Találatok a következő kifejezésre: Miért kell már a (305 db)

Miért kell már a következő világvége elméletet gyártani? Most komolyan.

"2016

Legjobb válasz: Vannak emberek, akik elégedetlenek az életükkel és ezért a világot hibáztatják, emiatt várnak egy eseményt, ami eltörölné ezt az általuk mocskosnak ítélt létezést, egy esetleges utána történõ újrakezdés ígéretével. Ezt egy afféle enyhe depressziónak és passzív öngyilkosságnak ítélem meg, persze nem vagyok pszichomókus. És vannak akik csak poénból, és jól szórakoznak azokon, akik benyalják a meséjüket. Nekem bõven elég, ha csak a filmvásznon látok világvégét. :)

Vannak emberek, akik elégedetlenek az életükkel és ezért a világot hibáztatják, emiatt várnak egy eseményt, ami eltörölné ezt az általuk mocskosnak ítélt létezést, egy esetleges utána történõ újrakezdés ígéretével. Ezt egy afféle enyhe depressziónak és passzív öngyilkosságnak ítélem meg, persze nem vagyok pszichomókus. És vannak akik csak poénból, és jól szórakoznak azokon, akik benyalják a meséjüket. Nekem bõven elég, ha csak a filmvásznon látok világvégét. :)
Természetesen a jóslatok a Biblia szavait kívánják bizonyítani. A végítélet napjait az aktuális korok hívõi mindíg várták, hiszen szerették volna, ha az még életükben bekövetkezik. Talán némi kárörvendés is szerepet játszhat ebben, az ateisták tûzrevetését sokan boldogan szemlélnék. Sajnos ateistaként is azt kell mondanom, hogy a világ végére, már ami az emberiséget illeti van esély. A világháború kitörhet, bár ezt mindenki el óhajtja kerülni. A tudomány fejlõdése rendkívül gyors és húzó ágazata a hadipar. Ez mindíg is így volt, az elsõ acélokat a kardkovácsok készítették, csak késõbb lett az ekevas is abból. A közös Európa nagyszerû eszméje bizonyítja, hogy az emberiség képes a konfliktusokat kezelni. A remény ezért fennáll, hogy békében élhetünk tovább. Másrészrõl is bekövetkezhet a vég, akár asztrofizikai jelenségek halmozódása esetén. A precesszió, a nutáció, a nap ciklikus tevékenysége folytán bekövetkezhet olyan klímaváltozás, ami az emberiség továbbélési lehetõségét csökkenti. A föld jelenlegi állapota megváltozhat különféle tekintetekben. Kozmikus katasztrófa is elképzelhetõ, hiszen meteorkráterek találhatóak a földön, a holdon, az összes égitesten. Mindezekre az esély rendkívül kicsi, de fenáll. Bekövetkezte esetén a vallásosakat sem mentené meg semmi, hiában reménykednek benne. A vírus és a rádioaktív sugárzás nem válogat. A pestisjárvány legelõször a papokat pusztította ki, akik az utolsó kenet feladása során a haldoklókkal kapcsolatba kerültek. Gúnyt nem kell ezért ebbõl ûzni, de kétségbe sem szabad esni. Lassan a kozmikus katasztrófa is elháríthatóvá válik a technikai tudásunk gyarapodásával, a geotudományok fejlõdése is választ adhat fontos kérdésekre. A föld túlterhelésérõl magunk tehetünk, de ha figyelembe vesszük fontosságát és figyelmünket a valós problémákra fordítjuk, elkerülhetjük következményeit. Az ûrutazás, mint lehetséges megoldás, ma még nem áll olyan szinten, hogy megoldásként számítani lehessen rá, sõt a fizika törvényei, a csillagászat ismerete a jövõre nézve is kételkedést szül ebben a tekintetben, de remény lehet, új lehetõségek felfedezésével. A link elolvasására nem pocsékoltam az idõmet, a hülye jóslatok nem érdekelnek, sem az ebbõl leszûrt ostoba következtetések. Ha az emberiség napjainak vége, akkor a hívõk sorsa is ugyanaz lesz, mint a hitetleneké. Nem káröröm mondatja ezt velem, örömmel látnám, ha az Õ sorsuk jobb lenne, de erre semmi esély. Ha Te ezt másképpen gondolod, az a Te dolgod...
nem kötelezõ, de valamelyiknek elõbb-utóbb igaza lesz.
A világnak elvileg már legalábbb tízszer el kellett volna pusztulnia. Én sem értem ezt.
1-el tök 1etértek.
A világvége elméleteknek nem volt soha alapja. Pl a középkorban az egyik alkalommal amikor ezt elterjesztették akkor olyan pénzekért árultak megváltó cetliket amiért egy óriási birtokot is meg lehetett volna venni. Abból csak az egyháznak volt haszna és persze tönkre ment benne jó pár gazdag földbirtokos aki elhitte és rohant cédulát venni. A 2012-es világégének sincs alapja. A maja jóslatok rengeteget írtak a témáról és egyik sem utal világvégére. Korszakváltásra igen. Az a bizonyos dec. 21. fontos dátum csillagászati szempontból is. Csak azt nem értem hogy aki kérdést tesz fel a témáról miért nem néz utána a dolognak. Hisz evvel a témával foglalkozó cikkeknek, videoknak stb kb csak a 35%-a mondja a világvégét. Félelemkeltésre jó és holywoodi filmtémának is jó, de az csak a felszín. Aki egy kicsit beleássa magát rájön hogy mi a valós jelentõsége a dátumnak.

Miért kell már a kisbabákat megkeresztelni?

Nem kellene hagyni inkább, hogy saját maguk döntsenek a sorsukról?

Legjobb válasz: Ennek az az oka, hogy a keresztény vallás szerint aki nincs megkeresztelve, az nem kerülhet a menyországba halála után. Mivel régen nagyon sok kisbaba meghalt nem sokkal a születése után, ezért mindjárt születése után megkeresztelték, hogy erre meglegyen az esélye.

