Találatok a következő kifejezésre: Miért beszélik a (460 db)

Miert beszel a parom neha hazassagrol, s ha en szolok valamit megijed es temat valt? Miert olyan kenyes ez a tema a ferfiaknal?

A baratommal elhagytuk az egy es fel evet. Igaz fiatalok vagyunk (20 evesek) es a csaladdal lakunk meg, egyetem, stb.A baratom neha olyanokat mond, h kiakaszt, amikor hazassagrol beszel.Mondja h jaj elvenne felesegul par ev mulva ha meglesz egyetem utan a hattere,s kivinne kulfoldre, h minel szebb eletet adjon, meg h ha a 3 evet megerjuk, akkor biztos lehetek h elvesz felesegul,s h jo feleseg lennek. Latom rajta mikor mondja, h olyan boldog, es ugy orvend. De ahogy ezeket kimondja, el is tereli a temat. S ha en beszelek ilyensmirol, bar csak finoman probalom megkozeliteni a temat, latom rajta h megijed egybol, s kezd viccelni a hazassaggal, mintha ot nem is erdekelne.Tudom, h a ferfiak felnek a hazassagtol, merthogy elveszitik a szabadsagukat, foleg ilyen fiatalon. Mondtam, h en meg nem gondolok ennyire komolyan, mert ott az egyetem, ami mindkettonknek fontos. majd eljon az ideje ha lesz...de akkor is..miert fel ha errol beszelek?Es ha egy 20 ev koruli srac errol beszel, gondolhatja komolyan, vagy csak engem hulyit?

Legjobb válasz: azt mondanám inkább hangosan gondolkozik, álmodozik. Nem kifejezetten neked szánja a dolgot. Csak mi szeretjük hangosan is megbeszélni valakivel (pontosabban elmondani, vagy szóban összefoglalni) a dolgot. Segít rendezni a gondolatokat. (én pl. a kedvesemmel beszélem meg, amikor van egy tervezési problémám és elakadok, namost õ ápolónõ én meg gépészmérnök, segíteni csak annyit tud, hogy amíg neki elmagyarázom, bennem is leülepszik.) Leginkább magában nem biztos, illetve nem mer elõre tervezni, akarja is, meg meg is ijed tõle, azért vált témát, vagy vicceli el a dolgot. 20 évesen egyetem mellett, a családdal lakva még nem kell komolyan venni az ilyesmit. Se neked, se neki.

azt mondanám inkább hangosan gondolkozik, álmodozik. Nem kifejezetten neked szánja a dolgot. Csak mi szeretjük hangosan is megbeszélni valakivel (pontosabban elmondani, vagy szóban összefoglalni) a dolgot. Segít rendezni a gondolatokat. (én pl. a kedvesemmel beszélem meg, amikor van egy tervezési problémám és elakadok, namost õ ápolónõ én meg gépészmérnök, segíteni csak annyit tud, hogy amíg neki elmagyarázom, bennem is leülepszik.) Leginkább magában nem biztos, illetve nem mer elõre tervezni, akarja is, meg meg is ijed tõle, azért vált témát, vagy vicceli el a dolgot. 20 évesen egyetem mellett, a családdal lakva még nem kell komolyan venni az ilyesmit. Se neked, se neki.
Biztosan arról álmodozik, hogy milyen lenne ha megházasodna.és késõbb meg nem meri bevallani.Az én pasim is a házasságon gondolozik, hogy milyen lene pár év mulva ha összeházasodnánk.De már azt is mindennap szokta emlegetni hogy szeretne egy saját gyereket.Ezt mindennap elharangozza a fülembe és még csak 18 éves.Nagyon szereti a gyerekeket. :) Van aki szeret házasodni van aki fél a házasságtól.Változó. De ennyit a pasikról :)

Miért beszélnek a szülők sokszok E/3-ban magukról a gyereknek?

Néha még egészen nagy gyerekeknek is, engem nagyon idegesít. Hozzám nem így beszéltek, mégis megértettem, hogy ha anya mondja, hogy én, akkor magára gondol, nem rám. Filmekben még 10 körül gyerekeknél is látom, de valóságban is sokszor.

Legjobb válasz: Megtanulja, hidd el. Hiszen hallja azt is, amikor másokkal beszélsz, meg mások beszélnek egymással. Pl. van olyan gyerekem, aki sokáig mondogatta, hogy "tiem" arra, hogy enyém, neki meg pont az volt a "nehéz", hogy ugye én mindig azt mondtam, hogy a "tiéd", ezt valahogy többször hallotta. Vagy olyat is mond, hogy "adol nekem" ezt vagy azt? Ahelyett hogy "adsz"?, mert ezt is így hallja. Szerintem ezek nagyon aranyos dolgok. Egy normális nyelvi környezetben élõ kisgyerek szépen megtanul beszélni, csak idõ kérdése, én azon vagyok, hogy ne is nagyon javítgassam, inkább vissza kérdezek, vagy megerõsítek a helyes verzióval. Akkora csoda, ahogy fejlõdik a nyelvhasználatuk, az értelmi képességeikkel párhuzamosan.

Megtanulja, hidd el. Hiszen hallja azt is, amikor másokkal beszélsz, meg mások beszélnek egymással. Pl. van olyan gyerekem, aki sokáig mondogatta, hogy "tiem" arra, hogy enyém, neki meg pont az volt a "nehéz", hogy ugye én mindig azt mondtam, hogy a "tiéd", ezt valahogy többször hallotta. Vagy olyat is mond, hogy "adol nekem" ezt vagy azt? Ahelyett hogy "adsz"?, mert ezt is így hallja. Szerintem ezek nagyon aranyos dolgok. Egy normális nyelvi környezetben élõ kisgyerek szépen megtanul beszélni, csak idõ kérdése, én azon vagyok, hogy ne is nagyon javítgassam, inkább vissza kérdezek, vagy megerõsítek a helyes verzióval. Akkora csoda, ahogy fejlõdik a nyelvhasználatuk, az értelmi képességeikkel párhuzamosan.
Nekem ez még nem tûnt fel.
Ez egyfajta kapcsolatteremtés/megszemélyesítés lehet, megkönnyíti a gyerek dolgát. Én is használom olyan helyzetben pl: sír a gyerekem (akár a 3-4 éves), és azt mondom neki: "Mondd el a maminak, hogy mi a baj", ez valahogy személyesebb, és kifejezi azt, hogy "vele vagyok a bajban", meghallgatom õt, mint az, hogy "mondd el (nekem) mi a baj". Szerintem különbség van a töltetben. Mondjuk azt én sem szeretem, hogy "a mami ad neked kakaót", bár most belegondolva, aki ezt a semleges eseményt is így fejezi, ki, valahogy kihangsúlyozza a saját gondoskodását. Szerintem kis gyerekeknek ez fontos lehet, nem tudnám megmondani hol az életkor beli határ, mert adott szituációban a 10 éves is lehet kisgyerek.
A kérdező hozzászólása: Az elsõ esettel nincs gond, de a második engem már zavar. Hogy tanulja meg a gyerek a személyes névmásokat?
Amíg kicsi, addig azért mondod, hogy megtanulja :) KÉsõbb már én pl., nem mondom, mert feleslegesnek tartom :) De az egy éves lányomnak ha mindig azt mondom, hogy én, . akkor nem tanulja meg, hogy én vagyok anya :D
Azt vettem észre, hogy jobban megérti, ha azt mondom, hogy "Anya mindjárt hozza a tejcit", mintha azt mondanám, hogy "mindjárt hozom a tejcit". Jobban megnyugtatja. Gõzöm sincs, miért van ez így, sokáig nem csináltam, de néha alkalmazom. 2 éves amúgy, egy 10 évesnél már nem csinálnám.
A kérdező hozzászólása: Igen, azt tudom, hogy a kicsik könnybben meggértik, de nagyobbaknál engem zavar. Pl. a Két pasi meg egy kicsi tele van ilyenekkel, sose értem, hogy az angol nyelvben megszokottabb, vagy a fordítók ilyen bénák, de magyarban értelmetlen.
Én is ösztönösen használom elég gyakran, most hogy belegondoltam! :) 2, 5 éves a fiam, és éppen ma közölte velem elalvás elõtt nagy komolyan a felfedezését: "Anya, te Anyu vagy, én meg Levi." :) Szóval megtanulják a helyes ragozást, ne aggódj! :)
Ugyanaz az ok, mint a 6-osnak. A gyerek megnyugszik, hogy anya visszajön, nem pedig az én.:)

Miért beszélnek a tanárok úgy a költőkről mint ha hősök lennének és nekik lett volna a világon a legnehezebb dolguk mikor csak verseket kellett írniuk?

Legjobb válasz: azért beszélnek úgy róluk, mert annak ellenére, hogy többségében éheztek, mert a kutyát nem érdekelte a mûvük, õk akkor is hittek a mûvészetben. persze szerintem ettõl még nem hõsök, de egyik másik tényleg tudott valamit..

Kérdezõ, tudsz írni verset. Most írj egy verset nekünk.
azért beszélnek úgy róluk, mert annak ellenére, hogy többségében éheztek, mert a kutyát nem érdekelte a mûvük, õk akkor is hittek a mûvészetben. persze szerintem ettõl még nem hõsök, de egyik másik tényleg tudott valamit..
az a baj, hogy az emberek meg vannak áldva a realista felfogással. Egy mérnök mit tesz az emberiségért? Legyártották a tv-t, ami cska elbutította a népet, hát ez aztán nem semmi. Ha így nézed, csak a mezõgazdasági munka az, ami érték. Hiszen az embernek kell kaja, pia és szaporodás. Ugye ez kicsit maradi lenne, ezért van szükség a mûvészetekre is, hogy az ember ne állatként éljen. Ez van úgymond a piramis csúcsán, a mûvészet. És mint az élet minden területén, a társadalom kiemeli a mûvészek közül a legjobbakat. Ha te ezt nem tudod értékelni, ez a te butaságodat mutatja.
Kérdezõ, én sem bírom az irodalom órát, nem értem minek kell ezeket megtanulni, de te még hozzám képest is "paraszt" vagy.... Annyit még én is tudok, hogy vannak költõk akik kb. koldusként éltek.
Nehéz tantárgy az irodalom, csak a felkészülteknek adja ki a titkát. Én például nem tudtam soha fölfogni hogy Ady miért írta a magyar népre hogy "cigány népek langy szívû sihedere" vagy a Vén cigány miért " a metafizika filozófia áttételes értelmezése". De azért nem kell lekezelõen nyilatkozni a költõkrõl mert szép verset nagyon nehéz írni.
A kérdező hozzászólása: Szerintem amit te tanulsz az sem viszi elõrébb a világot :) Bár ha szerinted az, hogy japánt felrobbantották elõrébb vitte az a te véleményed :D De ahogyan te is én is lenézem és elítélem azt aki evvel foglakozik (mármint a versírással)
én nem vagy költõ, ki mondta, hogy az vagyok?
bölcsészekre is ugyanolyan szükség van, mint mérnökökre vagy orvosokra. Ám az arány nem mindegy
Szó sincs róla. Én mindenki munkáját elismerem, hiszen mindegyik egy jól mûködõ társadalom téglái. Nem vetem én meg a technikai fejlõdést, a tudományt, sõt én is a tudománnyal foglalkozom. Láttam egyszer egy "piramist", mely szerint a piramis alja a fizikai jólét, aztán a mentális jólét, szociális jólét, jó munka , elismertség a társadalomban, stb. és ennek a csúcsán állt a mûvészet. Tehát nem arra akartam utalni, hogy a mûvészet a legfontosabb. Sõt.. de egyes emberek akik elérnek egy adott szinten, már vágynak a mûvészetre, hiszen az a következõ, vagy utolsó lépcsõfok.
Mert hasztalan mûvészlelkek. Akik túl nagyzóan beszélnek az ilyen dolgokról, azokat nem kell komolyan venni. Nem realisták, és nem ezen a földön élnek, ha érted, hogy értem.
Azért lenézni a költõket szerintem elég parasztság, és a költõk gondolatait nem kitalálni kell. Bele van írva a versbe. érzéseket adnak át, nem történeteket. És kérdezõ, olyan verset, hogy szép a tél, meg szerelem lehet, hogy tudsz írni, bár szerintem ilyet se tudsz, de azok a költõk, akik ilyet írnak, nem is jók. Általában van annak a télnek valami lényege is....
Ez mi ez a vers, utolsó, honnan szedted?
hohó, vigyázzunk egy zsenivel van dolgunk :) )
lenézed a színészt is? a festõket, zenészeket, novellaírókat, focistákat, kosárlabdázókat és még sorolhatnám? õk alkotják a panem et circenses-bõl a cirkuszt, ha érted mire gondolok, nélkülük nem lennél te se.
Japán?
:D ja igen végülis arról szól az egész igazad van..... bár attól függ melyiket
ja elõre viszi, majd ha felrobbantanak egy országot az elõre visz mindent
én személy szerint lenézem azt aki ezzel foglalkozik, szerintem semmit nem ér, csakugy mint az összes bölcsész marhaság. én részecskefizikusnak tanulok, na ez elõreviszi az emberiséget, de az nem!
A kérdező hozzászólása: Utolsó már bocs de ilyen "verseket" én is tudok írni hogy jaj szerelem nem lehet nélküled élni meg hogy jaj de szép a téli táj... -.-'' És még egy dolog érdekelne nagyon honnan tudják ezek a mûvészetben jártas emberek, hogy mire gondolt a költõ? -.- gondolat olvasók vagy mi a f... om?
A kérdező hozzászólása: Kapiskálom :)
Stanislaw Lem Kiberiádájából való. Mint például ez: Cébenõkör hédereg Mácsul gondorásznak Hibra gindõ léderek Szunnya ferte nyászlag Itt még nem mûködött igazán jól az óriás költõ gép. Elektrubadúr. :DDD dellfil

Miért beszél a laptopom?

