Találatok a következő kifejezésre: Mennyit szokás a (145 db)

Külföldön mennyire szokás a mindennapos fürdés?

Azt hallottam, például Franciák nem fürdenek naponta,mint a magyarok általában naponta fürdenek. Szóval nem szokás mindenhol minden nap fürödni. Mennyire igaz ez? Persze olyan helyre gondolok, ahol megtehetnék, hogy minden nap, akár 2x is fürödjenek.

Legjobb válasz: Az ázsiaiak is fürdenek mindennap. Persze kivételek mindenhol vannak.

Az ázsiaiak is fürdenek mindennap. Persze kivételek mindenhol vannak.
Hû mintha legalábbis anyázás menne, olyan vadul pontozzák le azokat akik nem a mindennapi fürdés mellett vannak. Érdekes:)
Ez csak itthon divat azóta, amióta épültek a fürdõszobás lakások. Németországban sem fürdenek naponta, vagy mosdanak vagy tusolnak csupán. Ez nem igénytelenség, hanem a józan ész diktálja. A naponkénti fürdés ráadásul káros is, mert tönkre teszi a bõrt. Ezért kell nálunk rengeteg bõrápoló vegyszert használni a bõr megóvása érdekében.
Mirk, elég rossz körökben forgolódhatsz.
Ez legnkább itthon szokás. Se Németországban, se az Egyesült Királyságban, de Franciaországban sem szokás, és én csak ezekrõl tudok konkrétan, magyarán van ez ennél több is. És érdekes módon ezzõl õk még egyáltalán nem igénytelen népség, sõt.
Akár külföldön, akár itthon nem számít. Volt már ilyen kérdés több is. A legtöbb ember azt válaszolja, hogy minden nap kell fürödni és õk így is tesznek (szóban). Természetesen az illem és a kultúra arra késztet minket, hogy ezt mondjuk, de én eddig életemben csak egy emberrel találkoztam, aki minden nap fürdött (és nem vagyok hajléktalan). Nem kell minden nap fürdened sehol (kivéve, ha fizikai munkát végzel és megizzadsz). Ha nem vagy szagos, nincs okod a fürdésre akkor minek tennéd? Lehet, hogy itt a neten el fognak ítélni ezért, de ez egy másik világ tudod.
Nincs különbség, aki igényes, mindennap fürdik, aki igénytelen az meg csak ritkán bármelyik országban is él Európában (kivéve a déli népek). Én dolgoztam hajón, ott a német és francia vendégek mindennap fürödtek, 10% alatt volt, akik nem mindennap. Most az Egyesült Királyságban élek, itt is a legtöbben, akik igényesek, normálisak, mindennap fürdenek. De az indiai, pakisztáni vendégeknek sokszor olyan szaguk van, hogy elhányom magam.
Hát nem tudom, nekem volt ismerõsöm németeknél cserediáknak, õk pl kétnaponta fürödtek.
Az igényes emberek minimum naponta 1x fürdenek.
Én Pesten voltam vmikor csereúttörõ és a vendéglátóim 4 nap alatt egyszer engedték, hogy fürödjek, mert spóroltak.
spóroljon basszus a bagóján meg a piáján meg a 23. pár cipõjén, de ne a fürdésen.
Németeknél naponta mosakodtak, de a szombat (délelõtti!) fürdõzés, ázás bemelegített fürdõszobában minden héten eseményszámba ment náluk. Takarékos népség.
Mint már írtam ugyan-e kérdésre, olyan ez mint a szapanopera. Senki nem nézi, de mindenki tudja mit csinált éppen tegnap a Magdi anyus. Mindenki naponta fürdik, de a metrón vagy a postán a sorban inkább fogd be az orrod. Volt egy vic a szociban: A Lakatos Winnetou panel lakást kapott az Avason. Kérdezi tõle a Borsodi acél újságírója: - Aztán Zsiga, hogy tetszik az új lakás? -Hát kéremszípen jó, szíp, csak az a firedõszoba ne vóna. - Aztán miért? - Há mer azóta a zaszonynak se íze, se bûze.
Utazot velem az autómban egy melós naponta haza. A Munkahelyén minden nap zuhanyozott, mégis mikor kiszált a maradék 10 km-en nyitott ablakokkal mentem a penetráns szaga miatt. Ugyanis hiába fürdött, ha a három hete rajta rohadó gatyáját vette vissza. Inkább fürdött volna háromnaponként, de tiszta ruhát öltve.
Mindenhol fürdenek az emberek mindennap ha tudnak. az nem függ helytõl. de ez szerintem nem volt olyan értelmes kérdés.

A Szent Margit kórházban mennyit szokás a szülésznőknek adni?