Ennek az az oka, hogy a keresztény vallás szerint aki nincs megkeresztelve, az nem kerülhet a menyországba halála után. Mivel régen nagyon sok kisbaba meghalt nem sokkal a születése után, ezért mindjárt születése után megkeresztelték, hogy erre meglegyen az esélye.
Szerintem azért van, mert régen mikor nagy volt a csecsemõ halandóság akkor születés után nem sokkal megkeresztelték a gyerekeket, mert aki nem volt megkeresztelve, pogány volt, és ha meghalt akkor nem temette el a pap, és az õ elképzelésük szerint nem kerülhetett a mennyországba. És sztem ez így hagyományként megmaradt. Am bocsi ha elõttem már írták, nem olvastam el a válaszokat :Ö
Attól még nem lesz semmi baja egy gyereknek, hogy megkeresztelik. Ez nem kötelezi õt felnõtt korában a vallásosságra. A válaszokat pedig félreérted: A meghalt csecsemõ, ha nem volt megkeresztelve, azt nem temette el a pap, ahogyan az öngyikosokat sem. Ez csak annyit jelentett, hogy a halottat a temetõ szélén tették sírba. Anélkül, hogy a sírt vagy a koporsót a pap megszentelte volna, és elvégezte volna az egyházi szertartást. Ma is sok temetést végeznek pap nélkül. A zsidók körülmetélése pedig nem gyerekkínzás, hanem egészségügyi okokból alakult ki. Régen a higiénia enyhén szólva is siralmas volt, ha egyáltalán volt. A pénisz sokszor begyulladt a tisztálkodás hiánya miatt. A körülmetéléssel ezt megakadályozták. Ma is van olyan eset, hogy nem zsidó fiúknál-férfiaknál orvosi javaslatra elvégzik a körülmetélést.
Miért kellene a papnak eltemetni egy nem katolikust???? Ezt nem is értem... Van sima polgári temetés is... A keresztény temetés, templomi esküvõ egyértelmûen a keresztényeknek van. Ja, nem akarttok megkeresztelkedni, de azért a temetés kell? Nem értem.
A te szüleid, is liberálisok, te is az vagy, nyugodj ebbe bele.Én sem vagyok keresztelve a gyermekeim sem.Az sem zavar ha valakit csecsemõként keresztelnek, mert nekik ez fontos.A 7 éves fiamat érdekli a téma jár hittanra.Felõlem meg is keresztelkedhet, ha akar.De bármilyen vallást is választana, az sem zavarna, csak megkérdezném, hogy számára mi vonzó benne, hogy könnyebben megértsem a motivációit. Hát igen én is libsi nevelést kaptam, és én is így nevelek.:)
ezen én is gondolkodtam már, engem is kisbabakorban kereszteltek, és hát, nem örülök neki.
Nekem 4 gyerekem van, de csak az elsõ keresztény. Végül is igazad van: Minek kereszténynek lenni az oylan embernek akit az ilyenek nem is érdekelnek és nem is hisz bennük.
engem nem kereszteltek meg, de örülök neki, mert eldönthetem, h hova tartozok. Sokan gáznak tartják, h felnõtt fejjel akarok keresztelkedni. Sztem egyszerûbb még kisbaba korban, ha felnõttkén nem érdekel, nem foglalkozol vele, senki nem fog kényszeríteni.
Ha nem hiszel benne, akkor meg miért zavar? Van valami következménye? Ha most én kiskorodban föléd álltam volna, és valami rituálét mondok, az érdekelne? Még mindig jobb ez, mint ha zsidó férfi lennél, ott meg is csonkolnak csecsemõként, hehe.
"Kol 2, 11-12 – A keresztség a körülmetélést váltja fel. Ter 17, 12 – A körülmetélést a születés utáni nyolcadik napon tartották." Az Ábrahámmal kötött szövetség jelével kapcsolatban Jehova azt mondta: „Nyolcnapos korában metéljetek körül minden fiúgyermeket.” Késõbb ezt a követelményt ismételten elõírták Izrael nemzete számára (1Mózes 17:12; 3Mózes 12:2,  3). Akkor nem fûztek hozzá bõvebb magyarázatot, miért a nyolcadik napon kellett ennek megtörténnie, ma már ismerjük az okát. Az orvosi kutatások fényt derítettek arra, hogy a véralvadás egyik faktora, a K-vitamin csak erre az idõpontra ér el megfelelõ szintet. A véralvadás másik fontos tényezõje, a protrombin pedig a születés utáni nyolcadik napon éri el gyermek életében a legmagasabb értéket. Erre a tényre támaszkodva Dr. S. I. McMillen így következtetett: „A nyolcadik nap a legalkalmasabb a körülmetélés elvégzésére.” Véletlen egybeesés csupán? Aligha. A tudás kellõ ismerettel rendelkezõ személytõl, Istentõl származik. Ennek tehát konkrét - akkor még nem ismert oka volt, ez lehetne akár sokkal késõbb is, ha élettanilag ezt kívánná meg! Ez nem igazolja a csecsemõ keresztelés szokását, mely egyébként is teljesen más (hamis) filozófiával takarózik. Egyáltalán minek ezek az átlátszó érvek, mikor tudjuk, hogy valójában milyen (nem bibliai) okokkal alakult ki ez a szokás?!
A 17:43-as párbeszédben "Kati" utolsó "bizonyítékaival" is ugyanaz a baj, mint minden mással, ebben a témában. Nem veszi figyelembe, hogy az Írás világosan beszél arról, hogy a keresztelkedéssel csak akkor jár a bûnök bocsánata, ha az együtt jár bizonyos tudatos dolgokkal, pl. a hittel! Egyoldalúan hangsúlyozott verseket számtalant lehet találni, de mindig ott van a gond, hogy a teljes Írással kellene összhangba hozni õket és ez nem mindig sikerül.
"A gyermekkeresztség oka nyilván a gyermekek örök sorsa felett érzett aggodalom, hiszen az áteredõ bûn bennük is megvan, s ezért az üdvösségük bizonytalan, még ha személyes bûn nem is terheli õket." A fõ okokról kellene beszélnünk, nem eltérve a tárgytól! Az pedig a katolikus egyház szerint a fenti idézet. Ez a magyarázat pedig nem Bibliai. Lásd 16:58-s választ.
A történelmi okok... ehh... most gondolom ide valami brooklyni fejekben létezõ elsõ század utáni kataklizmát kell elképzelni. Ezek után már könnyû Ágostonra, mint valami mumusra rámutatni, hogy gaz hitehagyott, és mivel innen ered, ezért rossz is. Pedig eleve az Egyház nem tartalmaz 1900 éves lyukat, hanem folytonos, nem kell helyreállítani, hiszen el sem pusztulhat ("...még a pokol kapui sem..."), stb. Gyermekkeresztelés meg Ágoston elõtt is volt.
"Szerintem ugyanúgy ahogy egy szülõ jó esetben értékrendet, jó példát mutat/ad egy gyereknek, adhat vallást, "hitet" is...." Ezek hosszú évek, küzdelmekkel teli nevelésének az eredményei. Ezek végén a fiatal majd tud dönteni: ha jól neveltük - jól, ha nem egészen jól neveltük - talán rosszul. Késõbb persze az Õ felelõssége is lesz, hogyan dönt. De vallást, hitet nem "adhat" a gyermekének senki. Legfeljebb a fent leírt módon, hozzásegítheti a helyes döntéshez!!! Ezek szintén olyan erõtelen érvek, melyek e szokás kialakulásának igazi okát figyelmen kívül hagyják.
Az, hogy a körülmetélést (amely a keresztelés elõképe) gyermekként végezték az egyszerûen igazolja, hogy Isten a népébe való beiktatást nem ilyen liberális filozófia alapján képzeli el, hogy fú, jaj de csúnya megmondani helyette, majd õ eldönti. Érdekes, manapság a gyermek nemével kapcsolatban csinálják ugyanezt.
Tertullianusra meg kár lenne mutugatnod, hiszen én könnyûszerrel mondhatom, hogy õ ebben (mint pl. sok másban is) tévedett, elvégre számomra egy egyházatya nem perdöntõ bizonyíték. Sõt, ezzel kapcsolatos írása is csak azt mutatja, hogy a gyermekkeresztség õsi hagyomány, nem valami utólag kitalált gonoszság. De írok kicsit Tertuallianusról, hogy õ miket mondott még ezzel kapcsolatban, amirõl az Õrtorony-teológiai semmit sem tud. Amit emlegetni szokás az a "De baptismo" (A keresztségrõl) c. mûve... Mellesleg ez az elsõ olyan értekezés a keresztény teológia-történetben, melynek témája a keresztség szentsége. Ebben Tertullianus kifejti a keresztség szükségességét (!!!), hatásait, állást foglal az eretnekek által kiszolgáltatott keresztséggel kapcsolatban, melyet érvénytelennek tart. Ittt helytelenítette a gyermekkeresztséget, mert az volt a >véleménye<, hogy a keresztség felvétele tudatos állásfoglalást jelent, feltételezi a bûnbánatot, a cselekedetekért vállalt felelõsséget, a jó és rossz, a bûn és erény közötti különbségtételt. A bûnbánatról szólva megkülönbözteti a keresztség elõtti és utáni bûnbánatot. Tanította, hogy a keresztség után elkövetett súlyos bûnre csak egyszer van bocsánat. Az imádságról írt munkájában elõször útmutatást ad a katekumeneknek, majd áttér a Miatyánk részletes magyarázatára. Tertuallianusról bajosan állítod, hogy õrtornyista volt, mert rendszersen következetesen Istennek vallotta a Fiút, nem valamiféle teremtett angyalkának, stb. stb.
Ne felejtsük el azt, hogy a keresztelés a szülõ ígérete, miszerint a gyereket keresztény módon neveli!!!!!! A konfirmálás ill. bérmálkozás azok a szentségek, amikor maga a gyerek (ill. ekkor már fiatal felnõtt) dönt, hogy az egyház aktív tagja kíván lenni és aszerint akarja élni életét! Ez elég fontos! A szülõnek pedig szíve joga eldönteni, hogy neveli a gyereket. A nagy liberalizmusban végül eljutunk oda, hogy felneveljük a gyerekeket semlegesnek, majd Õk eldöntik, hogy nõként vagy férfiként akarnak-e élni, mert joguk van hozzá.... Azért van ennyi problémás gyerek, kamasz, mert a szülõk nagy része nem mutat utat a gyereknek...hagyja hiogy a tapasztalat útján maga döntsön... De hogyan lesz majd az a gyerek keresztény, akivel meg sem ismertették, mirõl van szó....a tudatlansága nem engedi majd....
Kedves katolikus és más vallású (fele)barátaim, akik a csecsemõkeresztelésben érdekeltek! Nagyon helyes az eddigi kulturált hangnem, mellyel vitatkozunk errõl a kényes kérdésrõl, és nyilván senki sem akarja ezt felborítani közülünk. Csak azt kérem az érintettõl, hogy ne keverjünk bele szükségtelen témákat, pl. a háromság tantételét, mert azzal sok kérdés foglalkozik itt is, és errõl a kérdésrõl viszont eltereli a figyelmet. A kérdezõ számomra egyértelmûen arra kíváncsi, hogy milyen okokkal lehet magyarázni a csecsemõkeresztelést, és mivel ez mélyen érinti a kereszténység alapjait, abszolút bibliai kérdés, így ez alapján kellene hiteles választ adni a szokás eredetére és okára. Péter által idézett katolikus teológus elég mértékadó és bár katolikus oldalról nézve, de objektív képet adott e témában. De a fõ kérdés még mindig az, hogy a Biblia támogatja-e azt az indokot, melyet a katolikus egyház teológiai magyarázatként elfogad?! Nem akarom hosszúra venni, csak röviden: Miért kívánta Jézus, hogy tanítványai megkeresztelkedjenek? Nos, ez illõ jelképe volt Istennek tett, teljes szívbõl jövõ önátadásuknak. A ’Jóhírt’ világszerte prédikálni kellett és tanítványokat kellett képezni ’minden nemzetbõl való emberekbõl’ (Máté 24:14; 28:19). Ez azt jelentette, hogy Isten továbbá már nem kizárólag a zsidó nemzettel foglalkozik, olyan emberekkel, akik születésüktõl fogva neki adták át magukat. Kornélius és családja voltak az elsõ más nemzetbeli vagy nem zsidó személyek, akik elfogadták a Jézus Krisztusról szóló igazságot és alámerítkeztek. A víz alá merítés azt mutatta, hogy akik alámerítkeztek, meghaltak annak az életformának, amely saját magukra összpontosult. Felemelkedésük a vízbõl azt jelképezte, hogy életre keltek Isten akaratának a cselekvésére és ezt tették elsõ helyre az életükben éppúgy, ahogyan Jézus tette (Máté 16:24). A keresztelkedés egyszerûen csak a kezdeti lépés volt ahhoz, hogy engedelmeskedjenek Istennek és alávessék magukat az akaratának. És a lényeg: Az Írások nem támogatják azt a széles körben elterjedt vallásos nézetet, hogy a keresztelkedés szentség, azaz vallásos szertartás, amely érdemmel — keggyel, megszentelt állapottal, vagy szellemi áldásokkal — látja el a megkeresztelt személyt. IV. Jenõ pápai bullája például — melyet az elõzõ cikkben említettünk — a továbbiakban ezt mondta a keresztelésrõl: „E szentség hatása minden bûnök bocsánata, eredendõké és jelenlegieké, hasonlóképpen minden büntetés bocsánata, amely a bûnért jár. Következésképpen a múltbeli bûnök levezeklése nem vonatkozik azokra, akik megkeresztelkednek; és ha még bármilyen bûn elkövetése elõtt meghalnak, azonnal eljutnak a menny királyságába és Isten meglátására.” Jézus is megkeresztelkedett, pedig ’nem követett el bûnt’ (1Péter 2:22, Katolikus fordítás). Továbbá az Írások szerint a bûnök bocsánata csak Jézus Krisztus váltságáldozata által jön el. Ananiás így sürgette tárzusi Sault: „Kelj fel és keresztelkedjél meg és mosd le a te bûneidet, segítségül híván . . . [Jézusnak] nevét” (Cselekedetek 22:12–16). Igen, a megmentés csak Jézus kiontott vére által lehetséges, valamint azáltal, ha hittel ’segítségül hívjuk az Úrnak nevét’ (Zsidók 9:22; 1János 1:7).
Sziasztok! Elhangzott, hogy csak bizonyos protestáns felekezetek gyakorolják a gyermekkeresztséget, és szó esett Lutherrõl és a reformátorokról. Erre válaszul hadd idézzem Tatai István református lelkész gondolatait ezzel kapcsolatosan: "A csecsemõkeresztséggel kapcsolatos problémáink köztudottak. A legtöbb református lelkipásztor tucatnyi olyan keresztelõrõl tud, amely után sem a gyermeket, sem a szülõket nem láthattuk többé az istentiszteleten. Alapproblémánk abban rejlik, hogy nem igazodunk õszintén sem a hitvallásos iratainkhoz, sem a Szentírás egészéhez. A formai kérdés másodlagos, de nem hanyagolható el. Igen elgondolkodtató, hogy miközben Vargha Zsigmond új görög-magyar szótára és az új protestáns bibliafordítás lábjegyzete a Mk 1, 5-ben egyértelmûen a baptidzó szót "bemerítés"-nek fordítja, a Református Egyház Istentiszteleti rendtartása ezt a keresztelésformát még alternatív lehetõségként sem említi. Látásom szerint az a tény, hogy a Biblia "házanépek" megkeresztelkedését említi, semmiképpen nem támaszthatja alá teológiailag a csecsemõkeresztséget. A figyelmes olvasás nem hagy bizonytalanságot bennünk, hogy itt is hitkeresztséget gyakoroltak. Több korai óegyházi irat egyértelmûen bizonyságot tesz arról, hogy csak hitre jutott embereket kereszteltek meg az elsõ idõkben. Justin Martir az ún. 1. Apológiájában a 61. fejezetben ír a kereszt-ségrõl. Õ 165-ben halt meg, tehát az õ korában még élt az eredeti tanítás. Csak azokat engedték e szerint keresztségre, "akik meggyõzõdtek a keresztyén tanítás igazáról és megígérik, hogy ennek megfelelõen élnek". (Kürt Aland: "Die Sauglingstaufe..." 29-30. o.) Témánk szempontjából jelentõs fordulat állt be Augusztinusz idejében aki képviseli az eredendõ bûn tanát: "Ádám óta örök kárhozatra jutnak még a csecsemõk is, egy kegyes anyának a csecsemõje, ha meghal, mielõtt bemerítették volna, biztosan elvész, míg egy Krisztus ellenségének a gyermeke, akit bemerítettek, üdvözül." Ezek után az egyházban nem volt annyi belsõ reformenergia, hogy a kérdés széles fórumain napirendre kerüljön. Luther Márton az Ige teológusa volt. Reformációjának korai éveiben kiállt a hitkeresztség mellett. Így ír a Postilla c. mûvében: "A keresztség senkinek sem segít, nem is részesülhet benne más, csak aki saját magáért hisz, és saját hite nélkül senkit sem szabad megkeresztelni. Ha pedig nem tudjuk bebizonyítani, hogy a faital gyermekek képesek maguk is hinni, és hogy van saját hitük, akkor az én hûséges tanácsom és ítéletem az, hogy egyenesen álljunk el a csecsemõ-keresztségtõl, minél elõbb, annál jobb, s ne merészeljünk többé egy gyermeket sem megkeresztelni, hogy ilyen balgasággal és szemfényvesztéssel, melynek nincsen semmi sem mögötte, Istennek felmagasztalt méltóságát gúnyoljuk és káromoljuk."(D. M. Luthers Samtliche I Schriften, Kirchenpostille, 1521, Magyarázat a Mt 8, 1-13-hoz) Hasonló utat járt be Zwingli is. Kezdetben bátran képviseli a hitkeresztséget. Úgy gondolta, hogy a keresztséggel az adott személy döntõképességének kifejlõdéséig várni kell. "Semmi sem aggaszt annyira, mint az, hogy gyermekeket kell keresztelnem, mert tudom, hogy ezt nem lenne szabad megtennem." (Quelle IV, 184.o) Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy reformátoraink egy része, kezdetben bibliai alapon, jól látta a hit és a keresztség összefüggésének fontosságát, mégis a radikális anabaptisták perfekcionalizmusától tartva, valamint a korabeli politikai erõviszonyokat feltérképezve, nem tudta keresztülvinni felismerését. A református egyházban a hosszú hallgatást Barth Károly törte meg. Szerinte a csecsemõkeresztség Krisztus testének a sebe: "Mit akarok? A jelenlegi csecsemõkeresztség helyett olyan keresztséget, amely felelõsségteljes cselekedet. Azt, hogy a jelölt ne passzív résztvevõje legyen csupán az eseménynek, hanem Jézus Krisztus szabad partnere. Szabadon döntsön, szabadon tegyen hitvallást hajlandóságáról és készségérõl." (Die kirchliche Lehre von der Taufe, Zürich, 1943, 40. o.) Köztudott, hogy a "baptisma" (baptidzein) elsõsorban bemerítést jelent. Egy szimbólum, amely egy mögöttes szellemi tartalmat fejez ki, látható képpel. A szimbólumokat nem lehet megváltoztatni, mert azok éppen arra hivatottak, hogy az általuk jelzett dolgot formailag megjelenítsék. Az újrakeresztelés igénye elérte a legtöbb tradicionális egyházat. Így különösen erõsen jelentkezett az anglikán, valamint egyes hollandiai református egyházakban. Az Új-zélandi Presbiteriánus Egyház hivatalosan is bemeríti, egy precízen kidolgozott liturgia keretében azokat, akik csecsemõkeresztségükkel nincsenek teljesen megelégedve. Ezt az aktust azonban nem újrakeresztelésnek, hanem "keresztségmegújítás"-nak nevezik. Mi okoz lelkiismereti kérdést az újrakeresztelést kérõk életében? Keresztelésük nem a Bibliában található sorrendiségben történt. A hitet megelõzte a keresztség. Számukra elfogadhatatlan a "helyettesítõ hit" fogalma, mert azt a Biblia soha nem alkalmazza a keresztségre és az üdvösségre. Keresztelésük nem a megfelelõ formában történt, nem baptizálás (bemerítés) történt, hanem meghintés. Fõleg római katolikusok úgy gondolják, hogy keresztségük a Bibliától idegen kultusz keretében történt. Így pl. Mária-imádatra, meghalt szenteknek mondott imádságokra gondolnak. Akik "újra" meg akarnak keresztelkedni, azok legtöbbször egy teljes bibliai keresztségre vágynak. Krisztustól nem távolodni, hanem hozzá közeledni szeretnének. Ezzel a kérésükkel nem az Igét akarják megvetni, hanem betölteni azt. Folytassunk bibliai tanulmányokat a keresztségrõl. Mivel az Ige egyháza vagyunk, az Igébõl kiindulva kell igazolnunk eddigi gyakorlatunkat. S ha ez nem lehetséges, vagy rendkívül kétséges, ne találjunk ki "jobbat" annál, amit Jézus és az apostolok tanítottak. Szögezzük le: az Újszövetségbõl nem igazolható a keresztség eredeti bûnt eltörlõ hatása. Egyetlen igehely sem hozza a keresztséget a megelõzõ kegyelemmel összefüggésbe, sem nem köti össze azt a testi születésbõl adódó szövetséggel. Az Újszövetség az ellenkezõjét hangsúlyozza (Jn 1, 13 és Jn 3, 5-7). Jézus mondta: Ha szerettek engem, parancsaimat megtartsátok (Jn 14, 15). Ez a keresztségre is vonatkozik. Ha készek vagyunk eddigi gyakorlatunkat revideálni, ezzel kifejezhetjük Jézus iránti szeretetünket. A csecsemõket Jézus nem megkeresztelte, hanem megáldotta. Tegyük azt, amit Jézus tett! Hiszen ha hívõ a szülõ, akkor keresztség nélkül is kiválasztott és szent (1Kor 7, 14). Várjunk türelemmel a megáldás után arra, hogy ez az ígéret és kiválasztottság mint kis virág kibomlik és a növekvõ gyermek életében a hitben realizálódik. Miért vennénk el tõle a tudatos döntés kifejezésének Istentõl rendelt "élményszerû" kifejezési formáját, amelyre mindig emlékezhet õ maga is? Elõtérbe kerülne a megtérés kérdése. A keresztség visszanyerné "mérföldkõ" szerepét a keresztyén életben." Üdv. Péter
