Találatok a következő kifejezésre: Miért használjátok a szavakat: (4 db)

Miért használjátok ezeket a szavakat: v (a) ok, tok, naon? Annyira nehéz egy gy-t leírni az olvashatóság kedvéért?

Legjobb válasz: Szerintem is halal idetlen es ez egy nagyon jo kerdes! Miert?????? Jonnek majd olyan valaszok is, hogy a magyar nyelv folyamatosan valtozik ami igy is van de ez nem valtozas ez korcsosulas.

Szerintem is halal idetlen es ez egy nagyon jo kerdes! Miert?????? Jonnek majd olyan valaszok is, hogy a magyar nyelv folyamatosan valtozik ami igy is van de ez nem valtozas ez korcsosulas.
én se szoktam ezeket használni de engem nem idegesít. egyszer viszont volt egy magyar tanárom akit nagyon utáltam, és így írtam meg egyx fogalmazást. barátok=barik, találkoztunk=taliztunk, hogy=h... teljes felháborodott, szóval elértem a kívánt hatást:D igaz kaptam egy karót de megérte, jó vicc volt:D
Én használom ezeket de semmi értelmük. Ha gyorsan írunk MSN-en és nem akarjuk leírni a szót. Fiatalok körében ez a menõ. :)
Én is fiatal vagyok, 23 éves, mégsem használom ezeket a rövidítéseket, sõt, ellene vagyok ennek a rossz szokásnak. Sajnos az a legnagyobb probléma, hogy míg a fiatalok elõszeretettel majmolják ezt az írásmódot és az angol szavakat, addig a magyar nyelv helyesírását egyre jobban elfelejtik. Ha egy hivatalos dokumentumot kell kiadni a kezükbõl, azt már helyesírás-ellenõrzõ nélkül el sem tudják készíteni.
detto:P pedig am sokat olvasok, meg minden... de neten így szoktam meg.
én lustaságból..:P illetve ha sietek!
Én nem használom, de borzasztóan tud idegesíteni. Hülye tini divat - bár én sem vagyok idõs - de akkoris. Ennél már csak a becézgetések rosszabbak...
Ja a pussy az egy jo szo.....
A kérdező hozzászólása: Ja, ja, ja. Egy kitalálja és terjed, mint a ragály. De aki használja is, az is válaszoljon, tényleg érdekel.
Én nem használom ezeket a szavakat. Egyszerûen mióta minden nem normális dologra rávágják hogy trendi azóta minden tini próbál trendi lenni. Még rosszabb példák írásban: édy, cuky, puszy, stb. Egyszerûen hülye tinihóbort amit msn-en lesnek el egymástól. Szerintem.
A kérdező hozzászólása: Érdemleges választ valaki?
En sok eve kulfoldon elek es nem voltam otthon 8 eve sajnos... en mikor eloszor olvastam igy irott szoveget, nem ertettem...az angol szavak keveredese is felhaboritott, mert sokan hasznalnak szavakat amiket valoszinu ertenek is de ha le kell forditani egy mondatot amiben ugyanez a szo szerepel esetleg az mar kevesbe megy...
A kérdező hozzászólása: Jó, az sms az oké is, mert ott 160 karakter a max, de itt csak a lustaság szab határt. Ráadásul az sms-t egész máshogy írod, mint ezt a szöveget, hiszen csak 10 billentyûd van meg esetleg T9-ed. Sokkal könnyebb gépelni, mint sms-t írni.
Az a válaszoló vagyok, aki inkább sms-ben ír ilyeneket. Ha nem túl hozzú az üzenet, akkor még oda sem ezen a virágnyelven írogatok. Volt már olyan tanárom, aki felháborodva mesélte, hogy egy diákja ebben az sms stílusban írt neki elmailt. Bár fiatal ember, az volt a véleménye, hogy ezt a stílust a haveroknak kellene fenntartani.
Én inkább sms-ben szoktam ilyeneket írni, fõleg ha hosszan írok, mert esetleg 2 üzenet helyett csak egyet kell írnom. Persze csak olyanokkal merem megcsinálni, akikrõl tudom, hogy nem konzervatívak. Máskor (emailben, stb) nem igazán írok ilyesmit, csak ha nagyon sietek, mert nem áll rá a kezem.Viszont a "sztem" (szerintem) és a "valszeg" (valószínûleg) szót gyakran használom mindenütt, mert elég sok betût/ leütést meg lehet velük spórolni. De valszeg még én is naon konzervatív vok, mert csak kevés ilyen szóról tok. :) ))) Mások még több rövidítést használnak. Egyébként megszokás kérdése szerintem. Ismerek olyat, aki így nem érti meg az olvasott szöveget.
Legalább annyira rohadtul idegesítõ mint pl babácska, meg ruhácska stb... tényleg nehéz megállni szó nélkül. Hiába na, bizti ez a trendi csak mi le vagyunk maradva....
A kérdező hozzászólása: Szerintem nem is korcsosulás, hiszen beszélt nyelvben nem jön elõ, és szerintem nem mernének egy dogát, hivatalos levelet se így beadni :)
*egy

Miért használjátok (többnyire) helytelenül a "lehet" és a "szabad" szavakat?

elnézést hogy kétszer írom ki, de nehéz besorolni és nem érkezett válasz sem

Legjobb válasz: Ha konkrét példát is írsz, akkor talán tudunk válaszolni...