Legjobb válasz: 2o ooo-4o ooo között!De amùgy anbyit amennyit gondolsz

2o ooo-4o ooo között!De amùgy anbyit amennyit gondolsz

Jár valaki innen Sopronba nögyógyászhoz kismamaként? Mennyit szokás a szülésnél adni, s szülönöt is lehet fogadni?

Legjobb válasz: Lehet fogadni szülésznõt, orvost, nincs tarifájuk, annyi adsz amennyit tudsz. Keringenek városi legendák így névtelenül hogy ez az orvos ennyit, az meg annyit kér, enne fele sem igaz, hetekig feküdtem bent, kb 10 kismama szült meg mellettem, mindegyik más-más fogadott dokinál, egyiknek sem mondott pontos elvárt összeget a dokija, beleértve a fiatal dokikat, fõorvosokat stb.

Lehet fogadni szülésznõt, orvost, nincs tarifájuk, annyi adsz amennyit tudsz. Keringenek városi legendák így névtelenül hogy ez az orvos ennyit, az meg annyit kér, enne fele sem igaz, hetekig feküdtem bent, kb 10 kismama szült meg mellettem, mindegyik más-más fogadott dokinál, egyiknek sem mondott pontos elvárt összeget a dokija, beleértve a fiatal dokikat, fõorvosokat stb.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ, én Dr. Nagy Bálinthoz járok, nagyon rendes doki..és lelkiismeretes, sajnos volt egy nagy vetélésem 20hetesen 2éve, s mivel ö vezette le akkor a szülésemet:-( megfogadtam h ha 1x még bevállalom ennyiidösen, akkor Öt választom.
Jó választás, nagyon jó fej és jó doki is! Minden jót!
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ...Neked is minden Jót:-)
Én is hozzá jártam, de velem tök bunkó volt. Elõször azért választottam õt, mert én is csak jót hallottam róla. Engem valamiért utált biztos. Pedig szerintem sosem adtam rá okot.

Egy 19 m2-es szoba falát, és plafonját 2X kellene lefesteni sima fehér diszperzittel. Mi adnánk a festéket, eszközöket, takarófóliát. Mennyit szokás kérni egy ilyen munkáért?

Legjobb válasz: "mégis csak szokás így kiadni munkát. " Hja, hogy magyarán az biztosítja az anyagot, aki fest! Hát így tényleg szokás. Azt hittem, hogy a te szobádat kell kifesteni, te biztosítod az anyagot, és az a kérdés, hogy mennyit adjál a munkáért... Na úgy nem szokás...

"mégis csak szokás így kiadni munkát. " Hja, hogy magyarán az biztosítja az anyagot, aki fest! Hát így tényleg szokás. Azt hittem, hogy a te szobádat kell kifesteni, te biztosítod az anyagot, és az a kérdés, hogy mennyit adjál a munkáért... Na úgy nem szokás...
A kérdező hozzászólása: Igen, valóban rosszul fogalmaztam.
nem "szokás" így munkát kiadni. 600/m2
Hú, ennyiért még én is elvállalnám :D Mi az ugyanekkora szobánkat a párommal egy nap alatt simán kifestettük :D
Egy nap alatt délutántól estig kész is. Magad is megoldahatod, nem nagy cikk ha már úgyis minden megvan.
A kérdező hozzászólása: A szomszéd bácsi kért meg bennünket, hogy fessük ki a szobáját. És nem tudjuk, mennyiért fessünk ki. Azért kérdetem. és ezek szerint mégis csak szokás így kiadni munkát. :) )))))
sztem kérsz egy 5öst, meg némi üdítõt az ottlét idejére. mindenki boldog lesz. sztem paréjság lenne jobban lehúzni az öreget. ha csak nem milliomos :D

Mennyit szoktak ( kell) adni? Mindíg ugyan ahhoz a dokihoz megyek mindennel ( ha baj van, akkor 5e-ret, ha sima vizsgálat, akkor 3-at szoktam neki adni. Mennyit adjak a szüléskor? ( Kisvárdai viszonylatban mennyit szokás? )

Legjobb válasz: Szia!Én mindenhol úgy hallottam és nálunk is ez a szokás,hogy amennyit kér a magánrendelésén,annak a 10szeresét kell adni.Például az én dokim 5ezret kér,ezért a szülés 50ezer lesz.23hetes km Linda Boldog babavárást! :)

