Találatok a következő kifejezésre: Miért kell sütni (6 db)

Először fedővel aztán fedő nélkül kell sütni. Ennek mi a jelentősége? Miért kell így sütni egyes dolgokat, pl. a rántotthúst is? Mi van, ha nem így csinálom?

Legjobb válasz: Fedõ alatt párolódik, fedõ nélkül sül, pirul. A hús típusától függ, mikor melyik módszert kell alkalmazni.

Fedõ alatt párolódik, fedõ nélkül sül, pirul. A hús típusától függ, mikor melyik módszert kell alkalmazni.
hát én úgy tudom hogy puhább lesz a hús mert fedõ alatt keletkezõ gõz ugye bent marad és párolja a húst. de én nem szoktam , és mégis finom :)
fedõ alatt puhul, fedõ nélkül lesz szép színe a húsnak. A sorrend mindegy, mi úgy szoktuk, hogy elõször lefedve, utána anélkül, hogy piruljon. De csak a sütõben sült húsokkal szoktuk ezt, alufóliával lefedve. A serpenyõben sült dolgoknál pl. rántott hús nem.
fánkot is így kell, egyik oldalt fedõvel másikat anélkül, de nem tudom az okát.
pl. egy nagy darab csontos panírozott csirkecombot nem elég átsütni a forró zsírban, mert belül nyers marad. Ezért kell a sütés elején kis lángon fedõ alatt párolni.
Rántott húst pont nem kell, mert az vékony, de egy rántott csirkecombot már fedõ alatt kell, mert úgy sûl át a belseje is!
A kérdező hozzászólása: Akkor a párolás miatt kell. Értem! Köszi

Miért kell olajban sütni?

ez így hülye kérdés, tudom, de én egyáltalán nem tudok f?zni, anyám f?z, miért kell olaj a kajába? azt mondja, muszáj bele. anélkül milyen lenne?

Legjobb válasz: ...nelkul szaraz lenne...persze lehet olaj nelkul is pl. hust sutni,de annak az ize teljesen mas...amugy meg sokkal egeszsegesebb mint a zsirban sult vagy zsirral keszult etelek.Habar en azt mondom,h van 2-3 kaja ami zsirral az igazi,amugy mi is csak olajjal fozunk.

...nelkul szaraz lenne...persze lehet olaj nelkul is pl. hust sutni, de annak az ize teljesen mas...amugy meg sokkal egeszsegesebb mint a zsirban sult vagy zsirral keszult etelek.Habar en azt mondom, h van 2-3 kaja ami zsirral az igazi, amugy mi is csak olajjal fozunk.
A kérdező hozzászólása: ááá már vágom köszi a válaszokért, kap is mki százas értékelést:D
Az olivaolaj nem fog hízlalni, egészséges zsírsavak vannak benne. Csak ne olajBAN, hanem egy kevés olajON süss, tehát rántott dolgok kilõve. Nálam 1 üveg oliva elég 2 hónapig, olyan keveset használok belõle.
A kérdező hozzászólása: köszi... amúgy vegetáriánus vagyok, és csak az a gondom az olajjal (olívaolajat használunk amúgy) h félek, hogy hízlal:D
Nem beszélve a zsírban oldódó vitaminokról. Még kisbabáknak is egy bizonyos kor után kell egy mokkáskanálnyi olajat rakni a kész püré-kajába emiatt. Egyébként el sem tudnám képzelni, hogyan dinsztelnék zsiradék nélkül pl hagymát. Persze a husiknak van zsírtartalma, de ha van fölösleges husid, próbáld meg zsiradék nélkül sütni. Ha mindenképp el akarod kerülni, akkor párolj, vagy süss sütõben sütõfóliában. Ahhoz azt hiszem nem kell zsiradék. De egyébként nem csak a gyümölcslevesbe nem kell zsiradék, mert én pl a húslevesbe sem teszek. Tehát ha a husit rakod fel fõni akármilyen leveshez, abba nem kell plusz zsiradék. Jó fõzõcskézést! :o)
Ha csak a serpenyõbe berakod a kaját az semmi képen nem jó minimum egy kis víz (de akkor már párolásról beszélünk) sütésnél zsír olaj v. margari kell mindenképp Sõt még a levesekhez is (no nem a gyümölcs leveshez) kell egy kis olaj v. zsír a zödségeket megpárolni nélküle csinálni akkor síne se lesz a levesnek meg ízetlen lesz Meg hát pici olaj Zsír is kell a szervezetnek tehát annyi kell is amit ált. Haszn. Hogyan jutnánk másképp Omega 3, 6, 12 zsírsavakhoz?
Hozzáfûzném az elõzõekhez , hogy a rizs, a tészta összeragadna nélküle .
Azért kell olajban sütni, mert az nem forr fel 100 fokon, mint a víz. Át tudja adni a hõt (anélkül csak megégne az étel) - és persze az íze is belesül az ételbe.
A kérdező hozzászólása: tehát ha csak benyomná lájtosan a kaját a serpenyõbe, és nem tenne rá semmit, attól az még ehetõ marad, csak az íze szar?
Egyetértek az elõttem szólóval, csak annyit tennék még hozzá, hogy a fûszereknek is jobban kihozza az ízét a zsiradék.Ebben az esetben mindegy, hogy növényi v.állati.
Meg annyit hozzatennek, hogy vajban is lehet sutni (persze minimalis mennyisegben), a benne atforgatott - sutott fott krumplinak olyan izt ad, hogy csuda, es a husoknak sem art (bar teged ez nem erint :) )...nagyon finom...de zoldseget is lehet benne parolni; csak a valtozatossag kedveert, hogy ne mindig olivat hasznalj. Tudom, a margarin-partiak szerint a vaj egeszsegtelen es hizlal, de ez nem igaz. Ha nem viszed tulzasban, akkor egeszseges, es hat azert nezzuk meg, mibol is keszul, a margarinnal ellentetben :) . Mar ha a vaj nalad belefer, mint vega.

