Találatok a következő kifejezésre: Mennyit kell vagy kell fizetni (163 db)

Kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó szeretnék lenni. Milyen és mennyi adót, járulékot kell fizetnem, ha teljes jogú öregségi nyugdíjas vagyok már és napi 4 órai munkában gondnoki teendőket kellene ellátnom egy közintézményben?

"Tisztán" 60000 Ft-ot szeretnék keresni, milyen összeg? számlát kellene havonta benyújtanom annak akivel szerz?dést kötnék?

Legjobb válasz: Üdv! Ha csak ez lenne az egyedüli bevételi forrása, akkor 60000 * 12 = 720000 forint lenne évente. Ebben az esetben végezheti a tevékenységét alanyi adómentesen, ami azt jelenti, hogy nem kell áfával foglalkoznia. Továbbá mivel nyugdíjas, járulékokat sem kell fizetnie, hiszen a vállalkozás másodállásnak minõsül. Így ha ön 60000 forintot szeretne kézhez kapni, egyszerûen 60000 forintot kell a számlára írnia, az ÁFA mezõbe pedig azt, hogy MAA (mentes az adó alól). Ennek a megoldásnak apró kényelmetlensége, hogy negyedévente kell adóbevallást készítenie. Mindenképpen ajánlom, hogy ebben az ügyben azért egy könyvelõvel még konzultáljon, illetve a késõbbiek során is vegye igénybe a segítségét. Egy ismerõs könyvelõ havi 1-2000 forintért vállalja akár a teljes könyvelést is, hiszen itt semmi bonyolult nincs, viszont szinte áldás tud lenni, hogy van, aki mindenben tud segíteni és mindent el tud intézni. :)

Üdv! Ha csak ez lenne az egyedüli bevételi forrása, akkor 60000 * 12 = 720000 forint lenne évente. Ebben az esetben végezheti a tevékenységét alanyi adómentesen, ami azt jelenti, hogy nem kell áfával foglalkoznia. Továbbá mivel nyugdíjas, járulékokat sem kell fizetnie, hiszen a vállalkozás másodállásnak minõsül. Így ha ön 60000 forintot szeretne kézhez kapni, egyszerûen 60000 forintot kell a számlára írnia, az ÁFA mezõbe pedig azt, hogy MAA (mentes az adó alól). Ennek a megoldásnak apró kényelmetlensége, hogy negyedévente kell adóbevallást készítenie. Mindenképpen ajánlom, hogy ebben az ügyben azért egy könyvelõvel még konzultáljon, illetve a késõbbiek során is vegye igénybe a segítségét. Egy ismerõs könyvelõ havi 1-2000 forintért vállalja akár a teljes könyvelést is, hiszen itt semmi bonyolult nincs, viszont szinte áldás tud lenni, hogy van, aki mindenben tud segíteni és mindent el tud intézni. :)
Havi 6ezer párszáz Ft TB járulékot és 16% jövedelemadót kell fizetned.
A kérdező hozzászólása: Kicsit sokat kellett várnom a válaszokra, de köszönöm, mindkettõtöknek ment a zöld kéz!

Waldorf iskola mennyibe kerül? Havonta kell fizetni vagy egy évet előre?

Legjobb válasz: nálunk 25-30ezer havonta+a tanszerek szintén havonta,és minden hónapban kell fizetni,nyáron is.