Szia!Én mindenhol úgy hallottam és nálunk is ez a szokás, hogy amennyit kér a magánrendelésén, annak a 10szeresét kell adni.Például az én dokim 5ezret kér, ezért a szülés 50ezer lesz.23hetes km Linda Boldog babavárást! :)
16:28-as vagyok!Miért pontoztatok le? Azért mert válaszoltam egy kérdésre? Vagy mert pénzt adok az orvosnak? Tudom nem szép dolog tõlük, de sajnos ilyen világot élünk, nekem meg megér ennyit a megfelelõ bánásmód és az odafigyelés, pedig nem élünk nagyon fényesen!
pont azért nem kellene neki egy forintot sem adni... a kórházban munkaidõben van, majd a szüléskor adsz neki ha úgy döntesz h megfogadod... ezért ilyen pénzéhesek, mert már egy sima kórházi tb-s vizsgálatnál is tömik õket!
Az elsõ válaszoló vagyok!A második válaszolónak üzenem, hogy én azért adok neki pénzt, mert magánrendelésre járok hozzá.Ott muszáj adni.
Te jó ég még vizsgálatért is tömitek a dokik zsebét? MIÉRT???? Én soha egy fillért nem adtam egynek sem és ezen nem is kívánok változtatni. Mégis maximális ellátást kaptam.
Szia! Én tisztában vagyok a Szabolcsi árakkal, Nyiregyen elég drágák a dokik, barátnõm 60000Ft adott és 10eFt alkalom. Szalkán a barátnõ 30 adott, mi Debrecenben nem magánrendelõs dokinál 3000ft/alkalom, szülés 50000Ft.
Én teljesen egyetértek a 2. hozzászólóval. Ez a dolguk, és kapnak fizetést érte.
Szia! Én mátészalkai vagyok. Én a dokimnak alkalmanként 3000 ft-t adok, a szülésnél pedig 45.000 ft-t fogunk adni, de van egy barátnõm aki kisvárdai, nemrég szült az ottani fõorvosnál, õ a vizsgálatoknál 2000 ft-t adott, szülésnél pedig 35.000 forintot és én is meg õ is nem magánrendelõbe jártunk hanem a nõgyógyászati rendelõbe. Jó babavárást!
A kérdezõ a kórházba jár be az orvoshoz.Nem nem az a dolga ügyeletben, hogy a magánbetegeit vizsgálgassa.Tehát én adnék pénzt.Szerintem a végösszeget ne vidd tulzásba.20-30ezer bõven elég, ha adni akarsz.
A kérdező hozzászólása: a kórházba járok be hozzá, mikor ügyeletes, nincs magánrendelõje!!!
sima vizsgálat 3 meg 5ezer? mire fel? elég neki a havi félmilla... minek neki a munkájáért pénzt adni pluszba???? SZÜLÉSÉRT OKÉS.
Ha ügyeletben a magán betegeit látja el, az nemcsakhogy "fizetõs" nem kéne hogy legyen, de egyenesen törvényellenes...csak mondom.Tõlem annyit tömtök, amennyit akartok, de azt tudni kell, hogy a "tarifákat" ti magatok alakítjátok ki. És ugye a doki nem tudhatja elõre, mennyit fog kapni, tehát nem teheti meg hogy a jól tejelõket szívesebben látja el. A "nyíregyi dokik nagyon drágák"... igen?És miért? Megmondják elõre hogy 60 000 alatt nem vezetik le a szülést? VAgy direkt benned hagyják a lepényt, hogy megtanuld, mennyit illik adni? Vagy mi? Nem mondom, 10-20 00 ha tényleg nagyon jó volt az ellátás, meg hát a hála, oké legyen (bár én nem adtam, ügyeleten szültem a második babát, az elsõnél egy csomagot csináltattunk, de ott a doki végig gondozott a terhesség alatt). De ilyen hogy 60 meg 80ezrek? MINEK????

Hivatalos eljegyzésnél mennyire szokás ajándékot adni a menyasszonynak és a vőlegénynek? Milyen szokások vannak? Kis városban élünk!

Köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Az eljegyzést nem mindenki tartja nagy rokoni, baráti körben, csak szûk családban. Ilyenkor nem kell ajándékot vinni, csupán annyit, mint ha egyébként a vendégségbe szokás vinni: egy csokor virág a ház asszonyának, egy üveg bor a családfõnek.