Miért kell mindig beleszólniuk mindenbe? Miért nem tanulhatok meg magam sütni-főzni?

Anyukámról meg a n?véremr?l van épp szó...tudom,ez nagyon kicsi probléma és örüljek,h van anyukám meg családom stbstb. ilyen kommentekkel légyszi kíméljetek.

Legjobb válasz: Szerintem örülniük kéne, hogy önállóan akarod csinálni, és csak akkor kéne beleszólniuk, ha igényt tartasz rá. Nem hiszem, hogy ki kéne venniük a kezedbõl, és belisztezni helyetted, mintha te képtelen lennél rá. Elég ha elmagyarázzák, hogy még egy kis lisztet kell bele tenni. Persze az jó dolog, ha anyukád elmondja, mit hogyan szokott csinálni.

Szerintem örülniük kéne, hogy önállóan akarod csinálni, és csak akkor kéne beleszólniuk, ha igényt tartasz rá. Nem hiszem, hogy ki kéne venniük a kezedbõl, és belisztezni helyetted, mintha te képtelen lennél rá. Elég ha elmagyarázzák, hogy még egy kis lisztet kell bele tenni. Persze az jó dolog, ha anyukád elmondja, mit hogyan szokott csinálni.
Nyugi, nálam is ugyanez van, csak nálam apum meg anyum, meg húgom szól bele... Nálam alig engedik meg, hogy fõzzek vagy süssek, azzal az indokkal, hogy utánam kell takarítani, holott megszoktam csinálni... De máskor meg közlik, hogy ezt vagy azt azért illene már tudni ennyi idõsen, hisz ennyi idõsen õ már sütött meg fõzött... Mindig mindent jobban tudnak, ha meg elrontok valamit akkor meg megmondták és adjam oda nekik... Holott mindent a recept szerint csináltam, de amikor elveszik és nem tudok mit csinálni, akkor meg miért nem csinálok már valamit, csak ott állok nem is segítek, nem is én csinálom, mikor õk azt hitték, hogy én fogom stb. Gondolom nem szeretik, ha más jobban csinálná mint õk, vagy lehet náluk is így volt... Parancsolgatósabb típusúak, szeretnek valaki felett lenni... 16/L
A kérdező hozzászólása: igen..és utána a szakácskönyv a hülye, meg én, hogy könyvbõl sütök...ismerõs :D a tesóm tuti féltékenységbõl csinálja, mert õ is szokott néha néha sütögetni, és sztárolja magát állandóan, pedig elsõre neki sem sûrûn jönnek össze a dolgok...nehogymár a kishugi valamit jobban csináljon. -.-
ezt úgy is meg tudnám közelíteni , hogy az okos a más kárából tanul a h... meg a sajátjából! híg a palacsinta tészta? hogy vették ki a kezedbõl?
A kérdező hozzászólása: természetesen nem magát a folyós tésztát, hanem az edényt vették ki a a kezembõl... igen, de ha mindig megcsinálja valaki helyettem, én hogy fogom legközelebb tudni, hogy mit kell akkor csinálnom?
*vagánykodva
A kérdező hozzászólása: Nem vagánykodva állok hozzá... Aznap 2 adag palacsintát csináltam.. As elsõvel semmi baj nem volt, a másodikba kicsit több kett a víz... Talán ment volna másodszorra az nap.. ( kismillioszor csináltam már, kikor egyedül voltam)