Ezt a sok felesleges dumát. Engem sem kereszteltek meg. Nem is kell keresztelkednie kisbabának. Mindenki el tudja dönteni felnõtt korában mi a vallása.
"Miért kell már a kisbabákat megkeresztelni?" Erre mondják azt, hogy az sem igaz amit kérdez. Nem "kell". Vannak egyházak, amelyek gyakorolják a gyermekkeresztelét(katolkus, ortodox anglikán, evangélikus, református stb.) Vannak szekták melyek a felnõttkori keresztelést gyakorolják. A magyar állam biztositja a szülõk azon jogát, hogy vallásosan, avagy vallás nélkül neveljék gyermekeiket. Aki ezt támadja tulajdonképpen a fennáló alkotmányos jogrendet és a jogbiztonságot támadja. A szülõktöl olyan jogokat akar elvonni, melyeket az Alkotmány biztosit
gyermekkeresztség: csecsemõk és kiskorúak keresztelése. - Jogosságát a hagyomány az ap. idõktõl igazolja. A trienti zsin. tanítása szerint a megkeresztelt gyermeket a hiányos emberi elõfeltételek ellenére ker. hívõnek kell tekinteni, s a keresztség érvényessége nem függ az utólagos tudatos elfogadástól (DS 1625). A gyermekkeresztséget csak azok kifogásolják, akiknek helytelen fogalmuk van az Egyh-ról, a kegyelemrõl és a szentségekrõl. Aki nem ismeri el a szentség tárgyi hatékonyságát, az kételkedhet az öntudatlan gyermek megkeresztelésének érvényességében. Az Egyh. hagyománya olyan töretlen és következetes, hogy a Szentírás utalásaival együtt teljes bizonyosságot ad. Ezek a szövegek beszélnek az „egész ház, az egész család” megkeresztelésérõl (1Kor 1, 16; ApCsel 16, 15.33). Ismert volt az összehasonlítás is a körülmetélés és a keresztség között (Kol 2, 11; Ef 2, 11). A gyermekek is részesei a szöv. áldásának, ahol a kezdeményezõ mindig maga Isten. Ezért egyes prot. közösségek eljárásának, ti. hogy csak felnõtteket keresztelnek, vagy újra keresztelnek (anabaptisták), nincs szentírási alapja. - Az ap. idõkben erõs volt a parúzia várása, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy a családok egységesen részesüljenek a kegyelem áldásaiban. A teol-ok kezdettõl fogva hivatkoztak a keresztség szükségességére, amelyet Jn 3, 5 kifejez. Szt Ireneus a megtestesülésbõl és Krisztus fõségébõl vezeti le az állítást, hogy a Megváltó az élet minden fázisát megszentelte, tehát a gyermekkort is. Amikor a pelagiánusokkal szemben az áteredõ bûn tana tisztázódott, még világosabb lett a gyermekkeresztség hatása. Megoldódott az a nehézség is, amely abból eredt, hogy a keresztség a hit szentsége. Az Ó- és ÚSz tanítása alapján ismert volt a helyettesítõ képviselet, amit Mt 9, 2 is megerõsít. A közösség hite az egyénnek is javára válik. Szt Ágoston után Szt Tamás fejti ki a tételt, hogy a gyermekek az Egyh. hitével hisznek, s ezt a hitet a jelenlevõk, a szülõk és a keresztszülõk jelenítik meg. Egyébként is a megigazulás kegyelme a lélekbe önti a hit, a remény és a szeretet erényét (DS 904, 1528). A szentség az embert Krisztus halálának és föltámadásának részévé teszi, s ereje akkor is érvényesül, ha az emberben valamilyen elõföltétel hiányzik. - A teol. megalapozásból a gyermekkeresztség feltételei is kiolvashatók. A gyermekkeresztség ui. gyakorlatilag csak ott szolgáltatható ki, ahol a tudatos ker. hitre való nevelés biztosítva van, vagyis ahol a szülõk és a gondviselõk kérik a keresztséget és õk maguk is élik hitüket. A szentség nemcsak az áteredõ bûntõl szabadítja meg a gyermeket, hanem az Egyh. tagjává is teszi, küldetést ad neki, s ezt a küldetést tudatosítani is kell benne. Ahol ezek a biztosítékok hiányoznak, ott legalábbis el kell odázni a keresztelést.
Az adventista Péter, aki amúgy azzal tömjénezi magát, hogy õ szemben a "gonosz másolgatósokkal" önálló gondolatokat ír le, holott az elõzõ oldalon egyértelmûen egy más gondolatait írta le, amennyiban sugárzik belõle a primitív 19. századi amerikai antikatolicizmus. Aki "Mária-imádatozik" az egy teológiailag komolyan vehetetlen vásári vitázó.
"Maga Jézus mondja Péternek, hogy "elég ha a lábadat megmosom, és tiszta leszel". A Bethseda fürdõ leprása is éppen, hogy érinti a vizet, már meggyógyul... "Uram, hints meg izsóppal, és megtisztulok."" Csakhogy itt nem az önátadásról és kereszténnyé keresztelésrõl van szó!
"Nem lenne jobb, ha minden ember majd felnõtten, tapasztalatokkal és kissé tájékozottan a világról saját maga döntsön?"-de igen szerintem is jobb lenne de sztem a vallásosok kicsit le vannak korlátozva életfelfogásilag, szóval egy ilyen szülõnek ezt úgysem lehet megmagyarázni.
Még egy megjegyzés. A gyereknek nyilván joga van dönteni....ha ezt ha ennyire hangsújozza mindenki (sok liberális)....Arra nem gondolnak, hogy akkor joga van megszületni is, ha már megfogant.....? Szerintem ugyanúgy ahogy egy szülõ jó esetben értékrendet, jó példát mutat/ad egy gyereknek, adhat vallást, "hitet" is...... A szülõnek van joga ehhez. Ha a gyerek felnõtt fejjel nem szeretné, szíve joga.... Ez nem lehetõség, hanem kötelesség, úgy gondolom.
Hát bennem semmi nyomot nem hagyott, nem éreztem bélyegnek. Örülök neki, hogy megkereszteltek a szüleim, és hogy lekonfirmáltam annak is. Annak ellenére, hogy a családom sem és én sem vagyunk vallásosak. De anyukám úgy gondolta, hogy nem vesztek vele semmit, és én örülök neki, hogy így gondolta. Mondjuk a reformátusoknál kicsit másképp vannak a dolgok, nem olyan szigor van mint a katolikusoknál. Annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos hiszek Istenben, ha nem is a Bibliai Istenben, de hiszem, hogy van valami felsõbb erõ. Egyébként szerintem maga a keresztelés szép dolog, és én személy szerint a konfirmálást is élveztem. Az meg, hogy az uncsidnak lehetett templomi esküvõje nekem sehogy sem fér be a fejembe, nem tudom, lehet, hogy csak a mi környékünkön szokás így, de aki meg van keresztelkedve és nem konfirmált vagy áldozott le még az sem esküdhet templomban. Ez szinte mindenhol így van, szóval vagy megkenték a papot, vagy elõtte gyorsan lebonyolították (mert szoktak olyat, ha az egyik fél "pogány" csak lehet te nem tudsz róla, vagy nem kötötték senki orrára). Na de nem is ez a kérdés. Szerintem ettõl egy embernek nem lesz rosszabb. A keresztelés egy olyan dolog, mint ha én kitalálom, hogy ha sós vízzel behintelek (csak egy példa) akkor te most már xy vallás tagja vagy. Ha úgy gondolod akkor az vagy, ha meg nem gondolod úgy akkor locsolhatok rád egy litert is. Annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos az én gyerekeim (ha lesznek) meg lesznek keresztelve, mert az úgy szép. De ez csak az én véleményem. 19/L
A kérdező hozzászólása: ma 09:33 : a szertartások nekem is tetszenek, mert tényleg szépek. Igen, csak az egyik fél volt "pogány". Az esküvõt énis templomban képzelem el, mert úgy az igazi csak hát...
Marhaság szerintem. Fõleg úgy, hogy ismerek olyat, ahol a gyereket úgy keresztelték meg, hogy az anya gyerekként meg volt keresztelve, de nem is volt igazán hívõ, az apa viszont meg sem volt keresztelve, és ezért külön hittanra kellett járnia, és még neki is megkeresztelkedni elõtte.
Ui: a házasság ugyanúgy szentség, mint a keresztség. Azzal nem bélyegzed meg magad?
A kérdező hozzászólása: KIzárt dolog h. megkeresztelkedjek, mert nagyon sok dologgal nem értek egyet ( a legtöbb pap megkenhetõ) De akkor inkább ne legyen templomi esküvõm, ha ezen múlik. "Ezen kívül én azt gondolom, ha a gyereknek kicsi kora óta van vallása (ismét nem arra gondolok, hogy hittan meg templom rendszeresen, de belenõ abban, hogy õ katolikus/református... stb.), kisebb eséllyel szívja be egy szekta." Szerintem ez család és egyénfüggõ. Még mindig azt mondom, meg kell adni neki a választási lehetõséget.
Ez nem igaz, nem kenhetõ meg a legtöbb pap. Van, aki pénz nélkül is rugalmasabb, van, aki pénzért sem. A kérdés továbbra is az, ha ragaszkodik a keresztséghez, de meg nem vagy hajlandó (ami jelezem, érthetõ), de a párod hívõ ember, és fontos lenne neki az áldás (ez is érthetõ), akkor mit teszel? (Ezt lehet áthidalni a gyerekkori megkereszteléssel.) És arra sem válaszoltál, hogy a házasság szentsége miben különbözik a keresztség szentségétõl a megbélyegzést illetõen.
A válaszoknak csak egy részét olvastam el, de azokban is találtam rengeteg badarságot. Attól, hogy valaki meg lesz keresztelve még nem lesz Krisztus követõje(keresztény=Krisztus követõje). Nem a keresztség az üdvösség feltétele a Biblia szerint, hanem a hit. "Mert kegyelembõl tartattatok meg, hit által; és ez nem tõletek van: Isten ajándéka ez; Nem cselekedetekbõl, hogy senki ne kérkedjék."(Efézus 2:8-9) A Biblia azt írja, hogy az keresztelkedjen meg aki hisz. (Abba most ne menjünk bele, hogy a görögben az a szó amit a megkeresztelésre használ, az vízalá merítésre utal).
Unokatesód párja valószínûleg meg volt keresztelve, tõle nem tagadható meg a keresztény esküvõ, bármilyen párt is választ. Ezért lehetett templomi esküvõje.
Ennyire zavar a keresztség, de a templomi esküvõ azért kellene....Mert szép... Nem képmutatás ez???? Vicces..... A templomi esküvõ is csak a vallás része. Isten színe elõtt fogadtok örök hûséget és az Õ áldását kéritek. Ja, és a polgárival ellentétben nem felbontható.... Ha ilyen liberális vagy, gondolkodj el ezen....ez nem megbélyegzés....? Amúgy meg Te is úgy neveled a gyerekedet ahogy akarod, és én is. Nehogy már azon kiakadj, hogy majd az én gyerekemnek nem lesz választási lehetõsége.... Mindenki a saját életével foglalkozzon! Amúgy meg, ne haragudj kérdezõ, de tényleg elég tudatlan vagy, mint itt ki is derült...nem tudom, hogy ez csak a korodból adódik-e vagy csak tájékozatlanság... Látod, pont ezért kell egy gyereket vallásos közegben nevelni, hogy legalább tudja mirõl van szó és úgy dönthessen...
Egyeseknek kényes téma ez, hát ezt sajnálom! A 12:42-s a lényegre tapintott, ott van az igazság. "Ennek az az oka, hogy a keresztény vallás szerint aki nincs megkeresztelve, az nem kerülhet a menyországba halála után." Azért ne essünk túlzásba! A keresztény vallást ugyebár Krisztus alapította? Ha ez így van, tán érdemes lenne a forrásnál kutakodni az ügyben, hogy helyes-e csecsemõket keresztelni? Ott meg ilyenrõl szó sincs. Valójában nem a "keresztény vallás" szerint mûködik ez, hanem a katolikus egyház szerint - van "némi" különbség! De mondom, a 12:42-s összefoglalta a lényeget a témában.
"Ezen kívül én azt gondolom, ha a gyereknek kicsi kora óta van vallása (ismét nem arra gondolok, hogy hittan meg templom rendszeresen, de belenõ abban, hogy õ katolikus/református... stb.), kisebb eséllyel szívja be egy szekta." Elég érdekes gondolatok ezek, a kérdezõ mit tart szektának? A biblia alapján a katolikus egyház semmi esetre sem egyház, leginkább szekta. A csecsemõ keresztséggel együtt.
NEM KELL, szabad, ez nagy különbség. Hála.stennek" vallás szabadság van magyar országon.
A kérdezõ lefejelné a ZSIDÓ szülõket, késõbb a SZEKTÁK beszippantó erejérõl írt.Lehetséges 10 évet késik az órája? Magyarországon valóban vallásszabadság van, így nem ciki ha egy gyermekkorban megkeresztelt katolikus/református családban felnõtt ember-azok képmutatását esetleg megismerve- keresi Istent, és a bibliát tanulmányozva mondjuk a HIT gyülekezetében-ha nem is pont egy szektában- megtér, magyarul Istent választja, és erkölcsös életet akar onnantól élni. Van ehhez joga, igen !
A gyermekek „akkor legyenek keresztények, amikor Krisztust meg tudják ismerni!” E szavakat egy Tertullianus nevû író jegyezte le az i. sz. második század vége felé. A csecsemõkeresztelés ellen tiltakozott, mely szokás kezdett gyökeret verni napjainak hitehagyott kereszténységén belül. Ellentmondva Tertullianusnak és a Bibliának, Ágoston egyházatya azt állította, hogy a keresztelés eltávolítja az eredeti bûn szennyét, és a csecsemõk, akik kereszteletlenül halnak meg, elkárhoznak. Ez a hiedelem elõsegítette annak a szokásnak az elterjedését, hogy a csecsemõket a születésük után amilyen hamar csak lehetett, megkeresztelték. A kereszténység sok nagy-egyháza még mindig keresztel újszülött csecsemõket. Továbbá a történelem során az úgynevezett keresztény nemzetek uralkodói és vallási vezetõi elrendelték a leigázott „pogányok” kényszerkeresztelését. De a csecsemõkeresztelésnek és a felnõttek erõszakos megkeresztelésének nincs bibliai alapja. Vajon a gyermekek képesek józanul dönteni az önátadásukról? A Szentírás nem határozza meg, hogy milyen korban lehet megkeresztelkedni. Az azonban biztos, hogy egy csecsemõ nem képes hívõvé válni, a hitével összhangban cselekedni, vagy átadni magát Istennek (Cselekedetek 8:12). Augustus Neander egyháztörténész az egyik könyvében a következõket jelenti ki az elsõ századi keresztényekrõl: „Elõször csak felnõtteket kereszteltek, mivel az általános felfogás az emberek között az volt, hogy a keresztelés és a hit szorosan összetartozik” (General History of the Christian Religion and Church). „A hit és a keresztség mindig is kapcsolatban álltak egymással, s ezért igen valószínû . . . , hogy a csecsemõk keresztelése ebben az idõszakban [az elsõ században] ismeretlen volt . . . Az, hogy elõször csak a harmadik évszázad folyamán ismerték el apostoli hagyománynak, az apostoli eredet elismerésének inkább ellene, semmint mellette szóló bizonyítéka” (History of the Planting and Training of the Christian Church by the Apostles.) De mit mond a Biblia? Bûnbocsánatot eredményez-e a vízben való megkeresztelkedés? 1Ján 1:7: „Ha azonban a világosságban járunk, ahogy õ maga a világosságban van . . . Jézusnak, az õ Fiának a vére megtisztít minket minden bûntõl.” (Tehát nem a keresztelés vize, hanem Jézus vére tisztít meg minket a bûneinktõl.) Máté 3:11: „Én [Keresztelõ János] vízzel keresztellek titeket megbánásotok miatt, de aki utánam jön [Jézus Krisztus], erõsebb nálam, akinek saruját sem vagyok méltó levenni.” (Az 5. és 6. versbõl, valamint a Cselekedetek 13:24-bõl kitûnik, hogy János nem mindenkihez, hanem csak a zsidókhoz lett irányítva. Miért? A zsidóknak a Törvényszövetség ellen elkövetett bûnei miatt, s hogy Krisztus számára elõkészítse õket.) Csel 2:38: „Tanúsítsatok megbánást, és valamennyien keresztelkedjetek meg Jézus Krisztus nevében bûneitek megbocsátására.” (Maga a keresztség ténye eredményezett bûnbocsánatot? NEM! Vegyük tekintetbe: Ez a beszéd a zsidóknak szólt, akik felelõsek voltak Krisztus haláláért. [Lásd: 22., 23. vers.] Az õ keresztségüknek bizonyítania kellett valamit. Mi volt ez? Az, hogy most úgy hisznek Jézusban, mint a Messiásban, a Krisztusban. Csak így nyerhettek bûnbocsánatot [Csel 4:12; 5:30,  31].) Csel 22:16: „Kelj fel, keresztelkedj meg, és mosd le bûneidet azáltal, hogy segítségül hívod az õ nevét.” (Lásd még: Cselekedetek 10:43. "Mellette tanúskodik az összes próféta, hogy az õ neve által mindenki elnyeri a bûnök megbocsátását, aki hisz benne.”) Tehát akárhogy csûrjük-csavarjuk az Írás szövegét, belõle mindig kitûnik, hogy a keresztség mellett a "bûnök bocsánatához", mindig is szükség volt az aktív, tudatos közremûködés. Vagyis semmiképpen nem a keresztelkedés jelképes szertartása (bár elengedhetetlen) tisztít meg bennünket a bûnöktõl!
A kérdező hozzászólása: Nem temette el a pap :S az meg milyen? Na egyre jobbakat tudok meg...:S Amúgy az elõzõ válaszolónak írnám, aki kérdezte mit érdekel: igenis érdekel, csúnyán szólva h. az én döntésem - beleegyezésem nélkül valami olyasmi tagja leszek, aminek felnõttként soha nem akarnék a részese lenni, mert más a világnézetem. Persze ezt minden szülõ másképp látja. Én biztos a szüleim példáját követem, mert joga van eldönteni egy embernek, hova akar tartozni. Ha keresztény akar lenni, akkor nyugodtan. A zsidó körülmetélésre csak annyit írnék, h. legszívesebben megfejelném azt a szülõt, aki ilyet csinál, pusztán azért mert hisz valamiben.