Érdekes dolog történt a Windows 7-es laptopomon. Keletkezett egy új kimeneti hangeszköz 'A név nem érhet? el' megnevezéssel. Egy olasz hang beszél benne. Nem tudom, mért jelent meg és hogy miért, de érdekelne, hogy tudnám eltávolítani.

Legjobb válasz: *hogyan jelent meg és miért...

A kérdező hozzászólása: *hogyan jelent meg és miért...
Valószinü sikerült bekapcsolnod egy internetes rádiót.
A kérdező hozzászólása: Biztos?!... Nem tudja valaki, hogy hol lehet a windows 7-ben a kimeneti hangeszközöket kezelni (eltávolítani)?

Történelmi dokumentumfilmekben miért beszélnek a múltról jelen idõben?

Ugyanez volt anno történelem órán is. Sosem értettem! Egy példa hogy mire gondolok: "és akkor xy serege továbbindul yz helyre és súlyos vereséget szenved"
mert okoskodó?
A kérdező hozzászólása: attól még nem kellene ilyen terjengõsen fogalmaznia.
Jol csinalja . Megneznem 8 osztalyal ki tud igy beszelni .

Miért beszél a 3éves kislányom nagyon hangosan? Hogyan lehetne erről leszoktatni?

A párom márciusban kiköltözött Németországba,talált munkát,és szállást ,majd én is utánamentem 2hónap múlva.Sajnos a kislányunkat még nem tudtam kivinni,mert nem lett volna ki vigyázzon rá amíg dolgozunk.Anyósom bevállalta,csak mondta,hogy kés?bb tud csak utánunk jönni a kislányunkkal.Az a kés?bb 1hónap várakozás helyett 3hónap lett.Sok volt mindannyiónknak az biztos,de most végre együtt vagyunk.Otthon Édesanyám vigyázott addig a kislányunkra,? is mondogadta hogy nagyon kiabálva beszél.Sajnos elég sok probléma adódott a család anyagi életében,és elég stresszesek vagyunk,én arra gondolok talán ez hat ki a gyermekünkre.Nem tudom,hogyan tudnám orvosolni ezt a hangos beszédmódját.

Legjobb válasz: lehet pszichés ("az õ igényeit senki nem hallja", "rá senki nem figyel"...) és lehet, hogy valóban gond lett a fülével, egy hallásvizsgálat nem árt. orr-fül-gégész, majd pszichológus

lehet pszichés ("az õ igényeit senki nem hallja", "rá senki nem figyel"...) és lehet, hogy valóban gond lett a fülével, egy hallásvizsgálat nem árt. orr-fül-gégész, majd pszichológus
Nálam is úgy derült ki pont ennyi idõsen a hallásproblémám van, hogy kiabálva beszéltem:(. Persze, lehet pszichés dolog is, arra gondolok, hogy talán a problémák miatt kevesebb figyelem jutott neki és így próbálja felhívni magára a figyelmet. Úgyhogy elõször elmennék vele hallásvizsgálatra és ha ott minden rendben, akkor következik a második lehetõség boncolgatása, megoldása.
sanszos a hallásdolog, úgyhogy vidd el hallásvizsgálatra
3 éves, nem most lett ovis? Ott a túlélés elõfeltétele a kiabálás, másképp meg se hallani, amit mond!
Van aki a nagyothalló nagyszülõnek kezd el kiabálni.
Szerintem pszichés. Elmegy az apja, akibe ilyen korban szerelmes. Aztán te elmész az apja után, és õt otthagyod egyedül. Egy hónap is az örökkévalóság neki, és akkor szorozd meg hárommal. Voltak-e barátai otthon? Beszél németül? Anyád nagyothall? Esetleg a másik nagymama? Odafigyeltek rá? Mik az igényei, mi lenne neki jó? Tudjátok, hogy mi foglalkoztatja, mitõl fél, hogy érez?
Keresztfiam is kiabál állandóan. volt hallásvizsgálaton phichológusnál mindenhol az égvilágon- de kiabálva-nagoyn hangosan beszél azóta is.... Nem tudja senki miért.

Miért beszél a legtöbb anyuka (indokolatlanul) többeszámban? Észreveszitek ha így mondtok valamit vagy már fel sem tűnik?

Sok anyukától hallom,hogy olyankor is többesszámot használ, amikor ennek semmi értelme, s?t nevetséges lesz t?le. Pl. még szopizunk, éjjel még bekakilunk, mindig lerúgjuk ezt a cip?t.

Legjobb válasz: Az elsõ válaszolónak igaza van :) Korábban én sem értettem....ma már igen. De szerintem van egy határ, amíg az ilyen "anyukás" dolgok nem túl gázosak. Pl. szerintem az kevésbé rossz, ha valaki azt mondja "babás" mintha azt mondaná, hogy terhes (kivéve ha neki az tényleg teher, nekem a 9 hónap nem volt az). De vannak dolgok, amiket, anya létemre az én fülem sem bír: tejci, tápi, fõzi, mosipor...meg ilyenek :) Persze eddig nem szóltam senkinek érte (ezután sem fogok) én sem bírnám, ha valaki kioktatna milyen stílusban, hogy beszéljek.