nálunk 25-30ezer havonta+a tanszerek szintén havonta, és minden hónapban kell fizetni, nyáron is.
Igen, a családunk waldorfos tagjai is ennyit fizetnek. Az 1. hozzászólótól kérdezem (elnézést a kérdezõtõl, hogy más téma): a ti Waldorf-iskolátokban is du. 1-ig vannak bent a gyerekek? Azért érdekel, mert szimpatikus a pedagógiájuk, de sajnos mi nem tudnánk megoldani, hogy ilyen korán hazahozzuk a gyereket, mert dolgozunk, így kíváncsi vagyok, van-e olyan, ahol bent lehetnek mondjuk 4-ig.
úgy tudom bent lehet maradni délután is ha valakik nem tudják megoldani az ebéd utáni hazamenetelt.
amit én ismerek, ott nem. minden iskola maga dönt a pénzügyekrõl, de szerintem a délutáni felügyelet alapból benne van. onnan gondolom, hogy évfoylamonként sem más a tandíj, pedig egy felsõs nyilván többe van (kisebb csoportok, stb)
(a 2. vagyok megint) Köszönöm a válaszokat! Az mit jelent, hogy „kisebb csoportok”? Felsõben kevesebb gyerek van egy osztályban? Arról tudtok valamit, hogy milyen eséllyel lehet egy „sima” iskolából átmenni egy Waldorfba?
kisebb csoport mert osztott pld nyelvbõl, kézmûves, kézimunka (varrás, fafaragás, kertmûvelés) átkerülni: iskolától függ, felvételi van, beszélgetés szülõkkel, 9. be talán könnyebb bekerülni. a mûvészeti tárgyak miatt nehéz lehet a felzárkózás, vagy a 2 idegen nyelv miatt.
A kérdező hozzászólása: És hogy tovább bent maradjon a gyerek azért akkor még plusz fizetni kell? :(
(a 2. vagyok megint) A Waldorf iskolákra nem vonatkozik az új „remek” találmány, hogy délután 4-ig kötelezõ bent maradni az iskolában?
Nem, rájuk nem. Mert nem állami és ez csak az államiakra vonatkozik. Én az ELTE Radnótiba járok és nekünk sem kell bennmaradni, mert mi az egyetemhez tartozunk

Ha egyéni vállalkozó vagyok, mennyibe kerül bejelentenem magam alá valakit 4 órában (minimál), és 8 órában? Mennyivel több járulékot kell fizetni, egyáltalán lehetséges-e?

Többe vagy kevesebbe kerül egy bt-nek fizetni alkalmazott után, mint egy egyéni vállalkozónak?? (Bár lehet, hogy az egyéni vállalkozó nem vehet fel alkalmazottat, ez is kérdés nekem!) El?re is köszönöm a segítségeteket!

Legjobb válasz: pont ugyanannyiba kerül,mindegy, hogy bt vagy egyéni váll.

pont ugyanannyiba kerül, mindegy, hogy bt vagy egyéni váll.
Ev-is alkalmazhat munkásokat, szakmunkás minimálbér 78500 Ft, ebbõl kell adózni utána( tb, szja, eva stb )
Erre a kérdésre a válasz Engem is nagyon érdekelne, de még senki nem válaszolta meg rendesen!!!!:( Amit Én tudok válaszolni az annyi, hogy lehet E.V.-nek is alkalmazottja, meg ismerem a 8órás minimálbér utáni bejelentés járulékait(az úgy van ahogy az elõttem szóló megírta), de a 4 órásra Én is kíváncsi lennék! S arra is, hogy nyugdíjasnak kell e járulékot fizetnie? Ha valaki tudja a válaszokat azt Én is megköszönném!


Ha Ebay, Amazon vagy más amerikai online áruházból rendelek árút honnan tudom mennyi szállítási költséget kell fizetnem?

Legjobb válasz: Az ebay-en eladótól függõen változik, de minden esetben oda van írva az áruhoz. Amazon: http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=hp_r..

Az ebay-en eladótól függõen változik, de minden esetben oda van írva az áruhoz. Amazon: http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=hp_r..
Ajándékba adják a telóhoz.
A kérdező hozzászólása: DE ingyenes TELJESEN, mint egy normális GPS Készüléken?
ha hozzá adták akkor szerinted nem ingyenes? xD egyébként meg ki fizetted azt is.. gyanitom hogyha kártyásan vetted akkor nem 60 ezer volt :D márpedig függetlenül samsung márkakereskedésbe kerül 60 ezerér IGO nélkül... és? fogtam és letöltöttem az igo-t ennyi :D nem adok 20 ezerrel azér többet érte ami szolgáltató függõ is ráadásul
A kérdező hozzászólása: De van olyan telefon aminél pénzbe kerül a navigáció.És nem tudtam, hogy zért most kell-e fizetnem, vagy jön le az IGo mûholdjáról a jel és ingyen van, mint egy GPS-en, régen a Nokia-nál is kellett fizetni érte.
A GPS használata az mindig ingyenes csak a szoftverért fizetsz (jelen esetben még azt se kell fizetned mert ajándékba adják a telóhoz) de a használatért már nem. A nokiáddal meg gondolom a google mapsot használtad ahhoz meg eleve kell net amiért meg tényleg fizetsz.
ajándékba persze :D az OFFLINE navigáció ingyenes mert a térkép a telefonodon van rajta az ONLINE amiért fizetsz ott meg folyamatson tölti le azt a térképrészt ahol épp jársz.. ennyi azér fizetsz mert ott használod a netet
bocs hogy itt kérdezek: de ha mondjuk bemegyek egy bolta (ami nem pannon, voda...) akkor is inygen tudok iGozni?