Miért kell már a lányoknak is borotválkoznia?

Én is teszem, de néha nagyon mérges vagyok a dologra, lenne jobb dolgom is..., és néha, a fiúk is tehetnének többet. Lányok menstru, anyaság, szeret?, konyha, már borotválkozás... és fiúk mit tesznek... Ha a most a társadalom nem ezt kívánná, és a páromnak nem úgy tetszene jobban, szerintem soha nem jutott volna eszeme, hisz a természetnek oka volt, hogy azt oda teremtette, vagy minek?

Legjobb válasz: Ez a divat!Ezt mutatják a playboyban,a szexfilmeken.Igaz, most olvastam egy cikket,hogy amerikában kezzd visszajönni a "szõr-divat".ha majd olyan lesz az "ideál-álom nõkön-akkor majd mindenki újra szõrös akar lenni!

Ez a divat!Ezt mutatják a playboyban, a szexfilmeken.Igaz, most olvastam egy cikket, hogy amerikában kezzd visszajönni a "szõr-divat".ha majd olyan lesz az "ideál-álom nõkön-akkor majd mindenki újra szõrös akar lenni!
Szia! Én teljesen egyetértek veled ebben a témában. Habár én is szõrtelenítek (mindenhol), azért elgondolkodtató, hogy például melyik testrészrõl miért is szedem le a szõrt... De mit lehet tenni? Az emberek sajnos manipulálhatók, követik a csordaösztönt. Csak nem biztos, hogy azért, mert ez nekik is jó, hanem mert például valaki elvárja tõlük, stb.
Hát õszintén szólva én a férfiaknál is undorítónak tartom néhûny helyen a szõrt.
A kérdező hozzászólása: hát új látom nem leltem azonos lelkekre, mindegy:( azért a fiúknál nem gáz ha sokáig nem borotválkozik, van akinek a párja bajszos, szakállas, de a csajszi mégis legyen mindig a top-on, mert hú ha kivillan egy kis szõr a hónaaaljában...
Sok helyen Sokkal higénikusabb, egyszerûbben tisztítható, kényelmesebb, és szebb, ha nincs szõr.Emiatt ne legyél mérges.Ha ennyire zavar operáltasd át magad férfivá.Ez ellen mást nem nagyon tehetsz.Nem hinném, hogy sok olyana pasit találsz akinek az õserdõ style jönne be.
én 17 éves lány vagyok...mikor elkezdett nõni ott a szõröm, idegesített, viszketett, csúnyának találtam..és 13évesen leszedtem..pedig még akkor net se volt h láttam volna csupasz puncikat divat gyanánt...izzadok a szõr alatt.viszket, szúr és nem szeretném ha szõr menne a párom szájába...
"hát persze nincs szakálla, még csak az kéne" :D na itt magyaráztad meg magadnak a dolgokat. Te elvárod h ne legyen szakálla... A többi dolog szülés stb. azt pedig szerintem ne hozzuk 1 csoportba ezzel, meg a férfiaknak is van olyan amire mondhatják, hogy a nõk meg ilyeneket nem vállalnak.
A kérdező hozzászólása: :) hát persze nincs szakálla, még csak az kéne, bár nem is az a típus, aki minden nap vágja, még szerencse ha kicsi van neki, õ nem az a szûrós fajta :)
A természet a férfiaknak is teremtett pl. arcszõrzetet, de sztem te sem egy derékig érõ szakállas pasival vagy. Egyébként sokkal higiénikusabb, könnyebb tisztántartani. A nejem is ódzkodott eleinte, ma már kérés nélkül borotválja, csak egy kis csikot hagy függõlegesen a vénuszdombján.
Már az ókori egyiptomban is szõrtelenítettek. Lehet hogy volt oka a természetnek hogy meghagyott pár szõrpamacsot. Azonban vedd figyelembe hogy az emberekben sok tudatalatti dolog megmaradt az õskor óta... Akkor pedig az volt a vonzó, aki a legkevéssé volt szõrös, a fejlõdés miatt. Én mellesleg nem bírnám ha pókszõrös lábbal és bozontos egyebekkel kéne mászkálnom, sokkal higiénikusabb szerintem így, vagy ha mégsem, legalább a szag nem tapad meg a szõrön (mellesleg ez a feladata, hogy a szõrön megmaradjon az izzadtság).

