Találatok a következő kifejezésre: Miért és csípi a szemet (3 db)

Miért van az, hogy egyes hagymák jobban, mások kevésbé csípik a szemet? És hogy egyeseknek több, másoknak kevesebb levük van?

Legjobb válasz: A hagymán belül sokféle fajta van, az egyik csípõsebb, a másik levesebb stb., mint ahogyan a paradicsomnak vagy a paprikának is számos fajtája van.

A hagymán belül sokféle fajta van, az egyik csípõsebb, a másik levesebb stb., mint ahogyan a paradicsomnak vagy a paprikának is számos fajtája van.

Miért és mi csípi a szemet hagymapucoláskor?

Legjobb válasz: A hagyma illó kénvegyületeket tartalmaz. Fajtától, kortól függõen lehet benne kevesebb, több. Mikor darabolod a hagymát, akkor a párolgó-illó kénvegyület nedvességgel (ez többnyire a szem nedvessége) kénsavat képez. Ez marja a szemedet. Vannak különféle praktikák, hogy ezt elkerüljük, enyhítsük. Pl. vizes késsel vágni, a vágódeszkát benedvesíteni, vagy a hagymát alaposan megmosni félbevágás után és nem megtörölni. Ezek általában javítják a helyzetet. Hallottam már nagyon vicces ötletet is: úszószemüveget használni :))

A hagyma illó kénvegyületeket tartalmaz. Fajtától, kortól függõen lehet benne kevesebb, több. Mikor darabolod a hagymát, akkor a párolgó-illó kénvegyület nedvességgel (ez többnyire a szem nedvessége) kénsavat képez. Ez marja a szemedet. Vannak különféle praktikák, hogy ezt elkerüljük, enyhítsük. Pl. vizes késsel vágni, a vágódeszkát benedvesíteni, vagy a hagymát alaposan megmosni félbevágás után és nem megtörölni. Ezek általában javítják a helyzetet. Hallottam már nagyon vicces ötletet is: úszószemüveget használni :) )
Nekem mióta kontaktlencsém van, azóta nem marja egyáltalán.:)

Már 2 órája folyamatosan könnyezik a szemem és csíp, miért? Mit tehetnék?

Legjobb válasz: Vagy huzatott kapott a szemed vagy alergiás vagy. Ha huzatot akkor kamillázni kell,de ha alergiás akkor el kell menni a dokihoz.

Vagy huzatott kapott a szemed vagy alergiás vagy. Ha huzatot akkor kamillázni kell, de ha alergiás akkor el kell menni a dokihoz.
semmiképpen se vakard, és ne törölgesd. zuhanyozz le ha lehet, most ki amennyire tudod, tömj magadba multivitamint + mega dózisu C-vitamint, és rendben leszel. Régebben én is allergiás voltam, de a multi+c hatására elmúlt mostmár teljesen.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, kimostam és segített meg a 2. válaszoló tanácsát is megfogadom :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!