Az eljegyzést nem mindenki tartja nagy rokoni, baráti körben, csak szûk családban. Ilyenkor nem kell ajándékot vinni, csupán annyit, mint ha egyébként a vendégségbe szokás vinni: egy csokor virág a ház asszonyának, egy üveg bor a családfõnek.
A fiú megkéri a lány kezét vagy tõle magától, vagy a családi körben az apától. Egy (pár) gyûrû kell, semmi más.
Szia! Mit jelent, hogy "hivatalos"?
A kérdező hozzászólása: Nekünk már megvan a karika és kísérõ gyûrû is, de most azzal vagyunk gondban, hogy a kísérõt is húzza fel a párom? Vagy az már rajtam lehet?
Nálunk úgy volt hogy én kaptam anyósoméktól egy aranykarkötõt, a feleségem anyáméktól egy aranyláncot. A võlegény megveszi a karikagyûrûket, és a kisérõgyûrût a menyasszonynak...
Ez inkább családfüggõ szerintem...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Utolsó igen, mi hozzánk jönnek majd. Persze mi állunk mindent ital, étel stb.... párom anyukája fog majd egy tortát sütni nekünk és annyi.
Ha jól értelmezem, akkor a párod szülei mennek hozzátok. Akkor anyukád, meg te biztos kaptok egy-egy szál/csokor virágot. Apukádnak biztos visznek egy üveg italt. Vihetnek egy kis sütit az ebédhez, amit valószínû ti álltok. De más ajándékot -én - nem tartanék fontosnak.Mondjuk felajánlhatják, hogy beszállnak az ebéd/vacsora költségeibe, de én ezt nem fogadnám el. Feltételezhetõ, hogy ti is elmentek hozzájuk egy ebédre, vagy a majdani esküvõ részleteinek a megbeszélésére, és akkor kvittek vagytok. Nektek meg elég ajándék a gyûrû, meg az, hogy szándékoztok összekötni az életeteket:)
A kérdező hozzászólása: A hivatalos, hogy a szülõk elõtt is felhúzzuk a gyûrût, hogy azzal jelezzük komolyak a szándékaink, és, hogy össze akarjuk kötni az életünket. Csak a szûk család lenne ott, vagyis az én szüleim, illetve a párom (ffi) szülei lennének ott, és a párom testvérének a családja, vagyis csak a felesége és a 2 gyerek.
A kísérõt azt hagyhatod...a gyûrût egymás ujjára Ti húzzátok fel..ez a lényeg!:)
Esküvõig szokták hordani és ez mindenkinél más...
En 4, 5 eve hordom, de mar nem is akarok ferjhez menni :D
Régen egy évig jártak jegyben.
Feleségem majdnem 3 évig hordta mielõtt elvettem feleségül. Ez mára már teljesen mindegy. Nem az a lényeg hogy meddig hordod, hanem az hogy ez csak idõhúzás a részetekrõl, vagy pedig komolyan is gondoljátok hogy onnantól már "majdnem" házasok vagytok.
Attól függ, hogy a felek milyen tartalmat visznek bele, mennyire gondolják komolyan. Én pl mai napig hordom a bal kezemen, pedig lassan 2 éve házasok vagyunk. A karikagyûrû a jobb kezemen van. (másfél év kapcsolat után volt esküvõ) Egyszerûen szeretem azt a gyûrût is, mert ez volt az elsõ amit a férjemtõl kaptam. Érzelmi értéke van. Nincs olyan hogy szokás, a házasságkötésnél. Amikor 2 ember együtt van, elérkezik egy pont, amikor esküvõre vágynak, megtartják. Kész. Vannak akik 5-6-10 év után házasodnak, és pl egyik barátnõm 1 év után ment férjhez, én másfél év után 25 évesen. Amikor úgy alakul, és a megfelelõ partner is megvan hozzá. Egy elõzõ barátomnál pl csak pár hónapig hordtam a gyûrût, mert szakítottunk. Nincs abban semmi gáz, ha rájövünk, hogy mégsem az az igazi, akit választottunk. 27/N

Milyenek az angol emberek? Mik a szokásaik? Mennyiben másabb a viselkedésük az átlag angol embereknek, mint az átlag magyaroknak?

Hogyan állnak hozzá a nem angolokhoz, milyenek pl. az írekkel és a walesiekkel?

Legjobb válasz: Úgy értettem, hogy átlag, hogy nem a felsõ tízezerhez tartozó. A szokásokat meg úgy értettem, hogy pl. náluk is szokás, hogy amikor talákoznak a barátaikkal, egymás nyakába borulva visonganak (ettõl spec. rosszul vagyok), meg 3 puszizás, meg ilyenek, vagy inkább visszafogottak?