Ovoda kezdéskor, vagy beiratáskor mennyit kell fizetni? Illetve mennyibe kerül az óvoda havi szinten, és miket kell kezdéshez beszerezni? Leirnátok nekem?

Legjobb válasz: Állami ovi "elvileg" ingyenes, csak az étkezést kell fizetni. Ez mindenhol más, és nem a beíratkozásnál kell fizetni, hanem amikor elkezdi a gyerek az ovit. Vannak ovik, ahol van alapítvány, ahová "szeretik" ha fizet a szülõ, de nem kötelezhetnek rá. Ill. ha van valami külön program, akkor kérhetnek buszpénzt vagy belépõre pénzt. Csoportpénzt is szoktak szedni, azt az elsõ szülõin beszélik meg a szülõk, mennyit és mire fordítják. Kezdéshez pár ruhát kell beszerezni, ha nincs otthon megfelelõ: kényelmes nadrág, pólók, és benti cipõ. Fogkefe, fogmosó pohár, kéztörlõ, fésû. Kérhetnek be 1-1 csomag papírzsebkendõt, szalvétát.

Állami ovi "elvileg" ingyenes, csak az étkezést kell fizetni. Ez mindenhol más, és nem a beíratkozásnál kell fizetni, hanem amikor elkezdi a gyerek az ovit. Vannak ovik, ahol van alapítvány, ahová "szeretik" ha fizet a szülõ, de nem kötelezhetnek rá. Ill. ha van valami külön program, akkor kérhetnek buszpénzt vagy belépõre pénzt. Csoportpénzt is szoktak szedni, azt az elsõ szülõin beszélik meg a szülõk, mennyit és mire fordítják. Kezdéshez pár ruhát kell beszerezni, ha nincs otthon megfelelõ: kényelmes nadrág, pólók, és benti cipõ. Fogkefe, fogmosó pohár, kéztörlõ, fésû. Kérhetnek be 1-1 csomag papírzsebkendõt, szalvétát.
Szia! Nálunk 370 ft./nap a 3 étkezés, 610 ft.lenne de sokat bele ad az Önkormányzat. Nálunk 200-300 ft. a csoportpénz, amit olyan dolgokra költenek, ami már szegényes a csoportban(ceruzák, játéktartó kosarak, ilyesmi...), és szeptemberben kell még fizetni 1000 ft. eszközpénz plusz minden hónapban kell tisztasági csomag, mindig kiírják, hogy éppen mi fogyott el.

Mennyi adót, vagy illetéket kell fizetnem, ha idén a szüleimtől ajándékba kapott lakásomat el kívánom azonnal adni? Értéke 10. 000. 000. -Ft.

Ja, mi van, ha januárban veszek egy újat, drágábbat? Be számíthatok a vételárba az itt emlitett kiadásokból?