Miért nem lehet megmondani már kiskorában a gyereknek, hogy hogy lesz a baba? Miért kell titkolni a szexet?

Még nincs gyerekem, de kíváncsi lennék, hogy miért szokás a gyerekeket mesékkel (gólya) és finomított verziókkal (összebújik a n? és a férfi) áltatni? Tényleg nem értem, hogy miért nem lehet elmondani, hogy úgy lesz a kisbaba, hogy a fiúk bedugják a kukijukat a lányok puncijába.

Legjobb válasz: mert a gyerekeknek ez sok. Ez most komoly? Õk még nem értik, hogy ezt a felnõttek miért csinálják. Utána megfogja kérdezni de miért csinálják azt. És arra mit fogsz válaszolni, mert jó? Akkor majd õ is kiakarja esetleg próbálni, mert ha felnõttek csinálják, akkor azt kell követni.

mert a gyerekeknek ez sok. Ez most komoly? Õk még nem értik, hogy ezt a felnõttek miért csinálják. Utána megfogja kérdezni de miért csinálják azt. És arra mit fogsz válaszolni, mert jó? Akkor majd õ is kiakarja esetleg próbálni, mert ha felnõttek csinálják, akkor azt kell követni.
Sose felejtem el, elsõs lehettem egy fiú adott puszit és én hetekig kétségbe voltam esve, hogy babám fog születni. Nagy sokára mertem otthon rákérdezni, de azalatt teljesen kivoltam. Akkoriban nekem azt mondták, hogy a fiú és a lány szerelmes lesz, és eldöntik, hogy akarnak kisbabát stb. Hát én meg kikombináltam, hogy puszi is kell hozzá tutira... Ettõl függetlenül nincs jobb ötletem, . hogy én mit mondjak a fiaimnak.
Mert nem érti meg. Ennyi a magyarázat. Nálunk sincs hazugság, nincs gólyamese, a férj és a feleség összebújik, így lesz a baba. Ez teljesen igaz. Összebújás nélkül nehéz szexelni. A részletek még feleslegesek és érthetetlenek számára.
Én sosem "hazudok" a gyerekeimnek, nálunk nincs se Mikulás, se gólya, szerintem ügyesen el lehet nekik magyarázni az õ szintjükön (összebújik a nõ és a férfi - ez neked miért is nem megfelelõ? szerinted õket érdekli ennél komolyabban?), aztán terelni a témát. Nekem sosem volt ebbõl gondom.
Nem titkolni kell, csak finoman megfogalmazni. Én késõn tudtam meg hogy lesz a baba, de nem lett tõle bajom. Engem sem etettek a gólya hozza szöveggel, mégsem traktáltak azzal sem, hogy kukit bedugják a punciba. Szerintem van köztes megoldás.
Nekem olyanokat sose mondtak, hogy gólya... Azt mondták, hogy akik szerelmesek és összeházasodnak, azoknak lesz gyereke, és ez kielégített egy idõre... Aztán mikor 12 évesen megtudtam, h egyszer majd egy férfi bele fogja dugni a micsodáját a puncimba, akkor azt hittem, infarktust kapok, pedig akkor már 12 voltam... Ha mondjuk 5 évesen tudtam volna meg, nem hiszem, hogy ép marad a lelkivilágom..
Én 3 évesen tudtam meg, hogy a "fiúk bedugják a kukijukat a lányok puncijába", egy másik gyerektõl, és nem lett tõle semmi bajom.
nem kell titkolni, de egy adott életkor alatt én azért errõl nem beszélnék. Pláne, hogy nem így lesz a gyerek. ahhoz kell orgazmus is, peteérés is stb. láttam már kis óvodást, aki puncit mutogatott, "dugósat" :) ) játszott a babákkal, mert kileste a szüleit pornónézés közben. gyereknyelven szerintem simán el lehet mesélni, persze nem a taktikákat, hanem, hogyha két ember szerelmes egymásba és eldöntik, hogy gyerekük lesz, akkor gyereket készítenek a szerelmükkel :) )
A kérdező hozzászólása: Ok, köszönöm a válaszokat.
A kérdező hozzászólása: Nem, hanem mert így lehet gyerekük.
nekem elõször olyan 3-4 éves koromban mondták, amikor az öcsémmel terhes lett anyukám: azt mondták, h ha apa és anya szeretik egymást, és nagyon szeretnének egy babát, sokat gondolnak rá, akkor sikerül, és lesz baba. mondjuk nekem ettõl lett egy olyan enyhe parám, h mi van, ha én is sokat gondolok egy kisbabára, v szeretnék egyet, és én is terhes leszek, pedig még nem akarok az lenni, mert kicsi vagyok xD aztán kb elsõs koromban az osztályunkban vmi hülye kiscsaj adta elõ mindenkinek h valójában mi a szex, nekem elsõre kicsit sokkoló volt ez a kukit bedugják a punciba dolog, olyan durvának, nyersnek tûnt. aztán anyukám pár évvel késõbb odaadott nekem egy gyerekeknek készült felvilágosító könyvet, de akkor már tudtam abból mindent.
Inkább ne úgy mondd, hogy a fiúk beteszik a kukijukat a lányok puncijába, hanem a férfiak teszik a kukijukat a nõk puncijába. Ha fiúkat és lányokat mondasz, félõ, hogy õ is kiakarja próbálni. A legjobb mindig az igazság, a korának megfelelõ szavakkal!!! Borzasztó nagy hülyeségnek tartom a gólyamesét és társait!!!
http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/21893-golyamese-helyett.. Tessék, itt egy link arról, hogy szakember szerint, hogyan kell a gyerekeket felvilágosítani. Elõzõ voltam.
Miért, nem lehet elmondani? Na jó, nem kell kitérni szado-mazo jelenetekre meg mindenféle segédeszközökre, de ha utánanézel akár itt is hasonló kérdéseknek, sok szülõnek sikerült úgy megfogalmaznia a dolgot, hogy igaz is legyen, benne is legyen a lényeg, ijesztõ se legyen. Ennek a mikéntje életkorfüggõ.

Miért kell mindenkinek a bicikliúton sétálni? Magyarázzátok már meg hogy ti miért ott járkáltok!

már komolyan nem értem miért ilyen hülyék az emberek, ki van téve a tábla meg ott a piros sárga szín, rá van festve egy bicikli mellette meg a járda de ?k azért is széltébe ott sétálnak rajta... hogy lehet valaki ennyire idióta? de nem az ilyen öregnéni aki nem lát az orráig se hanem 30 éves feln?tt emberek! és ha szólok neki még neki áll feljebb hogy ? ott sétál ahol akar meg a biciklisek is járnak a járdán, meg ilyenek...

Legjobb válasz: 14:49 olvasd már el a kérdést és arra válaszolj!

14:49 olvasd már el a kérdést és arra válaszolj!
én akkor szoktam bicikliúton menni, amikor városok között gyalogolok (szoktam ilyesmit tenni), és nincs járda, csak autópálya van és külön bicikliút. inkább azon megyek, mintsem az autópályán, sajnálom.
A kérdező hozzászólása: komolyan nekem is pont ezt mondta! hogy ne mondjam meg neki hogy mit csináljon, ott megy ahol akar!!!!
Jogos a kérdezõ felháborodása. A kérdésbõl nem derül ki, h Budapesten él-e. Én vidéken szoktam biciklizni, és itt is sokszor a bicikliút közepén szoktak sétálni, mikor van járda 3 méterre. Egyszer megkérdeztem a bunkóját, h miért ott sétál, erre az volt a válasz, hogy azért, mert ott sétál, ahol akar. Az a baj, hogy tele van ez az ország nemtörõdöm, primitív emberekkel, akiknek az is gondot okoz, h betaláljanak a kukába, vagy hogy a járdán sétáljanak, ne a bicikliúton. Ja, és akkor sétálhatsz a bicikliúton, ha nincs járda..mondjuk két falu között, ha csak bicikliút ott van, csak akkor. ...
A kérdező hozzászólása: "Meg ahogy elnézem, téged is, barátom. Fõként az embertársaid, de azok nagyon... " ja igen mert hülyék és? de akkor se veszem magamra ha valaki valamit mond csak úgy oktalanul, úgyhogy biztos te is ott szoktál sétálni csak kifogásokat mondogatsz.... "Amúgy meg, többiek válasza nem húz fel, csak az enyém szálka?/ " nem mert õk tudtak válaszolni mert õk nem is ott sétafikálnak mindig mint te!!
"úgy látszik, téged nagyon zavar valami." Meg ahogy elnézem, téged is, barátom. Fõként az embertársaid, de azok nagyon... Hát, engem pedig speciel többek közt az ilyen mindenen kiakadó emberi lények zavarnak, mint te!Egyáltalán minek teszel fel ilyen kérdést, ha kiborulsz a válaszok miatt? /Amúgy meg, többiek válasza nem húz fel, csak az enyém szálka?/ De az ilyet csak ez élteti, úgyhogy kellemes füstölgést, és pukkadj meg! Viszlát!
19:53-as: te se épp a kérdésre válaszoltál, de kötekedni jaj, de jó...
A kérdező hozzászólása: "Amúgy, gondolom, idõnként te is szoktál "lábbal" közlekedni, akkor te is "hülye" gyalogos vagy?" nem mert én nem vagyok olyan hülye hogy a bicikliúton menjek miközbe ott a gyalogos járda... de tudod akinek nem inge nem veszi magára, úgy látszik tzéged nagyon zavar valami.... " barátom ez szélmalom harc , kérdés miért kel a kukákat feldönteni na erre sincs értelmes válasz! csak hülye emberek , kortól és nemtõl függetlenül." ja kéne már ezekkel valamit csinálni, börtönbe mindet, ott tanuljon meg olvasni meg viselkedni
Utolsó: én megválaszoltam az indokomat, hogy olykor-olykor MIÉRT járok a bicikliúton, de te úgy látom, nem fogtad fel...
barátom ez szélmalom harc , kérdés miért kel a kukákat feldönteni na erre sincs értelmes válasz! csak hülye emberek , kortól és nemtõl függetlenül.
Kédezõ: Még egyszer leírom, ha fentebb nem voltam érthetõ: ha történetesen nincs a közelben gyalogos út, csak bicikliút, akkor sem fogok az autóúton menni, hanem az elõbbin. Pont. Hiába háborogsz, szabálytalankodó gyalogosok mindig lesznek, ahogy szabálytalankodó kerékpárosok és autósok is. Amúgy, gondolom, idõnként te is szoktál "lábbal" közlekedni, akkor te is "hülye" gyalogos vagy?
Engem sokkal jobban zavar a bicikliúton a biciklis, ha a forgalommal szemben megy! (elég sok járdára felfestett egyirányú kerékpárút van nálunk).
Ha nincs gyalogos út, én is kénytelen vagyok bicikliúton menni, az autóúton nem fogok, szárnyaim pedig sajnos nincsenek, hogy repülni tudjak. Van amikor meg a biciklista simán felmegy a gyalogosoknak szánt útra, amikor ott nem szabadna mennie és még kitérni se nagyon akar, pedig ott megy vele szemben a gyalogos. Szóval, az arány 1:1.
Ezen én is bosszankodom.És még be is szólnak a biciklisnek.
A válasz írója 80%-ban hasznos válaszokat ad. A válasz megírásának idõpontja: 08-16 21:50 Leírta a kérdezõ, h zavarja, h a bicikliúton sétálnak, mert nem tud rendesen közlekedni. Erre megállapítod, h õ egy mindenen kiakadó ember. Gratulálok. Persze téged nem zavar, ha nem szoktál biciklivel közlekedni, gondolom, csak autóval.