11:50: arra probaltam utalni, hogy a magyarok kozt is van egy meglehetosen informalis regiszter es sokan azt hiszik, hogy az angol nyelv tegezes, pedig ez ennel joval bonyolultabb dolog es bizonyos szavakkal, modalis segedigekkel, redukalt mondatszerkezetekkel nagyon is formalissa lehet tenni angolul a beszedet. Ez a "csa csumi csa" koszones kb. 8-10 eve nagy divat volt tinik kozt.
A kérdező hozzászólása: Úgy értettem, hogy átlag, hogy nem a felsõ tízezerhez tartozó. A szokásokat meg úgy értettem, hogy pl. náluk is szokás, hogy amikor talákoznak a barátaikkal, egymás nyakába borulva visonganak (ettõl spec. rosszul vagyok), meg 3 puszizás, meg ilyenek, vagy inkább visszafogottak?
Ennél pár fokkal hûvösebbek az angolok, amúgy külföldiekkel nagyon közvetlenek, és jól el lehet dumálni velük anélkül, hogy kellemetlen közelségbe kerülnének. Ribik meg mindenhol vannak :S Persze általánosítani nem lehet, azok, akiknél laktam, jófejek voltak, de az is lehet, hogy csak mázlim volt. Ha össze kellene hasonlítanom szép hazánkkal, akkor az angolok még nekifutásbül sem olyan bunkók, mint a magyarok helybõl. Pár dolog, ami engem idegesített, és nem értem, hogy bírják ki: tejes tea, ecetes chips, házikoszt nuku, minden kaja gyorsfagyasztott vagy rendelik, az egyetlen, amit tudnak fõzni (vagyis sütni), az a yorkshire pudding, de gondolom ezekrõl hallottál.
A 3 puszi egy szláv szokás, az angoloknál ez nincs. A visongósdi meg annyira személyfüggõ... A tinik biztos szokták, a felnõttek meg nyilván nem. A szokásaikról meg annyit, hogy pl. írhatnám, hogy szokás náluk az 5 órai tea, de hát ez is úgy van, hogy kinek hogy. Van, aki szokott, van aki nem. Az étkezéseikben sok hagyományos dolog van, annak könnyû utánakeresni, vagy pl. az angol karácsony is elég híres (karácsonyi puding, miegymás). Persze ha a sztereotípiákra vagy kíváncsi, akkor azt mondom, hogy az angolok kimértek, távolságtartóak, pontosak, mindenhova visznek magukkal esernyõt, szeretik a sört, a teát és a véres húsokat, és a focimeccseken randalíroznak.
Jobban tartjak a par lepes tavolsagot. Hogyha ugy viselkedsz egy angollal, mint egy magyarral, akkor eszreveszed, hogy tavolsagtartobbak, viszont ezt udvariasan csinaljak. Elofordul, hogyha kozelukbe mesz, hatrebb lepnek. Tavolsagtartobbak, de nem bunkok. Lehet, hogy magukban meg van a velemenyuk, de nem fognak rosszul banni az emberrel. Ez kb. minden nyugati orszagban igy van. Magyarorszagon az emberek sokkal oszintebbek, szokimondoak, viszont ez azzal jar, hogy sokkal bunkobbak is hivatalos szituaciokban is. Nincs naluk puszi. Mondjuk en nem Angliaban, hanem az USA-ban elek es a puszilkodast valami borzaszto furcsa dolognak tartjak, de tobb az olelkezes, kezfogas es a kozhiedelemmel ellentetben az angol nyelvu orszagokban sem olyan informalisak az emberek, hogy "csa, csumi, csa" modon haverkodnak. Van formalis beszed az angol maga modjan es ezt igencsak betartjak.
Cigany koszones. Hasonlo az asta la vista-hoz. (Majd dumalunk/latlak)
OFF :utolsó: ez mit akar jelneteni - ilyent még ugyanis nem hallottam: "csa, csumi, csa" (Komolyan kérdezem, nem kötözködésböl)
Udvariasak, de elég zárkozott emberek.
Ja, és szerintem a tea tejjel nagyon finom, de annak inkább tejes kávé jellege van így. Ha az ember úgy áll hozzá, hogy na iszom egy finom teát, tejjel elrontva, akkor tényleg nem fog neki ízleni. Úgy kell felfogni, mint egy gyenge kávét. Az ecetes chips nekem sem jött be, amúgy esznek kaprosat is meg rákosat is, szerintem ezek nem nekem vannak kitalálva :) Ellenben az igazi angol reggeli a legjobb falat :D Tükörtojás, szalonna, sausage (amit kolbásznak szoktak fordítani, de nagyon nem az), paradicsomos bab, némi paradicsom, hmmm én ezt nagyon szeretem.
Milyenek az átlag magyarok? Mert már erre sem lehet válaszolni. Ugyanúgy nincsenek átlag angolok, ezért értelmetlen a kérdésed. Van, aki kimondottan utálja a külföldieket, van akinek az irekkel van baja, van viszont aki kimondottan szereti az idegeneket is, és még szßamtalan variációban lehetne sorolni, hogy milyen angolok vannak, de ÁTLAG nincs!!!!!!

Mennyire szokás hálapénzt adni? Bunkóság ha valaki nem ad? (azért kapják a fizujukat) Csak a választott orvosnak szoktak vagy az épp bent lévő ügyeletesnek is szokás?

Nem szeretnénk orvost fogadni. Az ügyeletes orvos is van olyan jó mint a fogadott...

Legjobb válasz: Egyáltalán nem bunkóság!Mondjuk ha épp pont egy olyan dokit választassz magadnak aki elõre közli hogy a szülés mennyi lesz.Én õszintén, ha ilyennel találkoztam volna otthagytam volna.De ha valamennyire is meg vagy vele elégedve akkor mondjuk 20-30e ft.Én ennyit adtam meg a szülésznõnek is 20at, de õk extra mód figyeltek rám.És azóta is ahhoz a nõgyógyászhoz járok.

