Találatok a következő kifejezésre: Miért érződnek melegebbnek az (3 db)

Miért érződnek este melegebbnek az álló/folyóvizek, mint nappal?

Mikor a balatonon nyaralunk általában este megyünk fürödni, ilyenkor kisebb ugye a tömeg is, ráadásul melegnek érz?dik a víz. Miért van ez?

Legjobb válasz: Mert a víz egész nap felmelegszik, viszont nappal a levegõ is melegebb. Estére a levegõ hõmérséklete kellemesen lehül, visznont a víz hõmérséklete nem tud olyan gyorsan lehülni, így azt melegebbnek érezzük.

Mert a víz egész nap felmelegszik, viszont nappal a levegõ is melegebb. Estére a levegõ hõmérséklete kellemesen lehül, visznont a víz hõmérséklete nem tud olyan gyorsan lehülni, így azt melegebbnek érezzük.
A kérdező hozzászólása: Tehát a víz maga nem meleg, csak melegnek érezzük azért mert a levegõ hideg?! Kösz szépen a választ
Részben amit az elõzõ mondott. A másik viszont az, hogy amikor nappal mész a vízbe akkor forróság van, fel van hevülve a bõröd, ezért sokka lhidegebbnek érzed a vizet. A harmadik, hogy a tûzõ nap miatt sokkal jobbna párolog a víz pl a bõrödrõl amikor vizes, és az is hidegebbnek tûnike emiatt mint amilyen.
És nem csak érzed, mert tényleg melegebb, mert a Balaton lassabban hûl ki, mint a levegõ. Egyébként minél több a folyadék, annál lassabban hûl, gondolj csak a fazék levesre, ami még mindig forró lesz, amikor másodszor szedsz...

Miért érzi az ember hidegebbnek/melegebbnek a vizet, mint az ugyanakkora hőmérsékletű levegőt? És ugyanannyi idő alatt fagy meg/sül meg a levegőben, mint az ugyanannyi fokos vízben?

(ha csak vmi humort szeretnél írni, tartsd meg magadnak pls)

Legjobb válasz: azért mert a víz 25szor gyorsabban veszi el a hõt a testedtõl és fordítva is igaz.

azért mert a víz 25szor gyorsabban veszi el a hõt a testedtõl és fordítva is igaz.
Négszer akkora a víz fajhõje.
A víz ~ezerszer sûrûbb is.

Miért van az, hogy ha meleg vízben mozgatom a kezem vagy a lábam, akkor melegebbnek érzem a vizet?

Legjobb válasz: Szerintem nem a közegellenállástól, vagy a súrlódástól mert azok a mozgással vannak kapcsolatban. Persze a súrlódástól is keletkezik hõ, de a vízbe mártott, mozgatott kezednél ez igen elenyészõ. A jelenség pont ugyanaz, mint a hûtésnél vagy fûtésnél a ventillátorok esetében. Egy mozgó, áramló anyag nagyobb hõátadásra képes, mert a tárgy felszínérõl hamarabb eltávolodnak a felmelegedett, vagy lehûlt anyagrészecskék. Az bõrödön áramló meleg víz ugyanezért tudja hamarabb felmelegíteni a kezedet. A hideg vizet is hidegebbnek érzed a csap alatt, mintha ugyanabba a hõmérsékletû állóvízbe belemártod a kezed.

Szerintem nem a közegellenállástól, vagy a súrlódástól mert azok a mozgással vannak kapcsolatban. Persze a súrlódástól is keletkezik hõ, de a vízbe mártott, mozgatott kezednél ez igen elenyészõ. A jelenség pont ugyanaz, mint a hûtésnél vagy fûtésnél a ventillátorok esetében. Egy mozgó, áramló anyag nagyobb hõátadásra képes, mert a tárgy felszínérõl hamarabb eltávolodnak a felmelegedett, vagy lehûlt anyagrészecskék. Az bõrödön áramló meleg víz ugyanezért tudja hamarabb felmelegíteni a kezedet. A hideg vizet is hidegebbnek érzed a csap alatt, mintha ugyanabba a hõmérsékletû állóvízbe belemártod a kezed.
Talán a víz közegellenállásától, de nemtudom:)
nem tudom én tusolok :S
A hõérzékelõ idegsejtvégzõdések a bõrben csak a hõmérséklet megváltozására jönnek ingerületbe. Az inger tehát nem a víz mozgása, hanem az, hogy hõmérséklet emelkedik vagy csökken. Az, így önmagában, hogy elfáradnak az érzõneuronok, nem magyarázza a jelenséget. Ez megintcsak a 10.33-as véleményét támasztja alá, hiszen a mozgatás hatására a bõr több vízmolekulával érintkezik, a több molekula pedig több hõt ad át, azaz jobban megemeli a bõr hõmérsékletét mint amikor csak áll a kéz. Ezt a hõmérséklet változást érzékelik a receptorok.
Szerintem amiatt is lehet, hogy a bõrben lévõ hõérzékelõ receptorok, amikor folyamatosan azonos inger éri õket, "elfáradnak", és nem közvetítenek ingerületet, amikor pedig új hatás éri õket (megmozdul a víz), akkor újra. (Ezért nem érezzük folyamatosan azt sem, hogy pl. alsónemû, melltartó van rajtunk, csak akkor, ha megmozdítjuk, vagy ezért szokjuk meg a saját lakásunk szagát.)
36C°-os test nem hiszem, hogy annyira lehûtené a vizet, hogy az ennyire érezhetõ legyen, fõleg nem olyan rövid idõ alatt, mivel elég nagy a víz hõkapacitása. Szerintem, a nyertesünk a 10.33-as válaszoló. :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat! Erre nem is gondoltam volna, hogy a testem körül lehûl a víz. Minden esetre érdekesen hangzik:)
Súrlódás.
ezt már én is észrevettem és azt hittem, h csak képzelõdöm :D jó tudni, hogy nem:D bocsi az offért :P
ugyanaz a jelenség, mint amikor szaunázás közben a szaunamester megprögeti a törölközõt, addig elviselhetõ volt, közben viszont szinte éget


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!