Az elsõ válaszolónak igaza van :) Korábban én sem értettem....ma már igen. De szerintem van egy határ, amíg az ilyen "anyukás" dolgok nem túl gázosak. Pl. szerintem az kevésbé rossz, ha valaki azt mondja "babás" mintha azt mondaná, hogy terhes (kivéve ha neki az tényleg teher, nekem a 9 hónap nem volt az). De vannak dolgok, amiket, anya létemre az én fülem sem bír: tejci, tápi, fõzi, mosipor...meg ilyenek :) Persze eddig nem szóltam senkinek érte (ezután sem fogok) én sem bírnám, ha valaki kioktatna milyen stílusban, hogy beszéljek.
Ez is azon dolgok közé tartozik, hogy nem tudhatod, amíg ott nem vagy :) Én pl. nem értettem, hogy a gyerekes anyukák miért kanyarodnak bármely témáról a gyerekhez...Most már értem..:) Jó egészséget nektek! :)
Én is oda szoktam figyelni, hogy ne beszéljek többes számba, mert engem nagyon zavar ha valaki ezt csinálja, tényleg néha olyan idétlenül hangzik. Meg azt se szeretem amikor valaki megkérdezi, hogy szopiztok még? Erre mindig mondom, nem csak a pici szopizik még :)
Engem is tud néha zavarni. Én nem teszek ilyet. Mivel én nem kakilok be, tehát nem mondom azt hogy bekakilunk, ha csak a gyerek trottyant be... nem is értem hogy lehet többesszámban beszélni. Nekem nem áll rá a szám.
Szerintem éz nem igazán többes szám. ez egy 7-ik alany eset. pont mint pl egy cégnél mikor telefonban válaszol "köszönyjük szépen de nem érekel az ajánlata minket" kit nem érdekel? téged + a kolléganöidet? nem a céget de a cég egyes szám elsö eset. még sem azt mondod hogy "köszöni a cég de nem érdekli az ajánlata"
:-) ez jó kérdés. Én is gyakran így beszélek, de nem direkt és amikor furán néznek rám akkor tudom, hogy már megint többes számba beszéltem. Biztos azért van ez így mert annyit vagyunk a babával.
Jaj, az ilyenektõl engem is ráz a hideg! Tudtam, hogy én soha nem fogok így beszélni, meg gügyögni, meg selypegni a babának. Mégis, mióta anya vagyok, gyakran kapom magam azon, hogy többes számban beszélek, most valahogy természetesnek tûnik. Pl. megyünk fürdeni (de csak õ fürdik), vacsizunk (ez a szoptatás). De azért igyekszem odafigyelni, hogy ne így beszéljek, mert tudom, hogy korábban engem is irritált. Habár túlzásba nem szoktam vinni. Olyat nem szoktam mondani, pl. hogy jaj de csinosak vagyunk az új rugdalózóban vagy ma lettünk 1 hónaposak stb.
Mióta terhes vagyok én is használom a többes számot, de nem direkt. Próbálok rá figyelni is, de nem mindig veszem észre. Fúú, és ha megszületik, akkor remélem nem fogok ilyeneket mondani, hogy ma még nem "kakiltunk" stb. Amúgy gyakran kérdeznek is tõlem többes számban pl. "Hogy vagytok? Mekkorák vagytok? Stb. " Na meg a "vigyázzatok magatokra!"
Ez most egy idétlen divat, ugyanúgy, ahogy nem babáról beszélnek, hanem "babó"-ról, nem x hónapos, hanem x hós a gyerek, nem terhesek, hanem pocaklakójuk van, stb. Értelmes emberek nem igy beszélnek, de ha félsz, hogy te is elszokod, akkor szólj a párodnak, hogy ebben az esetben figyelmeztessen.
Nekem tetszik a fõzi szó, azt viszont sokszor használom ;-)
A kérdező hozzászólása: "Kinek gügyörögsz?" Kezdek alakulni az itteni szellemi szinthez...:) (Ismét tiztelet a kivételeknek!)
A kérdező hozzászólása: Hogy nektek mennyi idõtök van felesleges visszakeresgélésekre..:) ))) Oké, valóban használtam ezt a két szót, akkor most megköveztek?:) )))) Nem baj, hogy köze nincs a témához, semmi gond, a lényeg, hogy jól elvagytok:) ))
Mondjuk szerintem a kérdésben az indokolatlanul többes számban beszélésrõl van szó eredetileg, miért nem maradunk meg annál a témánál? Különben a kérdésben semmi provokatív nincs, csak szokás szerint egyesek túlérzékenyek és rögtön személy elleni támadásnak vették.
és nem is a gyerekeddel beszélsz. Kinek gügyörögsz?
kérdezõ kommentje: Én senkit nem pontoztam semerre, nem érdekel ez az egész ponthiszti, egyszerûen csak a véleményére vagyok kíváncsi mindenkinek, azt viszont köszönöm! Visszakerestem, ebben a kommentben, de volt már betegszabi is. (betegszabadság helyett)
ponthiszti?
A kérdező hozzászólása: "miért használja a hiszti szót a hisztéria helyett?" Sehol nem használtam, nem tudom hol olvastad. A szakmámat meg írtam (bár jelenleg nem abban dolgozom), azt meg nem olvastad:)
A kérdező hozzászólása: Amúgy még várom az egyéb provokatív kérdéseimet, amit állítólag korábban feltettem:) Mondjuk csodálkoznék, ha lenne...:)
A kérdező hozzászólása: "Hol vannak a moderátorok?" Hol van az óvónéni??? :) ))))
Igen, ez kukacoskodás, keres 1-2 szót, kifejezést, amin aztán lovagolhat.
A kérdező hozzászólása: tiztelet = tisztelet
Valószínû, ha a kérdezõ nem a kérdésébe fogalmazta volna meg a véleményét, és nem emelte volna ki minden gügyögõ anyuka mondatát, nem lett volna provokatívnak nevezve...
A kérdező hozzászólása: "ahhoz sincs kedved" Nem, egyáltalán nem kedv kérdése. Nagyon szívesen leírnám, ha valakit TÉNYLEG érdekelne, de korábban írtam rá 5 mondatot, erre megkaptam, hogy hehe, csak beugratás volt, nem is értesz hozzá, hülye vagy, csak kamuzol, nem is ez a szakmád. Most õszintén, ezek után neked lenne hozzá kedved akár 5 percet is foglalkozni a témával?
A kérdező hozzászólása: Oké, utánanézek, de tényleg hihetetlen, hogy valakit ez itt érdekel és nem csak kötözködni akar. Elnézést, hogy nem hittem az elõbb neked, de itt már nulla a bizalmam a kérdések iránt.
Mondjuk egyébként számítottam rá, hogy legalább leírod miért probléma az idiótanyelv terjedése a beszédünkben, de hagytam a témát, mert észrevettem ahhoz sincs kedved, meg az tényleg nem a többes számhoz tartozik.
Komolyan légyszi, tényleg érdekelne a véleményed, Igérem nem fogom kommentálni. Vagy egy linket, ahol utána olvashatnék a dolognak, mert eddig ezen nem gondolkodtam de érdekes felvetés valóban. És most már akkor komolyan is vehetjük a kérdést. Nyelvészek nevei, akik ezzel a témával foglalkoznak?
én nem vagyok nyelvész. mérnök-közgazdász vagyok. nem tudom, létezik-e ez a 7. személy, mint általános alany. de a "bekakiltunk" értelmetlen és idiétlen (hacsak nem tényleg :) ). ezt tudom. és leharapnám a saját nyelvem, ha ilyet mondanék...
A kérdező hozzászólása: Ne haragudj, de ehhez semmi kedvem. Hogy aztán megint jöjjön az, hogy hehe, csak beugratás volt és bizonyítsd be, hogy valóban nyelvész vagy. Már nem hiszem el, hogy valóban érdekelne és nem csak a következõ oltogatáshoz keresed az alapot. Ha mégis õszintén érdekelne, akkor elnézést, de teljesen feleslegesnek érzem ezt a beszélgetést, csak arra megy ki, hogy bebizonyítsátok, hogy milyen hülye, bunkó és provokatív vagyok. Tessék, rajta! (Amúgy angolul, franciául és spanyolul beszélek, de ez is teljesen mindegy, úgysem hiszitek el.)
Légyszi ne az ubiról beszélj, hanem konkrétan arról, amit kérdeztem. Létezhet e eme összefüggés? És akkor a kommentelõnek volt igaza, még az elsõ lapon? És ha beszéled, akkor meg tudod mirõl beszélek, hadd ne fárasszalak példamondatokkal. De megtehetem, ha segít a válaszadásban.
A kérdező hozzászólása: "nem tudom beszéled e valamelyiket" Nem, egyet sem, magyarul sem tudok:) Minek írnám, hogy milyen nyelvte beszélek, csak abba is belekötnél és kiforgatnád, teljesen felesleges. Azért a hiszti szó elég messze áll az ubi, fõzi, türcsitõl, és nem is naponta százszor használom, hanem itt leírtam egyszer, de akkor már mindennek elmondasz. Most aztán szégyellem ám magam:) ))
Gondoltam, hogy rögtön ez lesz a válasz, nem a kérdéshez tartozik. Az hogy te mennyit ecsetelted ezen szavak használatát, nem baj. Pont te voltál az aki idekeverte ezt is. De nem megkövezésrõl van szó, de te nyelvészként, aki oly kiváló neveltetésben részesültél (ezt is tõled tudjuk), használsz ilyen szavakat, mit vársz az egyszerû emberektõl? Ja és a többes számra visszatérve, ha a nyelvi univerziálékat vesszük alapul és összehasonlítjuk a magyart az indoeurópai nyelvekkel (nem tudom beszéled e valamelyiket), ahol használnak un 7. személyt, amit az egyik kommentelõ említett (persze szakmabeliként élbõl elutasítottad ennek jelenlétét a nyelvben), nem lehet, hogy mégis létezik? És ez esetben nem többes szám 1 személyben ragozott mondatokról beszélünk, hanem személytelen szerkezetekrõl? Amiket helytelen a klasszikus "mi" megfogalmazásban értelmezni? Kösz a válaszod
A kérdező hozzászólása: Ha ennyire szemét és provokatív vagyok, akkor miért írtok mégis ide? Tényleg ennyire unatkoztok? Alszanak már a gyerekek és nincs mivel elfoglalni magatokat? Kicsit kezd már unalmas lenni, hogy juuuuuuj, provokált, juuuuj, kötözködik, juuuj, hol a moderátor?... Gyerekesebbek vagytok mint egy 2 éves.
Két napja eleve nem emelhetted ki, mert csak 36 órát van kiemelve legtovább, hacsak más anyuka normális kérdése le nem szorítja... Megnéztem, hogy az eredeti kiírástól számítva 24 óra alatt 3 oldalnyi választ kaptál, ami jóval több 5-6 válasznál, amit írtál a kommentedben...
Hol vannak a moderátorok?
A kérdező hozzászólása: Oké, ha vádaskodsz, akkor mutasd meg, milyen kérdést ttem fel. Én nem tudok róla, de te biztos jobban tudod, hogy mit csinálok:) Ha ez szerintetek provokálás, akkor nem kell rá reagálni. Én egy egyszerû kérdésként tettem fel, de kár volt, kár volt itt értelmes beszélgetést várni... (természetesen tisztelet a kivételnek!) Azért az egyéb provokatív kédéseimre kíváncsi lennék, hátha tanulok belõle:)
Kérdezõ, ez szín tiszta provokálás...de azt hiszem te már tettél fel hasonló céllal hasonló jellegû kérdést...
A kérdező hozzászólása: Ha kötekedni akarsz, tedd...Ez már tényleg az. Nem azt írtam, hogy ne legyél rá büszke, én is az leszek majd az enyémre. De az a felsõbbrendûség, nagyképûség, ami itt az anyukák nagyrészébõl sugárzik (NEM BELÕLED, MAGADRA NE VEDD!!!!!) azt nem tudom mire alapozzák. Ebbe is bele fogsz úgyis kötni, de nem érdekel.
Hát igen, ezért ismétlem sokadszorra magam, majd ha lesz saját gyermeked.... Azért kiváncsi lennék, hogy más gyerekes anyuka nem büszke-e?? Igenis ha a szavakon lovagolunk (márpedig azokon), akkor én "nagyképû" vagyok (de csak a szó jó értelmében):-)
A kérdező hozzászólása: Lassan írom, hogy mindenki megértse:) FELTETTEM EGY EGYSZERÛ KÉRDÉST, AMIRE VÉLEMÉNYEKET VÁRTAM. AZ HOGY EZT PÁRAN PROVOKÁLÁSNAK VETTÉK ÉS VÉRREMENÕ HARCBA KEZDTEK, NEM ÉN PROVOKÁLTAM. NEM VOLT KÖTELEZÕ ELOLVASNI, HOZZÁSZÓLNI. ARRÓL HOGY SOKAN NEM TUDJÁK MI A KÜLÖNBSÉG A VITA, VÉLEMÉNYCSERE ÉS A KÖTEKEDÉS, PROVOKÁLÁS KÖZÖTT, NEM ÉN TEHETEK.
A kérdező hozzászólása: "Inkább gyakorlatiasabb, hasznosabb megnyilvánulásokra használjuk a drága idõnket, én legalábbis annak több értelmét látom." Itt néhány embert valószínûleg fegyverrel kényszerítenek, hogy mindenhez hozzászóljon? Szerintük unalmas, felesleges, száraz, idõpocsékoló dolog ez a kérdés vagy ez az oldal, de csak itt vannak és csak gépelgetik a kis okoskodó, beszólogató válaszaikat... Szóljatok már annak a fegyveres embernek, hogy vegye el a pisztolyt a fejeketõl...:) Ha valami nem érdekel, feleslegesnek tartom akkor nem szólok hozzá és "hasznosabb megnyilvánulásokra használom a drága idõmet". :) )))))
Szia!Kiemelted a kérdést, nyílván vársz még válaszokat... Én nem használok többesszámot, kizárólag akkor, ha tényleg ketten csinálunk valamit a kisfiammal. Ha más anyukát hallok így beszélni, egyáltalán nem zavar. A kérdéseddel provokáltál.....nem "fair" másokat ez alapján minõsíteni.
A kérdező hozzászólása: "Az pedig hogy van 3 okos, jól nevelt gyermekem talán feljogosít arra, hogy egy kicsit "nagyképû" legyek" Ha ez téged nagyképûségre jogosít fel, akkor tedd azt. Szerintem nem ok rá, de szíved jogam, ha úgy gondolod. Semmilyen komplexusom nincs, már megint valami önjelölt pszichológus szólalt meg valakibõl. Vagy a gondolkodás feltételenül komplexust jelent?:) ))
sok különbség tényleg nincs (nyelvtanilag semmi), csak annyi, hogy elõbbiek "bevett" dolgok, tényleg nem jó, hogy használjuk, de minek bõvíteni az ilyen kifejezések körét? mondjuk ezeknek a szavaknak a használata inkább a tizenévesekre jellemzõ, mint a gyerekes anyukákra, szóval kissé elkanyarodtunk...
A kérdező hozzászólása: Találtam egy jót a fõoldalon: "az oldalon szereplõ 622 461 kérdést, és az ezekre érkezett 3 595 491 választ " Jelenleg 127 139 regisztrált felhasználónk van" És valakinek fejbõl megy, hogy pont én már tettem fel provokáló kérdést... Nem semmi memóriád lehet:) Vagy az egyszerûbb megoldás, hogy minden provokáló kérdést én tettem fel az oldal történetében és akkor kérdés megoldva:) ) Na ez a válasz, tényleg provokatív lett, de hülye felvetésre, hülye válasz:) Várom a linkjeidet vagy csak egy alaptalanul vádaskodó szájhõs vagy!:)
Szerintem te provokálsz itt a legjobban.Csak azt sajnálom, hogy téged nem lehet pontozni. Láthatnád magadon, hogy mennyire provokatív vagy.Szerintem szinte mindenkihez aki nem értett veled egyet ahoz volt egy két keresetlen szavad. És igen is büszke lehet az aki a mai világban 3 gyereket tiszteségben fel tud nevelni. Sokkal többe nézem mint a te hülye diplomád. De ezt majd meg tapasztalod a saját bõrödön mikor neked is lesz gyereked. És te ugyan olyan nagyképû vagy a diplomádra mint az az anyuka aki a gyerekeire büszke.
A kérdező hozzászólása: Hagyjuk... Akinek pedig a feje mellett a fegyver, hogy hozzászóljon, az nyugodtan tegye, ennél több butaságot is elbírt ez az oldal...
Megkérdezhetem mi a kérdezõ szakmája? Azért vagyok rá kíváncsi, mert többször is erre hivatkozik, de nem derül ki. ill. miért használja a hiszti szót a hisztéria helyett? Ez az út vezet a fõzihez?
A kérdező hozzászólása: A kérdést 2 napja emeltem ki, elõtte kb. 5 válasz érkezett rá. Engedi az oldal a kiemelést, akkor kinek és miért fáj ez? Amúgy egy 2 nappal ezelõtti dologért miért kell nekem esni (pláne elég nagy fáziskéséssel) azt nem értem, de nem baj, addig is elvagytok...
16:41-es válaszolónál a pont! Végre valaki, meg még két másik válaszoló, akik nem tömegtermék, játszótéri, unatkozó, gyereküket ajnározó anyukák.
Provokáció!
Minek kiemelni egy olyan kérdést, amire már jött az eredeti megjelenésekor egy csomó válasz?? Ezt kéne megszüntetni, mert csak leszorítja más kérdését, ami nulla válaszos... Nem mellesleg provokatív is. A nagy betûvel írt szövegedet ki is törölhetik, mert indokolatlan és sérti az oldal szabályzatát.