Egyáltalán nem bunkóság!Mondjuk ha épp pont egy olyan dokit választassz magadnak aki elõre közli hogy a szülés mennyi lesz.Én õszintén, ha ilyennel találkoztam volna otthagytam volna.De ha valamennyire is meg vagy vele elégedve akkor mondjuk 20-30e ft.Én ennyit adtam meg a szülésznõnek is 20at, de õk extra mód figyeltek rám.És azóta is ahhoz a nõgyógyászhoz járok.
Nekem is volt mindhárom terhességem alatt fogadott dokim. Jó volt, hogy ha berendelt a kórházba bármilyen vizsgálatra, UH-ra, akkor adott idõpontban fogadott, nem kellett órákat várakozni. A magánrendelésen fizettem neki, a szülésért pedig nem egy nagy összeget, 20 ezer forintot kapott. De már azt mondom, azt sem bántam volna, ha az ügyeletes orvosnál szülök, akit akkor láttam életemben elõször, és hát az igazat megvallva szimpatikusabb volt, mint a dokim...Én adnék azért az ügyeletesnek, ha meg lennék vele elégedve.
nekem nem volt fogadott dokim, de még csak szülésznõm se, és garantáltan nem kaptam rosszabb ellátást.És nem is adtam senkinek semmi honoráriumot, de nem is láttam rajtuk, hogy igényelték volna
szia! Nem bunkóság, az elõzõ szülésemkor az ügyeletesnél szültem, meg voltam vele elégedve, gondoltuk a varratszedéskor adunk neki egy tízezrest, (8 éve volt)de nem jött be, mert elutazott valahová.Most sincs fogadott dokim, ismét ügyeletesnél fogok szülni, röpke 2 hónap múlva , és most még ha akarnék sem tudnék adni, nem tudom kigazdálkodni.
Nekem nem volt fogadott orvosom, mivel itt nem lehet fogadni. Ezért az ügyeletes orvosnál szültem volna, de mivel komplikûció lépett fel (leesett a baba szívhangja), a fõorvost hívták, és õ császározott meg. Utána is naponta megnézte mi van velem. Én varratszedéskor adtam neki pénzt, ami tényleg hálapénz volt, mert én úgy éreztem megérdemli. Nem elõre adott "foglalkozz velem többet" pénz. De a kérdésedre válaszolva:szerintem nem bunkóság, ha valaki nem ad az orvosnak pénzt. Ezt mindenki maga dönti el az elvei, a tapasztalata és a pénztárcája alapján.
Egyet értek, azért kapják a fizut. Én sem kapok jattot senkitõl, pedig jól jönne a 38 ezer (gyes+csp) mellé... Én is ügyeleten szültem, nem adtam, de baromi kedves volt, még szülés után 2X is benézett hozzám , megnézett és a babát is.
én szulesznot szeretnek felfogadni, mert abbol nagyon, nagyon fontos hogy jó legyen (10 szulesbol 8ban õ vegzi a lenyegi munkat, az orvos ölt kettõt, oszt helló). és neki 25 ezret szantunk, mert addigra ér be a korhazba mint en, ottlesz az elso pillanattól (masnap nem is mehetnek dolgozni, ha 12 órat vajudok, 12 orat fog nyugtatni, ha bekakilok, akkor o fogja ugy eltakaritani, hogy ne vegyek eszre, stb.. és a jó szakertelmet jó megfizetni. ha ugyeletes lenne, persze, nem fizetnék, de akkor is adnek egy egy ajandekcsomagot, jelképesen. nem érdekel, ha sokat keresnek, ha megérdemlik, keressenek sokat, nem ötvenszer szulok, csak egyszer, akkor meg szeretnem, ha minden flottul menne. és mint minden, igen, ez is penzbe kerul. volt egy vaklarmam, hat aki akkor volt ugyeletes doki, annal nem szulnek. :S
Nekem ad egyfajta biztonságérzetet, hogy van fogadott dokim. Az elsõ szülésemnél 30 ezret adtunk neki, hálásan megköszönte. A magánrendelésén 5-6 ezret szokott kérni. Nem szívesen szültem volna idegen dokinál... Az pedig messze nem igaz, hogy a doki ölt kettõt és viszlát. A jelenléte, a szaktudása igenis fontos a szülésnél. Az semindegy, hogy a kórházban töltött 1 hét alatt naponta többször bejött megnézni, hogy érezzük magunkat én és a kicsim. Pár nap múlva megint szülök, most 40 ezret adunk. A szülésznõ pedig lesz, aki lesz.
Szia! Nekem sem volt se dokim, sem pedig szülésznõm, mégis nagyon kedvesek és figyelmesek voltak velem. Nagyon jó élmény volt számomra a szülés. Sajnos nem tudtam nekik adni egy fillért sem. Én úgy voltam/vagyok vele, hogy inkább a kisfiamra költöm.
Szia! Én is ügyeletésnél szültem. De még egyszer nem vágnék benne fogadott orvos nélkül. Biztos vagyok benne, hogy ha van fogadott orvosom akkor hamarabb kerülök mûtõbe és nem kellett volna újraéleszteni a kisfiamat. A császárt nekem egy ügyeletes doktornõ csinálta aki épp akkor jött be dolgozni, nagyon kedves volt, utána többször bejött megnézni minket. De én neki sem adtam pénz! Neki is meg a szülésznõnek is egy-egy ajándékcsomagot adtam!
Szia, A szülész orvos is felesküdött, letette a Hipokrateszi esküjét, miszerint a gyógyításnak él, azt minden körülmények között teljesítik. Jogunk van plusz fizetés nélkül méltósággal szülni, és a gyermekünknek méltósággal megszületni. Egyáltalán nem kell fejfájást okozzon, ha nem adsz.

