Találatok a következő kifejezésre: Miért írja helytelenül (3 db)

A mostani generációnak az egyik rétege miért ír interneten botrányosan helytelenül, tele helyesírási hibákkal?

Észrevettem, hogy az interneten (youtube, GYK, facebok stb) a mostani generációnak van 1 rétege (tehát nem mind ilyen), kb 8-tól 16 éves korig, akik BOTRÁNYOSAN helytelenül írnak, és sokszor direkt. Csak pár példa: wagyok, hejes, juk, mien, mijen, oan, ojan, ojjan, xeretni, ygen, welem, wellem, mijjért, hüje, hüjje, anjád, annja, huggom, ötsém, ceretem, xerintem, wolt stb stb stb Nem csak hogy esztétikailag baromi csúnya, de rendkívül helytelen is. Én el nem hiszem, hogy ezek a valóságban is így írnak, amikor a helyesírás a legalapvetőbb dolgok egyike. 8-16 év közöttiekről van szó. Vannak olyanok akik idősebbek, de az azért ritka. Miért lett a mai generáció EGYIK RÉTEGÉNEK divat az igénytelen, gyatra, hányingert keltő "helyes"írás ? Mire jó ez? Aztán jön a kifogás, hogy "telefonon gyorsabb v helyett w-t írni". Hát nem tudom, de én nem sajnálom rá azt a 2 másodpercet, míg v-t írok. Vagy csak engem idegesít ez? Mire jó ez? Én tényleg nem akarom elhinni, hogy a valóságban is így írnak.

Legjobb válasz: És sokszor nem is azért, mert nem tudják, hanem direkt.

A kérdező hozzászólása: És sokszor nem is azért, mert nem tudják, hanem direkt.
Gondolom idióta divathóbort, nem az igényesség érdekli õket, hanem a haverjaiktól átveszik, rájuk ragad, gondolom menõnek, jópofának vagy aranyosnak tartják, ha meg valaki rájuk szól, elõadják a sértõdöttet. Remélhetõleg kinövik.
"kb 8-tól 16 éves korig" Az a helyzet, hogy nem csak ez a korosztály. (Hanem sokkal idõsebbek is. Láttam már 40-50 éves embereket is így írni.) De bárki gépelhet el valamit.
*A "w" meg szerintem kezd eltûnni. Legalábbis már rég láttam.
Szerintem is inkább azért, mert a haverjaik is ezt csinálják, ilyen idõsen meg kb. ha a barátod a kútba ugrik, te is ugrasz utána. Ez náluk a menõ, de általában kinövik õket. Aztán persze vannak azok a felnõttek, akik még mindig nem voltak képesek megtanulni helyesen írni, attól nekem is feláll a hátamon a szõr. Sajnos mintha egyre kevésbé lenne az embereknek fontos, hogy jól tudjanak írni a SAJÁT anyanyelvükön.
Sok oka van: -azt hiszik, hogy azzal lesznek különlegesek, menõk stb., ha megkülönböztetett helyesírással írnak - teljesen felszínesek és idióták, ráadásul teljesen megnehezítik az írásuk értelmezését, és még õk vannak felháborodva, ha megírod nekik, hogy írjanak már magyarul :) -sz.rnak bele a helyesírásba, mert helyesen írni ciki szerintük (úgy, mint kb. minden, ami arra utal, hogy vki jól tanul, és nemcsak facebookozni jár be a suliba) -egy csomóan rászoktak az msn-es/SMS-es szlengbe, és ezzel is takaróznak, mert: jaj, hát annyi mindent kell bezsúfolni 60 karakterbe (bár mondjuk ez ki van lõve most, mert a legtöbb telefon már több karaktert engedélyez)... meg olyan fontos a drága életükben az az 1 mp, amíg ilyen helyett ijent írnak, nyilván... vagy amíg a telefonon a v-t megtalálják w helyett. Jó munkához idõ kell, ezek meg türelmetlenek, trehányok és buták, mint a segg. Egyébként sajnos, hiába mondják, hogy jaj, hát nem vagyok hülye, suliban nem így írok ám, ez igenis megmutatkozik az írásokon. Anno 3-an voltunk magyarérettségin, akiktõl nem kellett pontot levonni helyesírásért (pedig nekem is volt 1-2 hibám) - ez elég elszomorító, fõleg, hogy mi még nem is írtunk ennyire rosszul sztem, mint ezeke a cijjabéjbe-típusú emberkék. Öcsém osztályában volt srác, aki a tetsziket egy c-vel írta pl., és még sorolhatnám.
7. vagyok: utolsó mondathoz hozzátenném, hogy dolgozatban :) .
Nekem is szemet szúrt és nagyon ellene vagyok. Minap tanúja lehettem mikor valaki a "200"-at leírta így: 200-áz. Azt hittem felakasztom magam.

Miért írja ki a program hogy helytelenül lett elindítva?

Proteus_7.6_SP0_Portable indítom el a suliba nincs vele semmi gond de itthon valamiért amikor megnyitom a programot helytelen indítás miatt leál. Hogyan tudnám megoldani hogy induljon (win7 ultimate x64)

Legjobb válasz: Kattints rá jobb gombbal; Futtatás Rendszergazdaként. Hátha.

Kattints rá jobb gombbal; Futtatás Rendszergazdaként. Hátha.

Miért írja mindenki helytelenül ly-al a muszáj szót? Honnan ered ez a rossz, téves beidegződés, szokás?

Legjobb válasz: Szerintem azért, mert nagyon hasonlít az uszály szóra. Egyébként én is inkább ly-nal írnám, valahogy úgy néz ki jól...

Szerintem azért, mert nagyon hasonlít az uszály szóra. Egyébként én is inkább ly-nal írnám, valahogy úgy néz ki jól...
Fogalmam sincs miért igy irják hogy muszály, sokkal jobb igy: muszáj én mindég igy irom, nekem igy tanitották, lehet hogy jól megjegyeztem, mások meg pont nem figyeltek a suliba mikor ezt tanitották / :) )/
Hangtörténetileg megállíptható, hogy a régebbi magyar nyelvben létezett "ly" (úgymond palatális lateráns, azaz kemény szájpadlással és ezzel egyidõben oldal- a szájüreg oldalsó részén képzett hang) fonéma, mely mai is létezik egyes nyelvjárásokban. Hangtanban egy görög lambdával jelölik [λ]. Késõbb azonban ez a fonéma vagy "l" vag "j" hanggá alakult, a mai köznyelvbõl teljesen kikopott.
A kérdező hozzászólása: Úristen ez komoly???
Nekem is arra áll rá a kezem. Sõt le is írom és utána visszapötyögök és kijavítom. Nem tudom miért lehet ez, de valószínûleg rossz szokás, téves idegzõdés.
sajnos manapság egyre több ember van, aki szarik a helyesírásra, pedig mint tudjuk a stílus maga az ember. ha valakinek az alapszavak helyesírása is gondot jelent, akkor tapasztalataim szerint, arra következetetek, hogy az IQ-ja is inkább a padlóhoz, mint a plafonhoz van közelebb... engem pl. nagyon idegesít, ha vki nem bír helyesen írni, és nem is szívesen kommunikálok vele írásban, mert csak felba..ssza az agyamat...
Nekem pl. a suliban úgy tanították h ly-nal írjam :P
Nem, csak mindenki sz*rul emlékszik. Soha a büdös életben nem volt ly-os, mert jövevényszó.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!