Fejezzétek már be egymás leépitését! Nem értem mért jó ha valaki ir egy választ azt a következõ leszolja. Egy ilyen kérdést ha ki van emelve annak mindig veszekedés vége. Teljesen feleslegesen vitáztok ezen. Ez ugyanolyan mint a legtöbb nevelési kérdés, valaki így gondolja jónak valaki úgy. Nem vagyunk egyformák és elöször ezt fogadja el mindenki!
Már bocs, de én is anya vagyok, de ne vegyél egy kalap alá magaddal kedves utolsó. Büszke vagyok rá valahol, hogy nem hasonlítok az ilyen tipikus anyákra. Nem dicsekszem fûnek fának azzal, hogy gyerekem van, és nem fikázom le más diplomáját és nem állítom az elé azt, akinek 3 gyereke van. Azt sem írom, hogy kevesebbet ér (mielõtt valaki kiforgatná), de szerintem 3 diplomáért is épp eleget kell melózni. És ha már itt tartunk, számomra is fontos, hogy a gyerekem a helyes, szép magyar beszédet tanulja meg, pedig még csak nyelvész sem vagyok. Bár lehet én is valami szakbarbár vagyok, hiszen vagyok olyan szerencsétlen, hogy tanárok a szüleim, ezért én már meg vagyok fertõzve a nyelvi igényességgel. De rossz nekem.
-tényleg-
Kedves kérdezõ! Elég unalmas vagy már a magyarázkodásoddal, a nap folyamán kiváncsiságból nézegettem vissza ide, de ez már tényle gáz. Irhatsz csupa nagybetûvel, és bizonygathatod a saját igazad de nem mész vele semmire, tudod nem jó helyen jársz, ide anyák írnak, és nem ilyen magadféle szakmai szõrszálhasogatók. Elsõ benyomásom az volt, hogy intelligens, okos vagy, de már nem tûnsz annak. Ja és nem kell visszaidézni a szavaimat, ne törd magad. Nincs pisztoly a fejemnél :) )
Tudod, régi mondás: más szemében a szálkát a magaméban a gerendát sem. De tényleg mi a különbség a vacsi, uzsi, köszi, bölcsi, ovi szavak és pöri, ubi stb között? Mert szerintem az ég világon semmi. Éppúgy egyik sem helyénvaló bizonyos szituációkban, míg más helyen elfogadott és elfogadható.
Igen, ha komolyan venném magam és a szakmámat.
Nagyon sok anyuka nagyon felháborodott a kérdésen. Komolyan nem értem, miért. Ez a kérdés már rég másról szól, egymás szapulásáról, mint szinte minden más kérdésben. Sajnos, és ezt õszintén mondom. Egy korábbi válaszoló a 16. oldalról. (Na, ilyet sem írtam még... 16. oldalról... :D
az általános alany az egészen más. az T/3-ban van, a németben meg a "man" szócska fejezi ki (ami majdnem Mann, azaz ember, meg magyarul is helyettesíthetjük az általános alanyt bizonyos esetekben az "emberek"-kel.) ez nem olyan, itt ismert és fontos az alany.
Nem a kifejezések nem tetszenek, hanem ami mögöttük van. Szerintem ez pont olyan. A közgazdaságtannak is meg vannak a szabályai, és nem tetszik-nem tetszik alapon, meg a nyelvészetnek is. Mert például, ha azt kérdezi tõled valaki az utcán: Meg tudná mondani, mennyi az idõ? Szerinted felmérést készít az illetõ, hogy hányan ismerik az órát a járókelõk közül? Mert, szerintem nincs órája és tudni szeretné, mennyi az idõ. Ez a mondat: kakilunk, szopizunk- ugyanez a kategória, nem azt jelenti hogy anyuka meg a baba. Jó persze ehhez kellenek észbeli képességek is, hogy valaki fel fogja a mondatok mögöttes tartalmát. Pont ezért nehéz idegennyelvet tanulni, vagy sokak szerint lehetetlen is.
A kérdező hozzászólása: "Hogyhogy nem kérdezõként írtál?" Mert bármennyire is szeretnétek, nem vagyok többszörös személyiség:) ))) Kicsit unalmasak vagytok ezzel a nyelvész-dologgal. Miért találnék ki bármi valótlant is? Hogy itt a ráérõ, unatkozó háziasszonyoknak másnak mutassam magam? Nem tudom, de én már kinõttem az óvodai kamuzásból. Majd idõnként visszanézek olvasni, jókat mosolyogni, de hozzászólni nem fogok többet. Semmi szükségem arra, hogy hazugnak nevezzetek és beszólogassatok olyanért, amirõl szó sem volt és aminek a kérdéshez sincs semmi köze. Aki azt gondolja, hogy kamuzok, az magából indul ki, arról meg nem én tehetek. A normális választ adóknak (akár egyetértettünk, akár nem) köszönöm, a többieknek meg kívánom, hogy legyen tartalmasabb a napjuk. Foglalkozzatok a gyerekkel, dolgozzatok, lássátok el a háztartást, pihenjetek, de kár itt pocsékolni az idõtöket egy ilyen unalmas, szakbarbár, hazug és még nem tudom milyen ember kérdésén... Na pá tejcsimamcsik:)
14:16-os. x óránként szopik, vagy x óránként szoptatom. a szopizik ellen sincs semmi kifogásom, angem csak a többesszám zavar.
14:18-as, amit te írsz, azok szakkifejezések, itt nem ezekrõl volt szó.
És ha nekem nem tetszik közgazdaságtanból a komparatív elõny, mert nem tetszik, meg a fogyasztói kosár, meg az infláció-munkanélküliség közötti összefüggés, akkor majd átírják a közgazdaságtant? Ja meg ahogy a minimálbért számolják, az sem a szívem csücske. Pedig nem is vagyok közgazdász.
Miért te hogy mondanád helyesen? A gyerek szopott x óránként?! Ez egy kicsit hülyén hangzik, pont a pejoratív értelme miatt! Vagy a megszoptattam a gyereket? Vagy odaadtam a mellem? Ez meg személytelen, de nagyon! Miért baj az, ha vki így mondja? Én úgy mondtam, hogy cicizett vagy ciciztünk (én tartottam õ meg szívta:-)) Vagy a cici is helytelen? A mell a megfelelõ szó?
Nos, én nem vagyok nyelvész, de szerintem az a nyelv, amit használnak. Ahogyan az ország bizonyos területein nyelvjárásonként másmilyen szavakat használnak, ugyanúgy bizonyos csoportok (pl. anyukák) is másképpen beszélnek kisgyerekükhöz, mint a nem anyukák. A félévesnek a gyümi még gyümi, meg alukálunk szépen, de ez nem így lesz 18 évesen. Valaki írta, hoyg 18 éves kislányáról azt írta az anyuka, hogy új barátunk van. Szerintem a 18 éves lány nem ezt mondaná. Értitek? Szóval szerintem lehet gügyögni meg többesben beszélni, úgysem tanulja el a gyerek.
tényleg a többség azt mondja??? nemár...de ha így is van, és elfogadjuk, hogy nyelvtanilag "helyes" ezért (mondjuk ez olyan mintha azt mondanám: a [email protected] finom. több millió légy nem tévedhet" :D attól, hogy sokan csinálnak/mondanak valamit, még nem biztos, hogy helyes...), akkor is olyan hülyén hangzik...meg az "x óránként szopizunk" is...hacsak anyuka nem pornószínésznõ :P
Az jó lesz ha már végre nem irogatsz, úgyis csak óvodásozni tudod az embereket és a soraikat visszaidézni, értelmeset még nem olvastam a kommentjeid között.
Fut a gyáva, fut...... :DDDDDD
Miért beszél a legtöbb anyuka (indokolatlanul) többeszámban? Észreveszitek ha így mondtok valamit vagy már fel sem tûnik? Ez volt az eredeti kérdés, és nem az, hogy helyes-e a többesszám vagy nem. Szerintem ezt a kérdést már megválaszoltuk.
Most nézem, hogy minden válasz le lett pontozva???? Na hogy ....
Húha, ez aztán nem semmi! Most néztem vissza ezt a kérdést, még az elsõk között válaszoltam, de hogy azóta ami itt folyik... kész kabaré. :-))))) Üdv egy unatkozó anyuka :-D
Én csak köszönetet szeretnék "mondani" a kérdezõnek, hogy szerzett nekem néhány vidám és önfeledten kacarászó percet:) ))Az unalmas hétköznapokból kicsit sikerült kizökkennem:) ))
Atya-gatya(ilyet lehet írni?)még mindig jönnek a válaszok..Én még valahol az elsõk között írkáltam..ja, írtam..:-)
Én válaszolok az eredeti kérdésre, talán kielégítõ lesz a kedves kérdezõnek, és leszáll a témáról. Nem tuádok a legtöbb anyuka nevében beszélni, csak a sajátomban, én azért beszélek többesszámban mert íg yesik jól, nem is tudnék másképp, ami szerintem nem indokolatlan, mert nem egy akárkirõl vagy akármirõl van szó, hanem az én gyermekemrõl és rólam, akik hónapokig egyek voltunk, és még mindig olyan, mintha egyek lennénk. De ezt tényleg csak egy anya értheti. És nem, már fel sem tûnik, mert így jön a számra, és sok anyukatársamnak is akikkel kapcsolatban vagyok.
A kérdezõ nagyon idegesítõ volt. Eleinte sûrûn hangoztatta, hogy nyelvész, aztán pedig kérte, hogy szálljunk le errõl. Azért kérte az egyik válaszoló a tudományos publikációjának az elérhetõségét, mert folyton a kutatásaira hivatkozott. Persze ebbõl semmit sem láttunk. A kommentjeiben nyíltan sértegette és provokálta is a válaszolókat. Tejcsimamcsi? Ugyan már! Õ viselkedett gyerek módjára, és tért el folyamatosan a saját kérdésétõl a kötekedés felé. Utoljára pedig még annyit, hogy minden nõ, akinek gyereke születik végig fogja csinálni a HTB szerepet, és ez így van jól. Valaki 1 évig, más 5 éven át. A kérdezõ azt írta magáról, hogy kisbabát szeretne. Nemsokára õ lesz a szerencsés kismama otthon, és megtudja, hogy ez a szerep nem otthon unatkozás...
Te magad cáfolod magadat kedves kérdezõ. Lenézed azokat, akik rövidített szavakat mondanak a gyerekeiknek és közben te is használsz ilyeneket, olvasd csak vissza, úgy írtad az óvodát, hogy ovi.... Aztán meg, hogy te is lehet, hogy fogsz így beszélni néha a gyerekeiddel...szóval akkor mi is a problémád? Aztán meg írtad, hogy már nem szólsz hozzá többet, még is válaszoltál még egyszer, amikor ránk mondtad, hogy tisztára mint az oviban, és még is nem bírod ki neked kell, hogy legyen az utolsó szó, kíváncsi vagyok, hogy erre rákontrázol e valami okosat.
Nem. De, te uezt teszed. "ráérõ, unatkozó háziasszonyoknak" Akkor ne csodálkozz! Aki írta a végén, hogy a kérdésedet már megválaszoltuk, neki van igaza. Az más kérdés, hogy nálad kiverte a biztosítékot (le sem merem írni, hogy "biztit":-) ez a stílus. Most elkezdhetnénk a tájegységeket fikázni, hol hogyan beszélnek. Na van egy-kettõ amitõl a hátamon feláll a szõr és azok ráadásul nyelvtanilag helytelenek!
A kérdező hozzászólása: Fut a gyáva, fut...... :DDDDDD Nem fut. Egyszerûen miért kellene eltûrnöm, hogy vadigeden emberek hazugnak és gyávának nevezzenek? Te eltûrnéd? Ugye, hogy nem. Akkor?
Az lehet, hogy nem nyelvész vagy hanem közgazdász, éppen ezért nem tõled kértünk és várunk választ. Mert ha te közgazdászként úgy minõsítesz valamit, hogy nem helyes, az attól még lehet helyes nyelvészeti szempontból. És itt ez a kérdés van e nyelvészeti oka, háttere a többesszámnak. És egyébként pedig sok nyelvész (köztük akadémikusok) is úgy tartják, amit az anyanyelvi beszélõk többsége használ (tehát ha az anyukák nagy százaléka, azt mondja bekakilunk), akkor az nyelvészeti szempontból helyes. És elõfordulhat, - mint már utaltam az indoeurópai nyelvekre-, hogy az ilyen típusú mondatokban a MI nem azt jelenti, hogy TE+ÉN, hanem egy személytelen ragozású mondat. tulajdonképpen nincs is benne, hogy ki kakilt be.
Tényleg nem stimmel valami a kérdezõnél, szerintem ezért nem bírjuk ki páran, hogy visszaírogassunk neki.
A kérdező hozzászólása: Igen, azt köszönöm, ez valóban kimaradt. A tejcsirõl meg a hasonlókról feljebb leírtam a véleményemet, remélem soha nem fogom használni, de ha neked így jó, akkor szíved joga. Egy csomóan válaszolnak itt egy kérdésre és ha véletlenül egy köszönöm elmarad, akkor már kierõszakolják, hogy megköszönjék a válaszukat... KÖSZÖNÖM!
megint én.... a hozzászólásomban pedig csak a kérdésre vonatkozó részt (többesszám) nem kommentáltad. Látod ezért kötekedsz, és nem vitatkozol De ezzel tényleg befejeztem.
A kérdező hozzászólása: Azt mondtam, hogy az Abigélnek is majd utánanézek. Hogy Te minek hívod magad az egy dolog, mert én a 3 szakmámból kettõben dolgozom, a harmadikban meg kutatásokkal vagyok benne, tehát mindhármat használom. Ha nem dolgoznék benne semennyire, én sem használnám. És mivel nem az Abigél könyvvel járok és a nyelvészeti téma sem olyan, hogy egy kávé közben belenézek, így ne várj azonnali választ. De egyszerûbb hogy én is befejeztem, jól megsértõdöm, mint ti, aztán annyi. Nem kötelezõ válaszolni erre a kérdésre, van még másik ezer, kb. pont ugyanennyire felesleges. (Ez sokak szerint felesleges, szerintem egy csomó másik, úgyhogy akkor mindegyik az:) )
A fenti vagyok. Nem azt kell bebizonyítani, hogy megválaszolod, hanem azt, hogy tudod a választ. Vagy utána tudsz nézni. (idõd biztos van rá, ha az Aigélnak utána tudsz nézni) És még annyit, hogy nekem tanári diplomám van, mégsem hívom magam tanárnak, mert nem dolgozom tanárként. És van még szociológus diplomám, de aként sem dolgoztam, tehát nem vagyok az. De nem akarok vitatkozni, bocs. Ezzel befejeztem.
A kérdező hozzászólása: Az Abigélben simán csak magázták a lányokat szerintem, de majd belenézek. láttam is, olvastam is, nagyon szeretem, de erre annyira nem emlékzem, nekem csak a magázás ugrott be hirtelen.
A kérdező hozzászólása: "a fenti szakmájába illõ kérdést pedig szerintem nem tudja megválaszolni..." Ha pont az ilyen megjegyzések miatt nem töröm magam, hogy találjak rá idõt megválaszolni. Minek? Csak hogy nektek bebizonyítsam, hogy megválaszolom? Ugyanmár, kinõttem a bizonytísuk be az óvónéninek, hogy milyen szépen tudok rajzolni korszakból. Most munka közben néztem be ide, de ha lesz idõm, majd beírom a választ is a fenti kérdésre, csak hogy megnyugodjon a kis lelketek.
A kérdés a többesszámra vonatkozott. Nos én néha beszélek többesszámban a kisfiamhoz, pl. amikor viszem a kiságyába azt mondom, hogy menjünk aludni, holott csak õ fog aludni, de együtt megyünk. vagy nézzük meg mi van a pelusban, pedig csak én fogom megnézni. Ezekkel szerintem semmi gond. A pelenka viszont pelus ha hozzá beszélek. A tej meg tejcsi. Nem hiszem, hogy a 15 éves fiam tejcsit kérne majd a boltban és nem tejet. Anyám is így beszélt hozzám, én mégiscsak anyaként kezdtem el így beszélni 3 hónappal ezelõtt. Egyébként pedig nem a téma érdekes, hanem az ahogyan a kérdezõ kötekszik, ezért is jönnek még válaszok. Lassan már a kérdezõ sem a kérdésrõl ír, a fenti szakmájába illõ kérdést pedig szerintem nem tudja megválaszolni...
Tudod, mi jutott eszembe? Az Abigél, nem tudom láttad e vagy olvastad e. Most pontosan nem emlékszem rá, de mintha ott is többes szám elsõ személyben, meg egyes szám harmadikban beszéltek a tanulókal.
A kérdező hozzászólása: Szándékosan tettem ebbe a kategóriába, mert a gyakorló anyukák véleményére voltam elsõsorban kíváncsi és gondoltam, hogy õk meg inkább a babázós témát olvasgatják és nem a helyesírásit. Köszönöm a véleményedet. Kedves elszánt harcosok, látjátok? Így is lehet véleményt mondani és beszélgetni.:)
Kedves kérdezõ! Sokan azt írták, hogy provokálás, idegesítõ, stb a kérdésed. Mégis régen láttam már 108 kommentes kérdést! Ezek szerint attól függetlenül, hogy provokálás vagy sem, jönnek a válaszok, ha negatív ha pozitív. Ez azért nem semmi, gratulálok:) :)