Mennyire tartozik a családra, barátokra, hogy próbálkozunk a babával? Szokás/illik ebbe beavatni a szűkebb környezetnünket?

Lassan öt éve élek együtt a párommal, de nem vagyunk házasok. Hamarosan szeretnénk babával próbálkozni, de én úgy érzem, hogy nem szívesen kürtölném szét családszerte, nem örülnék a "Na, van már valami?" kérdéseknek, meg az esetleges vizslatásnak. :) Szerintetek ez rossz dolog? Vagy esetleg önzés, titkolózás? Vagy ez tényleg csak ránk tartozik?

Legjobb válasz: Ez nem szokás meg illem kérdése, te tudod, mennyire közeli a kapcsolatod a családoddal. Én el sem tudom képzelni, hogy ilyesmit titokban tartsak a szüleim és a testvérem, vagy akár a közeli barátaim elõtt. Eleve mindent elmondok nekik, ami épp foglalkoztat.

Ez nem szokás meg illem kérdése, te tudod, mennyire közeli a kapcsolatod a családoddal. Én el sem tudom képzelni, hogy ilyesmit titokban tartsak a szüleim és a testvérem, vagy akár a közeli barátaim elõtt. Eleve mindent elmondok nekik, ami épp foglalkoztat.
utolsó vagyok, elírtam, bocsi szóval ahhoz vagyok túl önzõ, hogy bárkinek is elmondjam, beleértve szülõket és anyósékat is
Szia! Nekünk mindössze az a két kolléganõm tudja, akivel egy irodában vagyok. Nem akarom, hogy tudják, mennyi ideig tart, hol tartunk satöbbi. A két kolléganõ azért tudja, mert észrevették, mennyire érdekel a téma. Szerencsére csak a vizsgálatokról kérdeznek, illetve a folyamatról, hiszen családtervezõbe járunk, ahonnan vizsgálatokra küldenek.
Mi nem mondtuk el senkinek, h' abbahagytuk a védekezést. Ez szerintem csak a párra tartozik, és semmi köze ahhoz, h' egyébként milyen viszonyban vagyunk a családdal, vagy a barátokkal. Még ha intelligensen kezelik is a kérdést, akkor is egyfajta nyomás alakulhat ki, elkezditek számolni a hónapokat, óhatatlanul beengedtek másokat az intim szférátokba, és aztán már nem mindig lehet kézben tartani a dolgokat, meghúzni a határokat stb. Ha nem is beszélnek róla, a férfiaknak ez egy komoly teljesítménykényszert okoz. Nekünk szerencsére hamar összejött, de nem mondtuk el a 12. hétig senkinek, mert fenyegetõ vetélés volt a diagnózis. Hál' istennek minden rendben lett.
ti tudjátok, de én elég önzõ vagyok ahhoz, hogy ne mondjam el. Senkinek semmi köze hozzá, mint ahogyan ahhoz sem, hogy éppen összevesztünk-e a férjemmel, vagy sem. Talán éppen azért nem szoktak szólni az ilyesmirõl, mert ez nem egy olyan dolog, amelyrõl kikéred a környezeted véleményét, hogy: Szerintetek kezdjünk el próbálkozni, vagy sem, hanem tény, aminek eredményét bejelentitek: Terhes vagyok. Különben meg nem szoktak a 12. hét elõtt szólni, mert addig még sajnos elvetélhetsz, és akkor felesleges izgalmakat okozol a családnak. Én pl. csak akkor szoktam ilyen kérdésre válaszolni, ha konkrétan rákérdez valaki
Nem tudom, Te hány éves vagy, én 35, kb. 1, 5 éve vagyunk együtt a párommal, de már mindenki azt kérdezgeti, hogy nem akarunk-e babát. Már a [email protected]öm tele van, fõleg, hogy márciusban elvesztettük a babát (9.hét), ezek után gondolhatod, hogy esnek ezek a kérdések (nem mondtuk el senkinek). De mind a munkahelyemen, mind a baráti körben bombáznak, pedig csak annyit mondtunk, ha megkérdezték, hogy szeretnétek-e babát, hogy igen. Ebbõl mindenki azt feltételezte, hogy 1 hónap múlva már nagy hassal fogok grasszálni. Ráadásul a legjobb barátnõm szinte minden héten megkérdezni, már annyira erõszakos, már nem is szeretek vele találkozni ezért. Gondolhatod, hogy mûtét után 1 héttel hogy esett, amikor feltette a szokásos kérdését, hogy nem vagy még terhes? És egyébként tényleg az ember szexuális életében is turkálnak ezzel. Bocs, ha elragadtattam magam.