Az App Storeban miért kell megadni a fizetökártya kódját már mint nem lehetne azt valahogy kihagyni?

Mert nem vagyok benne biztos hogy nem fogják levenni a kártyáról a pénzt vagy valami ilyesmi?

Legjobb válasz: 1. Azért kell megadni , mert az app-ok nagy része fizetõs. 2. Ki lehet , letöltöd az iTunest a gépedre és ott keresel egy free app-ot (iBooks) rámész h letöltés és kidobja h jelentkezz be , vagy regisztrálj. Ha itt mész rá a regisztrációra akkor választhatod olyan opciót ahol nem kell megadnod a bankkártyád adatait 3.Ha pénzért veszel valamit akkor levonják , ha nem veszel semmit pénzért , csak ingyenes dolgokat töltesz le akkor semmit sem fog levenni , megnyugodhatsz , én már egy éve megadtam és soha semmi probléma nem volt , mindíg csak annyit vettek le amennyit költöttem. :)

1. Azért kell megadni , mert az app-ok nagy része fizetõs. 2. Ki lehet , letöltöd az iTunest a gépedre és ott keresel egy free app-ot (iBooks) rámész h letöltés és kidobja h jelentkezz be , vagy regisztrálj. Ha itt mész rá a regisztrációra akkor választhatod olyan opciót ahol nem kell megadnod a bankkártyád adatait 3.Ha pénzért veszel valamit akkor levonják , ha nem veszel semmit pénzért , csak ingyenes dolgokat töltesz le akkor semmit sem fog levenni , megnyugodhatsz , én már egy éve megadtam és soha semmi probléma nem volt , mindíg csak annyit vettek le amennyit költöttem. :)
A kérdező hozzászólása: köszi

Mondja már el nekem valaki, hogy miért nem akkor vagytok együtt a párotokkal ha jólesik? Miért kell belőni a "pontos" időt?

Imádom a párom (nemsokára férjem) és mi mindig akkor voltunk,vagyunk együtt mikor jólesik! 2-3 naponta,szerelemből és szenvedélyesen...és láss csodát elsőre megfogant a babánk,azt sem tudjuk mikor :D igaz,már akartuk :) Miért kell ovulácios tesztekkel szarakodni,hőt mérni?Miért nem lehet egyszerűen csak szeretni egymást? Szerintem egész hónapban együtt kell lenni (normális pároknál) és nemcsak azon a pár napon....Sokaktól hallom (férfi),hogy nekik ez rosszul esik,főleg az,hogy miután megfogant a baba a szex valahogy "eltünik" ..Lehet én vagyok buta,de nem értem...

Legjobb válasz: Ez megy 1-2 évig, amíg az ember hiszi, hogy minden rendben van. Aztán sokaknál (sajnos már több, mint a párok felénél, ahogy a statisztikákat nézem) jön a felismerés, hogy nem is megy ez olyan egyszerûen. És akkor jönnek a segédeszközök, ovu tesztek, hõmérõzés, majd az orvos és kezelések és célirányos együttlétek. VAn, aki bírja 1-2 évig a várakozást, van, aki nem. Nem érted meg, szerencsére, mert gyorsan sikerrel jártatok. De van, aki nem ilyen szerencsés.