Legjobb válasz: Figyu,ha veszel másik házat,nem vonhatod le annak az árát,hanem adóznod kell a teljes összeg után. a teljes cikket másolom: Ha eladod az ingatlanodat, akkor a szerzési ár és az eladási ár különbözete (vagyis a nyereséged, a hasznod) után kell 25% személyi jövedelemadót fizetni a következõ éves szja bevalláskor. Ez az összeg (a hasznod) csökkenthetõ bizonyos százalékokkal, ha olyan ingatlant adtál el, amely a tulajdoni lap szerint lakóház vagy lakás megnevezésû. Ha az eladás a megszerzés évében és az azt követõ 1. évben történik: 0%-kal 2. évben: 10%-kal 3. évben: 40%-kal 4. évben: 70%-kal 5. évtõl: 100%-kal Tehát az 5. évtõl nem kell adót fizetni, ha a lakásod, vagy a házad adod el. Tovább csökkenthetõ az összeg a számlákkal igazolt, eladással és vétellel kapcsolatos költségekkel és az értéknövelõ beruházások (pl. korszerûsítés, bõvítés) számlával igazolt összegével. A lakásszerzési kedvezmény megszûnik, azaz hiába vásárolsz az eladott lakásod helyett újat, akkor is adóznod kell. Egyetlen kivétel van, ha saját magadnak, vagy közeli hozzátartozódnak idõsek otthonában vagy fogyatékosok otthonában, vagy ehhez hasonló ápolási intézményben férõhelyet vásárolsz.

Figyu, ha veszel másik házat, nem vonhatod le annak az árát, hanem adóznod kell a teljes összeg után. a teljes cikket másolom: Ha eladod az ingatlanodat, akkor a szerzési ár és az eladási ár különbözete (vagyis a nyereséged, a hasznod) után kell 25% személyi jövedelemadót fizetni a következõ éves szja bevalláskor. Ez az összeg (a hasznod) csökkenthetõ bizonyos százalékokkal, ha olyan ingatlant adtál el, amely a tulajdoni lap szerint lakóház vagy lakás megnevezésû. Ha az eladás a megszerzés évében és az azt követõ 1. évben történik: 0%-kal 2. évben: 10%-kal 3. évben: 40%-kal 4. évben: 70%-kal 5. évtõl: 100%-kal Tehát az 5. évtõl nem kell adót fizetni, ha a lakásod, vagy a házad adod el. Tovább csökkenthetõ az összeg a számlákkal igazolt, eladással és vétellel kapcsolatos költségekkel és az értéknövelõ beruházások (pl. korszerûsítés, bõvítés) számlával igazolt összegével. A lakásszerzési kedvezmény megszûnik, azaz hiába vásárolsz az eladott lakásod helyett újat, akkor is adóznod kell. Egyetlen kivétel van, ha saját magadnak, vagy közeli hozzátartozódnak idõsek otthonában vagy fogyatékosok otthonában, vagy ehhez hasonló ápolási intézményben férõhelyet vásárolsz.
Ezt találtam: Az értékesítésbõl származó jövedelem 100%-ban adóköteles a megszerzés évében és az azt követõ naptári évben történõ értékesítés esetén A szerzést követõ második naptári évben történõ értékesítés esetén a jövedelem 90%-a adóköteles. A szerzést követõ harmadik naptári évben történõ értékesítés esetén a jövedelem 60%-a adóköteles. A szerzést követõ negyedik naptári évben történõ értékesítés esetén a jövedelem 30%-a adóköteles. A szerzést követõ ötödik naptári évben történõ értékesítés esetén nem kell jövedelemadót fizetni. Az adó az eladási ár 25%-a.