Szia! Mi is 5 éve vagyunk együtt, pár hónapja döntöttük el, hogy jöhet a baba. A szüleim tudják meg pár barátnõm. A rokonságnak nem mondtam el, mert így is minden hónapban megkérdezi mindenki, hogy mi van. Ez nem is lenne baj, de az nagyon rossz, mikor valaki mondja, hogy rajta, már rajtunk a sor és tessék belehúzni(olyan mondja, akinek már van babája). Mintha nem azt tennénk már hónapok óta, ilyenkor mindig olyan mintha kést döfnének a szívembe:-( Szóval én már nem mondom senkinek, sõt ha újra kezdeném, senkinek nem mondanám, csak majd a jó hírt.
Ez szerintem magánügyetek, nem önzés. Ha eddig védekeztetek és azért nem jött a baba, akkor semmi közük hozzá, hogy mikor akartok gyereket. Meg hát egyébként is. Miért kell nekik tudni, hogy milyen a szexuális életetek? Az csak rosszabb lenne, ha traktálnának a "Na, mi van már? kérdésekkel, mert csak jobban rástresszelsz a dologra és a megfelelési vágy erõsebb lesz, mint a baba iránti vágy. Majd nagy lesz az öröm, ha bejelentitek a jóhírt! Mi is mindig azt mondtuk a szülõknek, hogy még nem akarunk gyereket, de aztán nagyon meglepõdtek, amikor megtudták, hogy útban van az elsõ unoka! Drukkolok, hogy mihamarabb összejöjjön! 21 hetes kismama
Szia! Szerintem ez a dolog csak két emberre tartozik, senki másra.Nem kell bejelenteni senkinek, elég, ha már akkor tudják, mikor összejött a baba. Sok sikert!
Én biztos, hogy nem bírom magamban tartani!Én is 25 vagyok, párom 30!Tavaly házasodtunk össze, s nagyon sokan érdeklõdnek, kérdezgetnek, ami számomra jól esik!Én nem tartom tolakodónak, inkább jó, hogy ennyien drukkolnak nekünk!A környezetemben sokan terveznek Babót, s így általában mindig ez a téma :-) Lehet, sokan ezt nem tartják jónak, de én ezt nem bírom titokban tartani... Már nagyon boldoggá tenne ha útban lenne a kicsike!!!
A kérdező hozzászólása: Értettük, semmi baj! :)
11.37 és 11.43-as voltam. nem utolsó, mert már rengetegen írtak közben. Szóval a 11.43-as kiegészítés a 11.37-es hozzászóláshoz volt. MOSTMÁR TÉNYLEG BOCSI!!
A kérdező hozzászólása: Hát igen... Azt hiszem pont elég lesz nekünk az a nyomás, hogy a párom kora miatt igyekezni szeretnénk + tetézve ez azzal, hogy a PCOS-om miatt könnyen lehet, hogy nem lesz sétagalopp a teherbeesés. :-((((((
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen mindenkinek az eddigi válaszokat, mind nagyon hasznos volt, aranyosak vagytok mindannyian! :) 11:29-esnek: én 25 leszek, szóval engem még csak "mérsékelten" noszogat babaügyben egy-két barátnõm. Mivel a párom 12 évvel idõsebb nálam, inkább õt kérdezgetik a kollegái, hogy mikor lesz már gyerkõc. Nagyon sajnálom, ami Veled történt, drukkolok, hogy mielõbb teljesüljön az álmotok! Abszolút megértem az érzéseidet, el tudom képzelni, hogy milyen lehetett. Egyáltalán nem ragadtattad el magad!
Sztem magánügy:-)mi kivártuk a 3 hónapot, s csak ezután kiálltottuk világgá, h Kisbabánk lesz:-)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!