Miért van az, hogy minden héten legalább 2x előjön, hogyan kell palacsintát sütni?

Azért csodálkozom, mert amikor tizenéves koromban édesanyám megtanította, hogyan kell összeállítani, és attól kezdve szerintem csak gyakorlás kérdése az egész. Mégis nagyon sokan mondják, hogy vagy kemény, vagy túl puha és elszakad, vagy odaragad, vagy odaég, vagy .... mit tudom én. Nem létezik, hogy ennyire bonyolult legyen, hogy az igen kényes piskóta összeállítását nem kérdezik ennyiszer, mint ahány palacsintás kérdés itt felmerül.

Legjobb válasz: Én sem tudok palacsintát sütni, van ilyen. :D Nem kéne leszólni egymást, neked meg biztos más nem megy. Legalábbis gondolom, hogy nem vagy mindentudó te sem.

Én sem tudok palacsintát sütni, van ilyen. :D Nem kéne leszólni egymást, neked meg biztos más nem megy. Legalábbis gondolom, hogy nem vagy mindentudó te sem.
Én a piskótával sokkal kevesebbet szoktam szerencsétlenkedni, mint a palacsintával. A piskóta másodszorra már tökéletes lett, a palacsinta mindig lutri, hogy milyen lesz - bár a múltkor már majdnem tökéletesnek találtam. Másrészt van, aki tesz külön cukrot a palacsinta tésztájába, amitõl pedig igen könnyen leég. A piskótát pedig - mióta feltalálták a robotgépet - lehet egyszerûsítve sütni (robotgéppel a tojásokat szétválasztás nélkül is teljesen jól fel lehet verni a cukorral néhány perc alatt, és ahhoz szórni néhány részletben a lisztet).
Szerintem a palacsintasütés általában nem foglal el ennyire központi helyet az emberek életében. :) Én nem görcsölök meg stresszelek rajta, szimplán nem csak nem tudok, és kész. :P Ha mégis palacsintát szeretnék enni, veszek valahol pár darabot, és azzal el van intézve a dolog. Legalább nincs itthon palacsinta nagyon, különben még nehezebb lenne tartanom a nehezen elért súlyomat. :P
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a hozzászólásokat! Arra gondolok, talán óriási szerencsém volt, hogy még otthon, szinte gyerek koromban tanultam meg a palacsinta sütést. Úgy látom, itt többen stresszelnek, félnek amikor arra kerül a sor, hogy palacsintát kellene sütni, mert elõjön a legutóbbi kudarc emléke. Vagyis itt is az "agyban dõl el", ugyanúgy, mint a dohányzásról való leszokás kérdése, vagy a fogyókúra kérdése. Másrészt úgy gondolom, hogy inkább "érezni kell" milyen állagú legyen az a palacsinta tészta, amit meg akarok sütni. Talán mint a normál hõmérsékleten folyó étolaj. (Tudjuk, ha meleg van, valamivel hígabbnak érezzük, ha hidegebb a helyiség kicsit sûrûbben folyik, és tudjuk azt is, milyen amikor átlagos, normál hõmérsékleten van) Vagyis amikor azt mondom, hogy na készen van, megkevertem, akkor az kb. úgy folyik le a kanálról, amivel összeállítottam.
A kérdező hozzászólása: Nem gondolom, hogy a palacsinta sütõn múlik. Amikor én tanultam, teflon és egyebek még gondolatban sem voltak. A régi fekete, agyonégetett sütõvel sütöttük otthon és semmi gond nem volt. Amikor bejött a teflon, csak annyi különbséget tapasztaltunk, hogy mostmár valóban csak "mutatóba" kell rakni bele egy kis zsírt, és nagyon szépen sül.
