Találatok a következő kifejezésre: Miért egészségesebb teljes kiörlésű (2 db)

A teljes kiörlésű kenyerek miért egészségesebbek?

Illetve mennyi a normális felnőtt kenyér adag?

Legjobb válasz: mert bedarálásra kerül a magvak héja is. és nincs normális felnõtt kenyér adag. a kenyér egy kényelmi és praktikussági okokból elterjedt élelmiszer, amint mód van rá az ember elhagyhatja az étrendjébõl. nos, mostanában itt nincs háború, van hús elég és hozzáférhetõk egyéb élelmiszerek, így akár el is lehet hagyni.

mert bedarálásra kerül a magvak héja is. és nincs normális felnõtt kenyér adag. a kenyér egy kényelmi és praktikussági okokból elterjedt élelmiszer, amint mód van rá az ember elhagyhatja az étrendjébõl. nos, mostanában itt nincs háború, van hús elég és hozzáférhetõk egyéb élelmiszerek, így akár el is lehet hagyni.
Ha valami teljes kiõrlésû akkor a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megõrlik, így egy rostban és vitaminokban gazdag lisztet kapunk. Az ilyen liszt lassabban szívódik fel így hosszab ideig biztosít energiát és kisseb inzulinreakciót vált ki. Ha valami nagy inzulinreakciót vált ki akkor a sok inzulin mindent elraktároz zsírba amire az adott pillanatban nincs szükség máshol. Naponta 4-5gramm szénhidrátot kéne bevinni testsúlykilogrammonként (diétában feleennyit). Ebbõl akár az egészet is lehet kenyérrel fedezni, részletkérdés, bár nem ez a legjobb szénhidrátforrás mert már ez is egy alég feldolgozott élelmiszer.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Azért írtam a felnõtt adagot, mert én nem nagyon vagyok oda a kenyérért (fõleg azért aminek a bele olyan nagyon puha és fehér), de pl. a párom szinte mindenhez kenyeret eszik, így fogalmam sincs mi az ideális.
1. válasz szerint nincs ideális. lényegében az az ideális, amennyi kiegészítés kell belõle az értékesebb táplálékok mellé, hogy közben tartsd a súlyodat. ha párod mindenhez kenyeret eszik, akkor vagy sok energiára van szüksége, vagy aránylag kevés egyéb élelmiszert eszik, és ezt kenyérrel pótolja. egyébként az egészségességre rákérdezni mindig macera, pontosabban a válasz, mert hogy a teljes õrlésû kenyereknél és termékeknél meg mindig magasabb a gomba szennyezettség mértéke, és a mikotoxinok meg ugye veszélyesebbek, mint a hasnyálmirigy állapota, ami évek alatt romolhat, ellenben egy gyors leforgású mérgezéssel szemben. persze ez csak teórikus értelemben van így, mert ellenõrzik a lisztek minõségét.

Miért egészségesebb a teljes kiörlésű lisztből készült kenyér, mint a sima?

Legjobb válasz: nem tudom szakszerûen szépen kifejezni de aztért jobb mert a beleiden nem ragad meg a végtermék