Ha konkrét példát is írsz, akkor talán tudunk válaszolni...
"Elég vékony a határ a két szó jelentése között, úgyhogy nem csoda, hogy összekeverik az emberek." Értem mire gondolsz, de had vitassam meg ezt. A "lehet", azaz az, hogy mit lehet megcsinálni az nagyon bõ halmaz. Annyit jelent, hogy mire képes valaki. A "szabad" ennek a leszûkítésén túl mutat. A szabályok azért lettek létrehozva, hogy bizonyos tetteket ne kövessenek el mások. Amit a szabályok betartása mellett meg lehet tenni, azt "szabad". Amit meg lehet tenni, de szabályokba ütközik, azt "nem szabad", de "lehet". Láttam embereket, akiknek a két fogalom között vékony volt a határ. Néhányukhoz kék villogós autóval jöttek és elvitték, mások meg tudják, hogy mit "lehet" úgy, hogy bár azt "nem szabad", de õket ezért elkapni "nem lehet". Ezért én úgy vélem, hogy a két fogalom között elég egyértelmû és éles a határ.
Amúgy akik igazán szabályosan használják ezeket a szavakat, azok a németek. De a magyar nyelv más, sokkal rugalmasabb, nincsenek olyan merev mondatszerkezetek.
Trehányság. Sok ilyen van: végett - miatt; tagad - cáfol...
Érdekes felvetés, de nem hinném, hogy ez az a két szó, amit egyedül kevernek az emberek. Egyszerûen köznyelvi butulásnak, avagy szebb szóval köznyelvi mutációnak / evolúciónak hívnám. Rádióban is hallottam ilyet. Én megértem mit mond a másik, de ha ismerõsöm mondja, kiigazítom, hogy lehetni lehet, csak éppen nem szabályos. Ilyenkor legtöbben belátják tévedésüket és visszaszólnak, amit lenyelek, de legközelebb már jól használják. Idegen emberek meg úgy beszélnek / írnak, ahogy akarnak. Nem az én dolgom az õ hiányosságaikat kijavítanom, mert személyes támadásnak veszik, amibõl jó nem szokott kisülni.
példa?
Elég vékony a határ a két szó jelentése között, úgyhogy nem csoda, hogy összekeverik az emberek.
Írj példát a helytelen használatra
A kérdező hozzászólása: Például: nem lehet 90km/h-nál gyorsabban menni lakott területen kívül. De, nagyonis lehet, csak épp nem szabad.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a sok bõ választ! Írjon aki tud
10 Szerintem ez a határ értékrendszertõl is függ. Van olyan, akinek azért "nem lehet", mert a szabályok lehetetlenné teszik, tehát a "lehet" egyenlõ a "szabaddal". Viszont van olyan, aki fittyet hány az egészre. Alapvetõen igazad van, csak nem mindenki gondol ebbe bele. A magyar nyelv rugalmassága pedig helyet ad mindenféle gondolkodásnak. Ezért szép a nyelvünk. Végül is az a lényeg, hogy érted. Lehet, hogy hibásan fejezi ki magát valaki, de érthetõ, amit mond.
Köszi. Egyet tudok érteni: a hibás kifejezés és a hibás írás sem zavar sokszor, ha a lényeget akarom megérteni.
A kérdező hozzászólása: #11 ezt jól megfogalmaztad
szeretem helyesen beszélni az anyanyelvemet, ha arról van szó, akkor akár ki is javítom magam. sõt, néha másokat is, még ha ezt rossz néven is veszik. ennél sokkal durvább nyelvhelyességi hibákkal is találkozom. ami különösen bosszant, hogy az aktuális és az alkalmas szavakat keverik sokan.
Lányok és Fiúk! Ezt most találtam! Akit érdekel a téma, ezt hallgassa meg! http://www.youtube.com/watch?v=pG7iNlKpha0&t=2m28s Nagyon komoly!

Miért használjátok (többnyire) helytelenül a "lehet" és a "szabad" szavakat?

Sok olyat lehet tenni amit amúgy nem szabadna

Legjobb válasz: Mert hogy szoktál elrontani??? o.O

Mert hogy szoktál elrontani??? o.O


Nem ertem azokat a kismamikat akik epp, hogy kiirtak a kerdest valaki 1-2 ra megkerdezi megint ugyan azt csak epp mas szavakkal, ez mire jo? Miert nem hasznaljatok sokan a KERESS! Lehetoseget az uj kerdes alatt?

Legjobb válasz: Ezt én sem értem... De nemcsak a keresõt lehet használni... Ha felteszi a kérdést, a kiírása elõtt kidobja a hasonló kérdéseket...

Ezt én sem értem... De nemcsak a keresõt lehet használni... Ha felteszi a kérdést, a kiírása elõtt kidobja a hasonló kérdéseket...
Igazad van kedves kérdezõ!!!!! Bõvebben inkább nem is fejteném ki!!! Csak azt tudnám hogy mit várnak ezek az illetõk?
Ebben a verizóban egyet értek. Van, hogy kiírok egy kérdést, jönnek a hasonló kérdések (amiket feldob a rendszer), de kiírom, mert sok idõ telt el a korábbiak óta. Lehet, hogy pl. két kismama pont egyszerre írja a kérdést és alig van eltérés, így nem is látják, hogy épp pár perccel ezelõtt valaki már feltette. Mást nem tudok, talán figyelmetlenség.
A kérdező hozzászólása: 21:17-es ki hordott le teged?Nem tudom ezt mibol veszed?
21:17-es vagyok!Annak a kérdésnek a kiírója, amit belinkeltem, mert mertem neki pár linket bemásolni, és erre odabiggyesztette, hogy milyen egy bunkó vagyok.És mert odaírtam, hogy a keresõ a jóbarátunk.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!