Találatok a következő kifejezésre: Miért mondják a pécsi (3 db)

Miért úgy mondják, hogy Pécset? Nem értem, milyen nyelvtani szabály ez? Tudom, hogy a Pécsen nem helyes. De miért?

Legjobb válasz: "Tudom, hogy a Pécsen nem helyes." Helyes az is. A "Pécset" viszont csak akkor, ha pl. azt mondod: Felfedeztem Pécset! Egyébként: PécseTT, Vácott...

"Tudom, hogy a Pécsen nem helyes." Helyes az is. A "Pécset" viszont csak akkor, ha pl. azt mondod: Felfedeztem Pécset! Egyébként: PécseTT, Vácott...
A kérdező hozzászólása: Ezt jól megmagyaráztad...-.- köszönöm....

Miért mondják hogy kisértet járta hely a Pécsi 25 emeletes?

Tud valaki történetet onnan? Tudtommal senki sem halt meg ott.

Legjobb válasz: Az 1989 óta üresen álló ház szerintem már magában elég okot ad erre. Meg az állapota is elég rossz talán ezek miatt.

Az 1989 óta üresen álló ház szerintem már magában elég okot ad erre. Meg az állapota is elég rossz talán ezek miatt.
Tele van vérgalambokkal, akik foszforeszkálót szarnak és EGYETEMI DIÁKOKAT ESZNEK!!!!!
szerintem abba semilyen szellem nincs
Hát figyelj, rozoga 25 emeletes és a magassága miatt is félelmetes, de 21 éve mindenkit kiköltöztettek mert rossz a ház szerkezete és azóta akár 1 év bármi be költözhetett.
Nem tudom hogy az embeerek az mért szellem járta valami épület ha öreg és rozogán néz ki!
Szerintem egy rozoga 25 emeletes régi ház elég szellemjártának tûnik..
Nem szellemek miatt, de egyszer felmennék a tetejéig :D Nem tudom vajon belehet-e jutni.
Ja. Anno valami nagyon hiperszuper jugoszláv techológiával felépítették és 10 év múlva mindenkit kiköltöztettek, mert gyenge volt az alapszerkezete és életveszélyes volt. :D
Csodálkozol? Az a rettentes Galambember székhelye!!!!4négy :-S
Jaaaj, jaaaj, jönnek a madárembereek!! Boncsákle!!!
azt hallotam hogy Freddy Krûger(nem tom hogy kell leírni:D) is ott bújkál
Igen, vérgalambokkal, meg vércsivavákkal, akiket kidobtak a gazdáik, mert kutyakaja helyett mellnagyobbításra kellett a pénz, aztán megharapta õket a medvedisznóember és azóta is a 25 emeletesben kísértenek.
Volt hogy a tetején egy kb. 40 éves férfi holttestét találták meg.meg ugye akiket kiköltöztettek, és szerettek ott lakni vagy egy fontos esemény / emlék oda kötötte õket, a szellemük ott lehet.

Miért mondják azt a pécsi lakatos kerítésre, hogy a szerelmeseké?

Amikor én annak idején rátettem az én lakatomat, akkor még kb. 16-20 lakat lehetett rajta, és akkoriban még mindenki úgy tudta, hogy ez mindössze szerencsét hoz. Eszerint ha felraksz oda egy lakatot, kívánhatsz egyet, ami teljesülni fog. Viszont mindeki csak egyetlen egyet tehet fel. Nem értem, hogy hogyan alakult át ennyire a "legenda"... (Mellesleg nekem teljesült a kívánságom.)

Legjobb válasz: Én már úgy ismertem ezt a "legendát", hogy azok a szerelmesek, akik együtt teszik fel a lakatot a kerítésre, annak szerelme örökké fog tartani. Azaz, a zárás motívuma összekapcsolja a kettõjük szerelmét.

Én már úgy ismertem ezt a "legendát", hogy azok a szerelmesek, akik együtt teszik fel a lakatot a kerítésre, annak szerelme örökké fog tartani. Azaz, a zárás motívuma összekapcsolja a kettõjük szerelmét.
A régi lakatokat rátették az új kerítésre.
ha ki lett cserélve, akkor mi lett a érig lakatokkal? vissza hegeszetették?
Ja, aki kérdezte, hogy hol van: Ha a Széchenyi térrõl elindulsz a Séta tér felé, abban az utcában van (az utca nevét sajnos nem tudom, pedig oda jártam iskolába, a Nagy Lajos gimnáziumba), két kis kerítés van, egy-egy ház kiszögellésében, a régebbi ki lett cserélve egyszer egy újra, azon volt több lakat, és már majd lerogyott, nagyon szép mind a kettõ.
Egy idõ után gondolom azok voltak többen, akik szerelmespárként tették fel a lakatjukat, elkezdték terjeszteni, hogy ez milyen jópofa és ez így maradt meg a köztudatban. Végülis nem kötelezõ szerelmespárnak lenni, hogy valaki lakatot tegyen rá, viszont egy szép pécsi hagyomány, szokták tudni az emberek, hogy ez itt van Pécsett, és a városnak is fontos, mivel ilyen sok lakat máshol nem nagyon van, ezért lett pl. kicserélve a kerítés, amikor már majdnem összerogyott. Szóval én, mint pécsi, ezért vagyok rá büszke, és mindegy, milyen legenda szól róla, akkor is egyedi.
Ilyen kapú nem csak´Pécsen van sok helyen a világban, és ott a szerelmesek kerítése, lehet hogy annak idején még szerencse kerítésnek indult, de mert a világban több helyen van, így az emberek át kereszteték. Minden így van, valahol azt mondják a pók szerencsét hoz nem szabad bántani valahol meg elpusztítják mert elszalad a szerenecsével. Vagy valaki azt mondja fekete macska szerencse, valaki meg azt fekete macska szerencsétlenség.
Én is így hallottam, ahogy a válaszoló írta. Megkérhetnék vkit, hogy írja le nekem, hol van ez a kapu vagy kerítés? köszi :)
Én ezt úgy tudtam, hogy a sikeren lediplomázó egyetemisták rakták eleinte a lakatot a kapura. Urban Legend szaga van a dolognak:)
Ilyen hagyomány nálunk, Tatán is van, azzal kiegészítve, hogy miután ráraktátok a lakatot, a kulcsot a tóba kell dobni.(Öreg-tó partján van ez a kerítésecske). Az itthoni is majd le szakad, nem sok fér már rá, viszont nagyon szép lakatokat lehet látni, érdekes formájút vagy gravírozottat pl.
Még talán annyi adalék az elõzõekhez, hogy pécsiként a keritéssel kapcsolatban azt hallottam, hogy egy srác lakatolta oda a kerékpárját. Amikor visszament, vagy ellopták a kerékpárt, vagy csak simán ott hagyta a lakatot, így az Övé volt az elsõ lakat. Aztán meglepetésére, mások rárakták az övére, így az végleg ott is maradt. Ez egy változat.
Szerelmesek kerítése! Az én lakatom is ott van. 10 éve boldogan élünk társammal!!!!
Én már hallottam olyan verziót is, hogy eredetileg a börtönbõl kiszabadult rabok tettek oda lakatot, ezzel jelképezve, hogy lezárták a régi életüket.Pécsi vagyok-


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!