én több éve fõzök, sütök, tortákat készitek, de a palacsinta az olyan dolog, ami kiakaszt. rosszak az emlékeim, régen egy rossz palacsintasütõvel nagyon sokat bajlódtam. a jó palacsintának az alapja egy nagyon jó palacsintasütõ. ha az nincs, akkor kész vagy, hiába jó a tészta. azóta már van egy új sütõnk, de még csak egyszer használtam. abban sikerültek. de valahogy sosincs kedvem elkezdeni, mert feltörnek bennem a rossz emlékek. :)
A kérdező hozzászólása: Ne félj a piskótától. Ha van a kezedben egy bizos recept (ahány tojás, annyi púpozott evõkanál grízes liszt, és annyi csapott evõkanál cukor, 1 cs. sütõpor, habot kõkeményre verni, lassan adagolni egymáshoz a hozzávalókat) a lényeg, hogy amikor az elõre felforrósított sütõbe beteszed és visszaveszed a hõt közepesre, minimum 20 percig az ajtót nem szabad kinyitni. Akkor benyúlsz, csinálsz gyorsan egy tûpróbát = ragad-e a közepe és eldöntöd, hogy kiveszed vagy még 2-5 percig hagyod sülni.
Én 15 éves vagyok, és isteni palacsintákat csinálok! Anyu mindig csodálkozik, hogy hogy csinálom hogy nem ragad le. Mert ugye én cukrot is rakok bele, jó sokat, imádom magában az édes palacsintatésztát :P Viszont piskótát még nem sütöttem, de nem is nagyon merek belefogni, mert a sütiket mindig vagy leégetem, vagy nyersen sikerül tálalnom :DD
Ülök otthon, még soha életemben nem sütöttem palacsintát, na mondom, most kipróbálom, és még palacsintasütõm se volt, a tésztáját találomra állítottam össze, és Isteni vékony palákat sütöttem elsõre serpenyõben, úgy ahogy az a nagykönyvben meg van írva!!!! Azóta eltelt kábé tíz év, és még sose sikerült újra, új palacsintasütõben se, ezerfajta tésztával se. Nincs magyarázat. Na, ezért jön elõ mindig ez a kérdés. :-)
különben a palacsintasütés egyáltalán nem szokott hetente 2x feljönni, báris én nem vettem észre. amúgy meg emberfüggõ, valakinek a palacsinta bonyolult, valakinek meg a piskóta, nem kell ezt túlbonyolitani.

Mit tegyek? Elegem van, hogy mindig nekem kell a saját szülinapomon tortát sütni, és főzöcskézni! Engem miért nem lep meg senki sem? Más nő is így van ezzel?

Én amióta anya lettem,sosem élem át azt,hogy meglepnek a szülinapomon,mint például a férjem,a gyerekünk,vagy az apukám,anyukám.Pedig szeretném én is átélni ezt az érzést.Én mindig ha valakinek szülinapja van,tortát készítek,és megszervezem a buliját.Apukám 60.szülinapját is hatalmas titokban szerveztük meg a hugommal és az anyummal.Apum nagyon meglepődött amikor hazajött és már minden rokon lesre várt,mint a filmekben.A hugom szülinapján az egész család kocsiba ült és bemasíroztunk a munkahelyére ,vittünk virágot,és pizzát neki.Nagyon örült neki.Én 30.éves szülinapomon hazamentem ,hétköznap volt és senki nem fogadott.Egyedül ücsörögtem a TV előtt és vártam haza a férjem aki éppen focizni volt.Amikor hazajött felköszöntött,de mondta az ajándék majd hétvégén kerül hozzám,mert a szülőkkel együtt vették és akkor tartjuk majd a szülinapom.Miért nem lepnek meg engem sosem?Persze hétvégén egész délelőtt a konyhában álltam,és főztem az ünnepi ebédet,meg sütöttem a saját tortámat.Nem szeretném egyik családtagom sem megbántani,de valahogy szeretném ha nekem is kijárna egy kis meglepi.