A kérdező hozzászólása: Újból leírom; A lakás amit kaptam a szüleimtõl 10MFt értékkel lett számomra adó- és illetékmentesen ajándékozva. A közjegyzõ díj, mely tartalmazza a Földhivatal átírási díját. 65eFt volt. Én januárban ugyanennyiért adom el és azt azonnal befizetem egy nagyobb lakás vásárlásába. Ez a tény. Nekem, de a szüleimnek se került ez többe. Eddig. Most nem tudom mi következik ebbõl a folyamatból....
Ne kapkodd el azt, hogy nem keletkezik belõle "hasznod", vagyis, hogy adóköteles jövedelmed! Olvasd el a rá vonatkozókat, hiszen sok varia van, nem biztos, hogy ennyire egyértelmû. Itt is írva van, hogy ha volt rá illetékkivetés, akkor mi a számítás menete, és akkor mi, ha nem volt rá. Nem visszterhes vagyonátruházás történt, hanem ajándékozás általi vagyonátruházás! Nem mindegy...
A kérdező hozzászólása: Ez utolsó 3 válasz megnyugtató. Nekem nem fog keletkezni jövedelmem, vagy hasznom az ajándékozás, illetve eladás kapcsán. Ráadásul azonnal be kell tennem az új lakás foglalójába, azaz igazolhatóan beruházok és értéket növelek a magam és a haza javára....:)
SZJA törvény (1995. évi CXVII. törvény) XI. fejezetének 59. - 64/A. §-ai tartalmazzák az ingatlannal kapcsolatos vagyonátruházás adóvonzatait.
Ja, és a személyi jövedelemadóról szóló törvényben tudsz utánanézni.
Ha nem keletkezik jövedelmed (vagyis annyiért, vagy olcsóbban adod el, mint amennyi az ajándékozáskori értéke), akkor nem kell szja-t fizetned.
A kérdező hozzászólása: Itt már sok ellentmondást olvastam a válaszok között. Mind a %-k mind a terhek között. Jó lenne a törvény (közlöny) számának, keltének pontos ismerete. Nem fog keletkezni plussz jövedelem nálam 10MFt-ra szólt az ajándékérték és ugyanennyiért adom is el, vagy még olcsóbban ahogy most a piac megengedi. A lakás 10 éve került a szüleim birtokába és most átadták nekem használatra illetve hasznosításra. Nagyobb lakás kell, mert ez a 2 gyermekemmel már kicsi. Ezek a tények.
Sajnos ha egybõl eladod, akkor valóban adóznod kell a vételárkülönbözet után. Vagyis ha az ajándékozáskori értéke mondjuk 10 millió, és te eladod 11-ért, akkor a teljes 1 millió után adóznod kell.
A kérdező hozzászólása: Ez eléggé megrázó dolog, akárhogy is vesszük. Az új lakás, vagy nagyobb lakás vétele igazából természetes folyamat... Korábban ez egy érthetõ dolog volt...
Bocsi, a 5 éven túli dolgot rosszul írtam le: A fent kiszámított jövedelemnek 100 %-a adóköteles, ha az ingatlan eladása a megszerzés (odaajándékozás) évében és az azt követõ évben történik, 90 %-a, ha a megszerzés évét követõ 2. évben történik, 60 %-a, ha a megszerzés évét követõ 3. évben történik, 30 %-a, ha a megszerzés évét követõ 4. évben történik, 0 %-a, ha a megszerzés évét követõ 5. és további években történik. Így íródik le az 5. éven túl adómentessé. Most írtam le helyesen, de a többi mind úgy van, ahogy elõzõleg jeleztem.

