Találatok a következő kifejezésre: Miért hallunk űrben (2 db)

Ha az űrben nem terjed a hang, akkor miért halljuk a filmeken azűrhajók repülését és a pilóták beszélgetését?

Legjobb válasz: A pilóták az õrhajóban beszélnek, nekik van levegõjük, rádióhullámokkal meg bárhová el lehet juttatni. A repülés, a hajtómû zaja az tényleg csak effekt, kivéve ha az ûrhajón belülrõl halljuk. Nade miért pont ezt kérjuk számon a hülye filmektõl?

A pilóták az õrhajóban beszélnek, nekik van levegõjük, rádióhullámokkal meg bárhová el lehet juttatni. A repülés, a hajtómû zaja az tényleg csak effekt, kivéve ha az ûrhajón belülrõl halljuk. Nade miért pont ezt kérjuk számon a hülye filmektõl?
Az ûrhajósok nem az ûrben beszélgetnek, hanem a nyomás alatti kabinban, ott terjed a hang. Két ûrhajó vagy szkafander közt rádióval kommunikálnak. Az ûrhajó hangja az ûrben nem terjed, bár ezt elfelejtették közölni a Sci-fi rendezõkkel. De gondolj csak bele mennyivel érdekesebb úgy egy ûrcsata ha van mindenféle robbanás meg egyéb hang effekt, minthogy néma csendben nézed a repülõk lõdözését. Ezt a csalást nézzük el nekik. :) Szigorúan véve a robbanás sem úgy nézne ki ahogy, lézerfegyver sincs olyan mint a SW-ben, egy Manhattan méretû bombát nem lehet bejuttatni egy napba hogy aztán felrobbantva újraindítsuk(Sunlight), ugyanakkor egy jól irányzott lövéssel nem lehet felrobbantani sem egy napot(SG), nem lehet 2xhangsebességrõl 10 méter alatt nullára lassítani(Iron Man), egy aszteroida nem elég nagy hogy légköre legyen(SW), nincs az az isten, hogy a föld magjába lemegy egy párjanincsium hajó, fõleg nem elég egy pár ezer kilométeres olvadt mag megforgatásához pár atombomba(A mag).... De mondom, nézzük el nekik, mert attól még jó filmek :D Ui.: A "sci"-fi filmek 99% hemzseg a fizikai képtelenségektõl, ellentmondásoktól.(Star-Trek, Star Wars, Alien, Orion, SG, Battlestar...) A sci-fi mûfaj kb. a könyvekkel véget is ér. pl.: Asimov volt az egyik olyan író, aki tényleg létezõ kidolgozott elmélettel alátámasztott könyveket írt. De persze könyveket ugye ma már senki nem olvas sajna :( Baleys
Azért halljuk a hangját az ûrben, mert a mikrofon az ûrhajóban volt a felvétel közben, direkt azért, hogy halljuk a hangját, különben csend lenne, az meg uncsi... :)
Tipikus hibák: Hangok az ûrben, minden bolygónak földi gravitációja van, a bolygókon egyetlen klímaövezet létezik, könnyed kommunikáció az idegen lényekkel, simán lehet szexelni az idegenekkel, a félelmetes vákuum, tûz az ûrben, a meteorokra nem hat a gravitáció (közel haladnak el a bolygó mellett), fénysebességgel tüzelõ fegyverek elöli kitérés, zéró gravitációban lassítva mozognak az emberek és fénysebesség feletti utazás. http://filmtrailer.hu/filmhirek/a-legtipikusabb-tudomanyos-h..
Abban a belinkelt filmhibás cikkben azért van egy jó adag butaság is. Pl ha valaki felhánytorgatja a Contact-ban a könnyû kommunikációt az idegenekkel, akkor az nem igazán értette meg azt a filmet. Nem is szólva az egy klíma övezetrõl, amirõl tudni kell, hogy valóban az az általános és inkább a mi földünk mondható különlegesnek, hogy vannak klíma övezetek (ami a bolygó speciális dölészögének köszönhetõ). A legtöbb bolygón csak egy klíma övezet van! Stb, stb...
A hanghullámokat a levegõ, a folyadékok és a szilárd testek továbbítják; a Földön például a hangforrásnál összesûrûsödik a levegõ és utána ebbõl a pontból nyomáshullámként terjed szét. De az ûr ürességében nincs, ami összesûrûsödjön. Akkor ez azt jelenti, hogy ott nincs hang? Egyáltalán nem – bõven van hang az ûrben. Valójában az ûr végtelen kiterjedése nem teljesen üres. És még egy parányi anyagrészecske sûrûség is elegendõ, hogy bizonyos feltételek mellett továbbítsa a hanghullámokat – olyan hangot, ami annyira mély és halk, hogy csak a legkifinomultabb berendezéssel lehet hallhatóvá tenni. bõvebben akarsz errõl tudni a google barátod.

Miért hallunk az űrben játszódó háborús filmekben mindig óriási robbanásokat, pedig az űrben nem terjed a hang?

Legjobb válasz: Mert a robbanás gravitációs hullámokat kelt a téridõben, amit az ûrhajó detektorai érzékelnek, és a fedélzeti számítógép hanggá alakítja.

Mert a robbanás gravitációs hullámokat kelt a téridõben, amit az ûrhajó detektorai érzékelnek, és a fedélzeti számítógép hanggá alakítja.
Optikai érzékelõ van az ûrhajókon, és a fényerõsség alapján konvertálja át a fényt hanggá. Így nagyjából képet kapnak arról milyen hangja lenne a robbanásnak, és az élményt is fokozza a legénységnek amikor szétlövik az ellenséget.
vagy egyszerûen filmnek hivják, és hollywoodban vmivel el kell kápráztatni a nézõket.vagy ha nem is elkápráztatni, arra a másfél órára-amíg a moziban ülnek popcorn-t zabálva- elrepítsék egy másik viládba, ahol igenis terjed a hang az ûrben is ;) =D
Hát mivel a robbanáskor oxigén is jelen van ami meg már egy olyan mezõt kelt ahol terjedhet a hang :D:D a mikrofont pedig pont oda rakják xD, amúgy nekem meg még egy különösebb tapasztalatom volt amikor egy nagyon jó vágású fõhõs feláldozva magát kiugrott az egyik ûrhajóból át a másikba, és lám van hátránya ûrruci nélkül ugrálni a-z-ûrbe így egy kissebb karcolás törte meg a fõhõs imidzsét :D
Milyen fantàziàtok van? mind informatikusok vagytok? amugy okos kèrdès ès nagyon idètlen a megvalositàs.
Mert ezek a filmek természetes szõke férfiaknak szólnak. Ugyanezért gyorsítanak az ûrhajók folyamatosan. Ha nem gyorsítanak, vagy kifogy az üzemanyag, akkor pedig leállnak. Egyébként a szétszóródó robbanási felhõ kopogását tényleg hallhatnád az ûrhajód falán. Amikor megérkezik.
Problem?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!