Az Abigél c. filmet sok helyen szó szerint tudom idézni :) És valóban használnak benne többes számot ilyen formában, pl. "Így nem köszönünk szülõnek." De sokszor csak szimplán egyes szám harmadik személyben szólnak a tanulókhoz.
Mondjuk nekem is feltûnt már, hogy egy szakmailag jónak tûnõ válaszra sem válaszolt, pedig egy nyelvésznek még utána sem kéne néznie a válasznak. De mindegy, ehhez az oldalhoz hozzátartozik, hogy az emberek szertik magukat többnek láttatni, mint amik. Csak aztán ne neki állna még feljebb.
ja, és nem tudom, mi a kérdezõ szakmája, de abban biztos vagyok, hogy a többesszám tekintetében igaza van.
mert nem a kérdezõ vagyok, csak egyetértek vele :) ezt is én írtam 15. oldalon: "én nem vagyok nyelvész. mérnök-közgazdász vagyok. nem tudom, létezik-e ez a 7. személy, mint általános alany. de a "bekakiltunk" értelmetlen és idiétlen (hacsak nem tényleg :) ). ezt tudom. és leharapnám a saját nyelvem, ha ilyet mondanék..."
Hogyhogy nem kérdezõként írtál?
hagyjuk már ezt a nyelvész/nem nyelvész dolgot...írtam már, de a nagy kötekedésben nem figyelt rám senki: nem kell ahhoz nyelvésznek lenni, hogy észrevegyük, hogy ha egy felnõtt nõ azt mondja, hogy bekakiltunk, az idiótán hangzik.
Mert reménykedünk hátha ki tudunk belõled csikarni valami értelmes választ. De nem és nem , te ellenállsz. Mondjuk nekem már az elsõ válaszodnál gyanús lett, hogy úgy vagy te nyelvész, mint én agysebész. És tényleg ez a maximum amit ki tudsz magadból hozni: most nincs kedvem hozzá. De mint már említettem, ha nyelvész lennél, nem kéne keresgélni, hanem kapásból begépelhetnéd a választ. És nyelvészként még akár közérthetõen is. De most már csak egy kérdés: Mire jó ez neked, hogy nyelvésznek adva ki magad leugatsz embereket egy internetes portálon? Jó nem várok választ. Mert nyelvészként emlékeznél Grice maximáira. Vagy pont errõl az óráról hiányoztál és ezért nem megy?
A kérdező hozzászólása: Valóban nem az elsõdleges dolgom, hogy ide keresgéljek bármi választ is, ha lesz rá idõm és kedvem, majd megteszem, más a fontossági sorrend. És a cikk kérdése nem 7 napja merült fel, csak hogy én is kötekedjek, úgyis ezt várjátok el tõlem.:) )))
A kérdező hozzászólása: Olyan aranyosak vagytok:) Mindenki szerint egy hülye vagyok és a kérdés meg unalmas és felesleges, mégis csak írtok és írtok. Tényleg poén ez az oldal, nem is hittem volna...:)
Szia! 7 napja van kint a kérdésed, de még egyetlen szakmai cikket, linket nem láttunk tõled. Még annak a kommentelõnek sem válaszoltál, aki hozzáértõnek tûnt, nekem laikusnak. Na ez kötekedés, de annak is szántam.... végül is senki nem dolgozik, csak te!! Nekem olyan szakbarbárnak tûnsz, már megbocsáss....!
A kérdező hozzászólása: Mindig jókor nézek be ide:) Miért akarnám magam többnek mutatni? Vadidegen embereknek, akiket soha nem látok és nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam? Nem 12 éves vagyok. nyelvészeti szakcikket azonnal belinkelek neked, csak talán nem ártana olyat, ami közérthetõ is. De nem muszáj ám válaszolni, úgy írtok és szólogattok be, mintha nem lenne semmi dolgotok. na, én megyek vissza dolgozni, valakinek azt sem árt...:)
A kérdező hozzászólása: Azt hiszem pont azért nem. Ha engem kinevetnek nem érdekel, de ha a szakmai tudásomat szólják le olyanok, akik nem értenek hozzá, csak kötekednek, az jobban bánt. És a másik meg az hogy itt minek, ez nem olyan fórum... De holnap keresek neked pár cikket, aztán ha valaki kötekedni akar meg röhögni, tegye, nem engem minõsít.
A kérdező hozzászólása: "akkor így hangzana a mondat éjjel még bekakil a gyerek és nekem tiszába kell tennem. Ez röviden annyi éjjel bekakilunk" Nem akarok ebbe nyelvtanilag belekötni, de a kettõnek semmi köze egymáshoz. De tudom, hogy erre jön majd a válasz, hogy nem vagyok anyuka, nem tudhatom.... Oké, akkor nem tudom, de azért azzal tisztában vagyok, hogy én már nem szoktam bekakilni...:) Nem baj, ha így beszélsz, de nem kell ezt megideologizálni meg elméletet alkotni hozzá, mert nem állja meg a helyét.
21:09-esnek üzenem, hogy jól mondja!
21:04-es válaszolónál a pont!!!! Így van, errõl írtam én is.
Én szoktam többesszámban beszélni és nem találok benne semmi kivetni valót. A röviditéseket én se szeretem de néha elõfordul velem, mert néha kevés ideje van az embernek. A nyelv az amúgy is nem egy állandó dolog az állandóan változik. Rengeteg szavunk van amirõl nem is tudjuk minek a röviditése mert már a rövid változat úgy beitta magát a gyakorlatba, hogy elfelejtetük, hogy mit is rövidítettünk.Pl sms, A.P.E.H, Valószínûleg azért mondjuk, hogy szopizunk mert hiába õ szopik de nélküled ez nem menne ketten kelletek hozzá(sot néha neked ez nagyobb feladat mint a gyereknek, majd megtapasztalod). Meg ha bekakil neked kell tisztába tenned és neked ugyan olyan feladat mint neki a kakilás éjszaka. Két mondatot így egyszerre tud kifejezni az ember. Mert akkor így hangzana a mondat éjjel még bekakil a gyerek és nekem tiszába kell tennem. Ez röviden annyi éjjel bekakilunk. Vagy nem mondod azt, hogy a gyerek szopizik és én meg oda adom a mellem neki.Hanem csak szopizunk.Ráadásul egy belsõséges viszonyt fejez ki kettõtök közt. Gyerek és szülõ kapcsolata nem ezen fog múlni és az se, hogy fog beszélni a gyerek. Mert ahogy egyre jobban eltávolodik az ember a gyerektõl ezek a mondatok is egyre kevésbé fordulnak elõ. Mert szerintem az elején még nagyon össze vannak nõve az anyukák a gyermekükkel és a szopizás befejezésével ahogy a gyerek egyre önállóbb lesz úgy ez szoros kötelék is gyegülni fog és akkor szépen el is hagya a nyelvben is a többesszámot. De addig mindenki had fejezze ki úgy magát ahogy akarja és ha õ úgy érzi, hogy ezt a többesszámmal tudja kifejezni akkor csak tessék. Arra kérlek, hogy ha megszületik a babád akkor pár hónap múlva írd meg tapasztalatod. Mert ezt majd csak akkor érted meg ha megszületik a babád hogy milyen mély belsõséges kapcsolat alakul ki kettõtök közt mert olyankor egynek érzed a babáddal magad. Tényleg lesznek ennél nagyobb problémáid is.
ahhoz képest kedves kérdezõ, hogy számodra ez szakmai kérdés elég nagy tévedésben lehetsz vagy nagyon nem jól ismered a szakmád. Kíváncsian várom azokat a tanulmányokat, cikkeket, beszámolókat, amik arról szólnak, hogy a gyermekkorban a gondozó által használt DAJKANYELV (mert tudod a szakirodalom így említi) miben korlátozta, avgy módosította a gyermekek normális, általad helyesnek vélt nyelvi fejlõdését. Mivel annyira ráérsz biztos tudsz ilyet linkelni, vagy említeni, kíváncsian várom. És a kérdésre válaszolva: én azért beszélek így a gyerekemmel, gyerekemrõl, mert NAGYON SZERETEM és mivel még nagyon pici ezért EGYEK vagyunk, ezt õ is így fogja még fel és nem érzem magam ettõl hülyének, avgy rossz anyának sõt büszke vagyok rá, hogy nem olyan vagyok mint aki nem nevel, hanem inkább kiképez.
Sziasztok!Bár én sem beszélek többesszámban, de szeretek "hottentottául"beszélni a kislányomhoz..Igaz, még csak 7 hónapos, de nagyon aranyos ahogy gagyog és szoktam utánozni..Nem hiszem, hogy így fog beszélni, és könyörgöm..õk kisbabák, nem kell még úgy beszélni hozzájuk mint egy felnõtthöz!Nos, én amit egyáltalán nem szeretek, az amikor valaki pl.az iwiwen üzenõfalra írja a jókívánságait az 1 hetes, 1 hónapos vagy 1 éves gyerekének..nna meg amikor halott kutyájának ír valaki oda, hogy hiányozni fogsz.."Bocsi az offért..Ami a kérdezõt illeti, és ha elhagyja a szádat egy olyan mondat, akkor mi lesz..szerinted valakinek fel fog tûnni..?Hidd el neked sem fog, sõt lehet, hogy azon fogsz mosolyogni, hogy egyáltalán foglalkoztál e témával..:-)
Ne is folytasd, nevetséges vagy, szerinted tudna nélkülem szopizni?
4 gyerekem van és sosem beszéltem úgy, ahogy sok fiatal anyukától hallom:jön a fogunk, fáj a pocink, bekakiltunk..stb. Szerintem ezek nevetségesek..fõleg, ha az értelmükre is figyelünk..hiszen így akkor az anya is bekakilt..neki is fáj foga stb..borzalom!! Attól is rosszul vagyok, ha gügyögnek a gyerekekhez, hisz nem hülyék õk, csupán gyerekek..Óvónõként dolgoztam és bizony sok 3 éves még tentizett, meg hajcsizott stb., ha mondtam, hogy akkor most mindenki lefekszik az ágyára és mese után alszik egyet, nem tudták, mirõl beszélek... persze én se vagyok tökéletes, ez tudom magamról, hisz én is inkább azt mondom, hogy szopizik a baba, mint hogy szopik..sajnos valahogy ez nálam is megvan..., de az ilyenektõl, hogy fõzi, gyümi, hari, tejcsi..kiráz a hideg. :( Egyébként a babák utánzással tanulnak, amit hallanak, úgy fognak beszélni...
Mindent együtt csináltok? Baba szopizik, oké, de Te is szopizol? Bocsi, csak elképzeltem, baba anyán ló, anya meg...na de nem folytatom:) Itt pusztán a nyelvtani helytelenségekrõl van szó, szerintem a kérdezõ erre keresi a választ.
bocs, arról
A kérdező hozzászólása: Nem ez a legnagyobb gondom (a gondjaimat nem itt beszélem meg), egyszerûen csak mint egy kérdés felmerült bennem. Egyrészt nyelvész vagyok, másrészt leendõ anyuka. Igen, nem tudom milyen anyának lenni még, de ezért nem kell rögtön támadni. És pont azért érdekelnek az okok, hogy TUDATOSAN tudjak erre figyelni, hogy ne így beszéljek. Nem mondom, hogy soha nem fogok ilyet mondani, mert biztos elõfordul majd, de tényleg szeretnék figyelni arra hogy a gyerekem is szépen tanuljon meg beszélni tõlem és szopcsi, türcsi, fürcsi nyelv legyen otthon. Nem az zavar ha valaki így beszél, az az õ szíve joga, de az viszont az enyém, hogy én nem így szeretném a gyerekemet tanítani.
21.10-es így van!
Itt nem a gyerek tanításáról van szó, pár hónapos babákról beszélünk, mert ugye beszélni tanuló gyerek nem szopizik és nem kakil be.
A kérdező hozzászólása: "számodra ez szakmai kérdés elég nagy tévedésben lehetsz vagy nagyon nem jól ismered a szakmád" Úúúúúúgy szeretem az ilyen megmondóembereket... :) ))))) Õk aztán tudják a frankót....:) ))))
A kérdező hozzászólása: "DAJKANYELV (mert tudod a szakirodalom így említi)" Igen, köszi a kioktatást, tudom mirõl van szó, de nem errõl beszéltem. A dajkanyelvnek nem része az indokolatlan többesszám (bekakiltunk, jön a fogunk), hanem az anya és gyerek közötti kommunikáció. Persze én sem irodalmi nyelven beszélek a gyerekemmel és biztos néha gügyögni is fogok, de attól még igyekszem normálisan bezsélni. Miben rontja a gyerek nyelvi fejlõdését? Hallgass meg általános iskolásokat beszélni és megérted. Másrészt nem a dajkanyelvrõl, hanem az ÉDINYELVRrõl, IDIÓTANYELVrõl beszéltem (tudod, így nevezi a szakirodalom...:) ), ami az ubi, pari, szopcsi, türcsi. "Mivel annyira ráérsz biztos tudsz ilyet linkelni, vagy említeni, kíváncsian várom." Nem tudom mibõl gondolod, hogy annyira ráérek, mert nem így van, de ha édinyelvre, dajkanyelvra vagy kíváncsi, akkor Balázs Géza cikkei közt jó eséllyel találsz bõven, ne haragudj, nem dolgozom helyetted és nem is hiszem hogy igazán érdekelne, inkább kötekedésnek éreztem ezt a linkkérést. De ha tényleg érdekel, akkor szívesen utánanézek, bár nem érek rá, de megoldom. Véleményekre vagyok kíváncsi (aki azt írt annak köszönöm, akár egyetértünk , akár nem, mert nem az a lényeg), nem azt hogy kioktassatok valami anyukai felsõbbrendûségbõl, hogy majd megtudod és lesz ezer más bajod. Persze, hogy lesz, most is van, de miért fáj az sokaknak, hogy nekem ez is kérdés?
jó a maci meg ilyenek az egy dolog...ez az idétlen többesszámozás tleg elég gáz...ja, és én közgazdász vagyok, nem nyelvész, mégis futkos tõle a hideg a hátamon. képzelem, aki még ért is hozzá...az kb olyan lehet, mint egy abszolút hallású zeneértõnek kocsmai danászást hallgatni :P
Dajkanyelvrõl még nem hallott a kedves kérdezõ. A macira is mond majd azt neki, hogy MEDVE! Aztán csodálkozz, miért nem beszél.
Szerintem ez a téma olyan "száraz", ilyeneket csak az tud kérdezni akit a szakmája jobban izgat mint a saját gyereke, az anyukák szeretnek így beszélni, nem is biztos, hogy indokolatlanul :)
Én csak azt nem értem, miért kell ezzel szekálni egymást. Mindeki úgy beszél a gyermekével, ahogy neki jó. Nem fog megállni a gyerek a növésben attól, hogy anya-apa kicsit gügyög neki. Az meg, hogy ki, hogy nevezi azt az állapotot, amikor a gyermekét várja, ne okozzon fájdalmat másoknak. Ha nem tetszik az a szó, amit használ, akkor gondolj arra, hogy neki meg lehet az nem tetszik, amit Te használsz. Szerintem kár ilyen dolgokkal megbántani egymást.
"Nem az zavar ha valaki így beszél, az az õ szíve joga" Akkor minek a kérdés???? "amikor ennek semmi értelme, sõt nevetséges lesz tõle" Lehet neked felesleges ide járni nem?
A tudatosságot pár hónapra hanyagolni fogod, hidd el, inkább a gyerekedre figyelj majd!
Kedves Kérdezõ! Majd ha lesz gyermeked akkor nagyon sok dolog át fog benned értékelõdni! Nem vagyunk egyformák. Más dolog a rövidítés itt és más dolog mikor vki így beszél. Mellesleg az indokolatlan nyávogást (tejci, szopcsi és társai) én sem bírom. De majd ha össze leszel zárva hónapokra egy beszélni sem tudó poronttyal akkor fogod ezt érteni.
Azt, persze. Nekem határozott elképzeléseim vannak aról, hogy a kislányomat milyen elvek szerint szoktatom majd, és ennek semmi köze ahhoz, hogy féléves korában azt mondom, hogy szopizunk, ugyanis õ még olyan szinten az én "szárnyaim" alatt "piheg", hogy nyilván kettõnkrõl beszélek, arról nem is beszélve, hogy mindent együtt csinálunk.
Utolsó hozzászóló, ez nagyon tetszett, teljesen egyetértek, ezzel ugye azt akartad mondani, hogy igen, vannak szülõk, akik többesbe beszélnek, és rövidítenek, mégse fog beszélni a gyerek többesszámba.
Gondoltam, hogy nem a kérdezõ pontozott.
A kérdező hozzászólása: Én senkit nem pontoztam semerre, nem érdekel ez az egész ponthiszti, egyszerûen csak a véleményére vagyok kíváncsi mindenkinek, azt viszont köszönöm!
Köszi minden lepontozónak, aki ettõl sokkal boldogabb lett. Valóban "nem hasznos" választ adtak akiket lepontoztatok?
A kérdező hozzászólása: "Komolyan ilyenekkel van idõtök foglalkozni? Bosszankodni? Nincs jobb dolgotok?" Rengeteg dolgom van és igen, emellett még arra is van idõm, hogy ilyenekkel foglalkozzam. Egyrészt nekem ez szakmai kérdés is, másrészt fontos, hogy a gyerekem mit hall majd tõlem, a barátnõimtõl, a játszótéri anyukáktól. Fontos a gyerekem nyelvi és szellemi fejlõdése, a stílusa, a szókincse és nem szeretném ha azzal jönne haza az oviból, hogy "ma kelkápifõzi volt az ovcsiban és fincsi volt és mondta az ovcsinéni is, hogy nyami, nyami". Jó, sarkított példa, de attól, hogy az ember 9 hónapig együtt él a kisbabájával és utána is hónapokat, esetleg éveket tölt vele kettesben, még nem kell a gyereket teljesen lebutítani. (Talán az sem véletlen, hogy a szakirodalom idiótanyelvnek hívja ezt a gyümi, fõzi, ubi, pari gügyögést...) Na, most én is kidühöngtem magam:) )))