Ez megy 1-2 évig, amíg az ember hiszi, hogy minden rendben van. Aztán sokaknál (sajnos már több, mint a párok felénél, ahogy a statisztikákat nézem) jön a felismerés, hogy nem is megy ez olyan egyszerûen. És akkor jönnek a segédeszközök, ovu tesztek, hõmérõzés, majd az orvos és kezelések és célirányos együttlétek. VAn, aki bírja 1-2 évig a várakozást, van, aki nem. Nem érted meg, szerencsére, mert gyorsan sikerrel jártatok. De van, aki nem ilyen szerencsés.
Kicsit lehetnél együttérzöbb hidd el senki nem az elsõ hónapban figyelgeti a tezstet stb hanme idõvel amikor jó ideje nem sikerül. Sokan vagyunk itt meddõségi problémákkal kûzdök és elég bicska nyitogató a stilusod. Neked szerencséd volt ebben de fogadni mernék van a te életedben is olyan ami nem sikerül és mégsem néznek hülyánek miatta. vagy ami miatt nem irigylésre méltó az életed. kicsit végig gondolhatnád mielött valamirõl véleményt mondasz hogy mit miért csinálnak egyesek.
igen, nekünk is a második hónapban sikerült az elsõ baba, akkor még nem tudtam mi az az ovu teszt, vagy mire figyeljünk, dátumot nem néztünk soha. Azt hittem ez így természetes, csak "jön" és kész..Viszont amikor már 2-3 éves volt a kislányunk, szerettünk volna egy kistestvért, aki nem akart jönni.. egy év után orvos, gyógyszerek, vizsgálatok, eredmény semmi. Ekkor rendeltük meg az elsõ csomag ovu tesztet, kezdtünk jobban figyelni az idõpontokra, ami nem azzal volt egyenlõ, hogy csak akkor bújtunk össze! 8 évet vártunk a kistesóra..örülj neki, hogy nektek ilyen hamar összejött, de ne szólj meg másokat sem ezért, fõleg mert nem ismered a hátteret, ki miért mikor hogyan használja..nagyon lenézõ stílusban írtad.. sajnos sokan ""carakodnak"" ezzel, akik ugyanolyan normális pár, mint ti!
Nyilván nem csak akkor vannak együtt, de aki már régóta vágyik a babára, nem akarja elszalasztani a "tuti" napokat. Eleinte mi is csak úgy együtt voltunk, össze is jött, de sajna nem sikerült. Mikor újra próbálkozni kezdtünk, már kicsit frusztráltabbak voltunk, kipróbáltam az ovutesztet, csak hogy lássam van-e peteérésem, de nem csak akkor voltunk együtt, mikor ovulációt mutatott, de akkor figyeltünk rá, hogy nehogy kimaradjon valamiért az együttlét. Az meg, hogy ha összejön a baba ritkul a szex, az nem azért van, mert ez volt a cél és mostantól vége, hanem pl. mert a kismama nem kívánja a hormonváltozások miatt, vagy mert a járulékos kellemetlen tünetek miatt nem esik jól neki. Nekem pl. most várandósan sokkal kisebb az igényem és sokszor van, hogy itt fáj-ott szúr, ég a gyomrom, puffadt a hasam, vagy csak simán elalszok 3 másodperc alatt. Így azért nehezebb összehozni.
sajnos nem mindenki ilyen szerencsés mint te kedves kérdezõ. Biztos te is csinálsz olyan dolgot ami m a másik máshogy csinál és nem értené te miért igy. Nem hinném hogy 4 év sikertelenség után sem figyelnél rá hogy épp jókor van-e. Nekem egy hormonális betegségem van, általában ovum sincs most gyógyszerrel sikerült csinálni igy igenis tervezetten voltunk együtt, nagyon reméljük sikerült is. A másik, mi egyébként nem vagyunke gyütt 2-3 naponta mert egyik se idõnk rá, másik hogy nem is kivánjuk ennyiszer. A terhesség alatti megszünõ nemi életrõl meg annyit hogy a legtöbb kismamának idõvel nem esik jól, majd lehet te is tapasztalod hogy fájdalmassá válik a hüvely. Sok kismamánál igy van, de ettõl még lehet kényesztetni a férjet. A másik hogy sokszor a férjet zavarja a tudat hogy pár cm-re ott van a gyereke és ezért ök nem akarkják magá az aktust....
Ne haragudj, de tényleg buta vagy. Azért a legtöbb esetben nem az kezd el rögtön hõt mérni, meg ovu teszttel "szarakodni", akinek minden rendben van. Szerintem az itt lévõk sem javasolják egy egészséges nõnek, hogy amint gyereket akar, szerezzen be tesztet, mérje a hõjét és akkor szexeljen. Ez a tipp akkor szokott jönni, mikor nem sikerül a baba. Ha te is vártál volna mondjuk több évet egy gyerekre, vagy netalántán fél évente lenne vérzésed, lehet te is elkezdtél volna tesztelgetni. Nagyon szûk a látóköröd.
Nem tudom, hogyan gondolkodnál, ha már több éve próbálkoznátok szerelembõl, amikor jól esik, és nem sikerülne. Hidd el, minden párnak a ti esetetek lenne az ideális! És ezek a párok sem csak akkor vannak együtt, amikor "belõtték a pontos idõt". Nagyon örülünk annak, hogy vannak ilyen példák is, mint a tiétek! Komolyan! De nehogy azért csesztess másokat, mert nem jön össze baba, és "ovulációs tesztekkel szarakodnak és hõt mérnek". Aki már a sokadik inszemináción és lombikon van túl, az valahogy nem tud úgy gondolkodni, ahogy te. Sajnos. Neked pedig nincsen jogod ezeket a párokat így leszólni! Boldog babavárást kívánok neked!
Szerintem ez meg egy rosszindulatú, kötekedõ kérdés. Nyilván nem vagy abban a helyzetben, mint itt sok nõ, akik akár éveket is küzdenek a gyerekért. Az együttlét jó, ha akkor van, amikor a párok spontán kívánják egymást, de aki gyereket akar, és mondjuk nem is mindig van PÉ-je, még jó, hogy figyel arra, hogy ne szalasszák el, ha esetleg pont pozitívat mutat az ovulációs teszt. PCoS/IR-es nõknél, meg igenis kell nézni a hõt, nem csak azért, hogy pontosítsák az együttléteket, hanem hogy látszódjon a ciklus, a peteérés, ezzel is lehet célzottabban kezelni. Pl, nem biztos, hogy rögtön gyógyszeres kezelést fog alkalmazni a doki, ha látszódik minden hónapban PÉ, hanem mondjuk elsõre elég a diéta, sport is. Egyébként meg ezer indoka lehet erre egy párnak, és azt gondolom, ehhez senkinek semmi köze hozzá, fõleg egy olyan rosszindulatú nõnek, mint neked, akinek elsõre összejött, és azt sem tudja, mi fán terem a keserûség, amit ilyenkor mások átélhetnek.
"Lehet én vagyok buta, de nem értem..." Igen, az vagy!!! Ráadásul rosszindulatú, kárörvendõ és kicsinyes. Az érzelmi intelligenciád pedig a béka segge alatt van!
31 :-)
Szeretnék válaszolni a kérdéseidre: "Miért kell belõni a "pontos" idõt?" - Hogy megfoganjon a baba. "mi mindig akkor voltunk, vagyunk együtt mikor jólesik"- nekünk mindig jól esik. "szerelembõl és szenvedélyesen"- szerintem ez alap egy házasságban, a többirõl a prostik tudnának mesélni. "láss csodát elsõre megfogant a babánk, azt sem tudjuk mikor"- peteéréskor, ezt próbálja belõni mindenki, csak valakinek évekig tart. "igaz, már akartuk" - ebben hasonlítunk "Miért kell ovulácios tesztekkel szarakodni, hõt mérni"- a szerelem mellett nem elhanyagolható a biológia, az ember a kutyakakit is felhasználná, ha tudja, hogy az segítséget adhat és végre anyává válhat. "Miért nem lehet egyszerûen csak szeretni egymást?"- kizárja egyik a másikat?Nem tudtam. "Sokaktól hallom (férfi), hogy nekik ez rosszul esik" - amelyik férj évekig vár arra, hogy apa lehessen, az nem hisztizik az ovuteszt miatt, hanem izgatottan várja a feleségével együtt, hogy vajon ebben a hónapban végre van ovuláció és újabb remény a gyerekre.A többi férfiról nem érdemes szót ejteni. "miután megfogant a baba a szex valahogy "eltünik"- ez általánosítás így nincs mirõl beszélni.
Én sem akarom mindenáron megvédeni a kérdezõt, mert tényleg nem tudhatom, mi áll a háttérben...és tulajdonképpen a hozzászólásomat sem neki írtam...viszont saját tapasztalatból mondom, hogy ha egy ilyen dolgon így felhúzzátok magatokat, akkor az semmiképp nem segít a babaprojektnek...sõt! De gondolom a "nem kell rástresszelni" szerû mondatokkal már tele a padlás...
Oké, értem és megértem. De ha valóban úgymond tudatlanság az alapja a kérdésnek, akkor nem így hangzott volna! És mivel õ maga is leírja, hogy voltak problémáik (és nekik akkor mondta a doki, hogy ne tesztelgessen!), ezért feltételezem, hogy mégsem tudatlan, hanem egészen egyszerûen csak provokál. Mindemellett azt írja, hogy neki a dokija javasolta, hogy ne figyelje a tüneteket, ne ovuteszteljen, hõmérõzzön stb. Ki tudja! Ha a doki nem javasol neki ilyet, akkor lehet, hogy õ is csinálta volna. Minek kell skatulyázni? Én csak ezt nem értem, de a vitát tovább folytatni nem fogom, mert felesleges.
ilyenkor szokta mondani a párom hogy az internet hálójába vagyunk és túl sok információt olvassunk ...
Ha valaki elkezdi olvasni ebben a témakörben a kérdéseket, rengetegszer találkozik hasonlókkal: ovu elõtt 2 nappal voltunk együtt, nézzétek meg a görbém, milyen gyakran vagytok együtt, ha babát szeretnétek stb. Ha valaki ezekbõl indul ki, az nélkül, hogy jobban elgondolkozna rajta, akkor tényleg gondolhatja azt, hogy ezek a párok minden "erejüket" arra a pár napra tartogatják. Aki ebben él, az tudja, hogy nem így van, de aki csak a kérdéseket olvasgatja és esetleg valakitõl már hallott olyat, hogy egy pár csak akkor van együtt, mikor megfelelõ az idõ, az tényleg rossz következtetéseket vonhat le. Szerintem ez történt a kérdezõvel is
Én még ugyan nem tervezem a babát és most még én is úgy gondolom, hogy majd ha élesben megy a dolog akkor eszünk együtt, amikor jól esik, és nem számolgatom görcsösen a napokat. De! Itt is sokat olvasom és a környezetemben is van rá példa, hogy hiába a nagy szerelem, meg szenvedély, ha évekig nem jön a baba. Valamiért nagyon át tudom érezni az ilyen nõk helyzetét és teljesen megértem, ha egy - két év után kétségbe esnek, mert nem jön össze nekik, amit a világon a legjobban szeretnének, ha én így járnék majd, valószínûleg én is rágörcsölnék, akármennyire imádom a párom. Egyik ismerõsömnek 10 év után jött spontán a baba, úgy, hogy elõtte több sikertelen beültetésen volt túl. A másik, az valóban fura, ha egyes pároknál a szex csakis a gyerekgyártásra hegyezõdik ki, de nem tudhatod mi áll a háttérben. 22L
Nem estünk neki csak elég rosszul fogalmazott....zárójelezik, hogy normális pár....mi is azok vagyunk azért mert nem jön a baba...na de mindegy elhagyom a beszélgetést mert semmi értelme ennek....
Kedves Kerdezö! Te el sem tudod kepzelni, hogy mekkora szerencsed van! Lattam a bocsanatkeresedet, ok. Lehet, hogy egyszer-nem kivanom-de majd akarsz egy mäsodik babat, eltelik, 4-5 honap, majd 1-2-3 ev...mert van itt olyan akinek egyböl sikerült aztän meg sehogysem vagy csak nagyon nyögvenyelösen. Sajna, ezzel a kerdeseddel itt darazsfeszekbe nyultal, itt majdhogynem csak olyanok vannak akik nem tudnak egyböl teherbeesni, feljövünk ide, olvasgatunk, megprobalunk segiteni. En is imadom a parom es kepzeld, peteeres elött is es utan is 2-3 naponta együttvagyunk mensiig, a parom nagyon böverü.:-D Nekem sem jön össze 1 eve es nagyon tudok annak örülni, hogy van mar 16 ciklus hömerözesem es ebböl nagyonis latom, hogy "csak" 2x nem volt pe-m, ez akar meg normalis is lehet, viszont azt is latom belöle, hogy rövid neha a lutealisom, ami mar azert nem mindegy.Az en parom-neki mar van 2 nagy gyereke-igenis belehuz ha tudja, hogy az ominozus napon vagyunk es nagyon szomoru tud lenni mikor szolok, hogy megjött megint. De mondok meg valamit.Aki hömerözik es nem jön össze a baba 1-2 even belül, az elviheti a dokinak es ö nagyon fog neki örülni, mert sokmindent ki lehet belöle olvasni. Boldog babavarast Neked!
Igen, nagyon buta vagy, mert képtelen vagy belátni, hogy akinek nem jön egyszerûen, mint neked, az mindent szeretne elkövetni, h sikerüljön. Ahelyett, h ilyenen töröd a fejed, adj hálát az jó Istennek, hogy neked nem kellett hosszú évekig szenvedned, és lelkileg gyötrõdnöd a gyermekedért. Mert akkor megértenéd, sõt!
Nekem az orvosom mondta, hogy ovutesztezzek! Akkor õ is hülye? Mert már 2, 5 éve nem jön a baba minden hónapban szétbõgöm magam, amikor megjön és tudom, jövõhéten megint sírni fogok! Hidd el te is szarakodnál ilyesmikkel, ha nem lennél ilyen szerencsés.
Azt hiszem, a kérdezõ kicsit el van tájolva a problémák terén. A pajzsmirigy alulmûködés nem éppen a problémák csúcsa. Nekem is van, be kell venni reggel egy tablettát, és visszamegy az értek, ahogy neked is. Ki kell várni, de ennyi. A gond ott kezdõdik, amikor nem ez az egyetlen baj. Nekem pl. ezen kívül nem volt más egészségügyi gondom, a férjem miatt mégis végig kellett csinálnom 3 lombikot, kb 150 tûszúrást, 10 nap kórházat, néhány altatást, stb. Ennek nincs köze az ovuteszthez, de sajnos vannak sokan, akiknek kicsit több kell annál, minthogy kétnaponta szeressük egymást minden stressz nélkül. Ha ebbe belegondolsz, akkor máris megkaptad a választ a kérdésedre, és nem háborítasz fel ennyi embert.
Nem is olvastam el azegész kérdést! De, kb. úgy érzem, hogy neked a kötekedés megy, mivel elvileg a hormonjid az eget bökdösik! Hány hetes vagy?:-) gondolom 15-nél nem több. Isten adja, hogy a gyermekednek több megértést fogsz mutatni, mint amennyit mist. Te is jól tudod, hogy miért hõmérõznek stb..... Képzeld nekem is második hónapban volt, de nem vagyok akkora p*csaparaszt mint Te kedvesem, hogy ütögetem a mellem rá. Kívánom mindenkinek, hogy mihamarabb sikerüljön a pici. 34hkm
Kedves kérdezõ!Én azért használok evu tesztet mert párom külföldön dolgozik, igaz hazajár minden héten 1 napra.Na már most ìgy nehéz minden nap együtt lenni, de még 2-3naponta sem megoldható sajnos:(Azért figyelek oda hogy tudjam mikor esélyes és mikor nem ìgy nem csalódom akkorát minden hónapban.Na meg azért is hogy tudjam hogy 7 év fogamzás gátló tabletta használata után van-e peteérésem mert ugye a tabletta mindezt elfedi.Mi is megteszünk mindent hogy átélhessem(sük) a csodát és ha azzal jár hogy ilyeneket kell csinálnom hát akkor megteszem!!Párom minden hónapban annyira elkeseredett mint én szóval minden pasi más.ha a Férfi ezt zokon veszi az nem érdemli meg a gyereket!!Viszont neked szìvbõl gratulálok!!
Nekünk elsõre sikerült a baba, nagyon boldogok voltunk, aztán elvetéltem.....addig eszembe se jutott ide járni és olvasgatni, h mi h megy.....annyit tudtam az egészrõl, h peteéréskor lehet teherbe esni és kész, pontosabban többel nem is foglalkoztam. Na most azóta elmúlt 8 hónap és néha úgy érzem, h egy nagyon jó nõgyógyász veszett el bennem :D Kérdezõ, valszeg akkor én is igy gondolkodtam errõl, ah te, fiatalok vagyunk, gondoltam szexelünk és annyi gyerekünk lesz, amennyit cs akarunk. Kivánom, h ne is tudd meg sose, h milyen az, ha nem esel teherbe amikor már annyira vágysz rá, h nem is tudsz mással foglalkozni....és h ne tudd meg azt se soha, h milyen érzés az, mikor minden reggel azt lesed, h ma van e peteérés vagy h egyáltalán volt e???? Jókor voltunk együtt? És igen, jókor, tökéletes volt az idõzités....aztán a szomorú valóság....megjött és ez igy hónapokon keresztül. Kicsit nyers a modorod, de erre szokták azt mondani, h ha vmibe nem v jártas, tapasztalt, akkor ne alkoss róla véleményt, legalább is ne olyat, amivel esetleg másokat megbántasz.
Utolsó! Magyarázd meg a kérdés lényegét, kérlek! Mert én azt látom, hogy nincs valódi, lényegi tartalma, ugyanis olyan kérdést tesz fel, amire nincs válasz! "Miért nem lehet egyszerûen csak szeretni egymást?" Erre szerinted mit vár a kérdezõ? Tehát egyértelmûen provokáció a kérdés, semmi több. És hiába kér bocsánatot, meg látja be, hogy nem volt ideillõ a kérdése, attól még a kérdés ott van, megszületett. Sokra becsülöm, ha valaki bocsánatot tud kérni, de ez a kérdés lényegi mondanivalóján semmit nem változtat. "Szerintem egész hónapban együtt kell lenni (normális pároknál)..." Derogáló minden egyes szava. Mi az, hogy normális pároknál? Egyszerûen semmi célja nem volt a kérdésnek, csak a célozgatás és odamondogatás. Meg ugye alaptalan következtetésekkel is jön: "miután megfogant a baba a szex valahogy "eltûnik". Mi vaaaan????? :O
Húúúúúúha csajok, engem most itt nagyon lepontoztok majd, de tényleg nem rosszból írom, ami az eszembe jutott, miközben olvastam a válaszokat... Elõre megírom azt is, hogy tudom mi történik most veletek, mert mi is végig csináltuk és évekig vártunk... Szóval járok ide egy ideje és a Kérdezõnél semmi rosszindulatot nem érzek, Ti viszont olyan vehemensen támadtatok rá, mintha legalább is rajta múlna a sikertelenségetek... elhiszem, hogy idegesek vagytok, de amíg az egész világra úgy tekintetek, mintha az ellenségetek lenne, addig lehet hogy lelki okai is vannak, hogy nem sikerül, amire annyira vágytok... nagyon nehéz, de ha ennyire rástresszelek, akkor még nehezebb lesz... remélem nem bántottam meg senkit és sikeres babavárást kívánok :-)
Édes, drága, sokat még nem élt és nem tapasztalt, rózsaszín felhõcsként csücsülõ, burokban élõ kérdezõ! Örvendj a szerencsédnek, mert bizony ez szerencse, ami veletek történt, semmi más! Még makk egészséges, szenvedélyesen szeretõ pároknak sem feltétlenül jön össze az elsõ hónapokban. Hogy én miért vetemedtem ovutesztek alkalmazására? Mert teherbe estem gyorsan, hamarjában, szenvedélyesen imádtam a férjem, nem figyeltem a peteérést, semmit. Aztán 8 hetesen vetéltem. Szerinted? Van még kérdésed? Nem mindig alakul úgy az élet, ahogy megálmodtad kedves! Aztán amikor történik egy, két, három, száz nagy csalódás, akkor meg verheted a fejedet a falba, hogy hogy tudtál 2013. augusztus 16-án ilyen bunkó kérdést feltenni ismeretleneknek! Örülj, szíved joga, de másokat ezért ilyen lenézõen kezelni... elég gally viselkedés részedrõl.
Utolsó vagyok! Azelõtt írtam, hogy észrevettem volna a hozzászólásodat! Tényleg tök hülye vagy :D Ha nektek sem volt úgymond sima ügy, mert ilyen-olyan gondotok volt, akkor mégis milyen jogalapon fogalmazol meg egy ilyen kérdést? Akkor csak tudnod kéne, hogy ki miért hõmérõzik, meg ovutesztel!!! :D Istenem, de butácska vagy :)
csak olvasd vissza a kérdésedet és az alatta lévõ magyarázatodat..fennhéjázó, lenézõ a stílusod, ezért kaptál ilyen válaszokat és még neked áll feljebb? Itt sok nõnél nagyon az elevenébe tapostál. Te azt hiszed, hogy akik babára vágynak, õk csak a baba miatt bújnak össze és poénból tesztelgetnek, hõmérõznek? Lehet, hogy nem szándékosan írtad így, de légy szíves, ne ítélkezz mások felett, légy boldog, hogy nektek sikerült.
Ja, és kösz, nekem nem kell a méhed! Jól elvagyok a sajátommal is. Ne hidd már azt, hogy te milyen kivételes nõszemély vagy!!!! Semmivel sem vagy különb itt bárkinél!
Ha majd 4 éve próbálkoznál drágám, akkor kínodba már az összes népi gyógymódot és mindent kipróbáltál volna.Hála istennek te nem kerültél ebbe a helyzetbe, ne is kerülj, kívánom!De a rosszindulatú, nagyképû, kérdéseddel még azért sikerült rúgni olyanokba akik ezzel a gonddal küzdenek!Gondolkodj és nézz körül mielõtt hülyeségeket kérdezel.És nyilván én sem csak akkor vagyok együtt a férjemmel amikor "akciózni" kell!!!Meg még sokan mások sem!Szerintem mélyen nézz magadba és szégyeld el magad!
Igenis bunkó módon tetted fel az ártatlan kérdésedet! Örülj neki, hogy te nem éled át mindezt. És ezt úgy mondom, hogy még csak pár hónapja próbálkozunk, képzelem, mit éreznek azok a nõk, akiknek évek óta nem sikerül, mikor olvassák a provokáló, dicsekvõ, bunkó kérdésed!
Kedves kérdezõ! Nem támadok. Ez a véleményem--> A kérdésed provokatív, hencegõ, intrikus! Nekünk a második hónapban fogant az elsõ babánk, tehát hamar sikerült teherbe esnem. De nõvéreméknek 4 évig nem jött össze a baba! Tudod mit élt át? Mennyi vizsgálaton voltak? És hogy mégis, mennyire kitartóaan, reménykedve kezelték a helyzetet? Ha nektek sem sikerült volna mondjuk 1 évig, akkor kiváncsi lennék, te mit gondolnál, tuti jobban odafigyelnél te is arra, hogy kb mikor van peteérésed...Hú, ne haragudj, érzelmi intelligencia, empátia...mondd ez neked valamit? Gondolkozz, mielõtt ennyire primitív kérdést kiírsz! Kölcsönbe adnád a méhedet?? Húú, hát hidd el, senki nem tartana rát igényt, fõleg azok után, hogy körvonalaztad, milyen a gazdája! Úristen, szánalmas, nem tudom ki vagy, de szerintem nagyon éretlen a gondolkodásod. Ha majd tervezitek a második babát, és esetleg nem jönne össze elsõre, másodjára, sõt, sokadjára sem, nem baj, ne csüggedj, gondolj vissza eme kedves, bíztató, kérdésre, amit most kiírtál! Nem kívánom ezt neked, de "halkan" megjegyzem, hogy lehet, jót tenne a személyiségfejlõdésednek! Ja, és ez NEM támadás! Vélemény :)
A kérdező hozzászólása: Mégegyszer bocsánat, nem akartam senkinek a lelkébe taposni..Nagyon hülyen fogalmaztam meg ezt a kérdést! Nekem a pajzsmirigydokim mondta, hogy ne hõmérõzzek, meg ne ovuteszteljek, mert be fogok dilizni és rámehet a kapcsolatom (közeli ismerõs egyébként), hanem várjak türelmesen míg lemegy az értékem..17, 9es Tsh-val kezdtem ..ma már 150bogyót szedek 22évesen ...Bocsánat, nagyon naiv vagyok és tudatlan fõleg ebben a tesztelõs kérdésben...Kívánok nektek mielõbbi babásodást és neharagudjatok kérlek!
Ja és kíváncsi vagyok hogy 14 év után is minden nap együtt leszel-e a férjeddel, ha már ezt is nagyképûen kinyilvánítottad, hogy a "normális" párok minden nap együtt vannak...akkor rengeteg nem normális pár van, sztem itt mindenki nem normális!!Kis szánalmas nõszemély vagy!! semmi más
17-es válaszoló vagyok! Legalább bocsánatot tudsz kérni. Köszönjük :) Részemrõl elfogadva, de légyszi ne írjál már ki ennyire nagy hülyeséget, mert ez tényleg bántóra sikeredett! Tényleg hülyén fogalmaztál :D
én is elfogadtam a bocsánatkérést. Lhete amugy te orvosod ezt mondta de akinél pont a peteérésnél vannak gondok ott igenis figyelni kell rá hogy van vagy nincs stb. nekünk ne kell várni hoyg ez vagy az rendezõdjön hanem azt kell tudni van-e ovu vagy nincs.
Na kiverte a biztosítékot ez a kérdés....te mirõl beszélsz??????akinek azonnal össszejött örüljön neki, de akinek évek óta nem és sorba jönnek a rossz dolgok, persze hogy hõmérõz és ovutesztel...most olyat tudnék mondani, hogy...HAJRÁ OVUSOK JA ÉS HOZZÉTESZEM MI IS ÉVEKIG SZERETTÜK SIMÁN EGYMÁST MÉGSE JÖTT A BABA....
Jól van bakker, már bocsánatot kért a kérdezõ, hagyjuk már. Tényleg nem volt szép kérdés, de a kérdezõ belátta, és intelligens ember módjára elnézést kért. Szerintem ennyi elég.
23-as válaszoló igen bocsánatot kért de ez akkor is bántó dolog azoknak akik évekig próbálkoznak, köztök én is, attól függetlenül hogy nem ismerjük a kérdezõt :( nem elég az hogy nem akar jönni a baba, én legalábbis, most még rosszabúl érzem magam :(
A kérdező hozzászólása: A k**va életbe csak feltettem egy kérdést, amit nem értek és máris támadni kell?Szépen kérdeztem, hogy miért...Jahh és nekem is vannak hormonális gondjaim pm. alulmûködésem van autoimmun, ami miatt 1 évig nem szabadott próbálkoznunk, de utána mégis sikerült.. Nagyon sajnálom, hogy sokatoknak nem jött össze és higgyétek el ha tehetném mindenkinek 9hónapra kölcsönbeadnám a méhemet!Csak érdekelt a kérdés..nem akartam senkit megbántani, megsérteni..bocsi!

