincs fent a UPC honlapján. És az un. automatikus keresésen nyomkodhatom napestig a + gombot mint egy eszelős nem kapcsol ki.

3

Az Irma névnek milyen becézését ismeritek?

Olyanok válaszát várom, akik tényleg ismernek/ismertek Irmákat! : )

7

A Csík zenekar:Most múlik pontosan c. feldolgozásának zenéje megszerezhető esetleg ének nélkül is?

Milyen típusú népzene ez?

10

Mit raktak az európaiak a pipába dohány helyett a XVI. század előtt?

Gyógynövényeket?

3

Ciki az, ha házibulinál vagy kertipartinál otthon vannaka szülők?

Csinálok egy ilyet, de kiderült, hogy mégis itthon lesznek. Engem eléggé idegesít.

6

Melegek, leszbikusok! Nálatok miért nincsen határ?

Nekem semmi gondom nem lenne az azonos neműeket szerető emberekkel,de több ilyen ismerősöm is van és néha nagyon ordenáré módon tudnak viselkedni.Most itt nem arra gondolok,hogy nyílt helyeket fajtalankodnak,mert ilyet még nem tapasztaltam,csak teljesen más a felfogásuk.Olyan mintha,náluk nem lennének tabuk,bár tény,hogy sokkal befogadóbbak a társadalommal szemben(ami persze jó,ugyan ennek meg van az oka).Nem értem miért kell így viselkedniük,mert már kezd nagyon zavaró lenni számomra.

9

Mikor az amerikai filmekben alkoholt isznak, miért mondanak olyanokat, hogy "de hiszen még csak délután 4 van"?

Mindig meglepődve kérdezik, hogy "Délután négykor?" stb...

5

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!