Legjobb válasz: Valahol,te rontottad el még régebben. Most is minek sütöttél-fõztél?Nem tehették volna szóvá,mert te voltál az ünnepelt(lettél volna)Nekik is elmondhattad volna így értelmesen,tagolva miért is nem készültél kajával,csak fodrász,sminkes stb.

Valahol, te rontottad el még régebben. Most is minek sütöttél-fõztél?Nem tehették volna szóvá, mert te voltál az ünnepelt(lettél volna)Nekik is elmondhattad volna így értelmesen, tagolva miért is nem készültél kajával, csak fodrász, sminkes stb.
Én a helyedben azt tenném, hogy megemlíteném a férjemnek, hogy szeretnél meglepetést, de ne egyértelmûen, hanem hogy "magától" jusson eszébe, hogy szervezzen neked valamit. A legközelebbi szülinapod elõtt pedig majd mondd meg, hogy most inkább ne tartsátok, mert nincs kedved/idõd fõzõcskézni egész nap. Hátha a férjed észbe kap, bevonja a családot, és szerveznek neked valamit. Vagy a húgodnak is elejtheted a témát egy beszélgetés alkalmával. Csak ne legyél egyértelmû, hanem olyan legyen, mintha nekik jutott volna eszükbe, te csak véletlenül szólod el magad.
1a2. hozzászóló véleményét osztom!
A 2. hozzászóló véleményét osztom! bocs, az elõbbiért.
Drágám! Mégis mit vársz egy olyan férfitól, aki focizik? A válasz pedig engem mindig felköszönt a saját anyukám, a férjem meghalt most élettársam van, õ is felköszönt. A gyerek még egyedül nem vásárol, csak puszit ad. Tortát nem sütök, a felköszöntés a lényeg legalább egy szál virággal. Mondhatod esetleg a férjednek, hogy szerinted azok a házaspárok élnek szépen ahol a nõt a szülinapján legalább egy szál virággal felköszöntik és a nõ nem dolgozza agyon magát ezen a napon is. Ahol nem így tesz a férfi, ott a férfi egy bunkó. Talán eljut ez így az agyáig, bár egy focirajongótól nem tudom mit vársz nem egy értelmiségi, akinek volt gyerekszobája.
Nálunk is ugyan ez a helyzet, de ez engem nem zavar. Amúgy sem szeretem ünnepelni magam viszont örülök, ha a családom jól érzi magát. Viszont mi lenne, ha megbeszélnéd a férjeddel, hogy ezen a napon menjetek el étterembe, ez lenne a Te ajándékod. Nem kellene készülni sem, csak szépen felöltözni. Mond meg neki nyugodtan a férfiak nagyon esetlenek ilyen esetben.
1-es, nincs igazad. Még jó, hogy az ember készül a szerettei szülinapjára! teljes joggal elvárható - lenne - hogy ezt viszonozzák neki! Hát, kérdezõ, kicsit hasonló az én helyzetem is. Egyszerûen ne csinálj semmit a szülinapodon! Csak várd, hogy felköszöntsenek. Hidd el, csak az elsõnél néznek hülyén, hogy hol a torta, miegymás? Szépen mondd meg, "Hát nem hoztatok". Következõ évben nem lesz baki. Fel kell nõniük :-D
1-es, nincs igazad. Még jó, hogy az ember készül a szerettei szülinapjára! Hol írtam én , hogy ne készüljön a máséra??A magáéra nem kellett volna sütni-fõzni, hisz õ volt az ünnepelt.
1 - 8 bocsánat! Félreolvastam! Igazad van!!!!!
Sütheted anélkül is. Lazább lesz tõle a tészta.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm válaszodat


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!