Miért kell lecserélni a cumit? MAMos cumit használtunk 0-7hos de már 9 honapos a babám. Most cseréltem le neki 5-20hos-ra. Elég nehezzen fogadta el.

Most már elfogadta, de miért kell lecserélni? Ennek nagyobb a gumis-cumi-szivórésze, nem kárositja ez jobban a "szép" fognövekedést???

Legjobb válasz: nem azért kell cserélni mert nagyobb a babád!hanem mert elhasználódik s ha már a mondjuk 3 hónaposnak való cumi kicsi neki nem tudja szopizni normálisan...ha az elõzõ jobb volt neki azt add.

nem azért kell cserélni mert nagyobb a babád!hanem mert elhasználódik s ha már a mondjuk 3 hónaposnak való cumi kicsi neki nem tudja szopizni normálisan...ha az elõzõ jobb volt neki azt add.
általában azért kell cserélni, mert nem tudod teljesen tisztán tartani állítólag. nagyobb babának nagyobb méretet gyártanak, mert nõ a szájuk is. de ha a babádnak nem kényelmes, akkor szerintem nyugodtan használhatod az 1-es cumit.
Az én fiam 10 hónapos koráig csak az újszülötteknek való cumit fogata el. Most 15 hónapos, most már méretben bármelyik jó, csak a formához ragaszkodik :)

Mikor lesz már vége ennek a hülye divatnak, hogy teljesen normális alakú lányok fogyni akarnak? Miért kell már akkor kétségbe esni, ha röntgen nélkül nem látszik a bordátok?

Legjobb válasz: Nem tudom, engem is idegesít, fiúként mondom. Olyan rossz látni, nekem is volt barátnõm állandóan mondta, hogy kövér, innen meg onnan fogyni akar, mikor bombázó alakja volt.

Nem tudom, engem is idegesít, fiúként mondom. Olyan rossz látni, nekem is volt barátnõm állandóan mondta, hogy kövér, innen meg onnan fogyni akar, mikor bombázó alakja volt.
Én lány vagyok, tudod a legtöbb nõnek(nekem is) az a gond, hogy hiába mondja mindenki, hogy mennyire szépek vagyunk meg jó az alakunk meg semmit nem kell fogyni, mi bele tudjuk beszélni hogy igenis van mit fogyni. Van egy minta(jelen esetben a modellek), a legtöbb lány azt követi. Akik meg nem akarnak csontvékonyak lenni, azok rögtön le lesznek hurrogva a többiek által. Ezért van egy bizonyos nyomás, és emiatt van ez az állandó fogyókúra mánia.
Hat az a baj, hogy ha nem latszik a bordank, akkor nem kellunk a legtobb pasinak. Es ez teny. Oke, hogy van par kivetel, kb. ilyen egy a milliobol. Mikor szemebe azt mondta nekem egy srac, anelkul, hogy en akartam volna kapcsolatot vele vagy barmi, hogy imadja a szemelyisegem es meg senkivel sem egyezett ennyire jol, meg hogy elkezdett belemszeretni, DE NEM TUDNA VELEM TERVEZNI, MERT KULSOLEG NEM VAGYOK OLYAN, AMILYEN NOT O SZERETNE. Szoval ezert van az, hogy igy 21 evesen meg nem volt pasim. Minek kellett ezt elmondani, mikor nem is volt szo, hogy lenne koztunk valami???
amikor nem lesz egyetlen egy pasi sem, aki szerint kicsit fogyhatnál, még ha a többiek szerint tökéletes vagy, egy kritika elég a "motivációhoz".
Nézzetek körbe a színészek, úgymond a "sztárok" és "celebek" világában! A magyar szappanoperákban és filmekben játszó színészek között hány zörgõcsontú van? Nem jellemzõ Ebbõl a szempontból inkább õket kellene követni. 30f
a szappanoperákban az összes csajnak lapos a hasa, lehet, hogy széles a csípõjük, de a hasuk lapos. Nem mindenki hízik ilyen szerencsésen.. a fiúknak pedig a lapos feszes has kell, persze hozzá nagy mell és formás, feszes, hosszú lábak.. na ezért van ez a divat
A kérdező hozzászólása: Nem minden fiúnak tetszik a lapos feszes has. Nekem sem, sõt, a mell méret sem számít! Lehet, hogy hihetetlen, de nekem tetszenek a duci, kisebb mellû lányok! Köszönöm a válaszokat!
engem pl. az is zavar, hogy nagy a mellem.. ezzel egyrészt k*rvásnak érzem magam, és debellának.. pedig amúgy csak pár kg feleseleg van rajtam már.. egyébként tudom, hogy hulye divat, belõlem is egy hülye idiótát csinál.. de ez van sajnos. 20/L
aki épeszû, az pár hónap után rájön, hogy nem jó, amit csinál. nekem is normális alakom volt, és az anorexiánál kötöttem ki. manapság már bármit megeszek, és leszarom hány kalória van ebben meg abban, viszont nem jönnek rám a kilók :/
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó Válaszoló! Ez tényleg önértékelési zavar, de ebbõl divatot csináltak, hogy egy lány csak akkor lehet szép, ha csont és bõr. Pedig ez egyáltalán nem így van! Aztán meg csodálkoznak miért van annyi anorexiás lány. Köszönöm az eddigi válaszokat!
Ez nem divat, önképzavar. Pszichológus segíthetne rajtuk esetleg. És tényleg idegesítõ amikor a tök szép barátnõim nyafognak az 50 kilójukkal hogy dagadtak..
én is hasonló vagyok, mint az elõzõ válaszoló... lehet, hogy valaki jól érzi velem magát, de nem jönne velem össze, mert nem vagyok valami vékony (175/75)... tudom, hogy ki kellene várni azt, aki elfogad olyannak, amilyen vagyok, de vannak olyan momentumok, amikor az életkedvem is elmegy már teljesen a kinézetem miatt, például kiskoromban sokat piszkáltak, mert akkor még ducibb voltam, és emiatt még mindig rosszul vagyok, ha tükörbe nézek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi válaszokat!
A kérdező hozzászólása: Nekem egyébként az olyan lányok tetszenek, akiknek háton fekve a bordájukkal egy szintbe van a hasuk, vagy egy picit domború. Tehát ha háton fekszik egy lány, akkor ne lejtsen a hasa a puncija felé, ne legyen horpadt.
A kérdező hozzászólása: Miért kell ilyen hülyeség miatt az egészségeteket kockáztatni???
A kérdező hozzászólása: *Én betiltanám. Bocsánat! :D
A kérdező hozzászólása: Na pont emiatt a modell minta miatt van sok anorexiás lány! Amíg csak csont és bõr lányok lehetnek modellek, és betiltanám a modellszakmát. Ti lányok meg ne a hülye médiának higgyetek!!!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! Egyébként én is fiú vagyok.
A kérdező hozzászólása: Csak sajnos sokan nem jönnek rá idõben, sõt soha. Köszönöm a válaszokat! :)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!