Az utolsónak: igenis fontos, hogy ne igyen idióta módon beszélj a gyerekedröl és a gyereked jelenlétében, mert amit mondasz, azt jegyzi meg a gyerek - és a te dolgod az (lenne), hogy értelmes, kulturáltan beszélö mebert NEVELJ belöle. Te NEVELED a gyereket, és ha ilyen hülye szavakat használsz, meg helytelen ragozást alkalmazol, akkor szegény gyerek ezt tanulja meg - ha már gyereket szültél, akkor legyen benned felelöség is!!!!
Utolsó vagyok: Lefelejtettem, hogy én is 90 %-ban többesszámban beszélek, és hóst írok, mert az gyorsabb. Szopi, gyümi, fürcsi, ezek is megvannak, fõleg, ha a gyerekemnek bohóckodok ezekkel, mert nagyokat nevetünk rajta!
Az elmbetegség lenne, hogy: - hónapokig szinte teljes szimbiózisban élsz a gyerekeddel és átváltasz többes számra? - hóst írsz a neten, mert az rövidebb? Az senkit sem zavar, amikor az sms-t nem tudom értelmezni, mert tele van hülye rövidítésekkel? Komolyan ilyenekkel van idõtök foglalkozni? Bosszankodni? Nincs jobb dolgotok? Komoly bajban az ország, a magyarság, a gyereketek jövõje (!!!) és ti ezen lovagoltok... Bocs attól, akit ez nem érint, kérem ne vegye magára, de annyi ilyen kérdést olvastam már, hát most kicsit kifakadtam.
szia! hú, ezekkel engem is ki lehetne kergetni a világból! hello, lányok ANYÁK lettünk, nem elmebetegek..a pocaklakó szótól a falat kaparom, a babótól szintén...szóval nekem nem esett nehezemre, hogy ne beszéljek így...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a az eddigi válaszokat, jöhet még nyugodtan:) ) "7-ik alany eset": Ilyenrõl még nem hallottam, pedig ez a szakmám:) )) A céget nem érdekli és a mi még bekakilunk azért nyelvtanulag messze nem ugyanaz... BOcs, kitört belõlem a szakember:) ) Igen, a fõzi, gyümi, hami, pizsi, tápi és hasonló gügyögések engem is nagyon zavarnak, nem is használom ezeket.
Éppen az elöbb olvastan itt, hogy valaki azt irja: májusban SZÜLÜNK!!! ez már végképp idétlen kifejezés, hányan akarnak szülni?
A kérdező hozzászólása: Valamelyik nap egyik barátnõm mesélte hogy épp mi van vele és õ mondta hogy "és nagyon sokat rugdossuk a pocinkat". Szó szerint felröhögtem, nem bírtam megállni, akkor esett le neki is, hogy mit mondott:) Mert az oké, hogy a baba belülrõl rugdos, de azért remélem õ nem veri saját magát...:) ))))
A kérdező hozzászólása: Most olvastam, hogy szopcsi és tápiznám... Anyáááááám!
Én még nem hallottam gyereket ilyen "idegen" nyelven beszélni, te igen?
Szerintem egy pár hónapos baba mellet egyáltalán nem baj ha az anyuka kicsit elengedi magát és nem a szigorú SZAKMAI kereteket szajkózza, hidd el, nem vagyunk egyformák, és nem ez a gyereknevelés legfontosabb problémája, ja és ami a hót illeti, tényleg rövidítésnek szánjuk, meg a fõzi, gyümi dettó, hiszen ez nem egy nyelvtan témakör...
Sziasztok! Én is írnék egy pár ilyen elég bugyuta kifejezést: "babás lettem, babás vagyok" pedíg mennyivel szebb, hogy kisbabát várok, várandós vagyok nem? "megyünk tentizni" holott megy a gyerek aludni. Nem tudom, de nekem azt tanította az anyukám, hogy úgy beszéljünk egy gyerekkel, mint egy felnõttel, vagyis soha ne gügyögjünk, ne selypítsünk, ne menjünk át mi is kisbabába, mert akkor a gyerek is így tanulja meg a kifejezéseket. Nem is beszélek ilyen "idegen"nyelven a gyerekeimmel.
Szerintem ez egy természetes dolog, és egyáltalán nem kellene, hogy kirázzon a hideg tõle. 9 hónapig "egyek" vagytok, és lehet, ezért van az, hogy így beszélnek az anyukák. Természetesen egy idõ után leszoknak róla, mikor már nem kell fürdetni, meg ilyenek. Én is elõször azt gondoltam, hogy milyen furcsa, hogy apukámék apunak, anyunak hívják egymást. De ki tudja, lehet én is ezt fogom csinálni. Ha odaérsz, már nem lesz olyan furcsa. 12 hetes kismama
Ne ijedj meg, nem fogsz így idétlenül többesszámozni! Ha most kiráz tõle a hideg, akkor várandósan és majd szülés után is ki fog rázni. Tõlem a mai napig a környékbeli anyukák többesszámban kérdezgetnek és én mindig a baba adatait mondom, hiába volt a többeszámozás, õk észre sem veszik sajna, de én legalább megtisztelem vele a gyerekemet, hogy születése óta individuumként kezelem, õ nekem mindig is egy külön kis lény. Szerencsére attól mert 1 éve itthon vagyok vele még nem jutottam el oda, hogy nagyot kakiltunk, meg de finomat ettünk, de nagyot büfiztünk. És változatlanul rosszul vagyok mikor így beszélnek hozzám, vagy a babámhoz...
Olya jó neked, hogy ez a legnagyobb gondod! Kedves kérdezõ, nem mindegy neked, ki hogya beszél a gyerekével? Ne nyilatkozz olyan témában, amirõl egyelõre fogalmad sincs. Lehet, hogy Te ilyen leszel és akkor mi van? Másfél éves kifiú anyukája
Szerintem nem ciki, egyszerûen így jön a szánkra... majd Te is megtapasztalod, hogy milyen.
Azt még elfelejtettem, hogy a többeszámot viszont én sem szeretem, tényleg idétlenül hangzik.
Én szoktam használni a kislányomnál a fõzi szót, mert tetszett, de csak amig pici volt. Nem butitottam le neki minden szót, csak tényleg egy kettõt. Most 3 éves és még sem mondja a fõzelékre azt, hogy fõzi. Szerintem ha nem visszük túlzásba ezeket a szavakat és nem használjuk még akkor is amikor már a gyerekünk "kinõtt" belöle, akkor nem hiszem, hogy valaki akkora hibát követne el vele és sokszor egy kicsi gyereknek ez még tetszik is.
Nekem sem tetszett sosem, és nem is beszéltem így. Illetve azt hiszem, ennek nálam megvan a "szabálya". Nem mondok olyat, hogy "még cumisüvegbõl isszuk a kakaót" mert én nem abból iszom. De a gyerekemnek azt mondom sokszor, hogy "megyünk enni", akkor is, ha csak õ eszik, én nem. Mert ettõl még megyek vele, tehát tényleg mi megyünk és nem csak õ. Háát sok dolog van mondjuk, ami manapság divat, engem meg valamiért zavar, talán azért van ez, mert élénken emlékszem a saját gyerekkoromra, meg öcsém születésére (ami 20 éve volt), és nagyon feltûnõ, hogy akkor még nem voltak ilyen mizériák. Persze nyilván vannak olyan szavak, amiket én is használok és másokat tuti idegesít, épp ezért én sem szólok másoknak, de ahogy az egyik válaszoló írta, ha megkérdezik, hogy szopizunk-e még (vagy bármi ilyet), akkor én is azt mondom, hogy csak a gyerek :)
Ha nyelvész vagy valóan, akkor elég gáz ez a kérdés tõled. Mert egyrészt szerintem is általános alany a többes szám elsõ személy a magyarban. Másrészt pedig szakzsargon (mint a nõvéreknél a kórházban: Hogy vagyunk ma anyuka?) Egyébként pedig a felhozott példák sem jók, mert pl a mi újság veletek? Hogy vagytok? Mit csináltok? kérdésre válaszolnak és szerintem ez is az oka, hogy a válaszban megmarad a többes szám. Ráadásul a még szopizunk, helytálló is- mert az furcsa válasz lenne: én szoptatom, õ meg szopizik (mivel eme tevékenységhez két ember kell)
a vacsi mivel jobb a fõzinél? az eszem megáll!
A többes számba beszélés attól lehet, mert az anyuka megszokja, hogy mindent együtt csinálnak.Szerintem azzal semmi gond, hogy megyünk fürcsizni, mert tényleg ketten mennek.Majd ha a gyerekem egyedül meg tud fürödni, akkor biztos azt fogom neki mondani, hogy menyjél fürcsizni. Dettó a szopizunk.Viszont azt tényleg nem kell mondani, hogy bekakiltunk, meg jön a fogunk, mert ahhoz az anyuka már nem szükséges, megy a babának egyedül is.:) Csak gondolom már a szánk a többesszámra rááll. Nekem csak most fog megszületni a babám, de terhesség elõtt is használtam azokat a szavakat, hogy fürcsi, meg vacsi, a férjemmel is beszélünk így, sõt megyünk hambizni a Mekibe stb...Sõt még étterem étlapján is láttam kiírva, hogy kovi ubi..., meg hambi...errõl ennyit:) Mondjuk saját magamon nem tapasztalom, hogy hátrányom származott abból, hogy édesanyám ilyen aranyosan beszélt velem.Nyelvtanból mindig 4-5ös voltam, sõt 4esre is érettségiztem:) A lényeg, hogy mindenki tudja, hogy kit mi zavar:A többes szám, vagy éppen az aranyos kifejezések, és tenni fog az ellen, hogy õ ne beszéljen így. Kedves Kérdezõ!Valószínûleg azért támadják sokan a kérdésedet, mert kifejezted abban az egyéni véleményedet(nem tetszésedet), és minden "negatív"hozzászolást kimásoltál és kommentáltál.Ebbõl nyílván kötekedésre is lehet következtetni. Valószínûleg ezért támadnak.
A kérdező hozzászólása: A tutyit nekem a falusi nagymamám szokta mondani, olyan kis házicipõ, aminek puha a talpa és általában belebújós, tudod, mint ezek a kutyás meg macskás mamuszok. Legalábbis felénk ez a tutyi:) Tegnap beírtam a keresõbe, hogy pöri (csak az elsõ szó, ami így eszembe jutott) és találtam pár gyöngyszemet:)
A kérdező hozzászólása: "a te anyukád is beszélt így veled" Néha biztos (néha valószínûleg én is fogok:) ), de olyan elvetemült család voltunk:) , ahol rendesen beszéltek és beszélgettek velem egész kicsi koromtól, nagyon sokat olvastak fel nekem, meséltek, én is 5 évesen már olvastam és ez szókincsbõvítés szempontjából talán a legfontosabb. Na majd jönnek erre a vadgügyögõk és megmondják, hogy meg is látszik, de ezt csak bóknak veszem:) ))))
Megint találtam egy számomra kínai kifejezést: "Anyukák mit adtok 1 éves babátokra kint, csizmát vagy tutyit?" Kérdem én mi az a tutyi?????? kocsi cipõrõl már hallottam, de tutyiról.... Jézusom....
A kérdező hozzászólása: "nem mondaná senki az óvodára azt, hogy ovi, a medvére azt, hogy maci, a bölcsõdére azt, hogy bölcsi" Nem is ezekkel van a baj, ezeket "normálisan" beszélve is bõven használjuk:) Csak amikor a 4 éves gyerek mégcsak vauvau meg brumbrumot hall (valós példa), akkor az oviban a macival is lesznek gondjai, nemhogy még medvézzenek neki:) Amúgy meg a medve egy tök jó szó, szerintem aranyosabb is mint a maci:) ))))
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az utolsó normális véleményeket. Valami ilyesfajta véleménycsere miatt írtam ki a kérdést, ahol lehet mondani, hogy én így beszélek, mert.... vagy én azért nem használom mert... Erre írtam korábban hogy nem baj nekem az ha valaki használja, az az õ szíve joga, de az már baj, amikor kioktat, lehülyéz, mert én nem használom, nem beszélek így. Köszönöm azoknak akik tudnak értelmesen beszélgetni, akár vitatkozni is, csak a legtöbb ide író nem ismeri a vita és a veszekedés közötti fogalmat sajnos.
A kérdező hozzászólása: "már nem jövök amíg te itt vagy" Tisztára mint az oviban, nagyon éretten gondolkodsz...:) Van még elég téma, szíved joga nem jönni.
Sziasztok, hát jól elment ez a kérdés negatív irányban.Kedves kérdezõ, megértem, hogy szakmád révén fontos számodra a magyar nyelv megfelelõ használata, sõt szép dolognak tartom, hogy széles körben próbálsz ügyelni a tisztaságára, de...két gyerekes anyuka vagyok.Nagyobbik lányom hétéves, a pici hat hónapos.Én is használom ezt a bizonyos dajkanyelvet, sõt elõfordul, hogy többesszámba beszélek, persze csak a kicsivel kapcsolatban és elgondolkodtam miért teszem, észre veszem-e egyáltalán.Nem szoktam észre venni, egyszerûen így esik jól, a picivel nemrég még egyek voltunk és most sem létezne nélkülem, rám van utalva, velem létezik, hozzám bújik, a lelkem, a belsõ énem, a boldogságom része, ill. velem együtt az egésze.Ezért van, hogy így beszélek és nagyon jól esik.Hozzáteszem, nem vagyok az az elvetemült fajta, de velem is elõfordul és eddig még nem zavart senkit, legalább is nem tudok róla.Szóval szerintem ezért beszélünk mi anyukák így.Ettõl függetlenül a nagyobbik lányom szépen beszél, nem használ rövidítéseket, nagyon jól tanul, pedig õt ugyanígy szerettem.Talán a szeretet is jobban kifejezhetõ így, azért ez a "probléma" régebben is fenn állt, lehet, hogy a te anyukád is beszélt így veled.A válaszadók meg gondolkodjanak egy kicsit, nem kell mindent provokatívan felfogni (még ha az is egy kicsit), mert ami nekünk az, az a másiknak nem az, mindenkinek az adott élethelyzetben más és más a fontos.
Én szerintem szépen tudok beszélni és még is amióta gyerekeim vannak ösztönösen használom a röviditett szavakat. Ha nagyon oda akarnánk figyelni erre akkor nem mondaná senki az óvodára azt, hogy ovi, a medvére azt, hogy maci, a bölcsõdére azt, hogy bölcsi, a korcsolyára azt, hogy kori és még sorolhatnám. A röviditésekkel szerintem semmi baj nincs, fõleg egy kisbabánál. Ahogy nõnek a gyerekek a legtöbb ember ösztönösen is kezdi fokozatosan elhagyni ezeket a szavakat és egy 3-4 évesnek már egészen másképp beszél. Másrészt meg megértem a kérdezõt, mert ahogy irta neki ez a szakmája ezért erre figyel oda jobban. Én a munkám során kisgyerekekkel foglalkozom, ezért nekem a saját gyerekeim nevelésénél is a legfontodabb az, hogy sok türelemmel, higgadsággal és kézre vagy fenékre csapás nélkül állitsak korlátokat nekik. Nekem a munkámból adódóan és saját elgondolás alapján is ezek a szempontok a legelsõk és az, hogy helyesen beszélek nekik, fõleg amig kisbabák teljesen másodlagos. Én nem akarlak leszólni azért mert, nincs gyereked, de tényleg hidd el, hogy ha majd lesz és a nap 24 órájában csak az õ igényeire kell figyelned , nálad is átértékelõdnek majd ezek a dolgok és csak pár év múlva fogsz inkább odafigyelni arra, hogy helyesen beszélj vele.
Nem régen olvastam: "Barinõm! Bodog szülcsi napcsit!Majd talizuknk és beszcsizünk!Puszcsi! Ancsi"...akkor ez is tetszik? Na, ne már! A lepontozás ellenére se fogok hasonlóan írni, beszélni! se a gyerekemnek, se másokkal! az, ha látod bárhol is leírva, még nem jelenti, hogy ez a norma... Még akkor is lehet normálisan beszélni, ha néhányan nem így teszik... Érdekes, hogy amikor tényeket írtam, lepontoztatok, amikor a szakirodalmat írtam, akkor is..Értsétek már meg a babanyelv nem egyenlõ a dajkanyelvvel...Nézzetek utána!
11:22-es, azért az a példa amit kiragadtál, az megint egy elég elsarkított példa.Attól, hogy pár anyuka gügyörög, még nem azt jelenti, hogy a barátnõjével is így beszél!
már többen leírták, de válasszuk már külön a rövidítést (mint pl. óvoda helyett ovi) vagy a becézést ( pl. medve helyett maci) meg ezt az idétlen többeszámozást! elõbbi érthetõ, utóbi meg szimplán butaság!