Alkalmazottat ha bejelentek 4 órába, de csak 2-3 napra lenne bejelentve, akkor mennyit kellene fizetni utána ennyi időtartamra? Fontos hogy a napi bejelentés nem jöhet szóba! Vagy ki kell fizetni egész hónapra a járandóságokat utána?

Legjobb válasz: Alkalmazottat nem jelenthetsz be csak egyes napokra, akkor munkaszerzõdés helyett megbízási szerzõdést kell kötni! Vagy ha nem akarod minden napra fizetni a 4 óra után, és ragaszkodtok a munkaszerzõdéshez, akkor jelents be 2 órában, azt is lehet. Ha munkaszerzõdés van, akkor mindig az egész hónap összes munkanapja után kell fizetni.

Alkalmazottat nem jelenthetsz be csak egyes napokra, akkor munkaszerzõdés helyett megbízási szerzõdést kell kötni! Vagy ha nem akarod minden napra fizetni a 4 óra után, és ragaszkodtok a munkaszerzõdéshez, akkor jelents be 2 órában, azt is lehet. Ha munkaszerzõdés van, akkor mindig az egész hónap összes munkanapja után kell fizetni.
Ha munkaszerzõdéssel foglalkoztatod, akkor a kezdõ naptól egészen a munkaviszony megszûnéséig be van jelentve. Az más dolog, hogy ebben az idõszakban mely napokon, és hány órára van munkavégzési kötelezettsége. A lényeg, hogy arányosan megkapja legalább a rá kötelezõ minimálbért. Tehát ha órabéres, akkor az órabérnek megfelelõ minimálbért, ha havibéres, akkor az annak megfelelõ minimálbért. Fizetni ugyis az után fizetsz neki, amennyit dolgozik. És az erre a ledolgozott idõre számfejtett bruttó bére után fizeted a közterheket is, mint munkáltató vagy mint kifizetõ.
ingyen biztos, hoyg nem jár! kell fizetni eü. hozzájárulást. a helyi TB központba menj be, ott segítenek.
En igy tudom: Terhesseg alatt es szules utan 40 nappal ingyenes.Utana kell fizetni.Nem terhesseg eseteben pedig fel evet kell visszamenoleg kifizetni. azert biztonsag kedvveert kerdezz utana, vedono ezt kell hogy tudja.
Fizetni kell magad után, én egészen tavaly május közepéig fizettem, 4500 ft körül van. (ha most nem fizetsz majd benyújtják a számlát szülés után :( ) Az apeh ad formanyomtatvány, kitöltöd-majd kapsz egy marék csekket, hónapra megcímezve.
Majd gyes alatt nem kell fizetned, akkor "ingyenes" ill. utána még 4
Bocsi, én voltam az elõzõ-véletlenül rányomtam. Szóval utána 40 napig még. A 2. válaszoló ezzel keverhette.
Nekem is így volt 2006ban, de a férjem révén mint közeli hozzátartozó biztoítva lettem, csak egy nyomtatványt kellett kitölteni hozzá. Egyébként kb havi 6000 Ft-ot kellett volna fizetnem 2006ban.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítségeteket!!!:)

Úgy néz ki elválok! 4 banknál vagyok feketelistán! Van egy gyerekem! Mennyi gyerektartást kell fizetnem és mennyit vonhat a bank?

Legjobb válasz: A fizetésednek 20%-a vagy a mindenkori minimálbér 20%-a amit a bíró ki szokott adni,hacsak külön nem egyeztek meg a feleségeddel egy összegben..Ezt a banki tartozásodtól függetlenül fizetned kell...A többi pénzedbõl ami marad,hogy mennyit von le a bank azt csak õk tudják.

A fizetésednek 20%-a vagy a mindenkori minimálbér 20%-a amit a bíró ki szokott adni, hacsak külön nem egyeztek meg a feleségeddel egy összegben..Ezt a banki tartozásodtól függetlenül fizetned kell...A többi pénzedbõl ami marad, hogy mennyit von le a bank azt csak õk tudják.
nettó fizu 20%-át vonják általában gyerektartásra, de van minimum összeg is asszem. pontos infok itt: http://www.gyerektartas.hu/GYEREKTARTAS-MERTEKE/GYEREKTARTAS..
Bíróság határozza meg végzésben, a felsõ határ ha jól tudom a bejelentett kereseted 45% a amit addig kell fizetned amíg a gyerek tanul, vagy 18 nem lesz. Nem éri meg elválni!!
Teljesen menthetetlen a helyzet? Nem tudjátok megbeszélni? Próbálj meg mindent mert így a család megbomlásán túl anyagilag is padló alá kerültök...
Ebben az esetben, a fizetésed 20 %-a a hivatalosan elfogadott gy.tartás, és ha még a bank is belenyúl a fizetésedbe akkor sem haladhatja meg a két levonás az 50 %-ot.Tehát ennyinek meg kell maradnia, ez törvény!!
Elsõ vagyok, hidd el megszivhatod a dolgot fõleg ha nincs házassági szerzõdés, és közös a vagyonotok, házatok... Kiperelhet még a gatyádból is a "gyerek érdekében"
Dolgozz feketén, vagy húzz el külföldre(nem EU)egy csapásra +oldódnak a gondok. :-)
A kérdező hozzászólása: kértem a biroságtol válási kérelmet és az van leirva benne hogy (én vagyok a kérelmezö)"kérelmezö eggyüttélö házastársa, illetöleg eltartásárol gondoskodni köteles szülö".ez most kinek kell kitölteni?nekem vagy a feleségemnek?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!