nem tudom szakszerûen szépen kifejezni de aztért jobb mert a beleiden nem ragad meg a végtermék
Mert magasabb a rosttartalma.
A pék válaszoló vagyok. Esetleg te vizsgáltál be ilyen liszteket és abból készült termékeket? Én pék létemre ezért tudom, mert sok vizsgálatot végeztünk el. A pék szakma nem csak annyi, hogy ott a recept, aztán puff, dagasszunk. Sok más gyakorlati részt is meg kell megtanulni. Akkor mégegyszer, a fehér és a barna liszt ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, a korpatartalomban vannak csak különbségek...
Ezzel a témával kapcsolatban annyi baromság íródott már le, hogy az már szinte fáj.Csak az egyik érv a teljes kiörlésû mellett, hogy ......sok benne a vitamin!De könyörgöm! aki ezt így le írja az tudja egyáltalán, hogy a kenyér az hogyan is készül? Mert bizony leg kevesebb 90percig van a tészta 180-200 c.fokon.Ha volt is benne vitamin ez alatt az idõ alatt nincs olyan amelyik ne hullana szét.És ennyit a vitamin bõségrõl.A rost anyagok!! mit gondoltok, hogy milyen méretûre van õrölve a liszt?Mikronba mérve!Na! ha tudod akkor azt is tudod, hogy ilyen méreten mit számít a "rost".Hát egy kis ízelítõ errõl a teljes kiörlésû baromságról!
Szia!Csak azt mondják, hogy egészségesebb!Pedig nem így van!!!Ahhoz, hogy egy teljes kiõrlésû lisztbõl sütött kenyér eladható legyen, szép külalakjának kell legyen, ezt pedig különbözõ tartósító-, állagjavító szerekkel érik el.Ezek nélkül a kenyerek olyan laposak, mint egy frizbi és senki nem venné meg, az tuti, fõleg ilyen drága pénzért. Úgyhogy, mint pék azt mondom, hogy a sima fehér kenyér emiatt sokkal egészségesebb, mint a barna.Sõt, amire azt mondják, hogy teljes kiõrlésû, annak fele maláta v. kakaó sajnos, ezekkel színezik. Ha bemész egy pékségbe, a legrondábbnak tûnõ barnakenyeret kell választani (lapos, nagyon sötét), azok állnak legközelebb az igazi teljes kiõrlésû kenyérhez.
A teljes kiõrlésû lisztben több a vitamin, a rost, és könnyebben emészthetõ.
Én nem ismerem az elkészítést, stb-t, csak saját tapasztalatból mondom, hogy általában Graham kenyeret eszek, ami elvileg teljes kiõrlésû. Ha elfogy, akkor eszek a sima fehér/kukoricás esetleg félbarna kenyérbõl, amit a többiek esznek itthon. Megérzem az emésztésemen a különbséget. Persze ha néha eszek fehér keyneret attól semmi bajom nem lesz, de ha kicsit többet eszek akkor megérzem az emésztésemen. Szóval szerintem jobb a teljes kiõrlésû, de attól még nyugodtan lehet enni fehéret is. Bár aki fogyózik, az ne nagyon egyen kenyeret. Nekem alapból gyors az emésztésem, és vékony vagyok szóval nekem jöhet a kenyér. Nem tudok lemondani róla. Mert nem tudom, ki hogy van vele, de reggelire engem csak a kenyér laktat.
Utolsó elõtti válaszadó? Akkor mibõl készítesz kenyeret, pékárut, tésztát, stb.? Ezt a kijelentésedet mire alapozod?
Alapvetõen MINDEN liszt rossz! (Ha belegondolsz a természetben nem találsz!) Ha megõrlik a búzát gyorsabban szívódik fel, így magasabb inzulin reakciót vált ki és ez elhízáshoz, cukorbetegséghez vezet. A teljes kiõrlésû liszt egy fokkal talán jobb, mivel a rost is benne van, így valamivel lassabban szívódik fel, illetve a rostjában vannak azok a tápanyagok, amik a fehér lisztbõl hiányoznak, így tápanyaghiányt okoz, és rengeteg betegséghez vezet! Én azt ajánlom SEMMILYEN lisztet ne egyél.
Szerintem a pék válaszolónak abszorút nincs igaza. A teljes kiörlésû valóban egésségesebb mint a fehér lisztbõl készült kenyér, mert megtalálható benne a vitamin és rost, amire a szervezetnek szüksége van, ezenkívûl jóvallasabban szívódik fel, így kevésbé hízlal. Pék létedre ezt tudnod kellene. Egyébként véleményem szerint a teljes kiörlésû tönkölybúzából készült kenyér a legegészségesebb, bár ne tudom az mennyire igaz, hogy ne trtalmaz tartóstószert, ahogy a csomagolásonn fel van tüntetve.
Hát, lehet hogy a szakmunkás pékek elõléptek dietetikussá, én inkább hiszek egy egészségügyi szakembernek, akinek a táplálás a foglalkozása :-)
Az utolsó hozzá szólónak üzenném, hogy az építõiparban is az építésvezetõ okoskodik a legjobban, hogy mit hogy kéne, de valójában nincs is tisztában, hogy mûködnek a gyakorlatban a dolgok... Aki könyvbõl tanulja, hogy mi az egészséges, meg mi nem, az mondhat bármit! Azt én is elolvasom neten... A gyakorlat mindig más, és igenis a "pék szakmunkásnak" elõbb fogok hinni úgy, hogy én is diplomával rendelkezek!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!