szálljatok már le a kérdezõrõl! érdekli és kész! én is anya vagyok, olyat pl. mondok hogy vacsi meg ilyenek (aztnem hogy fõzi, milyen hülyeség már...meg terhesség alatt babás vagyok, meg pocaklakó..brrr...), de beszélem a nyelvet. látom sok van, aki nem tud magyarot ragzani. tanulja meg, és ne azt cseszegesse, aki tud :)
A kérdezõnek biztosan van valamilyen komplexusa, különben nem így reagálna. Szerintem nem érdemes ezt tovább boncolgatni, rég eltért a témától, és nem is erre a célra találták ki ezt az oldalt. Inkább gyakorlatiasabb, hasznosabb megnyilvánulásokra használjuk a drága idõnket, én legalábbis annak több értelmét látom.
"kioktassatok valami anyukai felsõbbrendûségbõl" ne gondold, hogy bárki is ki akar oktatni, de még egyszer azt mondom, ha majd anyuka leszel akkor megérted miért beszél vki így! Attól, hogy neked 3 diplomád van ( nekem is van 3, sõt 3 gyerekem is) ne gondold, hogy ide üres fejû anyukák járnak. Az pedig hogy van 3 okos, jól nevelt gyermekem talán feljogosít arra, hogy egy kicsit "nagyképû" legyek, de nem felsõbbrendû. Azért írtam, mert kicsit bosszant, hogy vmit kérdezel és a nem bólogatós válaszokat leszólod. (ettõl függetlenül az én hátamon is feláll a szõr a talcsizunk, csiripöri szavaktól, de nem a "kakiltunk, szopiztunk" szavaktól) :-))
A kérdező hozzászólása: Akkor miért erõlködsz a válaszolással? Vagy csak közölni kell a véleményedet? Oké, közölted:)
Ki nem állhatom az ilyen okoskodó, minden szóba belekapaszkodó és azon lovagoló egyéneket, értelmetlen, hasztalan az erõlködése.
Nemrég hallottam egy anyukától, hogy van egy új barátunk - és ez azt jelenti, hogy 18!!!!! éves lányának lett új barátja - csak még nem tudott leszokni erröl a hülye kifejezésmódról.
A kérdező hozzászólása: "azért támadják sokan a kérdésedet, mert kifejezted abban az egyéni véleményedet(nem tetszésedet)" Igen, az egyéni vélemény és pláne ha az nem a többséggel azonos, valóban büntetendõ:) ))) Lassan már csak azokat a válaszokat olvasom, amiket jól lepontoznak, mert azokban van értelem, az ami nem a csorda elvárását fújja. És igen attól, hogy étterem étlapján csiripöri van koviubival (étterem elõtti táblámn is láttam ilyet kiírva) attól az még helytelen. De tényleg nem a pöriröl meg az ovcsiról volt szó elsõsorban, az hogy ez zavar, legyen egyéni problémám (bár szerencsére nem egyedi:) ), hanem a többeszsám volt az alapkérdés. Kell nekem betegszabi alatt ilyen kérdésekkel foglalkoznom, miért nem bírok nyugton feküdni?:)
Még mindig 9:40-es vagyok és azt még elfelejtettem hozzátenni, hogy azért hoztam példának a röviditéseket, mert a kérdezõ azt is irta valahol még a kommentek között, hogy ez is zavarja. Bár ha belegondolok ezek a csi végzõdésü röviditések engem is zavarnak, de mostanába inkább a kamaszok beszédére jellemzõbb ez szerintem, nem a gyerekes anyukákra.
Szia, 9:40-es vagyok. Azért irtam az ovit, bölcsit, stb. példának, mert ezek a szavak is ugyanúgy röviditve vannak, csak ezeket már olyan régóta használjuk és annyira bent vannak a köztudatba, hogy már fel sem tûnik senkinek, pedig lehet amikor ezeket valaki elkezdte használni rá is furcsán néztek, hogy hogy lehet igy beszélni :) Gondoljunk bele amikor valaki elkezdte a fagylaltra a fagyit, vagy azt, hogy fagyizó. Szerintem ezeknél a szavaknál a fõzi, vacsi, gyümi semmivel sem rosszabbak. Csak amit már irtam, hogy azért oda kell arra figyelni, hogy a megfelelõ idõben fokozatosan elhagyjuk ezeket a szavakat (a többesszámra ugyanez vonatkozik) és akkor biztos, hogy nem lesz semmi gond késöbb azzal, hogy megtanuljon egy gyerek szépen beszélni.
Lányok! gondoljatok bele! Ha ti így beszéltek a gyerekkel (még ha szerintetek õ ebbõl semmit se ért), hogy várhatjátok majd el tõle, hogy késõbb normálisan beszéljen? Majd mit fogtok szólni, ha õ is "innit" kér, meg "ennit", meg szörpit és hasonló "szép" szavakkal fog beszélni? Nekem senki ne mondja, hogy ha a pár hónaposhoz így beszél valaki, akkor majd hirtelen változtat akkor, amikor a gyerkõc beszélni kezd..ui. addigra már maga sem fogja észrevenni, hogy mit és hogyan mond. A dajkanyelv meg nem gügyögés meg idióta szófacsarás..ezt annak tudnia kellene, aki magáról azt állítja, hogy tanult ilyenekrõl..én is tanultam! Nem kell a gyereknek kicsavarni a szavakat, megérti akkor is, ha azt normálisan mondjátok! Emellett elég hülyén hangzik, amikor mindent T/1 személyben mondanak bizonyos anyukák..nem tudom, belegondoltok-e, hogyan hangzik..bekakiltunk, szopiztunk (Te is? Ugyan kitõl?), lázasak vagyunk, jön a fogunk (Ha neked is, akkor elég késõn!)..ez bizony nem dajkanyelv, csupán egy rossz szokás! A dajkanyelvet ne keverd a babanyelvvel! Ha egy kisgyerek még nem tud tökéletesen kiejteni egy szót (mondjuk "tatas"-t mond kakas helyett, Te, kedves anyuka, akkor is kakasként mondd!!!) A dajkanyelv nem azt jelenti, hogy lebutított szavakat használsz, hanem azt, hogy rövidebb mondatokkal kommunikálsz, eltúlzott hangsúllyal beszélsz, sokkal jobban artikulálsz és lassabban mondod a babának a szavakat...ez a dajkanyelv és ennek nincs köze ahhoz, hogy gügyögünk nekik.. Egy jó cikk a témában:http://www.fisher-price.com/fp.aspx?st=190665&e=expertadvice..
hát igen, ezidáig nem is volt az, de már nem jövök amíg te itt vagy
A kérdező hozzászólása: Te nagyon okos lehetsz, ha így ki tudsz osztani másokat. Hû, melléfogtam és szerinted nem ré semmit a tudásom, megyek el is ásom magam, jó?:) ))) Én is 3 diplomával, akkor azokat is kidobom, jó? Hihetetlen mennyi észosztó megmondóember van ezen az oldalon...
Ja és beugratós kérdés volt az idiótanyelv, mert szakmai választ vártam rá. Ha valóban nyelvész lennél tudnád, mert nem az, hogy nevetségessé teszi a beszélõt. A kialakulásának okairól sem sokat tudsz. Kösz, te kis zseni álnyelvész. Nem is viotatkozom veled tovább.
Hû mellé fogtál, mert nyelvészetet tanultam, bár nem nevezném magam nyelvésznek. És pont ezért gondolom, hogy nagyon gáz a kérdésed. Kösz, de nem vagyok kiváncsi a diploma másolatodra, illetve az, hogy van még nem jelent valódi tudást. Bölcsészkarra jártam én is, szerintem a hallgatók 80% sötét mint a föld, úgyhogy tudom mirõl beszélek. És tudom azt is (három diploma után), hogyan lehet diplomához jutni Magyarországon.
A kérdező hozzászólása: "idiótanyelv kialakulását és mi a probléma vele?" Édinyelvként keress rá, nagyon sok érdekes cikket lehet találni. Mi a gond vele? Amikor pl. egy felnõtt elmeséli kari elõtt, hogy kariajcsit csomizott a barinõjének, akkor már nem nagyon merül fel bennem a kérdés, hogy mi a gond vele. Vagy amikor egy boltba megkérdezik, hogy "ajcsinak viszed? becsomizzam?" vagy a kajáldában, hogy "a szendódban ubit, parit és majit kérsz?" akkor bennem nem kérdés, hogy mi a baj. És mindegyik valós példa sajnos:(
A kérdező hozzászólása: "általános alany a többes szám elsõ személy a magyarban" De ennek mi köze a kérdéshez? A hogy vagyunk ma anyuka? szintén egy másik téma. Nem tudom neked mi a szakmád, de én meg valószínûleg ahhoz nem értek, nem is szólok bele. neked meg valószínûleg nem ez a területed, nem kell mindenhez érteni, de amihez nem értek, abból nem mondok álszakmai véleményt...
A kérdező hozzászólása: "Ha nyelvész vagy valóan, akkor elég gáz ez a kérdés tõled." Mit kérsz, diplomamásolatot? Ja, bocs, csak kitaláltam igazából fogorvos vagyok...:) ))) Miért lenne gáz a kérdés? Nem az alanyaesetrõõl és a dajkanyelvrõl van szó, de ezt már nem tudom többször leírni, ha NEM AKARJÁTOK megérteni!
A kérdező hozzászólása: "a mi újság veletek? Hogy vagytok?" De NEM IS EZEKRÕL BESZÉLTÜNK! Pont az elején írtam, hogy az indokolatlan részérõl van szó. A legjobb barátnõm babát vár, tõle is szoktam kérdezni hogy hogy vagytok, mert az is érdekel, hogy õ hogy bírja és az is hogy a baba hogy van és mivel a kettõ még egy, így ez persze hogy nem baj. De fél év múlva nem azt fogom kérdezni, hogy jön-e már a fogatok...:) )) Nem baj, ha utáltok, meg beszóltok, meg lenéztek, mert még nem vagyok anyuka, csak legalább arra reagáljatok, amirõl a téma szól.
A kérdező hozzászólása: "Szerintem ez a téma olyan "száraz", ilyeneket csak az tud kérdezni akit a szakmája jobban izgat mint a saját gyereke, " Mivel egyelõre nincs gyerekem, ugye nem baj, ha nem az az elsõdleges az életemben? Tervezzük, foglalkozom a kérdéssel, sokat olvasok, beszélgetek róla már anyukákkal. Ha meg számodra olyan borzasztó ez a téma, akkor gondolom fegyverrel kényszerítenek, hogy írj ide, ugye? Lépjetek már túl a dajkanyelven, NEM ARRÓL VAN SZÓ! Nem fogom azt mondani a gyerekemnek, hogy medve, persze hogy használom a macit és a brummbrummot is, de azért elmondom azt is, hogy igen, ez egy medve.
kiváncsi volnék mi okozta az idiótanyelv kialakulását és mi a probléma vele? Kösz
Tökéletesen igazat adok neked.A többesszám éppenolyan ostobaság, mint az értelmetlen gügyögés.Akármilyen pici eg baba, akkor is értelmesen kell ele beszélni.A gyerekek úgy beszélnek, ahogy a környezetük.Erre példa, hogy már 2 éves gyerektõl is hallottam trágár szavakat. A gügyögés egyik gyöngyszeme, amit a npokban olvastam:adhatok-e az X hós babámnak csiripörit, gondolkoznom kellett, hogy mit akar adni a gyereknek, de a hambi is az egyik kedvencem. Ezeknek az anyukáknak a férje kiállja szó nélkül a beszédjüket? Bár.hsa a válaszokat, az anyukák linkjeit olvasom, az a véleményem, hogy a mai terhes nõk és anyukák túlértékelik önmagukat. A terhesség és az anyaság természetes állapot, velejárója a nõiségnek, nem pedig valami különleges csoda.Sok terhes nõ úgy viselkedik, mintha õ lenne az egyetlen, aki babát vár.És ha a baba megszületik, akkor rajta kívül más nem is létezik számára.A gyereket egy percre sem hagyja magára, sokszor hisztis, kibírhatatlan gyereket nevel, mert ha nem így tesz nem érzi magát jó anyának.Pedig éppen a gyereknek teszi a legrosszabbat. Én három gyereket neveltem, unokáim is vannak, de sohanem mondtam olyant, hogy õ az életem értelme, egyek vagyunk stb. Szerettem és szeretem õket, örültem nekik, de az életemnek nem õk voltak az egyetlen értelmei.És a lányaimtól meg a menyemtõl sem hallottam ilyeneket.Nem az a jó anya, aki majomszeretettel neveli a gyermekét, hanem aki okosan és értelmesen. Biztos vagyok abban., ha megszületik a babád, nem fogsz vele sem gügyögni, sem többesszámban beszélni, akármennire is fogod szeretni.
A kérdező hozzászólása: "Ha valóban nyelvész lennél tudnád, mert nem az, hogy nevetségessé teszi a beszélõt." Elsõdleges okaként a nyelvromlást írtam, egy percig sem írtam sehol hogy nevetségessé teszi a beszélõt, ezt írd már be, hogy hol olvastad tõlem. Ha nem haragszol, akkor nem fogok itt tanulmányokat írni, nem ez az oldal feladata és a kérdés sem ez volt, arra kellene válaszolni, vagy nem kell írni. "Kösz, te kis zseni álnyelvész. Nem is viotatkozom veled tovább." Én eddig sem vitatkoztam, ha te igen, akkor te is nyugodtan hagyd abba, nem vagyok partner a semmiben:) Nem írtam a zsenit egy szóval sem, az álnyelvész meg szíved joga, nem fogom itt bizonygatni ami igaz.
A kérdező hozzászólása: Persze, csoda egy gyerek, de én azt nem értem, hogy anyukák miért valami felsõbb trónról szemlélik a vilkágot és szólják le, döngölik a földbe azokat, akiknek még nincs gyerekük. Mintha ez valami alacsonyabb szint lenne...:( Igazad van, nem fogok csiripörizni meg hambizni a gyerekkel, de legalább ma megtudtam itt azt, hogy ettõl rossz és gonsoz anya leszek... Még jó, hogy nem szoktam komolyan venni nagyrészét annak amit itt olvasok:)
A kérdező hozzászólása: De akkor te is, ha ide irogatsz....:) )) Amúgy nem ráérek, csak jól osztom be az idõmet és ez is belefér:) Egy csomó önkínzó ember jár ide szerintem, mert én pl. nem írok oda, amit undorítónak és unalmasnak tartok.
undorító ami itt folyik... látom a kérdezõ tényleg nagyon ráér... hát...
Egyébként kedves kérdezõ, nem tudom észrevetted-e, hogy sokan még helyesen írni sem tudnak....szörnyû. A kérdéseket kismillió hibával írkálják ki. Ez az oldal erre is jó ezek szerint, hogy látjuk mennyi rossz helyesíró embertársunk van...
A kérdezõnél és a 23:02-es válaszolónál a pont továbbra is :) Amúgy jó reggelt Mindenkinek, na, hogy tentiztünk ma? :) grrrr... Rossz még leírni is. Na én megyek hamikázni, meg innikézni, meg ha jól behamiztam még jót kakilunk is :) )
22.50.-esnek! Lehet hogy tanultál bölcsészetet, de remélem te nem tanítasz magyar nyelvet.A kérdezõnek igaza van.Mindenkinek ( fõleg ha még 3 diplomája is van) KÖTELESSÉGE a magyar nyelv tisztaságára ügyelni! Éppen a a nyelv jövõje érdekében.A kérdezõnek, mint nyelvésznek pedig fõleg az. Nem nyelvész vagyok, csak közgazdász.És régen jártam iskolába.Nekünk még magyarórán stilisztikát is tanítottak.Megkövetelték, hogy világosan, érthetõen, választékosan fejezzük ki magunkat.Egy mondatban nem használhattuk kétszer ugyanazt a szót.Vagy amikor valamelyik diák azt mondta, hogy:Megcsináltam a leckémet, a tanárnõ kioktatta, hogy megoldottad, megírtad, de nem megcsináltad.Magyar ember csak gyereket csinál, mást nem. Akkor még létezett nyelvoktatás, helyesírás és bölcsészek nem tartották helyesnek a felesleges többesszámot, és az értelmetlen szavak használatát.
A kérdező hozzászólása: :) )) Igen, ott a pont:)
"Ezeknek az anyukáknak a férje kiállja szó nélkül a beszédjüket?" persze...ugyanõk szoktál feltenni, a "miért nem beszélget velem a férjem mióta megvan a baba?" jellegû kérdéseket...navajon :P:D
A kérdező hozzászólása: Jó éjt mindenkinek, ne öljétek meg egymást és tentézzetek meg hajcsizzatok nagyot:) )))))
A kérdező hozzászólása: "szakmai választ vártam rá." Ezen az oldalon? Kiben merülne fel, hogy itt valaki szakmai választ vár? Amúgy ha nem ilyen bicskanyitogatóan teszed fel a kérdést (és hû még beugratós is volt, nagyon furfangos vagy...:) ), akkor lehet hogy keresek is linket, de csak azért dolgozzak valamivel, hogy úgyis beleköss... Ugyanmár!!!!
A kérdező hozzászólása: "A tudatosságot pár hónapra hanyagolni fogod, hidd el, inkább a gyerekedre figyelj majd!" Aha, hogyha tudatosan nevelem a gyerekemet és figyelek arra hogy mit miért csinálok és mondok, akkor nem figyelek a gyerekre. Innen csak egy lépés, hogy hogyha ilyenekre figyelek, akkor rossz anya leszek... :(

Miért beszél a barátnőm folyton a munkájáról?

- tövir?l hegyire elmondja mit hogy csinált, ki mit mondott... (idegesít)

Legjobb válasz: betûzd el neki,hogy nem érdekel téged a munkaköri események-pletykák stb.

betûzd el neki, hogy nem érdekel téged a munkaköri események-pletykák stb.
az en baratom is sokat mesél a munkájáról. de hát én me a suliról. ott vok a legtöbbet. a baratnõd meg munkan. azért beszél róla. de ha zavar, szépen mondd el neki, h nem vagy kiváncsi ennyire részletesen, és valtsatok temat. ennyire egyszeru :)
gondolom csak kommunikálni akar ... valószinüleg ha hazajönne a munkából és egész este nem szolna egy szót se, akkor meg az lenne a baj ha ez ember lánya szinte az egész napját a munkahelyen tölti, akkor nem hiszem hogy nagyon tud másról beszélgetni ... talán vidd szórakozni hogy legyen más témája is
ismerõs a b.nõm mcdodaldsban dolgozott és teljesen be volt fásulva, sohasem lehetett vele elmenni, sehova, de jó hogy már nem vagyuk együtt, nem szeretem az ilyen energia vámpírokat.
Most akkor találjon ki neked történeteket arról, hogy beköltöztek az ufók az irodába? :)
Az én anyám is állandóan a munkahelyérõl beszél, de õ inkább a rossz dolgokat, hogy már megint mevel idegesítették fel.Állandóan panaszkodik.Szerintem a barátnõd csak azért beszél errõl, mert aki dolgozik az szinte többet van a munkatársaival mint a saját családjával, szóval félig meddig családtagoknak tartja õket.Valszeg napközben nem történik vele semmi izgi és ezért csak ez a téma marad neki.Kezdj el te is beszélni valamirõl amivel leterelheted a témáról és hátha rátalálsz valami más dolgora amirõl szivesen beszél.Kérdezz rá a szüleire, varátaira, h pl.mit szeretne csinálni, mik a vágyai és máris más téma lesz.Vagy mondd meg neki, hogy te is egész nap dolgoztál és nincs most hangulatod a munkára gondolni és beszéljetek más témáról.Hát ha így közelíted meg a dolgokat, akkor megérti.
más lányokkal is lehet jó a sex :) viszont neked konkrétan nincs szükséged rá, csak egy jó kis dugás néha néha...hát ha neked ez így megéri..:D
A kérdező hozzászólása: 12:27 ez az h megsértõdik 13:56 nem akarok különmenni a teátrális ásítás szokott mûködni, de nem akarom mindig h jeleni kelljen....
Nem értitek meg egymást jobb ha külön váltok.
Ha nincs közös témátok mi a fenéért vagytok együtt? Megõrülnék, ha nem tudnék a barátommal beszélgetni. Mellesleg én azt szoktam csinálni ha olyan téma van ami engem nem érdekel, hogy látványosan unatkozni kezdek. Hümmögök meg teátrálisan ásítást nyomok el. Ilyenkor mindketten elnevetjük magunkat, és elkezdünk másról beszélni:)
nekem a pasim ilyen hogy állandóan a munka hogy ki mikor mit csinált mondja el hogy jó volt a mai nap a munkahelyen de nem kell részletezni hogy 8 órában mit csinált, de ha nem errõl beszél akkor a kocsijáról másról nem is vagyis nem lehet vele másról beszélni mert akármi más téma csak halgat vagy igennel és nemmel válaszol kicsit idegesítõ, sõt nagyon is ha meg megemlítem hogy ne beszéljen errõl akkor megsértõdik de semmi mást nem mond, erre sztem nincs megoldás mindig van valami megszálottsága és arról beszél egy két dologérdekli és csak arról beszél :S:S:S
A kérdező hozzászólása: én is ezen gondolkodom hogy õ is vámpír(oska) de legalább a szex jó vele :)
A kérdező hozzászólása: vinném, de sohasincs kedve.....
A kérdező hozzászólása: Köszi! az is baj lehet, hogy nincsenek nagyon barátai :( szülei elváltak, még régen, az anyja meg egy állat.... teljesen lebecsmérli õt... na mindegy ez már más téma megpróbálok 1-2 tanácsot köszi mindenkinek! :D

Miért beszélnek a lányok/nők sokat a lenti témáról?

Aki lúzer és nem néz ki jól az miért akar párkapcsolatot?

Legjobb válasz: én azt vettem észre , hogy a kérdést nem õk teszik fel, õk legtöbb esetben csak válaszolnak..persze ott is megoszlik a vélemény.

én azt vettem észre , hogy a kérdést nem õk teszik fel, õk legtöbb esetben csak válaszolnak..persze ott is megoszlik a vélemény.
Miva'?
Mert nem tudnak azok a lányok/nõk együtt érezni?.
mert egyre több az érzéketlen, önzõ, beképzelt, egoista, elkényeztett lány, akinek fogalma sincs milyen nehéz a férfi sors.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!